Андрагогија

Одељењске вести
30
 
Мај
 
2023

30
 
Мај
 
2023

29
 
Мај
 
2023

Археолошки институт вас са задовољством позива на прву интердисциплинарну летњу школу„Summer School in Archaeology and Social Sciences 2023“, у организацији Археолошког института у Београду. Школа је намењена свим студентима основних, мастер и докторских студија чија научна интересовања обухватају области археологије, етнологије, антропологије, социологије, историје, историје уметности, као и студентима свих других друштвених наука, визуелних уметности, менаџмента у култури и слично. Школа ће трајати од 24. до 28. јула 2023. године, а место одржавања биће Археолошки парк Виминацијум.
Пријаве су отворене до 8. јуна 2023.
Детаље о процесу пријаве и више информација о самој школи можете пронаћи у приложеном документу.


29
 
Мај
 
2023

Једанаесто предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Коминтерна и српско национално питање (1919-1943)", одржаће проф. др Александар Животић у четвртак, 1. јуна. Више информација у прилогу.


26
 
Мај
 
2023

Драге студенткиње и драги студенти,

имамо узбудљиве вести за све вас који сте спремни да нам се придружите!
Са поносом објављујемо да ће конкурс за учлањење у Студентску алијансу Филозофског факултета трајати од понедељка, 29. маја до 23. јуна 2023. године!
Да бисте постали део наше заједнице потребно је да попуните приступницу и да је са доказом о статусу студента пошаљете на следећу адресу електронске поште studentska.alijansaff@gmail.com.
Желимо да окупимо одговорне, вредне и талентоване студенткиње и студенте са визијом како бисмо створили снажну и инклузивну заједницу која ће инспирисати и покренути промене!

Шта можете очекивати као чланице и чланови Студентске алијансе Филозофског факултета? Ево само неких од предности:

1. Повезивање и дружење: имате прилику да се повежете и упознате са студентима са свих студијских група Филозофског факултета у Београду. Отворене су могућности за стварање дуготрајних пријатељстава и професионалних контаката.
2. Развој вештина: организујемо различите едукативне радионице, предавања и курсеве који ће вам помоћи да развијете своје вештине, са темама из области науке, културе, образовања, вештачке интелигенције, политике, лидерства, јавног наступа, управљања пројектима или предузетништва. Стекните неопходне вештине за 21. век уз нашу подршку!
3. Активно учешће у пројектима: имате прилику да се активно укључите у различите пројекте и иницијативе које ће вас изазвати, инспирисати и омогућити вам да стекнете практично искуство ван учионице. Будите део тима који доноси позитивне промене!
4. Организација догађаја: имате прилику да помогнете у организацији значајних догађаја на Филозофском факултету и ван њега. Ово је одлична прилика да покажете своје организационе и лидерске способности!
5. Активизам и друштвена одговорност: верујемо у важност друштвене одговорности и активног учешћа у заједници. Придружите се акцијама и пројектима који имају позитиван утицај на друштво!

Консултације са студентима обављамо сваког четвртка и петка од 18 часова у учионици 512 Универзитета у Београду - Филозофског факултета. По потреби смо отворени за консултације, информисање и дружење и другим данима.

За сва остала питања, пишите нам на studentska.alijansaff@gmail.com.23
 
Мај
 
2023

У прилогу се налазе спискови најбољих студената завршних година студија.
Право на жалбу имају сви кандидати 8 дана од дана када је вест објављена. Жалбе се подносе секретарима одељења.22
 
Мај
 
2023

Предавање проф. др Мире Радојевић у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба" Десето предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Српство и југословенство Самосталне радикалне странке (1905-1918)", одржаће проф. др Мира Радојевић у четвртак, 25. маја. Више информација у прилогу.


19
 
Мај
 
2023

Поштоване колегинице и колеге,

Подсећамо вас да се вредновање педагошког рада наставника и сарадника у пролећном семестру завршава у петак 19. маја

Захваљујемо се колегиницама и колегама који су већ попунили упитнике и подсетили бисмо оне који то још нису учинили да преко линка http://gama.f.bg.ac.rs могу да попуне упитнике за вредновање педагошког рада наставника и сарадника у петак 19. маја до 24:00.

Срдачан поздрав,

Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање16
 
Мај
 
2023

Позивамо вас да присуствујете предавању гостујућег професора др Онура Шећкина (Onur Seçkin) на тему Recent Developments in the Turkish Adult Education System: Policies, Strategies, and Implementations.

