Studenti

Вести за све студенте
29
 
Сеп
 
2023

Пријем студената прве године у Кабинету за стране језике одржаће се у понедељак 2.10. од 13.30 со 15.00 часова. Студенти могу видити на које језике су распоређени на табли испред кабинета 109 (први спрат) или нам се обратити на мејл ksj@f.bg.ac.rs КАБИНЕТ ЗА СТРАНЕ ЈЕЗИКЕ


28
 
Сеп
 
2023

Центар за образовање наставника Филозофског факултета расписује други Јавни позив за програм учења током читавог живота "Образовање наставника предметне наставе". У прилогу се налазе текст Јавног позива и Пријавни лист који је потребно предати приликом подношења докумената. Пријаве се подносе до 12.10.2023. године, до 12ч.


27
 
Сеп
 
2023

Студентски парламент и ове године организује Менторски програм са жељом да се повежу бруцоши са колегама старијих година студија!
Идеја је да се на овај начин бруцошима олакша улазак у свет студирања и да старији студенти поделе своја искуства и информације које су релевантне за почетак студија.
Од ове године организована је и посебана опција програма за студенте са хендикепом.

Сви студенти заинтересовани за Менторски програм (било да су бруцоши или студенти старијих година студија) могу се пријавити путем следећег линка:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfmvAhIkOE48uVez4xNz2LSmmnELdF1-egOhvVLs2U5i-FiJg/viewform Желимо срећан почетак нове школске године свим студентима Филозофског факултета!26
 
Сеп
 
2023

Обавештење о конкурсу за пријем студената у установу Студентски центар "Београд" за школску 2023/2024

Детаљније у прилогу вести.26
 
Сеп
 
2023

Обавештење у вези спровођења Конкурса за студентске кредите и стипендије 2023/2024.

Детаљније у прилогу вести.26
 
Сеп
 
2023

Обавештавамо студенте основних студија да ће од 24.09.(00ч) - 04.10.(20ч). године моћи да пријаве предмете које ће слушати и/или полагати у академској 2023/24. години. Предмети ће се и ове године пријављивати електронским путем, у оквиру е-индекса. Сва обавештења и упутства студенти могу пронаћи на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/slusanje (одељенски део сајта / информације о студирању или у делу за студенте / информације о студирању).

Своје одабране и прихваћене комбинације испита за слушање и полагање моћи ћете да видите у својим електронским индексима почевши од суботе, 07. октобра 2023. од 24ч.

Рок за рекламације на ваше комбинације је од 09-16. октобра у секретаријатима одељења. Позивамо све студенте који још увек нису активирали налог за е-индекс, да то учине што пре, према упутствима на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita (одељенски део сајта / информације о студирању или у делу за студенте / информације о студирању).20
 
Сеп
 
2023

Обавештавамо студенте основних студија да ће од 24.09.(00ч) - 01.10.(20ч). године моћи да пријаве предмете које ће слушати и/или полагати у академској 2023/24. години. Предмети ће се и ове године пријављивати електронским путем, у оквиру е-индекса. Сва обавештења и упутства студенти могу пронаћи на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/slusanje (одељенски део сајта / информације о студирању или у делу за студенте / информације о студирању).

Своје одабране и прихваћене комбинације испита за слушање и полагање моћи ћете да видите у својим електронским индексима почевши од среде, 04. октобра 2023. од 24ч.

Позивамо све студенте који још увек нису активирали налог за е-индекс, да то учине што пре, према упутствима на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita (одељенски део сајта / информације о студирању или у делу за студенте / информације о студирању).19
 
Сеп
 
2023

Упис студената у наредну годину студирања на МАСТЕР АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА за школску 2023/24. годину обавиће се од 25.09. до 11.10. 2023.*године од 12-14 h канцеларија бр.1

Детаљне информације о упису можете погледати у прилогу вести.19
 
Сеп
 
2023

Упис студената у наредну годину ДОКТОРСКИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА у школској 2023/24. години обавиће се од 25.09. до 11. 10. 2023.* године од 12-14 часова (важи за студенте који се уписују у октобру месецу)

Детаљне информације о упису можете погледати у прилогу вести.1
 
Сеп
 
2023

ПЛАН АКТИВНОСТИ за студенте I године основних студија ("бруцоше") који конкуришу за смештај у студентске домове у школској 2023/2024. години можете погледати у прилогу вести.10
 
Јул
 
2023

Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду организује Седми међународни интердисциплинарни скуп младих научника друштвених и хуманистичких наука Kонтексти, који ће се одржати 1. децембра 2023. године. Циљ скупа је окупљање младих научника, студената докторских студија, из различитих области друштвених и хуманистичких наука ради размене искустава и идеја, у циљу подстицања и промовисања интеркултуралног и интердисциплинарног дијалога. Рок за пријаву је 20. август 2023. године.

Позив и пријаву можете пронаћи на сајту конференције овде:
http://konteksti.ff.uns.ac.rs/sr/o-skupu/vesti/4
 
Јул
 
2023

Обавештење за студенте I године студија „бруцоше“ који конкуришу за смештај у студентским домовима у школској 2023/2024 години налази се у прилогу.27
 
Јун
 
2023

26
 
Јун
 
2023

На јавни позив за упис на програм образовања током читавог живота „Образовање наставника предметне наставе“ у јунском року пријавила су се три кандидата. На основу приложене документације Комисија за упис је проценила да кандидати задовољавају услове за упис на програм. У прилогу се налази Прелиминарна листа са бројем признатих ЕСПБ наставничког образовања. Термин за жалбе на прелиминарну листу је 28.06.2023. путем електронске поште cppmo@f.bg.ac.rs.


20
 
Јун
 
2023

Одељење за класичне науке са задовољством обавештава колегинице и колеге да су двојица студената класичних наука награђена овогодишњом Бранковом наградом Матице српске која се додељује за најбољи мастер, завршни или семинарски рад из области књижевности. Прву награду добио је Настас Јакшић за завршни рад мастер студија »Аристотелова ἁμαρτία кроз призму Софокловог Едипа, Антигоне и Електре« урађен под менторством проф. др Дарка Тодоровића, а трећу награду добио је Милан Врљановић за завршни рад мастер студија »Књига о Јудити« урађен под менторством доц. др Ила Аккада.
14
 
Јун
 
2023

Расписује се Конкурс за доделу 10 (десет) финансијских подршки за стручно и научно усавршавање студената Универзитета у Београду.

Детаљније у прилогу вести13
 
Јун
 
2023

Драге колегинице и колеге,

Велико ми је задовољство да вас позовем на прославу значајног јубилеја Филозофског факултета. Наиме, ове године обележавамо 215 година од оснивања Велике школе и 185 година од оснивања Лицеја.

Свечана прослава ће се одржати у дворишту Капетан Мишиног здања, у четвртак 15. јуна, са почетком у 18 часова.

Биће ми част да заједно обележимо овај велики дан за наш факултет.

С поштовањем,
проф. др Данијел Синани13
 
Јун
 
2023


Карловачка летња школа старих језика и култура, намењена ученицима, студентима и наставницима класичних језика, одржаће се од 15. до 22. августа.

Више о активностима и начину како да се пријавите:
http://www.klasicnenauke.rs/uncategorized/scholae-aestivae-collegii-carolivicani-karlovacka-letnja-skola-starih-jezika-i-kultura/
12
 
Јун
 
2023

Завијени смо у црно. Уједињени смо у болу и борби против насиља за боље сутра.

У знак протеста и борбе против ерупције насиља у српском друштву приређује се уметничка инсталација Радета Марковића „Србија у црном“. Откривање уметничког рада одржаће се 13.6.2023. у 18 часова на Платоу испред Филозофског факултета. Посетиоцима ће се обратити новинарка Бранкица Станковић, режисерка Милица Краљ, адвокат Божо Прелевић и режисер Срдан Голубовић.


6
 
Јун
 
2023

Након трагичних догађаја који су се одиграли почетком маја, наш тим психолога и педагога са Филозофског факултета Универзитета у Београду позитивно је одговорио на позив Радне групе за подршку менталном здрављу и сигурности младих Владе Републике Србије и започео са пружањем подршке у образовно-васпитним активностима ученицима, родитељима и наставницима Огледне ОШ “Владислав Рибникар”. Истовремено, различити облици подршке реализовани су и у другим школама које су се директно обратиле за помоћ члановима нашег тима, мотивисане жељом да уз нашу стручну помоћ адекватније одговоре на потребе које су искрсле након трауматичних догађаја.

Будући упознати са горућим проблемима у образовању, сматрамо да је неопходно да у јавности недвосмислено изнесемо свој став према информацијама које су се претходних дана појавиле у медијима, а тичу се “адаптације програма за предшколско, основно и средње образовање” која би имала за циљ “промовисање толеранције, ненасиља и борбе против насиља”, а чија се имплементација најављује од 1. септембра, и то у сарадњи са “Филозофским факултетом”. Јавно изношење нашег става посебно је мотивисано чињеницом да претходних дана није било сасвим јасно ко и како доноси одлуке о образовању, што је супротно нашем залагању за транспарентно доношење одлука.

Наш тим препознаје да су у образовању неопходне свеобухватне промене и осећа потребу и одговорност да у сарадњи са релевантним институцијама и заинтересованим странама допринесе томе да образовне установе у Србији постану одговарајуће место за учење, развој и дружење. Истовремено, желимо да истакнемо да такве свеобухватне промене не могу да се осмисле и реализују “преко ноћи” - искуство са реформама из претходног периода јасно показује да исхитрене и/или једнострано наметнуте промене фрустрирају све учеснике у образовном процесу, без позитивних резултата. Другим речима, свака иоле крупна образовна промена - као што је то најављена адаптација програма за све нивое образовања - захтева да се обезбеди: а) довољно времена како би се постигао консензус међу заинтересованим странама у погледу концепције и садржаја нових програма и/или начина рада; б) одговарајућа подршка надлежних институција за њихову припрему и реализацију.

Уколико би се стекли наведени услови, наш тим свакако би био спреман да у сарадњи са другим релевантним институцијама и појединцима допринесе реализацији Владине иницијативе за адаптацију програма наставе и учења. До тада, настављамо да - у оквиру сопствених компетенција и ингеренција, и у непосредној комуникацији са школама - чинимо мање али смислене кораке ка бољем образовању.

Тим за образовање Филозофског факултета Универзитета у Београду5
 
Јун
 
2023

Филозофски факултет поводом Дана Факултета, награђује једанаест најбољих студената четврте године основних студија пригодном наградом.

У прилогу се налазе одлука и спискови најбољих студената завршних година студија.
Студенти имају право приговора на прелиминарну ранг-листу најкасније до петка 09.06.2023. године до 12:00 часова1
 
Јун
 
2023

Центар за образовање наставника Филозофског факултета расписује јавни позив за програм учења током читавог живота "Образовање наставника предметне наставе". У прилогу се налазе текст Јавног позива и Пријавни лист који је потребно предати приликом подношења докумената. Пријаве се подносе у периоду од 01.06. до 22.06.2023.


31
 
Мај
 
2023

Обавештавамо студенте који су корисници студентског кредита по први пут да уговор, као и обавештења о доспећу (евентуалном враћању кредита) за све активне кориснике студентског кредита, могу преузети у Студентској служби на шалтеру бр. 2.30
 
Мај
 
2023

29
 
Мај
 
2023

Једанаесто предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Коминтерна и српско национално питање (1919-1943)", одржаће проф. др Александар Животић у четвртак, 1. јуна. Више информација у прилогу.


26
 
Мај
 
2023

Клуб студената историје „Острогорски" организује предавање поводом 570 година од пада Цариграда у понедељак, 29. маја, са почетком у 19 ч. у сали 101 на Филозофском факултету у Београду.
Говорници ће бити проф. др Драгољуб Марјановић и проф. др Смиља Марјановић-Душанић са Одељења за историју, као и доц. др Урош Дакић са Катедре за оријенталистику Филолошког факултета у Београду.

Добро дошли!26
 
Мај
 
2023

Драге студенткиње и драги студенти,

имамо узбудљиве вести за све вас који сте спремни да нам се придружите!
Са поносом објављујемо да ће конкурс за учлањење у Студентску алијансу Филозофског факултета трајати од понедељка, 29. маја до 23. јуна 2023. године!
Да бисте постали део наше заједнице потребно је да попуните приступницу и да је са доказом о статусу студента пошаљете на следећу адресу електронске поште studentska.alijansaff@gmail.com.
Желимо да окупимо одговорне, вредне и талентоване студенткиње и студенте са визијом како бисмо створили снажну и инклузивну заједницу која ће инспирисати и покренути промене!

