Центар за Кинеске студије

ЦЕНТАР ЗА КИНЕСКЕ СТУДИЈЕ
О Центру

Центар за Кинеске студије на Филозофском факултету представља јединствени научни и истраживачки центар на Београдском универзитету, чије оснивање означава и почетак сарадње са Нортвест универзитетом у НР Кини (Northwest University, Xi'an, Shaanxi Province, China). Центар је настао из потребе да се оснује један научноистраживачки центар који би био усмерен на истраживање, промоцију, и развој Кинеских студија на интердисциплинарном нивоу кроз изучавање бројних сегмената кинеске историје, материјалне и визуелне културе, друштва, идентитета, њихове унутрашње трансформације, али и спољашњег утицаја на Западни свет са којим је током своје вишемиленијумске историје Кинески свет долазио у додир. Хронолошки ће се центар бавити широким временским периодом, од праисторије до савременог доба, са идејом покретања сарадње са одговарајућим научним и универзитетским институцијама у Србији, региону, Европи и НР Кини, кроз организацију заједничких конференција, циклуса предавања, истраживачких пројеката, изложби и трибина. Посебна пажња ће бити усмерена на развој новог студијског програма при Филозофском факултету посвећеног изучавању историје Кине, односно историје кинеске културе, друштва, институција, филозофије и архитектуре.

Због важности, значаја и проблематике Кинеског простора и његове дуге историје, традиције и културе, овај центар Филозофског факултета ће бити јединствен научни центар који ће објединити сарадњу свих девет одељења факултета и размену знања и искуства из различитих области друштвених и хуманистичких наука. На тај начин ће пружити свим будућим и садашњим студентима факултета могућност упознавања са комплексном тематиком хуманистичких дисциплина у сфери Кинеских студија.

Оснивач центра за Кинеске студије је доц. др Лариса Вилимоновић, заједно са проф. др Дубравком Стојановић и проф. др Јеленом Ердељан.

Управница Центра за Кинеске студије је доц. др Лариса Вилимоновић.

Председница Научног већа Центра за Кинеске студије је проф. др Дубравка Стојановић.

Секретарка центра је докторанткиња Сања Радовић.

E-маил адреса центра: kineske.studije@f.bg.ac.rs

↑↑↑