Историја уметности

Одељењске вести
13
 
Јун
 
2024

Све исправке за пријављене испите у јулском испитном року могуће су 18.6.2024, од 10 до 13 часова. Накнадне жалбе и приговори неће бити уважени.

Студенти се обраћају референту (шалтерска служба) 17.6.2024, од 12 до 14 часова, уколико испити нису одобрени због школарине (потребно је да се поднесе на увид уплатница о уплаћеној школарини).


12
 
Јун
 
2024

Обавештавамо вас да Универзитет у Београду објављује позив за студенте волонтере – CIRCLE U. амбасадоре у школској 2024/25. години. Детаљније информације се налазе у прилогу.12
 
Јун
 
2024

Обавештавамо вас да је отворен конкурс програма “Circle U. Seed Funding Scheme” за подношење предлога пројеката за 2024. годину. Позив је отворен за студенте, академско и истраживачко особље из свих дисциплина и са свих нивоа студија, са девет универзитета чланица “Circle U.” универзитета.

Детаљније информације и образац за пријаву налазе се веб страници: https://www.circle-u.eu/open-campus/seedfunding/

За све заинтересоване биће организована онлајн инфо сесија 13. јуна за коју се можете регистровати путем линка: https://www.surveymonkey.com/r/RJFHLGN

За додатна питања можете да контактирајте тим na: seedfunding@circle-u.eu12
 
Јун
 
2024

Центар за образовање наставника Филозофског факултета расписује Јавни позив за програм учења током читавог живота "Образовање наставника предметне наставе". У прилогу се налазе текст Јавног позива и Пријавни лист који је потребно предати приликом подношења докумената. Пријаве се подносе до 25.6.2024. године.


10
 
Јун
 
2024

У наредној школској години изводиће се курс из анализе јавних дебата путем анализе дигиталних језичких корпуса, који организује међународни конзорцијум. Курс је намењен студентима мастер студија, а више детаља налази се у прилогу.


10
 
Јун
 
2024

У прилогу се налазе резултати теста из курса „Архитектура у Србији (крај 17. – почетак 21. века),” који је одржан 7. јуна 2024. године.


7
 
Јун
 
2024

25.06. 2024. У 13.15 кабинет 109 03.07.2024. у 14.15 кабинет 109 Моле се студенти друге године, Енглески језик 2, АР и ИУ, да изаберу дан када желе да полажу и да се упишу на списак на табли преко пута Кабинета 109. Списак ће бити истакнут 12.06.24.поподне. Наставник Милица Стојановић


7
 
Јун
 
2024

Позивамо све заинтересоване студенткиње и студенте да се пријаве за трећу у низу методолошких радионица које организује Институт за социолошка истраживања.

На радионици ћемо обрадити кључне аспекте истраживања LGBTIQ популације, укључујући дефинисање пола, родног идентитета и сексуалне оријентације, као и њихов утицај на креирање узорка и инструмента истраживања. Разговараћемо о утицају друштвеног контекста на методологију, аутовању као делу истраживања, значају анонимности и поверљивости података као и о кроскултурним разликама у овој области. Радионица ће обухватити и неке препоруке за квантитативна и квалитативна истраживања о LGBTIQ особама, а кроз интерактивну вежбу, учеснице и учесници ће имати прилику да примене стечена знања.

Предавачица је Марија Радоман, научна сарадница Института за социолошка истраживања. Њена истраживања су претежно усмерена на LGBTIQ+ популацију, активизам и вредносне оријентације. Тренутно се бави методологијом истраживања маргинализованих група у друштву.

Радионица је отворена за све смерове и нивое студија. Учешће је бесплатно, али је пријава, због ограниченог броја места, обавезна путем мејла најкасније до 12. јуна нa metodradionice@gmail.com.


6
 
Јун
 
2024

Комеморативни скуп посвећен преминулом професору Силвану Болчићу одржаће се у понедељак, 17. јуна, у 18:00 часова, у свечаној сали „Драгослав Срејовић“ Филозофског факултета у Београду (први спрат, сала 108).

