Историја

Одељењске вести
13
 
Јун
 
2024

Резултати испита из предмета Енглески језик 1 су дати у прилогу. Увид у радове и упис оцена одржаће се у петак, 14. јуна, од 12ч у каб. 107 на првом спрату.


13
 
Јун
 
2024

Резултати испита из предмета Енглески језик 1 у јунском року су дати у прилогу. Увид у радове и упис оцена одржаће се у петак, 14. јуна, од 12ч у каб. 107 на првом спрату.


12
 
Јун
 
2024

Обавештавамо вас да Универзитет у Београду објављује позив за студенте волонтере – CIRCLE U. амбасадоре у школској 2024/25. години. Детаљније информације се налазе у прилогу.12
 
Јун
 
2024

Обавештавамо вас да је отворен конкурс програма “Circle U. Seed Funding Scheme” за подношење предлога пројеката за 2024. годину. Позив је отворен за студенте, академско и истраживачко особље из свих дисциплина и са свих нивоа студија, са девет универзитета чланица “Circle U.” универзитета.

Детаљније информације и образац за пријаву налазе се веб страници: https://www.circle-u.eu/open-campus/seedfunding/

За све заинтересоване биће организована онлајн инфо сесија 13. јуна за коју се можете регистровати путем линка: https://www.surveymonkey.com/r/RJFHLGN

За додатна питања можете да контактирајте тим na: seedfunding@circle-u.eu12
 
Јун
 
2024

Центар за образовање наставника Филозофског факултета расписује Јавни позив за програм учења током читавог живота "Образовање наставника предметне наставе". У прилогу се налазе текст Јавног позива и Пријавни лист који је потребно предати приликом подношења докумената. Пријаве се подносе до 25.6.2024. године.


11
 
Јун
 
2024

Упис оцена за студенте који су положили биће у кабинету 579 у 11:00 у понедељак 17. јуна. Полагање испита за остале студенте ће бити у истом кабинету у 10:00


11
 
Јун
 
2024

10
 
Јун
 
2024

У наредној школској години изводиће се курс из анализе јавних дебата путем анализе дигиталних језичких корпуса, који организује међународни конзорцијум. Курс је намењен студентима мастер студија, а више детаља налази се у прилогу.


7
 
Јун
 
2024

Позивамо све заинтересоване студенткиње и студенте да се пријаве за трећу у низу методолошких радионица које организује Институт за социолошка истраживања.

На радионици ћемо обрадити кључне аспекте истраживања LGBTIQ популације, укључујући дефинисање пола, родног идентитета и сексуалне оријентације, као и њихов утицај на креирање узорка и инструмента истраживања. Разговараћемо о утицају друштвеног контекста на методологију, аутовању као делу истраживања, значају анонимности и поверљивости података као и о кроскултурним разликама у овој области. Радионица ће обухватити и неке препоруке за квантитативна и квалитативна истраживања о LGBTIQ особама, а кроз интерактивну вежбу, учеснице и учесници ће имати прилику да примене стечена знања.

Предавачица је Марија Радоман, научна сарадница Института за социолошка истраживања. Њена истраживања су претежно усмерена на LGBTIQ+ популацију, активизам и вредносне оријентације. Тренутно се бави методологијом истраживања маргинализованих група у друштву.

Радионица је отворена за све смерове и нивое студија. Учешће је бесплатно, али је пријава, због ограниченог броја места, обавезна путем мејла најкасније до 12. јуна нa metodradionice@gmail.com.


6
 
Јун
 
2024

Комеморативни скуп посвећен преминулом професору Силвану Болчићу одржаће се у понедељак, 17. јуна, у 18:00 часова, у свечаној сали „Драгослав Срејовић“ Филозофског факултета у Београду (први спрат, сала 108).

Одељење за социологију


5
 
Јун
 
2024

Поштоване колегинице и колеге,

У Београду ће од 02. до 06. 09. 2024. године бити одржана 18. Међународна хришћанска конференција, у чијем организовању учествује и Филозофски факултет. Све релевантне податке о скупу можете наћи на следећој веб адреси https://www.18ciac.com.

Будући да се очекује долазак око 200 учесника, биће нам потребна Ваша помоћ како би организовали регистрацију, предавања, кафе паузе и сл. Стога Вас позивам да се пријавите као волонтери и омогућите нам да конференцију организујемо на најбољи могући начин. Тако ћете добити прилику и да се упознате са најновијим резултатима истраживања у области ранохришћанске археологије из перспективе различитих научних области (археологије, историје, историје уметности, класичних наука, теологије итд). Осим тога, организатори покривају трошкове хране и пића, а предвиђен је и додатак дипломи за све волонтере.

Сви заинтересовани могу да се јаве на е-маил адресу perica.spehar@gmаil.com до 25. јуна, како бисмо пре завршетка јулског испитног рока одржали састанак и договорили се око свих детаља.

Срдачан поздрав. члан Организационог и Научног одбора

проф. др Перица Шпехар


5
 
Јун
 
2024

5
 
Јун
 
2024

Поштоване колегинице и колеге,
у прилогу можете прочитати позив за волонтирање на 18. Међународној хришћанској конференцији.
4
 
Јун
 
2024

Стручну праксу 1 за другу годину историје по програму из 2021. године уписиваће проф. др Марко Шуица 6. јуна у 11 часова у кабинету 565.


