Студенти

Вести за све студенте
25
 
Јун
 
2024

Oбавештење о важним датумима пријемног испита и уписа на Филозофски факултет академске 2024/2025. године се налази у прилогу ове вести.25
 
Јун
 
2024

Oбавештење о спровођењу пријемног испита и уписа на Филозофски факултет академске 2024/2025. године се налази у прилогу ове вести.24
 
Мај
 
2024

Моле се студенти да у понедељак, 27.05.2024. године, у свом е-индексу провере да ли су им одобрени испити које су пријавили за јунски испитни рок.

Дани за проверу услова и приговоре су понедељак и уторак (27. и 28.05.)

У прилогу се налазе смернице коме би требало да се обратите у сличају да пријаве нису прихваћене.


21
 
Мај
 
2024

Социолошки клуб обележава 30 година од свог оснивања и тим поводом вас позива на разговор о књизи “Sociology in Serbia: A Fragile Discipline” проф. др Иване Спасић, доц. др Јелене Пешић и проф. др Марије Бабовић са Одељења за социологију Филозофског факултета Универзитета у Београду. О књизи ће говорити проф. др Мина Петровић, др Срђан Продановић, доц. др Наташа Јовановић Ајзенхамер и ауторке. Разговор ће модерирати др Анђелка Мирков.

Клуб ће бити одржан у четвртак 23. маја 2024. године, са почетком у 18 часова, у Плато клубу на Филозофском факултету Универзитета у Београду (улаз из улице Васе Чарапића).


20
 
Мај
 
2024

Удружење студената филозофије "Ноесис" вас са великим задовољством позива на прву Регионалну конференцију - НОЕСИС која ће се одржати у периоду од 5. до 7. јула 2024. године на Филозофском факултету у Београду.

Овогодишња тема конференције је Језик и стварност. Више о томе можете прочитати у позивном писму које се налази у прилогу, заједно са обрасцем пријаве.

За више информација, можете нам писати на:

konferencija@usfnoesis.rs20
 
Мај
 
2024

Oд 27. априла до 1. маја у Паралији је одржана још једна Филозофијада – надметање у спортским и едукативним активностима, у сврху умрежавања, осмишљавања будућих сарадњи, али и дружењења и забаве студената.

За студенткиње и студенте нашег факултета, ово је било двадесето учешће на Филозофијади, и за овај јубилеј су нам се вратили са пехаром за освојено прво место у генералном пласману и освојеним одличјима у неколико дисциплина - злато у квизу знања, злато у микс одбојци, сребро у женској одбојци, сребро у дебати, бронза у фудбалу, и бронза у е-спорту.

Све честитке нашим колегиницма и колегама који су, у конкуренцији 12 факултета из више земаља, остварили сјајне резултате.17
 
Мај
 
2024

У складу са одлуком продекана за финансије проценат школарине који је потребно уплатити за пријаву испита износи 50% за јунски рок и 60% за јулски рок.17
 
Мај
 
2024

Задовољство нам је да вас позовемо на XVIII међународни конгрес о провинцијалној римској уметности под темом "Границе у провинцијама - културне границе", а који почиње у понедељак 20. маја, од 13:30 у Амфитеатру Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Учествоваће 107 колегиница и колега из преко 50 различитих институција и 16 земаља као што су Аустрија, Немачка, Холандија, Француска, Шпанија, Енглеска, Грчка, Италија, Пољска, Мађарска, Румунија, Бугарска, Словенија, Хрватска, Македонија и Мароко. Предавања ће се од 20. маја од 13:30 одржавати у Амфитеатру Филозофског факултета Универзитета у Београду и 23-24. маја на Виминацијуму.Књига апстраката је доступна на линку https://ai.ac.rs/wp-content/uploads/2023/11/organized-1.pdf
15
 
Мај
 
2024

Мислилиште је образовано као академски простор отворене расправе о темама oд јавног интереса. У организацији Универзитета у Београду, Мислилиште се одвија у дворишту Капетан-Мишиног здања. Први циклус Мислилишта посветили смо образовању и успешно реализовали у октобру 2023. године. Транскрипти су публиковани и биће доступни свим учесницима првог и другог циклуса. У свом другом циклусу Мислилиште се отвара за питања заједнице.

Три термина и шест проблемских области планирано је за месец мај. Свака сесија траје 90 минута и организована је у три дела. У првом делу уводничари укратко одговарају на постављена питања уредника програма; у другом делу модерира се расправа између уводничара; у трећем делу се дискусија отвара за све присутне у Мислилишту.

Наредне две сесије су планиране за среду 15. маја 2024. године.

У прилогу је програм.15
 
Мај
 
2024

Студенти који су први пут корисници студентског кредита по један примерак уговора могу преузети на шалтеру бр. 2 Одсека за студентске послове. Истовремено, сви активни корисници у школској 2023/24 години могу подићи обавештења о почетку отплате студентског кредита у случају да се не испуне услови из члана 4. уговора.15
 
Мај
 
2024

Позивамо све заинтересоване студенткиње и студенте, да се пријаве за серију методолошких радионица у организацији Института за социолошка истраживања. Ове радионице пружају теоријско и практично знање о различитим квантитативним и квалитативним методама, уз примере и вежбе које ће нам помоћи да истражимо њихову примену.

Радионице су отворене за све смерове и нивое студија, без обзира да ли већ имате истраживачког искуства или тек стичете основна знања о методологији истраживања. Учешће на радионицама је бесплатно, али је пријава због ограниченог броја места обавезна путем мејла metodradionice@gmail.com. Молимо вас да приликом пријаве назначите за коју од следећих радионица се пријављујете:

1. Анализа садржаја: 28. мај, 13 - 14.30, свечана сала (108), уводничарка: др Жељка Манић

2. Фазе истраживачког процеса: 10. јун, 15 - 17.30, свечана сала (108, уводничарка: др Ирена Петровић

3.Методолошки изазови у истраживањима ЛГБТИQ популације: 14. јун, 13 - 14.30, свечана сала (108), уводничарка: др Марија Радоман.

Догађај организују сараднице Института за социолошка истраживања и студенткиње мастер студија социологије: Марија Радоман, Ирена Петровић, Жељка Манић, Ивана Ковачевић, Теодора Васиљевић и Емилија Јањић.
14
 
Мај
 
2024

Евалуација је отворена за студенте у периоду од 14. маја до 2. јуна

Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да студентско вредновање педагошког рада наставника и сарадника, као и вредновање управљања и организације рада Филозофског факултета почиње у уторак 14.05.2024. и да ће трајати до 02.06.2024. године.

Када се улогујете на своје е-индексе (http://gama.f.bg.ac.rs) у оквиру дела под називом „Евалуација“ најпре ће вам се појавити „Анкета о управљању и организацији рада Факултета“ у оквиру које ћете оцењивати различите аспекте рада Филозофског факултета, а потом ће вам се приказивати редом анкете за вредновање педагошког рада наставника и сарадника са предмета које сте слушали у овом семестру. Потребно је да оцените педагошки рад свих наставника и сарадника код којих сте слушали наставу у текућем семестру.

Ваша повратна информација нам је веома важна и значајно доприноси континуираном побољшању педагошког рада наставника и сарадника као и рада Филозофског факултета у целини.

Подсећамо вас да је од ове школске године учешће у вредновању педагошког рада наставника обавеза студената и да представља услов за упис наредне школске године. Учешће у анкети је анонимно. У вредновању педагошког рада наставника учествују студенти свих нивоа студија.

Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање14
 
Мај
 
2024

Четрдесет шеста трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати, УНИВЕРЗИТЕТ ПОД ЦРКВЕНИМ БЛАГОСЛОВОМ, одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 16.5.2024. године од 18:30 часова.

У периоду од 2019. до 2024. године чак петорица професора теологије су удаљена са државног Православног богословског факултета Универзитета у Београду (ПБФУБ). Између осталог, доношење спорног Закона о изменама и допунама Закона о високом образовању из 2021. само је утрло пут ка новим прогонима на ПБФУБ и замирању оних гласова у српској православној теологији који су у стању да прате знакове времена у којем живимо. Учесници ове трибине посветиће стога већу пажњу питањима академских слобода и аутономије универзитета, уставне одвојености цркве и државе, као и спорног института сагласности епископа за упис студија и конкурисање за избор у звања наставника, те одобрења Синода СПЦ код избора у наставничка звања на ПБФУБ, који су постали саставни део Закона из 2021.

На трибини ће говорити: проф. др Весна Ракић Водинелић (редовна професорка у пензији Универзитета Унион), проф. др Владан Перишић (редовни професор у пензији Универзитет у Београду – Православни богословски факултет), др Вукашин Милићевић и модератор проф. др Милан Вукомановић (Универзитет у Београду - Филозофски факултет).


13
 
Мај
 
2024

Поводом 20 година од смрти професора др Душана Бандића организујемо округли сто под називом „Сећање на професора Душана Бандића: лично и професионално“ у петак, 17.5.2024. године у 14 часова у Клубу „Плато“ (улаз из Васине улице).

Округли сто отварамо приказивањем фељтона „Табу“ (1978, РТС), а затим ће говорити: др Иван Чоловић (Бибилиотека XX век), др Александра Павићевић (Етнографски институт САНУ), проф. др Драгана Антонијевић (Филозофски факултет у Београду), проф. др Сенка Ковач (Филозофски факултет у Београду), др Милина Ивановић Баришић (Етнографски институт САНУ), др Мирослава Лукић Крстановић (Етнографски институт САНУ), мр Мирослав Нишкановић (Етнографски институт САНУ), проф. др Данијел Синани (Филозофски факултет у Београду), проф. др Лидија Радуловић (Филозофски факултет у Београду), као и алумни Филозофског факултета у Београду: Ђина Тришовић и мр Биљана Мандић.


13
 
Мај
 
2024

Центар за теоријску археологију при Одељењу за археологију има част да вас позове на предавања др Артур Рибеjра (Универзитет у Килу).

ПОНЕДЕЉАК 13. мај, 12-13.30, свечана сала „Драгослав Срејовић", Филозофски факултет у Београду
The Ideologies of our Time: archaeology, globalization, and capitalism

УТОРАК, 14.мај, 12-13.30, свечана сала „Драгослав Срејовић", Филозофски факултет у Београду
Talking about people s action past and present: archaeology and intentionality

Апстракти излагања се налазе у прилогу.29
 
Апр
 
2024

Испит из предмета ИТАЛИЈАНСКИ ЈЕЗИК 1 (писмени) у ЈУНСКОМ року одржаће се 3.6.2024. у 20 часова (сала 105). Испит из предмета ИТАЛИЈАНСКИ ЈЕЗИК 2 (усмени) у ЈУНСКОМ року одржаће се 3.6.2024. у 18 часова (кабинет 107). Испит из предмета ИТАЛИЈАНСКИ ЈЕЗИК 1 (писмени) у ЈУЛСКОМ року одржаће се 1.7.2024. у 20 часова (сала 105). Испит из предмета ИТАЛИЈАНСКИ ЈЕЗИК 2 (усмени) у ЈУЛСКОМ року одржаће се 1.7.2024. у 18 часова (кабинет 107).


26
 
Апр
 
2024

 • пријава испита: од 12.06. до 16.06.2024.
 • уплата најкасније до: 14.06.2024.
 • провера услова и приговори: 17.06.2024.
 • испити: од 24.06. до 03.07.2024.
 • школарина: 70%.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  26
   
  Апр
   
  2024

  26
   
  Апр
   
  2024

  Универзитет у Београду - Центар за развој каријере и саветовање студената са задовољством позива студенте завршних година и дипломиране студенте да се пријаве за учешће у програму КАДАР ДА БУДЕМ КАДАР, који ће се реализовати у периоду од 15. до 22. маја 2024. године.

  Детаље погледајте у прилогу вести.  26
   
  Апр
   
  2024

  Студентска алијанса Филозофског факултета организује трибину Историја политичке културе у Србији 15. маја са почетком у 18 часова, у учионици 510, на којој ће говорити проф. др Сузана Рајић, проф. др Владимир Вулетић и др Владимир Павићевић. Очекујемо вас!  25
   
  Апр
   
  2024

  Oбавештавамо вас да је отворена пријава за летњу школу "Европско и балканско културно наслеђе", која ће се одржати у Скопљу од 10-14. јуна 2024. године.

  Полазници Летње школе су студенти и студенткиње основних, мастер и докторских студија Филозофског факултета у Скопљу и Београду са свих студијских програма. Заинтересовани кандидати могу се јавити на мејл адресе iro@f.bg.ac.rs и summerschool@fzf.ukim.edu.mk најкасније до 20.05.2024.

  Полазници Летње школе су студенти и студенткиње основних, мастер и докторских студија Филозофског факултета у Скопљу и Београду са свих студијских програма. Заинтересовани кандидати могу се јавити на мејл адресе iro@f.bg.ac.rs и summerschool@fzf.ukim.edu.mk најкасније до 20.05.2024.

  Детаљне информације се налазе у прилогу вести.  25
   
  Апр
   
  2024

 • пријава испита: од 20.05. до 26.05.2024.
 • уплата најкасније до: 23.05.2024.
 • провера услова и приговори: 27.05.2024.
 • испити: од 03. до 12.06.2024.
 • школарина: 60%.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  22
   
  Апр
   
  2024

  Уважене колегинице и колеге,

  Позивам Вас да дођите на предавање на предмету Историја српског народа после 1990. године које ће бити одржано у уторак 23. априла у учиници 101, са почетком у 15 сати. Гост ће бити шеф дипломатије Србије и СР Југославије током 1990-их година г. Владислав Јовановић.

  Реч је о занимљивој прилици да се сретнемо и разговарамо са сведоком и учесником једног важног историјског раздобља.

  Срдачно вас поздрављам.
  Чедомир Антић


  18
   
  Апр
   
  2024

  Научно веће Центра за истраживање наставе историје и историјског наслеђа изражава неслагање и забринутост због нетачних навода и произвољних тумачења која су пренели поједини портали поводом одржавања Трећег београдског симпозијума о настави историје под називом „Разоружавање историје“ одржаног 11. и 12. априла, а чији је суорганизатор Филозфски факултет Универзитета у Београду. Симпозијум, већ три године окупља наставнике, студенте и стручњаке из Србије и Европе који се баве наставом историје, стварајући простор у којем се размењују различите иновативне праксе у сфери академске, наставне, студентске и ученичке заједнице уз подстицање демократске културе, међусобног разумевања и свестраног сагледавања историје.

  Овогодишњи симпозијум на коме су учествовали и представници Министартсва просвете Републике Србије, Завода за унапређивање образовања и васпитања Републике Србије садржао је и пратеће догађаје, студентски семинар у организацији Интернационалног удружења студената историје, међународну радионицу удружења EuroClio са темом „Пропитивање споменика“ (Monumental Challenges) и представљање приручника за наставнике „Учионица сећања на отвореном“ који је реализован уз подршку Министарства просвете Републике Србије. Колеге студенти, окупљени у Клуб студената историје „Острогорски“, организовали су семинар на коме је учествовало 36 студената из читаве Европе и представљали савремене тенденције историографије, као и своју посвећеност научном приступу изучавања прошлости.

  Вербални напади и говор мржње усмерен на студенате Клуба студената историје „Острогорски“, учеснике семинара, супротни су највишим законским актима Републике Србије (Устав Републике Србије, чл. 46), основним демократским принципима, слободи изражавања, као и институционалној партиципацији младих у јавном животу, дебатама и догађајима од значаја за академску заједницу и друштво у целини. Упућујемо апел да се осуди говор мржње и подржи студентско ангажовање у развијању културе дијалога, демократских вредности као и њихово учешће у остваривању права младих о чему је било говора на Симпозијуму.

  Научно веће Центра:

  проф. др Марко Шуица

  проф. др Данијела Стефановић

  проф. др Дубравка Стојановић

  проф. др Радивој Радић  16
   
  Апр
   
  2024

  Коначни резултати избора за представнике студената Универзитета у Београду - Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду налазе се у прилогу.  16
   
  Апр
   
  2024

  Драги сви,

  Клуб студената историје „Острогорски" у сарадњи са Катедром за историју српског народа у новом веку Филозофског факултета у Београду, поводом 157 година од добијања градова у време владавине кнеза Михаила Обреновића, организује предавање и промоцију монографије „Михаило Обреновић" проф. др Данка Леовца, с акцентом предавања на овај значајан догађај.

  На предавању и промоцији ће говорити проф. др Данко Леовац, аутор монографије, и проф. др Сузана Рајић, шеф Катедре за историју српског народа у новом веку.

  Предавање и промоција ће бити одржани у среду, 17. априла, у Свечаној сали (108) на првом спрату Филозофског факултета, с почетком од 18 часова.

  Видимо се у што већем броју!  16
   
  Апр
   
  2024

  Драге колеге,

  Удружење студената педагогије "Фреире" организује хуманитарну акцију "Филозофски је помоћи" за Нурдор и нашу колегиницу са педагогије Марину Николић.

  За тај догађај потребни су нам волонтери који би нам помогли током хуманитарног базара 19. и 20. априла. Посебно би нам значила помоћ јачих волонтера, који би нам помогли у преношењу књига и полица за њих.

  Молимо све заинтересоване да се што пре пријаве путем гугл документа тако што ће уписати своје име у жељену смену:

  https://docs.google.com/document/d/1BAaPIINUIlVy1cuKNulkiuReR3RWjtJUcz9p6RKWdCg/edit?usp=sharing

  Хвала унапред!
  УСП ”Фреире”


  15
   
  Апр
   
  2024

  Клуб студената археологије је од 5. до 7. априла учествовао на међународној конференцији "Културно наслеђе за помирење на Балкану" у Петровцу на мору у Црној Гори. Главни организатор ове конференција било је удружења БАОУ које је посвећено очувању културне баштине, док су партнери пројекта били Клуб студената археологије из Београда и Го2Албанија из Тиране, а пројекат је подржала и RYCO канцеларија из Црне Горе са Енглеским као званичним језиком конференције.

  Пројекат је део ширег вишегодишњег програма „Културни фонд младих Западног Балкана" који имплементира Регионална канцеларија за сарадњу младих уз подршку немачког Савезног Министарства иностраних послова. Конференција је окупила искусне стручњаке, као и студенте са циљем да се направи отворени међугенерацијски дијалог који у фокус ставља помирење између земаља Западног Балкана. Учесници конференције долазе из Босне и Херцеговине, Србије, Косова и Метохије, Црне Горе, Северне Македоније и Албаније. Други дан конференције обележиле су презентације студената пропраћене инспиративним дискусијама, након чега је уследио нови панел у нешто већем саставу старијих колега и професора. Студенти који су презентовали другог дана конференције су:

  ● Ливиа КРЕКО, Активни центар Драч, Драч | Културна стаза 12 старих врата Драча

  ● Хелди КОДРА, Амфора Центар, Тирана | Активизам који повезује прошлост и садашњост: Случај археолошког налазишта „Мурет е Портес".

  ● Ана ГАВРИЛОВИЋ, Универзитет у Београду, Филозофски факултет, одељење за археологију, Клуб студената археологије| ЦООЛТОУР – Интегрисање младих у стварање свеобухватне платформе и методологије

  ● Мартина МАРИНЧИЋ и Сара ЈАЛИМАМ, Универзитет у Сарајеву, Филозофиски факултет | Културно наслијеђе Босне и Херцеговине: за вријеме и послије рата

  ● Елеонора БОЖИНОСКА, Св. Универзитет Ћирило и Методије, Архитектонски факултет, Скопље, и Христијан ПЕТРОВСКИ, Св. Ћирила и Методија, Филозофски факултет, Скопље

  ● Ана ВУКАДИНОВИЋ, Универзитет у Доњој Горици, Факултет за културу и туризам | (Не)видљивост османског наслијеђа у Подгорици

  ● Ева ВЕСЕЛИНОВИЋ, Универзитет у Београду, Филозофски факултет, Одељење за археологију, Клуб студената археологије| Примери разумевања и поштовања различитости у средњем веку: студија случаја римокатоличких цркава у средњовековној српској држави

  ● Емина ЖИГА, Универзитет у Доњој Горици, Факултет за културу и туризам | Религиозни и Секуларни: Примери цркава-џамија  Кроз двондневне дискусије студенти су имали прилике да науче мноштво нових ставри и упозају се са примерима добрих и лоших пракси односа према културном наслеђу. Као порука издвојила се реченица Катарине Живановић "Културно наслеђе није именица, већ сталнопроменљиви глагол". Последњи дан конференције започео је закључним разматрањима теме и обиласком старих градова Бара и Улциња. Ова конференција је помогла упознавање студената и професора из различитих крајева Балкана, стварање контаката и нових сарадњи, те основу за обнављање традиције студентских конференција регионалних клубова студената археологије.  15
   
  Апр
   
  2024

  Разговор о књизи Етика: теоријски минимум проф. др Ненада Цекића одржаће се у уторак, 16. априла, с почетком у 15 часова у Институту за филозофију и друштвену теорију, у улици Краљице Наталије број 45 у Београду.

  У овој монографији, аутор пружа преглед основних питања етике. Фокус студије је на ономе што проф. др Ненад Цекић назива „теоријским минимумом". То су појмови, теме и теорије за које он сматра да су темељ сваког озбиљног бављења етиком као филозофском дисциплином.

  Поред аутора, у разговору учествују: доц. др Александар Добријевић (Филозофски факултет у Београду), доц. др Милица Смајевић Рољић (Филозофски факултет у Београду), доц. др Стефан Мићић (Филозофски факултет у Београду), др Игор Цвејић, виши научни сарадник (ИФДТ), др Тамара Плећаш, научни сарадник (ИФДТ) и Ана Липиј, истраживач приправник (ИФДТ).

  Ненад Цекић (Београд, 1963), редовни је професор етике и других области филозофија морала и управник је Одељења за филозофију на Филозофском факултету Универзитета у Београду. До сада је објавио четири монографије: Држава између анархије и утопије (2007), Метаетика: проблеми и правци (2013), Утилитаризам и Бентамова филозофија морала (2018/19) и Филозофија морала Џона Стјуарта Мила (2018/19).


  12
   
  Апр
   
  2024

  Прелиминарни резултати избора за представнике студената Универзитета у Београду - Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду налазе се у прилогу.  12
   
  Апр
   
  2024

  Позивамо средњошколце свих разреда средњих школа на пролећно издање Отворених врата на Филозофском факултету у Београду у петак 12. и суботу 13. априла!

  Чекамо вас на бројним штандовима где ћете у опуштеној атмосфери моћи да сазнате све о нашим студијским програмима, занимљивим истраживачким темама, пријемном испиту, студентском организовању и активностима на филозофији, социологији, класичним наукама, археологији, психологији, историји, андрагогији, педагогији, историји уметности и етнологији и антропологији. Упознаћете бројна студентска удружења, а наше студенткиње и студенти ће вас повести и у обилазак Факултета!

  У суботу 13. априла, у току Отворених врата, нудимо вам и низ креативних радионица:

  11ч - Између историје и псеудоисторије: у потрази за „правом“ причом о прошлости
  12ч - Мимологија: етнологија и антропологија кроз интернет мимове
  12ч - Фантастичне звери: древни описи загонетних животиња
  13ч - Моделовање наставе по мери ученика
  13ч - Од Нике до Најка: закорачите у свет уметности
  14ч - Да ли стереотипи одражавају друштвену стварност и зашто не?
  14ч - Која је све храна људима западала за зубе? Истражите са археолозима!
  15ч - Слобода и/или сигурност? Етичке и политичке границе личне одговорности
  15ч - Како да се сложимо кад се не слажемо? Кључни фактори успешне комуникације

  На радионице се пријавите путем линка:

  ttps://forms.gle/h86cajU3A4BJvzWWA.

  Детаљни опис радионица можете наћи на:

  https://www.f.bg.ac.rs/files/radionice_2024_SVI-4.pdf

  Постер за Отворена врата се налази у прилогу вести.

  Видимо се на Филозофском!


  10
   
  Апр
   
  2024

  Удружење студената филозофије "Ноесис" издаје Саопштење поводом избора за Студентски парламент Универзитета у Београду које се налази у прилогу.  10
   
  Апр
   
  2024

  Поштоване колегинице и колеге,

  Удружење студената педагогије „Фреире“ уз подршку Центра за међународну сарадњу и односе с јавношћу Фф организује хуманитарну акцију „Филозофски је помоћи“ која ће се одржати у петак 19. и суботу 20. априла. Прикупљена средства ће се донирати удружењу НУРДОР (Национално удружење родитеља деце оболеле од рака), као и студенткињи педагогије Марини Николић за лечење.

  Акција подразумева базар књига, аксесоара, кућне декорације и играчака, дружење уз кафу и чај, као и програме за децу „Поклони ми“ и „Игре без граница“.

  Позивамо вас овим путем да учествујете у прикупљању очуваних ствари за хуманитарни базар. Ствари које можете донети су: књиге ( ауторске и друге стручне књиге, белетристику, књиге за децу), аксесоари (торбе, каишеви, рукавице, накит), кућну декорацију и играчке (осим плишаних играчака).

  Прикупљање организујемо од 11. до 17. априла у приземљу Филозофског факултета.

  Поред тога, позивамо вас да посетите хуманитарну акцију „Филозофски је помоћи“:

  Петак 19. април

  11-15č. Базар књига

  Субота 20. април

  11-17č. Базар књига, аксесаора, декорације и играчака на Платоу

  11-17č. Кафа и чај на Платоу

  11-15č. Игре без граница (Студентски парк, у случају лошег времена спортска сала на Факултету)

  12-14č. Радионица „Поклони ми“ (други спрат Фф)

  Током радионице деца и родитељи имају прилику да направе, нацртају или напишу шта би некоме поклонили, а радови ће потом бити представљени у оквиру изложбе на другом спрату Филозофског факултета.

  Организацијом акције желимо да истакнемо вредности давања, поновног коришћења ствари, као и повезивања са локалном заједницом. Позив ћемо проследити локалним вртићима и школама. Свака подршка у ширењу вести је добродошла, посебно путем родитељских вибер група из вртића или школа.

  Захваљујемо вам се унапред на донацијама у виду ствари и позивамо вас да дођете на Плато Филозофског факултета 19. и 20. априла и допринесете нашем заједничком циљу!

  Срдачан поздрав,
  Удружење студената педагогије “Фреире”

  (постер се налази у прилогу вести)


  9
   
  Апр
   
  2024

  Драге колегинице и колеге,

  Клуб студената историје – Острогорски има част да буде домаћин ISHA семинара у Београду, који ће се одржати од 10. до 14. априла 2024. године. International Students of History Association семинар окупља студенте историје и осталих друштвено-хуманистичких наука широм света како би развили вештине излагања, размену идеја и критичко размишљање и унапређивали истраживачке вештине. Тема овогодишњег ISHA семинара у Београду је „Places of Memory - Where the past becomes the bridge for the future". На семинару учествује око 40 студената широм Европе и Северне Америке, који ће бити подељени у пет радионица. Поменути семинар ће се одржати у оквиру пројекта „Трећег београдског симпозијума о настави историје" у организацији Едукације за 21. век.

  ISHA семинар је отвореног типа, због чега вас позивамо на свечано отварање, које ће се одржати у четвртак у 10.00 часова у свечаној сали Ректората. Видимо се!

  Линк међународног ISHA семинара у Београду: https://ishaspringbelgrade.wordpress.com/  9
   
  Апр
   
  2024

  Коначна листа кандидата за представнике студената Универзитета у Београду - Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду за изборе расписане за 12.04.2024. године налази се у прилогу.  8
   
  Апр
   
  2024

  Институт за антику и класично наслеђе
  позива вас на предавање које ће одржати

  мср Димитрија Рашљић
  асистент на Одељењу за класичне науке
  Филозофског факултета у Београду

  на тему
  АНТИЧКА КРИПТОГРАФИЈА
  у понедељак, 22. април 2024. у 13h15

  на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета
  (Капетан-Мишино здање, десно, II спрат, просторија СтКл1)
  5
   
  Апр
   
  2024

  У склопу обележавања 45 година од оснивања и континуираног развоја Студијске групе за андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду позивамо студенте на биоскопско вече – Разговор и пројекцију филма о професору Душану Савићевићу. Видимо се у уторак, 9. априла у 19 часова у сали 211 „Душан M. Савићевић“, разговараћемо и са ауторима филма. Добро дошли!


  5
   
  Апр
   
  2024

  Прелиминарна листа кандидата за представнике студената Универзитета у Београду - Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду налази се у прилогу.  2
   
  Апр
   
  2024

  Обавештавају се будући студенти да се за припрему теста знања за пријемни испит на Одељењу за етнологију и антропологију користи следећа литература:

  Ериксен ТХ, Шта је социјална антропологија? Лозница: Карпос; 2014.

  Kњигу можете пронаћи у појединим књижарама и библиотекама широм земље. Доступност по библиотекама проверите на овом линку: https://plus.cobiss.net/cobiss/sr/sr/bib/207162892
  1
   
  Апр
   
  2024

  Обавештавамо вас да удружење студената класичних наука GLOSSA оснива књижевни клуб при Одељењу за класичне науке. Прво окупљање клуба биће 05. априла 2024. са почетком у 15h у читаоници Одељења за класичне науке, Капетан-Мишино здање, други спрат. Тема са којом ћемо отпочети наша окупљања биће Орфејски осврти : Писци у трагању за Еуридиком кроз време. Кроз дискусије које ће се одржавати при Катедри, позивамо све заинтересоване да се придруже.
  1
   
  Апр
   
  2024

  Драги наши,

  Клуб студената историје - Острогорски (КСИО) и Удружење студената социологије (УСС) вас позивају на заједничку трибину, под називом „Лењин, Руски грађански рат и СССР 100 година после". Трибина ће се одржати у уторак, 2. априла, са почетком у 19 часова у Свечаној сали (108) на Филозофском факултету. Поводом века од смрти Владимира Иљича Уљанова Лењина, завршетка Руског грађанског рата (101 година) и формирања СССР-а (102 године) говориће проф. др Алексеј Тимофејев, др Лука Филиповић, мср Никола Туцаков.

  Видимо се у што већем броју!  1
   
  Апр
   
  2024

  Поштоване колеге и колегинице,

  Са задовољством вас обавештавамо да је покренут нови званични Инстаграм профил Филозофског факултета @filozofski_fakultet_ub! Након недавног брисања претходног профила (који је бројао више од 5000 објава и 8000 пратилаца) од стране непознатих лица, желели бисмо да вас обавестимо да смо предузели кораке како бисмо обезбедили већу сигурност присуства на мрежи и да вас позовемо да се поново придружите нашој дигиталној заједници.

  Настављамо са редовном објавом вести о догађајима, истраживањима и достигнућима и ту смо да забележимо бројна дешавања на Факултету. Како бисмо заједнички обогатили садржај профила будите слободни да нам се са идејама и за договоре обратите путем Инстаграм порука или мејла komunikacijeff@gmail.com.

  Захваљујемо вам се унапред на подршци и ширењу вести о новом профилу колегиницама и колегама, алумнистима, институцијама, удружењима и појединцима које би могао да занима рад Филозофског факултета у Беоограду.

  Пратите нас и будите део наше дигиталне заједнице!

  Инстаграм Фф и Центар за међународну сарадњу и односе с јавношћу Фф


  29
   
  Мар
   
  2024

  29
   
  Мар
   
  2024

  Филозофски факултет Универзитета у Београду осуђује блокаду рада Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду којом се онемогућава рад институције и чиме су угрожена права студенткиња, студената и запослених Факултета.