Шта можете очекивати као чланице и чланови Студентске алијансе Филозофског факултета? Ево само неких од предности:

1. Повезивање и дружење: имате прилику да се повежете и упознате са студентима са свих студијских група Филозофског факултета у Београду. Отворене су могућности за стварање дуготрајних пријатељстава и професионалних контаката.
2. Развој вештина: организујемо различите едукативне радионице, предавања и курсеве који ће вам помоћи да развијете своје вештине, са темама из области науке, културе, образовања, вештачке интелигенције, политике, лидерства, јавног наступа, управљања пројектима или предузетништва. Стекните неопходне вештине за 21. век уз нашу подршку!
3. Активно учешће у пројектима: имате прилику да се активно укључите у различите пројекте и иницијативе које ће вас изазвати, инспирисати и омогућити вам да стекнете практично искуство ван учионице. Будите део тима који доноси позитивне промене!
4. Организација догађаја: имате прилику да помогнете у организацији значајних догађаја на Филозофском факултету и ван њега. Ово је одлична прилика да покажете своје организационе и лидерске способности!
5. Активизам и друштвена одговорност: верујемо у важност друштвене одговорности и активног учешћа у заједници. Придружите се акцијама и пројектима који имају позитиван утицај на друштво!

Консултације са студентима обављамо сваког четвртка и петка од 18 часова у учионици 512 Универзитета у Београду - Филозофског факултета. По потреби смо отворени за консултације, информисање и дружење и другим данима.

За сва остала питања, пишите нам на studentska.alijansaff@gmail.com.23
 
Мај
 
2023

У прилогу се налазе спискови најбољих студената завршних година студија.
Право на жалбу имају сви кандидати 8 дана од дана када је вест објављена. Жалбе се подносе секретарима одељења.22
 
Мај
 
2023

Предавање проф. др Мире Радојевић у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба" Десето предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Српство и југословенство Самосталне радикалне странке (1905-1918)", одржаће проф. др Мира Радојевић у четвртак, 25. маја. Више информација у прилогу.


16
 
Мај
 
2023

Девето предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Научна објективност као патриотски чин - Иларион Руварац и заснивање српске научне (критичке) историографије", одржаће проф. др Михаел Антоловић у четвртак, 18. маја. Више информација у прилогу.


16
 
Мај
 
2023

Позивамо вас да присуствујете предавању које ће одржати гостујућа професорка др Гокче Гуварџин-Шећкин (Gökçe Güvercin-Seçkin) на тему Reflection of Attachment Style on Adult Learning Experiences у склопу посете Студијскoj групи за андрагогију. Предавање је конципирано на основу истраживања у коме је примењен биографско-наративни метод.

Предавање ће се одржати у четвртак 18.05. од 10-11ч, у сали 108 и отворено је за све заинтересоване.

Проф. др Гуварџин-Шећкин долази са Одељења за образовне науке, при Малтепе Универзитету у Истанбулу, Турска, чију биографију можете наћи у прилогу вести.

Предавање ће се одржати на енглеском језику.


16
 
Мај
 
2023

Позивамо вас да присуствујете предавању гостујућег професора др Онура Шећкина (Onur Seçkin) на тему Recent Developments in the Turkish Adult Education System: Policies, Strategies, and Implementations.

Предавање ће се одржати у петак од 12-13ч у сали 108 и биће на енглеском језику.

Проф. др Шећкин је ванредни професор Једитепе Универзитета, Факултета за образовање, у Истанбулу, Турска.

Кратку биографију можете пронаћи у прилогу вести.


10
 
Мај
 
2023

Обавештвамо све колегинице и колеге, гошће и госте, да се због непредвиђених околности отказује трибина „У сусрет студентским протестима 1968." заказана за 10. мај у 19 часова.

До следећег виђења,
Удружење студената социологије и Клуб студената историје „Острогорски.


9
 
Мај
 
2023

Осмо предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Између идентитета и правног положаја: Трговци са османског Балкана у Венецији", одржаће др Марија Андрић у четвртак, 11. маја. Више информација у прилогу.


8
 
Мај
 
2023

Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да студентско вредновање педагошког рада наставника и сарадника у пролећном семестру почиње у понедељак 8.5. и да ће трајати до петка 19.5.2023. године.

Позивамо вас да преко својих електронских индекса (http://gama.f.bg.ac.rs) попуните упитнике за вредновање педагошког рада наставника и сарадника са свих предмета које сте слушали у овом семестру. Анкета је анонимна, а у вредновању учествују студенти свих нивоа студија.

Срдачан поздрав,
Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање8
 
Мај
 
2023

Центар за теорију историје са задовољством саопштава да ће др Жоана Матош Гомиж (Институт за филозофију Универзитета у Порту) у уторак, 9. маја одржати два предавања на Филозофском факултету: "Continuities and Ruptures in Early Medieval Iberian Historiography: The Fall of Spain" и "Kingdom of Earth, Kingdom of Heaven: Kings, Queens and Saints in 12th-Century Iberian Historiography". Више детаља у прилогу.


8
 
Мај
 
2023

Драге колегинице и колеге, позивамо вас на трибину „У сусрет студентским протестима 1968." у среду 10. маја у 19 часова на Филозофском факултету у сали 101. Добродошли!5
 
Мај
 
2023

Превод текста заказан је за уторак, 9. мај 2023. године у време предавања у сали 313 (уместо у сали 409). Пошто се превод ради помоћу речника, сви којима је речник потребан могу да га преузму пре почетка предавања у кабинету 107.


3
 
Мај
 
2023

Седмо предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "На путу ка нацији - Срби у Хабзбуршкој монархији у 18. веку", одржаће др Исидора Точанац Радовић у четвртак, 4. маја. Више информација у прилогу.


3
 
Мај
 
2023

Наставници и старадници Одељења за историју Филозофског факултета Универзитета у Београда дубоко саосећају са породицама страдалих у трагедији која се данас догодила у ОШ Владислав Рибникар у Београду. Губитак живота, посебно живота деце нe може да се пореди ни са једном другом трагедијом. У нападу је, на свом радном месту, повређена и наша колегиница, професорка историје Татјана Стевановић. Рањавање колегинице Стевановић последњи је у низу и до сада најдрастичнији напад на просветне раднике. У нади да ће се и повређени ученици и колегиница Стевановић опоравити, апелујемо на све надлежне институције да ученике и запослене у просвети заштите и створе безбедно окружење за рад и учење. Одељење за историју Филозофског факултета у Београду


28
 
Апр
 
2023

25
 
Апр
 
2023

Шесто предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Државни концепт ’граничарске нације’ и њена ауторецепција (Из историје Војне крајине у 18. веку)", одржаће др Јелена Илић Мандић у четвртак, 27. априла. Више информација у прилогу.


25
 
Апр
 
2023

Институт за антику и класично наслеђе
и Центар за библијску филологију и херменеутику
позивају вас на предавање које ће

др Бошко Ерић
доцент на Православном богословском факултету »Свети Василије Острошки«
Универзитета у Источном Сарајеву

одржати под насловом

Арамејски језик од најстаријих сачуваних записа до настанка ислама

у четвртак 27. априла од 9h45
на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета
(Капетан Мишино здање, десно, други спрат)
21
 
Апр
 
2023

Центар за библијску филологију и херменеутику

позива вас на курс

црквенословенског језикасредом од 26. априла 2023. год.
на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета
(Капетан-Мишино здање, десно, II спрат)


предавач Димитрија Рашљић
20
 
Апр
 
2023

Позивамо све колегинице и колеге добре воље да у уторак 25. априла од 10 до 15 часова учествују у Акцији добровољног давања крви у Свечаној сали Факултета.

Више информација се налази у прилогу вести.

Крв је незамењива, а њена несташица је готово редовно стање у нашој земљи, помозите нам да то променимо.

Свака кап се рачуна!19
 
Апр
 
2023

Центар за америчке студије већ ове недеље наставља са својим активностима, те вас позивамо да нам се придружите *у среду, 19. априла у 19 часова у Клубу Филозофског факултета* (улаз из Васине) на *"Разговору о Америци": Да ли је Америка нови Гилеад?* Овом приликом *проф. др Исидора Јарић* разговараће са *др Адрианом Захаријевић*, вишом научном сарадницом Института за филозофију и друштвену теорију, о веома актуелном питању женских права и забрани абортуса у Сједињеним Америчким Државама.


19
 
Апр
 
2023

Пето предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Сава Текелија: Угарски племић и патриота, српски родољуб", одржаће проф. др Бранко Бешлин у четвртак, 20. априла. Више информација у прилогу.


4
 
Апр
 
2023

Поводом Дана студената упућујемо срдачне честитке студентима Филозофског факултета.

Управа факултета.3
 
Апр
 
2023

3
 
Апр
 
2023

Четврто предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Концепт отачаства у српској хагиографији: Живот и подвизи оснивача", одржаће проф. др Смиља Марјановић-Душанић у четвртак, 6. априла. Више информација у прилогу.


3
 
Апр
 
2023

Драге колеге и колегинице,

позивамо Вас на квиз о Хари Потеру који одржава Клуб студената историје "Острогорски". Квиз ће се одржати у Клубу Ф у среду, 5. априла, у 19 часова. Добродошли!29
 
Мар
 
2023

Обавештвамо све колегинице и колеге, гошће и госте, да се због непредвиђених околности отказује трибина заказана за четвртак 30. март.

До следећег виђења,
Иницијатива Није Филозофски ћутати


27
 
Мар
 
2023

Треће предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Идентитет и другост у српском политичком дискурсу епохе османских освајања", одржаће асс. др Александар З. Савић у четвртак, 30. марта. Више информација у прилогу.


27
 
Мар
 
2023

Редовни избор чланова Студентског парламента ће се одржати дана 20.04.2023. године у периоду од 10 до 14 часова у холу првог спрата Филозофског факултета.

Пријем кандидатура за чланове Студентског парламента који се бирају на редовном избору се врши од 02.04.2023. године до 08.04.2023. године, у периоду од 11 до 13 часова, у сали 65 Филозофског факултета.

Кандидатуру предаје лично лице које се њоме предлаже за кандидата, предајом попуњеног Обрасца 1.

У прилогу попуњеног Обрасца 1 се доставља: 1) потврда о статусу студента лица које кандидатуру предаје;
2) кратка биографија лица које кандидатуру предаје;
3) једну од следећих ставки:

- акт студентске организације студената са одељења Филозофског факултета чији је студент лице које кандидатуру предаје, а којом се то лице предлаже за кандидата;
- акт студентске организације студената Филозофског факултета којом се лице које кандидатуру предаје предлаже за кандидата;
- акт студентске организације студената са инвалидитетом којом се лице које кандидатуру предаје предлаже за кандидата;
- писана изјава подршке која садржи имена, презимена и потписе 10% студената Филозофског факултета, а којом се лице које кандидатуру предаје предлаже за кандидата.

На редовном избору се бира укупно 24 члана Студентског парламента и то:

1) два представника студената са Одељења за филозофију;
2) три представника студената са Одељења за социологију;
3) четири представника студената са Одељења за психологију;
4) три представника студената са Одељења за педагогију и андрагогију;
5) три представника студената са Одељења за историју;
6) три представника студената са Одељења за историју уметности;
7) два представника студената са Одељења за археологију;
8) два представника студената са Одељења за етнологију и антропологију;
9) један представник студената са Одељења за класичне науке;
10) један представник студената уписаних по афирмативним мерама и студената са инвалидитетом на Филозофском факултету.

Образац 1 и електронски примерак Одлуке о ближим условима и поступку спровођења редовног избора се налазе у прилогу24
 
Мар
 
2023

Расписује се редовни избор чланова Студентског парламента за мандат у трајању од октобра 2023. године до октобра 2025. године.

Одлука о расписивању се налази у прилогу вести.

У року од пет дана од дана доношења Одлуке о расписивању избора Изборна комисија ће објавити позив на редовни избор који садржи време и место одржавања избора, услове и начин кандидовања и време и место пријема кандидатура, а у чијем се прилогу налази Одлука о ближим условима и начину спровођења редовног избора.21
 
Мар
 
2023

Професор Улф Брунбауер (Директор Института за Источну и Југоисточну Европу, Универзитет у Регензбургу) ће у уторак 21. марта (сала 108, 18:30 часова) држати предавање на тему "What Turns Emigration into a Story? Examples from Southeastern Europe"


21
 
Мар
 
2023

Друго предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Самодржавно отачаство светог Саве (према јеромонаху Доментијану и Теодосију Хиландарцу)", одржаће проф. др Зорица Витић у четвртак, 23. марта. Више информација у прилогу.


17
 
Мар
 
2023

Позивају се удружења студената Факултета да, у складу са Законом о студентском организовању („Сл. гласник РС" 67/2021) и Правилником о ближим условима и начину уписа у регистар студентских организација („Сл. гласник РС" 30/2022), приступе упису у регистар студентских организација које делују на Факултету.

У случају да удружење студената Факултета претендује на узимање учешћа у предстојећем избору чланова Студентског парламента Факултета, предлажући кандидате за тај орган Факултета, моле се та удружења да захтев за стицање статуса студентске организације поднесу закључно са 22.03.2023. године.

Документација коју је приликом подношења захтева за упис у регистар студентских организација неопходно доставити се састоји од следећег:
1) попуњен образац захтева за упис у регистар студентских организација; 2) одлука о упису у регистар удружења или извод из регистра удружења;
3) статут удружења;
4) потврда о статусу студента заступника удружења;
5) годишњи план рада удружења;
6) потврда о вођењу евиденције књиге чланова удружења.
Побројана документа се предају у оригиналу или овереној фотокопији.

Захтев за стицање статуса студентске организације која делује на Факултету се подноси декану Факултета, а предаје се у архиви Факултета.

