Класичне науке

Одељењске вести
20
 
Сеп
 
2023

Обавештавамо студенте основних студија да ће од 24.09.(00ч) - 01.10.(20ч). године моћи да пријаве предмете које ће слушати и/или полагати у академској 2023/24. години. Предмети ће се и ове године пријављивати електронским путем, у оквиру е-индекса. Сва обавештења и упутства студенти могу пронаћи на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/slusanje (одељенски део сајта / информације о студирању или у делу за студенте / информације о студирању).

Своје одабране и прихваћене комбинације испита за слушање и полагање моћи ћете да видите у својим електронским индексима почевши од среде, 04. октобра 2023. од 24ч.

Позивамо све студенте који још увек нису активирали налог за е-индекс, да то учине што пре, према упутствима на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita (одељенски део сајта / информације о студирању или у делу за студенте / информације о студирању).



20
 
Сеп
 
2023

Кандидат који је у септембарском року изашао на писмени део испита из предмета Историјска граматика грчког језика Ι није испунио услов за излазак на усмени део испита.




19
 
Сеп
 
2023

Поштоване колегинице и колеге,

своје одабране и прихваћене комбинације испита за слушање и полагање моћи ћете да видите у својим електронским индексима почевши од среде, 04. октобра 2023. од 24ч.

Уколико будете имали рекламације на одобрене комбинације испита, можете се обратити вашим секретаријатима одељења од 05. октобра до 12. октобра 2023.

Приликом рекламације, морате попунити одговарајући образац (у зависности да ли пријављујете нову комбинацију или коригујете неки предмет из постојеће комбинације) који се налази на сајту факултета.

https://www.f.bg.ac.rs/files/korisno/pp_obrazac_osnovne_2023_promena.doc

https://www.f.bg.ac.rs/files/korisno/pp_obrazac_osnovne_2023_dopuna.doc



19
 
Сеп
 
2023

Упис студената у наредну годину ДОКТОРСКИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА у школској 2023/24. години обавиће се од 25.09. до 11. 10. 2023.* године од 12-14 часова (важи за студенте који се уписују у октобру месецу)

Детаљне информације о упису можете погледати у прилогу вести.



19
 
Сеп
 
2023

Упис студената у наредну годину студирања на МАСТЕР АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА за школску 2023/24. годину обавиће се од 25.09. до 11.10. 2023.*године од 12-14 h канцеларија бр.1

Детаљне информације о упису можете погледати у прилогу вести.



18
 
Сеп
 
2023

Термин уписа оцена у индекс за студенте који су положили испит из предмета Енглески језик 1 у претходним роковима је 21. септембар 2023. године од 12 до 13ч у кабинету 107 на првом спрату.


15
 
Сеп
 
2023

Кандидат који је у септембарском року изашао на писмени део испита из предмета Историјска граматика латинског језика Ι није испунио услов за излазак на усмени део испита.


6
 
Сеп
 
2023

Полазници Летње школе су студенти и студенткиње основних, мастер и докторских студија Филозофског факултета у Скопљу и Београду са свих студијских програма. Заинтересовани кандидати могу се јавити на мејл адресе iro@f.bg.ac.rs и summerschool@fzf.ukim.edu.mk најкасније до 05.10.2023. Број места је ограничен. Превоз и смештај студената за потребе летње школе биће покривен од стране оба факултета. Одабрани ученици који ће похађати летњу школу добиће сертификат о учешћу у летњој школи.



детаљне информације се налазе у прилогу вести

1
 
Сеп
 
2023

ПЛАН АКТИВНОСТИ за студенте I године основних студија ("бруцоше") који конкуришу за смештај у студентске домове у школској 2023/2024. години можете погледати у прилогу вести.



30
 
Авг
 
2023

 • пријава испита: од 04.09. до 08.09.2023.
 • уплата најкасније до: 07.09.2023.
 • провера услова и приговори: 11.09.2023. од 12 до 14h
 • испити: од 14.09. до 23.09.2023.
 • школарина: 90%.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.



  28
   
  Авг
   
  2023

  На усмени део испита из предмета Грчки језик ΙΙ може изаћи Хелена Гавран.




  25
   
  Авг
   
  2023

  Кандидат који је изашао на писмени део испита из предмета Историјска граматика латинског језика Ι није положио.


  25
   
  Авг
   
  2023

  Писмени део испита из предмета Грчки језик I и Грчки језик II одржаће се у предвиђено време, у суботу, 26. 8. у 11.00, у сали 104, на првом спрату нове зграде.




