Психологија

Одељењске вести
30
 
Мај
 
2023

Обавештавамо вас да је расписан конкрус за стипендије Фондације „Професор Борислав Лоренц" за школску 2023/2024. намењен студентима завршних година основних студија и студентима постдипломских студија психологије и когнитивних наука са свих универзитета чији је оснивач Република Србија.

Рок за пријаву је 30.09.2023. године.

Информације о конкурсу се могу пронаћи и директно на сајту Фондације: http://www.fondacijalorenc.com/vesti.html


30
 
Мај
 
2023

29
 
Мај
 
2023

Археолошки институт вас са задовољством позива на прву интердисциплинарну летњу школу„Summer School in Archaeology and Social Sciences 2023“, у организацији Археолошког института у Београду. Школа је намењена свим студентима основних, мастер и докторских студија чија научна интересовања обухватају области археологије, етнологије, антропологије, социологије, историје, историје уметности, као и студентима свих других друштвених наука, визуелних уметности, менаџмента у култури и слично. Школа ће трајати од 24. до 28. јула 2023. године, а место одржавања биће Археолошки парк Виминацијум.
Пријаве су отворене до 8. јуна 2023.
Детаље о процесу пријаве и више информација о самој школи можете пронаћи у приложеном документу.


29
 
Мај
 
2023

Једанаесто предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Коминтерна и српско национално питање (1919-1943)", одржаће проф. др Александар Животић у четвртак, 1. јуна. Више информација у прилогу.


26
 
Мај
 
2023

Драге студенткиње и драги студенти,

имамо узбудљиве вести за све вас који сте спремни да нам се придружите!
Са поносом објављујемо да ће конкурс за учлањење у Студентску алијансу Филозофског факултета трајати од понедељка, 29. маја до 23. јуна 2023. године!
Да бисте постали део наше заједнице потребно је да попуните приступницу и да је са доказом о статусу студента пошаљете на следећу адресу електронске поште studentska.alijansaff@gmail.com.
Желимо да окупимо одговорне, вредне и талентоване студенткиње и студенте са визијом како бисмо створили снажну и инклузивну заједницу која ће инспирисати и покренути промене!

Шта можете очекивати као чланице и чланови Студентске алијансе Филозофског факултета? Ево само неких од предности:

1. Повезивање и дружење: имате прилику да се повежете и упознате са студентима са свих студијских група Филозофског факултета у Београду. Отворене су могућности за стварање дуготрајних пријатељстава и професионалних контаката.
2. Развој вештина: организујемо различите едукативне радионице, предавања и курсеве који ће вам помоћи да развијете своје вештине, са темама из области науке, културе, образовања, вештачке интелигенције, политике, лидерства, јавног наступа, управљања пројектима или предузетништва. Стекните неопходне вештине за 21. век уз нашу подршку!
3. Активно учешће у пројектима: имате прилику да се активно укључите у различите пројекте и иницијативе које ће вас изазвати, инспирисати и омогућити вам да стекнете практично искуство ван учионице. Будите део тима који доноси позитивне промене!
4. Организација догађаја: имате прилику да помогнете у организацији значајних догађаја на Филозофском факултету и ван њега. Ово је одлична прилика да покажете своје организационе и лидерске способности!
5. Активизам и друштвена одговорност: верујемо у важност друштвене одговорности и активног учешћа у заједници. Придружите се акцијама и пројектима који имају позитиван утицај на друштво!

Консултације са студентима обављамо сваког четвртка и петка од 18 часова у учионици 512 Универзитета у Београду - Филозофског факултета. По потреби смо отворени за консултације, информисање и дружење и другим данима.

За сва остала питања, пишите нам на studentska.alijansaff@gmail.com.25
 
Мај
 
2023

Консултације које по распореду треба да буду одржане у петак 26. маја отказане су због учешћа на стручном скупу. За сва питања, студенти се наставницама могу обратити путем мејла.


23
 
Мај
 
2023

У прилогу се налазе спискови најбољих студената завршних година студија.
Право на жалбу имају сви кандидати 8 дана од дана када је вест објављена. Жалбе се подносе секретарима одељења.22
 
Мај
 
2023

Предавање проф. др Мире Радојевић у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба" Десето предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Српство и југословенство Самосталне радикалне странке (1905-1918)", одржаће проф. др Мира Радојевић у четвртак, 25. маја. Више информација у прилогу.