У прилогу овог позива се налази образац захтева за упис у регистар студентских организација и пример потврде о вођењу књиге чланова.17
 
Мар
 
2023

Прво су нападнути медији. Па Скупштина. Па правосуђе. Сада је кренуо напад на Универзитет. То неће проћи.
Осуђујемо све покушаје гушења слободе изражавања и критичке мисли и пружамо пуну подршку колегиници и колегама са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Иницијатива Није Филозофски ћутати


16
 
Мар
 
2023

Центар за библијску филологију и херменеутику
позива вас на предавање које ће

др Бојана Радовановић
с Универзитета за медијевистику Аустријске академије наука

одржати под насловом

»Сусретох старца на пусту месту«: преплитање канонских и неканонских сижеа у богумилској егзегетичкој радионици

у понедељак 27. марта у 18h30
на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета
(Капетан-Мишино здање, десно, II спрат)
15
 
Мар
 
2023

Прво предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Присуство и облици исказивања националних и патриотских осећања у документима владара средњовековне Србије", одржаће проф. др Небојша Порчић у четвртак, 16. марта. Више информација у прилогу.


14
 
Мар
 
2023

У оквиру COST акције “Connecting Theory and Practical Issues of Migration and Religious Diversity” (COREnet) организује се летња школа намењена студентима докторских студија и младим истраживачима. Школа ће се одржати на Универзитету у Бечу (Докторска школа за теологију и студије религије) од 12. до 16. јула 2023. Школа ће се одржати на енглеском језику.

Назив овогодишње летње школе је „Religious and non-religious narratives on migration“. Циљ летње школе је разматрање и идентификација религијских и нерелигијских наратива који потенцијално могу да допринесу савременим изазовима у области миграција, и то из интердисциплинарне академске перспективе.

Пријава је отворена до 01. априла 2023. Више информација о школи и начину пријаве можете пронаћи на следећем линку: https://corenetcost.eu/event/corenet-phd-summer-school/


14
 
Мар
 
2023

Позивамо студенте основних, мастер и докторских студија, заинтересоване за теме миграција, расељавања и граница, да се пријаве за Летњу школу о присилним миграцијама. Школа ће бити организована од 17. до 29. јула 2023. године на Факултету политичких наука у Београду. Школа је интердисциплинарног, међународног карактера и одржаваће се на енглеском језику. Укључиће 40 студената из више земаља, бројне предаваче и практичаре.

Школу организује Center on Forced Displacement (Универзитет у Бостону, САД), уз помоћ Факултета политичких наука (Универзитет у Београду, Република Србија), King’s College London (Уједињено Краљевство), Факултета политичких наука (Универзитет у Сарајеву, Босна и Херцеговина) и Sarajevo School of Science and Technology (Босна и Херцеговина). Више информација о теми и циљевима школе: https://www.bu.edu/cfd/education/interdisciplinary-summer-school-on-forced-displacement/

Рок за пријаву је 20. април 2023. године. Пријаве за студенте који живе у Србији су на следећем линку: https://forms.gle/HXD5GeF4BxKCbLXQ9 (копирати линк у претраживач уколико не ради hyperlink)

Организациони одбор ће одабрати до 15 студената из Србије, након увида у пријаве и усменог разговора са свима који се пријаве.


13
 
Мар
 
2023

У среду, 15. марта у 18х у Клубу Филозофског факултета, Центар за америчке студије наставља са серијом „Разговори о Америци“, а овом приликом тема ће бити овогодишња додела Оскара и пратећи поп-културни феномени, као и иконичне, али и важне политичке епизоде из историје ове награде. Гошће ће бити новинарка Јелена Сотировић и песникиња Мирјана Наранџић (ремy_стромборн), а разговор ће водити Ана Филиповић, историчарка уметности.


8
 
Мар
 
2023

Задовољство нам је да вас обавестимо да је отворен позив за летњу школу “Inclusive approaches to educational research” која ће се одржати од 12. до 14. јула 2023. године на Филозофском факултету у Београду. Циљ летње школе је да оснажи младе истраживаче да планирају и реализују истраживања која негују инклузивност као вредност и која могу бити подршка развоју инклузивнијег образовања, надамо се, и друштва.

Летња школа је намењена студентима докторских студија и младим истраживачима који се интересују за образовање, а настала је као резултат заједничке иницијативе Мреже за инклузивно образовање Европске асоцијације истраживача у образовању (EERA) и Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Пријава је отворена до 11. априла, а више информација о летњој школи можете пронаћи у тексту позива и на: https://nauka.f.bg.ac.rs/eera2023/


8
 
Мар
 
2023

Обавештавамо вас да се можете пријавити за летњу школу „Migrations, Minorities, Memories: Approaches to the History and Culture of Southeastern Europe“ коју организује The Institute for Danube Swabian History and Regional Studies од 23-28. јула 2023. године.

Детаљне информације се налазе у прилогу.7
 
Мар
 
2023

Драге колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да ће Клуб студената историје "Острогорски" организовати трибину поводом 20 година од убиства Зорана Ђинђића.
Трибина ће се одржати у уторак, 14. марта са почетком у 19 часова у амфитеатру Георгије Острогорски.

Говорници ће бити: проф. др Дубравка Стојановић, проф. др Чедомир Антић, проф. др Милан Ст. Протић, проф. др Драгољуб Мићуновић и бивши председник Владе Републике Србије Зоран Живковић.

Добродошли!3
 
Мар
 
2023

Фондација Конрад Аденауер је расписала конкурс за доделу стипендије за студенте/киње који студирају у Републици Србији за 2023/2024 годину.

Детаљније информације о условима конкурса, као и листа неопходе документације и пријавни формулар налазе се у прилогу.2
 
Мар
 
2023

*ПОЗИВ ЗА ПЕТУ РАДИОНИЦУ *

*“НЕДЕЉА АМЕРИЧКЕ КУЛТУРЕ И ДРУШТВА“*

*Центар за америчке студије, Филозофски факултет, 27. март – 1. април 2023.*

Центар за америчке студије организује своју прву јубиларну, пету „Недељу
америчке културе и друштва“, од 27. марта до 1. априла на Филозофском
факултету у Београду. Тема овогодишње радионице је „American Journey“. На
овој радионици, професори Одељења за историју, Одељења за историју
уметности, Одељења за социологију, Одељења за етнологију и антропологију и
Одељења за психологију, кроз своја предавања ће вас повести на „америчко
путовање“, и на тај начин дати своје виђење америчке историје, културе и
друштва.

На овом пропутовању кроз Америку, упознаћемо њену Националну географију,
контракултуру Сан Франциска, Холивуд, музеје, али и гетое Лос Анђелеса и
хип-хоп културу. У једном тренутку скренућемо лево од Албукеркија, али ћемо
проћи и Север-северозапад, Дивљи Запад, упознати Амише, амерички Land
Art, завирити у уклету кућу Амитивил, и проћи кроз америчку пустош и ничију земљу. Током
Недеље америчке културе и друштва предвиђене су и додатне активности – паб
квиз, филмске пројекције, посета Музеју савремене уметности, Амбасади САД,
а могуће су и караоке!

Ова радионица намењена је студентима завршне године основних студија и
студентима мастер и докторских студија свих одељења Филозофског факултета,
заинтересованим да сазнају више о америчкој култури и друштву. *Од студената који се пријаве, очекује се присуство током целе радионице.* Број
полазника је ограничен на 30. Пријаву за радионицу (која је у прилогу), уз
биографију и мотивационо писмо, потребно је послати до 13. марта на
rvucetic@gmail.com и centarzaamerickestudije@gmail.com

Студенти који су учествовали на некој од ранијих Недеља америчке културе и друштва, не морају да шаљу мотивационо писмо.

Недељу америчке културе и друштва подржала је Амбасада САД у Београду.


2
 
Мар
 
2023

Пријава предмета за слушање и полагање за студенте докторских академских студија који су школску 2022/23. годину уписали у пролећном семестру ће се обавити од 3. до 10.03.2023. године.1
 
Мар
 
2023

Расписује се Конкурс за доделу 4 (четири) Награде Веселина Лучића за 2023. годину, за најбоље научно односно стручно остварење наставника и сарадника на Универзитету у Београду, објављено у 2022. години.

Награда, у нето износу од по 300.000,00 динара, доделиће се из средстава Задужбине Веселина Лучића.

Рок за подношење пријава је од 1. марта до 28. априла 2023. године.

Одлуку, пријаву и детаљне информације о конкурсу погледајте у прилогу вести.28
 
Феб
 
2023

28
 
Феб
 
2023

Универзитет у Београду расписује конкурс за најбољи научно-истраживачки и стручни рад студената у 2022. години.

У циљу подстицања што бољег успеха на студијама, развијања интересовања за научно-истраживачки и стручни рад студената, подстицања креативног и критичког мишљења код њих, Универзитет у Београду студентима основних академских студија, односно интегрисаних академских студија, као и претходних година, додељује награду за најбољи научно-истраживачки и стручни рад из сваке од групација факултета, израђен у претходној календарској години.

Писмени, дипломски, семинарски и други студентски радови који представљају наставну обавезу, не могу да буду поднети на конкурс.

Рок за пријављивање радова на конкурс је 28. март 2022. године.
У прилогу рада доставља се запечаћена коверта на којој је назначена шифра рада, а у којој су наведени следећи подаци о аутору: име и презиме, назив студијског програма, година студија, контакт адреса, електронска адреса и број телефона.

Радови се достављају секретарима одељења, у штампаној и електронској форми - непотписани, са шифром и кратком стручном оценом факултета.24
 
Феб
 
2023

Институт и Одељење за филозофију имају част да вас позову на гостујуће предавање Др Орне Равив (International Liberal Arts Program, Tel Aviv Univeristy; Unit for History and Philosophy оf Art, Design, and Technology, Shenkar College) под називом "The Cinematic Point of View: Thinking Film with Merlau-Ponty". Др Равив је експерткиња за филозофију филма и етику филмског искуства, а поред теоријског рада такође је и продуценткиња низа документарних и играних филмова који су били увршћени у програм међународних филмских фестивала.

Предавање ће се одржати 2.03.2023. годинеод 13 часова у свечаној сали "Драгослав Срејовић". Након предавања је предвиђена дискусија.24
 
Феб
 
2023

Упис постапсолвената у пролећни семестар ће се обавити од 27.02.до 10.03.2023.године.14
 
Феб
 
2023

Студенти завршних година (од IV до XII ) могу да предају молбу за пријаву додатних бодова од 20. dо 25.02.2023. године у термину од 12 до 14 часова на шалтерима Одсека за студентске послове. У молби је потребно навести основне податке (име, презиме, број индекса), број остварених бодова у току јануарског и фебруарског рока и назив и број бодова предмета који желите да пријавите. Индекс се доноси на увид.14
 
Феб
 
2023

Апсолвенти и постапсолвенти (студенти који су на Факултет уписани закључно са школском 2005/06. годином), могу извршити пријаву испита за мартовски апсолвентски рок. Пријављивање испита ће се обавити oд 01.03. до 03.03.2023. године.

Да би студент могао да пријави испит у мартовском апсолвентском року потребно је да упише школску 2022/23. годину.

Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

Студент уплаћује надокнаду за пријаву испита најкасније до 27.02.2023. године на жиро-рачун Факултета 840-1614666-19 и лични позив на број (који је истоветан са корисничким именом за улазак у студентски досије).

Студенти ће 06.03.2023. године на свом е-индексу видети да ли су им одобрени предмети које су пријавили за мартовски апсолвентски рок.

Приговори се подносе 06.03.2023. године. Студенти су у обавези да поштују време предвиђено за приговоре. Накнадни приговори се неће уважавати.

Испити у мартовском апсолвентском року ће се одржати од 27. до 31. марта 2023. године.

Одлуку и детaљне информације можете погледати у прилогу вести.14
 
Феб
 
2023

Circle U алијанса, којој припада и Универзитет у Београду, од фебруара до јуна ове године ће понудити серију онлине обука из области отворене науке, добробити истраживача, разноликости и инклузивности. Обуке су намењене младим истраживачима, односно асистентима, сарадницима у настави, истраживачима, као и студентима докторских студија.

Ускоро ће бити отворена регистрација и за обуке о управљању истраживачким подацима, лиценцама и отвореном софтверу, јавном ангажовању и интернационализацији академских каријера.

Детаље о овим обукама можете сазнати из садржаја вести објављене на сајту Универзитета у Београду: http://www.bg.ac.rs/sr/vest.php?id=209410
 
Феб
 
2023

Обавештавамо Вас да ће настава из предмета Стручно образовање одраслих почети у понедељак, 20.фебруара, од 08:00.


10
 
Феб
 
2023

10
 
Феб
 
2023

Упис студената у наредну годину ДОКТОРСКИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА у школској 2022/23. години обавиће се од 13.02. до 24. 02. 2023.* године од 12-14 часова (важи за студенте који се уписују од фебруара).

Детаљне информације о упису можете погледати у прилогу вести.8
 
Феб
 
2023

Позив на промоцију књиге ”Феминизам, активизам, политике: Производња знања на полупериферији – зборник радова посвећен Марини Благојевић Хјусон”

9. фебруар, 17 часова, Свечана сала 108 Филозофског факултета

Књига ”Феминизам, активизам, политике: Производња знања на полупериферији” коју су приредиле др Сања Ћопић и др Зорана Антонијевић, зборник је радова у част прерано преминулој истраживачици, активисткињи, феминисткињи и стручњакињи за родне политике др Марини Благојевић Хјусон.