  Подржавамо колегинице и колеге са Филозофског факултета у Новом Саду у настојању да одбране права загарантована Законом о високом образовању и Законом о раду и позивамо надлежне институције да реагују и допринесу хитном решавању проблема.


  28
   
  Мар
   
  2024

  Одлука се налази у прилогу вести.  27
   
  Мар
   
  2024

  У знаку Дана студената, Клуб студената археологије организује хуманитарно караоке вече са циљем да помогнемо једном младом хероју, Ђорђу Милојевићу, спортисти који се бори са карциномом илијачне кости.
  Покажимо да су студенти хумани и помозимо овом дечку да добије прилику за здрав и срећан живот! Караоке ће се одржати у просторијама клуба студената филозофског факултета, испод ресторана Плато (улаз из улице Васе Чарапића), 2. априла са почетком од 18 часова. Сви сте добродошли, поведите своје пријатеље, познанике, колеге са факултета, све људе добре воље!
  На улазу можете купити карту у минималном износу од 200 динара, уз напомену да можете оставити и више од минималног износа уколико сте у могућности.

  Хуманитарна фондација Буди хуман прикупља новчана средства за Ђорђа Милојевића (2003). У јануару 2023. године Ђорђе је почео да осећа бол у пределу десне илијачне кости након чега је отпочето лечење услед сумње на Ишијалгију.

  Упркос терапијама бол није престајао због чега је одрађен МР преглед кичме, а затим је учињено оперативно лечење као и биопсија где је добијеним пх налазом установљено присуство малигног саркома илијачне кости.

  Ђорђе је до сада прошао кроз четири циклуса хемотерапија које нису довеле до побољшања његовог здравственог стања јер су уочене метастазе на плућима. Даљи план лечења је наставак агресивних терапија на онколошкој клиници у иностранству где је у плану и оперативно лечење.

  Ђорђе нема времена за чекање и неопходно је да у најкраћем року прикупи износ потребан за наставак лечења, а то може успети само захваљујући људима добре воље који ће му помоћи у виду донација. Средства су потребна за одлазак на оперативно лечење у иностранство, специјалистичке прегледе и консултације, имунотерапије, лабораторијске анализе, лекове и суплементе, рехабилитације, ортопедска помагала, услуге превода медицинске документације, као и за путне трошкове и трошкове смештаја у току лечења.

  За Ђорђев живот! Будимо хумани! Помозимо Ђорђу!

  (Текст о Ђорђу преузет са сајта: https://www.budihuman.rs/korisnik/1641/dorde-milojevic)  27
   
  Мар
   
  2024

  Центар за библијску филологију и херменеутику
  позива вас на предавање које ће

  др Amar Annus
  с Националног универзитета Тарту (Естонија)

  одржати на Филозофском факултету у Београду
  под насловом

  Cuneiform Studies and Biblical Scholarship:
  History and Prospects


  среда 3. априла у 11h30
  учионица Одељења за класичне науке
  Капетан-Мишино здање, десно, други спрат
  26
   
  Мар
   
  2024

  У циљу подстицања што бољег успеха на студијама, развијања интересовања за научно-истраживачки и стручни рад студената, подстицања креативног и критичког мишљења код њих, Универзитет у Београду студентима основних академских студија, односно интегрисаних академских студија, као и претходних година, додељује награду за најбољи научно-истраживачки и стручни рад из сваке од групација факултета, израђен у претходној календарској години.

  Радови се достављају факултету у складу са процедуром коју утврди факултет. Обавештење о предвиђеној процедури ће бити објављено на огласној табли и званичној интернет страници факултета.

  Писмени, дипломски, семинарски и други студентски радови који представљају наставну обавезу, не могу да буду поднети на конкурс.

  Рок за пријављивање радова на конкурс је 19. април 2024. године.

  У прилогу рада доставља се запечаћена коверта на којој је назначена шифра рада, а у којој су наведени следећи подаци о аутору: име и презиме, назив студијског програма, година студија, контакт адреса, електронска адреса и број телефона.

  Радови се достављају секретарима одељења, у штампаној и електронској форми - непотписани, са шифром и кратком стручном оценом факултета.

  Детаље конкурса погледајте у прилогу вести.  26
   
  Мар
   
  2024

  OДЛУКА о именовању чланова Бирачког одбора - представника студената.  26
   
  Мар
   
  2024

  Поштоване колегинице и колеге,

  Позивају се студенти Филозофског факултета на узимање учешћа у избору чланова Студентског парламента Универзитета у Београду који су представници студената Филозофског факултета.

  Избори ће се одржати 12.04.2024. године у периоду од 10 до 14 часова у холу првог спрата Факултета.

  Пријем кандидатура ће се вршити у периоду од 01.04.2024 године до 03.04,2024. године, предајом у архиви Факултета, у току радног времена.

  На изборима се бирају два члана Студентског парламента Универзитета у Београду који су представници студената Филозофског факултета.

  С поштовањем, проф. др Душан Мојић,
  председник Бирачког одбора  25
   
  Мар
   
  2024

  Апсолвенти и постапсолвенти (студенти који су на Факултет уписани закључно са школском 2005/06. годином), могу извршити пријаву испита за априлски апсолвентски рок. Пријављивање испита ће се обавити oд 01.04. до 05.04.2024. године.

  Да би студент могао да пријави испит у априлском апсолвентском року потребно је да упише школску 2023/24. годину.

  Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Студент уплаћује надокнаду за пријаву испита најкасније до 03.04.2024. године на жиро-рачун Факултета 840-1614666-19 и лични позив на број (који је истоветан са корисничким именом за улазак у студентски досије).

  Студенти ће 08.04.2024. године на свом е-индексу видети да ли су им одобрени предмети које су пријавили за априлски апсолвентски рок.

  Приговори се подносе 08.04.2024. године. Студенти су у обавези да поштују време предвиђено за приговоре. Накнадни приговори се неће уважавати.

  Испити у априлском апсолвентском року ће се одржати од 22. до 26. априла 2024. године.

  Одлуку и детaљне информације можете погледати у прилогу вести.  22
   
  Мар
   
  2024

  Удружење студената филозофије "Ноесис" вас позива да нам се у понедељак 25. марта 2024. године, са почетком од 18 часова, у Свечаној сали Факултета придружите на популарном предавању о вештачкој интелигенцији. Наш гост и предавач је др Бранислав Кисачанин, водећи AI промотер са Истраживачко-развојног института за вештачку интелигенцију Србије.

  На предавању ћемо истраживати актуелне теме из вештачке интелигенције, шта је све то што обликује развој вештачке интелигенције и како ће она изгледати, те дискутовати о пројектима Истраживачко-развојног института за вештачку интелигенцију Србије и, наравно, отворити дискусију.  22
   
  Мар
   
  2024

  Одлука о избору кандидата се налази у прилогу.  22
   
  Мар
   
  2024

  Расписује се Конкурс за доделу 10 (десет) финансијских подршки за стручно и научно усавршавање студената Универзитета у Београду, које подразумева:
  1. учешће на научним и стручним скуповима у земљи и иностранству и
  2. боравак у иностранству у оквиру основних, мастер и докторских академских студија.
  На Конкурс се могу пријавити незапослени студенти од треће године основних или интегрисаних академских студија, студенти мастер и докторских академских студија Универзитета у Београду.

  Одлуку, детаље конкурса и пријаву погледајте у прилогу вести.  21
   
  Мар
   
  2024

  Одлука о расписивању избора за Студентски парламент Универзитета у Београду за мандатни период од октобра 2024. године до октобра 2026. године налази се у прилогу.  18
   
  Мар
   
  2024

  Драги наши, Клуб студената историје - Острогорски (КСИО) и Тимска иницијатива младих (ТИМ) вас позивају на прву заједничку трибину, под називом „Две године сукоба у Украјини". Трибина ће се одржати у четвртак, 21. марта, са почетком у 19 часова у амфитеатру „Георгије Острогорски" на Филозофском факултету.

  О овом рату, који траје већ две године, говориће проф. др Александар Животић са Филозофског факултета, др Милан Ст. Протић, историчар и бивши политичар и др Огњен Прибићевић, бивши амбасадор Србије у Немачкој и у Великој Британији.

  Видимо се у што већем броју!  13
   
  Мар
   
  2024

  Четрдесет пета трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати, КОЛИКО ЈЕ ЗАИСТА ЉУДИ НА УЛИЦИ?, одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 14.3.2024. године од 18:30 часова.

  Колико овде има људи? То је питање које се поставља још док траје протест. На овој трибини говорићемо о томе ко и како броји демонстранте, колико их стане на квадратни метар, шта утиче на то да људи (не) изађу на неки протест или јавни скуп, да ли се то мењало кроз историју, ко уопште учествује у протестима, зашто је битно да знамо реалан број учесника и колико тај број утиче на успех протеста. Представићемо и удружење Архив јавних скупова, које се бави управо овим питањима, као и њихов нови сајт који је замишљен као извор података за све заинтересоване о протестима код нас и у свету.

  На трибини ће говорити: проф.др Драган Попадић (Универзитет у Београду - Филозофски факултет), Војислав Михаиловић (ЦРТА), Александар Губаш и Владимир Николић (Архив јавних скупова) и модераторка проф. др Дубравка Стојановић (Универзитет у Београду - Филозофски факултет)

  Одржавањем циклуса трибина Није Филозофски ћутати - на којима ће наставници и сарадници Факултета са својим гостима из других високошколских установа, уметницима, научницима и јавним личностима расправљати о најактуелнијим друштвеним, културним и политичким темама - Филозофски пружа отворену подршку слободи говора у Србији и придружује се грађанским настојањима за успостављањем демократског друштва.
  11
   
  Мар
   
  2024

  Центар за америчке студије организује своју шесту „Недељу америчке културе и друштва", од 8. до 13. априла на Филозофском факултету у Београду. Тема овогодишње радионице је „Тurning Points". На овој радионици, професори и сарадници Одељења за историју, Одељења за историју уметности, Одељења за социологију и Одељења за етнологију и антропологију ће вас провести кроз америчке преломне моменте, и на тај начин дати своје виђење америчке историје, културе и друштва.

  Ова радионица намењена је студентима завршне године основних студија и студентима мастер и докторских студија свих одељења Филозофског факултета, заинтересованим да сазнају више о америчкој култури и друштву. Од студената који се пријаве, очекује се присуство током целе радионице. Број полазника је ограничен на 30. Опис радионице и пријава су у атачментима.  11
   
  Мар
   
  2024

  *ПОЗИВ ЗА ШЕСТУ РАДИОНИЦУ „НЕДЕЉА АМЕРИЧКЕ КУЛТУРЕ И ДРУШТВА“*

  Центар за америчке студије организује своју шесту „Недељу америчке културе и друштва“, од 8. до 13. априла на Филозофском факултету у Београду. Тема овогодишње радионице је „Turning points“. На овој радионици, професори и сарадници Одељења за историју, Одељења за историју уметности, Одељења за социологију и Одељења за етнологију и антропологију ће вас провести кроз америчке преломне моменте, и на тај начин дати своје виђење америчке историје, културе и друштва.
  На ово пропутовање кроз време, кренућемо са Колумбом, али и бродовима Мејфлауер, Лузитанија и Аполо 11. Кретаћемо се и кроз многе болне тренутке америчке историје, који помажу да схватимо и где је Америка данас – Стазом суза, кроз Грађански рат, светске ратове, 11. септембар, али и преломне моменте за америчко друштво, кроз које ћемо преиспитивати амерички однос према уметности, религији, раси и спорту. Разговараћемо о вештицама из Салема, Њујорку и модерној уметности, америчким музејима, бејзболу, али и о томе како је изгледао један, такође преломан, Бадњи дан на Капитол Хилу. Током Недеље америчке културе и друштва предвиђени су и паб квиз, филмске пројекције, посета Амбасади САД, уз додатна изненађења! Ова радионица намењена је студентима завршне године основних студија и студентима мастер и докторских студија свих одељења Филозофског факултета, заинтересованим да сазнају више о америчкој култури и друштву. Од студената који се пријаве, очекује се присуство током целе радионице. Број полазника је ограничен на 30.
  Пријаву за радионицу (која је у прилогу), уз биографију и мотивационо писмо, потребно је послати до 20. марта на rvucetic@gmail.com и centarzaamerickestudije@gmail.com
  Студенти који су учествовали на некој од ранијих Недеља америчке културе и друштва, не морају да шаљу мотивационо писмо.


  8
   
  Мар
   
  2024

  Драге колегинице и колеге,
  Отворен је конкурс за пријем у Удружење студената социологије!

  Позивамо све студенте и студенткиње социологије да нам се придруже у остваривању циљева нашег удружења попут организовања семинара и трибина, пројекција филмова, али и промоције саме науке у јавности и још многих других! Конкурс траје до 11.3.2024. године.

  Пријаве путем линка:

  https://docs.google.com/forms/d/1tlniwBmiQIUUiuTLVayRYpBtSSiYF-Nvjaqz_L5XvgU/prefill?fbclid=PAAaY58nWIYEtIuYCjM4NuGgiIkD8SDO0c2mN-PNzxOdtE6CxIH-959jWi3jA  7
   
  Мар
   
  2024

  Наредна акција добровољног давања крви на Филозофском факултету планирана је за 12. март, у временском периоду од 11 до 16 часова, у Свечаној сали „Драгослав Срејовић“ (сала 108).

  Позивамо све који су у могућности да се прикључе акцији и својим хуманим гестом помогну да се прикупе довољне количине крви за лечење болесних и повређених којима је крв једини лек.  7
   
  Мар
   
  2024

  Задовољство нам је да вас позовемо на предавање "The British brand in Serbia: past, present and future" које ће за студенте Филозофског факултета одржати амбасадор Уједињеног Kраљевства Велике Британије и Северне Ирске у Србији, Едвард Фергусон.

  Предавање ће бити организовано у понедељак, 11. марта 2024. године, са почетком у 13:00 часова, у сали 101 (на првом спрату Филозофског факултета).  6
   
  Мар
   
  2024

  Поштоване колеге,

  Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за обављање стручне праксе у Републичком заводу за социјалну заштиту за студенте завршних година и мастер студија свих студијских група, на позицији: стручни сарадник.

  Задужења укључују:

  · Праћење реализације појединачних обука

  · Ажурирање интерне базе података

  · Анализирање података о стручњацима из области социјалне заштите и њиховим образовним потребама

  · Присуствовање интерактивним обукама које реализује Републички завод за социјалну заштиту

  Услови ангажовања:

  · Студенти завршних година и мастер студија свих студијских група

  · Познавање рада на рачунару

  Период ангажовања:

  · Два месеца

  · Почетак волонтирања ће се организовати у договору са сваким појединачним студентом

  Време ангажовања:

  · До 12 сати недељно (флексибилно)

  Рок за конкурисање: 19.3.2024.

  CV послати на: karijera@czrkff.rs

  Срдачан поздрав  За више информација посетите:
  https://czrkff.rs/

  https://www.facebook.com/czrkff

  https://www.instagram.com/czrkff/


  28
   
  Феб
   
  2024

  Центар за библијску филологију и херменеутику

  Oтворени течај

  Текстуална историја
  Старог завета

  на одабраним примерима

  Следећег уторка, 5. марта од 17h30
  тема предавања биће

  Септуагинта, Оригенова Хексапла
  и Јеронимова Вулгата,

  а предмет разговора биће

  библијска прича о Кули Вавилонској
  (Постање 11.1–9)  Капетан Мишино здање, десно, II спрат
  28
   
  Феб
   
  2024

  26
   
  Феб
   
  2024


  Институт за антику и класично наслеђе

  позива вас на предавање које ће одржати


  мср Милош Мацан
  истраживач-приправник на Одељењу за историју
  Филозофског факултета у Београду


  на тему

  »Пад Ахеменидске монархије«

  у понедељак, 4. март, у 13h15
  на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета
  (Капетан-Мишино здање, десно, II спрат, просторија СтКл1)
  .
  21
   
  Феб
   
  2024

  Центар за библијску филологију и херменеутику
  позива вас на наставак курса

  црквенословенског језика


  средом од 18h15
  почев од 28. фебруара 2024.

  на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета
  (Капетан-Мишино здање, десно, II спрат)


  предавач: Димитрија Рашљић
  21
   
  Феб
   
  2024

  Драги студенти,
  Клуб студената археологије Вас позива на вече друштвених игара, 27. фебруара 2024. године од 18h у простору клуба студената филозофског факултета, испод ресторана Плато (улаз из улице Васе Чарапића).

  Дружење ће употпунити различите друштвене игре. Искористићемо прилику да се опустимо после испитних рокова са колегама са археологије и других смерова, али и разменимо више информација о новим активностима и плановима КСА.  20
   
  Феб
   
  2024

  Апсолвенти и постапсолвенти (студенти који су на Факултет уписани закључно са школском 2005/06. годином), могу извршити пријаву испита за мартовски апсолвентски рок. Пријављивање испита ће се обавити oд 01.03. до 03.03.2023. године.

  Да би студент могао да пријави испит у мартовском апсолвентском року потребно је да упише школску 2023/24. годину.

  Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Студент уплаћује надокнаду за пријаву испита најкасније до 29.02.2024. године на жиро-рачун Факултета 840-1614666-19 и лични позив на број (који је истоветан са корисничким именом за улазак у студентски досије).

  Студенти ће 04.03.2024. године на свом е-индексу видети да ли су им одобрени предмети које су пријавили за мартовски апсолвентски рок.

  Приговори се подносе 04.03.2024. године. Студенти су у обавези да поштују време предвиђено за приговоре. Накнадни приговори се неће уважавати.

  Испити у мартовском апсолвентском року ће се одржати од 25. до 29. марта 2024. године.

  Одлуку и детaљне информације можете погледати у прилогу вести.  20
   
  Феб
   
  2024

  Четрдесет четврта трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати, ДИШЕМ А НЕ ЗНАМ ЧЕМУ СВЕ ТО - загађење ваздуха, ко је одговоран и шта се ту може, одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 29.2.2024. године од 18:30 часова.

  Који су главни извори загађења ваздуха у Србији и какав је квалитет државног мониторинга квалитета ваздуха? Шта је европски идекс квалитета ваздуха и шта је од информација доступно на јавном сервису? Која је улога државних инситутуција у спровођењу мера за смањење загађења ваздуха и како у томе могу помоћи урбанистичка решења као и сами грађани?

  Да ли постоје и какве су везе загађења са оболевањем од астме, хроничне опструктивне болести плућа, карцинома плућа и других болести? Шта нам кажу релевантни подаци о утицају различитих загађујућих материја из ваздуха на здравље, као и о квалитету живота људи оболелих од различитих болести повезаних са загађењем ваздуха?

  На трибини ће говорити: прим. др сци. мед. Татјана Радосављевић, пнеумофизиолог, доктор медицинских наука са вишедеценијским искуством у лечењу респираторних болести; Дејан Лекић, инжењер грађевине, један од оснивача Националне еколошке асоцијације, експерт у анализи, развоју и имплементацији софтверских решења у области хидрометеорологије и заштите животне средине; Мирко Поповић, адвокат, програмски директор Регулаторног института за обновљиву енергију и животну средину; др Иван Симић, урбаниста, доцент на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, експерт у области еколошке архитектуре

  Модераторка: др Милица Марушић Јаблановић, виша научна сарадница, руководилац пројекта Еколошки идентитет ученика основне школе у Србији, еколошка активисткиња и народна посланица.

  Одржавањем циклуса трибина Није Филозофски ћутати - на којима наставници и сарадници Факултета са својим гостима из других високошколских установа, уметницима, научницима и јавним личностима расправљају о најактуелнијим друштвеним, културним и политичким темама - Филозофски пружа отворену подршку слободи говора у Србији и придружује се грађанским настојањима за успостављањем демократског друштва.
  19
   
  Феб
   
  2024

  Поштоване колегинице и колеге,

  Центар за развој каријере Филозофског факултета отвара конкурс за пријем нових чланова у шест сектора: едукативни, каријерни, истраживачко-журналистички, сектор за спољне односе, маркетинг и евент сектор.

  Кроз рад у овим секторима, Центар успешно усмерава, подржава и охрабрује студенте који желе да унапреде већ постојеће вештине или су спремни да их изграде кроз рад са својим колегама.

  Конкурс је отворен за студенте свих година основних студија свих студијских група.

  Рок за конкурисање: 22.2.2024.

  Чекамо Вас!  За више информација посетите:
  https://forms.gle/m4koS8odGGX5Jw369


  14
   
  Феб
   
  2024


  Институт за антику и класично наслеђе

  позива вас на предавање које ће одржати


  др Шиме Демо
  редовни професор на Одсјеку за хрватски латинитет
  Факултета хрватских студија у Загребу  на тему

  Дигиталне технологије и латински језик
  Изабране теме

  у среду, 21. фебруар 2024. у 11h30
  на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета
  (Капетан-Мишино здање, десно, II спрат, просторија СтКл1)
  .
  14
   
  Феб
   
  2024

  Молбе за додатне бодове студенти и студенткиње могу да предају од 19. фебруара до 01. марта у термину од 12h до 14h на шалтерима Одсека за студентске послове. Потребно је предати:

  1. Индекс

  2. Молбу у којој се наводи колико бодова желите додатно да пријавите уз образложење. Поред тога Молба треба да садржи основне податке о студенту/кињи: име и презиме, број индекса, година студија, студијска група, као и списак испита које сте дали у јануарском и фебруарском испитном року.

  3. Попуњен образац за допуну листе предмета, који се налази у прилогу.

  Молбе могу предати искључиво студенти завршних година основних студија (четврте, пете, шесте итд.)


  9
   
  Феб
   
  2024

  Позивамо студенте основних, мастер и докторских студија, заинтересоване за теме у областима миграција, расељења и граница, да се пријаве за Летњу школу о присилном расељавању – Interdisciplinary Summer School on Forced Displacement.

  Школа ће бити организована од 27. маја до 07. јуна 2024. године на Факултету политичких наука у Београду, на енглеском језику. Укључиће студенате, предаваче и практичаре из више земаља. Школу организује Center on Forced Displacement (Универзитет у Бостону, САД), уз помоћ Migration, Integration and Governance Research Center Факултета политичких наука (Универзитет у Београду, Република Србија).  Пријаве се налазе на линку: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSel17HR1bmynxhNdODO4VtAIsa22-FM4HnxHYAzhciH8OAUzg/viewform?usp=sf_link  Рок за пријаве: 31. март 2024. године.


  Контакти за додатна питања:
  Проф. др Наталија Перишић, редовна професорка, Универзитет у Београду – Факултет политичких наука, Одељење за социјалну политику и социјални рад
  natalija.perisic@fpn.bg.ac.rs

  Др Теодора Јовановић, научна сарадница, Етнографски институт САНУ
  teodora.jovanovic@ei.sanu.ac.rs

  Опширније у прилогу вести.


  9
   
  Феб
   
  2024

  Студенти и студенткиње који желе да промене пријављене предмете за пролећни семестар, могу то учинити путем обрасца у прилогу, до петка 23.02.2024. године.

  Попуњен образац треба да пошаљу електронским путем секретару свог одељења, или могу да одштампан образац предају секретару одељења у време рада са студентима.

  Подсећамо вас да се на почетку пролећног семестра могу мењати само предмети из пролећног семестра, и то искључиво уколико изменом не долази до промене првобитно пријављеног броја кредита.


  7
   
  Феб
   
  2024

  Да ли размишљате о каријери у настави? Да ли верујете у моћ образовања? Верујете ли да је професија наставника позив, један од начина да се мења свет, креира будућност ? Питате ли се шта је и како функционише ученичка заједница?
  Могуће је да нисте сигурни који су изазови ове професије? Шта је оно што заиста мотивише и доноси огромно задовољство када се определите за наставничку професију као позив?

  Ово су само нека питања на које ћете добити одговоре уколико нам се придружите у уторак 13. фебруара 2024. у 14 часова на новој Зум кафици.

  У гостима нам је Борко Петровић, наставник енглеског језика, проглашен за „најбољег едукатора Србије” 2017. и за најбољег наставника на свету 2022. године. Борко за себе каже да је просветитељ, никада просветар. Ентузијаста, мотиватор, предузетник, "извођач образовних радова" у сваком смислу. Патриота који воли своје село, свог град и своју земљу толико да верује да ће квалитетно образовање које пружа својим ученицима и колегама широм Србије спасити свет.

  Пријавите се путем линка https://forms.office.com/e/n1ciP8WjHA

  „Зум кафица – 45 минута са … “ представља онлајн формат програма каријерног вођења и саветовања студената Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду  7
   
  Феб
   
  2024

  Да ли те занима да да мобилност проведес у земљама ЕУ или земљама ван европског континента?

  Уколико те интересује одговор на неко од следећих питања:

  1. Шта подразумева мобилност студената?
  2. Које прилике и програми постоје за привремено академско и професионално усавршавање у иностранству?
  3. Шта је предуслов за добијање стипендије?
  4. Које трошкове покрива стипендија?
  5. Кад је најбоље време да се почне са припремом за мобилност?
  6. Које грешке кандидати најчешће праве у пријавама и током саме мобилности?
  7. Шта је потребно урадити након повратка из иностранства?
  8. Бенефити одласка на привремене студије у иностранство - каква су искуства студената до сада?

  Придружи нам се на Зум кафици коју организујемо у уторак, 20. фебруара у 11h, током које ће бити представљени и конкурси за мобилност тренутно отворени за студенте Универзитета у Београду.
  Обавезно посети мобион, сазнај више о актуелном конкурсу https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/open-calls
  Одговоре на ова и друга питања пружиће ти колеге Љубица и Никола из Сектора за међународну и међууниверзитетску сарадњу Универзитета у Београду.

  Пријави се путем линка

  Зум кафица – 45 минута са … “ представља онлајн формат програма каријерног вођења и саветовања младих, који смо развили у Центру за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду, у жељи да останемо доступни (и на даљину) својим старим и новим корисницима.  6
   
  Феб
   
  2024

  Упис студената у наредну годину ДОКТОРСКИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА у школској 2023/24. години обавиће се од 19.02. до 29. 02. 2024.* године од 12-14 часова (важи за студенте који се уписују у фебруару месецу).

  Опширније у прилогу вести.  5
   
  Феб
   
  2024

  Центар за библијску филологију и херменеутику

  организује серију предавања која ће

  Војин Недељковић
  редовни професор Филозофског факултета у Београду

  држати на тему

  Текстуална историја Старог завета
  на одабраним примерима


  Течај је отворен за све заинтересоване полазнике.
  Предавања ће се држати уторком од 17h30 на Одељењу за класичне науке
  Филозофског факултета (Капетан Мишино здање, десно, II спрат)  31
   
  Јан
   
  2024

  Обавештавамо вас да је Универзитет у Београду отворио позив за пријављивање за реализацију индивидуалне мобилности у оквиру Кључне акције 103 Еразмус+ програма мобилности студената за одлазак на стучне праксе – student mobility for traineeships.

  Пријаве се као и до сада врше искључиво преко онлајн платформе Универзитета у Београду MobiON (https://mobion.bg.ac.rs/).

  У оквиру овог позива мобилност студената се може реализовати закључно са 31. јулом 2025. године.

  Рок за подношење пријава истиче 17. марта 2024. године у 23:59 часова.

  Додатне информације о студентским праксама, условима и релевантној конкурсној документацији, као и пријавни формулар, доступни су на следећем линку: https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/how-to-apply/ka103/required-documents-ka103-outgoing-students-for-traineeships

  Заинтересовани студенти се могу јавити на: iro@f.bg.ac.rs за све даље информације.  22
   
  Јан
   
  2024

  Традиционално обележавање Школске славе Светога Саве на Филозофском факултету ове године одржаће се у петак 26. јануара у свечаној сали „Драгослав Срејовић”. Свечаност, у оквиру које ће пригодну беседу одржати др Дарко Тодоровић, редовни професор Одељења за класичне науке, почеће у 11.30.

  Управа Филозофског факултета  22
   
  Јан
   
  2024

  Обавештавамо студенте основних и мастер студија да ће се свечана додела диплома одржати 26.01.2024. године у 13:00 часова у амфитеатру "Георгије Острогорски".

  Молимо студенте да неизоставно понесу важећу личну карту или пасош како би доделу обавили на ваљан начин.

  У прилогу се налази списак диплома за доделу.  22
   
  Јан
   
  2024

  Обавештавамо вас да се можете пријавити на следеће конкурсе Erasmus+ програма за мобилност за размену студената.

  Списак конкурса и детаљне информације погледајте у прилогу вести.  29
   
  Дец
   
  2023

  29
   
  Дец
   
  2023

  Одлука о умањењу школарине је у прилогу.  27
   
  Дец
   
  2023

  Усмени и писмени испит из Италијанског језика 1 и Италијанског језика 2 одржаће се у јануарском испитном року 15.јануара 2024. од 18.30 часова у кабинету 107. Усмени и писмени испит из Италијанског језика 1 и Италијанског језика 2 одржаће се у фебруарском испитном року 5.фебруара 2024. од 18.30 часова у кабинету 107.


  26
   
  Дец
   
  2023

  У среду 27.12. у 18:30, на Академском платоу испред Филозофског факултета, студенти и професори одржаће скуп солидарности и подршке упућене колегиницама и колегама са Карловог Универзитета у Прагу. Учесници скупа ће имати прилику да оставе поруке, свеће и цвеће у знак сећања на жртве трагедије.

  Присутнима ће се обратити амбасадор Републике Чешке у Београду Томаш Кухта, декан Филозофског факултета у Београду проф. др Данијел Синани и студент Филип Јанковић.  20
   
  Дец
   
  2023

  Поштоване колегинице и колеге,

  Обавештавамо вас да студентско вредновање педагошког рада наставника и сарадника у јесењем семестру почиње у среду 20.12.2023. и да ће трајати до 9.1.2024. године.

  Позивамо вас да преко својих електронских индекса (http://gama.f.bg.ac.rs) попуните анкете за вредновање педагошког рада наставника и сарадника са свих предмета које сте слушали у овом семестру. У вашим е-индексима анкете за попуњавање се налазе у оквиру дела под називом „Евалуација“.

  Ваша повратна информација нам је веома важна и значајно доприноси континуираном побољшању педагошког рада наставника и сарадника Филозофског факултета.

  Важна напомена на коју бисмо желели да скренемо пажњу је да по новим прописима Универзитета у Београду од овог семестра учествовање у вредновању педагошког рада наставника је обавеза студената и представља услов за упис наредне школске године.

  Учешће у анкети је анонимно. У вредновању педагошког рада наставника учествују студенти свих нивоа студија.

  Срдачан поздрав,

  Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање  20
   
  Дец
   
  2023

  Поштоване колегинице и колеге,

  обавештавамо вас да је данас, првог дана евалуације, дошло до техничког проблема који је око 17.30ч. отклоњен.

  Проблем је био повезан са функционалношћу дугмета "Сними", на начин да није могло да се иде даље у евалуацији. У тој ситуацији, насталој услед тренутног преоптерећења, систем није избацивао ни поруку о успешно завршеној евалуацији предмета.

  Све анкете које сте попунили, а за које вам је систем написао поруку и захвалио вам се на труду су успешно сачуване.

  Ваше обавезе су у потпуности испуњене тек кад вам опција - Евалуација - више не отвара предмете.

  Хвала вам на стрпљењу и разумевању.

