Андрагогија

Одељењске вести
2
 
Феб
 
2023

Обавештавају се студенти да Одељење за педагогију и андрагогију и Педагошко друштво Србије организују национални научни скуп који ће се, у оквиру традиционалних Сусрета педагога, одржати на Филозофском факултету у Београду 22. маја 2023. године. За студенте је учешће на скупу бесплатно. Тема скупа је „У потрази за квалитетним образовањем и васпитањем: изазови и могућа решења".

Све потребне информације могу се наћи на следећем линку:https://www.pedagog.rs/2023/01/18/poziv-za-ucesce-na-skupu-susreti-pedagoga-u-potrazi-za-kvalitetnim-obrazovanjem-i-vaspitanjem-izazovi-i-moguca-resenja-2/


31
 
Јан
 
2023

31
 
Јан
 
2023

Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за обављање стручне праксе у Центру за социјално превентивне активности ГРИГ за студенте четврте године, апсолвенте и студенте мастер студија андрагогије, педагогије, психологије и социологије на позицији: сарадник.

Активности студената обухватају:
* Учествовање у радионицама посвећеним деци и младима који имају изазове у одрастању;
* Спровођење подршке у менторству;
* Учествовање у подршци при учењу;
* Рад под супервизијом;
* Учествовање у пратећим активностима Центра и рад на терену.

Услови ангажовања:
* Студенти четврте године, апсолвенти, студенти мастер студија андрагогије, педагогије, психологије и социологије;
* Пожељно искуство у раду са младима;
* Одговорност и спремност на тимски рад.

Време ангажовања:
• До 10 сати недељно (флексибилно)

Рок за конкурисање: 13.2.2023.

Биографију послати на karijera@czrkff.rs28
 
Јан
 
2023

Проф. др Дејан Шимковић, са Универзитета Notre Dame (Аустралија, Сиднеј), ће у уторак 31.01., од 12 часова у просторијама Српског филозофског друштва (ФДС) одржати предавање о "вулгарним" формама монотеизма у Хјумовом делу Natural History of Religion.

Апстракту излагања можете приступити путем следећег линка, а биографију професора Шимковића можете да пронађете овде.

Предавање ће се одржати у хибридној форми, што значи да можете да присуствујете у просторијама ФДС-а или да пратите преко следећег линка.


27
 
Јан
 
2023

Позивамо вас да се пријавите на радионице Центра за промоцију науке о недоумицама и ризицима које пред нас стављају технологије у настајању: дигитална проширена стварност, климатски инжењеринг и неуротехнологије. На радионицама у Научном клубу – 7, 8. и 9. фебруара – моћи ћете да се опробате у новој друштвеној игри и као један од чланова Светског грађанског већа учествујете у доношењу одлука важних за будућност човечанства.

Начин пријављивања: Пријаву за учешће можете попунити ОВДЕ. Рок за пријаве је отворен до 2. фебруара, у 12 часова, а одабрани полазници ће бити контактирани путем имејла. Број учесника је ограничен на 20 по радионици.

Више информација о радионицама можете да пронађете на следећем ЛИНКУ.


25
 
Јан
 
2023

У оквиру Јавног позива за учешће у средствима Министарства науке, технолошког развоја и иновација у 2023. години објављен је и позив за доделу стипендија студентима докторских академских студија на високошколским установама чији је оснивач Република Србија који се укључују у рад акредитованих научноистраживачких организација чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе.

Јавни позив за стипендирање докторанада објављен је 25.01.2023. године и отворен је 30 дана од датума објављивања, закључно са 24.02.2023. године.

Критеријуми, упутства, пријаве и остали обрасци могу се преузети на веб-сајту Министарствa:

https://nitra.gov.rs/tekst/910/javni-poziv-za-ucesce-u-sredstvima-ministarstva-nauke-tehnoloskog-razvoja-i-inovacija-u-2023-godini.php24
 
Јан
 
2023

Обавештавамо вас да је Универзитет у Београду отворио позив за пријављивање за реализацију индивидуалне мобилности у оквиру Кључне акције 103 Еразмус+ програма мобилности студената за одлазак на стучне праксе – student mobility for traineeships.

Пријаве се као и до сада врше искључиво преко онлајн платформе Универзитета у Београду MobiON (https://mobion.bg.ac.rs/).

У оквиру овог позива мобилност студената се може реализовати од маја 2023. закључно са 31. октобром 2023. године.

Рок за подношење пријава истиче 20. фебруара 2023. године у 23:59 часова.