Промоцију организују Филозофски факултет Универзитета у Београду и Секција за феминистичка истраживања и критичке студије маскулинитета.

О књизи говоре: Проф. др Драгица Вујадиновић, проф. др Светлана Томић, др Соња Авлијаш и приређивачице: проф. др Сања Ћопић и др Зорана Антонијевић.

Разговор модерира: др Лилијана Чичкарић.7
 
Феб
 
2023

Обавештавамо вас да су отворене пријаве за летње школе из области глобалног здравља, климатских промена и демократије које ће се одржати у Паризу, Берлину, Ослу и Архусу у оквиру Circle U пројекта Европских Универзитета.

Детаљније информације се налазе се на линку: https://www.circle-u.eu/opportunities/students/summer-schools

Заинтересовани студенти се могу јавити на: iro@f.bg.ac.rs за све даље информације.3
 
Феб
 
2023

Драге колегинице и колеге,

Центар за развој каријере прима нове чланове у маркетинг, едукативном, каријерном сектору као и у сектору спољних односа. Позивамо студенте свих смерова основних студија Филозофског факултета да стекну нова знања и вештине које могу применити у пракси у забавном и безбедном окружењу својих колега. Праксом у Центру се такође добијају додатни ЕСПБ бодови као додатак дипломи на крају студирања!

Рок за пријаву је 12. 2. 2023.
Линк за пријаву: https://forms.gle/J7izksd5xQ17M3jt9

Током попуњавања пријаве изабери сектор чији члан желиш да постанеш.
Детаљније о секторима и условима праксе можеш прочитати на нашем инстаграму @czrkff, као и на сајту czrkff.rs.
За сва остала питања можеш нам послати мејл на filozofski.fakultet.czrk@gmail.com

Чекамо те на интервјуу и желимо ти пуно среће!
Тим Центра за развој каријере.3
 
Феб
 
2023

Конкурс за стипендије Владе Француске 2023-2024. (студије на француском или енглeском језику) отворен је до 27. марта 2023. године. Студенти могу да конкуришу за следеће програме стипендија (све области су заступљене):

мастер 2
докторат у коменторству

Подношење кандидатура на адресу: Француски институт у Србији, Змај Јовина 11, Београд
Контакт особа: vesna.adamovic@institutfrancais.rs

Опширније о условима и критеријумима погледајте:

www.institutfrancais.rs

srbija.campusfrance.org


31
 
Јан
 
2023

28
 
Јан
 
2023

Проф. др Дејан Шимковић, са Универзитета Notre Dame (Аустралија, Сиднеј), ће у уторак 31.01., од 12 часова у просторијама Српског филозофског друштва (ФДС) одржати предавање о "вулгарним" формама монотеизма у Хјумовом делу Natural History of Religion.

Апстракту излагања можете приступити путем следећег линка, а биографију професора Шимковића можете да пронађете овде.

Предавање ће се одржати у хибридној форми, што значи да можете да присуствујете у просторијама ФДС-а или да пратите преко следећег линка.


27
 
Јан
 
2023

Позивамо вас да се пријавите на радионице Центра за промоцију науке о недоумицама и ризицима које пред нас стављају технологије у настајању: дигитална проширена стварност, климатски инжењеринг и неуротехнологије. На радионицама у Научном клубу – 7, 8. и 9. фебруара – моћи ћете да се опробате у новој друштвеној игри и као један од чланова Светског грађанског већа учествујете у доношењу одлука важних за будућност човечанства.

Начин пријављивања: Пријаву за учешће можете попунити ОВДЕ. Рок за пријаве је отворен до 2. фебруара, у 12 часова, а одабрани полазници ће бити контактирани путем имејла. Број учесника је ограничен на 20 по радионици.

Више информација о радионицама можете да пронађете на следећем ЛИНКУ.


25
 
Јан
 
2023

У оквиру Јавног позива за учешће у средствима Министарства науке, технолошког развоја и иновација у 2023. години објављен је и позив за доделу стипендија студентима докторских академских студија на високошколским установама чији је оснивач Република Србија који се укључују у рад акредитованих научноистраживачких организација чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе.

Јавни позив за стипендирање докторанада објављен је 25.01.2023. године и отворен је 30 дана од датума објављивања, закључно са 24.02.2023. године.

Критеријуми, упутства, пријаве и остали обрасци могу се преузети на веб-сајту Министарствa:

https://nitra.gov.rs/tekst/910/javni-poziv-za-ucesce-u-sredstvima-ministarstva-nauke-tehnoloskog-razvoja-i-inovacija-u-2023-godini.php25
 
Јан
 
2023

Лабораторија за биоархеологију вас позива на два предавања гостујућих професора из Свеучилишта у Загребу, која ће бити одржана у четвртак, 26.01. у 17.00 часова у Свечаној сали Филозофског факултета Драгослав Срејовић.

Проф. др Влатка Чубрић Чурик одржаче предавање под називом Доместикацијски процеси те ширење домаћих тауринских говеда, док ће проф. др Ино Чурик одржати предавање под називом Паметна интеграција генетике са знаностима о прошлости у Хрватској: уочавање и премошћивање јаза.24
 
Јан
 
2023

Обавештавамо вас да је Универзитет у Београду отворио позив за пријављивање за реализацију индивидуалне мобилности у оквиру Кључне акције 103 Еразмус+ програма мобилности студената за одлазак на стучне праксе – student mobility for traineeships.

Пријаве се као и до сада врше искључиво преко онлајн платформе Универзитета у Београду MobiON (https://mobion.bg.ac.rs/).

У оквиру овог позива мобилност студената се може реализовати од маја 2023. закључно са 31. октобром 2023. године.

Рок за подношење пријава истиче 20. фебруара 2023. године у 23:59 часова.

Додатне информације о студентским праксама, условима и релевантној конкурсној документацији, као и пријавни формулар, доступни су на следећем линку: https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/how-to-apply/ka103/required-documents-ka103-outgoing-students-for-traineeships

Заинтересовани студенти се могу јавити на: iro@f.bg.ac.rs за све даље информације23
 
Јан
 
2023

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ

О Б А В Е Ш Т Е Њ E

Драге колегинице / Драге колеге,

Позивам Вас на свечану доделу диплома oсновних академсих студија која ће се одржати у петак 27. јануара 2023. године у 12.00 часова у амфитеатру Георгије Острогорски.

Молимо Вас да са собом неизоставно понесете личну карту или пасош како бисмо свечану доделу диплома обавили на ваљан начин и обострано задовољство.

Радујући се нашем предстојећем сусрету,

ДЕКАН ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА
проф. др Данијел Синани19
 
Јан
 
2023

Поштовани,

Промоција зборника радова „Филозофија и наука”, у издању САНУ, биће одржана у среду, 25. јануара, у 13 сати, у Салону клуба САНУ. Реч је о зборнику радова са истоименог научног скупа, који је у организацији Српске академије наука и уметности и Одељење за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Београду одржан 21. и 22. октобра 2020. године у Свечаној сали САНУ. Био је то догађај на коме су се први пут у Србији на једном месту окупити научници и филозофи чија се професионална интересовања налазе у „пресеку“ науке и филозофије.

Поред филозофа, на том скупу су говорили и математичари, теоријски физичари, астрономи, биолози, лекари и психијатри, психолози различитих профила, археолози, антрополози, историчари уметности и стручњаци за класичне науке. Циљ је био унапређење већ постојеће међусобне сарадње филозофа и научника, као и постављање темеља будућем сталном и институционализованом дијалогу.

Позивница је у прилогу.


18
 
Јан
 
2023

 • пријава испита: од 23.01. до 27.01.2023.
 • уплата најкасније до: 25.01.2023.
 • провера услова и приговори: 30.01.2023.
 • испити: од 02.02.2023 до 11.02.2023.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  27
   
  Дец
   
  2022

  Министарство науке, технолошког развоја и иновација РС објавило је ШЕСТИ ПОЗИВ талентованим младим истраживачима – студентима докторских академских студија за укључивање у научноистраживачки рад у акредитованим научноистраживачким организацијама.

  Текст Позива и пратећа документа можете преузети са сајта Министарства на следећој адреси:
  https://nitra.gov.rs/tekst/456/s-e-s-t-i-p-o-z-i-v-talentovanim-mladim-istrazivacima.php  27
   
  Дец
   
  2022

  Поштоване колеге,

  Републички завод за социјалну заштиту, расписује конкурс за обављење неплаћене стручне праксе, за студенте завршних година и мастер студија свих студијских група, на позицији: стручни сарадник

  Задужења укључују:
  • Праћење реализације појединачних обука;
  • Ажурирање интерне базе података;
  • Анализирање података о образовним потребама стручних радника и сарадника у области социјалне заштите
  • Присуствовање интерактивним обукама које реализује Републички завод за социјалну заштиту.

  Услови ангажовања:
  • Студенти завршних година и мастер студија свих студијских група;
  • Познавање рада на рачунару.

  Период ангажовања:
  • Два месеца;
  • Почетак волонтирања ће се организовати у договору са сваким појединачним студентом.

  Време ангажовања:
  • До 12 сати недељно (флексибилно)

  Рок за конкурисање: 15.1.2023.

  ЦВ послати на karijera@czrkff.rs

  текст обавештења

  Срдачан поздрав,
  Тим Центра за развој каријере ФФ.  27
   
  Дец
   
  2022

  26
   
  Дец
   
  2022

  Листа се налази у прилогу вести.  24
   
  Дец
   
  2022

  Поштоване колегинице и колеге,

  Обавештавамо вас да вредновање педагошког рада наставника и сарадника у јесењем семестру почиње у четвртак 15.12. и да ће трајати до среде 28.12.2022. године.

  Позивамо вас да преко својих електронских индекса (http://gama.f.bg.ac.rs) у наведеном периоду попуните упитнике за вредновање педагошког рада наставника и сарадника са свих предмета које сте слушали у овом семестру. Анкета је анонимна, а у вредновању учествују студенти свих нивоа студија.

  Срдачан поздрав,

  Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање  23
   
  Дец
   
  2022

 • пријава испита: од 12.12. до 23.12.2022
 • уплата најкасније до: 21.12.2022.
 • провера услова и приговори: 26.12.2022.
 • испити: од 12.01.2022 до 21.01.2022.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  23
   
  Дец
   
  2022

  Драгим наставницима, сарадницима и студентима ФФ желимо срећне новогодишње и божићне празнике.

  Придружите нам се на новогодишњем коктелу 28 дец. од 13 сати у кабинету декана.

  Управа ФФ.  21
   
  Дец
   
  2022

  У празничном духу даривања и солидарности, иницијатива Зелени Филозофски организује Новогодишњи базар књига од 27. до 29. децембра у периоду од 10 до 18ч у холу на првом спрату Филозофског факултета.

  Стога вас позивамo да одаберете књиге и тако донирате удружењу за подршку особама ометеним у развоју – „Наша кућа“.

  Такође, удружење учествује у акцији ручног прављења папира од рециклираних пакли цигарета, те потрошени материјал можете одложити у кутију која ће бити означена. Како би хуманитарни базар био успешнији, молимо запослене и студенте/киње да донирају књиге које ћемо изложити.

  Зелени Филозофски  21
   
  Дец
   
  2022

  У прилогу се налази списак студената којима је у складу са препоруком Министарства просвете, науке и технолошког развоја број 612-00-01478/1/2020-06 од 28.09.2022. године омогућено финансирање из буџета у школској 2022/23. години.
  Жалбе на списак могу се поднети у Одсеку за студентске послове 22. и 23.12.2022. године од 12 до 14 часова. Накнадне рекламације се неће уважавати.  19
   
  Дец
   
  2022

  Четрдесета трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 22.12.2022. године од 18:30 часова.

  КОГ ЈЕ РОДА БИОЛОГИЈА - о полу и роду у уџбеницима биологије

  У уџбеницима биологије за осми разред основне школе, према програму предмета, аутори праве разлику између пола и рода. Уџбеници су били у употреби у школама током прошле школске године. Међутим, радна група, коју је формирао Завод за унапређивање образовања и васпитања на захтев Министарства просвете, је утврдила да треба исправити недостатке у седам, од осам одобрених уџбеника. На чију иницијативу је преиспитиван садржај одобрених уџбеника? Ко је чинио радну групу за оцену уџбеника и на основу који критеријума су бирани чланови? Да ли је односу пола и рода место у уџбеницима биологије?

  На трибини ће говорити Биљана Стојковић (Билошки и Филозофски факултет Универзитета у Београду), Александар Бауцал (Филозофски факултет Универзитета у Београду), Зоран Аврамовић (Институт за педагошка истраживања, Београд), Алексеј Тарасјев (Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић" Универзитета у Београду) и Оливер Тошковић (модератор, Филозофски факултет Универзитета у Београду)

  Добро дошли!


  14
   
  Дец
   
  2022

  Универзитет у Београду позива студенте основних и мастер студија, који у наредном семестру треба да обаве стручну праксу, да се пријаве на Конкурс за обављање студентске стручне праксе у органима државне управе и локалне самоуправе, који ће трајати од 9. до 31. децембра 2022. године.