  РДЦ  15
   
  Дец
   
  2023

  Центар за библијску филологију и херменеутику
  позива вас на предавање које ће

  мср Марко Витас
  алумнус Универзитета у Београду и Универзитета у Лунду,
  докторанд Универзитета Браун у Род Ајленду

  одржати под насловом

  »Енума елиш« од Вавилона до Београда:
  путевима једне козмогонијске песме


  у петак 22. децембра у 15h
  на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета
  (Капетан-Мишино здање, десно, II спрат)
  15
   
  Дец
   
  2023

  Катедра за општу савремену историју обавештава да ће се, поводом десетогодишњице смрти проф. др Андреја Митровића, 15. и 16. децембра, у сали 108, одржати конференција "Наслеђе Андреја Митровића"


  12
   
  Дец
   
  2023

  Поштоване колегинице и колеге,

  Позивамо вас на предавање Луке Малатести „Оквир за истраживање појма менталног поремећаја“ које ће се одржати у среду, 13. децембра 2023. године у 14.00 часова, у Великој сали Института друштвених наука у Београду (Краљице Наталије 45).

  Да би се постигао напредак у тренутној и дугогодишњој дебати о концепту менталног поремећаја, неопходно је одлучити о циљевима ове дебате и методама за њихово постизање. Аутор сматра да циљеве и методе истраживања појма менталног поремећаја треба испитати у методолошком оквиру појмовне ревизије.

  Предавање је део семинара “Филозофија и психијатрија” који организује Центар за филозофију Института друштвених наука. Семинар ће бити место за излагања и дискусију о савременим темама које се јављају у пресеку филозофије и психијатрије.

  Предавање можете пратити и онлајн:
  https://zoom.us/j/97009050784?pwd=blpDZEVCVWhjczlNdE9VQkZiWnpKdz09
  Meeting ID: 970 0905 0784
  Passcode: 978966


  11
   
  Дец
   
  2023

  Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Архиепископија београдско-карловачка и ове године расписује конкурс за доделу годишњих стипендија студентима завршних година редовних студија и то: Медицинског факултета, Правног факултета, Филозофског факултета, Електротехничког факултета и Богословског факултета. Право учешћа на конкурсу имају сви студенти уписани на завршну годину студија наведених факултета, с тим да до 25. децембра 2023. године у канцеларију бр. 25 у Патријаршијском двору у Београду, у улици Краља Петра бр. 5, доставе:

  • потврду о просечној оцени,

  • потврду о броју година студирања,

  • потврду о имовном стању по члану домаћинства и

  • број телефона и електронску адресу.

  Избор два кандидата са сваког факултета који ће, на основу приложене документације, добити стипендију вршиће комисија под председништвом викарног Епископа новобрдског г. Илариона и чланова архимандрита Данила, управитеља Задужбине Симе Игуманова, и мр Сандре Дабић, секретара Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке. Резултати конкурса биће објављени до Божића, а свечана додела стипендија одржана о празнику Светог Василија Великог.  1
   
  Дец
   
  2023

  Обавештавамо вас да је Универзитет у Београду отворио позив за пријављивање за реализацију индивидуалне мобилности у оквиру Кључне акције 103 Еразмус+ програма мобилности студената за одлазак на стучне праксе – student mobility for traineeships.

  Пријаве се као и до сада врше искључиво преко онлајн платформе Универзитета у Београду MobiON (ttps://mobion.bg.ac.rs/).

  У оквиру овог позива мобилност студената се може реализовати закључно са 31. јулом 2024. године.

  Рок за подношење пријава истиче 14. јануара 2024. године у 23:59 часова.

  Додатне информације о студентским праксама, условима и релевантној конкурсној документацији, као и пријавни формулар, доступни су на следећем линку: https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/how-to-apply/ka103/required-documents-ka103-outgoing-students-for-traineeships

  Заинтересовани студенти се могу јавити на: iro@f.bg.ac.rs за све даље информације.  30
   
  Нов
   
  2023

  28
   
  Нов
   
  2023

  КОМИТЕТ ТОКИО ФОНДА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ РАСПИСУЈЕ
  к о н к у р с
  ЗА ДОДЕЛУ
  SYLFF (Sasakawa Уoung Leaders Fellowship Fund)
  СТИПЕНДИЈА

  Право учешћа на конкурсу имају кандидати КОЈИ испуњавају следеће услове:

  -да су остварили право на упис у другу годину докторских студија на једном од слeдећих факултета Универзитета у Београду : Филозофском, Филолошком, Економском, Правном и Факултету политичких наука,
  -да су држављани Републике Србије,
  -да су у тренутку закључивања конкурса млађи од ЗО година,
  -да су основне студије завршили са средњом оценом најмање 9,00 и да такав успех имају и на мастер студијама,
  -да говоре најмање два страна језика који се уче на факултету (од којих је један светски).

  Детаљније о конкурсу у прилогу вести.  28
   
  Нов
   
  2023

  Драге колегинице и колеге,

  Како би Филозофски факултет био ваше сигурно место развијене су процедуре којима можете да се заштите од сексуалног узнемиравања и уцењивања на факултету, а које се односе на сва запослена лица, као и на студенткиње/студенте. Све информације о конкретним корацима, као и о особама са факултета којима можете да се обратите налазе се на сајту факултета - https://sigurnomesto.f.bg.ac.rs/, као и у брошури коју вам шаљемо у прилогу.

  Немојте оклевати да нам се обратите уколико имате било каква питања, недоумице или желите да поделите своје искуство.  28
   
  Нов
   
  2023

  "Клуб студената историје „Острогорски" у сарадњи са др Данилом Шаренцем са Института за савремену историју организује предавање „Српски доживљаји Великог рата: борити се и истрајати на балканским фронтовима (1912-1918)" француског истраживача Александра Ароја (Alexandar Arroyo), докторанда при Центру за турске, османске, балканске и централноазијске студије (CETOBaC) при Високој школи за друштвене науке (EHESS) у Паризу.

  „У свом раду истражујем начин на коју су српски војници доживели, истрајали, али и описивали ратове 1912-1918. Бавим се и начином на који се српска војска, упркос великим изазовима услед дугачког и тешког ратовања, адаптирала и реорганизовала како би задржала војнички морал и кохезију. У намери да пишем историју ратова, кроз перспективу друштвене и културне историје, са посебном пажњом сам анализирао лична сведочанствима попут ратних дневника и мемоара. Ови извори пружају један нов поглед на војну историју у односу на традиционално виђење које пружају српски и француски војни документи".

  Предавање ће бити одржано у четвртак, 30. новембра, од 18.30h у учионици 408 на IV спрату Филозофског факултета у Београду."  27
   
  Нов
   
  2023

  У наставку се налази листа студената који су предали непотпунe молбe за умањење школарина. Радна група за умањење школарина Студентског парламента тражи од свих наведних на листи да доставе месечни приход по члану домаћинства (на тромесечном или шестомесечном нивоу) до петка 1.12.2023.

  Месечни приход можете доставити архиви Факултета или у електронској форми (pо могућству скенирано) на мејл Студентског парламента (spff@stud.f.bg.ac.rs).

  Ваш Студентски парламент!  24
   
  Нов
   
  2023

  24
   
  Нов
   
  2023

  Позивамо средњошколце свих разреда средњих школа на зимско издање Отворених врата на Филозофском факултету у Београду у петак 8. и суботу 9. децембра!

  Чекамо вас на бројним штандовима где ћете у опуштеној атмосфери моћи да сазнате све о нашим студијским програмима, пријемном испиту, студентским удружењима и активностима на филозофији, социологији, класичним наукама, археологији, психологији, историји, андрагогији, педагогији, историји уметности и етнологији и антропологији. Упознаћете одељенска удружења студената, али и Студентски парламент Фф, Центар за развој каријере Фф, Спортско удружење Филозоф, Удружење Мислилац, Студентску алијансу Фф и Дебатни клуб Фф.

  Предлажемо вам да се придружите организованим обиласцима Факултета, а пре и после шетњи планирајте да проведете довољно времена у причи са студентима, сарадницима и професорима, како бисте на најбољи могући начин донели одлуку о наставку школовања. :)

  Постер за Отворена врата се налази у прилогу вести.

  Видимо се на Филозофском!


  24
   
  Нов
   
  2023

  • Коначна ранг листа студената који су конкурисали за смештај у студентски дом за школску 2023/24 годину налази се на сајту Службе смештаја www. sc.rs.
  • Расподела за младиће обавиће се у недељу 03.12.2023. године у 11:00 часова у сали 103.
  • Расподела за девојке обавиће се у недељу 03.12.2023. године у 13:30 часова у сали 103.
  • Сваки студент је у обавези да понесе индекс и личну карту.
  • Уверење о буџетском статусу добићете на расподели.  24
   
  Нов
   
  2023

  Драге колегинице и колеге,

  Иницијатива Зелени Филозофски вас позива на тематско вече „У корак са климатским променама: примери добре праксе“, које организујемо у четвртак, 30. новембра 2023. године од 19ч у Клубу „Плато” Филозофског факултета у Београду (улаз из Васине улице).

  Вече је посвећено разговору о трендовима климатских промена на глобалном и локалном нивоу, као и размени примера добре праксе из наше средине, чиме ћемо обележити почетак овогодишње Конференције УН о климатским променама (COP 28).

  Наши саговорници су: проф. др Владимир Ђурђевић (Физички факултет у Београду), доц. др Јована Караулић (Факултет драмских уметности у Београду), Саша Петровић (Енергетска задруга „Електропионир") и Јелена Козбашић/Никола Здравковић (Клима 101). Трибину модерира проф. др Виолета Орловић Ловрен (Филозофски факултет у Београду).

  Биће нам задовољство да нам се придружите и допринесете разговору, размени идеја и примера добре праксе у суочавању са климатским променама.

  У прилогу вести се налази постер догађаја.

  До скорог виђења!

  Иницијатива Зелени Филозофски


  21
   
  Нов
   
  2023

  Апсолвенти и постапсолвенти (студенти који су на Факултет уписани закључно са школском 2005/06. годином), могу извршити пријаву испита за децембарски апсолвентски рок. Пријављивање испита ће се обавити oд 01.12. до 03.12.2023. године.

  Да би студент могао да пријави испит у децембарском апсолвентском року потребно је да упише школску 2023/24. годину.

  Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Студент уплаћује надокнаду за пријаву испита најкасније до 01.12.2023. године на жиро-рачун Факултета 840-1614666-19 и лични позив на број (који је истоветан са корисничким именом за улазак у студентски досије).

  Студенти ће 04.12.2023. године на свом е-индексу видети да ли су им одобрени предмети које су пријавили за децембарски апсолвентски рок.

  Приговори се подносе 04.12.2023. године. Студенти су у обавези да поштују време предвиђено за приговоре. Накнадни приговори се неће уважавати.

  Испити у новембарском апсолвентском року ће се одржати од 11. до 15. 12. 2023. године.

  Одлуку и детaљне информације можете погледати у прилогу вести.  21
   
  Нов
   
  2023

  Обавештавају се студенти основних академских студија да ће се упис у наредну годину студирања трајати до 24.11.2023. године. Упис студената ће се обавити од 21.11. до 24.11. на шалтерима у приземљу у термину од 12 до 14 часова.  20
   
  Нов
   
  2023

  15
   
  Нов
   
  2023

  Драге колегинице и колеге,

  Клуб студената историје "Острогорски" вас с радошћу позива на ПРВО Филмско вече у нашој организацији. Као првенац смо одабрали норвешки филм Ерика Попе, "Краљев избор" (2016), који прати драматичну ратну судбину новрешког краља Хакона VII током немачке инвазије на Данску и Норвешку, априла 1940. године.

  Пројекција филма ће бити одржана у четвртак, 16. новембра, у сали 101 на Филозофском факултету, с почетком од 19 часова. Улаз је бесплатан.

  Видимо се у што већем броју!  15
   
  Нов
   
  2023

  Овим путем, као факултет који образује будуће наставнике, школске психологе и педагоге, желимо да изразимо подршку захтевима које су колегинице и колеге из Актива психолога и педагога запослених у основним и средњим школама Србије изнеле у Отвореном писму упућеном Министарству просвете и другим релевантним институцијама.

  Из позиције наставница и наставника који образују будуће школске педагоге и психологе, имамо обавезу да истакнемо важност улоге наших колегиница и колега у образовним установама. Она се огледа кроз континуирано и систематско пружање подршке ученицима, родитељима и колегама, али и развоју школе као заједнице. Важно је нагласити да су компетенције школских психолога и педагога међусобно комплементарне. Тек када су удружене омогућавају да се у школи гради култура која је заснована на међусобном поштовању и подршци и да се развија образовна пракса кроз коју ће сви актери у школи учити и развијати се.

  Искуство из праксе нам показује да када школски психолози и педагози имају прилику да своје професионалне компетенције примењују у пуном обиму, школа постаје место у ком и ученици, и наставно и ненаставно особље, и родитељи/старатељи осећају да припадају, напредују и да су уважени.

  Из тих разлога пружамо подршку Отвореном писму наших колега. Оно представља јасан позив на разговор о изменама у образовној политици и пракси који ће омогућити да психошко-педагошка служба буде место подршке развоју школе и ученика.

  Имајући све наведено у виду, позивамо Министарство просвете и друге релевантне институције да у сарадњи са Активом психолога и педагога запослених у основним и средњим школама Србије, Друштвом психолога Србије и Друштвом педагога Србије јасније сагледају и одреде улогу стручне службе у школи, а затим и започну трагање за најбољим начинима да се психолошко-педагошке службе у школама подрже. Уколико постоји потреба за тим, наставници и истраживачи Одељења за психологију и Одељења за педагогију и андрагогију Филозофског факултета у Београду спремни су да се укључе у разговоре и својим знањем допринесу трагању за најбољим решењима за проблеме на које указују наше колегинице и колеге у свом Отвореном писму.

  Одељење за педагогију и андрагогију и Одељење за психологију Филозофског факултета у Београду


  14
   
  Нов
   
  2023

  РАСПИСИВАЊЕ КОНКУРСА ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА ФОНДАЦИЈЕ „НОВИ ДОБРОТВОРИ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ“ ЗА ШКОЛСКУ 2023/2024. ГОДИНУ

  Расписује се Конкурс за доделу 4 (четири) стипендије за школску 2023/2024. годину студентима Универзитета у Београду, и то по једна стипендија студентима са:
  • Групације природно-математичких наука,
  • Групације техничко-технолошких наука,
  • Групације медицинских наука,
  • Групације друштвено-хуманистичких наука.

  На Конкурс се могу пријавити студенти уписани први пут у текућој школској години на основне или интегрисане и мастер академске студије Универзитета у Београду, чије се школовање у школској 2023/2024. години финансира из буџета Републике Србије и који нису губили ниједну годину током студија, уз максималну ефикасност током студирања.

  На конкурс се могу пријавити студенти од друге године основних или интегрисаних академских студија.

  Детаљније о конкурсу у прилогу вести.  13
   
  Нов
   
  2023

  Детаље акције можете погледати у прилогу вести  7
   
  Нов
   
  2023

  6
   
  Нов
   
  2023

  Драге колегинице и колеге,

  Удружење студената социологије и Клуб студената историје "Острогорски" организују трибину Два народа - једна борба за слободу: Србија и Венецуела у борби против империјализма. Трибина ће се одржати у уторак, 7. новембра са почетком у 19 часова у амфитеатру Георгије Острогорски. На трибини ће говорити амбасадор Боливарске Републике Венецуеле у Србији, његова екселенција господин Димас Хесус Алверанга Гера и др Олга Манојловић Пинтар. Добродошли!  6
   
  Нов
   
  2023

  Са задовољством вас обавештавамо да се у уторак 14. новембра од 12 часова у просторијама ФДС-а одржава округли сто Морална одговорност и проблеми савременог друштва у организацији Института за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Београду.

  У прилогу се налази програм скупа.


  3
   
  Нов
   
  2023

  ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
  Немањина 11
  Београд

  Београд, 2. новембар 2023.

  Поштовани,

  Обраћамо вам се у вези са именовањем чланова Савета Филозофског факултета, као и других факултета Универзитета у Београду, по Решењу Владе бр. 119-9396/2023 од 12. октобра 2023. године. Поштујући право Владе да делегира особе које сматра да ће на најбољи начин допринети раду Универзитета, желели бисмо да изразимо наше сумње у вези са поштовањем овог принципа. У складу са дефинисаним критеријумом, у Савет факултета могу бити именоване истакнуте личности у области уметности, науке, културе и привреде. Као што је истакнуто у Саопштењу иницијативе Није филозофски ћутати, реакцији Мреже академске солидарности и ангажованости, дописима Одељења за социологију и Одељења за археологију, међу именованима се налазе појединци који не само да не испуњавају овај критеријум, него су често управо његова супротност – због сумњи и оптужби за криминалне активности, постигнућа стечена по политичким критеријумима и слично. Тиме се урушава базични систем вредности на којем би друштво морало да почива и угрожава се не само развој Универзитета, већ и целог друштва. Од Универзитета се очекује да пружи образовање које ће бити засновано на демократским и хуманистичким вредностима, на поштовању људских права, култури дијалога и академским стандардима. Овим именовањима упућује се управо супротна порука и ова важна мисија Универзитета се знатно отежава.

  Чланови Савета Филозофског факултета изражавају јасан протест против оваквог односа Владе према Универзитету у Београду, својој најстаријој и најзначајнијој високошколској институцији.

  Богата традиција Филозофског факултета, као најстарије високошколске институције у земљи, и његова важна друштвена улога, заслужују поштовање ових критеријума у потпуности. Факултет се поноси историјом у коjoj су важно место заузимали изузетни научници, врсни интелектуалци и плодни ствараоци, који су допринели изузетном међународном угледу Филозофског факултета. Од свог оснивања до данас, Факултет је био огледало научног погледа на свет и критичког промишљања друштва. Због тога верујемо да би одабир чланова Савета требало да укључује особе које деле ове вредности и којима је стало до историје и репутације Факултета. Ипак, има разлога за сумњу да не испуњавају сви именовани чланови Савета ове критеријуме. Не само да су неки од њихових научних и културних доприноса упитни, већ су и суштински ненаучни, тј. псеудонаучни или политикантски.

  Овакав приступ представља опасност за уважавање научних и етичких принципа, за конструктивно партнерство међу друштвеним актерима, и, коначно, за демократски развој друштва заснованог на знању, које није могуће без јаког, аутономног и критичног универзитета, те позивамо Владу да размотри своју одлуку о именовањима.

  За чланове Савета Филозофског факултета из реда запослених:

  Проф. др Катарина Поповић Председница Савета Филозофског факултета

  Проф. др Лидија Радуловић Заменица председнице Савета Филозофског факултета

  (оригинал Дописа налази се у прилогу вести)


  2
   
  Нов
   
  2023

  Поштоване колегинице и колеге,

  Због најављених радова на електричној мрежи, од стране Електродистрибуције Београд, у петак 3.11.2023. год. (у периоду од 8:30-14:00х) Ректорат Универзитета у Београду (Студентски трг 1) ће остати без електричне енергије.

  У поменутом интервалу информационо-комуникациони сервиси Академске мреже Србије (АМРЕС) неће бити доступни институцијама које их користе приступом преко чворишта Ректората Универзитета у Београду.

  Хвала на разумевању,

  АМРЕС  2
   
  Нов
   
  2023

  Поштоване колегинице и колеге,

  због најављених радова на електричној мрежи, у петак 3.11.2023. год. (у периоду од 8:30-14:00х) и прекида у напајању Ректората, факултет ће остати без интернет конекције, јер наша веза води преко чворишта у Ректорату (Студентски трг 1).

  У поменутом интервалу, извесно је да ће локална мрежа и сервиси радити неометано, али без приступа интернету.

  Хвала на разумевању,

  РДЦ  1
   
  Нов
   
  2023

  Учеснике ћемо најпре упознати са основним терминима у вези са технологијом обраде природних језика и темом радионице. Затим ћемо им доделити улогу – „фалсификатора“ у ChatGPT делу радионице или „процењивача“. У DALL-E сегменту радионице учесници ће заменити стране и тако добити прилику да се опробају у обе улоге.

  У ChatGPT делу радионице процењиваћемо да ли је реч о оригиналним цитатима домаћих писаца, док ћемо у DALL-E одељку разматрати да ли је оно што видимо заиста дело неког домаћег сликара. Задатак „фалсификатора“ биће да уз помоћ модела припреме неколико сличних цитата и слика, док ће „процењивачи“ покушати да утврде шта је оригинално дело, а шта фалсификат!

  Док се „фалсификатори“ у „Вештачкој писарници“ и „Вештачком атељеу“ буду играли са генеративним моделима, остатак екипе провешћемо до мултимедијалне уметничке инсталације „Етички изазови нових технологија: ChatGPT & обрада природних језика“ на првом спрату Филозофског факултета, која је недавно отворена у склопу међународног пројекта TechEthos (Horizont 2020).

  Када процењивачи буду донели свој суд, уследиће разговор о томе шта им је помогло (или одмогло) у препознавању фалсификата, која технологија им се чини напреднијом, и шта их брине кад је реч о будућности нових технологија.

  Радионицу воде истраживачи са Института за филозофију Филозофског факултета.

  Позивамо вас да у суботу, 4. новембра, (било када) у периоду између 16 и 20 часова посетите радионицу на првом спрату Филозофског факултета Универзитета у Београду – добро дошли!

  „Препознај фалсификат: ChatGPT и DALL-E у контексту домаћег културног наслеђа“ је прва у низу радионица у „Вештачком атељеу“ и „Вештачкој писарници“ на првом спрату Филозофског факултета, на којима ће учесници имати прилику да кроз интеракцију са чет-ботовима процене на који начин најсавременији технолошки алати, као што су ChatGPT и DALL-E, могу да обликују културу нашег друштва.


  31
   
  Окт
   
  2023

  31
   
  Окт
   
  2023

  Апсолвенти и постапсолвенти (студенти који су на Факултет уписани закључно са школском 2005/06. годином), могу извршити пријаву испита за Новембарски апсолвентски рок. Пријављивање испита ће се обавити oд 01.11. до 03.11.2023. године.

  Да би студент могао да пријави испит у октобарском апсолвентском року потребно је да упише школску 2023/24. годину.

  Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Студент уплаћује надокнаду за пријаву испита најкасније до 02.11.2023. године на жиро-рачун Факултета 840-1614666-19 и лични позив на број (који је истоветан са корисничким именом за улазак у студентски досије).

  Студенти ће 06.11.2023. године на свом е-индексу видети да ли су им одобрени предмети које су пријавили за Новембарски апсолвентски рок.

  Приговори се подносе 06.11.2023. године. Студенти су у обавези да поштују време предвиђено за приговоре. Накнадни приговори се неће уважавати.

  Испити у Новембарском апсолвентском року ће се одржати од 28. до 30.11.2023. године.

  Одлуку и детaљне информације можете погледати у прилогу вести.  30
   
  Окт
   
  2023

  ОБАВЕШТЕЊЕ

  О УПИСУ СТУДЕНАТА НА ДОКТОРСКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ У АКАДЕМСКОЈ 2023/2024. ГОДИНИ

  Докторске студије трају 3 академске године (6 семестара) и имају обим од 180 ЕСПБ.

  Детаљније информације у прилогу вести  30
   
  Окт
   
  2023

  Како изгледа студенстка стручна пракса у органима јавне управе тема је презентације која ће бити одржана 7. новембра у 12 часова, у свечаној сали „Драгослав Срејовић“ Филозофског факултета.

  Студенти ће на овој презентацији имати прилику да у разговору са представницима органа јавне управе и студентима који су већ похађали праксу сазнају више о студентској стручној пракси у јавној управи и конкретним приликама које се нуде у овој академској години.

  Догађај 7. новембра је резултат вишегодишње сарадње Универзитета у Београду и Министарства државне управе и локалне самоуправе и најава је за предстојећи трећи по реду Сајам студентске стручне праксе у јавној управи који ће се одржати 15. новембра. Више информација о студентској стручној пракси у јавној управи и Сајму студентске стручне праксе можете пронаћи на сајту https://strucnapraksa.mduls.gov.rs/

  Ове године праксе су у понуди студентима андрагогије, психологије, историје, археологије и историје уметности, а догађај представља прилику и да се са представницима Министарства разговара о могућностима да се у наредном циклусу омогуће праксе студентима других одељења.

  Заједно стварамо шансе за ваше будуће каријере.


  25
   
  Окт
   
  2023

  Упис примљених кандидата на ДОКТОРСКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ обавиће се 27 и 28.10.2023. године у канцеларији бр. 1 и канцеларији број 10 од 10 до 15 часова према распореду у прилогу.

  Детаљне информације о упису, школарини и распореду уписа погледајте у прилогу вести.  25
   
  Окт
   
  2023

  Упис примљених кандидата на МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ обавиће се 27.10. у канцеларији број 1 и 28.10. 2023. у канцеларији број 10 од 10 до 12 часова.

  Детаљне информације о упису, школарини и распореду уписа погледајте у прилогу вести.  23
   
  Окт
   
  2023

  Центар за библијску филологију и херменеутику
  позива вас на предавање које ће

  др Seth A. Bledsoe
  Assistant Professor | Department of Textual, Historical and Systematic Studies of Judaism and Christianity | Faculty of Philosophy, Theology and Religious Studies | Radboud University, Nijmegen (Холандија)

  одржати на Филозофском факултету у Београду
  под насловом

  The Bible and Egypt in the Persian Period:
  The Evidence from Elephantine


  четвртак 2. новембра у 14.30 сати
  сала »Драгослав Срејовић« (108)
  23
   
  Окт
   
  2023

  Центар за библијску филологију и херменеутику
  позива вас на предавање које ће

  др Amanda Bledsoe
  Researcher | Department of Textual, Historical and Systematic Studies of Judaism and Christianity | Faculty of Philosophy, eology and Religious Studies | Radboud University, Nijmegen (Холандија)

  одржати на Филозофском факултету у Београду
  под насловом

  The Dead Sea Scrolls: Introduction and manuscripts presenation on the example of the Book of Daniel

  петак 3. новембра у 11h
  сала »Драгослав Срејовић« (108)
  19
   
  Окт
   
  2023

  ОБАВЕШТЕЊЕ

  О УПИСУ СТУДЕНАТА НА МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ У АКАДЕМСКОЈ 2023/2024. ГОДИНИ у другом уписном року.

  Мастер академске студије трају једну академску годину (2 семестра) и имају обим од 60 ЕСПБ.

  Детаљније информације у прилогу вести  17
   
  Окт
   
  2023

  На јавни позив за упис на програм образовања током читавог живота „Образовање наставника предметне наставе“ у октобарском року пријавила се једна кандидаткиња. На основу приложене документације Комисија за упис је проценила да кандидаткиња задовољава услове за упис на програм. У прилогу се налази Прелиминарна листа са бројем признатих ЕСПБ наставничког образовања. Термин за жалбе на прелиминарну листу је 19.10.2023. до 14 часова путем електронске поште cppmo@f.bg.ac.rs.


  16
   
  Окт
   
  2023

  Иницијатива Није Филозофски ћутати и Покрет Нови Оптимизам поводом Дана ослобођења нашег главног града организују трибину у част архитекте Драгољуба Бакића (1939 – 2023) у четвртак 19. октобра у 18.30 часова у Амфитеатру Филозофског факултета у Београду.

  Бакић ће остати упамћен као један од симбола грађанског бунта против урбанистичких и архитектонских непочинстава власти, који је свој активизам испољавао у готово свим сферама друштва, посебно у заштити животне средине и насртаја на екологију. Аутор је бројних објеката и урбанистичких целина у Србији/Југославији, Кувајту, Замбији, Ираку, Зимбабвеу, Јужноафричкој Републици, Саудијској Арабији, Уједињеним Арапским Емиратима, Катару, Бугарској, Данској, Швајцарској, Пољској, Грчкој, Малезији, Венецуели и Јапану, а најчешће је стварао са својом супругом Љиљаном.

  На трибини ће говорити Душан Чавић, активиста и новинар Марка Жвака, проф. др Ирина Суботић, проф. др Оливер Тошковић и доц. др Андреј Јосифовски Пијаниста. Разговор модерира Жељко Бодрожић, председник НУНС-а, а на почетку трибине присутнима ће се обратити Бранислав Гута Грубачки, оснивач Новог Оптимизма. Биће приказан и филм “Драгољуб и његов нови оптимизам”.

  Време је за Бунт сећања на вечног дечака бољег Београда!


  13
   
  Окт
   
  2023

  Поштоване колегинице и колеге, полазници програма образовања током читавог живота "Образовање наставника предметне наставе" и студенти мастер програма "Образовања наставника предметне наставе", позивамо Вас на први сусрет који ће се одржати у уторак 17.10. са почетком у 17:30ч у учионици Центра за образовање наставника (стара зграда, међуспрат првог и другог спрата). Добродошли!


  13
   
  Окт
   
  2023

  Центар за образовање наставника Филозофског факултета продужио је рок за јављање на други Јавни позив за програм учења током читавог живота "Образовање наставника предметне наставе". У прилогу се налазе текст Јавног позива и Пријавни лист који је потребно предати приликом подношења докумената. Пријаве се подносе до 16.10.2023. године.


  12
   
  Окт
   
  2023

  Амбасадорка Савезне Републике Немачке Анке Конрад одржаће предавање на Филозофском факултету под насловом:

  "Serbian-German Relations: Historical and Contemporary Perspectives"

  у понедељак 16.10. у 11:15 часова у сали Филозофског друштва Србије (међуспрат између првог и другог спрата, стара зграда).  10
   
  Окт
   
  2023

  Прелиминарнe ранг-листа за упис на мастер студије налазe се у рубрици

  - За будуће студенте – Ранг-листе – мастер

  Коначне листе.  9
   
  Окт
   
  2023

  Упис примљених кандидата на МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ обавиће се 12. и 13. 2023. године у канцеларији број 1 и канцеларији број 10 од 10 до 14 часова према распореду у прилогу.

  Обавештење о упису и распоред можете погледати у прилогу.

  9
   
  Окт
   
  2023

  Центар за библијску филологију и херменеутику
  најављује предавање

  »Веселин Чајкановић и библијска херменеутика«

  које ће одржати

  Благоје Пантелић
  независни истраживач

  у четвртак 19. октобра
  у учионици Одељења за класичне науке
  (Капетан Мишино здање, десно, други спрат)
  с почетком у 13.00.
  9
   
  Окт
   
  2023

  Лабораторија за истраживање индивидуалних разлика (ЛИРА) позива заинтересоване студенткиње и студенте треће и четврте године основних студија, као и мастер студија, да се прикључе Програму за младе током академске 2023/2024 године.
  Студенткињама и студентима четврте године и мастер студија учешће у програму може бити препознато као пракса на истраживачком модулу.
  Заинтересоване студенткиње и студенти могу се пријавити до петка, 13.10. преко следећег линка: https://forms.gle/qLv5TPUmY7jDurUr8 .


  7
   
  Окт
   
  2023

  Поштоване колегинице и колеге,

  своје одабране и прихваћене комбинације испита за слушање и полагање моћи ћете да видите у својим електронским индексима почевши од 07. октобра 2023. у 24ч.

  Уколико будете имали рекламације на одобрене комбинације испита, можете се обратити вашим секретаријатима одељења од понедељка, 09. октобра до 16. октобра 2023.

