Vesti i događaji

Опште вести
RSS
18
 
Апр
 
2024

Научно веће Центра за истраживање наставе историје и историјског наслеђа изражава неслагање и забринутост због нетачних навода и произвољних тумачења која су пренели поједини портали поводом одржавања Трећег београдског симпозијума о настави историје под називом „Разоружавање историје“ одржаног 11. и 12. априла, а чији је суорганизатор Филозфски факултет Универзитета у Београду. Симпозијум, већ три године окупља наставнике, студенте и стручњаке из Србије и Европе који се баве наставом историје, стварајући простор у којем се размењују различите иновативне праксе у сфери академске, наставне, студентске и ученичке заједнице уз подстицање демократске културе, међусобног разумевања и свестраног сагледавања историје.

Овогодишњи симпозијум на коме су учествовали и представници Министартсва просвете Републике Србије, Завода за унапређивање образовања и васпитања Републике Србије садржао је и пратеће догађаје, студентски семинар у организацији Интернационалног удружења студената историје, међународну радионицу удружења EuroClio са темом „Пропитивање споменика“ (Monumental Challenges) и представљање приручника за наставнике „Учионица сећања на отвореном“ који је реализован уз подршку Министарства просвете Републике Србије. Колеге студенти, окупљени у Клуб студената историје „Острогорски“, организовали су семинар на коме је учествовало 36 студената из читаве Европе и представљали савремене тенденције историографије, као и своју посвећеност научном приступу изучавања прошлости.

Вербални напади и говор мржње усмерен на студенате Клуба студената историје „Острогорски“, учеснике семинара, супротни су највишим законским актима Републике Србије (Устав Републике Србије, чл. 46), основним демократским принципима, слободи изражавања, као и институционалној партиципацији младих у јавном животу, дебатама и догађајима од значаја за академску заједницу и друштво у целини. Упућујемо апел да се осуди говор мржње и подржи студентско ангажовање у развијању културе дијалога, демократских вредности као и њихово учешће у остваривању права младих о чему је било говора на Симпозијуму.

Научно веће Центра:

проф. др Марко Шуица

проф. др Данијела Стефановић

проф. др Дубравка Стојановић

проф. др Радивој Радић16
 
Апр
 
2024

Драге колеге,

Удружење студената педагогије "Фреире" организује хуманитарну акцију "Филозофски је помоћи" за Нурдор и нашу колегиницу са педагогије Марину Николић.

За тај догађај потребни су нам волонтери који би нам помогли током хуманитарног базара 19. и 20. априла. Посебно би нам значила помоћ јачих волонтера, који би нам помогли у преношењу књига и полица за њих.

Молимо све заинтересоване да се што пре пријаве путем гугл документа тако што ће уписати своје име у жељену смену:

https://docs.google.com/document/d/1BAaPIINUIlVy1cuKNulkiuReR3RWjtJUcz9p6RKWdCg/edit?usp=sharing

Хвала унапред!
УСП ”Фреире”


16
 
Апр
 
2024

Коначни резултати избора за представнике студената Универзитета у Београду - Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду налазе се у прилогу.15
 
Апр
 
2024

Одељење за археологију има част да вас позове на предавања др Ивана Дрнића (Археолошки музеј у Загребу) и мр Кристине Бркић Дрнић (Културно-повијесни центар Сисачко-мославачке жупаније)


ЧЕТВРТАК 18.04.2024, 13–15 часова, свечана сала „Драгослав Срејовић“, Филозофски факултет у Београду:


Сегестика и Сисција - насеље с почетка повијести


Римска Сисција


ПЕТАК 19.04.2024, 13:15–14:45 часова, учионица 410, Филозофски факултет у Београду:


Ластово, малени оток с великим археолошким потенцијалом (Истраживања у шпиљи Рачи)
15
 
Апр
 
2024

Разговор о књизи Етика: теоријски минимум проф. др Ненада Цекића одржаће се у уторак, 16. априла, с почетком у 15 часова у Институту за филозофију и друштвену теорију, у улици Краљице Наталије број 45 у Београду.

У овој монографији, аутор пружа преглед основних питања етике. Фокус студије је на ономе што проф. др Ненад Цекић назива „теоријским минимумом". То су појмови, теме и теорије за које он сматра да су темељ сваког озбиљног бављења етиком као филозофском дисциплином.

Поред аутора, у разговору учествују: доц. др Александар Добријевић (Филозофски факултет у Београду), доц. др Милица Смајевић Рољић (Филозофски факултет у Београду), доц. др Стефан Мићић (Филозофски факултет у Београду), др Игор Цвејић, виши научни сарадник (ИФДТ), др Тамара Плећаш, научни сарадник (ИФДТ) и Ана Липиј, истраживач приправник (ИФДТ).

Ненад Цекић (Београд, 1963), редовни је професор етике и других области филозофија морала и управник је Одељења за филозофију на Филозофском факултету Универзитета у Београду. До сада је објавио четири монографије: Држава између анархије и утопије (2007), Метаетика: проблеми и правци (2013), Утилитаризам и Бентамова филозофија морала (2018/19) и Филозофија морала Џона Стјуарта Мила (2018/19).