  Пријављивање се врши на порталу Центра за развој каријере Универзитета у Београду:
  http://skr.rs/strucnapraksa2023

  Погледајте: - Преглед отворених места према факултетима:
  http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/stranice/uploads/Pregled-broja-mesta-prema-fakultetima-UB.pdf

  - Интегрални текст конкурса:
  target="blank">http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/stranice/uploads/konkurs-strucna-praksa-u-organima-DULS-UB.pdf - Водич за програм Студентске стручне праксе:
  https://drive.google.com/file/d/1DsRiVBXUsdHSGtah14AYkylMILH0_NdV/preview  14
   
  Дец
   
  2022

  Стварање нових знања ради подстицања друштвеног, технолошког, културног, уметничког и економског развоја, повећања друштвеног производа и подизања стандарда грађана и квалитета живота и очување и унапређење општег фонда знања, као услова за разумевање, јачање и допринос светским развојним процесима су неки од законом дефинисаних циљева научноистраживачке делатности. Иако законодавац није предвидео истину као циљ научноистраживачке делатности, да ли бисмо и њу могли овим циљевима придружити, а можда и као прву поставити? Како уопште функционише начин бављења науком данас? Да ли савремени начин бављења науком има позитивне или негативне последице по квалитет целокупног фонда знања? Научноистраживачка делатност појединца игра веома важну улогу у процесу стицања наставно-научних и, наравно, научних звања. Какав је однос између научних резултата и стицања звања?

  Студентски парламент Филозофског факултета, у сарадњи са удружењима студената педагогије, социологије и филозофије, организује циклус од три трибине чије се теме односе на стање високог образовања и науке у Србији, али и шире импликације стања академске заједнице по друштво.

  Трећа у низу трибина, под називом: „Доба (не)квалитетне науке? – Квалитет знања и звања у доба хиперпродукције научних радова”, ће се одржати у уторак 20. децембра 2022. године, са почетком у 19 часова, у Клубу студената Филозофског факултета „Плато” (улаз из Васине улице).

  На трибини ће говорити:

  - проф. др Перо Шипка, председник Центра за евалуацију у образовању и науци и редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду у пензији;

  - проф. др Александар Костић, редовни члан Српске академије наука и уметности и редовни професор Филозофског факултета у Београду у пензији;

  - проф. др Војислав Јелић, редовни професор Филозофског факултета у Београду у пензији.

  Са задовољством вас позивамо да заједно са нашим говорницима покушамо да одговоримо на нека од наведених питања.  9
   
  Дец
   
  2022

  Расписује се Конкурс за доделу 6 (шест) награда Задужбине Ђоке Влајковића за најбоље научне радове младих научних радника Универзитета у Београду.

  Конкурсом се из средстава Задужбине Ђоке Влајковића додељују награде у износу од по 150.000,00 динара.
  Изузетно, у случају пријаве већег броја радова који задовољавају прописани критеријум, а у складу са расположивим средствима, може се доделити већи број награда.

  Награде се додељују младим научницима из сваке од групација друштвено-хуманистичких, медицинских, природно-математичких и техничко-технолошких наука.
  У случају да радови у некој од групација не задовољавају услове Конкурса, награде се преносе другим групацијама, и то сходно степену конкурентности.

  На Конкурс се могу пријавити кандидати запослени на Универзитету у Београду, старости до 40 година на дан 31. децембра 2022. године.

  На Конкурс се може пријавити један научни рад који претходно није упућиван на конкурсе Задужбине Ђоке Влајковића.

  На Конкурс се може поднети научни рад евидентиран DOI бројем издавача са SCI или SSCI листа у периоду од 1. јануара 2021. године до 31. децембра 2022. године, на коме је кандидат одговорни аутор (corresponding author) са афилијацијом Универзитета у Београду.

  Потребна документација:
  • Комплетно попуњена Пријава (Образац преузети са интернет странице Универзитета у Београду у делу „Стипендије и конкурси“, http://www.bg.ac.rs/sr/univerzitet/konkursi.php,
  • Потврдa о радном односу на Универзитету у Београду,
  • Штампани подаци са електронске личне карте или фотокопија важеће личне карте (без чипа),
  • Научни рад који је објављен у часопису издавача са SCI или SSCI листа,
  • Сва мишљења свих рецензената током читавог процеса рецензије (од првог прегледања до прихватања за објављивање без исправки).
  Комплетна документација наведена у члану 7. Одлуке, доставља се у електронској и штампаној форми.

  Детаљније у прилогу вести.  6
   
  Дец
   
  2022

  И ми се у Разливалишту спремамо за важне утакмице, па нам је потребно појачање.

  Уколико желиш да научиш нешто више о иновацијама, бизнис моделу, и при томе оствариш друштвени утицај;
  Уколико би да се опробаш у организацији догађаја, писању пројеката, раду са људима и маркетингу и комуникацији;
  Уколико си креативан/а, динамичан/а, одговоран/на и желиш да напредујеш;
  Уколико се још увек тражиш...

  ...пријави се на конкурс за наше нове волонтере до 13. децембра у 23:59 на следећем линку: https://forms.gle/83F89pXnq8haJEXV7

  Навијамо за тебе!  5
   
  Дец
   
  2022

  У *14х* одржаће се *трибина поводом 100. годишњице рођења америчког историчара Хауарда Зина*, а на догађају ће учествовати Бранимир Јанковић (Филозофски факултет у Загребу), Вјеран Павлаковић (Филозофски факултет у Ријеци), Лука Пејић (Филозофски факултет у Осијеку) и Вукашин Зорић (Филозофски факултет у Београду).

  На трибини ће бити говора о Зиновом доприносу америчкој историографији, важности његове књиге "А Пеопле’с Хисторy оф тхе Унитед Статес", Зиновом политичком активизму, његовим критичарима, као и о могућностима те ограничењима историје одоздо на трагу Зинових радова. Трибину организирају Центар за сјеверноамеричке студије Филозофског факултета у Осијеку и Центар за америчке студије Филозофског факултета у Београду.

  Сви заинтересовани трибину ће моћи да прате путем *Zoom platforme*:
  https://us06web.zoom.us/j/84977832803?pwd=YmpHaXpaUDdxUnZsUnBCRG1Rcytydz09.


  5
   
  Дец
   
  2022

  Дана 07.12.2022 од 10 до 15 часова у свечаној сали Филозофског факултета биће организована акција добровољног давања крви.

  Племенити људи дају крв јер трансфузија нема алтернативу. Осећај припадности друштву и сазнање да тим чином може бити СПАСЕН нечији живот, наводе људе да постану редовни даваоци крви.

  Улепшај дан себи и другима.

  Детаљније у прилогу вести.  5
   
  Дец
   
  2022

  Расписује се Конкурс за доделу 16 (шеснаест) стипендија Фондације Милана Стефaновића-Смедеревца и супруге Даринке студентима Универзитета у Београду са факултета на којима се подстиче развој менаџмента, као и других научних дисциплина чији је предмет унапређење трговине, за школску 2022/2023. годину.

  На Конкурс се могу пријавити студенти уписани први пут у текућој школској години на основне и интегрисане академске студије факултета Универзитета у Београду, на којима се подстиче развој менаџмента као и других научних дисциплина чији је предмет унапређење трговине, чије се школовање у школској 2022/2023. години финансира из буџета Републике Србије и који нису губили ниједну годину током студија, уз максималну ефикасност током студирања.

  На конкурс се могу пријавити студенти од друге године основних и интегрисаних академских студија на студијским програмима на којима има најмање 3 предмета из области менаџмента и других научних дисциплина чији је предмет унапређење трговине.

  Предност ће имати студенти који су уписани на акредитовани студијски програм/модул менаџмента или трговине.

  Детаљније информације у прилогу вести.  1
   
  Дец
   
  2022

  Обавештавам вас да је пре неколико недеља у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић" формиран Центар за подршку докторским студијама са намером да обухвати раније едукативне активности за докторанде ("Обликовање докторске дисертације" и др.) и да развије и унапреди друге видове помоћи којима би се младим истраживачима олакшао завршетак докторских студија, али и њихов будући истраживачки рад.

  Више појединости о активностима Центра можете пронаћи на страници Библиотеке: http://www.unilib.rs/o-nama/ambijenti/centar-za-podrsku-doktorskim-studijama/

  Намера је, за почетак, да се докторандима омогући пријава на мејлинг листу Центра, како би убудуће добијали обавештења о обукама, радионицама и другим активностима.

  Линк за пријаву:
  https://forms.gle/jrnVCZnBgf4Jzxnq9

  Истовремено вам скрећем пажњу да се студенти још увек могу пријавити на занимљив курс "Како комуницирати савремену науку", у организацији Центра за промоцију науке, са којим Универзитетска библиотека и Центар за подршку докторским студијама интензивно сарађује.  30
   
  Нов
   
  2022

  Апсолвенти и постапсолвенти (студенти који су на Факултет уписани закључно са школском 2005/06. годином), могу извршити пријаву испита за децембарски апсолвентски рок. Пријављивање испита ће се обавити oд 05.12. до 08.12.2022. године.

  Да би студент могао да пријави испит у децембарском апсолвентском року потребно је да упише школску 2022/23. годину.

  Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Детаљније у прилогу вести.  30
   
  Нов
   
  2022

  Комитет Токио фонда Универзитета у Београду расписује

  КОНКУРС

  за доделу стипендија
  SYLFF (Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund)

  Детаљније у прилогу вести.  30
   
  Нов
   
  2022

  Драге будуће колегинице и колеге,

  Позивамо вас на зимско издање Отворених врата на Филозофском факултету у Београду у петак 9. и суботу 10. децембра!

  Чекамо вас на бројним штандовима где ћете у опуштеној атмосфери моћи да сазнате све о нашим студијским програмима, пријемном испиту, студентским удружењима и активностима на филозофији, социологији, класичним наукама, археологији, психологији, историји, андрагогији, педагогији, историји уметности и етнологији и антропологији. Поред одељенских удружења студената упознаћете и Студентски парламент Фф, Центар за развој каријере Фф, Спортско удружење Фф и иницијативу Зелени Филозофски.

  Предлажемо вам да се придружите организованим обиласцима факултета у 12, 13, 14 или 15 часова, а пре и после шетњи планирајте да проведете довољно времена у причи са студентима, сарадницима и професорима, како бисте на најбољи могући начин донели одлуку о наставку школовања : )

  Видимо се на Филозофском!  29
   
  Нов
   
  2022

  Ко чини а ко би требало да чини академску заједницу? Каква је њена структура а каква би требало да буде? Који је разлог и који треба да буде разлог постојања академске заједнице? Уосталом, шта је то академска заједница? У сваком од ових питања приметан је контраст између дескриптивне и нормативне карактеризације академске заједнице, а постојање несклада између њих је индикатор да нешто није у реду, те да нешто треба и да се побољша. Наше време, по свему судећи, захтева активно учешће свих сегмената друштва, па тако и интелектуалаца, у решавању проблема са којима се свакодневно суочавамо, а који нису само епизодне природе. Међутим, да ли поред активне улоге у решавању актуелних проблема интелектуалци имају и неке друге, интринсичне дужности према ванакадемској заједници?

  Студентски парламент Филозофског факултета, у сарадњи са удружењима студената педагогије, социологије и филозофије, организује циклус од три трибине чије се теме односе на стање високог образовања и науке у Србији, али и шире импликације стања академске заједнице по друштво.

  Прва у низу трибина, под називом „Шта је интелектуалац у Србији? – Дужности чланова академске заједнице према широј, ванакадемској заједници”, ће се одржати у уторак 6. децембра 2022. године, са почетком у 19 часова, у Клубу студената Филозофског факултета „Плато” (улаз из Васине улице).

  На трибини ће говорити:
  - проф. др Душан Теодоровић, редовни члан Српске академије наука и уметности и редовни професор Саобраћајног факултета у Београду;
  - проф. др Небојша Грубор, редовни професор Филозофског факултета у Београду; и
  - проф. др Огњен Радоњић, редовни професор Филозофског факултета у Београду.

  Са задовољством вас позивамо да заједно са нашим говорницима покушамо да одговоримо на нека од наведених питања.  28
   
  Нов
   
  2022

  22
   
  Нов
   
  2022

  • Коначна ранг листа студената који су конкурисали за смештај у студентски дом за школску 2022/23 годину налази се на сајту Службе смештаја www.sc.rs и на стаклу канцеларије бр. 1 у приземљу Факултета.

  • Расподела за младиће обавиће се у недељу 27.11.2022. године у 10:00 часова у учионици 103.

  • Расподела за девојке обавиће се у недељу 27.11.2022. године у 12:30 часова у учионици 103.

  • Сваки студент је у обавези да понесе индекс и личну карту.

  • Уверење о буџетском статусу добићете на расподели.

