Класичне науке

Одељењске вести
25
 
Јан
 
2023

У оквиру Јавног позива за учешће у средствима Министарства науке, технолошког развоја и иновација у 2023. години објављен је и позив за доделу стипендија студентима докторских академских студија на високошколским установама чији је оснивач Република Србија који се укључују у рад акредитованих научноистраживачких организација чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе.

Јавни позив за стипендирање докторанада објављен је 25.01.2023. године и отворен је 30 дана од датума објављивања, закључно са 24.02.2023. године.

Критеријуми, упутства, пријаве и остали обрасци могу се преузети на веб-сајту Министарствa:

https://nitra.gov.rs/tekst/910/javni-poziv-za-ucesce-u-sredstvima-ministarstva-nauke-tehnoloskog-razvoja-i-inovacija-u-2023-godini.php24
 
Јан
 
2023

Обавештавамо вас да је Универзитет у Београду отворио позив за пријављивање за реализацију индивидуалне мобилности у оквиру Кључне акције 103 Еразмус+ програма мобилности студената за одлазак на стучне праксе – student mobility for traineeships.

Пријаве се као и до сада врше искључиво преко онлајн платформе Универзитета у Београду MobiON (https://mobion.bg.ac.rs/).

У оквиру овог позива мобилност студената се може реализовати од маја 2023. закључно са 31. октобром 2023. године.

Рок за подношење пријава истиче 20. фебруара 2023. године у 23:59 часова.

Додатне информације о студентским праксама, условима и релевантној конкурсној документацији, као и пријавни формулар, доступни су на следећем линку: https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/how-to-apply/ka103/required-documents-ka103-outgoing-students-for-traineeships

Заинтересовани студенти се могу јавити на: iro@f.bg.ac.rs за све даље информације23
 
Јан
 
2023

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ

О Б А В Е Ш Т Е Њ E

Драге колегинице / Драге колеге,

Позивам Вас на свечану доделу диплома oсновних академсих студија која ће се одржати у петак 27. јануара 2023. године у 12.00 часова у амфитеатру Георгије Острогорски.

Молимо Вас да са собом неизоставно понесете личну карту или пасош како бисмо свечану доделу диплома обавили на ваљан начин и обострано задовољство.

Радујући се нашем предстојећем сусрету,

ДЕКАН ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА
проф. др Данијел Синани19
 
Јан
 
2023

Поштовани,

Промоција зборника радова „Филозофија и наука”, у издању САНУ, биће одржана у среду, 25. јануара, у 13 сати, у Салону клуба САНУ. Реч је о зборнику радова са истоименог научног скупа, који је у организацији Српске академије наука и уметности и Одељење за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Београду одржан 21. и 22. октобра 2020. године у Свечаној сали САНУ. Био је то догађај на коме су се први пут у Србији на једном месту окупити научници и филозофи чија се професионална интересовања налазе у „пресеку“ науке и филозофије.

Поред филозофа, на том скупу су говорили и математичари, теоријски физичари, астрономи, биолози, лекари и психијатри, психолози различитих профила, археолози, антрополози, историчари уметности и стручњаци за класичне науке. Циљ је био унапређење већ постојеће међусобне сарадње филозофа и научника, као и постављање темеља будућем сталном и институционализованом дијалогу.

Позивница је у прилогу.


19
 
Јан
 
2023

Поштоване колегинице и колеге,
Позивамо вас да присуствујете конференцији Српска археологија између теорије и чињеница X, у организацији Центра за теоријску археологију, која ће се одржати 31.3. - 01.4. 2023. на Филозофском факултету.
18
 
Јан
 
2023

 • пријава испита: од 23.01. до 27.01.2023.
 • уплата најкасније до: 25.01.2023.
 • провера услова и приговори: 30.01.2023.
 • испити: од 02.02.2023 до 11.02.2023.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  17
   
  Јан
   
  2023

  Поштоване колегинице и колеге,

  у петак, 20.01. у периоду од 19.00ч - 23.30ч ће привремено бити обустављен мејл саобраћај како би се ажурирали ваши подаци са старог на нови сервер.

  Нови мејл сервер ће бити пуштен у рад у петак 20.01. око поноћи.

  РДЦ  9
   
  Јан
   
  2023

  Шеснаеста по реду зимска академска радионица 'Јеврејска уметност и традиција' одржаће се на Филозофском факултету од 13. до 18. фебруара 2023. године, у организацији Центра за студије јеврејске уметности и културе. Предвиђени наставни курсеви уз појединачна предавања имају за циљ да полазнике упознају са различитим аспектима јеврејске културне историје.