  Приликом рекламације, морате попунити одговарајући образац (у зависности да ли пријављујете нову комбинацију или коригујете неки предмет из постојеће комбинације) који се налази на сајту факултета.

  https://www.f.bg.ac.rs/files/korisno/pp_obrazac_osnovne_2023_promena.doc

  https://www.f.bg.ac.rs/files/korisno/pp_obrazac_osnovne_2023_dopuna.doc  7
   
  Окт
   
  2023

  Прелиминарнe ранг-листа за упис на мастер студије налазe се у рубрици

  - За будуће студенте – Ранг-листе – мастер

  Прелиминарне листе.  6
   
  Окт
   
  2023

  Поштоване колегинице и колеге,

  Ради обављања студентских активности и укључивања нових студената филозофије у све аспекте студентског живота на Филозофском факултету, Удружење студената филозофије „Ноесис" прима нове чланове. Пријаве за пријем нових чланова трају до 23. октобра 2023. године, а могу се у електронском облику поднети попуњавање формулара који је доступан на линку:
  https://forms.gle/jEkcU7pEx9UANqw9A

  Удружење студената филозофије „Ноесис" је студентска организација основана ради остваривања циљева у области заштите и остваривања права и интереса студената филозофије на Филозофском факултету, подстицања студената на академски рад и развој и промовисања филозофије. УСФ „Ноесис" организује различите занимљиве активности, попут дискусија, семинара и трибина, читалачких секција и часописа, али и активности које се односе на положај студената у наставном процесу на Филозофском факултету. Такође, УСФ „Ноесис" је једна од пет званично регистрованих студентских организација на Факултету и као таква узима учешће у раду органа и тела Факултета и Универзитета посредством својих представника.  3
   
  Окт
   
  2023

  Упис студената у наредну годину студирања на МАСТЕР АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА за школску 2023/24. годину обавиће се од 25.09. до 11.10. 2023.*године од 12-14 h канцеларија бр.1

  Детаљне информације о упису можете погледати у прилогу вести.  2
   
  Окт
   
  2023

  Настава из предмета Француски језик 1 почиње у понедељак, 9.10.2023. у 13.15 у сали 104. Настава из предмета Француски језик 2 почиње у уторак, 3.10.2023. у 11.30 у сали 409.


  2
   
  Окт
   
  2023

  Настава из предмета Немачки језик 1 почиње у понедељак, 9.10.2023. у 13.15 у сали 409. Настава из предмета Немачки језик 2 почиње у уторак, 3.10.2023. у 11.30 у сали 512.


  29
   
  Сеп
   
  2023

  Пријем студената прве године у Кабинету за стране језике одржаће се у понедељак 2.10. од 13.30 со 15.00 часова. Студенти могу видити на које језике су распоређени на табли испред кабинета 109 (први спрат) или нам се обратити на мејл ksj@f.bg.ac.rs КАБИНЕТ ЗА СТРАНЕ ЈЕЗИКЕ


  29
   
  Сеп
   
  2023

  28
   
  Сеп
   
  2023

  Центар за образовање наставника Филозофског факултета расписује други Јавни позив за програм учења током читавог живота "Образовање наставника предметне наставе". У прилогу се налазе текст Јавног позива и Пријавни лист који је потребно предати приликом подношења докумената. Пријаве се подносе до 12.10.2023. године, до 12ч.


  27
   
  Сеп
   
  2023

  Студентски парламент и ове године организује Менторски програм са жељом да се повежу бруцоши са колегама старијих година студија!
  Идеја је да се на овај начин бруцошима олакша улазак у свет студирања и да старији студенти поделе своја искуства и информације које су релевантне за почетак студија.
  Од ове године организована је и посебана опција програма за студенте са хендикепом.

  Сви студенти заинтересовани за Менторски програм (било да су бруцоши или студенти старијих година студија) могу се пријавити путем следећег линка:
  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfmvAhIkOE48uVez4xNz2LSmmnELdF1-egOhvVLs2U5i-FiJg/viewform Желимо срећан почетак нове школске године свим студентима Филозофског факултета!  26
   
  Сеп
   
  2023

  Обавештење о конкурсу за пријем студената у установу Студентски центар "Београд" за школску 2023/2024

  Детаљније у прилогу вести.  26
   
  Сеп
   
  2023

  Обавештење у вези спровођења Конкурса за студентске кредите и стипендије 2023/2024.

  Детаљније у прилогу вести.  26
   
  Сеп
   
  2023

  Обавештавамо студенте основних студија да ће од 24.09.(00ч) - 04.10.(20ч). године моћи да пријаве предмете које ће слушати и/или полагати у академској 2023/24. години. Предмети ће се и ове године пријављивати електронским путем, у оквиру е-индекса. Сва обавештења и упутства студенти могу пронаћи на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/slusanje (одељенски део сајта / информације о студирању или у делу за студенте / информације о студирању).

  Своје одабране и прихваћене комбинације испита за слушање и полагање моћи ћете да видите у својим електронским индексима почевши од суботе, 07. октобра 2023. од 24ч.

  Рок за рекламације на ваше комбинације је од 09-16. октобра у секретаријатима одељења. Позивамо све студенте који још увек нису активирали налог за е-индекс, да то учине што пре, према упутствима на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita (одељенски део сајта / информације о студирању или у делу за студенте / информације о студирању).  20
   
  Сеп
   
  2023

  Обавештавамо студенте основних студија да ће од 24.09.(00ч) - 01.10.(20ч). године моћи да пријаве предмете које ће слушати и/или полагати у академској 2023/24. години. Предмети ће се и ове године пријављивати електронским путем, у оквиру е-индекса. Сва обавештења и упутства студенти могу пронаћи на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/slusanje (одељенски део сајта / информације о студирању или у делу за студенте / информације о студирању).

  Своје одабране и прихваћене комбинације испита за слушање и полагање моћи ћете да видите у својим електронским индексима почевши од среде, 04. октобра 2023. од 24ч.

  Позивамо све студенте који још увек нису активирали налог за е-индекс, да то учине што пре, према упутствима на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita (одељенски део сајта / информације о студирању или у делу за студенте / информације о студирању).  19
   
  Сеп
   
  2023

  Упис студената у наредну годину ДОКТОРСКИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА у школској 2023/24. години обавиће се од 25.09. до 11. 10. 2023.* године од 12-14 часова (важи за студенте који се уписују у октобру месецу)

  Детаљне информације о упису можете погледати у прилогу вести.  1
   
  Сеп
   
  2023

  ПЛАН АКТИВНОСТИ за студенте I године основних студија ("бруцоше") који конкуришу за смештај у студентске домове у школској 2023/2024. години можете погледати у прилогу вести.  10
   
  Јул
   
  2023

  Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду организује Седми међународни интердисциплинарни скуп младих научника друштвених и хуманистичких наука Kонтексти, који ће се одржати 1. децембра 2023. године. Циљ скупа је окупљање младих научника, студената докторских студија, из различитих области друштвених и хуманистичких наука ради размене искустава и идеја, у циљу подстицања и промовисања интеркултуралног и интердисциплинарног дијалога. Рок за пријаву је 20. август 2023. године.

  Позив и пријаву можете пронаћи на сајту конференције овде:
  http://konteksti.ff.uns.ac.rs/sr/o-skupu/vesti/  4
   
  Јул
   
  2023

  Обавештење за студенте I године студија „бруцоше“ који конкуришу за смештај у студентским домовима у школској 2023/2024 години налази се у прилогу.  27
   
  Јун
   
  2023

  26
   
  Јун
   
  2023

  На јавни позив за упис на програм образовања током читавог живота „Образовање наставника предметне наставе“ у јунском року пријавила су се три кандидата. На основу приложене документације Комисија за упис је проценила да кандидати задовољавају услове за упис на програм. У прилогу се налази Прелиминарна листа са бројем признатих ЕСПБ наставничког образовања. Термин за жалбе на прелиминарну листу је 28.06.2023. путем електронске поште cppmo@f.bg.ac.rs.


  20
   
  Јун
   
  2023

  Одељење за класичне науке са задовољством обавештава колегинице и колеге да су двојица студената класичних наука награђена овогодишњом Бранковом наградом Матице српске која се додељује за најбољи мастер, завршни или семинарски рад из области књижевности. Прву награду добио је Настас Јакшић за завршни рад мастер студија »Аристотелова ἁμαρτία кроз призму Софокловог Едипа, Антигоне и Електре« урађен под менторством проф. др Дарка Тодоровића, а трећу награду добио је Милан Врљановић за завршни рад мастер студија »Књига о Јудити« урађен под менторством доц. др Ила Аккада.
  14
   
  Јун
   
  2023

  Расписује се Конкурс за доделу 10 (десет) финансијских подршки за стручно и научно усавршавање студената Универзитета у Београду.

  Детаљније у прилогу вести  13
   
  Јун
   
  2023

  Драге колегинице и колеге,

  Велико ми је задовољство да вас позовем на прославу значајног јубилеја Филозофског факултета. Наиме, ове године обележавамо 215 година од оснивања Велике школе и 185 година од оснивања Лицеја.

  Свечана прослава ће се одржати у дворишту Капетан Мишиног здања, у четвртак 15. јуна, са почетком у 18 часова.

  Биће ми част да заједно обележимо овај велики дан за наш факултет.

  С поштовањем,
  проф. др Данијел Синани  13
   
  Јун
   
  2023


  Карловачка летња школа старих језика и култура, намењена ученицима, студентима и наставницима класичних језика, одржаће се од 15. до 22. августа.

  Више о активностима и начину како да се пријавите:
  http://www.klasicnenauke.rs/uncategorized/scholae-aestivae-collegii-carolivicani-karlovacka-letnja-skola-starih-jezika-i-kultura/
  12
   
  Јун
   
  2023

  Завијени смо у црно. Уједињени смо у болу и борби против насиља за боље сутра.

  У знак протеста и борбе против ерупције насиља у српском друштву приређује се уметничка инсталација Радета Марковића „Србија у црном“. Откривање уметничког рада одржаће се 13.6.2023. у 18 часова на Платоу испред Филозофског факултета. Посетиоцима ће се обратити новинарка Бранкица Станковић, режисерка Милица Краљ, адвокат Божо Прелевић и режисер Срдан Голубовић.


  6
   
  Јун
   
  2023

  Након трагичних догађаја који су се одиграли почетком маја, наш тим психолога и педагога са Филозофског факултета Универзитета у Београду позитивно је одговорио на позив Радне групе за подршку менталном здрављу и сигурности младих Владе Републике Србије и започео са пружањем подршке у образовно-васпитним активностима ученицима, родитељима и наставницима Огледне ОШ “Владислав Рибникар”. Истовремено, различити облици подршке реализовани су и у другим школама које су се директно обратиле за помоћ члановима нашег тима, мотивисане жељом да уз нашу стручну помоћ адекватније одговоре на потребе које су искрсле након трауматичних догађаја.

  Будући упознати са горућим проблемима у образовању, сматрамо да је неопходно да у јавности недвосмислено изнесемо свој став према информацијама које су се претходних дана појавиле у медијима, а тичу се “адаптације програма за предшколско, основно и средње образовање” која би имала за циљ “промовисање толеранције, ненасиља и борбе против насиља”, а чија се имплементација најављује од 1. септембра, и то у сарадњи са “Филозофским факултетом”. Јавно изношење нашег става посебно је мотивисано чињеницом да претходних дана није било сасвим јасно ко и како доноси одлуке о образовању, што је супротно нашем залагању за транспарентно доношење одлука.

  Наш тим препознаје да су у образовању неопходне свеобухватне промене и осећа потребу и одговорност да у сарадњи са релевантним институцијама и заинтересованим странама допринесе томе да образовне установе у Србији постану одговарајуће место за учење, развој и дружење. Истовремено, желимо да истакнемо да такве свеобухватне промене не могу да се осмисле и реализују “преко ноћи” - искуство са реформама из претходног периода јасно показује да исхитрене и/или једнострано наметнуте промене фрустрирају све учеснике у образовном процесу, без позитивних резултата. Другим речима, свака иоле крупна образовна промена - као што је то најављена адаптација програма за све нивое образовања - захтева да се обезбеди: а) довољно времена како би се постигао консензус међу заинтересованим странама у погледу концепције и садржаја нових програма и/или начина рада; б) одговарајућа подршка надлежних институција за њихову припрему и реализацију.

  Уколико би се стекли наведени услови, наш тим свакако би био спреман да у сарадњи са другим релевантним институцијама и појединцима допринесе реализацији Владине иницијативе за адаптацију програма наставе и учења. До тада, настављамо да - у оквиру сопствених компетенција и ингеренција, и у непосредној комуникацији са школама - чинимо мање али смислене кораке ка бољем образовању.

  Тим за образовање Филозофског факултета Универзитета у Београду  5
   
  Јун
   
  2023

  Филозофски факултет поводом Дана Факултета, награђује једанаест најбољих студената четврте године основних студија пригодном наградом.

  У прилогу се налазе одлука и спискови најбољих студената завршних година студија.
  Студенти имају право приговора на прелиминарну ранг-листу најкасније до петка 09.06.2023. године до 12:00 часова  1
   
  Јун
   
  2023

  Центар за образовање наставника Филозофског факултета расписује јавни позив за програм учења током читавог живота "Образовање наставника предметне наставе". У прилогу се налазе текст Јавног позива и Пријавни лист који је потребно предати приликом подношења докумената. Пријаве се подносе у периоду од 01.06. до 22.06.2023.


  31
   
  Мај
   
  2023

  Обавештавамо студенте који су корисници студентског кредита по први пут да уговор, као и обавештења о доспећу (евентуалном враћању кредита) за све активне кориснике студентског кредита, могу преузети у Студентској служби на шалтеру бр. 2.  30
   
  Мај
   
  2023

  29
   
  Мај
   
  2023

  Једанаесто предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Коминтерна и српско национално питање (1919-1943)", одржаће проф. др Александар Животић у четвртак, 1. јуна. Више информација у прилогу.


  26
   
  Мај
   
  2023

  Клуб студената историје „Острогорски" организује предавање поводом 570 година од пада Цариграда у понедељак, 29. маја, са почетком у 19 ч. у сали 101 на Филозофском факултету у Београду.
  Говорници ће бити проф. др Драгољуб Марјановић и проф. др Смиља Марјановић-Душанић са Одељења за историју, као и доц. др Урош Дакић са Катедре за оријенталистику Филолошког факултета у Београду.

  Добро дошли!  26
   
  Мај
   
  2023

  Драге студенткиње и драги студенти,

  имамо узбудљиве вести за све вас који сте спремни да нам се придружите!
  Са поносом објављујемо да ће конкурс за учлањење у Студентску алијансу Филозофског факултета трајати од понедељка, 29. маја до 23. јуна 2023. године!
  Да бисте постали део наше заједнице потребно је да попуните приступницу и да је са доказом о статусу студента пошаљете на следећу адресу електронске поште studentska.alijansaff@gmail.com.
  Желимо да окупимо одговорне, вредне и талентоване студенткиње и студенте са визијом како бисмо створили снажну и инклузивну заједницу која ће инспирисати и покренути промене!

  Шта можете очекивати као чланице и чланови Студентске алијансе Филозофског факултета? Ево само неких од предности:

  1. Повезивање и дружење: имате прилику да се повежете и упознате са студентима са свих студијских група Филозофског факултета у Београду. Отворене су могућности за стварање дуготрајних пријатељстава и професионалних контаката.
  2. Развој вештина: организујемо различите едукативне радионице, предавања и курсеве који ће вам помоћи да развијете своје вештине, са темама из области науке, културе, образовања, вештачке интелигенције, политике, лидерства, јавног наступа, управљања пројектима или предузетништва. Стекните неопходне вештине за 21. век уз нашу подршку!
  3. Активно учешће у пројектима: имате прилику да се активно укључите у различите пројекте и иницијативе које ће вас изазвати, инспирисати и омогућити вам да стекнете практично искуство ван учионице. Будите део тима који доноси позитивне промене!
  4. Организација догађаја: имате прилику да помогнете у организацији значајних догађаја на Филозофском факултету и ван њега. Ово је одлична прилика да покажете своје организационе и лидерске способности!
  5. Активизам и друштвена одговорност: верујемо у важност друштвене одговорности и активног учешћа у заједници. Придружите се акцијама и пројектима који имају позитиван утицај на друштво!

  Консултације са студентима обављамо сваког четвртка и петка од 18 часова у учионици 512 Универзитета у Београду - Филозофског факултета. По потреби смо отворени за консултације, информисање и дружење и другим данима.

  За сва остала питања, пишите нам на studentska.alijansaff@gmail.com.  23
   
  Мај
   
  2023

  У прилогу се налазе спискови најбољих студената завршних година студија.
  Право на жалбу имају сви кандидати 8 дана од дана када је вест објављена. Жалбе се подносе секретарима одељења.  22
   
  Мај
   
  2023

  Предавање проф. др Мире Радојевић у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба" Десето предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Српство и југословенство Самосталне радикалне странке (1905-1918)", одржаће проф. др Мира Радојевић у четвртак, 25. маја. Више информација у прилогу.


  16
   
  Мај
   
  2023

  Девето предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Научна објективност као патриотски чин - Иларион Руварац и заснивање српске научне (критичке) историографије", одржаће проф. др Михаел Антоловић у четвртак, 18. маја. Више информација у прилогу.


  16
   
  Мај
   
  2023

  Позивамо вас да присуствујете предавању које ће одржати гостујућа професорка др Гокче Гуварџин-Шећкин (Gökçe Güvercin-Seçkin) на тему Reflection of Attachment Style on Adult Learning Experiences у склопу посете Студијскoj групи за андрагогију. Предавање је конципирано на основу истраживања у коме је примењен биографско-наративни метод.

  Предавање ће се одржати у четвртак 18.05. од 10-11ч, у сали 108 и отворено је за све заинтересоване.

  Проф. др Гуварџин-Шећкин долази са Одељења за образовне науке, при Малтепе Универзитету у Истанбулу, Турска, чију биографију можете наћи у прилогу вести.

  Предавање ће се одржати на енглеском језику.


  16
   
  Мај
   
  2023

  Позивамо вас да присуствујете предавању гостујућег професора др Онура Шећкина (Onur Seçkin) на тему Recent Developments in the Turkish Adult Education System: Policies, Strategies, and Implementations.

  Предавање ће се одржати у петак од 12-13ч у сали 108 и биће на енглеском језику.

  Проф. др Шећкин је ванредни професор Једитепе Универзитета, Факултета за образовање, у Истанбулу, Турска.

  Кратку биографију можете пронаћи у прилогу вести.


  10
   
  Мај
   
  2023

  Обавештвамо све колегинице и колеге, гошће и госте, да се због непредвиђених околности отказује трибина „У сусрет студентским протестима 1968." заказана за 10. мај у 19 часова.

  До следећег виђења,
  Удружење студената социологије и Клуб студената историје „Острогорски.


  9
   
  Мај
   
  2023

  Осмо предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Између идентитета и правног положаја: Трговци са османског Балкана у Венецији", одржаће др Марија Андрић у четвртак, 11. маја. Више информација у прилогу.


  8
   
  Мај
   
  2023

  Поштоване колегинице и колеге,

  Обавештавамо вас да студентско вредновање педагошког рада наставника и сарадника у пролећном семестру почиње у понедељак 8.5. и да ће трајати до петка 19.5.2023. године.

  Позивамо вас да преко својих електронских индекса (http://gama.f.bg.ac.rs) попуните упитнике за вредновање педагошког рада наставника и сарадника са свих предмета које сте слушали у овом семестру. Анкета је анонимна, а у вредновању учествују студенти свих нивоа студија.

  Срдачан поздрав,
  Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање  8
   
  Мај
   
  2023

  Центар за теорију историје са задовољством саопштава да ће др Жоана Матош Гомиж (Институт за филозофију Универзитета у Порту) у уторак, 9. маја одржати два предавања на Филозофском факултету: "Continuities and Ruptures in Early Medieval Iberian Historiography: The Fall of Spain" и "Kingdom of Earth, Kingdom of Heaven: Kings, Queens and Saints in 12th-Century Iberian Historiography". Више детаља у прилогу.


  8
   
  Мај
   
  2023

  Драге колегинице и колеге, позивамо вас на трибину „У сусрет студентским протестима 1968." у среду 10. маја у 19 часова на Филозофском факултету у сали 101. Добродошли!  5
   
  Мај
   
  2023

  Превод текста заказан је за уторак, 9. мај 2023. године у време предавања у сали 313 (уместо у сали 409). Пошто се превод ради помоћу речника, сви којима је речник потребан могу да га преузму пре почетка предавања у кабинету 107.


  3
   
  Мај
   
  2023

  Седмо предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "На путу ка нацији - Срби у Хабзбуршкој монархији у 18. веку", одржаће др Исидора Точанац Радовић у четвртак, 4. маја. Више информација у прилогу.


  3
   
  Мај
   
  2023

  Наставници и старадници Одељења за историју Филозофског факултета Универзитета у Београда дубоко саосећају са породицама страдалих у трагедији која се данас догодила у ОШ Владислав Рибникар у Београду. Губитак живота, посебно живота деце нe може да се пореди ни са једном другом трагедијом. У нападу је, на свом радном месту, повређена и наша колегиница, професорка историје Татјана Стевановић. Рањавање колегинице Стевановић последњи је у низу и до сада најдрастичнији напад на просветне раднике. У нади да ће се и повређени ученици и колегиница Стевановић опоравити, апелујемо на све надлежне институције да ученике и запослене у просвети заштите и створе безбедно окружење за рад и учење. Одељење за историју Филозофског факултета у Београду


  28
   
  Апр
   
  2023

  25
   
  Апр
   
  2023

  Шесто предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Државни концепт ’граничарске нације’ и њена ауторецепција (Из историје Војне крајине у 18. веку)", одржаће др Јелена Илић Мандић у четвртак, 27. априла. Више информација у прилогу.


  25
   
  Апр
   
  2023

  Институт за антику и класично наслеђе
  и Центар за библијску филологију и херменеутику
  позивају вас на предавање које ће

  др Бошко Ерић
  доцент на Православном богословском факултету »Свети Василије Острошки«
  Универзитета у Источном Сарајеву

  одржати под насловом

  Арамејски језик од најстаријих сачуваних записа до настанка ислама

  у четвртак 27. априла од 9h45
  на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета
  (Капетан Мишино здање, десно, други спрат)
  21
   
  Апр
   
  2023

  Центар за библијску филологију и херменеутику

  позива вас на курс

  црквенословенског језика  средом од 26. априла 2023. год.
  на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета
  (Капетан-Мишино здање, десно, II спрат)


  предавач Димитрија Рашљић
  20
   
  Апр
   
  2023

  Позивамо све колегинице и колеге добре воље да у уторак 25. априла од 10 до 15 часова учествују у Акцији добровољног давања крви у Свечаној сали Факултета.

  Више информација се налази у прилогу вести.

  Крв је незамењива, а њена несташица је готово редовно стање у нашој земљи, помозите нам да то променимо.

  Свака кап се рачуна!  19
   
  Апр
   
  2023

  Центар за америчке студије већ ове недеље наставља са својим активностима, те вас позивамо да нам се придружите *у среду, 19. априла у 19 часова у Клубу Филозофског факултета* (улаз из Васине) на *"Разговору о Америци": Да ли је Америка нови Гилеад?* Овом приликом *проф. др Исидора Јарић* разговараће са *др Адрианом Захаријевић*, вишом научном сарадницом Института за филозофију и друштвену теорију, о веома актуелном питању женских права и забрани абортуса у Сједињеним Америчким Државама.


  19
   
  Апр
   
  2023

  Пето предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Сава Текелија: Угарски племић и патриота, српски родољуб", одржаће проф. др Бранко Бешлин у четвртак, 20. априла. Више информација у прилогу.


  4
   
  Апр
   
  2023

  Поводом Дана студената упућујемо срдачне честитке студентима Филозофског факултета.

  Управа факултета.  3
   
  Апр
   
  2023

  3
   
  Апр
   
  2023

  Четврто предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Концепт отачаства у српској хагиографији: Живот и подвизи оснивача", одржаће проф. др Смиља Марјановић-Душанић у четвртак, 6. априла. Више информација у прилогу.


  3
   
  Апр
   
  2023

  Драге колеге и колегинице,

  позивамо Вас на квиз о Хари Потеру који одржава Клуб студената историје "Острогорски". Квиз ће се одржати у Клубу Ф у среду, 5. априла, у 19 часова. Добродошли!  29
   
  Мар
   
  2023

  Обавештвамо све колегинице и колеге, гошће и госте, да се због непредвиђених околности отказује трибина заказана за четвртак 30. март.

  До следећег виђења,
  Иницијатива Није Филозофски ћутати


  27
   
  Мар
   
  2023

  Треће предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Идентитет и другост у српском политичком дискурсу епохе османских освајања", одржаће асс. др Александар З. Савић у четвртак, 30. марта. Више информација у прилогу.


  27
   
  Мар
   
  2023

  Редовни избор чланова Студентског парламента ће се одржати дана 20.04.2023. године у периоду од 10 до 14 часова у холу првог спрата Филозофског факултета.

  Пријем кандидатура за чланове Студентског парламента који се бирају на редовном избору се врши од 02.04.2023. године до 08.04.2023. године, у периоду од 11 до 13 часова, у сали 65 Филозофског факултета.

  Кандидатуру предаје лично лице које се њоме предлаже за кандидата, предајом попуњеног Обрасца 1.

  У прилогу попуњеног Обрасца 1 се доставља: 1) потврда о статусу студента лица које кандидатуру предаје;
  2) кратка биографија лица које кандидатуру предаје;
  3) једну од следећих ставки:

  - акт студентске организације студената са одељења Филозофског факултета чији је студент лице које кандидатуру предаје, а којом се то лице предлаже за кандидата;
  - акт студентске организације студената Филозофског факултета којом се лице које кандидатуру предаје предлаже за кандидата;
  - акт студентске организације студената са инвалидитетом којом се лице које кандидатуру предаје предлаже за кандидата;
  - писана изјава подршке која садржи имена, презимена и потписе 10% студената Филозофског факултета, а којом се лице које кандидатуру предаје предлаже за кандидата.

  На редовном избору се бира укупно 24 члана Студентског парламента и то:

  1) два представника студената са Одељења за филозофију;
  2) три представника студената са Одељења за социологију;
  3) четири представника студената са Одељења за психологију;
  4) три представника студената са Одељења за педагогију и андрагогију;
  5) три представника студената са Одељења за историју;
  6) три представника студената са Одељења за историју уметности;
  7) два представника студената са Одељења за археологију;
  8) два представника студената са Одељења за етнологију и антропологију;
  9) један представник студената са Одељења за класичне науке;
  10) један представник студената уписаних по афирмативним мерама и студената са инвалидитетом на Филозофском факултету.

  Образац 1 и електронски примерак Одлуке о ближим условима и поступку спровођења редовног избора се налазе у прилогу  24
   
  Мар
   
  2023

  Расписује се редовни избор чланова Студентског парламента за мандат у трајању од октобра 2023. године до октобра 2025. године.

  Одлука о расписивању се налази у прилогу вести.

  У року од пет дана од дана доношења Одлуке о расписивању избора Изборна комисија ће објавити позив на редовни избор који садржи време и место одржавања избора, услове и начин кандидовања и време и место пријема кандидатура, а у чијем се прилогу налази Одлука о ближим условима и начину спровођења редовног избора.  21
   
  Мар
   
  2023

  Професор Улф Брунбауер (Директор Института за Источну и Југоисточну Европу, Универзитет у Регензбургу) ће у уторак 21. марта (сала 108, 18:30 часова) држати предавање на тему "What Turns Emigration into a Story? Examples from Southeastern Europe"


  21
   
  Мар
   
  2023

  Друго предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Самодржавно отачаство светог Саве (према јеромонаху Доментијану и Теодосију Хиландарцу)", одржаће проф. др Зорица Витић у четвртак, 23. марта. Више информација у прилогу.


  17
   
  Мар
   
  2023

  Позивају се удружења студената Факултета да, у складу са Законом о студентском организовању („Сл. гласник РС" 67/2021) и Правилником о ближим условима и начину уписа у регистар студентских организација („Сл. гласник РС" 30/2022), приступе упису у регистар студентских организација које делују на Факултету.

  У случају да удружење студената Факултета претендује на узимање учешћа у предстојећем избору чланова Студентског парламента Факултета, предлажући кандидате за тај орган Факултета, моле се та удружења да захтев за стицање статуса студентске организације поднесу закључно са 22.03.2023. године.

  Документација коју је приликом подношења захтева за упис у регистар студентских организација неопходно доставити се састоји од следећег:
  1) попуњен образац захтева за упис у регистар студентских организација; 2) одлука о упису у регистар удружења или извод из регистра удружења;
  3) статут удружења;
  4) потврда о статусу студента заступника удружења;
  5) годишњи план рада удружења;
  6) потврда о вођењу евиденције књиге чланова удружења.
  Побројана документа се предају у оригиналу или овереној фотокопији.

  Захтев за стицање статуса студентске организације која делује на Факултету се подноси декану Факултета, а предаје се у архиви Факултета.

  У прилогу овог позива се налази образац захтева за упис у регистар студентских организација и пример потврде о вођењу књиге чланова.  17
   
  Мар
   
  2023

  Прво су нападнути медији. Па Скупштина. Па правосуђе. Сада је кренуо напад на Универзитет. То неће проћи.
  Осуђујемо све покушаје гушења слободе изражавања и критичке мисли и пружамо пуну подршку колегиници и колегама са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

  Иницијатива Није Филозофски ћутати


  16
   
  Мар
   
  2023

  Центар за библијску филологију и херменеутику
  позива вас на предавање које ће

  др Бојана Радовановић
  с Универзитета за медијевистику Аустријске академије наука

  одржати под насловом

  »Сусретох старца на пусту месту«: преплитање канонских и неканонских сижеа у богумилској егзегетичкој радионици

  у понедељак 27. марта у 18h30
  на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета
  (Капетан-Мишино здање, десно, II спрат)
  15
   
  Мар
   
  2023

  Прво предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Присуство и облици исказивања националних и патриотских осећања у документима владара средњовековне Србије", одржаће проф. др Небојша Порчић у четвртак, 16. марта. Више информација у прилогу.


  14
   
  Мар
   
  2023

  У оквиру COST акције “Connecting Theory and Practical Issues of Migration and Religious Diversity” (COREnet) организује се летња школа намењена студентима докторских студија и младим истраживачима. Школа ће се одржати на Универзитету у Бечу (Докторска школа за теологију и студије религије) од 12. до 16. јула 2023. Школа ће се одржати на енглеском језику.

  Назив овогодишње летње школе је „Religious and non-religious narratives on migration“. Циљ летње школе је разматрање и идентификација религијских и нерелигијских наратива који потенцијално могу да допринесу савременим изазовима у области миграција, и то из интердисциплинарне академске перспективе.

  Пријава је отворена до 01. априла 2023. Више информација о школи и начину пријаве можете пронаћи на следећем линку: https://corenetcost.eu/event/corenet-phd-summer-school/


  14
   
  Мар
   
  2023

  Позивамо студенте основних, мастер и докторских студија, заинтересоване за теме миграција, расељавања и граница, да се пријаве за Летњу школу о присилним миграцијама. Школа ће бити организована од 17. до 29. јула 2023. године на Факултету политичких наука у Београду. Школа је интердисциплинарног, међународног карактера и одржаваће се на енглеском језику. Укључиће 40 студената из више земаља, бројне предаваче и практичаре.