3
 
Јун
 
2024

3
 
Јун
 
2024

3
 
Јун
 
2024

Позивамо све заинтересоване студенткиње и студенте да се пријаве за другу у низу методолошких радионица које организује Институт за социолошка истраживања.

У оквиру радионице "Фазе истраживачког процеса," учеснице и учесници ће се упознати са различитим фазама развијања истраживачког пројекта. Радионица ће обухватити избор и дефинисање предмета истраживања, развијање теоријског и контекстуалног оквира, дефинисање циљева и хипотеза, избор истраживачких метода, дизајн узорка, и израду инструмента истраживања. Учествовањем у радионици добијате прилику да, уз менторство, дефинишете истраживачки проблем и примените методолошка и стручна знања на изабраном истраживачком пројекту.

Уводничарка радионице је доценткиња Ирена Петровић, предавачица на предметима Статистика у друштвеним истраживањима, Социолошки практикум, Друштвени систем и друштвене промене у Србији и Економска социологија. Модераторка радионице је Теодора Васиљевић, студенткиња мастер студија социологије.

Радионица је отворена за све смерове и нивое студија. Учешће је бесплатно, али је пријава, због ограниченог броја места, обавезна путем мејла најкасније до 8. јуна на metodradionice@gmail.com .


3
 
Јун
 
2024

3
 
Јун
 
2024

Испити код проф. др Дејана Јечменице се померају за уторак, 11. јун у 17:00 сати, у учионици 510.


31
 
Мај
 
2024

Евалуација се затвара у недељу 2. јуна у поноћ

Поштоване колегинице и колеге,

Захваљујемо се свима који су до сада попунили анкете за вредновање педагошког рада наставника у пролећном семестру као и анкету за вредновање управљања и организације рада Филозофског факултета. Оне који још увек нису попунили све анкете подсећамо да то могу учинити до 2. јуна у поноћ.

У вашим е-индексима (http://gama.f.bg.ac.rs) анкете за попуњавање се налазе у оквиру дела под називом „Евалуација“.

Подсећамо вас да је од ове школске године учешће у вредновању педагошког рада наставника обавеза студената и да представља услов за упис наредне школске године. Хвала вам на помоћи у обављању овог важног задатка!

Срдачан поздрав,
Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање30
 
Мај
 
2024

Четрдесет седма трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати, НАПАД НА ВУКА ЦВИЈИЋА – НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ ДА СЕ ПРЕЋУТИ у сарадњи са недељником Радар, одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 31.5.2024. године од 18:30 часова.

Ћутање је савезник репресивних режима. Дижемо глас против сваке врсте насиља, посебно када су нападнути они који се бескомпромисно боре за истину.

Модераторка - Весна Малишић, Радар

Говорници:

Светлана Цеца Бојковић, глумица
Бојана Савовић, тужитељка
Катарина Петровић, полицајка из Ваљева
Миодраг Јовановић, професор Правног факултета УБ
Драгољуб Дража Петровић, Данас
Стеван Дојчиновић, КРИК
Филип Шварм, Време
Марко Шелић Марчело, писац и музичар

Видимо се на Филозофском.30
 
Мај
 
2024

scholÆstivae
Collegii Carolivicani

Карловачка летња школа
старих језика и култура


одржаће се ове године
од 19. до 26. августа
у Сремским Карловцима

Захваљујући субвенцији Општине Сремски Карловци, за полазнике овогодишње летње школе обезбеђен је смештај и пансион по цени од 13.000 динара. Број субвенционисаних места је ограничен.

Адреса за пријављивање:
collegium.carolivicanum@gmail.com
За обавештења и објаве, скенирај кôд са плаката у прилогу вести.
29
 
Мај
 
2024

Са задовољством најављујемо одржавање Радионице „Science, Faith, and Superstition“, којa ће се одржати 30. маја и 31. маја 2024. године у Темпус сали Филозофског факултета. Овај догађај представља важан део међународног пројекта „Science, Faith, and Superstition“ посвећеног истраживању односа између науке, вере и сујеверја, који је финансијски подржан од стране Џон Темплтон Фондације и Универзитета Оксфорд. Руководилац пројекта је проф. др Љиљана Раденовић, редовна професорка Одељења за филозофију.

На радионици ће учествовати међународни и домаћи предавачи и студенти докторских студија филозофије и класичних наука. Током дводневног догађаја, учесници ће имати прилику да размене идеје и дискутују о темама из области филозофије и историје религије и науке, те да продубе своје разумевање комплексне везе између научних сазнања, верских уверења и културних предања.

Више информација о програму радионице доступно је у прилогу вести и на веб страници пројекта http://www.scifas.org/


28
 
Мај
 
2024

Научни скуп "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба" биће одржан у сали 108 Филозофског факултета 30. и 31. маја. Улаз је слободан, а програм је у прилогу.


28
 
Мај
 
2024

↑↑↑