15
 
Апр
 
2024

Лабораторија за експерименталну психологију Вас позива на трибину са темом „Зависност метода у психологији као специјалној науци од нормираности предмета изучавања", о којој ће говорити Каја Дамњановић (Институт за филозофију и Лабораторија за експерименталну психологију, Одељење за психологију, Филозофски факултет Универзитета у Београду).

Трибина ће се одржати у четвртак, 18. априла у 15 часова у Лабораторији за експерименталну психологију (сутерен Филозофског факултета у Београду).12
 
Апр
 
2024

Прелиминарни резултати избора за представнике студената Универзитета у Београду - Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду налазе се у прилогу.12
 
Апр
 
2024

Позивамо средњошколце свих разреда средњих школа на пролећно издање Отворених врата на Филозофском факултету у Београду у петак 12. и суботу 13. априла!

Чекамо вас на бројним штандовима где ћете у опуштеној атмосфери моћи да сазнате све о нашим студијским програмима, занимљивим истраживачким темама, пријемном испиту, студентском организовању и активностима на филозофији, социологији, класичним наукама, археологији, психологији, историји, андрагогији, педагогији, историји уметности и етнологији и антропологији. Упознаћете бројна студентска удружења, а наше студенткиње и студенти ће вас повести и у обилазак Факултета!

У суботу 13. априла, у току Отворених врата, нудимо вам и низ креативних радионица:

11ч - Између историје и псеудоисторије: у потрази за „правом“ причом о прошлости
12ч - Мимологија: етнологија и антропологија кроз интернет мимове
12ч - Фантастичне звери: древни описи загонетних животиња
13ч - Моделовање наставе по мери ученика
13ч - Од Нике до Најка: закорачите у свет уметности
14ч - Да ли стереотипи одражавају друштвену стварност и зашто не?
14ч - Која је све храна људима западала за зубе? Истражите са археолозима!
15ч - Слобода и/или сигурност? Етичке и политичке границе личне одговорности
15ч - Како да се сложимо кад се не слажемо? Кључни фактори успешне комуникације

На радионице се пријавите путем линка:

ttps://forms.gle/h86cajU3A4BJvzWWA.

Детаљни опис радионица можете наћи на:

https://www.f.bg.ac.rs/files/radionice_2024_SVI-4.pdf

Постер за Отворена врата се налази у прилогу вести.

Видимо се на Филозофском!


10
 
Апр
 
2024

Поштоване колегинице и колеге,

Удружење студената педагогије „Фреире“ уз подршку Центра за међународну сарадњу и односе с јавношћу Фф организује хуманитарну акцију „Филозофски је помоћи“ која ће се одржати у петак 19. и суботу 20. априла. Прикупљена средства ће се донирати удружењу НУРДОР (Национално удружење родитеља деце оболеле од рака), као и студенткињи педагогије Марини Николић за лечење.

Акција подразумева базар књига, аксесоара, кућне декорације и играчака, дружење уз кафу и чај, као и програме за децу „Поклони ми“ и „Игре без граница“.

Позивамо вас овим путем да учествујете у прикупљању очуваних ствари за хуманитарни базар. Ствари које можете донети су: књиге ( ауторске и друге стручне књиге, белетристику, књиге за децу), аксесоари (торбе, каишеви, рукавице, накит), кућну декорацију и играчке (осим плишаних играчака).

Прикупљање организујемо од 11. до 17. априла у приземљу Филозофског факултета.

Поред тога, позивамо вас да посетите хуманитарну акцију „Филозофски је помоћи“:

Петак 19. април

11-15č. Базар књига

Субота 20. април

11-17č. Базар књига, аксесаора, декорације и играчака на Платоу

11-17č. Кафа и чај на Платоу

11-15č. Игре без граница (Студентски парк, у случају лошег времена спортска сала на Факултету)

12-14č. Радионица „Поклони ми“ (други спрат Фф)

Током радионице деца и родитељи имају прилику да направе, нацртају или напишу шта би некоме поклонили, а радови ће потом бити представљени у оквиру изложбе на другом спрату Филозофског факултета.

Организацијом акције желимо да истакнемо вредности давања, поновног коришћења ствари, као и повезивања са локалном заједницом. Позив ћемо проследити локалним вртићима и школама. Свака подршка у ширењу вести је добродошла, посебно путем родитељских вибер група из вртића или школа.

Захваљујемо вам се унапред на донацијама у виду ствари и позивамо вас да дођете на Плато Филозофског факултета 19. и 20. априла и допринесете нашем заједничком циљу!

Срдачан поздрав,
Удружење студената педагогије “Фреире”

(постер се налази у прилогу вести)


9
 
Апр
 
2024

Коначна листа кандидата за представнике студената Универзитета у Београду - Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду за изборе расписане за 12.04.2024. године налази се у прилогу.1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70
↑↑↑