Археологија

Одељењске вести
19
 
Апр
 
2024

Проф. др Јасна Вуковић неће одржати консултације у петак, 19. априла.
17
 
Апр
 
2024

Настава из курса Археологија у пракси одржаће се у четвртак 18. априла, у 13.15 часова, у учионици 410.


17
 
Апр
 
2024

Термин за надокнаду часа из Средњовековне археологије 2 је у петак 19. априла у 13.00 часова (учионица 410 или 412).


16
 
Апр
 
2024

Драге колеге,

Удружење студената педагогије "Фреире" организује хуманитарну акцију "Филозофски је помоћи" за Нурдор и нашу колегиницу са педагогије Марину Николић.

За тај догађај потребни су нам волонтери који би нам помогли током хуманитарног базара 19. и 20. априла. Посебно би нам значила помоћ јачих волонтера, који би нам помогли у преношењу књига и полица за њих.

Молимо све заинтересоване да се што пре пријаве путем гугл документа тако што ће уписати своје име у жељену смену:

https://docs.google.com/document/d/1BAaPIINUIlVy1cuKNulkiuReR3RWjtJUcz9p6RKWdCg/edit?usp=sharing

Хвала унапред!
УСП ”Фреире”


16
 
Апр
 
2024

Драги сви,

Клуб студената историје „Острогорски" у сарадњи са Катедром за историју српског народа у новом веку Филозофског факултета у Београду, поводом 157 година од добијања градова у време владавине кнеза Михаила Обреновића, организује предавање и промоцију монографије „Михаило Обреновић" проф. др Данка Леовца, с акцентом предавања на овај значајан догађај.

На предавању и промоцији ће говорити проф. др Данко Леовац, аутор монографије, и проф. др Сузана Рајић, шеф Катедре за историју српског народа у новом веку.

Предавање и промоција ће бити одржани у среду, 17. априла, у Свечаној сали (108) на првом спрату Филозофског факултета, с почетком од 18 часова.

Видимо се у што већем броју!16
 
Апр
 
2024

Коначни резултати избора за представнике студената Универзитета у Београду - Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду налазе се у прилогу.15
 
Апр
 
2024

У прилогу - Резултати колоквијума из предмета код доц. др Милене Гошић Арама.
15
 
Апр
 
2024

У уторак 16. априла, у учионици 410 с почетком у 10.00 часова, др Милица Радишић, научни сарадник Археолошког института у Београду, одржати предавање на тему „Бјелобрдска култура и археолошко наслеђе Војводине из раног периода мађарске државе (10-12. век)"
15
 
Апр
 
2024

Одељење за археологију има част да вас позове на предавања др Ивана Дрнића (Археолошки музеј у Загребу) и мр Кристине Бркић Дрнић (Културно-повијесни центар Сисачко-мославачке жупаније)


ЧЕТВРТАК 18.04.2024, 13–15 часова, свечана сала „Драгослав Срејовић“, Филозофски факултет у Београду:


Сегестика и Сисција - насеље с почетка повијести


Римска Сисција


ПЕТАК 19.04.2024, 13:15–14:45 часова, учионица 410, Филозофски факултет у Београду:


Ластово, малени оток с великим археолошким потенцијалом (Истраживања у шпиљи Рачи)
15
 
Апр
 
2024

Разговор о књизи Етика: теоријски минимум проф. др Ненада Цекића одржаће се у уторак, 16. априла, с почетком у 15 часова у Институту за филозофију и друштвену теорију, у улици Краљице Наталије број 45 у Београду.

У овој монографији, аутор пружа преглед основних питања етике. Фокус студије је на ономе што проф. др Ненад Цекић назива „теоријским минимумом". То су појмови, теме и теорије за које он сматра да су темељ сваког озбиљног бављења етиком као филозофском дисциплином.

