Класичне науке

Одељењске вести
11
 
Јул
 
2024

Од следеће школске године (2024/25) на Филозофском факултету у понуди је ИМТ (интердисциплинарно-мултидисциплинарно-трансдициплинарни) програм мастер студија (МАС) Античка култура и класично наслеђе.

Ове мастер студије моћи ће да упишу студенти који су завршили било које основне студије на Филозофском или неком другом факултету.

Програм ових мастер студија јединствен је у Србији и нуди свеобухватно упознавање са културом античких Грка и Римљана и њеном рецепцијом.

Поред матичног Одељења за класичне науке у реализацији овог програма мастер студија биће укључени и наставници са Одељења за археологију, Одељења иа историју, Одељења за психологију и Одељења за филозофију.

Детаље у вези са овим мастер студијским програмом — предметима, предавачима и условима за упис — заинтересовани могу видети у атачменту.10
 
Јул
 
2024

Обавештавамо вас да је Универзитет у Београду отворио позив за пријављивање за реализацију индивидуалне мобилности у оквиру Кључне акције 103 Еразмус+ програма мобилности студената за одлазак на стучне праксе – student mobility for traineeships.

Пријаве се као и до сада врше искључиво преко онлајн платформе Универзитета у Београду MobiON (https://mobion.bg.ac.rs/).

У оквиру овог позива мобилност студената се може реализовати закључно са 31. јулом 2025. године.

Рок за подношење пријава истиче 22. септембра 2024. године у 23:59 часова.

Додатне информације о студентским праксама, условима и релевантној конкурсној документацији, као и пријавни формулар, доступни су на следећем линку: https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/how-to-apply/ka103/required-documents-ka103-outgoing-students-for-traineeships

Заинтересовани студенти се могу јавити на: iro@f.bg.ac.rs за све даље информације.5
 
Јул
 
2024

Поштоване колеге,

Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за обављање стручне праксе у Републичком заводу за социјалну заштиту за студенте завршних година и мастер студија свих студијских група, на позицији: стручни сарадник.

Задужења укључују:

· Праћење реализације појединачних обука

· Ажурирање интерне базе података

· Анализирање података о стручњацима из области социјалне заштите и њиховим образовним потребама

· Присуствовање интерактивним обукама које реализује Републички завод за социјалну заштиту

Услови ангажовања:

· Студенти завршних година и мастер студија свих студијских група

· Познавање рада на рачунару

Период ангажовања:

· Два месеца

· Почетак волонтирања ће се организовати у договору са сваким појединачним студентом.

Време ангажовања:

· До 12 сати недељно (флексибилно)

Рок за конкурисање: 14.7.2024.

CV послати на: karijera@czrkff.rs

Срдачан поздрав,

Центар за развој каријере Филозофског факултета.

За више информација посетите:
https://czrkff.rs/

https://www.facebook.com/czrkff

https://www.instagram.com/czrkff/


5
 
Јул
 
2024

Обавештавамо вас да се можете пријавити на следеће конкурсе Erasmus+ програма за мобилност за размену студената.

Списак конкурса и распоред погледајте у прилогу вести.4
 
Јул
 
2024

Студенти приликом уписа могу да уплате чланарину за Здравствено потпорно удружење студената у висини од 400,00 динара. Чланарина се плаћа на шалтерима Факултета број 3 и 4.

Информације о погодностима које студенти остварују као чланови поменуте организације можете пронаћи на http://www.zpubeograd.com/, Инстаграм страници ZPU_studenata_bg и Фејсбук страници Здравствено потпорно удружење студената Београда.4
 
Јул
 
2024

Обавештење за студенте I године студија „бруцоше“ који конкуришу за смештај у студентским домовима у школској 2024/2025. години налази се у прилогу.2
 
Јул
 
2024

Конкурс Министарства за европске интеграције за избор најбољих студентских радова о ЕУ

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије продужило је рок за пријем радова у оквиру наградног конкурса за избор најбољих индивидуалних студентских радова о европској интеграцији и процесу приступања наше земље Европској унији. Нови рок за достављање радова је 30. септембар 2024. године.

Све информације о конкурсу налазе се сајту Министарства, на линку: https://www.mei.gov.rs/srp/vesti/3070/detaljnije/w/0/konkurs-za-izbor-najboljih-studentskih-radova-o-eu-2024-produzen-do-30-septembra/1
 
Јул
 
2024

 • пријава испита: од 08.07. до 16.07.2024.
 • уплата најкасније до: 14.07.2024.
 • провера услова и приговори: 17.07.2024.
 • испити: од 26.08. до 04.09.2024.
 • школарина: 70%.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  1
   
  Јул
   
  2024

  27
   
  Јун
   
  2024

  На усмени део испита из Грчког језика II може изаћи Теодора Гардовић.

  Увид у резултате писменог студенти могу добити пред почетак усменог испита.
  25
   
  Јун
   
  2024

  На усмени део испита из предметa Историјска граматика латинског језика I може изаћи Марина Стевановић.
  24
   
  Јун
   
  2024

  На усмени део испита из предмета Латински језик I може изаћи Марко Грбић.