  Школу организује Center on Forced Displacement (Универзитет у Бостону, САД), уз помоћ Факултета политичких наука (Универзитет у Београду, Република Србија), King’s College London (Уједињено Краљевство), Факултета политичких наука (Универзитет у Сарајеву, Босна и Херцеговина) и Sarajevo School of Science and Technology (Босна и Херцеговина). Више информација о теми и циљевима школе: https://www.bu.edu/cfd/education/interdisciplinary-summer-school-on-forced-displacement/

  Рок за пријаву је 20. април 2023. године. Пријаве за студенте који живе у Србији су на следећем линку: https://forms.gle/HXD5GeF4BxKCbLXQ9 (копирати линк у претраживач уколико не ради hyperlink)

  Организациони одбор ће одабрати до 15 студената из Србије, након увида у пријаве и усменог разговора са свима који се пријаве.


  13
   
  Мар
   
  2023

  У среду, 15. марта у 18х у Клубу Филозофског факултета, Центар за америчке студије наставља са серијом „Разговори о Америци“, а овом приликом тема ће бити овогодишња додела Оскара и пратећи поп-културни феномени, као и иконичне, али и важне политичке епизоде из историје ове награде. Гошће ће бити новинарка Јелена Сотировић и песникиња Мирјана Наранџић (ремy_стромборн), а разговор ће водити Ана Филиповић, историчарка уметности.


  8
   
  Мар
   
  2023

  Задовољство нам је да вас обавестимо да је отворен позив за летњу школу “Inclusive approaches to educational research” која ће се одржати од 12. до 14. јула 2023. године на Филозофском факултету у Београду. Циљ летње школе је да оснажи младе истраживаче да планирају и реализују истраживања која негују инклузивност као вредност и која могу бити подршка развоју инклузивнијег образовања, надамо се, и друштва.

  Летња школа је намењена студентима докторских студија и младим истраживачима који се интересују за образовање, а настала је као резултат заједничке иницијативе Мреже за инклузивно образовање Европске асоцијације истраживача у образовању (EERA) и Филозофског факултета Универзитета у Београду.

  Пријава је отворена до 11. априла, а више информација о летњој школи можете пронаћи у тексту позива и на: https://nauka.f.bg.ac.rs/eera2023/


  8
   
  Мар
   
  2023

  Обавештавамо вас да се можете пријавити за летњу школу „Migrations, Minorities, Memories: Approaches to the History and Culture of Southeastern Europe“ коју организује The Institute for Danube Swabian History and Regional Studies од 23-28. јула 2023. године.

  Детаљне информације се налазе у прилогу.  7
   
  Мар
   
  2023

  Драге колегинице и колеге,

  Обавештавамо вас да ће Клуб студената историје "Острогорски" организовати трибину поводом 20 година од убиства Зорана Ђинђића.
  Трибина ће се одржати у уторак, 14. марта са почетком у 19 часова у амфитеатру Георгије Острогорски.

  Говорници ће бити: проф. др Дубравка Стојановић, проф. др Чедомир Антић, проф. др Милан Ст. Протић, проф. др Драгољуб Мићуновић и бивши председник Владе Републике Србије Зоран Живковић.

  Добродошли!  3
   
  Мар
   
  2023

  Фондација Конрад Аденауер је расписала конкурс за доделу стипендије за студенте/киње који студирају у Републици Србији за 2023/2024 годину.

  Детаљније информације о условима конкурса, као и листа неопходе документације и пријавни формулар налазе се у прилогу.  2
   
  Мар
   
  2023

  *ПОЗИВ ЗА ПЕТУ РАДИОНИЦУ *

  *“НЕДЕЉА АМЕРИЧКЕ КУЛТУРЕ И ДРУШТВА“*

  *Центар за америчке студије, Филозофски факултет, 27. март – 1. април 2023.*

  Центар за америчке студије организује своју прву јубиларну, пету „Недељу
  америчке културе и друштва“, од 27. марта до 1. априла на Филозофском
  факултету у Београду. Тема овогодишње радионице је „American Journey“. На
  овој радионици, професори Одељења за историју, Одељења за историју
  уметности, Одељења за социологију, Одељења за етнологију и антропологију и
  Одељења за психологију, кроз своја предавања ће вас повести на „америчко
  путовање“, и на тај начин дати своје виђење америчке историје, културе и
  друштва.

  На овом пропутовању кроз Америку, упознаћемо њену Националну географију,
  контракултуру Сан Франциска, Холивуд, музеје, али и гетое Лос Анђелеса и
  хип-хоп културу. У једном тренутку скренућемо лево од Албукеркија, али ћемо
  проћи и Север-северозапад, Дивљи Запад, упознати Амише, амерички Land
  Art, завирити у уклету кућу Амитивил, и проћи кроз америчку пустош и ничију земљу. Током
  Недеље америчке културе и друштва предвиђене су и додатне активности – паб
  квиз, филмске пројекције, посета Музеју савремене уметности, Амбасади САД,
  а могуће су и караоке!

  Ова радионица намењена је студентима завршне године основних студија и
  студентима мастер и докторских студија свих одељења Филозофског факултета,
  заинтересованим да сазнају више о америчкој култури и друштву. *Од студената који се пријаве, очекује се присуство током целе радионице.* Број
  полазника је ограничен на 30. Пријаву за радионицу (која је у прилогу), уз
  биографију и мотивационо писмо, потребно је послати до 13. марта на
  rvucetic@gmail.com и centarzaamerickestudije@gmail.com

  Студенти који су учествовали на некој од ранијих Недеља америчке културе и друштва, не морају да шаљу мотивационо писмо.

  Недељу америчке културе и друштва подржала је Амбасада САД у Београду.


  2
   
  Мар
   
  2023

  Пријава предмета за слушање и полагање за студенте докторских академских студија који су школску 2022/23. годину уписали у пролећном семестру ће се обавити од 3. до 10.03.2023. године.  1
   
  Мар
   
  2023

  Расписује се Конкурс за доделу 4 (четири) Награде Веселина Лучића за 2023. годину, за најбоље научно односно стручно остварење наставника и сарадника на Универзитету у Београду, објављено у 2022. години.

  Награда, у нето износу од по 300.000,00 динара, доделиће се из средстава Задужбине Веселина Лучића.

  Рок за подношење пријава је од 1. марта до 28. априла 2023. године.

  Одлуку, пријаву и детаљне информације о конкурсу погледајте у прилогу вести.  28
   
  Феб
   
  2023

  28
   
  Феб
   
  2023

  Универзитет у Београду расписује конкурс за најбољи научно-истраживачки и стручни рад студената у 2022. години.

  У циљу подстицања што бољег успеха на студијама, развијања интересовања за научно-истраживачки и стручни рад студената, подстицања креативног и критичког мишљења код њих, Универзитет у Београду студентима основних академских студија, односно интегрисаних академских студија, као и претходних година, додељује награду за најбољи научно-истраживачки и стручни рад из сваке од групација факултета, израђен у претходној календарској години.

  Писмени, дипломски, семинарски и други студентски радови који представљају наставну обавезу, не могу да буду поднети на конкурс.

  Рок за пријављивање радова на конкурс је 28. март 2022. године.
  У прилогу рада доставља се запечаћена коверта на којој је назначена шифра рада, а у којој су наведени следећи подаци о аутору: име и презиме, назив студијског програма, година студија, контакт адреса, електронска адреса и број телефона.

  Радови се достављају секретарима одељења, у штампаној и електронској форми - непотписани, са шифром и кратком стручном оценом факултета.  24
   
  Феб
   
  2023

  Институт и Одељење за филозофију имају част да вас позову на гостујуће предавање Др Орне Равив (International Liberal Arts Program, Tel Aviv Univeristy; Unit for History and Philosophy оf Art, Design, and Technology, Shenkar College) под називом "The Cinematic Point of View: Thinking Film with Merlau-Ponty". Др Равив је експерткиња за филозофију филма и етику филмског искуства, а поред теоријског рада такође је и продуценткиња низа документарних и играних филмова који су били увршћени у програм међународних филмских фестивала.

  Предавање ће се одржати 2.03.2023. годинеод 13 часова у свечаној сали "Драгослав Срејовић". Након предавања је предвиђена дискусија.  24
   
  Феб
   
  2023

  Упис постапсолвената у пролећни семестар ће се обавити од 27.02.до 10.03.2023.године.  14
   
  Феб
   
  2023

  Студенти завршних година (од IV до XII ) могу да предају молбу за пријаву додатних бодова од 20. dо 25.02.2023. године у термину од 12 до 14 часова на шалтерима Одсека за студентске послове. У молби је потребно навести основне податке (име, презиме, број индекса), број остварених бодова у току јануарског и фебруарског рока и назив и број бодова предмета који желите да пријавите. Индекс се доноси на увид.  14
   
  Феб
   
  2023

  Апсолвенти и постапсолвенти (студенти који су на Факултет уписани закључно са школском 2005/06. годином), могу извршити пријаву испита за мартовски апсолвентски рок. Пријављивање испита ће се обавити oд 01.03. до 03.03.2023. године.

  Да би студент могао да пријави испит у мартовском апсолвентском року потребно је да упише школску 2022/23. годину.

  Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Студент уплаћује надокнаду за пријаву испита најкасније до 27.02.2023. године на жиро-рачун Факултета 840-1614666-19 и лични позив на број (који је истоветан са корисничким именом за улазак у студентски досије).

  Студенти ће 06.03.2023. године на свом е-индексу видети да ли су им одобрени предмети које су пријавили за мартовски апсолвентски рок.

  Приговори се подносе 06.03.2023. године. Студенти су у обавези да поштују време предвиђено за приговоре. Накнадни приговори се неће уважавати.

  Испити у мартовском апсолвентском року ће се одржати од 27. до 31. марта 2023. године.

  Одлуку и детaљне информације можете погледати у прилогу вести.  14
   
  Феб
   
  2023

  Circle U алијанса, којој припада и Универзитет у Београду, од фебруара до јуна ове године ће понудити серију онлине обука из области отворене науке, добробити истраживача, разноликости и инклузивности. Обуке су намењене младим истраживачима, односно асистентима, сарадницима у настави, истраживачима, као и студентима докторских студија.

  Ускоро ће бити отворена регистрација и за обуке о управљању истраживачким подацима, лиценцама и отвореном софтверу, јавном ангажовању и интернационализацији академских каријера.

  Детаље о овим обукама можете сазнати из садржаја вести објављене на сајту Универзитета у Београду: http://www.bg.ac.rs/sr/vest.php?id=2094  10
   
  Феб
   
  2023

  Обавештавамо Вас да ће настава из предмета Стручно образовање одраслих почети у понедељак, 20.фебруара, од 08:00.


  10
   
  Феб
   
  2023

  10
   
  Феб
   
  2023

  Упис студената у наредну годину ДОКТОРСКИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА у школској 2022/23. години обавиће се од 13.02. до 24. 02. 2023.* године од 12-14 часова (важи за студенте који се уписују од фебруара).

  Детаљне информације о упису можете погледати у прилогу вести.  8
   
  Феб
   
  2023

  Позив на промоцију књиге ”Феминизам, активизам, политике: Производња знања на полупериферији – зборник радова посвећен Марини Благојевић Хјусон”

  9. фебруар, 17 часова, Свечана сала 108 Филозофског факултета

  Књига ”Феминизам, активизам, политике: Производња знања на полупериферији” коју су приредиле др Сања Ћопић и др Зорана Антонијевић, зборник је радова у част прерано преминулој истраживачици, активисткињи, феминисткињи и стручњакињи за родне политике др Марини Благојевић Хјусон.

  Промоцију организују Филозофски факултет Универзитета у Београду и Секција за феминистичка истраживања и критичке студије маскулинитета.

  О књизи говоре: Проф. др Драгица Вујадиновић, проф. др Светлана Томић, др Соња Авлијаш и приређивачице: проф. др Сања Ћопић и др Зорана Антонијевић.

  Разговор модерира: др Лилијана Чичкарић.  7
   
  Феб
   
  2023

  Обавештавамо вас да су отворене пријаве за летње школе из области глобалног здравља, климатских промена и демократије које ће се одржати у Паризу, Берлину, Ослу и Архусу у оквиру Circle U пројекта Европских Универзитета.

  Детаљније информације се налазе се на линку: https://www.circle-u.eu/opportunities/students/summer-schools

  Заинтересовани студенти се могу јавити на: iro@f.bg.ac.rs за све даље информације.  3
   
  Феб
   
  2023

  Драге колегинице и колеге,

  Центар за развој каријере прима нове чланове у маркетинг, едукативном, каријерном сектору као и у сектору спољних односа. Позивамо студенте свих смерова основних студија Филозофског факултета да стекну нова знања и вештине које могу применити у пракси у забавном и безбедном окружењу својих колега. Праксом у Центру се такође добијају додатни ЕСПБ бодови као додатак дипломи на крају студирања!

  Рок за пријаву је 12. 2. 2023.
  Линк за пријаву: https://forms.gle/J7izksd5xQ17M3jt9

  Током попуњавања пријаве изабери сектор чији члан желиш да постанеш.
  Детаљније о секторима и условима праксе можеш прочитати на нашем инстаграму @czrkff, као и на сајту czrkff.rs.
  За сва остала питања можеш нам послати мејл на filozofski.fakultet.czrk@gmail.com

  Чекамо те на интервјуу и желимо ти пуно среће!
  Тим Центра за развој каријере.  3
   
  Феб
   
  2023

  Конкурс за стипендије Владе Француске 2023-2024. (студије на француском или енглeском језику) отворен је до 27. марта 2023. године. Студенти могу да конкуришу за следеће програме стипендија (све области су заступљене):

  мастер 2
  докторат у коменторству

  Подношење кандидатура на адресу: Француски институт у Србији, Змај Јовина 11, Београд
  Контакт особа: vesna.adamovic@institutfrancais.rs

  Опширније о условима и критеријумима погледајте:

  www.institutfrancais.rs

  srbija.campusfrance.org


  31
   
  Јан
   
  2023

  28
   
  Јан
   
  2023

  Проф. др Дејан Шимковић, са Универзитета Notre Dame (Аустралија, Сиднеј), ће у уторак 31.01., од 12 часова у просторијама Српског филозофског друштва (ФДС) одржати предавање о "вулгарним" формама монотеизма у Хјумовом делу Natural History of Religion.

  Апстракту излагања можете приступити путем следећег линка, а биографију професора Шимковића можете да пронађете овде.

  Предавање ће се одржати у хибридној форми, што значи да можете да присуствујете у просторијама ФДС-а или да пратите преко следећег линка.


  27
   
  Јан
   
  2023

  Позивамо вас да се пријавите на радионице Центра за промоцију науке о недоумицама и ризицима које пред нас стављају технологије у настајању: дигитална проширена стварност, климатски инжењеринг и неуротехнологије. На радионицама у Научном клубу – 7, 8. и 9. фебруара – моћи ћете да се опробате у новој друштвеној игри и као један од чланова Светског грађанског већа учествујете у доношењу одлука важних за будућност човечанства.

  Начин пријављивања: Пријаву за учешће можете попунити ОВДЕ. Рок за пријаве је отворен до 2. фебруара, у 12 часова, а одабрани полазници ће бити контактирани путем имејла. Број учесника је ограничен на 20 по радионици.

  Више информација о радионицама можете да пронађете на следећем ЛИНКУ.


  25
   
  Јан
   
  2023

  У оквиру Јавног позива за учешће у средствима Министарства науке, технолошког развоја и иновација у 2023. години објављен је и позив за доделу стипендија студентима докторских академских студија на високошколским установама чији је оснивач Република Србија који се укључују у рад акредитованих научноистраживачких организација чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе.

  Јавни позив за стипендирање докторанада објављен је 25.01.2023. године и отворен је 30 дана од датума објављивања, закључно са 24.02.2023. године.

  Критеријуми, упутства, пријаве и остали обрасци могу се преузети на веб-сајту Министарствa:

  https://nitra.gov.rs/tekst/910/javni-poziv-za-ucesce-u-sredstvima-ministarstva-nauke-tehnoloskog-razvoja-i-inovacija-u-2023-godini.php  25
   
  Јан
   
  2023

  Лабораторија за биоархеологију вас позива на два предавања гостујућих професора из Свеучилишта у Загребу, која ће бити одржана у четвртак, 26.01. у 17.00 часова у Свечаној сали Филозофског факултета Драгослав Срејовић.

  Проф. др Влатка Чубрић Чурик одржаче предавање под називом Доместикацијски процеси те ширење домаћих тауринских говеда, док ће проф. др Ино Чурик одржати предавање под називом Паметна интеграција генетике са знаностима о прошлости у Хрватској: уочавање и премошћивање јаза.  24
   
  Јан
   
  2023

  Обавештавамо вас да је Универзитет у Београду отворио позив за пријављивање за реализацију индивидуалне мобилности у оквиру Кључне акције 103 Еразмус+ програма мобилности студената за одлазак на стучне праксе – student mobility for traineeships.

  Пријаве се као и до сада врше искључиво преко онлајн платформе Универзитета у Београду MobiON (https://mobion.bg.ac.rs/).

  У оквиру овог позива мобилност студената се може реализовати од маја 2023. закључно са 31. октобром 2023. године.

  Рок за подношење пријава истиче 20. фебруара 2023. године у 23:59 часова.

  Додатне информације о студентским праксама, условима и релевантној конкурсној документацији, као и пријавни формулар, доступни су на следећем линку: https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/how-to-apply/ka103/required-documents-ka103-outgoing-students-for-traineeships

  Заинтересовани студенти се могу јавити на: iro@f.bg.ac.rs за све даље информације  23
   
  Јан
   
  2023

  УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
  ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ

  О Б А В Е Ш Т Е Њ E

  Драге колегинице / Драге колеге,

  Позивам Вас на свечану доделу диплома oсновних академсих студија која ће се одржати у петак 27. јануара 2023. године у 12.00 часова у амфитеатру Георгије Острогорски.

  Молимо Вас да са собом неизоставно понесете личну карту или пасош како бисмо свечану доделу диплома обавили на ваљан начин и обострано задовољство.

  Радујући се нашем предстојећем сусрету,

  ДЕКАН ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА
  проф. др Данијел Синани  19
   
  Јан
   
  2023

  Поштовани,

  Промоција зборника радова „Филозофија и наука”, у издању САНУ, биће одржана у среду, 25. јануара, у 13 сати, у Салону клуба САНУ. Реч је о зборнику радова са истоименог научног скупа, који је у организацији Српске академије наука и уметности и Одељење за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Београду одржан 21. и 22. октобра 2020. године у Свечаној сали САНУ. Био је то догађај на коме су се први пут у Србији на једном месту окупити научници и филозофи чија се професионална интересовања налазе у „пресеку“ науке и филозофије.

  Поред филозофа, на том скупу су говорили и математичари, теоријски физичари, астрономи, биолози, лекари и психијатри, психолози различитих профила, археолози, антрополози, историчари уметности и стручњаци за класичне науке. Циљ је био унапређење већ постојеће међусобне сарадње филозофа и научника, као и постављање темеља будућем сталном и институционализованом дијалогу.

  Позивница је у прилогу.


  18
   
  Јан
   
  2023

 • пријава испита: од 23.01. до 27.01.2023.
 • уплата најкасније до: 25.01.2023.
 • провера услова и приговори: 30.01.2023.
 • испити: од 02.02.2023 до 11.02.2023.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  27
   
  Дец
   
  2022

  Министарство науке, технолошког развоја и иновација РС објавило је ШЕСТИ ПОЗИВ талентованим младим истраживачима – студентима докторских академских студија за укључивање у научноистраживачки рад у акредитованим научноистраживачким организацијама.

  Текст Позива и пратећа документа можете преузети са сајта Министарства на следећој адреси:
  https://nitra.gov.rs/tekst/456/s-e-s-t-i-p-o-z-i-v-talentovanim-mladim-istrazivacima.php  27
   
  Дец
   
  2022

  Поштоване колеге,

  Републички завод за социјалну заштиту, расписује конкурс за обављење неплаћене стручне праксе, за студенте завршних година и мастер студија свих студијских група, на позицији: стручни сарадник

  Задужења укључују:
  • Праћење реализације појединачних обука;
  • Ажурирање интерне базе података;
  • Анализирање података о образовним потребама стручних радника и сарадника у области социјалне заштите
  • Присуствовање интерактивним обукама које реализује Републички завод за социјалну заштиту.

  Услови ангажовања:
  • Студенти завршних година и мастер студија свих студијских група;
  • Познавање рада на рачунару.

  Период ангажовања:
  • Два месеца;
  • Почетак волонтирања ће се организовати у договору са сваким појединачним студентом.

  Време ангажовања:
  • До 12 сати недељно (флексибилно)

  Рок за конкурисање: 15.1.2023.

  ЦВ послати на karijera@czrkff.rs

  текст обавештења

  Срдачан поздрав,
  Тим Центра за развој каријере ФФ.  27
   
  Дец
   
  2022

  26
   
  Дец
   
  2022

  Листа се налази у прилогу вести.  24
   
  Дец
   
  2022

  Поштоване колегинице и колеге,

  Обавештавамо вас да вредновање педагошког рада наставника и сарадника у јесењем семестру почиње у четвртак 15.12. и да ће трајати до среде 28.12.2022. године.

  Позивамо вас да преко својих електронских индекса (http://gama.f.bg.ac.rs) у наведеном периоду попуните упитнике за вредновање педагошког рада наставника и сарадника са свих предмета које сте слушали у овом семестру. Анкета је анонимна, а у вредновању учествују студенти свих нивоа студија.

  Срдачан поздрав,

  Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање  23
   
  Дец
   
  2022

 • пријава испита: од 12.12. до 23.12.2022
 • уплата најкасније до: 21.12.2022.
 • провера услова и приговори: 26.12.2022.
 • испити: од 12.01.2022 до 21.01.2022.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  23
   
  Дец
   
  2022

  Драгим наставницима, сарадницима и студентима ФФ желимо срећне новогодишње и божићне празнике.

  Придружите нам се на новогодишњем коктелу 28 дец. од 13 сати у кабинету декана.

  Управа ФФ.  21
   
  Дец
   
  2022

  У празничном духу даривања и солидарности, иницијатива Зелени Филозофски организује Новогодишњи базар књига од 27. до 29. децембра у периоду од 10 до 18ч у холу на првом спрату Филозофског факултета.

  Стога вас позивамo да одаберете књиге и тако донирате удружењу за подршку особама ометеним у развоју – „Наша кућа“.

  Такође, удружење учествује у акцији ручног прављења папира од рециклираних пакли цигарета, те потрошени материјал можете одложити у кутију која ће бити означена. Како би хуманитарни базар био успешнији, молимо запослене и студенте/киње да донирају књиге које ћемо изложити.

  Зелени Филозофски  21
   
  Дец
   
  2022

  У прилогу се налази списак студената којима је у складу са препоруком Министарства просвете, науке и технолошког развоја број 612-00-01478/1/2020-06 од 28.09.2022. године омогућено финансирање из буџета у школској 2022/23. години.
  Жалбе на списак могу се поднети у Одсеку за студентске послове 22. и 23.12.2022. године од 12 до 14 часова. Накнадне рекламације се неће уважавати.  19
   
  Дец
   
  2022

  Четрдесета трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 22.12.2022. године од 18:30 часова.

  КОГ ЈЕ РОДА БИОЛОГИЈА - о полу и роду у уџбеницима биологије

  У уџбеницима биологије за осми разред основне школе, према програму предмета, аутори праве разлику између пола и рода. Уџбеници су били у употреби у школама током прошле школске године. Међутим, радна група, коју је формирао Завод за унапређивање образовања и васпитања на захтев Министарства просвете, је утврдила да треба исправити недостатке у седам, од осам одобрених уџбеника. На чију иницијативу је преиспитиван садржај одобрених уџбеника? Ко је чинио радну групу за оцену уџбеника и на основу који критеријума су бирани чланови? Да ли је односу пола и рода место у уџбеницима биологије?

  На трибини ће говорити Биљана Стојковић (Билошки и Филозофски факултет Универзитета у Београду), Александар Бауцал (Филозофски факултет Универзитета у Београду), Зоран Аврамовић (Институт за педагошка истраживања, Београд), Алексеј Тарасјев (Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић" Универзитета у Београду) и Оливер Тошковић (модератор, Филозофски факултет Универзитета у Београду)

  Добро дошли!


  14
   
  Дец
   
  2022

  Универзитет у Београду позива студенте основних и мастер студија, који у наредном семестру треба да обаве стручну праксу, да се пријаве на Конкурс за обављање студентске стручне праксе у органима државне управе и локалне самоуправе, који ће трајати од 9. до 31. децембра 2022. године.

  Пријављивање се врши на порталу Центра за развој каријере Универзитета у Београду:
  http://skr.rs/strucnapraksa2023

  Погледајте: - Преглед отворених места према факултетима:
  http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/stranice/uploads/Pregled-broja-mesta-prema-fakultetima-UB.pdf

  - Интегрални текст конкурса:
  target="blank">http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/stranice/uploads/konkurs-strucna-praksa-u-organima-DULS-UB.pdf - Водич за програм Студентске стручне праксе:
  https://drive.google.com/file/d/1DsRiVBXUsdHSGtah14AYkylMILH0_NdV/preview  14
   
  Дец
   
  2022

  Стварање нових знања ради подстицања друштвеног, технолошког, културног, уметничког и економског развоја, повећања друштвеног производа и подизања стандарда грађана и квалитета живота и очување и унапређење општег фонда знања, као услова за разумевање, јачање и допринос светским развојним процесима су неки од законом дефинисаних циљева научноистраживачке делатности. Иако законодавац није предвидео истину као циљ научноистраживачке делатности, да ли бисмо и њу могли овим циљевима придружити, а можда и као прву поставити? Како уопште функционише начин бављења науком данас? Да ли савремени начин бављења науком има позитивне или негативне последице по квалитет целокупног фонда знања? Научноистраживачка делатност појединца игра веома важну улогу у процесу стицања наставно-научних и, наравно, научних звања. Какав је однос између научних резултата и стицања звања?

  Студентски парламент Филозофског факултета, у сарадњи са удружењима студената педагогије, социологије и филозофије, организује циклус од три трибине чије се теме односе на стање високог образовања и науке у Србији, али и шире импликације стања академске заједнице по друштво.

  Трећа у низу трибина, под називом: „Доба (не)квалитетне науке? – Квалитет знања и звања у доба хиперпродукције научних радова”, ће се одржати у уторак 20. децембра 2022. године, са почетком у 19 часова, у Клубу студената Филозофског факултета „Плато” (улаз из Васине улице).

  На трибини ће говорити:

  - проф. др Перо Шипка, председник Центра за евалуацију у образовању и науци и редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду у пензији;

  - проф. др Александар Костић, редовни члан Српске академије наука и уметности и редовни професор Филозофског факултета у Београду у пензији;

  - проф. др Војислав Јелић, редовни професор Филозофског факултета у Београду у пензији.

  Са задовољством вас позивамо да заједно са нашим говорницима покушамо да одговоримо на нека од наведених питања.  9
   
  Дец
   
  2022

  Расписује се Конкурс за доделу 6 (шест) награда Задужбине Ђоке Влајковића за најбоље научне радове младих научних радника Универзитета у Београду.

  Конкурсом се из средстава Задужбине Ђоке Влајковића додељују награде у износу од по 150.000,00 динара.
  Изузетно, у случају пријаве већег броја радова који задовољавају прописани критеријум, а у складу са расположивим средствима, може се доделити већи број награда.

  Награде се додељују младим научницима из сваке од групација друштвено-хуманистичких, медицинских, природно-математичких и техничко-технолошких наука.
  У случају да радови у некој од групација не задовољавају услове Конкурса, награде се преносе другим групацијама, и то сходно степену конкурентности.

  На Конкурс се могу пријавити кандидати запослени на Универзитету у Београду, старости до 40 година на дан 31. децембра 2022. године.

  На Конкурс се може пријавити један научни рад који претходно није упућиван на конкурсе Задужбине Ђоке Влајковића.

  На Конкурс се може поднети научни рад евидентиран DOI бројем издавача са SCI или SSCI листа у периоду од 1. јануара 2021. године до 31. децембра 2022. године, на коме је кандидат одговорни аутор (corresponding author) са афилијацијом Универзитета у Београду.

  Потребна документација:
  • Комплетно попуњена Пријава (Образац преузети са интернет странице Универзитета у Београду у делу „Стипендије и конкурси“, http://www.bg.ac.rs/sr/univerzitet/konkursi.php,
  • Потврдa о радном односу на Универзитету у Београду,
  • Штампани подаци са електронске личне карте или фотокопија важеће личне карте (без чипа),
  • Научни рад који је објављен у часопису издавача са SCI или SSCI листа,
  • Сва мишљења свих рецензената током читавог процеса рецензије (од првог прегледања до прихватања за објављивање без исправки).
  Комплетна документација наведена у члану 7. Одлуке, доставља се у електронској и штампаној форми.

  Детаљније у прилогу вести.  6
   
  Дец
   
  2022

  И ми се у Разливалишту спремамо за важне утакмице, па нам је потребно појачање.

  Уколико желиш да научиш нешто више о иновацијама, бизнис моделу, и при томе оствариш друштвени утицај;
  Уколико би да се опробаш у организацији догађаја, писању пројеката, раду са људима и маркетингу и комуникацији;
  Уколико си креативан/а, динамичан/а, одговоран/на и желиш да напредујеш;
  Уколико се још увек тражиш...

  ...пријави се на конкурс за наше нове волонтере до 13. децембра у 23:59 на следећем линку: https://forms.gle/83F89pXnq8haJEXV7

  Навијамо за тебе!  5
   
  Дец
   
  2022

  У *14х* одржаће се *трибина поводом 100. годишњице рођења америчког историчара Хауарда Зина*, а на догађају ће учествовати Бранимир Јанковић (Филозофски факултет у Загребу), Вјеран Павлаковић (Филозофски факултет у Ријеци), Лука Пејић (Филозофски факултет у Осијеку) и Вукашин Зорић (Филозофски факултет у Београду).

  На трибини ће бити говора о Зиновом доприносу америчкој историографији, важности његове књиге "А Пеопле’с Хисторy оф тхе Унитед Статес", Зиновом политичком активизму, његовим критичарима, као и о могућностима те ограничењима историје одоздо на трагу Зинових радова. Трибину организирају Центар за сјеверноамеричке студије Филозофског факултета у Осијеку и Центар за америчке студије Филозофског факултета у Београду.

  Сви заинтересовани трибину ће моћи да прате путем *Zoom platforme*:
  https://us06web.zoom.us/j/84977832803?pwd=YmpHaXpaUDdxUnZsUnBCRG1Rcytydz09.


  5
   
  Дец
   
  2022

  Дана 07.12.2022 од 10 до 15 часова у свечаној сали Филозофског факултета биће организована акција добровољног давања крви.

  Племенити људи дају крв јер трансфузија нема алтернативу. Осећај припадности друштву и сазнање да тим чином може бити СПАСЕН нечији живот, наводе људе да постану редовни даваоци крви.

  Улепшај дан себи и другима.

  Детаљније у прилогу вести.  5
   
  Дец
   
  2022

  Расписује се Конкурс за доделу 16 (шеснаест) стипендија Фондације Милана Стефaновића-Смедеревца и супруге Даринке студентима Универзитета у Београду са факултета на којима се подстиче развој менаџмента, као и других научних дисциплина чији је предмет унапређење трговине, за школску 2022/2023. годину.

  На Конкурс се могу пријавити студенти уписани први пут у текућој школској години на основне и интегрисане академске студије факултета Универзитета у Београду, на којима се подстиче развој менаџмента као и других научних дисциплина чији је предмет унапређење трговине, чије се школовање у школској 2022/2023. години финансира из буџета Републике Србије и који нису губили ниједну годину током студија, уз максималну ефикасност током студирања.