19
 
Мај
 
2023

Поштоване колегинице и колеге,

Подсећамо вас да се вредновање педагошког рада наставника и сарадника у пролећном семестру завршава у петак 19. маја

Захваљујемо се колегиницама и колегама који су већ попунили упитнике и подсетили бисмо оне који то још нису учинили да преко линка http://gama.f.bg.ac.rs могу да попуне упитнике за вредновање педагошког рада наставника и сарадника у петак 19. маја до 24:00.

Срдачан поздрав,

Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање18
 
Мај
 
2023

Термими јунског испита за предмет Енглески језик 1 код наставника Маје Стевановић/Весне Николенџић су следећи: 05. јун 2013. године: 13-14ч у АМФ студенти ИС и АР 14-15ч у АМФ студенти ПС и КЛ 06. јун 2023. године: 15-16ч у АМФ студенти СО 16-17ч у АМФ студенти ФС Наведени термини доступни су и на сајту факултета (https://www.f.bg.ac.rs/ksj/ispiti)


16
 
Мај
 
2023

Позивамо вас да присуствујете предавању које ће одржати гостујућа професорка др Гокче Гуварџин-Шећкин (Gökçe Güvercin-Seçkin) на тему Reflection of Attachment Style on Adult Learning Experiences у склопу посете Студијскoj групи за андрагогију. Предавање је конципирано на основу истраживања у коме је примењен биографско-наративни метод.

Предавање ће се одржати у четвртак 18.05. од 10-11ч, у сали 108 и отворено је за све заинтересоване.

Проф. др Гуварџин-Шећкин долази са Одељења за образовне науке, при Малтепе Универзитету у Истанбулу, Турска, чију биографију можете наћи у прилогу вести.

Предавање ће се одржати на енглеском језику.


16
 
Мај
 
2023

Девето предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Научна објективност као патриотски чин - Иларион Руварац и заснивање српске научне (критичке) историографије", одржаће проф. др Михаел Антоловић у четвртак, 18. маја. Више информација у прилогу.


15
 
Мај
 
2023

Лабораторија за експерименталну психологију Вас позива на трибину са темом „Сензо-моторне лексичке норме као прозор у измењено функционисање когнитивног система: случај деменције и прве психозе", о којој ће говорити Душица Филиповић Ђурђевић (Одељење за психологију, Филозофски факултет у Београду; Лабораторија за експерименталну психологију, Филозофски факултет у Београду; Лабораторија за експерименталну психологију, Филозофски факултет у Новом Саду).

Трибина ће се одржати у четвртак, 18. маја у 15 часова преко апликације Зоом, на следећем линку и биће снимана за потребе архива Лабораторије.

https://zoom.us/j/91046778854?pwd=T3dNQjByNDd0SDJiVkFKUVQ5YUJXZz09
шифра: leptribina10
 
Мај
 
2023

У прилогу вести налази се позив студентима од стране Српског аналитичког друштва да присуствују интернационалној конференцији "Film and Analytical Psychology" која ће бити одржана у згради Југословенске кинотеке у Узун Мирковој улици 1 у Београду, од 2. до 4. јуна 2023. године.


10
 
Мај
 
2023

У четвртак, 11. маја неће се одржати предавање из Развојне психопатологије.


9
 
Мај
 
2023

Одељење за психологију саставило је кратке смернице за медијско извештавање о кризним догађајима. Смернице се налазе у прилогу вести.


9
 
Мај
 
2023

Осмо предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Између идентитета и правног положаја: Трговци са османског Балкана у Венецији", одржаће др Марија Андрић у четвртак, 11. маја. Више информација у прилогу.


8
 
Мај
 
2023

Лабораторија за експерименталну психологију Вас позива на трибину са темом „Решавање семантичких проблема у обради кратких текстова написаних на природним језицима са ограниченим ресурсима", о којој ће говорити Вук Батановић (Иновациони центар Електротехничког факултета у Београду).

Трибина ће се одржати у четвртак, 11. маја у 15 часова преко апликације Зоом, на следећем линку и биће снимана за потребе архива Лабораторије.

https://zoom.us/j/91046778854?pwd=T3dNQjByNDd0SDJiVkFKUVQ5YUJXZz09
шифра: leptribina8
 
Мај
 
2023

Центар за теорију историје са задовољством саопштава да ће др Жоана Матош Гомиж (Институт за филозофију Универзитета у Порту) у уторак, 9. маја одржати два предавања на Филозофском факултету: "Continuities and Ruptures in Early Medieval Iberian Historiography: The Fall of Spain" и "Kingdom of Earth, Kingdom of Heaven: Kings, Queens and Saints in 12th-Century Iberian Historiography". Више детаља у прилогу.