Поред аутора, у разговору учествују: доц. др Александар Добријевић (Филозофски факултет у Београду), доц. др Милица Смајевић Рољић (Филозофски факултет у Београду), доц. др Стефан Мићић (Филозофски факултет у Београду), др Игор Цвејић, виши научни сарадник (ИФДТ), др Тамара Плећаш, научни сарадник (ИФДТ) и Ана Липиј, истраживач приправник (ИФДТ).

Ненад Цекић (Београд, 1963), редовни је професор етике и других области филозофија морала и управник је Одељења за филозофију на Филозофском факултету Универзитета у Београду. До сада је објавио четири монографије: Држава између анархије и утопије (2007), Метаетика: проблеми и правци (2013), Утилитаризам и Бентамова филозофија морала (2018/19) и Филозофија морала Џона Стјуарта Мила (2018/19).


15
 
Апр
 
2024

Клуб студената археологије је од 5. до 7. априла учествовао на међународној конференцији "Културно наслеђе за помирење на Балкану" у Петровцу на мору у Црној Гори. Главни организатор ове конференција било је удружења БАОУ које је посвећено очувању културне баштине, док су партнери пројекта били Клуб студената археологије из Београда и Го2Албанија из Тиране, а пројекат је подржала и RYCO канцеларија из Црне Горе са Енглеским као званичним језиком конференције.

Пројекат је део ширег вишегодишњег програма „Културни фонд младих Западног Балкана" који имплементира Регионална канцеларија за сарадњу младих уз подршку немачког Савезног Министарства иностраних послова. Конференција је окупила искусне стручњаке, као и студенте са циљем да се направи отворени међугенерацијски дијалог који у фокус ставља помирење између земаља Западног Балкана. Учесници конференције долазе из Босне и Херцеговине, Србије, Косова и Метохије, Црне Горе, Северне Македоније и Албаније. Други дан конференције обележиле су презентације студената пропраћене инспиративним дискусијама, након чега је уследио нови панел у нешто већем саставу старијих колега и професора. Студенти који су презентовали другог дана конференције су:

● Ливиа КРЕКО, Активни центар Драч, Драч | Културна стаза 12 старих врата Драча

● Хелди КОДРА, Амфора Центар, Тирана | Активизам који повезује прошлост и садашњост: Случај археолошког налазишта „Мурет е Портес".

● Ана ГАВРИЛОВИЋ, Универзитет у Београду, Филозофски факултет, одељење за археологију, Клуб студената археологије| ЦООЛТОУР – Интегрисање младих у стварање свеобухватне платформе и методологије

● Мартина МАРИНЧИЋ и Сара ЈАЛИМАМ, Универзитет у Сарајеву, Филозофиски факултет | Културно наслијеђе Босне и Херцеговине: за вријеме и послије рата

● Елеонора БОЖИНОСКА, Св. Универзитет Ћирило и Методије, Архитектонски факултет, Скопље, и Христијан ПЕТРОВСКИ, Св. Ћирила и Методија, Филозофски факултет, Скопље

● Ана ВУКАДИНОВИЋ, Универзитет у Доњој Горици, Факултет за културу и туризам | (Не)видљивост османског наслијеђа у Подгорици

● Ева ВЕСЕЛИНОВИЋ, Универзитет у Београду, Филозофски факултет, Одељење за археологију, Клуб студената археологије| Примери разумевања и поштовања различитости у средњем веку: студија случаја римокатоличких цркава у средњовековној српској држави

● Емина ЖИГА, Универзитет у Доњој Горици, Факултет за културу и туризам | Религиозни и Секуларни: Примери цркава-џамијаКроз двондневне дискусије студенти су имали прилике да науче мноштво нових ставри и упозају се са примерима добрих и лоших пракси односа према културном наслеђу. Као порука издвојила се реченица Катарине Живановић "Културно наслеђе није именица, већ сталнопроменљиви глагол". Последњи дан конференције започео је закључним разматрањима теме и обиласком старих градова Бара и Улциња. Ова конференција је помогла упознавање студената и професора из различитих крајева Балкана, стварање контаката и нових сарадњи, те основу за обнављање традиције студентских конференција регионалних клубова студената археологије.12
 
