Етнологија и антропологија

Одељењске вести
11
 
Јул
 
2024

Од следеће школске године (2024/25) на Филозофском факултету у понуди је ИМТ (интердисциплинарно-мултидисциплинарно-трансдициплинарни) програм мастер студија (МАС) Античка култура и класично наслеђе.

Ове мастер студије моћи ће да упишу студенти који су завршили било које основне студије на Филозофском или неком другом факултету.

Програм ових мастер студија јединствен је у Србији и нуди свеобухватно упознавање са културом античких Грка и Римљана и њеном рецепцијом.

Поред матичног Одељења за класичне науке у реализацији овог програма мастер студија биће укључени и наставници са Одељења за археологију, Одељења иа историју, Одељења за психологију и Одељења за филозофију.

Детаље у вези са овим мастер студијским програмом — предметима, предавачима и условима за упис — заинтересовани могу видети у атачменту.11
 
Јул
 
2024

Резултати су у прилогу вести!


11
 
Јул
 
2024

(Обавештавају се студенти који су положили испите из Антропологије рода и сродства и Националне етнологије/антропологије - Тело и идентитет у јунском року, а нису дошли на упис оцене, да се јаве на мејл адресу асистенткињи Тамари Зарић (zaric.tamara@gmail.com) уколико желе да им се оцена евидентира.)


10
 
Јул
 
2024

Обавештавамо вас да је Универзитет у Београду отворио позив за пријављивање за реализацију индивидуалне мобилности у оквиру Кључне акције 103 Еразмус+ програма мобилности студената за одлазак на стучне праксе – student mobility for traineeships.

Пријаве се као и до сада врше искључиво преко онлајн платформе Универзитета у Београду MobiON (https://mobion.bg.ac.rs/).

У оквиру овог позива мобилност студената се може реализовати закључно са 31. јулом 2025. године.

Рок за подношење пријава истиче 22. септембра 2024. године у 23:59 часова.

Додатне информације о студентским праксама, условима и релевантној конкурсној документацији, као и пријавни формулар, доступни су на следећем линку: https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/how-to-apply/ka103/required-documents-ka103-outgoing-students-for-traineeships

Заинтересовани студенти се могу јавити на: iro@f.bg.ac.rs за све даље информације.9
 
Јул
 
2024

Обавештавају се студенти да ће Одељење за етнологију и антропологију приговоре на испитне спискове за августовски испитни рок прихватати у среду 17. jула, искључиво електронским путем. Студенти приговоре шаљу на одељенски мејл: ea@f.bg.ac.rs

Студенти су у обавези да поштују време предвиђено за приговоре, те да у електронским индексима обавезно провере да ли су им пријаве прихваћене. Накнадни приговори се неће уважавати.


5
 
Јул
 
2024

Поштоване колеге,

Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за обављање стручне праксе у Републичком заводу за социјалну заштиту за студенте завршних година и мастер студија свих студијских група, на позицији: стручни сарадник.

Задужења укључују:

· Праћење реализације појединачних обука

· Ажурирање интерне базе података

· Анализирање података о стручњацима из области социјалне заштите и њиховим образовним потребама

· Присуствовање интерактивним обукама које реализује Републички завод за социјалну заштиту

Услови ангажовања:

· Студенти завршних година и мастер студија свих студијских група

· Познавање рада на рачунару

Период ангажовања:

· Два месеца

· Почетак волонтирања ће се организовати у договору са сваким појединачним студентом.

Време ангажовања:

· До 12 сати недељно (флексибилно)

Рок за конкурисање: 14.7.2024.

CV послати на: karijera@czrkff.rs

Срдачан поздрав,

Центар за развој каријере Филозофског факултета.

За више информација посетите:
https://czrkff.rs/

https://www.facebook.com/czrkff

https://www.instagram.com/czrkff/


5
 
Јул
 
2024

Награда Веселина Лучића за најбоље књижевно остварење наставника и сарадника на Универзитету у Београду за 2024. годину додељује се за роман Тајни сват (Орфелин издаваштво д.о.о., Нови Сад, 2023), аутора др Марка Пишева, ванредног професора на Универзитету у Београду – Филозофском факултету.


5
 
Јул
 
2024

Студенти свих генерација основних и мастер студија етнологије и антропологије који намеравају да у текућој академској години одбране завршни дипломски тј. мастер рад то могу учинити закључно са 30. септембром 2024. год.

Уколико је ментор одобрио коначну верзију рада студент се јавља стручном сараднику – секретару Одељења за етнологију и антропологију како би се започео процес провере услова за одбрану завршног дипломског, односно мастер рада.

Пре но приступи одбрани завршног рада, студент мора да положи и овери све испите тј. изврши све обавезе предвиђене планом и програмом студија. Испити морају бити истоветно евидентирани и у папирном и у електронском индексу. ВАЖНА НАПОМЕНА: Провера индекса од стране стручног сарадника врши се минимум недељу дана пре заказане одбране.