  На конкурс се могу пријавити студенти од друге године основних и интегрисаних академских студија на студијским програмима на којима има најмање 3 предмета из области менаџмента и других научних дисциплина чији је предмет унапређење трговине.

  Предност ће имати студенти који су уписани на акредитовани студијски програм/модул менаџмента или трговине.

  Детаљније информације у прилогу вести.  1
   
  Дец
   
  2022

  Обавештавам вас да је пре неколико недеља у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић" формиран Центар за подршку докторским студијама са намером да обухвати раније едукативне активности за докторанде ("Обликовање докторске дисертације" и др.) и да развије и унапреди друге видове помоћи којима би се младим истраживачима олакшао завршетак докторских студија, али и њихов будући истраживачки рад.

  Више појединости о активностима Центра можете пронаћи на страници Библиотеке: http://www.unilib.rs/o-nama/ambijenti/centar-za-podrsku-doktorskim-studijama/

  Намера је, за почетак, да се докторандима омогући пријава на мејлинг листу Центра, како би убудуће добијали обавештења о обукама, радионицама и другим активностима.

  Линк за пријаву:
  https://forms.gle/jrnVCZnBgf4Jzxnq9

  Истовремено вам скрећем пажњу да се студенти још увек могу пријавити на занимљив курс "Како комуницирати савремену науку", у организацији Центра за промоцију науке, са којим Универзитетска библиотека и Центар за подршку докторским студијама интензивно сарађује.  30
   
  Нов
   
  2022

  Апсолвенти и постапсолвенти (студенти који су на Факултет уписани закључно са школском 2005/06. годином), могу извршити пријаву испита за децембарски апсолвентски рок. Пријављивање испита ће се обавити oд 05.12. до 08.12.2022. године.

  Да би студент могао да пријави испит у децембарском апсолвентском року потребно је да упише школску 2022/23. годину.

  Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Детаљније у прилогу вести.  30
   
  Нов
   
  2022

  Комитет Токио фонда Универзитета у Београду расписује

  КОНКУРС

  за доделу стипендија
  SYLFF (Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund)

  Детаљније у прилогу вести.  30
   
  Нов
   
  2022

  Драге будуће колегинице и колеге,

  Позивамо вас на зимско издање Отворених врата на Филозофском факултету у Београду у петак 9. и суботу 10. децембра!

  Чекамо вас на бројним штандовима где ћете у опуштеној атмосфери моћи да сазнате све о нашим студијским програмима, пријемном испиту, студентским удружењима и активностима на филозофији, социологији, класичним наукама, археологији, психологији, историји, андрагогији, педагогији, историји уметности и етнологији и антропологији. Поред одељенских удружења студената упознаћете и Студентски парламент Фф, Центар за развој каријере Фф, Спортско удружење Фф и иницијативу Зелени Филозофски.

  Предлажемо вам да се придружите организованим обиласцима факултета у 12, 13, 14 или 15 часова, а пре и после шетњи планирајте да проведете довољно времена у причи са студентима, сарадницима и професорима, како бисте на најбољи могући начин донели одлуку о наставку школовања : )

  Видимо се на Филозофском!  29
   
  Нов
   
  2022

  Ко чини а ко би требало да чини академску заједницу? Каква је њена структура а каква би требало да буде? Који је разлог и који треба да буде разлог постојања академске заједнице? Уосталом, шта је то академска заједница? У сваком од ових питања приметан је контраст између дескриптивне и нормативне карактеризације академске заједнице, а постојање несклада између њих је индикатор да нешто није у реду, те да нешто треба и да се побољша. Наше време, по свему судећи, захтева активно учешће свих сегмената друштва, па тако и интелектуалаца, у решавању проблема са којима се свакодневно суочавамо, а који нису само епизодне природе. Међутим, да ли поред активне улоге у решавању актуелних проблема интелектуалци имају и неке друге, интринсичне дужности према ванакадемској заједници?

  Студентски парламент Филозофског факултета, у сарадњи са удружењима студената педагогије, социологије и филозофије, организује циклус од три трибине чије се теме односе на стање високог образовања и науке у Србији, али и шире импликације стања академске заједнице по друштво.

  Прва у низу трибина, под називом „Шта је интелектуалац у Србији? – Дужности чланова академске заједнице према широј, ванакадемској заједници”, ће се одржати у уторак 6. децембра 2022. године, са почетком у 19 часова, у Клубу студената Филозофског факултета „Плато” (улаз из Васине улице).

  На трибини ће говорити:
  - проф. др Душан Теодоровић, редовни члан Српске академије наука и уметности и редовни професор Саобраћајног факултета у Београду;
  - проф. др Небојша Грубор, редовни професор Филозофског факултета у Београду; и
  - проф. др Огњен Радоњић, редовни професор Филозофског факултета у Београду.

  Са задовољством вас позивамо да заједно са нашим говорницима покушамо да одговоримо на нека од наведених питања.  28
   
  Нов
   
  2022

  22
   
  Нов
   
  2022

  • Коначна ранг листа студената који су конкурисали за смештај у студентски дом за школску 2022/23 годину налази се на сајту Службе смештаја www.sc.rs и на стаклу канцеларије бр. 1 у приземљу Факултета.

  • Расподела за младиће обавиће се у недељу 27.11.2022. године у 10:00 часова у учионици 103.

  • Расподела за девојке обавиће се у недељу 27.11.2022. године у 12:30 часова у учионици 103.

  • Сваки студент је у обавези да понесе индекс и личну карту.

  • Уверење о буџетском статусу добићете на расподели.

  • Списак домова и соба биће достављени факултету у петак 25.11.2022. године.  18
   
  Нов
   
  2022

  CEEPUS мрежа Europe from the Visegrad and Balkan Perspective PL-0815-09-2122 у оквиру које је партнер Филозофски факултет пружа могућност студентима и наставницима са наше установе да се пријаве за мобилност у летњем семестру школске 2022/2023. За мобилност је неопходно знање енглеског језика. Мобилност је могућа на универзитетима у Брну, Банској Бистрици, Кракову, Загребу, Печују, Подгорици, Софији и Скопљу. Рок за пријаве је 28. новембар 2022. Више информација је могуће наћи преко сајта https://www.ceepus.info преко које се такође врши регистрација. У процесу претраживања саветује се да заинтесоване колеге погледају шта сваки од партнера у оквиру CEEPUS мреже нуди и да према тома бирају партнерску организацију.  18
   
  Нов
   
  2022

  У складу са одлуком Савета Универзитета број 06-3280/5-22, тачка 1.1 и 4.6 усвојене су следеће измене одлуке о трошковима студија:

  1. Накнада за издавање дипломе, додатка дипломи и уверења о дипломирању за студенте основних и мастер студија - 7000 динара

  2. Накнада за накнадни упис семестра - 3000 динара  17
   
  Нов
   
  2022

  Поводом Међународног дана студената упућујемо срдачне честитке студентима Филозофског факултета.

  Управа факултета.  17
   
  Нов
   
  2022

  Драге колегинице и колеге, Позивамо вас да учествујете у хуманитарној акцији коју спроводи Центар за развој каријере Филозофског факултета. Ради се о једном хуманитарном гесту у којем можете учествовати тако што ћете послати СМС поруку 176 на 3030 и на тај начин допринети сакупљању средстава за Андријино лечење а заузврат нам можете доставити свој CV на преглед где ћете добити исцрпне савете за побољшање своје биографије и самим тим учинити је професионалнијом и примећенијом код послодавца.

  Андрија је младић који је рођен 1996. године као потпуно здраво дете, без икаквих знакова који би указивали на неки здравствени проблем. Међутим са четири месеца почиње да показује прве симптоме церебралне парализе, и од тада почиње његова борба.

  Андрија данас не говори и не хода. Везан је за инвалидска колица и потребна му је целодневна нега. Како би се Андријино стање поправило неопходне су му кинези терапије у комбинацији са tecnobody терапијама које породица није у прилици да плати, те моли све људе добре воље који могу да помогну Андрији, да то учине.

  Да бисте учествовали, потребно је да попуните формулар на линку у опису нашег профила на Инстаграму: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfaAAIxcgZtpeaGYG0Q5qsoRBQtJWZU4T-wcdT0Fmlih82UBQ/viewform

  Будите хумани и пошаљите поруку како бисте помогли да Андрија оствари свој сан.
  Ваш тим Центра за развој каријере Филозофског факултета  17
   
  Нов
   
  2022

  Расписује се Конкурс за доделу једне стипендијe студенту Универзитета у Београду, за школску 2022/2023. годину.

  На Конкурс се могу пријавити студенти уписани први пут у текућој школској години на основне или интегрисане академске студије Универзитета у Београду, чије се школовање у школској 2022/2023. години финансира из буџета Републике Србије и који нису губили ниједну годину током студија, уз максималну ефикасност током студирања.

  На конкурс се могу пријавити студенти од друге године основних или интегрисаних академских студија.

  Рок за подношење пријава је од 21. новембра до 23. децембра 2022. године.

  Детаљније у прилогу вести.  17
   
  Нов
   
  2022

  У уторак 22. новембра Центар за америчке студије организоваће дискусију о серији "Stranger Things". Овом приликом разговараћемо о политичкој атмосфери последње деценије хладног рата у САД, о односима две велике силе, о популарној култури осамдесетих година, а наравно, и о самој серији и њеној великој популарности, нарочито након изласка четврте сезоне. Позивамо вас да нам се придружите и да поред разговора уживамо и уз музику осамдесетих. У разговору учествоваће доц. др Немања Радоњић и Деда Милорад, а модерираће Катарина Беширевић. Видимо се у уторак, 22. новембра у 18h, у Клубу Филозофског (улаз из Васине)!


  16
   
  Нов
   
  2022

  Расписује се Конкурс за доделу 4 (четири) стипендије за школску 2022/2023. годину студентима Универзитета у Београду, и то по једна стипендија студентима са:

  • Групације природно-математичких наука,
  • Групације техничко-технолошких наука,
  • Групације медицинских наука,
  • Групације друштвено-хуманистичких наука.

  На Конкурс се могу пријавити студенти уписани први пут у текућој школској години на основне или интегрисане и мастер академске студије Универзитета у Београду, чије се школовање у школској 2022/2023. години финансира из буџета Републике Србије и који нису губили ниједну годину током студија, уз максималну ефикасност током студирања.

  На конкурс се могу пријавити студенти од друге године основних или интегрисаних академских студија.

  Детаљније у прилогу вести.  14
   
  Нов
   
  2022

  Апсолвенти и постапсолвенти (студенти који су на Факултет уписани закључно са школском 2005/06. годином), могу извршити пријаву испита за новембарски апсолвентски рок. Пријављивање испита ће се обавити oд 14.11. до 17.11.2022. године.

  Да би студент могао да пријави испит у новембарском апсолвентском року потребно је да упише школску 2022/23. годину.

  Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Детаљније у прилогу вести.  14
   
  Нов
   
  2022

  Расписује се Конкурс за доделу 7 (седам) стипендија најбољим студентима Универзитета у Београду, за школску 2022/2023. годину.

  На Конкурс се могу пријавити студенти уписани први пут у текућој школској години на основне и интегрисане академске студије Универзитета у Београду, чије се школовање у школској 2022/2023. години финансира из буџета Републике Србије и који нису губили ниједну годину током студија, уз максималну ефикасност током студирања.

  На конкурс се могу пријавити студенти од друге године основних и интегрисаних академских студија.

  Детаљније у прилогу вести.  10
   
  Нов
   
  2022

  Италијанска историчарка, др Франческа Роланди, одржаће 15. новембра у Клубу Филозофског факултета, са почетком у 17.30, предавање "Двадесет четири хиљаде пољубаца: утицаји италијанске популарне културе у Југославији (1955-1965)", којим ће представити своју књигу, и на популаран начин говорити о југословенско-италијанским односима, популарној култури, шопингу у Трсту, уз звуке Санрема.


  9
   
  Нов
   
  2022

  Одобрене комбинације ће бити видљиве у електронским индексима 11.11.2022. у 00ч.

  Уколико будете имали рекламације на одобрене комбинације испита или нисте уопште пријавили предмете за слушање и полагање, попуните образац

  https://www.f.bg.ac.rs/files/korisno/pp_obrazac_osnovne_2022_promena.doc

  и предајте секретару Одељења од 11.-18. новембра 2022.  9
   
  Нов
   
  2022

  ОДБОР ФОНДА „ДР ЗОРАН ЂИНЂИЋ“ УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ
  О Б Ј А В Љ У Ј Е
  Ј А В Н И К О Н К У Р С
  ЗА ПРЕДЛАГАЊЕ КАНДИДАТА ЗА ГОДИШЊУ НАГРАДУ
  „ДР ЗОРАН ЂИНЂИЋ“ ЗА НАЈБОЉИ ДИПЛОМСКИ РАД, ЗАВРШНИ РАД НА МАСТЕР АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА ИЛИ
  МАГИСТАРСКИ РАД ИЗ ФИЛОЗОФСКИХ И СОЦИОЛОШКИХ НАУКА ЗА 2022. ГОДИНУ

  Награда „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наукa (у даљем тексту: Награда) додељује се аутору одбрањеног дипломског рада, завршног рада на мастер академским студијама или магистарског рада из области филозофских и социолошких наука. Добитнику Награде додељује се Диплома и Новчана награда.

  Детаљније у прилогу вести.  9
   
  Нов
   
  2022

  Корективна бодовна листа студената по школском и материјалном услову који су конкурисали за смештај у установи Студентски центар „Београд“ за школску 2022/23 годину налази се залепљена на стаклу канцеларије бр. 1.

  Потребно је погледати да ли се студент налази на листи и да ли су елементи за бодовање тачно наведени. Уколико постоји неусаглашеност, обратити се стручним сарадницима, на шалтеру бр. 2 и у канцеларији бр. 1, ради корекције истих, а најкасније до среде, 16.11.2022. године.

  Коначна ранг листа ће бити објављена у понедељак 21.11.2022. године, како на Факултету, тако и на сајту Установе Студентски центар „Београд“ www.sc.rs

  .

  Тачан датум и време расподеле места ће бити благовремено истакнути на сајту Факултета.  8
   
  Нов
   
  2022

  Институт за антику и класично наслеђе
  позива вас на предавање које ће

  Маја Табак
  асистент на Одсеку за историју Филозофског факултета у Загребу

  одржати под насловом

  »Vječna tema ljubavi na renesansni način: Historia de duobus amantibus«

  у четвртак 17. новембра у 13h30
  салa »Драгослав Срејовић« (108)
  Филозофски факултет у Београду
  7
   
  Нов
   
  2022

  У уторак 8. новембра у Сједињеним Америчким Државама одржавају се међуизбори за Конгрес. У вези са тим, позивамо вас на један од "Разговора о Америци" на тему "Међуизбори у САД - резултати и могуће последице", у организацији Удружења Фулбрајт и пријатељи, у сарадњи са Центром за америчке студије Филозофског факултета и са Центром за студије САД Факултета политичких наука. Разговор ће се одржати *у четвртак, 10. новембра у 18h, у Клубу Филозофског факултета (улаз из Васине)*

  У дискусији ће учествовати проф. др Иван Вујачић, доц. др Александар Милошевић и проф. др Радина Вучетић.

  Видимо се у четвртак у 18h!


  1
   
  Нов
   
  2022

  Расписује се Конкурс за доделу 46 (словима: четрдесетшест) једнократних материјалних помоћи у износу од по 50.000,00 (словима: педесетхиљада) динара, студентима Универзитета у Београду на акредитованим студијским програмима из области правних и економских наука, а које припадају пољу друштвено-хуманистичких наука.

  На конкурс се могу пријавити студенти свих нивоа академских студија, почев од друге године основних и интегрисаних академских студија, који су се у школској 2021/2022. години финансирали из буџета Републике Србије.

  Детаљније у прилогу вести.  1
   
  Нов
   
  2022

  Расписује се Конкурс за доделу 50 (словима: педесет) стипендија студентима Универзитета у Београду, на акредитованим студијским програмима из области правних и економских наука, а које припадају пољу друштвено-хуманистичких наука, за школску 2022/2023. годину.

  На Конкурс се могу пријавити студенти уписани први пут у текућој школској години на основне или интегрисане академске студије Универзитета у Београду, чије се школовање у школској 2022/2023. години финансира из буџета Републике Србије и који нису губили ниједну годину током студија, уз максималну ефикасност током студирања.

  На конкурс се могу пријавити студенти од друге године основних или интегрисаних академских студија./p>

  Детаљније у прилогу вести.  1
   
  Нов
   
  2022

  Расписује се Конкурс за учешће у трошковима школарине 8 (осам) студената докторских академских студија Универзитета у Београду, на акредитованим студијским програмима из области правних и економских наука, а које припадају пољу друштвено-хуманистичких наука, за школску 2022/2023. годину.

  Учешће у трошковима школарине у износу од 60.000,00 динара доделиће се из средстава Задужбине Миливоја Јовановића и Луке Ћеловића.

  На Конкурс се могу пријавити студенти докторских академских студија Универзитета у Београду на акредитованим студијским програмима из области правних и економских наука, а које припадају пољу друштвено-хуманистичких наука, са просечном оценом свих положених испита из основних и мастер академских студија: најмање 9,00.

  Детаљније у прилогу вести.  1
   
  Нов
   
  2022

  Расписује се Конкурс за доделу 4 (четири) „Награде Миливоја Јовановића и Луке Ћеловића“ за стручне радове студената Универзитета у Београду на акредитованим студијским програмима из области правних и економских наука, а које припадају пољу друштвено-хуманистичких наука, за школску 2022/2023. годину.

  На Конкурс се могу пријавити студенти завршних година основних или интегрисаних или мастер академских студија факултета Универзитета у Београду, који се у школској 2022/2023. години финансирају из буџета Републике Србије.

  Награда у износу од 30.000,00 динара доделиће се из средстава Задужбине Миливоја Јовановића и Луке Ћеловића.

  Детаљније у прилогу вести.  1
   
  Нов
   
  2022

  Обавештавамо вас да ће се представљање свих стипендија DAAD -а за студенте, докторанде и постдокторанде одржати у четвртак. 3.11.2022. у 17:00 сати у просторији Продукције Алумни Филолошког Факултета (ПАФФ) на Филолошком факултету у Београду, Студентски трг 3. Излагање ће бити на српском и енглеском језику и трајаће приближно 60 минута.

  Више детаља се налази у прилогу.  31
   
  Окт
   
  2022

  27
   
  Окт
   
  2022

  Упис примљених кандидата на ДОКТОРСКЕ И МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ обавиће се 27 и 28.10.2022. године у канцеларији бр. 1 и канцеларији број 10 од 10 до 13 часова према распореду у прилогу вести.  26
   
  Окт
   
  2022

  У сезони образовних сајмова као и уписних процедура француских високообразовних установа, Француски институт у Србији организује ПУТУЈУЋИ СТУДЕНТСКИ САЈАМ: УПОЗНАЈТЕ ФРАНЦУСКЕ УНИВЕРЗИТЕТЕ који ће бити одржан у петак 28. октобра 2022. од 10.00 до 17.00 часова на првом спрату Филозофског факултета Универзитета у Београду. Овај догађај уједно представља и почетак кампање за доделу стипендија Владе Републике Француске за Мастер 2 и докторате у ко-менторству за академску 2023/2024.

  Студенти и средњошколци као и њихови родитељи моћи ће да присуствују презентацијама и непосредно ступају у контакт са представницима француских високошколских установа. Искористите овај незаобилазан догађај како бисте се добро припремили за универзитетску 2023-2024. годину. #RendezVousEnFrance 🇫🇷 🎓📚💰


  25
   
  Окт
   
  2022

  Упис примљених кандидата на МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ обавиће се 27. и 28.10.2022. године у канцеларији број 1 од 10 до 13 часова.

  Детаљније у прилогу вести.  24
   
  Окт
   
  2022

  Dr Luke Kersten, Ruhr University Bochum одржаће два гостујућа предавања на Одељењу за филозофију у среду, 2.11.2022. године у 17 сати у просторији Српског филозофског друштва (ФДС).

  Више информација у прилогу обавештења.


  19
   
  Окт
   
  2022

  Professor Emeritus John Baines, The Queen’s College, University of Oxford, одржаће предавање: WHEN DID KINGSHIP EMERGE IN ANCIENT EGYPT AND HOW DID ITS ENDURING FORMS DEVELOP, у уторак 25. октобра 2022, у 12.00h, у свечаној сали Филозофског факултета у Београду.
  Предавање је на енглеском језику, а улаз је бесплатан.
  17
   
  Окт
   
  2022

  Пријем молби за умањење школарине ће се вршити сваког радног дана у периоду од 12 до 14 часова у архиви Филозофског факултета (први спрат). Молбе се могу поднети закључно са 11. новембром 2022. године.

  Молба се подноси попуњавањем обрасца молбе који се налази у прилогу вести. При томе, попуњеном обрасцу молбе је неопходно приложити:

  - кратку биографију која садржи и опис ситуације у којој се подносилац молбе налази, а због којих молбу за умањење школарине подноси;
  - потврду о примањима по глави домаћинства;
  - друга документа, попут извода из матичне књиге рођених (за дете подносиоца молбе), лекарских извештаја подносиоца молбе или члана домаћинства итд., а која образлажу подношење молбе за умањење школарине.  14
   
  Окт
   
  2022

  Програм „Заједничка изврсност у науци и хуманистичким наукама-Joint Excellence in Science and Humanities (JESH)“ је програм мобилности који подржава Аустријска академија наука. Програм је намењен кандидатима који су на постдокторским студијама, који су докторирали пре највише 10 година, и који су повезани са универзитетском или неуниверзитетском истраживачком институцијом у једној од 53 циљаних земаља или Аустрији. Циљане земље су: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Молдавија, Црна Гора, Северна Македонија, Румунија, СРбија, Словенија, Украјина, Јерменија, Азербејџан, Грузија, Казахстан, Киргистан, Монголија, Таџикистан, Турменистан, Узбекистан, Иран, Ирак, Јордан, Пакистан, Сирија, Турска, Алжир, Египат, Либија, Мароко, Тунис, Аргентина, Белизе, Боливија, Бразил, Чиле, Колумбија, Костарика, Куба, Еквадор, Салвадор, Гватемала, Гвајана, Хондурас, Мексико, Никарагва, Панама, Парагвај, Перу, Суринам, Уругвај, Венецуела.

  Истраживачки боравци се финансирају у периоду од једног до шест месеци. Рок за пријаву је 6. децембар 2022. године.

  Детаљне информације доступне су на сајту: https://stipendien.oeaw.ac.at/stipendien/jesh  14
   
  Окт
   
  2022

  На јавни позив за упис на програм Образовање наставника предметне наставе у октобарском року пријавило се девет кандидата. На основу приложене документације Kомисија за упис је проценила да већина кандидата задовољава услове за упис на програм, док се једна кандидаткиња моли за допуну документације.

  У прилогу се налази Прелиминарна листа са бројем признатих ЕСПБ наставничког образовања.

  Термин за жалбе на прелиминарну листу је до 18.10.2022. путем електронске поште cppmo@f.bg.ac.rs


  13
   
  Окт
   
  2022

  Упис примљених кандидата на МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ обавиће се 14. и 15.10.2022. године у канцеларији број 1 и канцеларији број 10 од 10 до 15 часова према распореду у прилогу.

  Детаљне информације и распоред поглдеајте у прилогу вести.  12
   
  Окт
   
  2022

  Министарство за европске интеграције продужило је рок за пријем радова на наградном конкурсу за избор три најбоља студентска рада о ЕУ и европској интеграцији Србије. Нови рок за пријем радова је 1. новембар 2022. године.

  Конкурс је отворен за студенте основних и мастер академских студија свих универзитета у Републици Србији.

  Циљ овог наградног конкурса је да непосредно укључи младе академске грађане у отворену аргументовану дебату о битним аспектима приступног процеса и чланства Републике Србије у Европској унији.

  Све информације у вези с конкурсом можете пронаћи на линку: https://www.mei.gov.rs/srp/vesti/2605/detaljnije/w/0/produzen-rok-konkursa-za-izbor-najboljih-studentskih-radova-o-eu/  10
   
  Окт
   
  2022

  Драге колегинице и колеге,
  Отворен је конкурс за пријем у Удружење студената социологије!

  Позивамо све студенте и студенткиње социологије да нам се придруже у остваривању циљева нашег удружења попут организовања семинара и трибина, пројекција филмова, али и промоције саме науке у јавности и још многих других!

  Приступницу, која се налази у прилогу, треба одштампати у боји, попунити и донети у салу 65 на факултету. Предаја приступница ће се одржати 13. и 14. октобра и 20. и 21. од 13h до 15h. Убрзо након предаје пријаве ћемо вас контактирати и договорити се за термин одржавања интервјуа.
  Рок за пријаву је 21.10.2022.
  Желимо вам пуно среће!  4
   
  Окт
   
  2022

  Предаја докумената на конкурс за студентски дом, кредит и стипендију oбављаће се током месеца октобра, Студентска служба, шалтер бр. 2 и канцеларија бр.1, у периоду од 12 до 14 h.

  Детаљније информације у прилогу вести.  4
   
  Окт
   
  2022

  Студентски парламент Филозофског факултета и ове године организује програм менторисања бруцоша. Позивамо све бруцоше и студенте са друге и виших година студија, који би могли да буду ментори бруцошима, а који то до сада нису урадили, да се накнадно пријаве за програм менторисања бруцоша.

  Бруцоши ће за ментора добити колегу студента са друге, треће или четврте године студија и то са исте студијске групе. Студенти са друге или виших година студија ће се добровољно пријавити како би бруцошима били нека врста неформалних ментора. Они ће бруцошима помагати око сналажења на факултету и са факултетским службама, око пријаве испита, даваће им савете и усмерења током академске године и биће им на располагању ако имају било каква друга питања.

  Попуњавањем анкете, којој се може приступити путем који се налази у наставку, се пријављујете за програм, као ментор, или као бруцош: https://forms.gle/eJJD7rtNDb2gPXiX9

  Верујемо да ће на овај начин бруцошима сналажење кроз прву годину студија бити знатно олакшано.  1
   
  Окт
   
  2022

  Списак студената прве године распоређених по групама за стране језике може се видети на огласној табли Кабинета за стране језике на првом спрату. Сви наставници страних језика биће у понедељак 3.10. у кабинету 109, од 12.30 до 14.00, те студенти могу доћи да се распитају и провере своју групу и распоред.


  1
   
  Окт
   
  2022

  Настава Шпанског језика 1 почиње 10. октобра 2022.г. у 13.15 часова у учионици 103.
  Настава Шпанског језика 2 почиње 5. октобра 2022. г. у 13.15 часова у учионици 103.

  Настава на предмету Шпански језик 1 се одржава само понедељком од 13.15-14.45 часова.
  Настава на предмету Шпански језик 2 се одржава понедељком од 11.30-13 часова у амфитеатру и средом од 13.15 часова у учионици 103.  30
   
  Сеп
   
  2022

  Први час из ИТАЛИЈАНСКОГ ЈЕЗИКА 1 одржаже се у пон. 10.10. у 20 часова у сали 105 Први час из ИТАЛИЈАНСКОГ ЈЕЗИКА 2 одржаже се у среду 5.10. у 13.15 часова у сали 105


  30
   
  Сеп
   
  2022

  Центар за образовање наставника Филозофског факултета расписује други Јавни позив за програм образовања током читавог живота "Образовање наставника предметне наставе".

  У прилогу се налазе текст Јавног позива и Пријавни лист који је потребно предати приликом подношења докумената.

  Пријаве се подносе у периоду од 03.10. до 14.10.2022. до 13ч.

  Више информација наћи ћете у тексту Јавног позива.


  30
   
  Сеп
   
  2022

  29
   
  Сеп
   
  2022


  Библија из угла хуманистичких наука

  округли сто при Центру за библијску филологију и херменеутику
  Филозофски факултет, Београд, петак 30. септембра и субота 1. октобра 2022.

  Скуп је отворен за слушање и дискусију.


  27
   
  Сеп
   
  2022

  Филозофски факултет Универзитета у Београду расписао је конкурс за упис студената на мастер академске студије у школској 2022/2023. години.
  Међу студијским програмима за које можете конкурисати налази се и програм Образовање наставника предметне наставе, који реализује Центар за образовање наставника Филозофског факултета.

  Овај програм може уписати 25 студената, од чега 11 у статусу буџетских студената. Рангирање пријављених кандидата врши се на основу оствареног резултата на пријемном испиту, просечне оцене током основних студија и дужине студирања.
  Сви заинтересовани кандидати своје пријаве могу поднети 04. и 05. октобра од 10:00ч до 14:00ч. Пријаву можете поднети у кабинету Бојане Радујко, секретара Одељења на студијској групи за андрагогију (соба 212, II спрат).

  Пријемни испит организоваће се 06. октобра 2022. године у 10:00ч у учионици Центра за образовање наставника (стара зграда Филозофског факултета, међуспрат I и II спрата).

  На следећем линку (https://www.f.bg.ac.rs/files/MAS_Upisni_rok_1b.pdf) налази се текст конкурса са детаљним информацијама о броју студената који се могу уписати, условима и роковима.
  Информације о конкурсу биће објављиване и на интернет страници ЦОН (https://www.f.bg.ac.rs/con), због чега Вас позивамо да у оквиру ове странице пратите ставку Вести.
  27
   
  Сеп
   
  2022

  Од 3. до 6. октобра 2022. године, одржаће се 31. Међународни фестивал етнолошког филма, са пројекцијама у Етнографском музеју и Југословенској кинотеци. На фестивалу ће бити приказано укупно 65 документарних филмова различитих дужина и подељених у неколико категорија. Гледаоци могу да очекују широк спектар тема и приступа, који приказују живот на свим континентима. Као и увек, улаз на све пројекције је бесплатан.

  Свечано отварање Фестивала ће бити у понедељак, 3. октобра у 19 часова у Етнографском музеју. Фестивал ће отворити режисер Предраг Тодоровић, аутор бројних етнолошких документарних филмова награђиваних у земљи и иностранству.

  Детаљне информације доступне су на сајту Фестивалa: www.etnofilm.org


  23
   
  Сеп
   
  2022

  На пријемном испиту на мастер студијама етнологије и антропологије кандидаткиња/кандидат пише образложење теме коју жели да проучава у оквиру студија. Само образложење треба да садржи приказ теме (предмет истраживања, циљеви истраживања/основна истраживачка питања), појашњење њеног друштвеног и научног значаја, као и представљање теоријско-методолошког оквира. Минималан број карактера образложења теме je 3600, а максималан 7200. Форматирање текста и навођење литературе треба да буде саображено упутству ауторима, постављеном на сајту Етноантрополошких проблема:

  Линк: https://www.eap-iea.org/UPUTSTVA%20AUTORIMA%20-%20%20CITATNI%20STIL%2017.%20ed..pdf  Кандидати су дужни да се држе принципа академске честитости. Академска честитост се заснива на самосталној изради писаног текста, као и на стриктном поштовању туђих ауторских права.

  Обрасце за писање образложења кандидати могу да преузму на сајту факултета, тј. у прикачку ове вести. Електронску и штампану верзију образложења кандидат треба да пошаље и преда секретару Одељења за етнологију и антропологију у време, односно приликом предаје конкурсне документације 4. и 5. октобра 2022. године у периоду од 10 до 14 часова. Електронска верзија се шаље на адресу eaprijemnimaster@gmail.com. Образложење треба именовати шифром, коју кандидат добије приликом подношења пријаве за полагање пријемног испита.

