Етнологија и антропологија

Историјат

Библиотека Одељења за етнологију и антропологију, основана почетком 20. века, једна је од најстаријих семинарских библиотека. Заједно са Библиотеком Семинара за историју уметности, потпуно је изгорела у пожару који је избио у згради данашњег Филолошког факултета 1944. године. После Другог светског рата Библиотека је обновљена. Специјализована је, пре свега, за етнологију и културну антропологију, али је богата и литературом која се односи и на друге друштвене науке.

Фондови

Пажљиво одабрани фонд садржи око 30.000 књига и часописа. У његовом саставу налазе се и легати – поклоњене библиотеке професора етнологије Јована Ердељановића, Ђурђице Петровић и Душана Бандића. Посебан део књижног фонда чине дипломски радови, магистарске тезе, докторске дисертације, а однедавно и видеокасете и компакт дискови.

Каталози

Претраживање фонда могуће је преко лисног азбучног ауторског каталога. Захваљујући интернет систему Виртуелне библиотеке Србије (COBISS) могуће је електронско претраживање свих монографских публикација издатих након 2000. године. У октобру 2003. прешло се на електронску обраду публикација.

Контакт

Библиотека Одељења за етнологију и антропологију налази се на петом спрату Филозофског факултета. Отворена је сваког радног дана од 8.00 до 20.00 часова. Читаоница има 30 места.

Рад са корисницима: 8.00 – 12.30 и 14.00 – 19.00

Кабинет:   бЕА
Телефон:  3206-251
Јасна Мијаиловић, ,  Дипломирани библиотекар Е-пошта: 
Давор Петровић, ,  Дипломирани библиотекар Е-пошта: 
↑↑↑