  22
   
  Авг
   
  2023

  Обавештавамо вас да се можете пријавити на следеће конкурсе Erasmus+ програма за мобилност за размену студената:

  Ghent University – пријава до 20. септембра у 14:00 часова – студенти: основне и мастер студије, 022 Humanities (except languages)

  University of Rijeka – пријава до 20. септембра у 14:00 часова – студенти свих нивоа студија, 0222 History and archaeology 0223 Philosophy and ethics 0313 Psychology

  University of Helsinki – пријава до 20. септембра у 14:00 часова – студенти: основне и мастер студије, 022 Humanities (except languages)

  Catalan Institute of Human Paleoecology and Social Evolution/University of Rovira i Virgili – пријава до 20. септембра у 14:00 часова – студенти: докторске студије, 0222 History and archaeology

  University of Primorska – пријава до до 20. септембра у 14:00 часова – студенти свих нивоа студија, 022 Humanities (except languages)

  University of Ljubljana – пријава до 20. септембра у 14:00 часова – студенти свих нивоа студија, 0223 Philosophy and ethics

  У оквиру Circle U универзитета отворени су следећи конкурси на које се могу пријавити сви студенти Универзитета у Београду:

  University of Vienna - CIRCLE U. – пријава до 20. септембра у 14:00 часова – студенти: основне и мастер студије

  University of Louvain (UCLouvain) - CIRCLE U. – пријава до 20. септембра у 14:00 часова – студенти: основне и мастер студије

  Aarhus University - CIRCLE U. – пријава до 20. септембра у 14:00 часова – студенти: основне и мастер студије

  Université Paris Cité - CIRCLE U. – пријава до 20. септембра у 14:00 часова – студенти: основне и мастер студије

  University of Pisa - CIRCLE U. – пријава до 20. септембра у 14:00 часова – студенти: основне и мастер студије

  Додатне информације:

  General information on mobility for the students and staff of the University of Belgrade. Please read carefully:

  http://bg.ac.rs/Mobilnost.pdf
  http://bg.ac.rs/files/en/international/FAQs-outgoing.pdf
  https://www.f.bg.ac.rs/files/medjunarodna_saradnja/FAQ_razmena_2022.pdf
  https://www.youtube.com/watch?v=vsch7YhX5Ss

  Важна информација – молимо Вас да евентуалне измене рокова за пријаву пратите на http://mobion.bg.ac.rs/

  Додатне информације о програму ERASMUS + можете пронаћи на ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus

  Детаље о апликационој процедури и потребним документима можете пронаћи на: https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/erasmus-pages/ub-students-and-staff/application-procedure-and-documents

  За додатне информације можете се јавити на iro@f.bg.ac.rs



  1
   
  Авг
   
  2023

  Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за обављање волонтерске праксе у Myзеjу популарних и супкултура за студенте или дипломаце свих степена студија у области друштвених и сродних или интердисциплинарних наука.

  Као истраживач/ица имаћеш прилику да објавиш један од већ припремљених радова или да напишеш потпуно нови! Твој рад биће објављен у склопу публикације овогодишњег истраживачког циклуса Музеја популарних и супкултура.
  Ове године теме ће бити везане за двехиљадите године са фокусом на популарне и супкултуре.
  Током трајања истраживачког дела циклуса имаћеш прилике да радиш на основу претходно утврђених рокова, финализираш јединствен рад на основу твог предлога и учествујеш у креативној,радној атмосфери музејске екипе. Такође, имаћеш прилке за хоризонталну менторску подршку и сарадњу са другим колегама, као и консултације и креативну дискусију са људима различитих степена образовања и истраживачког искуства.

  Ко све може да се пријави?
  Студент или дипломац свих степена студија у области друштвених и сродних или интердисциплинарних наука (културологија, социологија, антропологија, етнологија, комуникологија, андрагогија, теорија уметности...).
  Ако те интересују теме популарних и супкултура, а долазиш из других области које нису наведене у огласу, слободно се пријави и путем своје пријаве покажи твоју јединствену перспективу!
  Број студената који могу да учествују није лимитиран!

  Које теме можеш да истражујеш?
  °Истраживања популарних и супкултура 2000их
  °(Поп) Културе сећања
  °Комерцијализације и потрошачке културе
  °Смена генереације и однос генерацијских идентитета
  °Питања родних и сексуалних идентитета у периоду 2000их
  °Демократизације у Србији и њене повезаности са поп/супкултуром 2000их

  Шта ми је све потребно за пријаву?
  Обавезно је послати:
  ● Кратку радну/волонтерску/истраживачку биографију - у .пдф или .доц формату са неопходним информацијама (студије, степен студија, интересовања, претходно искуство и сл.)
  ● Тему и кратак резиме (200-500 речи) – радни наслов, кратак сажетак предмета истраживања, методологија коју би желео/ла да примениш у свом истраживању, теорије и истраживачка питања или хипотезе.