Предавање ће се одржати у петак од 12-13ч у сали 108 и биће на енглеском језику.

Проф. др Шећкин је ванредни професор Једитепе Универзитета, Факултета за образовање, у Истанбулу, Турска.

Кратку биографију можете пронаћи у прилогу вести.


16
 
Мај
 
2023

Позивамо вас да присуствујете предавању које ће одржати гостујућа професорка др Гокче Гуварџин-Шећкин (Gökçe Güvercin-Seçkin) на тему Reflection of Attachment Style on Adult Learning Experiences у склопу посете Студијскoj групи за андрагогију. Предавање је конципирано на основу истраживања у коме је примењен биографско-наративни метод.

Предавање ће се одржати у четвртак 18.05. од 10-11ч, у сали 108 и отворено је за све заинтересоване.

Проф. др Гуварџин-Шећкин долази са Одељења за образовне науке, при Малтепе Универзитету у Истанбулу, Турска, чију биографију можете наћи у прилогу вести.

Предавање ће се одржати на енглеском језику.


16
 
Мај
 
2023

Девето предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Научна објективност као патриотски чин - Иларион Руварац и заснивање српске научне (критичке) историографије", одржаће проф. др Михаел Антоловић у четвртак, 18. маја. Више информација у прилогу.


9
 
Мај
 
2023

Одељење за психологију саставило је кратке смернице за медијско извештавање о кризним догађајима. Смернице се налазе у прилогу вести.


9
 
Мај
 
2023

Осмо предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Између идентитета и правног положаја: Трговци са османског Балкана у Венецији", одржаће др Марија Андрић у четвртак, 11. маја. Више информација у прилогу.


8
 
Мај
 
2023

Центар за теорију историје са задовољством саопштава да ће др Жоана Матош Гомиж (Институт за филозофију Универзитета у Порту) у уторак, 9. маја одржати два предавања на Филозофском факултету: "Continuities and Ruptures in Early Medieval Iberian Historiography: The Fall of Spain" и "Kingdom of Earth, Kingdom of Heaven: Kings, Queens and Saints in 12th-Century Iberian Historiography". Више детаља у прилогу.


8
 
Мај
 
2023

Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да студентско вредновање педагошког рада наставника и сарадника у пролећном семестру почиње у понедељак 8.5. и да ће трајати до петка 19.5.2023. године.

Позивамо вас да преко својих електронских индекса (http://gama.f.bg.ac.rs) попуните упитнике за вредновање педагошког рада наставника и сарадника са свих предмета које сте слушали у овом семестру. Анкета је анонимна, а у вредновању учествују студенти свих нивоа студија.

Срдачан поздрав,
Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање6
 
Мај
 
2023

Одељење за психологију саставило је кратке смернице за наставнике и запослене у школама, у којима нуде савете за разговор са децом о кризним ситуацијама. Смернице се налазе у прилогу вести.


5
 
Мај
 
2023

Одељење за психологију саставило је кратке смернице за родитеље које нуде савете за разговор са децом о кризним ситуацијама. Смернице се налазе у прилогу вести.


5
 
Мај
 
2023

Наставници и сарадници Одељења за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду саосећају са свима који су погођени трагедијом која се догодила у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, а посебно са породицама страдале деце и радника обезбеђења којима изражавамо најдубље саучешће.

Подстакути овим трагичним догађајем и настојањима да се он објасни, желимо да апелујемо на друштвену солидарност, толеранцију, разумевање и емпатију, у којима етика медија игра значајну улогу. Ова тешка ситуација у којој се налазимо обавезује на преиспитивање и снажење свих друштвених ресурса у превазилажењу кризе. Скрећемо пажњу на нужност системске подршке јачању васпитне функције школе и рада на превенцији насиља и других облика неприхватљивог понашања као њеног саставног дела. Такође, желимо да укажемо на важност континуираног стручног оснаживања наставника и стручних сарадника у школама. Као све израженија јавља се потреба за већим бројем стручних сарадника у школама који би у таквим условима могли адекватније да одговоре на потребе наставника, ученика и њихових родитеља, а у складу с тим и пружају потребну стручну подршку и помоћ.

Потрудимо се сви заједно да школе буду безбедна и сигурна средина за раст и развој деце, што им је основна функција и намена.