  Један од основних задатака радионице је да студентима предстсави методологију проучавања и начине научне интерпретације јеврејске културе и уметности. Током зимске радионице предвиђени су обиласци Јеврејског историјског музеја у Београду, те јеврејске топографије Београда уз посету синагоги Сукат Шалом.

  Зимска радионица намењена је студентима хуманистичких и друштвених наука заинтересованим за културну историју јеврејског народа, са нарочитим освртом на визуелну културу, књижевност, верску традицију, обичаје као и културу сећања Јевреја.

  Циклусе предавања на шеснаестој радионици одржаће гостујући професори са Универзитета Бен Гурион из Негева у Израелу, Проф. др Елиезер Папо и Проф. др Петер Лехнард. Током радионице „Јеврејска уметност и традиција“ појединачна предавања одржаће професори и сарадници Филозофског факултета, Универзитета у Београду као и други угледни стручњаци из земље и иностранства.

  Пријаве за радионицу отворене су до 10 фебруара 2023. године:
  За више информација и пријаву види:
  http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/radionice
  http://www.f.bg.ac.rs/instituti/csjuk/radionica  8
   
  Јан
   
  2023

  Термини испита из предмета Енглески језик 1 за студенте ПС, АР, ИС и КЛ претходних генерација су следећи: јануарски рок (12.01. 2023. године у 17ч у АМФ); фебруарски рок (11.02.2023. године у 12ч у АМФ)


  30
   
  Дец
   
  2022

  У јеку глобалне кризе изазване пандемијом вируса Kовид-19, Филозофски факултет у Београду је крајем 2020. године покренуо научно-истраживачки пројекат „Човек и друштво у време кризе“ са циљем да се сагледају импликације актуелне кризе на различите аспекте живота људи и на различите сфере друштвене стварности. Поред тога, циљ пројекта је и да се, на темељу разматрања различитих врста криза (политичке, друштвене, економске, ратне, здравствене), које су се дешавале у блиској или далекој прошлости, промисли о могућим решењима за актуелно стање и формулишу визије такозваног пост-ковид друштва. Време кризе из назива пројекта, дакле, подједнако може представљати време које је прошло, време у коме живимо, али и време које нас тек може чекати.

  Сматрајући да је Филозофски факултет у Београду, као најстарија и највећа научна институција у Србији у којој се проучавају и развијају друштвено-хуманистичке науке, позван и дужан да пружи допринос у разумевању и решавању претходно поменутих питања, велики број истраживача (више од 240) са Факултета се одазвао позиву да учествује у пројекту.

  Главне продукте у току прве године реализације пројекта (2021. године) чинило је 20 тематских зборника радова који су објављени у издању Филозофског факултета у Београду, у оквиру посебне едиције. Од тог броја, четири зборника објављено је на енглеском језику. Сви зборници доступни су у електронској форми и могу се преузети без ограничења на Научном порталу Факултета.

  Рад на пројекту настављен је и током 2022. године, а преглед и претрагу објављених радова и радова који су у процедури објављивања могуће је урадити на следећем линку: https://nauka.f.bg.ac.rs/cduvk2022/
  29
   
  Дец
   
  2022

  Испит из италијанског језика 1 одржаће се 16.1.2023. у 19 часова, сала 104 у јануарском року и 6.2.2023. у 19 часова, сала 104 у фебруарском року.

  Испит из италијанског језика 2 одржаће се 16.1.2023. у 18.30 часова, кабинет 107 у јануарском року и 6.2.2023. у 18.30 часова, кабинет 107 у фебруарском року.


  28
   
  Дец
   
  2022

  РЕЗУЛТАТИ КОЛОКВИЈУМА ИЗ ИСТОРИЈЕ ГРЧКЕ ОДРЖАНОГ 28. ДЕЦЕМБРА 2022. ГОДИНЕ:

  Алексић Марко 5
  Молдован Анђела 6
  Нешић Ленка 10
  Петковић Миа 9
  Продановић Наташа 7
  Радуловић Анђелa 8
  Ристић Илија 6
  27
   
  Дец
   
  2022

  27
   
  Дец
   
  2022

  Поштоване колеге,

  Републички завод за социјалну заштиту, расписује конкурс за обављење неплаћене стручне праксе, за студенте завршних година и мастер студија свих студијских група, на позицији: стручни сарадник

  Задужења укључују:
  • Праћење реализације појединачних обука;
  • Ажурирање интерне базе података;
  • Анализирање података о образовним потребама стручних радника и сарадника у области социјалне заштите
  • Присуствовање интерактивним обукама које реализује Републички завод за социјалну заштиту.

  Услови ангажовања:
  • Студенти завршних година и мастер студија свих студијских група;
  • Познавање рада на рачунару.

