Историја уметности

Одељењске вести
26
 
Феб
 
2024

Обавештавају се студенти који су пријавили за слушање и полагање изборни предмет Од Јустијина до Сулејмана Величанственог: визуелна култура средњовековног и раног модерног света да дођу у четвртак 29.2.2024, у 12 часова, кабинет 455, код професора Ивана Стевовића на консултације.


23
 
Феб
 
2024

Надокнада часа из предмета Српска уметност новог века II биће одржана у уторак 27.2.2024. године, у 15 часова, учионица 401.


23
 
Феб
 
2024

У петак 23.2.2024. године час на предмету Историја уметности српских земаља средњег века 1 неће бити одржан. Термин надокнаде часа биће благовремено објављен.


22
 
Феб
 
2024

У четвртак 22.2.2024. године час из предмета Српска уметност новог века II неће бити одржан. Термин надокнаде часа биће благовремено објављен.


22
 
Феб
 
2024

У петак 08. марта са почетком у 12.00 часова представници Француског института у Србији и канцеларије Campus France одржаће презентацију студија у Француској и стипендија Владе Републике Француске за Мастер 2 ниво и докторске студије у коменторству за све области у свечаној Сали Филозофског факултета на првом спрату.

Сви заинтересовани имаће прилику да из прве руке чују информације о неопходној документацији, процедури пријављивања, нивоу француског и/или енглеског језика као и свим адутима француског високообразовног система.

Конкурс за стипендије за 2024/2025. је у току и траје до 29. марта 2024. године. Сваке године Влада Француске путем овог програма стипендира око 40 студената из наше земље.

Улаз је слободан, а презентација ће се одржати на српском језику.22
 
Феб
 
2024

Проф. др Ана Костић Ђекић неће одржати консултације у четвртак 22.2.2024.


21
 
Феб
 
2024

Драги студенти,
Клуб студената археологије Вас позива на вече друштвених игара, 27. фебруара 2024. године од 18h у простору клуба студената филозофског факултета, испод ресторана Плато (улаз из улице Васе Чарапића).

Дружење ће употпунити различите друштвене игре. Искористићемо прилику да се опустимо после испитних рокова са колегама са археологије и других смерова, али и разменимо више информација о новим активностима и плановима КСА.21
 
Феб
 
2024

Центар за библијску филологију и херменеутику
позива вас на наставак курса

црквенословенског језика


средом од 18h15
почев од 28. фебруара 2024.

на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета
(Капетан-Мишино здање, десно, II спрат)


предавач: Димитрија Рашљић
20
 
Феб
 
2024

Четрдесет четврта трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати, ДИШЕМ А НЕ ЗНАМ ЧЕМУ СВЕ ТО - загађење ваздуха, ко је одговоран и шта се ту може, одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 29.2.2024. године од 18:30 часова.

Који су главни извори загађења ваздуха у Србији и какав је квалитет државног мониторинга квалитета ваздуха? Шта је европски идекс квалитета ваздуха и шта је од информација доступно на јавном сервису? Која је улога државних инситутуција у спровођењу мера за смањење загађења ваздуха и како у томе могу помоћи урбанистичка решења као и сами грађани?

Да ли постоје и какве су везе загађења са оболевањем од астме, хроничне опструктивне болести плућа, карцинома плућа и других болести? Шта нам кажу релевантни подаци о утицају различитих загађујућих материја из ваздуха на здравље, као и о квалитету живота људи оболелих од различитих болести повезаних са загађењем ваздуха?

На трибини ће говорити: прим. др сци. мед. Татјана Радосављевић, пнеумофизиолог, доктор медицинских наука са вишедеценијским искуством у лечењу респираторних болести; Дејан Лекић, инжењер грађевине, један од оснивача Националне еколошке асоцијације, експерт у анализи, развоју и имплементацији софтверских решења у области хидрометеорологије и заштите животне средине; Мирко Поповић, адвокат, програмски директор Регулаторног института за обновљиву енергију и животну средину; др Иван Симић, урбаниста, доцент на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, експерт у области еколошке архитектуре

Модераторка: др Милица Марушић Јаблановић, виша научна сарадница, руководилац пројекта Еколошки идентитет ученика основне школе у Србији, еколошка активисткиња и народна посланица.

Одржавањем циклуса трибина Није Филозофски ћутати - на којима наставници и сарадници Факултета са својим гостима из других високошколских установа, уметницима, научницима и јавним личностима расправљају о најактуелнијим друштвеним, културним и политичким темама - Филозофски пружа отворену подршку слободи говора у Србији и придружује се грађанским настојањима за успостављањем демократског друштва.
20
 
Феб
 
2024

Доцент др Ирена Ћировић одржаваће консултације у пролећном семестру петком у 13:00 часова, кабинет 483.


20
 
Феб
 
2024

Расписује се Конкурс за доделу Награде Веселина Лучића за 2024. годину, за најбоље књижевно остварење наставника и сарадника на Универзитету у Београду, објављено у 2023. години.

Детаље, одлуку и пријаву на конкурс погледајте у прилогу вести.20
 
Феб
 
2024

Апсолвенти и постапсолвенти (студенти који су на Факултет уписани закључно са школском 2005/06. годином), могу извршити пријаву испита за мартовски апсолвентски рок. Пријављивање испита ће се обавити oд 01.03. до 03.03.2023. године.

Да би студент могао да пријави испит у мартовском апсолвентском року потребно је да упише школску 2023/24. годину.

Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

Студент уплаћује надокнаду за пријаву испита најкасније до 29.02.2024. године на жиро-рачун Факултета 840-1614666-19 и лични позив на број (који је истоветан са корисничким именом за улазак у студентски досије).