Додатне информације о студентским праксама, условима и релевантној конкурсној документацији, као и пријавни формулар, доступни су на следећем линку: https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/how-to-apply/ka103/required-documents-ka103-outgoing-students-for-traineeships

Заинтересовани студенти се могу јавити на: iro@f.bg.ac.rs за све даље информације24
 
Јан
 
2023

Обавештавају се студенти да ће упис оцена из групе методолошких предмета (Методологија педагошких истраживања, Методологија андрагошких истраживања, Увод у педагошка истраживања, Увод у андрагошка истраживања, Методе и технике истраживања у образовању, Методе истраживања у педагогији, Истраживања у педагогији) бити одржан у четвртак у 12 часова, у кабинету 276.


23
 
Јан
 
2023

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ

О Б А В Е Ш Т Е Њ E

Драге колегинице / Драге колеге,

Позивам Вас на свечану доделу диплома oсновних академсих студија која ће се одржати у петак 27. јануара 2023. године у 12.00 часова у амфитеатру Георгије Острогорски.

Молимо Вас да са собом неизоставно понесете личну карту или пасош како бисмо свечану доделу диплома обавили на ваљан начин и обострано задовољство.

Радујући се нашем предстојећем сусрету,

ДЕКАН ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА
проф. др Данијел Синани19
 
Јан
 
2023

Поштовани,

Промоција зборника радова „Филозофија и наука”, у издању САНУ, биће одржана у среду, 25. јануара, у 13 сати, у Салону клуба САНУ. Реч је о зборнику радова са истоименог научног скупа, који је у организацији Српске академије наука и уметности и Одељење за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Београду одржан 21. и 22. октобра 2020. године у Свечаној сали САНУ. Био је то догађај на коме су се први пут у Србији на једном месту окупити научници и филозофи чија се професионална интересовања налазе у „пресеку“ науке и филозофије.

Поред филозофа, на том скупу су говорили и математичари, теоријски физичари, астрономи, биолози, лекари и психијатри, психолози различитих профила, археолози, антрополози, историчари уметности и стручњаци за класичне науке. Циљ је био унапређење већ постојеће међусобне сарадње филозофа и научника, као и постављање темеља будућем сталном и институционализованом дијалогу.

Позивница је у прилогу.


19
 
Јан
 
2023

19
 
Јан
 
2023

Поштоване колегинице и колеге,
Позивамо вас да присуствујете конференцији Српска археологија између теорије и чињеница X, у организацији Центра за теоријску археологију, која ће се одржати 31.3. - 01.4. 2023. на Филозофском факултету.
18
 
Јан
 
2023

 • пријава испита: од 23.01. до 27.01.2023.
 • уплата најкасније до: 25.01.2023.
 • провера услова и приговори: 30.01.2023.
 • испити: од 02.02.2023 до 11.02.2023.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  17
   
  Јан
   
  2023

  Поштоване колегинице и колеге,

  у петак, 20.01. у периоду од 19.00ч - 23.30ч ће привремено бити обустављен мејл саобраћај како би се ажурирали ваши подаци са старог на нови сервер.

  Нови мејл сервер ће бити пуштен у рад у петак 20.01. око поноћи.

  РДЦ  16
   
  Јан
   
  2023

  10
   
  Јан
   
  2023

  Консултације код наставника Ане Поповић Пецић биће одржане у четвртак 12.1. у 16.30 у кабинету 109.


  9
   
  Јан
   
  2023

  Шеснаеста по реду зимска академска радионица 'Јеврејска уметност и традиција' одржаће се на Филозофском факултету од 13. до 18. фебруара 2023. године, у организацији Центра за студије јеврејске уметности и културе. Предвиђени наставни курсеви уз појединачна предавања имају за циљ да полазнике упознају са различитим аспектима јеврејске културне историје.

  Један од основних задатака радионице је да студентима предстсави методологију проучавања и начине научне интерпретације јеврејске културе и уметности. Током зимске радионице предвиђени су обиласци Јеврејског историјског музеја у Београду, те јеврејске топографије Београда уз посету синагоги Сукат Шалом.

  Зимска радионица намењена је студентима хуманистичких и друштвених наука заинтересованим за културну историју јеврејског народа, са нарочитим освртом на визуелну културу, књижевност, верску традицију, обичаје као и културу сећања Јевреја.

  Циклусе предавања на шеснаестој радионици одржаће гостујући професори са Универзитета Бен Гурион из Негева у Израелу, Проф. др Елиезер Папо и Проф. др Петер Лехнард. Током радионице „Јеврејска уметност и традиција“ појединачна предавања одржаће професори и сарадници Филозофског факултета, Универзитета у Београду као и други угледни стручњаци из земље и иностранства.