Одељење за социологију


5
 
Јун
 
2024

Резултати колоквијума из предмета Историја уметности српски земаља средњег века II у јунском испитном року.


5
 
Јун
 
2024

Поштоване колегинице и колеге,
у прилогу можете прочитати позив за волонтирање на 18. Међународној хришћанској конференцији.
5
 
Јун
 
2024

Поштоване колегинице и колеге,

У Београду ће од 02. до 06. 09. 2024. године бити одржана 18. Међународна хришћанска конференција, у чијем организовању учествује и Филозофски факултет. Све релевантне податке о скупу можете наћи на следећој веб адреси https://www.18ciac.com.

Будући да се очекује долазак око 200 учесника, биће нам потребна Ваша помоћ како би организовали регистрацију, предавања, кафе паузе и сл. Стога Вас позивам да се пријавите као волонтери и омогућите нам да конференцију организујемо на најбољи могући начин. Тако ћете добити прилику и да се упознате са најновијим резултатима истраживања у области ранохришћанске археологије из перспективе различитих научних области (археологије, историје, историје уметности, класичних наука, теологије итд). Осим тога, организатори покривају трошкове хране и пића, а предвиђен је и додатак дипломи за све волонтере.

Сви заинтересовани могу да се јаве на е-маил адресу perica.spehar@gmаil.com до 25. јуна, како бисмо пре завршетка јулског испитног рока одржали састанак и договорили се око свих детаља.

Срдачан поздрав.

члан Организационог и Научног одбора
проф. др Перица Шпехар


4
 
Јун
 
2024

У прилогу се налазе резултати испита из предмета Уметност у 20. веку: идеје, значења, контексти.

Упис оцена обавиће се у среду 5. јуна 2024. од 16:30 до 17:30 часова. Није обавезан лични долазак.


4
 
Јун
 
2024

Проф. др Ана Костић одржаће консултације у среду 5.6.2024. од 10 до 11 часова, кабинет 483. Надаље консултације ће се обављати путем мејла anchikostic@gmail.com уз виђање према индивидуланом договору.


4
 
Јун
 
2024

Упис оцена на предметима Увод у уметност света и Визуелна култура Балкана код проф. Ненада Макуљевића одржаће се у среду 5.06.2024 у 12 часова.


3
 
Јун
 
2024

Упис оцена са колоквијума из предмета Европска уметност новог века II обавиће се у понедељак 10.6.2024, у 11 часова, кабинет 481.


3
 
Јун
 
2024

Позивамо све заинтересоване студенткиње и студенте да се пријаве за другу у низу методолошких радионица које организује Институт за социолошка истраживања.

У оквиру радионице "Фазе истраживачког процеса," учеснице и учесници ће се упознати са различитим фазама развијања истраживачког пројекта. Радионица ће обухватити избор и дефинисање предмета истраживања, развијање теоријског и контекстуалног оквира, дефинисање циљева и хипотеза, избор истраживачких метода, дизајн узорка, и израду инструмента истраживања. Учествовањем у радионици добијате прилику да, уз менторство, дефинишете истраживачки проблем и примените методолошка и стручна знања на изабраном истраживачком пројекту.

Уводничарка радионице је доценткиња Ирена Петровић, предавачица на предметима Статистика у друштвеним истраживањима, Социолошки практикум, Друштвени систем и друштвене промене у Србији и Економска социологија. Модераторка радионице је Теодора Васиљевић, студенткиња мастер студија социологије.

Радионица је отворена за све смерове и нивое студија. Учешће је бесплатно, али је пријава, због ограниченог броја места, обавезна путем мејла најкасније до 8. јуна на metodradionice@gmail.com .


3
 
Јун
 
2024

3
 
Јун
 
2024

У прилогу се налазе резултати колоквијума из Античке уметности из маја 2024.