  Комисија за спровођење пријемног испита


  23
   
  Сеп
   
  2022

  У понедељак, *26. септембра у 18х*, настављамо са серијом разговора „Моја Америка“, а наш гост биће глумац *Сергеј Трифуновић*!

  Сергеј ће са нама поделити своја искуства са филмских сетова у Америци, о Холивуду и својим другим америчким авантурама, а разговараћемо и о његовој књизи „Стовариште“.

  Разговор ће водити проф. др Радина Вучетић, овога пута уживо, у *Клубу Филозофског факултета*.
  22
   
  Сеп
   
  2022

  Обавештење је у прилогу вести.


  14
   
  Сеп
   
  2022


  Библија из угла хуманистичких наука

  округли сто при Центру за библијску филологију и херменеутику
  Филозофски факултет, Београд, петак 30. септембра и субота 1. октобра 2022.

  програм скупа налази се у прилогу


  13
   
  Сеп
   
  2022

  Са задовољством делимо вест о Сајму америчког високог образовања у организацији EducationUSA.

  Средњошколцима, родитељима, наставницима и студентима у септембру ће се представити више од 50 америчких институција високог образовања. Представници колеџа и универзитета са свих страна Сједињених Држава ће *20. септембра* разговарати са заинтересованима за образовање у Америци и одговараће на питања о упису, студирању и финансирању основних и постдипломских студија.

  Представници америчких колеџа и универзитета су допутовали у Београд због посебног разлога - међународне конференције која се одржава сваке треће године и која је посебно изабрала Србију након главних градова великих европских држава. У оквиру конференције се одржава и Сајам који средњошколцима отвара врата за информисање о основним студијама у САД, а студентима могућности за истраживачке и друге позиције на мастер и докторским студијама.

  Бесплатни Сајам америчких колеџа и универзитета одржава се у *уторак, 20. септембра 2022. године од 17:30 до 19:30 у Хотелу Metropol Palace*. Регистрација за Сајам се обавља на овој страници:
  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd3TO9Oy3_v7Vc2w6h90ojrp3wE5vGnr74eBchSpG65adu36g/viewform. На лицу места остављена је могућност да са представницима колеџа и универзитета комуницирате и оставите своје податке за даљи контакт.

  *Током Сајма обавезно је ношење заштитних маски.* На лицу места ће бити обезбеђене једнократне маске за учеснике и средства за санитизацију.

  Комуникација са представницима универзитета и колеџа је на енглеском језику, али ће асистенција волонтера током Сајма бити доступна за оне који слабије комуницирају на енглеском. Сва питања о Сајму можете нам послати на емаил office@iacbg.orgили нас можете контактирати телефоном - +381653349639 (Call, SMS, Viber, WhatsApp).


  13
   
  Сеп
   
  2022

  Институт за социолошка истраживања вас позива на Конференцију „Социолошко наслеђе Војина Милића – 100 година од рођења”, која ће бити одржана у суботу 17. септембра 2022. године у Свечаној сали „Драгослав Срејовић” (сала 108) на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

  У прилогу је књига апстраката са програмом конференције.


  12
   
  Сеп
   
  2022

  Након летњег распуста настављамо са серијом разговора „Моја Америка“, а наш гост у уторак, 13. септембра у 18х биће професор Економског факултета и Факултета политичких наука, председник Удружења „Фулбрајт и пријатељи“ др Иван Вујачић.

  Проф. др Иван Вујачић био је Фулбрајтов стипендиста на Универзитету Мичиген у Ен Арбору и амбасадор Републике Србије у САД, а са нама ће поделити своја искуства и сећања на Америку од детињства, преко академске и дипломатске каријере, до данас.

  Разговор са професором Вујачићем водиће историчарка Катарина Беширевић, сарадница Центра за америчке студије.
  Видимо се 13. септембра у 18х на Зоом-у!


  6
   
  Сеп
   
  2022

  ОБАВЕШТЕЊЕ

  за студенте I године студија - који конкуришу за смештај у студентске домове у школској 2022/2023. години

  Детаљније у прилогу вести.  5
   
  Сеп
   
  2022

  Обавештавамо вас да је отворен други уписни круг за програм *Студије будућности *на Београдској отвореној школи. Конкурс је отворен до понедељка, 12. септембра до 23:59х.

  Једногодишњи образовни програм *Студије будућности *је намењен онима који ће у октобру 2022. године имати до 27 година и бити студенти/киње завршне године, апсолвенти/киње или студенти/киње мастер студија на неком од београдских универзитета.

  Наиме, у питању је једногодишњи мултидисциплинарни програм који је намењен одабраним студентима универзитета и који се састоји од модула знања и вештина (у питању су 4 модула: *Будућност државе и друштва*, *Вештине за будућност*, *Учионица 4.0 *и *Погледи ка Европи*), програма праксе, *Алумни2Студентс* програма менторства, као и писања завршног рада. Настава се одиграва у форми интерактивних предавања, панел дискусија, радионица, тренинга и симулација.

  На следећем линку ( https://www.bos.rs/sb/vesti/333/10784/otvoren-je-drugi-upisni-krug-za-obrazovni-program-studije-buducnosti.html) се налазе најважније информације и конкурс који је важан за потенцијалне кандидате.

  Овај линк (https://www.bos.rs/sb/) води до сајта *Студија будућности* где се налазе све потребне информације о модулима и организацији наставе, али и вести о актуелним дешавањима на програму.


  30
   
  Авг
   
  2022

  26
   
  Авг
   
  2022

  Детаљније у прилогу вести.  23
   
  Авг
   
  2022

  Због најављеног искључења електричне енергије од стране ЕПС-а, информациони сервиси Факултета неће бити доступни 24.08.2022 у периоду од 9 до 17 часова.  22
   
  Авг
   
  2022

  Обавештавамо Вас да Мисија ОЕБС-а у Србији (Мисија) организује семинар о транзиционој правди намењен студентима завршних година и пост-дипломских студија универзитета у Србији, подмлатку политичких партија, младима запосленим у државној управи, новинарима и активистима организација цивилног друштва. Циљ предметног семинара је подизање свести код младих о транзиционој правди, са посебним освртом на судске утврђеним чињенице о оружаним сукобима на територији бивше Југославије, пред националним и међународним судовима.

  У том смислу, семинар на тему „Суочавање са прошлошћу: увод у транзициону правду са посебним освртом на суђења за ратне злочине и релевантну праксу Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ)“, биће организован у Крагујевцу, у периоду од 4. до. 8. септембра 2022. године.

  Детаљније у прилогу вести.  22
   
  Авг
   
  2022

  Обавештавамо вас да ће у среду 24.8.2022. доћи до прекида у испоруци електричне енергије због радова на мрежи која напаја Факултет.

  Тог дана Факултет неће радити. Према обавештењу ЕПС-а, од наредног дана снабдевање је редовно.

  Управа Филозофског факултета  15
   
  Јул
   
  2022

 • пријава испита: од 03.09. до 11.09.2022.
 • уплата најкасније до: 09.09.2022.
 • провера услова и приговори: 12.09.2022.
 • испити: од 15.09 до 24.09.2022.
 • школарина: 90%.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  15
   
  Јул
   
  2022

  Одсек за студентске послове ће за време летњег распуста радити са странкама 28. јула и 11. августа 2022. године у периоду од 10 до 13 часова.  8
   
  Јул
   
  2022

  О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

  Упис примљених кандидата који су конкурисали у јунском уписном року обавиће се 11. и 12.07. од 10 до 14 часова и 13.07. 2022. године од 10 до 12 часова на шалтерима у приземљу према распореду у прилогу.

  Детаљније у прилогу вести.  8
   
  Јул
   
  2022

  Коначни резултати су у прилогу вести.  8
   
  Јул
   
  2022

  Кандидати који уписују прву годину основних академских студија могу да, пре уписа, преузму индекс у холу на првом спрату 11. и 12.07. од 09:30 до 13:00 часова и 13.07. од 09:30 до 11:30 часова.

  Потписане индексе студенти могу да преузму 12.07, 13.07 и 14.07 од 12:00 до 14:00 часова у холу на првом спрату.  8
   
  Јул
   
  2022

  По окончању студија студенту се издаје диплома и додатак дипломи који, између осталог, садржи информације о додатним активностима студента везаним за студирање, односно активностима организованим од стране Филозофског факултета или Универзитета у Београду (уколико је студент имао такву врсту активности).

  Да би ове информације биле унете у додатак дипломи, потребно је да студент електронски поднесе молбу путем мејла dodatak.diplomi.ff@gmail.com како би се, на основу приложених докумената и ако за то постоје формални услови, добила потврда о додатним активностима која изражава укупно учешће студента у ваннаставним активностима током студија у виду ЕСПБ.

  Студенти могу да предају молбу за ”бодовање” следећих активности:

  - учешће у промотивним активностима одељења и факултета (отворена врата, посете школама, сајмови образовања, хуманитарне акције и друге манифестације у организацији факултета)
  - учешће у организацији и реализацији одељенских скупова, конференција, гостујућих предавања, пракси (када оне нису део студијског програма и нису оцењене кроз наставу) и сл.
  - учешће у научноистраживачким пројектима одељења и института Фф
  - учешће у вредновању педагошког рада наставника и сарадника Фф
  - похађање посебних курсева и семинара у организацији факултета, Универзитета и партнерских институција
  - учешће у раду одељенских библиотека
  - учешће у раду органа и тела Универзитета и Факултета
  - учешће у раду Студентског парламента
  - праксе у организацији Универзитета у Београду (БГ пракса и сл.)
  - праксе у организацији Центра за развој каријере Филозофског факултета и рад на позицијама координатора при Центру
  - праксе у релевантним институцијама културе, министарствима, центрима за социјални рад и удружењима грађана оглашеним путем сајта Фф или одобреним од стране наставника Фф
  - учешће у реализованим програмима и пројектима студентских клубова
  - награде за студентски научноистраживачки рад додељеним од стране факултета, Универзитета или министарстава РС

  Молба садржи:

  1. потврде организатора активности које садрже податке: име и презиме студента, број индекса, врста активности, место обављања активности, време и период активности уз ОБАВЕЗНО навођење броја сати проведених у активности.*
  2. попуњен образац за информације о додатним активностима студента за додатак дипломи (у прилогу вести)

  *студенти који су учествовали у промотивним активностима факултета се за потврду о тим активностима обраћају Мили Бакић из Центра за међународну сарадњу и односе с јавношћу путем мејла mila.bakic@f.bg.ac.rs.

  Потврда о додатним активностима се након бодовања студенту шаље путем мејла и потом је студент предаје Одсеку за студентске послове када и осталу документацију за добијање уверења о завршеним студијама, односно дипломе. Уколико је студенту уверење о завршеним студијама потребно пре него што добије потврду о додатним активностима, важно је да колегама у Одсеку за студентске послове нагласи да ће потврда бити накнадно достављена директно из Управе факултета.

  Уколико имате додатних питања у вези са вредновањем ваннаставних активности, слободно се обратите на мејл dodatak.diplomi.ff@gmail.com


  6
   
  Јул
   
  2022

  Пријава испита за августовски рок ће трајати до 13.07., рекламације 14.07. од 12 до 14h.  5
   
  Јул
   
  2022

  1. Студенти који су уплатили на рачун Факултета износ за школарину и није им видљива у њиховом е-индексу (два дана после уплате)
  - треба да донесу уплатницу на шалтер Студентске службе у приземљу или
  -да пошаљу фотографију/скен уплатнице на адресу student@f.bg.ac.rs

  2. Студенти који су уплатили на рачун Факултета износ за пријаву испита и није им видљива у њиховом е-индексу (два дана после уплате)
  - треба да донесу уплатницу код секретара Одељења или
  -да пошаљу фотографију/скен уплатнице на адресу секретара Одељења  5
   
  Јул
   
  2022

  Прелиминарни резултати и Записник о додатном избору се налазе у прилогу.  4
   
  Јул
   
  2022

 • пријава испита: од 04.07. до 10.07.2022. (продужено до 13.07.2022)
 • уплата најкасније до: 07.07.2022.
 • провера услова и приговори: 14.07.2022. од 12 до 14h
 • испити: од 25.08 до 03.09.2022.
 • школарина: 80%.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  3
   
  Јул
   
  2022

  Поштоване будуће колегинице и колеге,

  у прилогу се налази документ са свим важним датумима за упис на основне академске студије 2022. године.  30
   
  Јун
   
  2022

  25
   
  Јун
   
  2022

  Биографије кандидата за чланове Студентског парламента за мандат у трајању до октобра 2023. године се налазе у прилогу вести.  24
   
  Јун
   
  2022

  За време трајања пријемног испита, 28. и 29. јуна од 8h до 15h, у зграду Факултета моћи ће да уђу само кандидати који полажу пријемни, и наставници и сарадници који су ангажовани на спровођењу пријемног. Након 15h сви могу нормално улазити на факултет.

  Љубазно вас молимо за разумевање и за сарадњу како бисмо сви заједно успели да обезбедимо регуларне услове за спровођење пријемног испита у овако изазовној безбедносној ситуацији.

  Управа Филозофског факултета  24
   
  Јун
   
  2022

  Коначна листа кандидата је у прилогу.  23
   
  Јун
   
  2022

  На јавни позив за упис на програм образовања током читавог живота „Образовање наставника предметне наставе“ у јунском року пријавила су се три кандидата. На основу приложене документације Комисија за упис је проценила да кандидати задовољавају услове за упис на програм. У прилогу се налази Прелиминарна листа са бројем признатих ЕСПБ наставничког образовања. Термин за жалбе на прелиминарну листу је 28.06.2022. путем електронске поште cppmo@f.bg.ac.rs.


  22
   
  Јун
   
  2022

  УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
  ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ

  Поштоване будуће колегинице и колеге,

  Хвала Вам што сте се решили да упишете Филозофски факултет Универзитета у Београду.

  У данима када је безбедност многих од нас доведена у питање, молимо Вас за сарадњу да бисмо пријемни испит могли несметано да организујемо.

  Најљубазније Вас молимо да у данима пријемног испита на испит дођете само са личним исправама, пријавним листићем који ћете добити од комисија за пријем докумената, прибором за писање и освежењем, ако Вам буде било потребно. Све оно што Вам није неопходно, немојте носити са собом.

  Молимо Вас за разумевање и стрпљење. Ово чинимо Ваше сигурности ради као и ради сигурности свих наших запослених.

  Желимо Вам пуно среће на пријемном испиту и успешан почетак студија!

  Комисија за упис Филозофског факултета  22
   
  Јун
   
  2022

  Прелиминарна листа кандидата се налази у прилогу.  20
   
  Јун
   
  2022

  Кандидати за упис на основне академске студије се пријављују на Конкурс 22. и 23.6.2022. од 10 до 15 сати, као и 24.6.2022. од 10 до 13 сати за упис на све студијске програме. Детаљније у прилогу вести.  16
   
  Јун
   
  2022

  ОБАВЕШТЕЊЕ
  O КОНКУРСУ ЗА ПРИЈЕМ СТУДЕНАТА
  У УСТАНОВУ СТУДЕНТСКИ ЦЕНТАР "БЕОГРАД
  ЗА ШКОЛСКУ 2022/2023 ГОДИНУ

  Детаљне информације можете погледати у прилогу вести.  16
   
  Јун
   
  2022

  ОБАВЕШТЕЊЕ
  за студенте I године студија "бруцоше"
  који конкуришу за студентске домове
  у школској 2022/2023

  Детаљне информације у прилогу вести.  15
   
  Јун
   
  2022

 • пријава испита: од 10.06. до 14.06.2022.
 • уплата најкасније до: 12.06.2022.
 • провера услова и приговори: 15.06.2022.
 • испити: од 23.06 до 02.07.2022.
 • школарина: 70%.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  13
   
  Јун
   
  2022

  Трибина „Жене у новинарству” у организацији Студентског парламента Филозофског факултета ће бити одржана у петак 17. јуна 2022. године са почетком у 18 часова у амфитеатру „Георгије Острогорски” Филозофког факултета.

  На трибини ће као говорнице учествовати Жаклина Таталовић, Биљана Обрадовић и Бобана Живановић.  9
   
  Јун
   
  2022

  Додатни избор чланова Студентског парламента Филозофског факултета ће се одржати у понедељак 4. јула 2022. године у периоду од 10 до 14 часова у холу првог спрата Филозофског факултета.

  На додатним изборима се бира:
  - један представник студената са инвалидитетом и студената уписаних по афирмативним мерама;
  - по један представник студената са Одељења за археологију, Одељења за етнологију и антропологију, Одељења за социологију и Одељења за филозофију;
  - два представника студената са Одељења за психологију;
  - три представника студената са Одељења за педагогију и андрагогију.

  Право да бирају и да буду бирани имају студенти са инвалидитетом и студенти уписани по афирмативним мерама, као и студенти са одељења са којих се представник студената бира.

  Кандидатуре се подносе од 15. до 21. јуна 2022. године у периоду од 11 до 13 часова у холу првог спрата Филозофског факултета. Кандидатуре се подносе лично, предајом попуњеног Обрасца 1 и биографије и уверења о редовном студирању подносиоца кандидатуре.

  Одлука о ближим условима и поступку спровођења додатног избора и Образац 1 се налазе у прилогу ове вести. Образац 1 ће, такође, бити доступан на месту пријема кандидатура.  6
   
  Јун
   
  2022

  Обавештавамо вас да је Универзитет у Београду отворио позив за пријављивање за реализацију индивидуалне мобилности у оквиру Кључне акције 103 Еразмус+ програма мобилности студената за одлазак на стучне праксе – student mobility for traineeships.

  Пријаве се као и до сада врше искључиво преко онлајн платформе Универзитета у Београду MobiON (https://mobion.bg.ac.rs/).

  Рок за подношење пријава истиче 30. јуна 2022. године у 23:59 часова.

  Додатне информације о студентским праксама, условима и релевантној конкурсној документацији, као и пријавни формулар, доступни су на следећем линку:
  https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/how-to-apply/ka103/required-documents-ka103-outgoing-students-for-traineeships

  Заинтересовани студенти се могу јавити на: iro@f.bg.ac.rs за све даље информације.  6
   
  Јун
   
  2022

  После двогодишње паузе поново ће се одржати Карловачка латинска школа за ученике, студенте и наставнике

  Scholae aestivae Collegii Carolivicani
  КАРЛОВАЧКА ЛЕТЊА ШКОЛА СТАРИХ ЈЕЗИКА И КУЛТУРА

  Hospitium Sirmiense
  Сремска Митровица, 15–22. август 2022.

  Више у прилогу.
  6
   
  Јун
   
  2022

  На основу предлога Студентског парламента утврђеног на ΧΙ ванредној седници Студентског парламента, председник Студентског парламента је донео Одлуку о расписивању додатног избора чланова Студентског парламента за мандат у трајању до октобра 2023. године.

  На поменутим изборима се бира:

  - један представник студената са инвалидитетом и студената уписаних по афирмативним мерама на Филозофском факултету;
  - по један представник студената са Одељења за археологију, Одељења за етнологију и антропологију, Одељења за социологију и Одељења за филозофију;
  - два представника студената са Одељења за психологију;
  - три представника студената са Одељења за педагогију и андрагогију.

  Изборна комисија Студентског парламента ће до четвртка 9. јуна 2022. године донети одлуку о ближим условима и поступку спровођења додатног избора, којом се уређује време и место одржавања избора, начин и услови кандидовања за избор, облик и садржај гласачких листића, чланови Бирачког одбора за спровођење избора и друга питања од значаја за спровођење додатног избора.  1
   
  Јун
   
  2022

  Апсолвентско вече Филозофског факултета ће бити реализовано дана 4. јула 2022. године са почетком у 21 час и завршетком у 4 часа у хотелу „Metropol Palace”, у сарадњи са Правним факултетом.

  Цена пакета износи 5300 динара, а она обухвата:
  • колтел добродошлице;
  • свечану вечеру (шведски сто);
  • неограничено конзумирање алкохолног и безалкохолног пића;
  • музички продрам (бенд и DJ).

  Остале услуге подразумевају свечану салу са професионалним озвучењем, комплетном расветом, професионалним обезбеђењем и фотографом (фотографије нису урачунате у цену).

  Износ је могуће платити у две рате. Прву која износи 2700 динара, до 5. јуна, а друга износи 2600 до 25. јуна. У случају да се плаћа цео износ, рок исплате је 25. јун.

  Линк за пријаву се налази у наставку: https://go2travelling.net/apsolventsko-vece-filozofskog-fakulteta/

  Након попуњене пријаве, на адресу електронске ће пристићи пример уплатнице.  1
   
  Јун
   
  2022

  Поштоване колегинице и колеге, студенти, пријатељи и сарадници Филозофског факултета,

  Филозофски факултет поводом Дана Факултета, награђује следећих десет најбољих студената четврте године основних студије пригодном наградом:

  НЕВЕНА ПАНТИЋ, студенткињи археологије

  УРОШ КУЗМАНОВИЋ, студенту андрагогије

  ЛАЗАР БАРАЋ, студенту етнологије и антропологије

  БОГДАНА МИЛЕТИЋ, студенткињи филозофије

  ТАМАРА СЕНИЋ, студенткињи историје

  МИЛИЦА МАРКОВИЋ, студенткињи педагогије

  МИЛИЦА МАНОЈЛОВИЋ, студенткињи психологије

  АЛЕКСА КРИВОШИЈА, студенту класичних наука

  БОГОЉУБ ХОМШЕК, студенту социологије

  ТЕОДОРА СТЕВАНОВИЋ, студенткињи историје уметности

  Одлуку можете погледати у прилогу вести.
  1
   
  Јун
   
  2022

 • пријава испита: од 23.05. до 28.05.2022.
 • уплата најкасније до: 26.05.2022.
 • провера услова и приговори: 30.05.2022.
 • испити: од 02. до 11.06.2022.
 • школарина: 50%.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  31
   
  Мај
   
  2022

  Министартво просвете, науке и технолошког развоја објавило је други јавни позив за суфинансирање издавања монографија у 2022. години: https://mpn.gov.rs/vesti/drugi-javni-poziv-za-sufinansiranje-izdavanja-monografija-u-2022-godini/

  Рок за подношење пријава је 29. јун 2022. године.

  Моле се заинтересоване колегинице и колеге да се јаве координатору Центра за изадавчку делатност Филозофеског факултета, проф. др Милану Попадићу (milan.popadic@f.bg.ac.rs) до 6. јуна, да би потребна документација била благовремено припремљена.  31
   
  Мај
   
  2022

  24
   
  Мај
   
  2022

  Одељење за филозофију позива заинтересоване на међународну конференцију "Филозофија Ксеније Атанасијевић" која ће се одржати 26.05. и 27.05.2022. године у згради Ректората.

  Више информација у прилогу.


  20
   
  Мај
   
  2022

  Поштоване колегинице и колеге,

  Подсећамо вас да се вредновање педагошког рада наставника и сарадника у пролећном семестру завршава у петак 20. маја

  Захваљујемо се колегиницама и колегама који су већ попунили упитнике и подсетили бисмо оне који то још нису учинили да преко линка http://gama.f.bg.ac.rs могу да попуне упитнике за вредновање педагошког рада наставника и сарадника у петак 20. маја до 24:00.

  Срдачан поздрав,

  Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање  18
   
  Мај
   
  2022

  Центар за студије јеврејске уметности и културе, Филозофског факултета организује јавно предавање у сарадњи са Јеврејским културним центром.

  Позивамо Вас на Јавно предавање: "Модни свет породице Калеф", Драгиње Маскарели, историчарке уметности и музејске саветнице МПУ, које ће бити одржано у недељу 22. маја 2022. године од 18:00 часова у Јеврејском Културном Центру, у улици Јеврејска бр 16 у Београду.

  Током 2019. године Музеј примењене уметности у Београду добио је од потомака београдске сефардске породице Калеф поклон – 33 листа са модним илустрацијама у боји, које су објављене у немачком модном часопису Дие Моденwелт (Модни свет). Листови са модним илустрацијама датирају из последње деценије XIX века и представљају део породичног наслеђа. Паралелно посматрајући поклоњене модне илустрације и сачуване фотографије Калефових с краја XIX и почетка XX века, предавање Модни свет породице Калеф мапира одевне обрасце које су чланови породице, али и други припаднице јеврејске заједнице и грађанске класе, користили у својој самопрезентацији, у складу са актуелним културним моделима.

  Треће у низу предавање организују Јеврејски културни центар и Центар за студије јеврејске уметности и културе настојећи да обнове традицију јавних предавања у згради друштва "Онег Шабат", у Јеврејској улици, нудећи сваког месеца широј публици, те студентима као и члановима јеврејске заједнице прилику да чују савремена научна истраживања која се тичу културне историје Јевреја на простору Србије и Европе.

  Предавање је најава истоимене изложбе која ће бити отворена у Музеју примењене уметности током јуна 2022. године.  16
   
  Мај
   
  2022

  Professor Nicholas D. Smith одржаће гостујуће предавање под насловом "Socrates on the Epistemology of Testimony" у понедељак, 23. маја 2022. године у 12 сати у свечаној сали "Драгослав Срејовић" (први спрат Филозофског факултета).


  16
   
  Мај
   
  2022

  Да ли већ размишљаш шта ћеш радити кад очистиш годину у јуну и како ово лето можеш да проведеш на продуктиван и занимљив начин? Замисли шта би било да овог лета можеш да започнеш рад на себи, како на личном, тако и на професионалмо нивоу. Замисли да можеш бити окружен људима који подстичу позивитну промену у теби, али и да стекнеш осећај одговорности кроз 6 месеци рада у тиму.

  Доста компанија очекује да након студија већ имаш и до 2 године искуства у различитим областима, али ти није јасно како да дођеш до њега?

  Највећа међународна организација вођена од стране младих, АЈСЕК, је у потрази за новим младим и ентузијастичним људима који су спремни да предузму иницијативу и који верују у потенцијал младих и промену коју они могу да остваре у свету.

  Овде можеш да попуниш пријаву и убрзо ћемо ти се јавити са детаљним инфомацијама о даљем процесу селекције. Пријави се што пре и направи први корак ван своје зоне комфора!

  Детаљније у прилогу вести.  16
   
  Мај
   
  2022

  Обавештавамо студенте који су корисници студентског кредита по први пут да уговор, као и обавештења о доспећу (евентуалном враћању кредита) за све активне кориснике студентског кредита, могу преузети у Студентској служби на шалтеру бр. 2.  16
   
  Мај
   
  2022

  Драге колегинице и колеге,

  Позивамо вас да се прикључите иницијативи “Зелени Филозофски”, коју покрећу студенти, наставници, особље, сарадници и пријатељи Филозофског факултета, настављајући традицију активног доприноса важним друштвеним питањима и јачању улоге универзитета у суочавању са изазовима одрживог развоја. Окупили смо се да заједно промишљамо и деламо у правцу одрживог факултета, али и шире заједнице.

  Планирамо разноврсне активности у наредној години, а први догађај одржаће се на Платоу и у Клубу студената Фф у петак 20. маја када ћемо:

  - од 12 до 16 часова, на Платоу:

  - прикупљати и паковати чепове за удружење Чепом до осмеха
  - прикупљати хартију за удружење Живимо заједно
  - размењивати књиге које су донирали наставници, сарадници и студенти Фф за донације које ће нам помоћи да озеленимо Филозофски

  - од 15 до 16:30 часова, на Платоу:

  - расађивати биљке са Филозофског и Шумарског факултета како бисмо озеленели један зид факултета – заједничка радионица два факултета “Зелени панел” коју воде: проф др Драгана Скочајић и проф др Данијела Ђунисијевић Бојовић, Шумарски факултет Универзитета у Београду

  Студенти који желе да волонтирају или учествују на радионици могу се пријавити преко:

  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc6WTrJfzGhxjfaVo44QwA1h2DjMBAPX-rfnoIAhczNjXCkQg/viewform

  - од 17 до 19 часова, у Клубу студената Фф :

  - организовати Округли сто на тему “Одрживи факултети: (не)могућа мисија?”

  Округли сто ће окупити професоре и студенте са више факултета Универзитета у Београду, који ће представити примере добре праксе и разменити идеје о даљим корацима, сарадњи и унапређењима у различитим доменима одрживости појединачних факултета а тиме и Универзитета у Београду и шире заједнице. Ово је уједно први у низу будућих разговора о еколошким и питањима одрживог развоја, који ће бити саставни део иницијативе “Зелени Филозофски”.

  Модератор:
  Проф.др Виолета Орловић Ловрен, Универзитет у Београду - Филозофски факултет

  Учесници:

  Проф.др Марија Маруна, Универзитет у Београду - Архитектонски факултет
  Јелена Ћесаревић, асистент, Универзитет у Београду - Факултет безбедности
  Проф.др Наташа Петровић, др Марко Ћировић, Универзитет у Београду - Факултет организационих наука
  Проф. Др Александар Јововић, Универзитет у Београду - Машински факултет
  Проф др Мирјана Дреновак, Универзитет у Београду - Правни факултет
  Проф.др Драган Нонић, Проф.др Јелена Недељковић, Универзитет у Београду - Шумарски факултет

  За додатна питања и прикључивање иницијативи пишите нам путем на zeleni.filozofski2022@gmail.com  12
   
  Мај
   
  2022

  Универзитет у Београду - Центар за развој каријере и саветовање студената и ове године организује програм КАДАР ДА БУДЕМ КАДАР, који ће се реализовати у периоду од 30. маја до 6. јуна 2022. године, а намењен је студентима завршних година.

  Седамнаести циклус програма обухватиће тренинге неких од најзначајнијих вештина као што су: презентационе вештине, критичко мишљење и решавање проблема, вештине комуникације, организације рада, решавање конфликта и асертивност. Студенте ће током недељу дана вештинама учити експерти из компанија Ахолд Делез, Адванс Интернешнл Нелт Група, Винкула Бајотек Груп, ДигиталБи, као и из психолошког саветовалишта Мозаик.

  Линк за пријаву је следећи: http://skr.rs/zMCp

  Позив за пријављивање отворен је до 25. маја до поноћи. Број места је ограничен а пријава неопходна.

  Уколико студирате или сте недавно дипломирали на Универзитету у Београду, нисте до сада били у прилици, а јако бисте желели да унапредите вештине неопходне за наредне каријерне кораке и успешну транзицију у свет рада, ово је програм за вас! Очекује вас укупно 30 сати корисних информација, вежби, примера из пословног света, тестирања претпоставки о успеху у сигурном и подстицајном окружењу и забавног дружења са колегама са различитих факултета. Учићете од успешних људи беспрекорних биографија који имају велико искуство у држању тренинга запосленима, одличне оцене за тај интерактивни рад и спремних да знање поделе са Вама на студиозан и посвећен начин.

  10
   
  Мај
   
  2022

  пролетос при Центру за библијску филологију и херменеутику

  ΓΕΝΕΣΙΣ: разговори о Књизи Постања

  води
  проф. др Родољуб Кубат

  Разговор седми – Библијски потоп

  уторак 10. маја у 18h30 на Одељењу за класичне науке
  Капетан Мишино здање, десно, други спрат
  6
   
  Мај
   
  2022

  Позивамо студенте психологије и других друштвених наука (мастер или 4. године основних студија) да се пријаве за летњу школу „Screening the Scars – The (In-)Visibility of Social Trauma" која ће бити одржана од 18. до 24. септембра 2022. године у Берлину. Све трошкове учешћа и пута покрива DAAD. Рок за пријаву је 31. мај. Детаљне информације налазе се у прилогу.