  Пожељно је (није обавезно) послати:
  ● Претходне истраживачке радове о сродним темама;
  ● Радове који нису строго истраживачки (новинарски чланци, критике, блогови, видео и аудио прилози и сл.) о популарним културама и супкултурама;
  ● Референце и контакт особе.

  Какве радове могу да пријавим?
  Могу се пријавити теме за радове који су већ написани, као и за оне које тек планирате да истражујете, а желели бисте да објавите. Могуће је пријавити:
  - есејске радове (краћег формата) дужине 5-10 страница А4 формата
  - истраживачке радове (дужег формата) 10-15 страница А4 формата
  Оба типа радова морају да поштују структуру академског рада и правилно навођење литературе по АПА стилу навођења извора.

  Како ће изгледати наша сарадња?
  Након пријаве, јавићемо се у најкраћем могућем року са резултатима конкурса и феедбацк-ом на твој предлог рада. Можеш очекивати информативни разговор у коме ћеш имати прилику да детаљније објасниш своју истраживачку идеју.
  Ако твој рад буде одабран за публикацију Бацк2Басицс имаћеш прилике да будеш у контакту са другим истраживачима и истраживачицама на пројекту и размењујеш литературу и информације.
  Договор о предаји финалне верзије рада уследиће након завршеног конкурса, а планирана је за крај године, опсег Новембар - Децембар 2023.

  Пријаве се могу послати до недеље, 13.08. у 23:59h ЧЕТ. на мејл popsubup.career@gmail.com са насловом ,,Пријава за Истраживача/истраживачицу - Бацк2Басицс’’.
  Питања везана за пријаву, као и сва додатна питања везана за позицију, струкутуру музеја, селекцију и начин пријаве можете послати на мејл: popsubup@gmail.com у било ком тренутку.
  Свим пристиглим пријавама ћемо послати потврду о успешно пристиглој пријави. Са радовима који се разматрају за публикацију биће организован информативни онлине разговор.

  Свако од учесника на истраживачком циклусу, може захтевати потврду о пракси, као и било који други вид потврде (потврда о волонтирању и сл). Потврде се могу тражити по успешном објављивању рада. Поред тога њихова биографија и рад биће истакнути у дигиталној публикацији музеја.
  Отворено за особе са хендикепом!



  10
   
  Јул
   
  2023

  Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду организује Седми међународни интердисциплинарни скуп младих научника друштвених и хуманистичких наука Kонтексти, који ће се одржати 1. децембра 2023. године. Циљ скупа је окупљање младих научника, студената докторских студија, из различитих области друштвених и хуманистичких наука ради размене искустава и идеја, у циљу подстицања и промовисања интеркултуралног и интердисциплинарног дијалога. Рок за пријаву је 20. август 2023. године.

  Позив и пријаву можете пронаћи на сајту конференције овде:
  http://konteksti.ff.uns.ac.rs/sr/o-skupu/vesti/



  4
   
  Јул
   
  2023

  Тражиш прилику да стекнеш драгоцено искуство, примениш своје знање и развијеш вештине? Народни музеј је управо отворио пријаве за праксу у сарадњи са ЦЗРКФФ 2023.

  Нови рок за пријаву: 09.07.2023.

  Трајање праксе: 3 месеца (јул-септембар 2023.)
  Минимални број сати: 80h
  Расположиви дани: четвртак, петак, субота, недеља
  Биографије кандидата послати на: karijera@czrkff.rs


  Сви студенти су добродошли! Без обзира на студијску групу, основне или мастер академске студије, ова пракса пружа јединствену прилику за стицање искуства у музејском окружењу.

  Током праксе ћете имати прилику да се упознате са историјатом, организацијом и просторима Народног музеја, као и да се укључите у припрему изложби и материјала о сталној поставци. Такође, пружа се могућност рада са посетиоцима, вођења група различитих узраста и врста, организације радионица и много више!

  Комуникација на страним језицима, посебно енглеском, је обавезна за све пријављене.

  Задужења студената током праксе укључују:
  - Дежурство у изложбеном простору и комуникација са посетиоцима пружајући им техничке информације, распоред у простору и детаље о експонатима.
  - Вођење група са различитим темама и узрастима, пружајући стручно или ауторско вођење.
  - Учешће у радионицама за одрасле и децу, пружајући подршку и касније преузимање самосталних активности.
  - Организација манифестација и догађаја при музеју, како би се посетиоцима пружило незаборавно искуство.
  - Могућност укључивања у дигитални маркетинг, у договору са ПР сектором, за оне који желе да стекну искуство у овој области.