  • Списак домова и соба биће достављени факултету у петак 25.11.2022. године.  18
   
  Нов
   
  2022

  CEEPUS мрежа Europe from the Visegrad and Balkan Perspective PL-0815-09-2122 у оквиру које је партнер Филозофски факултет пружа могућност студентима и наставницима са наше установе да се пријаве за мобилност у летњем семестру школске 2022/2023. За мобилност је неопходно знање енглеског језика. Мобилност је могућа на универзитетима у Брну, Банској Бистрици, Кракову, Загребу, Печују, Подгорици, Софији и Скопљу. Рок за пријаве је 28. новембар 2022. Више информација је могуће наћи преко сајта https://www.ceepus.info преко које се такође врши регистрација. У процесу претраживања саветује се да заинтесоване колеге погледају шта сваки од партнера у оквиру CEEPUS мреже нуди и да према тома бирају партнерску организацију.  18
   
  Нов
   
  2022

  У складу са одлуком Савета Универзитета број 06-3280/5-22, тачка 1.1 и 4.6 усвојене су следеће измене одлуке о трошковима студија:

  1. Накнада за издавање дипломе, додатка дипломи и уверења о дипломирању за студенте основних и мастер студија - 7000 динара

  2. Накнада за накнадни упис семестра - 3000 динара  17
   
  Нов
   
  2022

  Поводом Међународног дана студената упућујемо срдачне честитке студентима Филозофског факултета.

  Управа факултета.  17
   
  Нов
   
  2022

  Драге колегинице и колеге, Позивамо вас да учествујете у хуманитарној акцији коју спроводи Центар за развој каријере Филозофског факултета. Ради се о једном хуманитарном гесту у којем можете учествовати тако што ћете послати СМС поруку 176 на 3030 и на тај начин допринети сакупљању средстава за Андријино лечење а заузврат нам можете доставити свој CV на преглед где ћете добити исцрпне савете за побољшање своје биографије и самим тим учинити је професионалнијом и примећенијом код послодавца.

  Андрија је младић који је рођен 1996. године као потпуно здраво дете, без икаквих знакова који би указивали на неки здравствени проблем. Међутим са четири месеца почиње да показује прве симптоме церебралне парализе, и од тада почиње његова борба.

  Андрија данас не говори и не хода. Везан је за инвалидска колица и потребна му је целодневна нега. Како би се Андријино стање поправило неопходне су му кинези терапије у комбинацији са tecnobody терапијама које породица није у прилици да плати, те моли све људе добре воље који могу да помогну Андрији, да то учине.

  Да бисте учествовали, потребно је да попуните формулар на линку у опису нашег профила на Инстаграму: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfaAAIxcgZtpeaGYG0Q5qsoRBQtJWZU4T-wcdT0Fmlih82UBQ/viewform

  Будите хумани и пошаљите поруку како бисте помогли да Андрија оствари свој сан.
  Ваш тим Центра за развој каријере Филозофског факултета  17
   
  Нов
   
  2022

  Расписује се Конкурс за доделу једне стипендијe студенту Универзитета у Београду, за школску 2022/2023. годину.

  На Конкурс се могу пријавити студенти уписани први пут у текућој школској години на основне или интегрисане академске студије Универзитета у Београду, чије се школовање у школској 2022/2023. години финансира из буџета Републике Србије и који нису губили ниједну годину током студија, уз максималну ефикасност током студирања.

  На конкурс се могу пријавити студенти од друге године основних или интегрисаних академских студија.

  Рок за подношење пријава је од 21. новембра до 23. децембра 2022. године.

  Детаљније у прилогу вести.  17
   
  Нов
   
  2022

  У уторак 22. новембра Центар за америчке студије организоваће дискусију о серији "Stranger Things". Овом приликом разговараћемо о политичкој атмосфери последње деценије хладног рата у САД, о односима две велике силе, о популарној култури осамдесетих година, а наравно, и о самој серији и њеној великој популарности, нарочито након изласка четврте сезоне. Позивамо вас да нам се придружите и да поред разговора уживамо и уз музику осамдесетих. У разговору учествоваће доц. др Немања Радоњић и Деда Милорад, а модерираће Катарина Беширевић. Видимо се у уторак, 22. новембра у 18h, у Клубу Филозофског (улаз из Васине)!


  16
   
  Нов
   
  2022

  Расписује се Конкурс за доделу 4 (четири) стипендије за школску 2022/2023. годину студентима Универзитета у Београду, и то по једна стипендија студентима са:

  • Групације природно-математичких наука,
  • Групације техничко-технолошких наука,
  • Групације медицинских наука,
  • Групације друштвено-хуманистичких наука.

  На Конкурс се могу пријавити студенти уписани први пут у текућој школској години на основне или интегрисане и мастер академске студије Универзитета у Београду, чије се школовање у школској 2022/2023. години финансира из буџета Републике Србије и који нису губили ниједну годину током студија, уз максималну ефикасност током студирања.

  На конкурс се могу пријавити студенти од друге године основних или интегрисаних академских студија.

  Детаљније у прилогу вести.  14
   
  Нов
   
  2022

  Апсолвенти и постапсолвенти (студенти који су на Факултет уписани закључно са школском 2005/06. годином), могу извршити пријаву испита за новембарски апсолвентски рок. Пријављивање испита ће се обавити oд 14.11. до 17.11.2022. године.

  Да би студент могао да пријави испит у новембарском апсолвентском року потребно је да упише школску 2022/23. годину.

  Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Детаљније у прилогу вести.  14
   
  Нов
   
  2022

  Расписује се Конкурс за доделу 7 (седам) стипендија најбољим студентима Универзитета у Београду, за школску 2022/2023. годину.

  На Конкурс се могу пријавити студенти уписани први пут у текућој школској години на основне и интегрисане академске студије Универзитета у Београду, чије се школовање у школској 2022/2023. години финансира из буџета Републике Србије и који нису губили ниједну годину током студија, уз максималну ефикасност током студирања.

  На конкурс се могу пријавити студенти од друге године основних и интегрисаних академских студија.

  Детаљније у прилогу вести.  10
   
  Нов
   
  2022

  Италијанска историчарка, др Франческа Роланди, одржаће 15. новембра у Клубу Филозофског факултета, са почетком у 17.30, предавање "Двадесет четири хиљаде пољубаца: утицаји италијанске популарне културе у Југославији (1955-1965)", којим ће представити своју књигу, и на популаран начин говорити о југословенско-италијанским односима, популарној култури, шопингу у Трсту, уз звуке Санрема.


  9
   
  Нов
   
  2022

  Одобрене комбинације ће бити видљиве у електронским индексима 11.11.2022. у 00ч.

  Уколико будете имали рекламације на одобрене комбинације испита или нисте уопште пријавили предмете за слушање и полагање, попуните образац

  https://www.f.bg.ac.rs/files/korisno/pp_obrazac_osnovne_2022_promena.doc

  и предајте секретару Одељења од 11.-18. новембра 2022.  9
   
  Нов
   
  2022

  ОДБОР ФОНДА „ДР ЗОРАН ЂИНЂИЋ“ УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ
  О Б Ј А В Љ У Ј Е
  Ј А В Н И К О Н К У Р С
  ЗА ПРЕДЛАГАЊЕ КАНДИДАТА ЗА ГОДИШЊУ НАГРАДУ
  „ДР ЗОРАН ЂИНЂИЋ“ ЗА НАЈБОЉИ ДИПЛОМСКИ РАД, ЗАВРШНИ РАД НА МАСТЕР АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА ИЛИ
  МАГИСТАРСКИ РАД ИЗ ФИЛОЗОФСКИХ И СОЦИОЛОШКИХ НАУКА ЗА 2022. ГОДИНУ

  Награда „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наукa (у даљем тексту: Награда) додељује се аутору одбрањеног дипломског рада, завршног рада на мастер академским студијама или магистарског рада из области филозофских и социолошких наука. Добитнику Награде додељује се Диплома и Новчана награда.

  Детаљније у прилогу вести.  9
   
  Нов
   
  2022

  Корективна бодовна листа студената по школском и материјалном услову који су конкурисали за смештај у установи Студентски центар „Београд“ за школску 2022/23 годину налази се залепљена на стаклу канцеларије бр. 1.

  Потребно је погледати да ли се студент налази на листи и да ли су елементи за бодовање тачно наведени. Уколико постоји неусаглашеност, обратити се стручним сарадницима, на шалтеру бр. 2 и у канцеларији бр. 1, ради корекције истих, а најкасније до среде, 16.11.2022. године.

  Коначна ранг листа ће бити објављена у понедељак 21.11.2022. године, како на Факултету, тако и на сајту Установе Студентски центар „Београд“ www.sc.rs

  .

  Тачан датум и време расподеле места ће бити благовремено истакнути на сајту Факултета.  8
   
  Нов
   
  2022

  Институт за антику и класично наслеђе
  позива вас на предавање које ће

  Маја Табак
  асистент на Одсеку за историју Филозофског факултета у Загребу

  одржати под насловом

  »Vječna tema ljubavi na renesansni način: Historia de duobus amantibus«

  у четвртак 17. новембра у 13h30
  салa »Драгослав Срејовић« (108)
  Филозофски факултет у Београду
  7
   
  Нов
   
  2022

  У уторак 8. новембра у Сједињеним Америчким Државама одржавају се међуизбори за Конгрес. У вези са тим, позивамо вас на један од "Разговора о Америци" на тему "Међуизбори у САД - резултати и могуће последице", у организацији Удружења Фулбрајт и пријатељи, у сарадњи са Центром за америчке студије Филозофског факултета и са Центром за студије САД Факултета политичких наука. Разговор ће се одржати *у четвртак, 10. новембра у 18h, у Клубу Филозофског факултета (улаз из Васине)*

  У дискусији ће учествовати проф. др Иван Вујачић, доц. др Александар Милошевић и проф. др Радина Вучетић.

  Видимо се у четвртак у 18h!


  1
   
  Нов
   
  2022

  Расписује се Конкурс за доделу 46 (словима: четрдесетшест) једнократних материјалних помоћи у износу од по 50.000,00 (словима: педесетхиљада) динара, студентима Универзитета у Београду на акредитованим студијским програмима из области правних и економских наука, а које припадају пољу друштвено-хуманистичких наука.

  На конкурс се могу пријавити студенти свих нивоа академских студија, почев од друге године основних и интегрисаних академских студија, који су се у школској 2021/2022. години финансирали из буџета Републике Србије.

  Детаљније у прилогу вести.  1
   
  Нов
   
  2022

  Расписује се Конкурс за доделу 50 (словима: педесет) стипендија студентима Универзитета у Београду, на акредитованим студијским програмима из области правних и економских наука, а које припадају пољу друштвено-хуманистичких наука, за школску 2022/2023. годину.

  На Конкурс се могу пријавити студенти уписани први пут у текућој школској години на основне или интегрисане академске студије Универзитета у Београду, чије се школовање у школској 2022/2023. години финансира из буџета Републике Србије и који нису губили ниједну годину током студија, уз максималну ефикасност током студирања.

  На конкурс се могу пријавити студенти од друге године основних или интегрисаних академских студија./p>

  Детаљније у прилогу вести.  1
   
  Нов
   
  2022

  Расписује се Конкурс за учешће у трошковима школарине 8 (осам) студената докторских академских студија Универзитета у Београду, на акредитованим студијским програмима из области правних и економских наука, а које припадају пољу друштвено-хуманистичких наука, за школску 2022/2023. годину.

  Учешће у трошковима школарине у износу од 60.000,00 динара доделиће се из средстава Задужбине Миливоја Јовановића и Луке Ћеловића.

  На Конкурс се могу пријавити студенти докторских академских студија Универзитета у Београду на акредитованим студијским програмима из области правних и економских наука, а које припадају пољу друштвено-хуманистичких наука, са просечном оценом свих положених испита из основних и мастер академских студија: најмање 9,00.

  Детаљније у прилогу вести.  1
   
  Нов
   
  2022

  Расписује се Конкурс за доделу 4 (четири) „Награде Миливоја Јовановића и Луке Ћеловића“ за стручне радове студената Универзитета у Београду на акредитованим студијским програмима из области правних и економских наука, а које припадају пољу друштвено-хуманистичких наука, за школску 2022/2023. годину.

  На Конкурс се могу пријавити студенти завршних година основних или интегрисаних или мастер академских студија факултета Универзитета у Београду, који се у школској 2022/2023. години финансирају из буџета Републике Србије.

  Награда у износу од 30.000,00 динара доделиће се из средстава Задужбине Миливоја Јовановића и Луке Ћеловића.

  Детаљније у прилогу вести.  1
   
  Нов
   
  2022

  Обавештавамо вас да ће се представљање свих стипендија DAAD -а за студенте, докторанде и постдокторанде одржати у четвртак. 3.11.2022. у 17:00 сати у просторији Продукције Алумни Филолошког Факултета (ПАФФ) на Филолошком факултету у Београду, Студентски трг 3. Излагање ће бити на српском и енглеском језику и трајаће приближно 60 минута.

  Више детаља се налази у прилогу.  31
   
  Окт
   
  2022

  27
   
  Окт
   
  2022

  Упис примљених кандидата на ДОКТОРСКЕ И МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ обавиће се 27 и 28.10.2022. године у канцеларији бр. 1 и канцеларији број 10 од 10 до 13 часова према распореду у прилогу вести.  26
   
  Окт
   
  2022

  У сезони образовних сајмова као и уписних процедура француских високообразовних установа, Француски институт у Србији организује ПУТУЈУЋИ СТУДЕНТСКИ САЈАМ: УПОЗНАЈТЕ ФРАНЦУСКЕ УНИВЕРЗИТЕТЕ који ће бити одржан у петак 28. октобра 2022. од 10.00 до 17.00 часова на првом спрату Филозофског факултета Универзитета у Београду. Овај догађај уједно представља и почетак кампање за доделу стипендија Владе Републике Француске за Мастер 2 и докторате у ко-менторству за академску 2023/2024.