Како се одбрана завршног рада не пријављује електронским путем , уз индекс, студент доноси и жуту испитну пријаву која се може купити у радњи DESK (продавница поред службеног улаза на Филозофски факултет). Студент попуњава сва празна поља која се налазе на предњој страни жуте испитне пријаве изузев поља о испитном року и семестру.

Завршни рад предаје се искључиво у електронском облику и стручном сараднику – секретару Одељења и библиотеци. Рад је потребно послати на мејлове: ea@f.bg.ac.rs bea@f.bg.ac.rs (штампани примерци нису потребни). Студент, ипак, треба да провери да ли је неопходно да штампани примерак обезбеди ментору или члановима Комисије за одбрану завршног рада.


5
 
Јул
 
2024

Обавештавамо вас да се можете пријавити на следеће конкурсе Erasmus+ програма за мобилност за размену студената.

Списак конкурса и распоред погледајте у прилогу вести.4
 
Јул
 
2024

Студенти приликом уписа могу да уплате чланарину за Здравствено потпорно удружење студената у висини од 400,00 динара. Чланарина се плаћа на шалтерима Факултета број 3 и 4.

Информације о погодностима које студенти остварују као чланови поменуте организације можете пронаћи на http://www.zpubeograd.com/, Инстаграм страници ZPU_studenata_bg и Фејсбук страници Здравствено потпорно удружење студената Београда.4
 
Јул
 
2024

Обавештење за студенте I године студија „бруцоше“ који конкуришу за смештај у студентским домовима у школској 2024/2025. години налази се у прилогу.4
 
Јул
 
2024

Резултати су у прилогу вести.


2
 
Јул
 
2024

Конкурс Министарства за европске интеграције за избор најбољих студентских радова о ЕУ

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије продужило је рок за пријем радова у оквиру наградног конкурса за избор најбољих индивидуалних студентских радова о европској интеграцији и процесу приступања наше земље Европској унији. Нови рок за достављање радова је 30. септембар 2024. године.

Све информације о конкурсу налазе се сајту Министарства, на линку: https://www.mei.gov.rs/srp/vesti/3070/detaljnije/w/0/konkurs-za-izbor-najboljih-studentskih-radova-o-eu-2024-produzen-do-30-septembra/2
 
Јул
 
2024

Резултати су у прилогу вести.


1
 
Јул
 
2024

 • пријава испита: од 08.07. до 16.07.2024.
 • уплата најкасније до: 14.07.2024.
 • провера услова и приговори: 17.07.2024.
 • испити: од 26.08. до 04.09.2024.
 • школарина: 70%.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  1
   
  Јул
   
  2024

  Резултати су у прилогу вести.


  1
   
  Јул
   
  2024

  1
   
  Јул
   
  2024

  27
   
  Јун
   
  2024

  Резултати су у прилогу вести.


  26
   
  Јун
   
  2024

  Резултати су у прилогу вести.


  26
   
  Јун
   
  2024

  Етнографски музеј у Београду објављује конкурс за награду Боривоје Дробњаковић за најбољи мастер рад из области етнологије и антропологије одбрањен у школској години 2022/2023. са оценом десет. Конкурс је отворен до 15. јула. Радови се могу послати на мејл: nagrada.drobnjakovic@etnografskimuzej.rs

  Награда ће бити додељена 20. септембра када се обележава Дан Етнографског музеја.


  25
   
  Јун
   
  2024

  Обавештавају се студенти и студенткиње да ће се састанак поводом теренске праксе "Нестали градски топоними и границе насеља у Београду" одржати у уторак 2.7. у 12:30 часова у кабинету 668. Присуство састанку је обавезно.


  25
   
  Јун
   
  2024

  Упис оцена из предмета Музеологија и Етнолошка и антрополошка музеологија одржаће се у уторак 2.7. у 11 часова у кабинету 668.


  24
   
  Јун
   
  2024

  Резултати су у прилогу вести.


  24
   
  Јун
   
  2024

  Са задовољством најављујемо међународну конференцију „Science, Faith, and Superstition“, којa ће се одржати 27-29. јуна 2024. године на првом спрату Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ (Булевар краља Александра 71).

  Овај догађај представља важан део међународног пројекта „Science, Faith, and Superstition“ посвећеног истраживању односа између науке, вере и сујеверја, који је финансијски подржан од стране Џон Темплтон Фондације (John Templeton Foundation) и Ијан Ремзи Центра за Науку и Религију, Универзитета Оксфорд (Ian Ramsey Centre for Science and Religion, University of Oxford). Руководилац пројекта је проф. др Љиљана Раденовић, редовна професорка Одељења за филозофију.

  На конференцији ће своја истраживања изложити близу 30 међународних и домаћих учесника. Позивамо све заинтересоване да нам се придруже и својим присуством увеличају догађај.

  Више информација о програму конференције доступно је у прилогу вести и на веб страници пројекта http://www.scifas.org/


  ↑↑↑