Студенти ће 04.03.2024. године на свом е-индексу видети да ли су им одобрени предмети које су пријавили за мартовски апсолвентски рок.

Приговори се подносе 04.03.2024. године. Студенти су у обавези да поштују време предвиђено за приговоре. Накнадни приговори се неће уважавати.

Испити у мартовском апсолвентском року ће се одржати од 25. до 29. марта 2024. године.

Одлуку и детaљне информације можете погледати у прилогу вести.19
 
Феб
 
2024

Поштоване колегинице и колеге,

Центар за развој каријере Филозофског факултета отвара конкурс за пријем нових чланова у шест сектора: едукативни, каријерни, истраживачко-журналистички, сектор за спољне односе, маркетинг и евент сектор.

Кроз рад у овим секторима, Центар успешно усмерава, подржава и охрабрује студенте који желе да унапреде већ постојеће вештине или су спремни да их изграде кроз рад са својим колегама.

Конкурс је отворен за студенте свих година основних студија свих студијских група.

Рок за конкурисање: 22.2.2024.

Чекамо Вас!За више информација посетите:
https://forms.gle/m4koS8odGGX5Jw369


19
 
Феб
 
2024

Позивамо студенте, наставнике и истраживаче Филозофског факултета да присуствују другој тематској вечери научног циклуса СРПСКИ АРХИТЕКТИ НОВИЈЕГ И САВРЕМЕНОГ ДОБА, посвећеној архитекти Александру Радојевићу (1934), истакнутог пројектанта, универзитетског професора, члана АСА и ААС. Сесија ће бити одржана 23. фебруара 2024.год. од 18.30. до 20.15.ч. у сали 108 ,,Драгослав Срејовић’’ Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Говоре: проф.др Александар Кадијевић, арх.Слободан Малдини, мр Маре Јанакова Грујић и арх.Александар Радојевић.


19
 
Феб
 
2024

У прилогу се налази позив за конференцију „Disciplina Variabilis (Cultural Heritage Issues),“ коју организује Универзитет ULSIT од 21. до 22. новембра 2024 у Софији, Бугарска.


19
 
Феб
 
2024

Поштоване колегинице и колеге,

Позивамо вас на прву трибину програма Разговори о уметности коју организују истраживачи Семинара за европску уметност и визуелну културу новог века. Трибина ће се одржати 21. фебруара у 18 часова у клубу Плато (Чика Љубина 18 - 20).

Тема прве трибине је Љубав и смрт у уметности 19. века. Кроз разговор са учесницама програма причаћемо о интерпретацији, еротизацији и трагичној судбини митолошких љубавника, езотеричном поимању овог појма, дуалитету мушког и женског принципа, опасности коју доноси несмотрено препуштање Аморовим стрелама и другим темама.

Учеснице разговора су: др Јована Николић, МА Исидора Савић, МА Мина Радовановић, а модераторка програма је др Јована Миловановић.


14
 
Феб
 
2024

Молбе за додатне бодове студенти и студенткиње могу да предају од 19. фебруара до 01. марта у термину од 12h до 14h на шалтерима Одсека за студентске послове. Потребно је предати:

1. Индекс

2. Молбу у којој се наводи колико бодова желите додатно да пријавите уз образложење. Поред тога Молба треба да садржи основне податке о студенту/кињи: име и презиме, број индекса, година студија, студијска група, као и списак испита које сте дали у јануарском и фебруарском испитном року.

3. Попуњен образац за допуну листе предмета, који се налази у прилогу.

Молбе могу предати искључиво студенти завршних година основних студија (четврте, пете, шесте итд.)


14
 
Феб
 
2024


Институт за антику и класично наслеђе

позива вас на предавање које ће одржати


др Шиме Демо
редовни професор на Одсјеку за хрватски латинитет
Факултета хрватских студија у Загребуна тему

Дигиталне технологије и латински језик
Изабране теме

у среду, 21. фебруар 2024. у 11h30
на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета
(Капетан-Мишино здање, десно, II спрат, просторија СтКл1)
.
14
 
Феб
 
2024

У прилогу се налази позивница за отварање изложбе Куће будућег света- бесмртна јеврејска гробља. Фотографије Рудолфа Клајна, које ће се одржати у среду 21.2.2024, у 19h, у Галерији Пароброд, Капетан Мишина 6а.

У оквиру изложбе биће одржана и промоција књиге Рудолфа Клајна "Metropolitan Jewish Cemeteries in Central and Eastern Europe", коју ће представити научни сарадник др Вук Даутовић.


14
 
Феб
 
2024

У прилогу се налази списак студената који су предали семинарски рад и испунили предиспитну обавезу на курсу Српска уметност новог века 1.


14
 
Феб
 
2024

Настава на изборном курсу Уметност и визуелна култура медитеранског света почиње 29. фебруара.


13
 
Феб
 
2024

Обавештавамо вас о могућностима за учешће студената Универзитета у Београду у три летње школе које се нуде у оквиру сарадње Универзитета у Беоргаду са партнерским институцијама унутар Cicle U. алијансе. Детаљније информације се налазе се на линку: https://www.circle-u.eu/opportunities/students/summer-schools/

Пријава за летњу школу истиче крајем овог месеца, а заинтересовани кандидати се пријављују директно организатору.

Заинтересовани студенти се могу јавити на: iro@f.bg.ac.rs за све даље информације.13
 
Феб
 
2024

12
 
Феб
 
2024

У прилогу се налазе резултати теста са курса: „Архитектура од ренесансе до постмодернизма,“ који је одржан 9.2.2024. године.


12
 
Феб
 
2024

Настава на предмету Увод у иконографију и иконологију средњовековне уметности почиње од уторка 20. фебруара према распореду часова.


↑↑↑