  Пријаве за радионицу отворене су до 10 фебруара 2023. године:
  За више информација и пријаву види:
  http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/radionice
  http://www.f.bg.ac.rs/instituti/csjuk/radionica  30
   
  Дец
   
  2022

  У јеку глобалне кризе изазване пандемијом вируса Kовид-19, Филозофски факултет у Београду је крајем 2020. године покренуо научно-истраживачки пројекат „Човек и друштво у време кризе“ са циљем да се сагледају импликације актуелне кризе на различите аспекте живота људи и на различите сфере друштвене стварности. Поред тога, циљ пројекта је и да се, на темељу разматрања различитих врста криза (политичке, друштвене, економске, ратне, здравствене), које су се дешавале у блиској или далекој прошлости, промисли о могућим решењима за актуелно стање и формулишу визије такозваног пост-ковид друштва. Време кризе из назива пројекта, дакле, подједнако може представљати време које је прошло, време у коме живимо, али и време које нас тек може чекати.

  Сматрајући да је Филозофски факултет у Београду, као најстарија и највећа научна институција у Србији у којој се проучавају и развијају друштвено-хуманистичке науке, позван и дужан да пружи допринос у разумевању и решавању претходно поменутих питања, велики број истраживача (више од 240) са Факултета се одазвао позиву да учествује у пројекту.

  Главне продукте у току прве године реализације пројекта (2021. године) чинило је 20 тематских зборника радова који су објављени у издању Филозофског факултета у Београду, у оквиру посебне едиције. Од тог броја, четири зборника објављено је на енглеском језику. Сви зборници доступни су у електронској форми и могу се преузети без ограничења на Научном порталу Факултета.

  Рад на пројекту настављен је и током 2022. године, а преглед и претрагу објављених радова и радова који су у процедури објављивања могуће је урадити на следећем линку: https://nauka.f.bg.ac.rs/cduvk2022/
  29
   
  Дец
   
  2022

  Испит из италијанског језика 1 одржаће се 16.1.2023. у 19 часова, сала 104 у јануарском року и 6.2.2023. у 19 часова, сала 104 у фебруарском року.

  Испит из италијанског језика 2 одржаће се 16.1.2023. у 18.30 часова, кабинет 107 у јануарском року и 6.2.2023. у 18.30 часова, кабинет 107 у фебруарском року.


  27
   
  Дец
   
  2022

  27
   
  Дец
   
  2022

  Поштоване колеге,

  Републички завод за социјалну заштиту, расписује конкурс за обављење неплаћене стручне праксе, за студенте завршних година и мастер студија свих студијских група, на позицији: стручни сарадник

  Задужења укључују:
  • Праћење реализације појединачних обука;
  • Ажурирање интерне базе података;
  • Анализирање података о образовним потребама стручних радника и сарадника у области социјалне заштите
  • Присуствовање интерактивним обукама које реализује Републички завод за социјалну заштиту.

  Услови ангажовања:
  • Студенти завршних година и мастер студија свих студијских група;
  • Познавање рада на рачунару.

  Период ангажовања:
  • Два месеца;
  • Почетак волонтирања ће се организовати у договору са сваким појединачним студентом.

  Време ангажовања:
  • До 12 сати недељно (флексибилно)

  Рок за конкурисање: 15.1.2023.

  ЦВ послати на karijera@czrkff.rs

  текст обавештења

  Срдачан поздрав,
  Тим Центра за развој каријере ФФ.  27
   
  Дец
   
  2022

  Министарство науке, технолошког развоја и иновација РС објавило је ШЕСТИ ПОЗИВ талентованим младим истраживачима – студентима докторских академских студија за укључивање у научноистраживачки рад у акредитованим научноистраживачким организацијама.

  Текст Позива и пратећа документа можете преузети са сајта Министарства на следећој адреси:
  https://nitra.gov.rs/tekst/456/s-e-s-t-i-p-o-z-i-v-talentovanim-mladim-istrazivacima.php  26
   
  Дец
   
  2022

  Листа се налази у прилогу вести.  24
   
  Дец
   
  2022

  Поштоване колегинице и колеге,

  Обавештавамо вас да вредновање педагошког рада наставника и сарадника у јесењем семестру почиње у четвртак 15.12. и да ће трајати до среде 28.12.2022. године.

  Позивамо вас да преко својих електронских индекса (http://gama.f.bg.ac.rs) у наведеном периоду попуните упитнике за вредновање педагошког рада наставника и сарадника са свих предмета које сте слушали у овом семестру. Анкета је анонимна, а у вредновању учествују студенти свих нивоа студија.

  Срдачан поздрав,

  Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање  23
   
  Дец
   
  2022

  Драгим наставницима, сарадницима и студентима ФФ желимо срећне новогодишње и божићне празнике.

  Придружите нам се на новогодишњем коктелу 28 дец. од 13 сати у кабинету декана.

  Управа ФФ.  ↑↑↑