  Студенти и средњошколци као и њихови родитељи моћи ће да присуствују презентацијама и непосредно ступају у контакт са представницима француских високошколских установа. Искористите овај незаобилазан догађај како бисте се добро припремили за универзитетску 2023-2024. годину. #RendezVousEnFrance 🇫🇷 🎓📚💰


  25
   
  Окт
   
  2022

  Упис примљених кандидата на МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ обавиће се 27. и 28.10.2022. године у канцеларији број 1 од 10 до 13 часова.

  Детаљније у прилогу вести.  24
   
  Окт
   
  2022

  Dr Luke Kersten, Ruhr University Bochum одржаће два гостујућа предавања на Одељењу за филозофију у среду, 2.11.2022. године у 17 сати у просторији Српског филозофског друштва (ФДС).

  Више информација у прилогу обавештења.


  19
   
  Окт
   
  2022

  Professor Emeritus John Baines, The Queen’s College, University of Oxford, одржаће предавање: WHEN DID KINGSHIP EMERGE IN ANCIENT EGYPT AND HOW DID ITS ENDURING FORMS DEVELOP, у уторак 25. октобра 2022, у 12.00h, у свечаној сали Филозофског факултета у Београду.
  Предавање је на енглеском језику, а улаз је бесплатан.
  17
   
  Окт
   
  2022

  Пријем молби за умањење школарине ће се вршити сваког радног дана у периоду од 12 до 14 часова у архиви Филозофског факултета (први спрат). Молбе се могу поднети закључно са 11. новембром 2022. године.

  Молба се подноси попуњавањем обрасца молбе који се налази у прилогу вести. При томе, попуњеном обрасцу молбе је неопходно приложити:

  - кратку биографију која садржи и опис ситуације у којој се подносилац молбе налази, а због којих молбу за умањење школарине подноси;
  - потврду о примањима по глави домаћинства;
  - друга документа, попут извода из матичне књиге рођених (за дете подносиоца молбе), лекарских извештаја подносиоца молбе или члана домаћинства итд., а која образлажу подношење молбе за умањење школарине.  14
   
  Окт
   
  2022

  Програм „Заједничка изврсност у науци и хуманистичким наукама-Joint Excellence in Science and Humanities (JESH)“ је програм мобилности који подржава Аустријска академија наука. Програм је намењен кандидатима који су на постдокторским студијама, који су докторирали пре највише 10 година, и који су повезани са универзитетском или неуниверзитетском истраживачком институцијом у једној од 53 циљаних земаља или Аустрији. Циљане земље су: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Молдавија, Црна Гора, Северна Македонија, Румунија, СРбија, Словенија, Украјина, Јерменија, Азербејџан, Грузија, Казахстан, Киргистан, Монголија, Таџикистан, Турменистан, Узбекистан, Иран, Ирак, Јордан, Пакистан, Сирија, Турска, Алжир, Египат, Либија, Мароко, Тунис, Аргентина, Белизе, Боливија, Бразил, Чиле, Колумбија, Костарика, Куба, Еквадор, Салвадор, Гватемала, Гвајана, Хондурас, Мексико, Никарагва, Панама, Парагвај, Перу, Суринам, Уругвај, Венецуела.

  Истраживачки боравци се финансирају у периоду од једног до шест месеци. Рок за пријаву је 6. децембар 2022. године.

  Детаљне информације доступне су на сајту: https://stipendien.oeaw.ac.at/stipendien/jesh  14
   
  Окт
   
  2022

  На јавни позив за упис на програм Образовање наставника предметне наставе у октобарском року пријавило се девет кандидата. На основу приложене документације Kомисија за упис је проценила да већина кандидата задовољава услове за упис на програм, док се једна кандидаткиња моли за допуну документације.

  У прилогу се налази Прелиминарна листа са бројем признатих ЕСПБ наставничког образовања.

  Термин за жалбе на прелиминарну листу је до 18.10.2022. путем електронске поште cppmo@f.bg.ac.rs


  13
   
  Окт
   
  2022

  Упис примљених кандидата на МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ обавиће се 14. и 15.10.2022. године у канцеларији број 1 и канцеларији број 10 од 10 до 15 часова према распореду у прилогу.

  Детаљне информације и распоред поглдеајте у прилогу вести.  12
   
  Окт
   
  2022

  Министарство за европске интеграције продужило је рок за пријем радова на наградном конкурсу за избор три најбоља студентска рада о ЕУ и европској интеграцији Србије. Нови рок за пријем радова је 1. новембар 2022. године.

  Конкурс је отворен за студенте основних и мастер академских студија свих универзитета у Републици Србији.

  Циљ овог наградног конкурса је да непосредно укључи младе академске грађане у отворену аргументовану дебату о битним аспектима приступног процеса и чланства Републике Србије у Европској унији.

  Све информације у вези с конкурсом можете пронаћи на линку: https://www.mei.gov.rs/srp/vesti/2605/detaljnije/w/0/produzen-rok-konkursa-za-izbor-najboljih-studentskih-radova-o-eu/  10
   
  Окт
   
  2022

  Драге колегинице и колеге,
  Отворен је конкурс за пријем у Удружење студената социологије!

  Позивамо све студенте и студенткиње социологије да нам се придруже у остваривању циљева нашег удружења попут организовања семинара и трибина, пројекција филмова, али и промоције саме науке у јавности и још многих других!

  Приступницу, која се налази у прилогу, треба одштампати у боји, попунити и донети у салу 65 на факултету. Предаја приступница ће се одржати 13. и 14. октобра и 20. и 21. од 13h до 15h. Убрзо након предаје пријаве ћемо вас контактирати и договорити се за термин одржавања интервјуа.
  Рок за пријаву је 21.10.2022.
  Желимо вам пуно среће!  4
   
  Окт
   
  2022

  Предаја докумената на конкурс за студентски дом, кредит и стипендију oбављаће се током месеца октобра, Студентска служба, шалтер бр. 2 и канцеларија бр.1, у периоду од 12 до 14 h.

  Детаљније информације у прилогу вести.  4
   
  Окт
   
  2022

  Студентски парламент Филозофског факултета и ове године организује програм менторисања бруцоша. Позивамо све бруцоше и студенте са друге и виших година студија, који би могли да буду ментори бруцошима, а који то до сада нису урадили, да се накнадно пријаве за програм менторисања бруцоша.

  Бруцоши ће за ментора добити колегу студента са друге, треће или четврте године студија и то са исте студијске групе. Студенти са друге или виших година студија ће се добровољно пријавити како би бруцошима били нека врста неформалних ментора. Они ће бруцошима помагати око сналажења на факултету и са факултетским службама, око пријаве испита, даваће им савете и усмерења током академске године и биће им на располагању ако имају било каква друга питања.

  Попуњавањем анкете, којој се може приступити путем који се налази у наставку, се пријављујете за програм, као ментор, или као бруцош: https://forms.gle/eJJD7rtNDb2gPXiX9

  Верујемо да ће на овај начин бруцошима сналажење кроз прву годину студија бити знатно олакшано.  1
   
  Окт
   
  2022

  Списак студената прве године распоређених по групама за стране језике може се видети на огласној табли Кабинета за стране језике на првом спрату. Сви наставници страних језика биће у понедељак 3.10. у кабинету 109, од 12.30 до 14.00, те студенти могу доћи да се распитају и провере своју групу и распоред.


  1
   
  Окт
   
  2022

  Настава Шпанског језика 1 почиње 10. октобра 2022.г. у 13.15 часова у учионици 103.
  Настава Шпанског језика 2 почиње 5. октобра 2022. г. у 13.15 часова у учионици 103.

  Настава на предмету Шпански језик 1 се одржава само понедељком од 13.15-14.45 часова.
  Настава на предмету Шпански језик 2 се одржава понедељком од 11.30-13 часова у амфитеатру и средом од 13.15 часова у учионици 103.  30
   
  Сеп
   
  2022

  Први час из ИТАЛИЈАНСКОГ ЈЕЗИКА 1 одржаже се у пон. 10.10. у 20 часова у сали 105 Први час из ИТАЛИЈАНСКОГ ЈЕЗИКА 2 одржаже се у среду 5.10. у 13.15 часова у сали 105


  30
   
  Сеп
   
  2022

  Центар за образовање наставника Филозофског факултета расписује други Јавни позив за програм образовања током читавог живота "Образовање наставника предметне наставе".

  У прилогу се налазе текст Јавног позива и Пријавни лист који је потребно предати приликом подношења докумената.

  Пријаве се подносе у периоду од 03.10. до 14.10.2022. до 13ч.

  Више информација наћи ћете у тексту Јавног позива.


  30
   
  Сеп
   
  2022

  29
   
  Сеп
   
  2022


  Библија из угла хуманистичких наука

  округли сто при Центру за библијску филологију и херменеутику
  Филозофски факултет, Београд, петак 30. септембра и субота 1. октобра 2022.

  Скуп је отворен за слушање и дискусију.


  27
   
  Сеп
   
  2022

  Филозофски факултет Универзитета у Београду расписао је конкурс за упис студената на мастер академске студије у школској 2022/2023. години.
  Међу студијским програмима за које можете конкурисати налази се и програм Образовање наставника предметне наставе, који реализује Центар за образовање наставника Филозофског факултета.

  Овај програм може уписати 25 студената, од чега 11 у статусу буџетских студената. Рангирање пријављених кандидата врши се на основу оствареног резултата на пријемном испиту, просечне оцене током основних студија и дужине студирања.
  Сви заинтересовани кандидати своје пријаве могу поднети 04. и 05. октобра од 10:00ч до 14:00ч. Пријаву можете поднети у кабинету Бојане Радујко, секретара Одељења на студијској групи за андрагогију (соба 212, II спрат).

  Пријемни испит организоваће се 06. октобра 2022. године у 10:00ч у учионици Центра за образовање наставника (стара зграда Филозофског факултета, међуспрат I и II спрата).

  На следећем линку (https://www.f.bg.ac.rs/files/MAS_Upisni_rok_1b.pdf) налази се текст конкурса са детаљним информацијама о броју студената који се могу уписати, условима и роковима.
  Информације о конкурсу биће објављиване и на интернет страници ЦОН (https://www.f.bg.ac.rs/con), због чега Вас позивамо да у оквиру ове странице пратите ставку Вести.
  27
   
  Сеп
   
  2022

  Од 3. до 6. октобра 2022. године, одржаће се 31. Међународни фестивал етнолошког филма, са пројекцијама у Етнографском музеју и Југословенској кинотеци. На фестивалу ће бити приказано укупно 65 документарних филмова различитих дужина и подељених у неколико категорија. Гледаоци могу да очекују широк спектар тема и приступа, који приказују живот на свим континентима. Као и увек, улаз на све пројекције је бесплатан.

  Свечано отварање Фестивала ће бити у понедељак, 3. октобра у 19 часова у Етнографском музеју. Фестивал ће отворити режисер Предраг Тодоровић, аутор бројних етнолошких документарних филмова награђиваних у земљи и иностранству.

  Детаљне информације доступне су на сајту Фестивалa: www.etnofilm.org


  23
   
  Сеп
   
  2022

  На пријемном испиту на мастер студијама етнологије и антропологије кандидаткиња/кандидат пише образложење теме коју жели да проучава у оквиру студија. Само образложење треба да садржи приказ теме (предмет истраживања, циљеви истраживања/основна истраживачка питања), појашњење њеног друштвеног и научног значаја, као и представљање теоријско-методолошког оквира. Минималан број карактера образложења теме je 3600, а максималан 7200. Форматирање текста и навођење литературе треба да буде саображено упутству ауторима, постављеном на сајту Етноантрополошких проблема:

  Линк: https://www.eap-iea.org/UPUTSTVA%20AUTORIMA%20-%20%20CITATNI%20STIL%2017.%20ed..pdf  Кандидати су дужни да се држе принципа академске честитости. Академска честитост се заснива на самосталној изради писаног текста, као и на стриктном поштовању туђих ауторских права.

  Обрасце за писање образложења кандидати могу да преузму на сајту факултета, тј. у прикачку ове вести. Електронску и штампану верзију образложења кандидат треба да пошаље и преда секретару Одељења за етнологију и антропологију у време, односно приликом предаје конкурсне документације 4. и 5. октобра 2022. године у периоду од 10 до 14 часова. Електронска верзија се шаље на адресу eaprijemnimaster@gmail.com. Образложење треба именовати шифром, коју кандидат добије приликом подношења пријаве за полагање пријемног испита.

  Комисија за спровођење пријемног испита


  23
   
  Сеп
   
  2022

  У понедељак, *26. септембра у 18х*, настављамо са серијом разговора „Моја Америка“, а наш гост биће глумац *Сергеј Трифуновић*!