  Период ангажовања:
  • Два месеца;
  • Почетак волонтирања ће се организовати у договору са сваким појединачним студентом.

  Време ангажовања:
  • До 12 сати недељно (флексибилно)

  Рок за конкурисање: 15.1.2023.

  ЦВ послати на karijera@czrkff.rs

  текст обавештења

  Срдачан поздрав,
  Тим Центра за развој каријере ФФ.  27
   
  Дец
   
  2022

  Министарство науке, технолошког развоја и иновација РС објавило је ШЕСТИ ПОЗИВ талентованим младим истраживачима – студентима докторских академских студија за укључивање у научноистраживачки рад у акредитованим научноистраживачким организацијама.

  Текст Позива и пратећа документа можете преузети са сајта Министарства на следећој адреси:
  https://nitra.gov.rs/tekst/456/s-e-s-t-i-p-o-z-i-v-talentovanim-mladim-istrazivacima.php  26
   
  Дец
   
  2022

  Листа се налази у прилогу вести.  24
   
  Дец
   
  2022

  Поштоване колегинице и колеге,

  Обавештавамо вас да вредновање педагошког рада наставника и сарадника у јесењем семестру почиње у четвртак 15.12. и да ће трајати до среде 28.12.2022. године.

  Позивамо вас да преко својих електронских индекса (http://gama.f.bg.ac.rs) у наведеном периоду попуните упитнике за вредновање педагошког рада наставника и сарадника са свих предмета које сте слушали у овом семестру. Анкета је анонимна, а у вредновању учествују студенти свих нивоа студија.

  Срдачан поздрав,

  Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање  23
   
  Дец
   
  2022

  Драгим наставницима, сарадницима и студентима ФФ желимо срећне новогодишње и божићне празнике.

  Придружите нам се на новогодишњем коктелу 28 дец. од 13 сати у кабинету декана.

  Управа ФФ.  23
   
  Дец
   
  2022

 • пријава испита: од 12.12. до 23.12.2022
 • уплата најкасније до: 21.12.2022.
 • провера услова и приговори: 26.12.2022.
 • испити: од 12.01.2023 до 21.01.2023.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  21
   
  Дец
   
  2022

  У прилогу се налази списак студената којима је у складу са препоруком Министарства просвете, науке и технолошког развоја број 612-00-01478/1/2020-06 од 28.09.2022. године омогућено финансирање из буџета у школској 2022/23. години.
  Жалбе на списак могу се поднети у Одсеку за студентске послове 22. и 23.12.2022. године од 12 до 14 часова. Накнадне рекламације се неће уважавати.  21
   
  Дец
   
  2022

  У празничном духу даривања и солидарности, иницијатива Зелени Филозофски организује Новогодишњи базар књига од 27. до 29. децембра у периоду од 10 до 18ч у холу на првом спрату Филозофског факултета.

  Стога вас позивамo да одаберете књиге и тако донирате удружењу за подршку особама ометеним у развоју – „Наша кућа“.

  Такође, удружење учествује у акцији ручног прављења папира од рециклираних пакли цигарета, те потрошени материјал можете одложити у кутију која ће бити означена. Како би хуманитарни базар био успешнији, молимо запослене и студенте/киње да донирају књиге које ћемо изложити.

  Зелени Филозофски  19
   
  Дец
   
  2022

  Четрдесета трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 22.12.2022. године од 18:30 часова.

  КОГ ЈЕ РОДА БИОЛОГИЈА - о полу и роду у уџбеницима биологије

  У уџбеницима биологије за осми разред основне школе, према програму предмета, аутори праве разлику између пола и рода. Уџбеници су били у употреби у школама током прошле школске године. Међутим, радна група, коју је формирао Завод за унапређивање образовања и васпитања на захтев Министарства просвете, је утврдила да треба исправити недостатке у седам, од осам одобрених уџбеника. На чију иницијативу је преиспитиван садржај одобрених уџбеника? Ко је чинио радну групу за оцену уџбеника и на основу који критеријума су бирани чланови? Да ли је односу пола и рода место у уџбеницима биологије?

  На трибини ће говорити Биљана Стојковић (Билошки и Филозофски факултет Универзитета у Београду), Александар Бауцал (Филозофски факултет Универзитета у Београду), Зоран Аврамовић (Институт за педагошка истраживања, Београд), Алексеј Тарасјев (Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић" Универзитета у Београду) и Оливер Тошковић (модератор, Филозофски факултет Универзитета у Београду)

  Добро дошли!