  4
   
  Мај
   
  2022

  Амбасада Француске и Француски институт у Србији отворили су нови конкурс за истраживачке боравке у Француској у трајању од око 18 дана. Сви трошкови су покривени. Конкурс траје до 20. маја 2022.

  Више информација:
  https://www.institutfrancais.rs/konkurs-it-makes-sciense/


  4
   
  Мај
   
  2022

  21
   
  Апр
   
  2022

  Обавештавају се сви заинтересовани студенти да ће се од 23. до 27. маја на Одељењу за класичне науке одржати Трећи семинар индоевропске лингвистике (3rd Seminar in Indo-European Linguistics).

  Више информација о семинару, укучујући програм и образац за пријаву, заинтересовани могу пронаћи на http://www.dieus.rs/spring-seminar-2022/.
  21
   
  Апр
   
  2022

  VI редовна седница Студентског парламента ће се одржати у суботу 30. априла 2022. године помоћу Zoom платформе.

  Сазивница и предлог дневног реда се налазе у прилогу вести.  21
   
  Апр
   
  2022

  I седница председништва Студентског парламента ће се одржати у среду 27. априла 2022. године помоћу Zoom платформе.

  Сазивница и предлог дневног реда се налазе у прилогу вести.  21
   
  Апр
   
  2022

  У прилогу вести се налазе коначни резултати избора за представнике студената Универзитета у Београду.  19
   
  Апр
   
  2022

  Потребни студенти археологије за волонтирање на археолошким ископавањима Водене капије 1 Београдске тврђаве, која води Републички завод за заштиту споменика културе.
  Радило би се претежно на чишћењу зидова бастионих фортификација и капије, у периоду од 26.04. до 06.05.2022.
  Радно време је од 8.00 до 14.30.

  Контакт: руководилац ископавања Катарина Митић 064 1142453  15
   
  Апр
   
  2022

  У оквиру циклуса Није Филозофски ћутати на Филозофском факултету у Београду у среду 20.4.2022. одржаће се трибина ” ШТА ОНО БИ?”.

  У Србији су се 3. априла 2022. одржали парламентарни и председнички избори. Одрзани су и избори у Београду, као као и у једном броју општина. Резултати још увек нису јасни. Победници су се понашали као губитници. Изборне комисије су престале да раде у кључним тренуцима. Опозиција се није ни бунила ни борила. Сада неко са неким преговара. Не зна се о цему и у чије име. Шта се догађа?

  На трибини говоре Тамара Бранковић (Црта), Јасмина Добриловић (Newsmax Adria), Стеван Филиповић (филмски редитељ), Дејан Илић (Фабрика књига), Ненад Кулачин (Добар лош зао) и Дубравка Стојановић (Филозофски факултет, модераторка).

  Одржавањем циклуса трибина Није Филозофски ћутати - на којима наставници и сарадници Факултета са својим гостима из других високошколских установа, уметницима, научницима и јавним личностима расправљају о најактуелнијим друштвеним, културним и политичким темама - Филозофски пружа отворену подршку слободи говора у Србији и придружује се грађанским настојањима за успостављањем демократског друштва.
  14
   
  Апр
   
  2022

  Организација ORCA је расписала конкурс за шестомесечни тренинг и менторски програм лидерских вештина који је, између осталог, намењен студентима основних и постдипломских студија.

  У оквиру програма полазници ће имати прилику да уче како да формулишу своју пројектну идеју из области заштите природе и добробити животиња, како да пронађу донатора, како да попуне формуларе који су део пројектне апликације за одређеног донатора итд. Рок за пријаве је 25. април 2022. године.

  Више информација о тренингу и начину пријаве можете пронаћи на следећој адреси:
  https://orca.rs/orca-akademija-4/  13
   
  Апр
   
  2022

  Универзитет у Београду и Град Београд позивају студенте завршних година основних и мастер студија да постану део 11. генерације полазника програма универзитетске радне праксе БГ ПРАКСА и искористе прилику за стицање радног искуства у струци.

  Овог лета 135 студената Универзитета у Београду имаће прилику да обави тромесечну радну праксу у некој од следећих установа:

  Предузећа: ЈКП „Београдски водовод и канализација“, ЈП „Градско стамбено” , ЈКП „Београд пут“, ЈП „Београдска тврђава“, ЈКП „Ветерина Београд“, ЈКП „Инфостан технологије“ Београд, ЈКП за јавне гараже и паркиралишта „Паркинг сервис”, Туристичка организација Београда, ЈКП „Погребне услуге”, градскa општинa Савски венац, установе културе: Библиотека града Београда, Библиотека „Милутин Бојић“, Библиотека „Димитрије Туцовић“ Лазаревац, Дом омладине Београда, БИТЕФ театар, Музеј афричке уметности – збирка Веде и др Здравка Печара, Музеј града Београда, Завод за заштиту споменика културе града Београда, Историјски архив Београда, Канцеларија за младе, Градско веће, као и 11 секретаријата Градске управе.

  Детаљније у прилогу вести.  13
   
  Апр
   
  2022

  Бирачки одбор за спровођење избора представника студената Универзитета у Београду – Филозофског факулетета је након затварања бирачког места у 18 часова приступио пребројавању гласова.

  Од 234 гласачких листића, уз један неважећи гласачки листић, добијени су следећи резултати:

  Вукотић Барбара – 117 гласова;

  Вукашиновић Ђорђе – 105 гласова:

  Сенић Тамара – 103 гласа;

  Станојковић Милица – 103 гласа;

  Танасковић Богдана – 2 гласа.

  Жалбе на прелиминарне резултате могуће је поднети наредна три радна дана од објављивања прелиминарних резултата.

  У Београду 13.04.2022. године  12
   
  Апр
   
  2022

  Бирачки одбор за спровођење избора представника студената Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду је на основу предатих пријава за учешће на изборима за Студентски парламент Универзитета у Београду утврдио коначну листу кандидата за учешће на изборима за Студентски парламент Универзитета у Београду. Кандидати за учешће на поменутим изборима су:

  1. Вукашиновић Ђорђе;
  2. Вукотић Барбара;
  3. Сенић Тамара;
  4. Станојковић Милица;
  5. Танасковић Богдана.

  Коначна листа кандидата се налази у прилогу ове вести.  11
   
  Апр
   
  2022

  Драге будуће колегинице и колеге,

  Позивамо вас да нам се придружите на овогодишњем издању Отворених врата које организујемо за вас у петак 15. и суботу 16. априла на Филозофском факултету у Београду, где вас очекују студенткиње, студенти и професори спремни да вам посвете пуну пажњу и одговоре на сва питања и дилеме које имате у вези са пријемним испитом, студијским програмима и студентским животом на филозофији, социологији, класичним наукама, археологији, психологији, историји, андрагогији, педагогији, историји уметности и етнологији и антропологији.

  Отворена врата су идеална прилика да кроз разговор дођете до свих важних информација, обиђете зграду Филозофског која се налази у центру Београда, сазнате којим се темама бавимо на факултету, чујете о акцијама студентских клубова, разбијете митове у вези са пријемним испитом и потом лакше решите дилему у вези са избором студија.

  Чекамо вас спремни да одговоримо на сва ваша питања, а до тада нас пратите на сајту и инстаграм профилу @filozofski_fakultet_bg

  Видимо се на Филозофском!


  7
   
  Апр
   
  2022

  Откриће српско-канадског тима објављено је у престижном научном часопису Journal of Human Evolution

  БЕОГРАД – У пећини Велика Баланица у Сићевачкој клисури код Ниша откривена су четири зуба која су припадала најмање двема неандерталским индивидуама (одрасла и дете). Анализа зуба објављена је у часопису Journal of Human Evolution од стране међународног тима стручњака из Србије и Канаде, коју воде професори Душан Михаиловић са Филозофског факултета Универзитета у Београду и проф. Мирјана Роксандић са Универзитета у Винипегу (Канада). Истраживања су спроведена у оквиру рада на пројекту NEEMO Фонда за науку Републике Србије (пројекат бр. 7746827).

  Зуби су датовани на пре око 300 хиљада година, што их чини најстаријим фосилима неандерталца (Homo neanderthalensis) у источној Европи и другим најстаријим људским фосилима у Србији, тек нешто млађим од пола милиона година старе доње вилице човека из Мале Баланице откривене 2007. године. До сада су остаци неандерталца у Србији били идентификовани само на једном локалитету, оближњој пећини Пештурина, у којој су 2015. године откривени један зуб и фрагментована кост подлактице неандерталца. Најдревнији остаци неандерталаца, старости између 300–500 хиљада година, идентификовани су на подручју западне Европе, а временом се њихов ареал проширио све до западне Азије. Њихово присуство у Великој Баланици пре око 300 хиљада година представља најранији доказ њиховог ширења према истоку.

  Зуби из Велике Баланице су пронађени у асоцијацији са траговима огњишта и каменим алаткама за обраду коже познатим као пострушке типа Kина (Quina). За разлику од фосилних остатака, најстаријe алатке овог типа потичу са истока, са налазишта која припадају ашелско-јабрудијенском комплексу (из периода пре 400-200 хиљада година), док се у западној Европи јављају много касније. То показује да је на територији Балкана пре 300 хиљада година највероватније дошло до контакта европских и блискоисточних популација. Још увек се не може рећи са сигурношћу да ли до ширења културних иновација дошло миграцијама људи или разменама идеја између заједница, нити можемо идентификовати изворне носиоце ове технологије (није јасно да ли су у питању неандерталци или друге врсте људи). Извесно је, међутим, да су ове иновације довеле до коначног уобличавања културних образаца карактеристичних за средњи палеолит – период који представља једну од прекретница у раној праисторији човечанства.

  Археолошка истраживања пећина у близини Ниша (Пештурина, Мала и Велика Баланица) врше се у сарадњи Филозофског факултета у Београду и Универзитета у Винипегу, а финансира их Министарство културе и информисања Републике Србије.

  Journal of Human Evolution je jedan od vodećih časopisa koji objavljuje radove iz oblasti evolucije čoveka. Članak se može naći na sledećem linku: https://doi.org/10.1016/j.jhevol.2022.103175

  КОНТАКТ СА МЕДИЈИМА:

  проф. др Душан Михаиловић, Филозофски факултет – Универзитет у Београду
  dmihailo@f.bg.ac.rs

  Предраг Радовић, Филозофски факултет – Универзитет у Београду
  predrag.radovic@f.bg.ac.rs


  6
   
  Апр
   
  2022

  пролетос при Центру за библијску филологију и херменеутику

  ΓΕΝΕΣΙΣ: разговори о Књизи Постања

  воде
  проф. др Родољуб Кубат
  проф. др Војин Недељковић

  Разговор шести – о Кајину и Авељу
  (наставак)


  уторак 12. априла у 18h30 на Одељењу за класичне науке
  Капетан Мишино здање, десно, други спрат
  6
   
  Апр
   
  2022

  Бирачки одбор за спровођење избора представника студената Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду је на основу предатих пријава за учешће на изборима за Студентски парламент Универзитета у Београду утврдио прелиминарну листу кандидата за учешће на изборима за Студентски парламент Универзитета у Београду. Кандидати за учешће на поменутим изборима су:

  1. Вукашиновић Ђорђе;
  2. Вукотић Барбара;
  3. Сенић Тамара;
  4. Станојковић Милица;
  5. Танасковић Богдана.

  Прелиминарна листа кандидата се налази у прилогу ове вести.  4
   
  Апр
   
  2022

  Обавештавамо све заинтересоване студенте да ће др Томаш Халамка, предавач на Карловом Универзитету у Прагу, одржати серију гостујућих предавања о републиканизму.

  Предавања ће се одржавати од 11.4. до 15.4.2022. године у просторији Српског филозофског друштва (ФДС) према распореду у прилогу.

  Кратак опис курса и апстракт за свако предавање, као и време одржавања, можете пронаћи у прилогу.


  4
   
  Апр
   
  2022

  Конференција “Faces of Populism: Politics, Culture, Economy, and Everyday Life in Eastern Europe” биће одржана на Филозофском факултету 5. и 6. априла у оквиру Хоризонт 2020 пројекта "POPREBEL – Populist rebellion against modernity in 21st-century Eastern Europe: neo-traditionalism and neo-feudalism".

  У прилогу се налазе програм и постер.

  Конференција се може пратити преко следећег линка:
  https://us02web.zoom.us/j/6038468111?pwd=Nm5CU0VMTXRlcHlpdllabXdMN251QT09
  Meeting ID: 603 846 8111
  Passcode: 226385  4
   
  Апр
   
  2022

  Студенти четврте и завшрних година који су у току додатног тзв. ковид рока положили најмање један испит могу накнадно предати молбу за пријаву додатних бодова (до 90 ЕСПБ) од 7. до 8. априла сваког радног дана од 11 до 13 часова у учионици 601.  4
   
  Апр
   
  2022

  1
   
  Апр
   
  2022

  Предавање проф. др Данијеле Стефановић ”Видим дивне ствари – читам о дивним стварима” поводом два века египтологије биће одржано у Атријуму Народне библиотеке Србије у четвртак 7.4.2022. године.

  Година 2022. важна је за египтологију због два велика јубилеја – век од открића Тутанхамонове гробнице и два века од дешифровања хијероглифског писма (што се данас у египтологији сматра и утемељењем дисциплине као науке).

  Захваљујући минуциозном раду и анализи текстова сачуваних на Розетском камену (декрет из 13. године Птолемеја V, то јест из 196. год. пре н.е., упућен конгрегацији свештеника из Мемфиса, написан је на средњоегипатском хијероглифским писмом, на демотици демотским писмим и на грчком алфабетом) Жан Франсоа Шамполион (1790–1832) је успео да препозна основне постулате староегипстаког језика и хијероглифског писма и започне рад на њиховом дешифровању (који, у извесним елементима, и данас траје). Године 1822. Шамполион је објавио публикацију насловљену Леттре à М. Дациер релативе à л’алпхабет дес хиéроглyпхес пхонéтиqуес у којој су по први пут знаци хијероглифског писма систематизовани, а фонетске вредности једноконсонаната дате у корелацији са грчким и демотским фонемама. Дешифровање хијероглифског писма један је од највећих лингвистичких подухвата свих времена. Првих дана месеца новембра 1922. британски археолог Хауард Картер (1873–1939) открио је степениште које је водило до гробних одаја фараона Тутанхамона у Долини краљева на западној обали Нила у Египту. Крајем истог месеца, Катер и лорд Карнарвон ушли су у спољену комору владарске гробнице нашавши је, на своје велико изненађење, запечаћену и нетакнуту. Картерова реченица „видим дивне ствари“, као одговор на Карнарвоново питање, ушла је у анале египтологије. Откриће Тутанхамове гробнице, до данас једине нетакнуте владарске гробнице на простору античког Египта, сматра се највећим археолошким постигнућем XX века.

  Иако је египтологија на Универзитету у Београду скромно заступљена, постоје добри разлози за обележавање два поменута јубијела пре свега захваљујући раду академика Николе Вулића. Катедра за историју старог века на Великој школи у Београду основана је 1897. године и све до 1930. године деловала је у оквиру Одељења за класичну филологију. Никола Вулић је био њен управник од оснивања до 1938. године. У оквиру наставе Опште историје старог века Вулић је предавао и историју источних народа “по један сат недељно”.

  У збирци Николе Вулића, која се данас чува у фонду рукописа и заоставштина Народне библиотеке Србије, налази се и рукопис насловљен Мисирска историја (НБС, Р 382/1). Реч је о припремама за предавања за летњи семестар 1898/9.

  Мисирска историја не само да представља један од прворазредних извора за историју античких студија у Србији, али и наставног процеса на Великој школи, већ осветљава и Вулићеву ерудицију на пољу које није било примарно у погледу његових интересовања, али чију је важност као дела античког света јасно разумео. Поменуто становиште исказано је у уводном одељку Вулићеве скрипте Историја старог века, настале после 1900. године и штампане у литографији Косте М. Бојковића у Београду: НАРОДИ КОЈЕ ПРОУЧАВА СТАРА ИСТОРИЈА. (Историја старог века, по предавањима Г. Др. Вулића, Београд с.а, 137)

  Релевантна и актуелна знања која су научној јавности из домена египтологије крајем XИX века била позната, Вулић је ревносно преносио својим студентима. Користећи оновремене најрелевантније студије (на које се позива говорећи о историји Египта и које ће се наћи у поставци) Вулић је подучавао не само о политичкој историји, већ и о проблемима хронологије, питањима друштвене структуре, државног уређења, културе и религије.

  У Историји старог века, на страницама од 140. до 148. Вулић је изложио и постојећа знања о староегипатском језику и хијероглифском писму, што уједно чини и најстарији, данас познат, приказ језика и писама династичког Египта на српском језику.

  Предавања академика Вулића на Коларчевом народном универзитету често су била посвећена и археолошким ископавањима. Тако је са великим узбуђењем говорио и о открићу Тутанхамонове гробнице о чему је детаљно известила и Политика (бр. 5737, 12.04.1924. ). На основу новинског приказа закључује се да је београдској публици било предочено све што се до тог тренутка знало о открићу. Колика је велика била заинтересованост публике сведочи чињеница да је, зног оних који нису успели да уђу у салу, предавање сутрадан морало бити поновљено.

  Обележавајући поменуте јубилеје, Народна библиотека Србије и Филозофски факултет Универзитета у Београду изложбом Видим дивне ствари – читам о дивним стварима (два века египтологије) и пратећим програмом придржују се европским и светским институцијама.


  1
   
  Апр
   
  2022

  О озбиљним темама на забаван начин или “све што сте одувек хтели да кажете а нисте имали Рамба да вас саслуша”!

  Позивају се заинтересовани студенти на радионицу “Кабаре код Лудог филозофа” коју ће водити наш познати музичар, друштвени прегалац и надрифилозоф Рамбо Амадеус.

  Кабаре је замишљен као процес који нема задати циљ осим једног - да буде креативни вентил редновним, вечитим и бившим студентима Филозофског факултета!

  Кабаре стално лавира, мења се, није закуцан ни у форми ни у садржају, али јесте у хумору и простору - одиграва се у виртуеном свету и Клубу студената Филозофског факутлета Плато.

  Право пријаве имају сви студенти Филозофског факултета, који желе да:

  -описују друштвене прилике, лична искуства и филозофирају
  -саставе сонг и изведу га гласом, или у пратњи неког инструмента или матрице
  -заиграју на сцени уз своју кореографију
  -играју мисаони пинг-понг са колегама и Лудим филозофом

  Предложене теме за први циклус радионица су:

  -Штетност екологије - коме још треба здраво окружење?
  -Штетност образовања, похвала полуписмености!
  -Предности аутократије над демократијом!

  Радионица почиње са радом објавом овог позива, позивају се заинтересовани студенти да пошаљу мејл са кратким видео снимком (до 30 секунди) у којем говоре, свирају или плешу на предложене теме, на адресу kabarefilozof@gmail.com. Студенти се могу пријавити самостално или у групи, са колегама са којима се иначе добро забављају размишљајући о себи и свету. Перфекција у извођењу и квалитет снимка не доносе никакве поене, све и сви су добродошли! Рок за слање првих снимака је 15. април.

  Након што пристигну предлози и тизери на наведени мејл, Рамбо ће позвати студенте на прво радно дружење у Клуб студената Филозофског факултета.

  Видимо се!


  31
   
  Мар
   
  2022

  30
   
  Мар
   
  2022

  пролетос при Центру за библијску филологију и херменеутику

  ΓΕΝΕΣΙΣ: разговори о Књизи Постања

  воде
  проф. др Војин Недељковић
  проф. др Родољуб Кубат

  Разговор пети – о Кајину и Авељу
  (Пост. 4.1–16)


  уторак 5. априла у 18h30 на Одељењу за класичне науке
  Капетан Мишино здање, десно, други спрат
  29
   
  Мар
   
  2022

  ОБАВЕШТЕЊЕ О ВРЕМЕНУ И МЕСТУ ОДРЖАВАЊА ИЗБОРА ЗА СТУДЕНТСКИ ПАРЛАМЕНТ УНИВЕРЗИТЕТА И ВРЕМЕНУ, МЕСТУ И НАЧИНУ ПОДНОШЕЊА ПРИЈАВЕ ЗА УЧЕШЋЕ НА ИЗБОРИМА ЗА СТУДЕНТСКИ ПАРЛАМЕНТ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

  Избори за Студентски парламент Универзитета у Београду ће се одржати дана 13. априла 2022. године у периоду од 10 до 18 часова у холу првог спрата Филозофског факултета.

  Студенти Филозофског факултета могу поднети пријаве за учешће на изборима за Студентски парламент Универзитета у Београду радним данима од среде 30. марта до уторка 5. априла у периоду од 11 до 13 часова у холу првог спрата Филозофског факултета.

  Студенти који желе да се пријаве на учешће на изборима подносе кандидатуру лично. Кандидатура се подноси предајом попуњеног Обрасца_01 који у прилогу садржи оригинал уверење о редовном студирању на Филозофском факултету. Образац_01 ће бити доступан и на месту подношења кандидатуре.

  Одлука о времену и месту одржавања избора, Обавештење о времену, месту и начину подношења и садржају пријаве за учешће на изборима за Студентски парламент Универзитета у Београду, Одлука о избору заменика председника Бирачког одбора и Образац_01 се налазе у прилогу вести.  28
   
  Мар
   
  2022

  Одлука о расписивању избора за Студентски парламент Универзитета у Београду за мандат у трајању од октобра 2022. до октобра 2024. године и прилози те одлуке се налазе у прилогу.  28
   
  Мар
   
  2022

  На седници Студентског парламента Филозофског факултета одржаној 26. марта 2022. године је донета одлука да се за чланове Бирачког одбора за спровођење избора за Студентски парламент Универзитета у Београду бирају:

  1. доц. др Наташа Јовановић Ајзенхамер (председница Бирачког одбора);
  2. Милош Симеуновић;
  3. Немања Анђеловић.

  Одлука о избору чланова Бирачког одбора се налази у прилогу вести./p>

  25
   
  Мар
   
  2022

  Обавештавају се студенткиње и студенти Универзитета у Београду – Филозофског факултета да ће се у суботу 2. априла 2022. године с почетком у 15h одржати дебатни турнир у амфитеатру „Георгије Острогорски“ на тему актуелног сукоба у Украјини.

  Дебата, британског парламентарног формата прва је у низу у организацији Студентског парламента Универзитета у Београду – Филозофског факултета.

  Потпредседништво за науку Студентског парламента припремило је Дебатни прирчник са свим правилима по којима фунцкионише овај формат универзитетске дебате.

  Заинтересовани студенти могу послати кратку биографију и контакт телефон на следеће e mail адресе: tamarasenic7@gmail.com; msimeunovic.ff@gmail.com.

  Пријава за учешће у дебати траје од 25.03. до 29.03.

  Одабрани студенти ће бити контактирани у догледно време.

  Дебатни приручник се налази у прилогу вести.”  24
   
  Мар
   
  2022

  пролетос при Центру за библијску филологију и херменеутику

  ΓΕΝΕΣΙΣ: разговори о Књизи Постања

  воде
  проф. др Родољуб Кубат
  проф. др Војин Недељковић

  Разговор четврти – о Паду човекову
  (Пост. 3)


  уторак 29. марта у 18h30 на Одељењу за класичне науке
  Капетан Мишино здање, десно, други спрат
  22
   
  Мар
   
  2022

  Априлски апсолвентски рок биће одржан у периоду од 18.4. до 21.4.

  Пријава испита је од 04.04. до 07.04.2022. године.

  Одлуку можете погледати у прилогу вести.  21
   
  Мар
   
  2022

  Тридесет седма трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 25.3.2022. године од 19:00 часова.

  ИЗБОРИ СЕ!

  Ми смо ти који одлучују! Моћ је у рукама грађана који бирају власт! Свако од нас има привилегију, обавезу и одговорност да бира правац којим иде наша земља. Здравство, школство, загађење, путеви и железнице су политичка питања и дужни смо да на њих утичемо. Сваки глас је важан! Избори се!

  Говоре: Зоран Кесић (24 минута са Зораном Кесићем), Даница Поповић (професорка Економског факултета Универзитета у Београду), Јанко Баљак (редитељ и професор Факултета драмских уметности), Весна Ракић Водинелић (професорка права у пензији), Горан Марковић (редитељ и професор емеритус Факултета драмских уметности), Дубравка Стојановић (професорка Филозофског факултета Универзитета у Београду, модераторка)

  Одржавањем циклуса трибина Није Филозофски ћутати - на којима наставници и сарадници Факултета са својим гостима из других високошколских установа, уметницима, научницима и јавним личностима расправљају о најактуелнијим друштвеним, културним и политичким темама - Филозофски пружа отворену подршку слободи говора у Србији и придружује се грађанским настојањима за успостављањем демократског друштва.
  17
   
  Мар
   
  2022

  Центар за библијску филологију и херменеутику
  организује

  elementa hebraica
  екстракурикуларни течај старозаветног јеврејског језика за почетнике


  Течај је бесплатан и отворен за све заинтересоване полазнике. Часови ће отпочети у првој недељи априла. Распоред по договору.
  Пријаве на адресу elementa.hebraica@gmail.com.
  17
   
  Мар
   
  2022

  VIII ванредна седница Студентског парламента УБФФ ће се одржати у суботу 19. марта 2022. године са почетком у 16 часова у просторијама Студентског парламента (канцеларија 601).

  У прилогу вести се налази сазивница и предлог дневног реда.  16
   
  Мар
   
  2022

  „Изазови наставе историје у Европи“ билa je главна тема међународне конференције одржане у Београду 10. и 11. марта 2022. године. Конференцију су организовали Канцеларија Савета Европе у Београду, Филозофски факултет Универзитета у Београду и невладина организација „Едукација за 21. век”, у оквиру Месеца франкофоније.

  Догађај је подржала недавно основана Опсерваторија за наставу историје у Европи (ОХТЕ), тело Савета Европе са мисијом да промовише квалитетно образовање са циљем унапређења демократске културе. Србија је била једна од 17 држава оснивача Опсерваторије.

  Кратак извештај са конференције можете пронаћи на:

  https://www.coe.int/sr_RS/web/belgrade/-/challenges-of-history-teaching-in-europe  15
   
  Мар
   
  2022

  ШПАНСКИ ЈЕЗИК 2 - поправни колоквијума одржаће се 26.марта 2022.г. у 11 сати у сали 103. Обавезно се пријавити професору преко Мудл платформе.


  15
   
  Мар
   
  2022

  ШПАНСКИ ЈЕЗИК 1 - поправни колоквијума одржаће се 26.марта 2022.г. у 11 сати у сали 103. Обавезно се пријавити професору преко Мудл платформе.


  15
   
  Мар
   
  2022

  Центар за библијску филологију и херменеутику
  позива вас на предавање које ће

  др Бојана Радовановић
  с Универзитета Radboud, Nijmegen (Холандија)

  одржати под насловом

  О појединостима богумилске и катарске егзегезе и увиду у њихове креативне »радионице« кроз примере из Старог и Новог Завета

  у четвртак 24. марта у 12 сати
  у сали »Драгослав Срејовић« (108)
  на Филозофском факултету у Београду
  14
   
  Мар
   
  2022

  Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за студенте свих година психологије, социологије, андрагогије и педагогије за обављање стручне праксе на позицији:
  Асистент истраживача тржишта и јавног мњења
  - квалитативна истраживања -

  • Вођење интервјуа и фокус група
  • Квалитативна анализа садржаја;
  • Припрема упитника, водича за интервјуе и групну дискусију и узорака за истраживање;
  • Асистенција у изради извештаја обављених истраживања.

  Услови ангажовања:
  • Студенти свих година психологије, социологије, андрагогије или педагогије
  • Пожељно је да кандидат воли рад са људима Пожељно познавање енглеског језика

  Додатне напомене:
  • Могућност хонорарног запослења за студенте који се истакну;
  • Пракса ће кренути у априлу 2022. а одабрани кандидати ће се смењивати на месец дана;
  • У канцеларији сваког дана бораве 1-3 пса, те се пракса не препоручује особама које су алергичне или имају страх од паса.

  Период ангажовања:
  Месец дана
  Време ангажовања:
  20 сати недељно
  Рок за конкурисање:
  21.03.2022.
  CV послати на:
  karijera@czrkff.rs  14
   
  Мар
   
  2022

  Поштоване колегинице и колеге,

  имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију, обавештавам вас да ћемо почев од 5.4.2022. прећи на тзв. комбиновани модел наставе. У наставку следе упутства везана за организацију комбинованог модела. Наведена упуства сте већ добили почетком фебруара ове године, али су она модификована у складу са новим правилима које је увео Кризни штаб. Такође, напомињем да са овом врстом наставе почињемо тек за три недеље зато што је студентима и студенткињама неопходно време да би се организовали за нов начин рада.

  Детаљи о организацији комбинованог облика наставе се налазе у прилогу вести.

  У име Управе Филозофског факултета,
  доц. др Наташа Јовановић Ајзенхамер
  продеканка за наставу
  Београд, 14.3.2022.
  доц. др Наташа Јовановић Ајзенхамер
  продеканка за наставу  10
   
  Мар
   
  2022

  Драге колегинице и колеге,

  због обавеза предавача, консултације код Оље Јовановић уместо данас одржаће се сутра, у петак, 11. марта од 14.00 до 15.00ч, у просторијама Центра за образовање наставника.

  До сутра, срдачан поздрав!


  9
   
  Мар
   
  2022

  пролетос при Центру за библијску филологију и херменеутику

  ΓΕΝΕΣΙΣ: разговори о Књизи Постања

  воде
  проф. др Војин Недељковић
  проф. др Родољуб Кубат

  Разговор трећи – о Едемском врту
  (Пост. 2.4b–25)


  уторак 15. марта у 18h30 на Одељењу за класичне науке
  Капетан Мишино здање, десно, други спрат
  8
   
  Мар
   
  2022

  КОНКУРС ЗАДУЖБИНЕ ЂОКЕ ВЛАЈКОВИЋА ЗА ПОДРШКУ СТУДЕНТИМА У СТРУЧНОМ И НАУЧНОМ УСАВРШАВАЊУ

  Расписује се Конкурс за доделу 10 (десет) финансијских подршки за стручно и научно усавршавање студената Универзитета у Београду, које подразумева:
  1. учешће на научним и стручним скуповима у земљи и иностранству и
  2. боравак у иностранству у оквиру основних, мастер и докторских академских студија.
  На Конкурс се могу пријавити незапослени студенти основних, мастер и докторских академских студија Универзитета у Београду.

  Одлуку и детаљније информације можете погледати у прилогу вести.  8
   
  Мар
   
  2022

  Филозофски факултет у Београду позива све заинтересоване да се у четвртак, 10. марта, у 18.30 часова у Клубу „Плато“ (улаз из Васине улице) придруже дискусији о изазовима са којима се сусреће настава историје данас у Европи у оквиру међународног симпозијума „Challenges of history teaching in Europe“.
  Симпозијум се реализује током Месеца Франкофоније у сарадњи са организацијом „Едукација за 21. век“ и Канцеларијом Савета Европе у Београду.

  Због ограничених капацитета пријаве су неопходне. Контакт мејл: historyteaching.belgrade2022@gmail.com

  У прилогу је програм догађаја.

  Линк: https://www.facebook.com/events/491165405936826  7
   
  Мар
   
  2022

  V редовна седница Студентског парламента Универзитета у Београду – Филозофског факултета ће се одржати дана 12. марта 2022. године са почетком у 16 часова у просторијама Студентског парламента (канцеларија 601).

  Сазивница и предлог Дневног реда V редовне седнице Студентског парламента се налазе у прилогу вести.