8
 
Мај
 
2023

Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да студентско вредновање педагошког рада наставника и сарадника у пролећном семестру почиње у понедељак 8.5. и да ће трајати до петка 19.5.2023. године.

Позивамо вас да преко својих електронских индекса (http://gama.f.bg.ac.rs) попуните упитнике за вредновање педагошког рада наставника и сарадника са свих предмета које сте слушали у овом семестру. Анкета је анонимна, а у вредновању учествују студенти свих нивоа студија.

Срдачан поздрав,
Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање6
 
Мај
 
2023

Одељење за психологију саставило је кратке смернице за наставнике и запослене у школама, у којима нуде савете за разговор са децом о кризним ситуацијама. Смернице се налазе у прилогу вести.


5
 
Мај
 
2023

Одељење за психологију саставило је кратке смернице за родитеље које нуде савете за разговор са децом о кризним ситуацијама. Смернице се налазе у прилогу вести.


3
 
Мај
 
2023

Дубоко смо потресени и изјављујемо саучешће породицама, деци, пријатељима жртава, и целокупном колективу ОШ „Владислав Рибникар" у Београду.

Психолошка кризна интервенција је психолошка прва помоћ и циљ јој је да стабилизује мисаоне и емоционалне процесе код људи изложених кризном догађају, како би се смањила учесталост појаве дугорочних негативних последица трауматичног догађаја. У складу са њеним начелима, сматрамо да је у овом тренутку најважније да, као заједница, вратимо доживљај безбедности, и пружимо подршку свима који су непосредно или посредно погођени.

Уколико је Вама или некоме од Ваших потребна психолошка подршка, можете се обратити доле наведеним контактима, а уколико сте психолог и желите да се придружите тиму за пружање бесплатне психолошке подршке, обратите се Друштву психолога Србије, које окупља волонтере: ЛИНК.

Додатно, уз разумевање људске потребе да се тешки догађаји брзо објасне, истичемо да у овом тренутку немамо довољно информација да бисмо могли да донесемо закључке о узроцима данашњег догађаја, као и да ће изношење неутемељених претпоставки о могућим узроцима неминовно довести до окривљавања и сукоба у јавном простору. Непосредно погођенима ће то пружити супротну поруку од оне која им је потребна. Данас, у фази у којој се тренутно налазимо, онима који су погођени и који су некога изгубили потребно је да виде да је окружење безбедно и добронамерно и да у њему имају време, простор и додатну подршку у ношењу са губитком и болом.

Зато апелујемо и на све грађанке и грађане, било да су део јавности или доносе одлуке у име јавности, да се суздрже од дељења претпоставки о узроцима данашњег догађаја, од ширења детаља, као и непроверених или осетљивих информација. Апелујемо и на новинаре и медије да извештавају у складу са Кодексом новинара Србије, како би се спречило чињење додатне психолошке штете жртвама.

Контакти за бесплатну психолошку подршку:

Институт за ментално здравље у Београду је у циљу подршке породицима страдалих у ОШ “Владислав Рибникар”, наставницима и ученицима којима је потребна психолошка помоћ и подршка, отворио 2 телефонске линије: 063/8681-757 и 063/8682-217

НАДЕЛ

Национална дечја линија 116 111

Саветодавни телефон за родитеље 0800 007 000

Centar Srce
0800 300 303

Centar za mentalno zdravlje - Terazije 3
011 3612467

Pokret Nesalomivi
0800 001 0023
 
Мај
 
2023

Наставници и старадници Одељења за историју Филозофског факултета Универзитета у Београда дубоко саосећају са породицама страдалих у трагедији која се данас догодила у ОШ Владислав Рибникар у Београду. Губитак живота, посебно живота деце нe може да се пореди ни са једном другом трагедијом. У нападу је, на свом радном месту, повређена и наша колегиница, професорка историје Татјана Стевановић. Рањавање колегинице Стевановић последњи је у низу и до сада најдрастичнији напад на просветне раднике. У нади да ће се и повређени ученици и колегиница Стевановић опоравити, апелујемо на све надлежне институције да ученике и запослене у просвети заштите и створе безбедно окружење за рад и учење. Одељење за историју Филозофског факултета у Београду


3
 
Мај
 
2023

Седмо предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "На путу ка нацији - Срби у Хабзбуршкој монархији у 18. веку", одржаће др Исидора Точанац Радовић у четвртак, 4. маја. Више информација у прилогу.


↑↑↑