Апр
 
2024

Прелиминарни резултати избора за представнике студената Универзитета у Београду - Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду налазе се у прилогу.10
 
Апр
 
2024

Поштоване колегинице и колеге,

Удружење студената педагогије „Фреире“ уз подршку Центра за међународну сарадњу и односе с јавношћу Фф организује хуманитарну акцију „Филозофски је помоћи“ која ће се одржати у петак 19. и суботу 20. априла. Прикупљена средства ће се донирати удружењу НУРДОР (Национално удружење родитеља деце оболеле од рака), као и студенткињи педагогије Марини Николић за лечење.

Акција подразумева базар књига, аксесоара, кућне декорације и играчака, дружење уз кафу и чај, као и програме за децу „Поклони ми“ и „Игре без граница“.

Позивамо вас овим путем да учествујете у прикупљању очуваних ствари за хуманитарни базар. Ствари које можете донети су: књиге ( ауторске и друге стручне књиге, белетристику, књиге за децу), аксесоари (торбе, каишеви, рукавице, накит), кућну декорацију и играчке (осим плишаних играчака).

Прикупљање организујемо од 11. до 17. априла у приземљу Филозофског факултета.

Поред тога, позивамо вас да посетите хуманитарну акцију „Филозофски је помоћи“:

Петак 19. април

11-15č. Базар књига

Субота 20. април

11-17č. Базар књига, аксесаора, декорације и играчака на Платоу

11-17č. Кафа и чај на Платоу

11-15č. Игре без граница (Студентски парк, у случају лошег времена спортска сала на Факултету)

12-14č. Радионица „Поклони ми“ (други спрат Фф)

Током радионице деца и родитељи имају прилику да направе, нацртају или напишу шта би некоме поклонили, а радови ће потом бити представљени у оквиру изложбе на другом спрату Филозофског факултета.

Организацијом акције желимо да истакнемо вредности давања, поновног коришћења ствари, као и повезивања са локалном заједницом. Позив ћемо проследити локалним вртићима и школама. Свака подршка у ширењу вести је добродошла, посебно путем родитељских вибер група из вртића или школа.

Захваљујемо вам се унапред на донацијама у виду ствари и позивамо вас да дођете на Плато Филозофског факултета 19. и 20. априла и допринесете нашем заједничком циљу!

Срдачан поздрав,
Удружење студената педагогије “Фреире”

(постер се налази у прилогу вести)


10
 
Апр
 
2024

Полагање предиспитне обавезе из предмета Француски језик 1 заказано је за 22. април 2024. у време предавања.


10
 
Апр
 
2024

Полагање предиспитне обавезе из предмета Француски језик 2 заказано је за 16. април 2024. у време предавања.


10
 
Апр
 
2024

Удружење студената филозофије "Ноесис" издаје Саопштење поводом избора за Студентски парламент Универзитета у Београду које се налази у прилогу.9
 
Апр
 
2024

Коначна листа кандидата за представнике студената Универзитета у Београду - Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду за изборе расписане за 12.04.2024. године налази се у прилогу.9
 
Апр
 
2024

Београдски симпозијум о настави историје, под називом „Разоружавање историје“, биће одржан трећи пут за редом, а први пут на регионалном нивоу 11. и 12. априла 2024. године у Београду, у оквиру обележавања 75. годишњице Савета Европе и након Треће годишње конференције Опсерваторије за наставу историје у Европи. Симпозијум први пут има и пратеће догађаје који укључују интернационални студентски семинар ISHA, међународну радионицу „Пропитивање споменика“(Monumental Challenges) и објављивање приручника „Учионица сећања на отвореном“. На тај начин ће се у Београду истовремено током целе недеље одигравати серија догађаја посвећена историји и културној баштини уз бројне интернационалне учеснике.