  14
   
  Дец
   
  2022

  Стварање нових знања ради подстицања друштвеног, технолошког, културног, уметничког и економског развоја, повећања друштвеног производа и подизања стандарда грађана и квалитета живота и очување и унапређење општег фонда знања, као услова за разумевање, јачање и допринос светским развојним процесима су неки од законом дефинисаних циљева научноистраживачке делатности. Иако законодавац није предвидео истину као циљ научноистраживачке делатности, да ли бисмо и њу могли овим циљевима придружити, а можда и као прву поставити? Како уопште функционише начин бављења науком данас? Да ли савремени начин бављења науком има позитивне или негативне последице по квалитет целокупног фонда знања? Научноистраживачка делатност појединца игра веома важну улогу у процесу стицања наставно-научних и, наравно, научних звања. Какав је однос између научних резултата и стицања звања?

  Студентски парламент Филозофског факултета, у сарадњи са удружењима студената педагогије, социологије и филозофије, организује циклус од три трибине чије се теме односе на стање високог образовања и науке у Србији, али и шире импликације стања академске заједнице по друштво.

  Трећа у низу трибина, под називом: „Доба (не)квалитетне науке? – Квалитет знања и звања у доба хиперпродукције научних радова”, ће се одржати у уторак 20. децембра 2022. године, са почетком у 19 часова, у Клубу студената Филозофског факултета „Плато” (улаз из Васине улице).

  На трибини ће говорити:

  - проф. др Перо Шипка, председник Центра за евалуацију у образовању и науци и редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду у пензији;

  - проф. др Александар Костић, редовни члан Српске академије наука и уметности и редовни професор Филозофског факултета у Београду у пензији;

  - проф. др Војислав Јелић, редовни професор Филозофског факултета у Београду у пензији.

  Са задовољством вас позивамо да заједно са нашим говорницима покушамо да одговоримо на нека од наведених питања.  14
   
  Дец
   
  2022

  Универзитет у Београду позива студенте основних и мастер студија, који у наредном семестру треба да обаве стручну праксу, да се пријаве на Конкурс за обављање студентске стручне праксе у органима државне управе и локалне самоуправе, који ће трајати од 9. до 31. децембра 2022. године.

  Пријављивање се врши на порталу Центра за развој каријере Универзитета у Београду:
  http://skr.rs/strucnapraksa2023

  Погледајте: - Преглед отворених места према факултетима:
  http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/stranice/uploads/Pregled-broja-mesta-prema-fakultetima-UB.pdf

  - Интегрални текст конкурса:
  target="blank">http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/stranice/uploads/konkurs-strucna-praksa-u-organima-DULS-UB.pdf - Водич за програм Студентске стручне праксе:
  https://drive.google.com/file/d/1DsRiVBXUsdHSGtah14AYkylMILH0_NdV/preview  9
   
  Дец
   
  2022

  Расписује се Конкурс за доделу 6 (шест) награда Задужбине Ђоке Влајковића за најбоље научне радове младих научних радника Универзитета у Београду.

  Конкурсом се из средстава Задужбине Ђоке Влајковића додељују награде у износу од по 150.000,00 динара.
  Изузетно, у случају пријаве већег броја радова који задовољавају прописани критеријум, а у складу са расположивим средствима, може се доделити већи број награда.

  Награде се додељују младим научницима из сваке од групација друштвено-хуманистичких, медицинских, природно-математичких и техничко-технолошких наука.
  У случају да радови у некој од групација не задовољавају услове Конкурса, награде се преносе другим групацијама, и то сходно степену конкурентности.

  На Конкурс се могу пријавити кандидати запослени на Универзитету у Београду, старости до 40 година на дан 31. децембра 2022. године.

  На Конкурс се може пријавити један научни рад који претходно није упућиван на конкурсе Задужбине Ђоке Влајковића.

  На Конкурс се може поднети научни рад евидентиран DOI бројем издавача са SCI или SSCI листа у периоду од 1. јануара 2021. године до 31. децембра 2022. године, на коме је кандидат одговорни аутор (corresponding author) са афилијацијом Универзитета у Београду.

  Потребна документација:
  • Комплетно попуњена Пријава (Образац преузети са интернет странице Универзитета у Београду у делу „Стипендије и конкурси“, http://www.bg.ac.rs/sr/univerzitet/konkursi.php,
  • Потврдa о радном односу на Универзитету у Београду,
  • Штампани подаци са електронске личне карте или фотокопија важеће личне карте (без чипа),
  • Научни рад који је објављен у часопису издавача са SCI или SSCI листа,
  • Сва мишљења свих рецензената током читавог процеса рецензије (од првог прегледања до прихватања за објављивање без исправки).
  Комплетна документација наведена у члану 7. Одлуке, доставља се у електронској и штампаној форми.

  Детаљније у прилогу вести.  ↑↑↑