3
 
Мај
 
2023

Наставници и старадници Одељења за историју Филозофског факултета Универзитета у Београда дубоко саосећају са породицама страдалих у трагедији која се данас догодила у ОШ Владислав Рибникар у Београду. Губитак живота, посебно живота деце нe може да се пореди ни са једном другом трагедијом. У нападу је, на свом радном месту, повређена и наша колегиница, професорка историје Татјана Стевановић. Рањавање колегинице Стевановић последњи је у низу и до сада најдрастичнији напад на просветне раднике. У нади да ће се и повређени ученици и колегиница Стевановић опоравити, апелујемо на све надлежне институције да ученике и запослене у просвети заштите и створе безбедно окружење за рад и учење. Одељење за историју Филозофског факултета у Београду


3
 
Мај
 
2023

Седмо предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "На путу ка нацији - Срби у Хабзбуршкој монархији у 18. веку", одржаће др Исидора Точанац Радовић у четвртак, 4. маја. Више информација у прилогу.


3
 
Мај
 
2023

Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за обављање стручне праксе у Републичком заводу за социјалну заштиту за студенте завршних година и мастер студија свих студијских група, на позицији: стручни сарадник.

Задужења укључују:
· Праћење реализације појединачних обука
· Ажурирање интерне базе података
· Анализирање података о стручњацима из области социјалне заштите и њиховим образовним потребама
· Присуствовање интерактивним обукама које реализује Републички завод за социјалну заштиту

Услови ангажовања:
· Студенти завршних година и мастер студија свих студијских група
· Познавање рада на рачунару

Период ангажовања:
· Два месеца
· Почетак волонтирања ће се организовати у договору са сваким појединачним студентом

Време ангажовања:
· До 12 сати недељно (флексибилно)

Рок за конкурисање: 11.5.2021.

CV послати на: karijera@czrkff.rs

Опширније о уcлугама Центра:
· Сајт: https://czrkff.rs/
· Facebook: https://www.facebook.com/czrkff
· Instagram: https://www.instagram.com/czrkff/28
 
Апр
 
2023

Поштоване колегинице и колеге,
Позивамо вас на трибину "Човек и његове слике: антропологија уметности као историја уметности" у четвртак 11. маја у 19h, у Клубу Филозофског факултета (Клуб Плато).
Током последњих деценија, циљ историје уметности је - од разумевања естетских вредности уметничког дела, прерастао у покушај разумевања односа човека и слике у различитим контекстима. Тај обрт отвара питање да ли се у савременој хуманистици заиста може говорити о традиционалној историји уметности и њеним методама, или је је она прерасла у антрополошка истраживања уметности?

Учесници: др Милена Улчар, Филозофски факултет
др Јаков Ђорђевић, Филозофски факултет
др Лада Стевановић, Етнографски институт САНУ
др Милош Ћипранић, Институт за филозофију и друштвену теорију
Модератор: Иван Милековић28
 
Апр
 
2023

Библиотека Одељења за педагогију и андрагогију отвара позив за студенте и дипломиране студенте андрагогије за волонтирање.

Позив је отворен за 1 место за волонтере-андрагоге.

Период ангажовања:
Волонтерско ангажовање се одвија у библиотеци Одељења за педагогију и андрагогију током једног семестра или током целе године.

Након једносеместралног волонтирања волонтери добијају званичну потврду и упис остварених ЕСПБ бодова у додатак дипломи по завршетку студија.

Након једногодишњег волонтирања волонтери стичу право полагања испита за библиотекаре у Народној библиотеци Србије (уколико су студенти - након завршетка студија, а уколико су дипломирали након истека волонтирања).

Потребни услови:
1. Студент основних, мастер или докторских студија андрагогије Филозофског факултета Универзитета у Београду
2. Одсуство алергија (на прашину, гриње…)
3. Познавање рада на рачунару
4. Смисао за административне послове

Рок за пријаву: до 5.5.2023. до 16 часова
Tачан датум ангажовања волонтера биће прецизиран са библиотекарима Одељења за педагогију и андрагогију.

Пријава:
Пријава кандидата се врши преко пријавног формулара који се налази у прилогу.
Попуњене формуларе слати на: ljavalic@f.bg.ac.rs


28
 
Апр
 
2023

25
 
Апр
 
2023

Институт за антику и класично наслеђе
и Центар за библијску филологију и херменеутику
позивају вас на предавање које ће

др Бошко Ерић
доцент на Православном богословском факултету »Свети Василије Острошки«
Универзитета у Источном Сарајеву

одржати под насловом

Арамејски језик од најстаријих сачуваних записа до настанка ислама

у четвртак 27. априла од 9h45
на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета
(Капетан Мишино здање, десно, други спрат)
↑↑↑