  Поред изузетног искуства и едукације, постоји могућност придруживања Клубу сарадника Народног музеја! Након завршене праксе, студенти могу постати чланови Клуба и остати део наше заједнице колико год желе.

  Не пропусти прилику да се пријавиш и постанеш део тима Народног музеја!



  4
   
  Јул
   
  2023

 • пријава испита: од 06.07. до 12.07.2023.
 • уплата најкасније до: 11.07.2023.
 • провера услова и приговори: 13.07.2023. од 12 до 14h
 • испити: од 24.08 до 02.09.2023.
 • школарина: 70%.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.



  4
   
  Јул
   
  2023

  Обавештење за студенте I године студија „бруцоше“ који конкуришу за смештај у студентским домовима у школској 2023/2024 години налази се у прилогу.



  28
   
  Јун
   
  2023

  Тражиш прилику да стекнеш драгоцено искуство, примениш своје знање и развијеш вештине? Народни музеј је управо отворио пријаве за праксу у сарадњи са ЦЗРКФФ 2023.

  Трајање праксе: 3 месеца (јул-септембар 2023.)
  Минимални број сати: 80h
  Расположиви дани: четвртак, петак, субота, недеља
  Рок за пријаву: 02.07.2023.
  Пријаве послати на: karijera@czrkff.rs


  Сви студенти су добродошли! Без обзира на студијску групу, основне или мастер академске студије, ова пракса пружа јединствену прилику за стицање искуства у музејском окружењу.

  Током праксе ћете имати прилику да се упознате са историјатом, организацијом и просторима Народног музеја, као и да се укључите у припрему изложби и материјала о сталној поставци. Такође, пружа се могућност рада са посетиоцима, вођења група различитих узраста и врста, организације радионица и много више!

  Комуникација на страним језицима, посебно енглеском, је обавезна за све пријављене.

  Задужења студената током праксе укључују:
  - Дежурство у изложбеном простору и комуникација са посетиоцима пружајући им техничке информације, распоред у простору и детаље о експонатима.
  - Вођење група са различитим темама и узрастима, пружајући стручно или ауторско вођење.
  - Учешће у радионицама за одрасле и децу, пружајући подршку и касније преузимање самосталних активности.
  - Организација манифестација и догађаја при музеју, како би се посетиоцима пружило незаборавно искуство.
  - Могућност укључивања у дигитални маркетинг, у договору са ПР сектором, за оне који желе да стекну искуство у овој области.

  Поред изузетног искуства и едукације, постоји могућност придруживања Клубу сарадника Народног музеја! Након завршене праксе, студенти могу постати чланови Клуба и остати део наше заједнице колико год желе.

  Не пропусти прилику да се пријавиш и постанеш део тима Народног музеја!



  27
   
  Јун
   
  2023

  26
   
  Јун
   
  2023

  На јавни позив за упис на програм образовања током читавог живота „Образовање наставника предметне наставе“ у јунском року пријавила су се три кандидата. На основу приложене документације Комисија за упис је проценила да кандидати задовољавају услове за упис на програм. У прилогу се налази Прелиминарна листа са бројем признатих ЕСПБ наставничког образовања. Термин за жалбе на прелиминарну листу је 28.06.2023. путем електронске поште cppmo@f.bg.ac.rs.


  23
   
  Јун
   
  2023

  На усмени део испита из Историјске граматике латинског језика Ι може изаћи Слободан Трајковић (КЛ20-4).




  22
   
  Јун
   
  2023

  Молимо студенте и запослене (осим оних који дежурају на пријемном испиту) да у данима пријемног испита (26.6. и 27.6.) у периоду од ујутро до 15h без преке потребе не улазе у зграду Факултета.
  Хвала на сарадњи!



  20
   
  Јун
   
  2023

  Одељење за класичне науке са задовољством обавештава колегинице и колеге да су двојица студената класичних наука награђена овогодишњом Бранковом наградом Матице српске која се додељује за најбољи мастер, завршни или семинарски рад из области књижевности. Прву награду добио је Настас Јакшић за завршни рад мастер студија »Аристотелова ἁμαρτία кроз призму Софокловог Едипа, Антигоне и Електре« урађен под менторством проф. др Дарка Тодоровића, а трећу награду добио је Милан Врљановић за завршни рад мастер студија »Књига о Јудити« урађен под менторством доц. др Ила Аккада.




  ↑↑↑