Кроз панел сесије и креативне радионице, Трећи београдски симпозијум наставља своју мисију унапређивања наставе историје којом се подстичу демократска култура, интеркултурално разумевање, мултиперспективност и размена различитих иновативних пракси у сфери академске, наставне, студентске и ученичке заједнице. Преиспитаће наставу историје у постконфликтном окружењу, као и злоупотребу историје у политичке, идеолошке и војне сврхе.

Организатор симпозијума је Удружење Едукација за 21. век које је кроз сарадњу окупило бројне домаће и међународне институције: Филозофски факултет Универзитета у Београду, Институт Georg-Eckert (Брауншвајг), Опсерваторија за наставу историје у Европи (Стразбур), Лондонска школа економије, програм Ideas / Ratiu Forum (Румунија / Уједињено Краљевство), EuroClio (Хаг), Музеј деведесетих (Београд), RYCO (Београд / Тирана)). Партнери на овом пројекту су Канцеларија Савета Европе у Београду, као и Амбасада Немачке у Србији, Амбасада Велике Британије у Србији, Амбасада Швајцарске Србији, Амбасада Француске у Србији, и Амбасада Румуније у Србији.


9
 
Апр
 
2024

Настава из курса Археологија у пракси ће се одржати у четвртак, 11. априла од 13:15 АЛИ НЕ у учионици 410 већ у учионици 103 на I спрату.
9
 
Апр
 
2024

Драге колегинице и колеге,

Клуб студената историје – Острогорски има част да буде домаћин ISHA семинара у Београду, који ће се одржати од 10. до 14. априла 2024. године. International Students of History Association семинар окупља студенте историје и осталих друштвено-хуманистичких наука широм света како би развили вештине излагања, размену идеја и критичко размишљање и унапређивали истраживачке вештине. Тема овогодишњег ISHA семинара у Београду је „Places of Memory - Where the past becomes the bridge for the future". На семинару учествује око 40 студената широм Европе и Северне Америке, који ће бити подељени у пет радионица. Поменути семинар ће се одржати у оквиру пројекта „Трећег београдског симпозијума о настави историје" у организацији Едукације за 21. век.

ISHA семинар је отвореног типа, због чега вас позивамо на свечано отварање, које ће се одржати у четвртак у 10.00 часова у свечаној сали Ректората. Видимо се!

Линк међународног ISHA семинара у Београду: https://ishaspringbelgrade.wordpress.com/8
 
Апр
 
2024

Настава из курса Археологија у пракси биће одржана у четвртак, 11. априла од 13:15 у учионици 410.
8
 
Апр
 
2024

Институт за антику и класично наслеђе
позива вас на предавање које ће одржати

мср Димитрија Рашљић
асистент на Одељењу за класичне науке
Филозофског факултета у Београду

на тему
АНТИЧКА КРИПТОГРАФИЈА
у понедељак, 22. април 2024. у 13h15

на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета
(Капетан-Мишино здање, десно, II спрат, просторија СтКл1)
5
 
Апр
 
2024

Прелиминарна листа кандидата за представнике студената Универзитета у Београду - Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду налази се у прилогу.5
 
Апр
 
2024

Конференција Радне групе за римску археозоологију Међународног удружења археозоолога под називом „4th Roman Period Working Group Meeting: Social archaeozoology and role of animals in Roman period societies: social differences, the impact of Rome on animal-human relationships, and changes in the human diet" у организацији Филозофског факултета и Археолошког института у Београду биће одржана у периоду од 9. до 12. априла на Филозофском факултету у Београду. Програм скупа и књигу сажетака можете преузети на следећем линку:
https://bioarchlab.rs/wp-content/uploads/2024/04/ICAZ-4th-RPWG-Meeting-Book-of-abstracts-final-2.pdf
5
 
Апр
 
2024

Обавештавају се студенти који похађају курс Гвоздено доба на Балкану да ће у уторак, 09. 04. 2024., предавање бити одржано у сали 412. Термин одржавања остаје непромењен (почетак у 13:15).
↑↑↑