  Све кандидаткиње које су полагале писмени део испита из предмета Латински језик II могу погледати своје радове у понедељак, 1. јула у 10 сати.
  24
   
  Јун
   
  2024

  Са задовољством најављујемо међународну конференцију „Science, Faith, and Superstition“, којa ће се одржати 27-29. јуна 2024. године на првом спрату Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ (Булевар краља Александра 71).

  Овај догађај представља важан део међународног пројекта „Science, Faith, and Superstition“ посвећеног истраживању односа између науке, вере и сујеверја, који је финансијски подржан од стране Џон Темплтон Фондације (John Templeton Foundation) и Ијан Ремзи Центра за Науку и Религију, Универзитета Оксфорд (Ian Ramsey Centre for Science and Religion, University of Oxford). Руководилац пројекта је проф. др Љиљана Раденовић, редовна професорка Одељења за филозофију.

  На конференцији ће своја истраживања изложити близу 30 међународних и домаћих учесника. Позивамо све заинтересоване да нам се придруже и својим присуством увеличају догађај.

  Више информација о програму конференције доступно је у прилогу вести и на веб страници пројекта http://www.scifas.org/


  24
   
  Јун
   
  2024

  У прилогу можете видети позив Музеја Војводина ради учешћа у археолошким ископавањима.
  24
   
  Јун
   
  2024

  Моле се студенти да током одржавања пријемног испита 25. и 26. јуна од 10 до 15 часова не долазе на Факултет, ако немају заказане испите или друге неодложне обавезе.

  Читаонице у то време неће радити.

  Комисија за упис Филозофског факултета  24
   
  Јун
   
  2024

  Oбавештење о спровођењу пријемног испита и уписа на Филозофски факултет академске 2024/2025. године се налази у прилогу ове вести.  24
   
  Јун
   
  2024

  Oбавештење о важним датумима пријемног испита и уписа на Филозофски факултет академске 2024/2025. године се налази у прилогу ове вести.  18
   
  Јун
   
  2024

  Кандидати се пријављују на Конкурс 19. и 20.6.2024. од 10 до 14 сати, као и 21.6.2024. од 10 до 12 сати за упис на све студијске програме.

  Распоред погледајте у прилогу вести.  17
   
  Јун
   
  2024

  Управа Филозофског факултета вас са великим задовољством позива на прославу Дана Факултета, у уторак 18.06.2024. године у 18 часова, у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду.  17
   
  Јун
   
  2024

  Позивамо студенте да пријаве учешће у археолошким ископавањима Велике и Мале Баланице у Сићеву код Ниша. У Малој Баланици је откривена вилица људског претка (Хомо бодоензиса) стара више од 400 хиљада година, док су у Великој Баланици нађени артефакти и остаци неандерталаца стари између 290 и 240 хиљада година. Ископавања се реализују у сарадњи са Универзитетом у Винипегу, а трајаће од 1. до 30 августа.


  Студенти могу да бораве на ископавањима 15 или 30 дана (у првој или другој групи). Храна и смештај су обезбеђени. Студентима археологије боравак на терену биће признат као теренска пракса.


  Број учесника је ограничен.


  За пријаву учешћа обратите се проф. др Душану Михаиловићу на мејл dmihailo@f.bg.ac.rs.
  13
   
  Јун
   
  2024

  Резултати испита из предмета Енглески језик 1 су дати у прилогу. Увид у радове и упис оцена одржаће се у петак, 14. јуна, од 12ч у каб. 107 на првом спрату.


  13
   
  Јун
   
  2024

  Резултати испита из предмета Енглески језик 1 у јунском року су дати у прилогу. Увид у радове и упис оцена одржаће се у петак, 14. јуна, од 12ч у каб. 107 на првом спрату.


  12
   
  Јун
   
  2024

  Обавештавамо вас да Универзитет у Београду објављује позив за студенте волонтере – CIRCLE U. амбасадоре у школској 2024/25. години. Детаљније информације се налазе у прилогу.  12
   
  Јун
   
  2024

  Обавештавамо вас да је отворен конкурс програма “Circle U. Seed Funding Scheme” за подношење предлога пројеката за 2024. годину. Позив је отворен за студенте, академско и истраживачко особље из свих дисциплина и са свих нивоа студија, са девет универзитета чланица “Circle U.” универзитета.

  Детаљније информације и образац за пријаву налазе се веб страници: https://www.circle-u.eu/open-campus/seedfunding/

  За све заинтересоване биће организована онлајн инфо сесија 13. јуна за коју се можете регистровати путем линка: https://www.surveymonkey.com/r/RJFHLGN

  За додатна питања можете да контактирајте тим na: seedfunding@circle-u.eu  12
   
  Јун
   
  2024

  Центар за образовање наставника Филозофског факултета расписује Јавни позив за програм учења током читавог живота "Образовање наставника предметне наставе". У прилогу се налазе текст Јавног позива и Пријавни лист који је потребно предати приликом подношења докумената. Пријаве се подносе до 25.6.2024. године.


  ↑↑↑