3
 
Јун
 
2024

Проф. Лидија Мереник потписиваће преостале налоге за DMT II, као и налоге за стипендисте, сутра, у уторак, 4. јуна од 10 до 11 часова, као и у среду, 12. јуна од 10 до 11 часова, када ће бити држане и редовне консултације. Кабинет 459. О даљим датумима бићете благовремено обавештени.

Све налоге за DMT II можете оставити код секретарке Одељења, Ане Коцјан.


31
 
Мај
 
2024

Евалуација се затвара у недељу 2. јуна у поноћ

Поштоване колегинице и колеге,

Захваљујемо се свима који су до сада попунили анкете за вредновање педагошког рада наставника у пролећном семестру као и анкету за вредновање управљања и организације рада Филозофског факултета. Оне који још увек нису попунили све анкете подсећамо да то могу учинити до 2. јуна у поноћ.

У вашим е-индексима (http://gama.f.bg.ac.rs) анкете за попуњавање се налазе у оквиру дела под називом „Евалуација“.

Подсећамо вас да је од ове школске године учешће у вредновању педагошког рада наставника обавеза студената и да представља услов за упис наредне школске године. Хвала вам на помоћи у обављању овог важног задатка!

Срдачан поздрав,
Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање31
 
Мај
 
2024

У прилогу се налазе резултати испита из предмета Савремена уметност: теме, теденције и теоријски концепти за јунски испитник рок.

Упис оцена обавиће се у понедељак 3.јуна 2024, у термину консултација од 13 до 14 часова, у кабинету 480.


30
 
Мај
 
2024

Четрдесет седма трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати, НАПАД НА ВУКА ЦВИЈИЋА – НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ ДА СЕ ПРЕЋУТИ у сарадњи са недељником Радар, одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 31.5.2024. године од 18:30 часова.

Ћутање је савезник репресивних режима. Дижемо глас против сваке врсте насиља, посебно када су нападнути они који се бескомпромисно боре за истину.

Модераторка - Весна Малишић, Радар

Говорници:

Светлана Цеца Бојковић, глумица
Бојана Савовић, тужитељка
Катарина Петровић, полицајка из Ваљева
Миодраг Јовановић, професор Правног факултета УБ
Драгољуб Дража Петровић, Данас
Стеван Дојчиновић, КРИК
Филип Шварм, Време
Марко Шелић Марчело, писац и музичар

Видимо се на Филозофском.30
 
Мај
 
2024

scholÆstivae
Collegii Carolivicani

Карловачка летња школа
старих језика и култура


одржаће се ове године
од 19. до 26. августа
у Сремским Карловцима

Захваљујући субвенцији Општине Сремски Карловци, за полазнике овогодишње летње школе обезбеђен је смештај и пансион по цени од 13.000 динара. Број субвенционисаних места је ограничен.

Адреса за пријављивање:
collegium.carolivicanum@gmail.com
За обавештења и објаве, скенирај кôд са плаката у прилогу вести.
29
 
Мај
 
2024

Са задовољством најављујемо одржавање Радионице „Science, Faith, and Superstition“, којa ће се одржати 30. маја и 31. маја 2024. године у Темпус сали Филозофског факултета. Овај догађај представља важан део међународног пројекта „Science, Faith, and Superstition“ посвећеног истраживању односа између науке, вере и сујеверја, који је финансијски подржан од стране Џон Темплтон Фондације и Универзитета Оксфорд. Руководилац пројекта је проф. др Љиљана Раденовић, редовна професорка Одељења за филозофију.

На радионици ће учествовати међународни и домаћи предавачи и студенти докторских студија филозофије и класичних наука. Током дводневног догађаја, учесници ће имати прилику да размене идеје и дискутују о темама из области филозофије и историје религије и науке, те да продубе своје разумевање комплексне везе између научних сазнања, верских уверења и културних предања.

Више информација о програму радионице доступно је у прилогу вести и на веб страници пројекта http://www.scifas.org/


↑↑↑