  Сергеј ће са нама поделити своја искуства са филмских сетова у Америци, о Холивуду и својим другим америчким авантурама, а разговараћемо и о његовој књизи „Стовариште“.

  Разговор ће водити проф. др Радина Вучетић, овога пута уживо, у *Клубу Филозофског факултета*.
  22
   
  Сеп
   
  2022

  Обавештење је у прилогу вести.


  14
   
  Сеп
   
  2022


  Библија из угла хуманистичких наука

  округли сто при Центру за библијску филологију и херменеутику
  Филозофски факултет, Београд, петак 30. септембра и субота 1. октобра 2022.

  програм скупа налази се у прилогу


  13
   
  Сеп
   
  2022

  Са задовољством делимо вест о Сајму америчког високог образовања у организацији EducationUSA.

  Средњошколцима, родитељима, наставницима и студентима у септембру ће се представити више од 50 америчких институција високог образовања. Представници колеџа и универзитета са свих страна Сједињених Држава ће *20. септембра* разговарати са заинтересованима за образовање у Америци и одговараће на питања о упису, студирању и финансирању основних и постдипломских студија.

  Представници америчких колеџа и универзитета су допутовали у Београд због посебног разлога - међународне конференције која се одржава сваке треће године и која је посебно изабрала Србију након главних градова великих европских држава. У оквиру конференције се одржава и Сајам који средњошколцима отвара врата за информисање о основним студијама у САД, а студентима могућности за истраживачке и друге позиције на мастер и докторским студијама.

  Бесплатни Сајам америчких колеџа и универзитета одржава се у *уторак, 20. септембра 2022. године од 17:30 до 19:30 у Хотелу Metropol Palace*. Регистрација за Сајам се обавља на овој страници:
  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd3TO9Oy3_v7Vc2w6h90ojrp3wE5vGnr74eBchSpG65adu36g/viewform. На лицу места остављена је могућност да са представницима колеџа и универзитета комуницирате и оставите своје податке за даљи контакт.

  *Током Сајма обавезно је ношење заштитних маски.* На лицу места ће бити обезбеђене једнократне маске за учеснике и средства за санитизацију.

  Комуникација са представницима универзитета и колеџа је на енглеском језику, али ће асистенција волонтера током Сајма бити доступна за оне који слабије комуницирају на енглеском. Сва питања о Сајму можете нам послати на емаил office@iacbg.orgили нас можете контактирати телефоном - +381653349639 (Call, SMS, Viber, WhatsApp).


  13
   
  Сеп
   
  2022

  Институт за социолошка истраживања вас позива на Конференцију „Социолошко наслеђе Војина Милића – 100 година од рођења”, која ће бити одржана у суботу 17. септембра 2022. године у Свечаној сали „Драгослав Срејовић” (сала 108) на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

  У прилогу је књига апстраката са програмом конференције.


  12
   
  Сеп
   
  2022

  Након летњег распуста настављамо са серијом разговора „Моја Америка“, а наш гост у уторак, 13. септембра у 18х биће професор Економског факултета и Факултета политичких наука, председник Удружења „Фулбрајт и пријатељи“ др Иван Вујачић.

  Проф. др Иван Вујачић био је Фулбрајтов стипендиста на Универзитету Мичиген у Ен Арбору и амбасадор Републике Србије у САД, а са нама ће поделити своја искуства и сећања на Америку од детињства, преко академске и дипломатске каријере, до данас.

  Разговор са професором Вујачићем водиће историчарка Катарина Беширевић, сарадница Центра за америчке студије.
  Видимо се 13. септембра у 18х на Зоом-у!


  6
   
  Сеп
   
  2022

  ОБАВЕШТЕЊЕ

  за студенте I године студија - који конкуришу за смештај у студентске домове у школској 2022/2023. години

  Детаљније у прилогу вести.  5
   
  Сеп
   
  2022

  Обавештавамо вас да је отворен други уписни круг за програм *Студије будућности *на Београдској отвореној школи. Конкурс је отворен до понедељка, 12. септембра до 23:59х.

  Једногодишњи образовни програм *Студије будућности *је намењен онима који ће у октобру 2022. године имати до 27 година и бити студенти/киње завршне године, апсолвенти/киње или студенти/киње мастер студија на неком од београдских универзитета.

  Наиме, у питању је једногодишњи мултидисциплинарни програм који је намењен одабраним студентима универзитета и који се састоји од модула знања и вештина (у питању су 4 модула: *Будућност државе и друштва*, *Вештине за будућност*, *Учионица 4.0 *и *Погледи ка Европи*), програма праксе, *Алумни2Студентс* програма менторства, као и писања завршног рада. Настава се одиграва у форми интерактивних предавања, панел дискусија, радионица, тренинга и симулација.

  На следећем линку ( https://www.bos.rs/sb/vesti/333/10784/otvoren-je-drugi-upisni-krug-za-obrazovni-program-studije-buducnosti.html) се налазе најважније информације и конкурс који је важан за потенцијалне кандидате.

  Овај линк (https://www.bos.rs/sb/) води до сајта *Студија будућности* где се налазе све потребне информације о модулима и организацији наставе, али и вести о актуелним дешавањима на програму.


  30
   
  Авг
   
  2022

  26
   
  Авг
   
  2022

  Детаљније у прилогу вести.  23
   
  Авг
   
  2022

  Због најављеног искључења електричне енергије од стране ЕПС-а, информациони сервиси Факултета неће бити доступни 24.08.2022 у периоду од 9 до 17 часова.  22
   
  Авг
   
  2022

  Обавештавамо Вас да Мисија ОЕБС-а у Србији (Мисија) организује семинар о транзиционој правди намењен студентима завршних година и пост-дипломских студија универзитета у Србији, подмлатку политичких партија, младима запосленим у државној управи, новинарима и активистима организација цивилног друштва. Циљ предметног семинара је подизање свести код младих о транзиционој правди, са посебним освртом на судске утврђеним чињенице о оружаним сукобима на територији бивше Југославије, пред националним и међународним судовима.

  У том смислу, семинар на тему „Суочавање са прошлошћу: увод у транзициону правду са посебним освртом на суђења за ратне злочине и релевантну праксу Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ)“, биће организован у Крагујевцу, у периоду од 4. до. 8. септембра 2022. године.

  Детаљније у прилогу вести.  22
   
  Авг
   
  2022

  Обавештавамо вас да ће у среду 24.8.2022. доћи до прекида у испоруци електричне енергије због радова на мрежи која напаја Факултет.

  Тог дана Факултет неће радити. Према обавештењу ЕПС-а, од наредног дана снабдевање је редовно.

  Управа Филозофског факултета  15
   
  Јул
   
  2022

 • пријава испита: од 03.09. до 11.09.2022.
 • уплата најкасније до: 09.09.2022.
 • провера услова и приговори: 12.09.2022.
 • испити: од 15.09 до 24.09.2022.
 • школарина: 90%.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  15
   
  Јул
   
  2022

  Одсек за студентске послове ће за време летњег распуста радити са странкама 28. јула и 11. августа 2022. године у периоду од 10 до 13 часова.  8
   
  Јул
   
  2022

  О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

  Упис примљених кандидата који су конкурисали у јунском уписном року обавиће се 11. и 12.07. од 10 до 14 часова и 13.07. 2022. године од 10 до 12 часова на шалтерима у приземљу према распореду у прилогу.

  Детаљније у прилогу вести.  8
   
  Јул
   
  2022

  Коначни резултати су у прилогу вести.  8
   
  Јул
   
  2022

  Кандидати који уписују прву годину основних академских студија могу да, пре уписа, преузму индекс у холу на првом спрату 11. и 12.07. од 09:30 до 13:00 часова и 13.07. од 09:30 до 11:30 часова.

  Потписане индексе студенти могу да преузму 12.07, 13.07 и 14.07 од 12:00 до 14:00 часова у холу на првом спрату.  8
   
  Јул
   
  2022

  По окончању студија студенту се издаје диплома и додатак дипломи који, између осталог, садржи информације о додатним активностима студента везаним за студирање, односно активностима организованим од стране Филозофског факултета или Универзитета у Београду (уколико је студент имао такву врсту активности).

  Да би ове информације биле унете у додатак дипломи, потребно је да студент електронски поднесе молбу путем мејла dodatak.diplomi.ff@gmail.com како би се, на основу приложених докумената и ако за то постоје формални услови, добила потврда о додатним активностима која изражава укупно учешће студента у ваннаставним активностима током студија у виду ЕСПБ.

  Студенти могу да предају молбу за ”бодовање” следећих активности:

  - учешће у промотивним активностима одељења и факултета (отворена врата, посете школама, сајмови образовања, хуманитарне акције и друге манифестације у организацији факултета)
  - учешће у организацији и реализацији одељенских скупова, конференција, гостујућих предавања, пракси (када оне нису део студијског програма и нису оцењене кроз наставу) и сл.
  - учешће у научноистраживачким пројектима одељења и института Фф
  - учешће у вредновању педагошког рада наставника и сарадника Фф
  - похађање посебних курсева и семинара у организацији факултета, Универзитета и партнерских институција
  - учешће у раду одељенских библиотека
  - учешће у раду органа и тела Универзитета и Факултета
  - учешће у раду Студентског парламента
  - праксе у организацији Универзитета у Београду (БГ пракса и сл.)
  - праксе у организацији Центра за развој каријере Филозофског факултета и рад на позицијама координатора при Центру
  - праксе у релевантним институцијама културе, министарствима, центрима за социјални рад и удружењима грађана оглашеним путем сајта Фф или одобреним од стране наставника Фф
  - учешће у реализованим програмима и пројектима студентских клубова
  - награде за студентски научноистраживачки рад додељеним од стране факултета, Универзитета или министарстава РС

  Молба садржи:

  1. потврде организатора активности које садрже податке: име и презиме студента, број индекса, врста активности, место обављања активности, време и период активности уз ОБАВЕЗНО навођење броја сати проведених у активности.*
  2. попуњен образац за информације о додатним активностима студента за додатак дипломи (у прилогу вести)

  *студенти који су учествовали у промотивним активностима факултета се за потврду о тим активностима обраћају Мили Бакић из Центра за међународну сарадњу и односе с јавношћу путем мејла mila.bakic@f.bg.ac.rs.

  Потврда о додатним активностима се након бодовања студенту шаље путем мејла и потом је студент предаје Одсеку за студентске послове када и осталу документацију за добијање уверења о завршеним студијама, односно дипломе. Уколико је студенту уверење о завршеним студијама потребно пре него што добије потврду о додатним активностима, важно је да колегама у Одсеку за студентске послове нагласи да ће потврда бити накнадно достављена директно из Управе факултета.

  Уколико имате додатних питања у вези са вредновањем ваннаставних активности, слободно се обратите на мејл dodatak.diplomi.ff@gmail.com


  6
   
  Јул
   
  2022

  Пријава испита за августовски рок ће трајати до 13.07., рекламације 14.07. од 12 до 14h.  5
   
  Јул
   
  2022

  1. Студенти који су уплатили на рачун Факултета износ за школарину и није им видљива у њиховом е-индексу (два дана после уплате)
  - треба да донесу уплатницу на шалтер Студентске службе у приземљу или
  -да пошаљу фотографију/скен уплатнице на адресу student@f.bg.ac.rs

  2. Студенти који су уплатили на рачун Факултета износ за пријаву испита и није им видљива у њиховом е-индексу (два дана после уплате)
  - треба да донесу уплатницу код секретара Одељења или
  -да пошаљу фотографију/скен уплатнице на адресу секретара Одељења  5
   
  Јул
   
  2022

  Прелиминарни резултати и Записник о додатном избору се налазе у прилогу.  4
   
  Јул
   
  2022

 • пријава испита: од 04.07. до 10.07.2022. (продужено до 13.07.2022)
 • уплата најкасније до: 07.07.2022.
 • провера услова и приговори: 14.07.2022. од 12 до 14h
 • испити: од 25.08 до 03.09.2022.
 • школарина: 80%.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  3
   
  Јул
   
  2022

  Поштоване будуће колегинице и колеге,

  у прилогу се налази документ са свим важним датумима за упис на основне академске студије 2022. године.  30
   
  Јун
   
  2022

  25
   
  Јун
   
  2022

  Биографије кандидата за чланове Студентског парламента за мандат у трајању до октобра 2023. године се налазе у прилогу вести.  24
   
  Јун
   
  2022

  За време трајања пријемног испита, 28. и 29. јуна од 8h до 15h, у зграду Факултета моћи ће да уђу само кандидати који полажу пријемни, и наставници и сарадници који су ангажовани на спровођењу пријемног. Након 15h сви могу нормално улазити на факултет.

  Љубазно вас молимо за разумевање и за сарадњу како бисмо сви заједно успели да обезбедимо регуларне услове за спровођење пријемног испита у овако изазовној безбедносној ситуацији.

  Управа Филозофског факултета  24
   
  Јун
   
  2022

  Коначна листа кандидата је у прилогу.  23
   
  Јун
   
  2022

  На јавни позив за упис на програм образовања током читавог живота „Образовање наставника предметне наставе“ у јунском року пријавила су се три кандидата. На основу приложене документације Комисија за упис је проценила да кандидати задовољавају услове за упис на програм. У прилогу се налази Прелиминарна листа са бројем признатих ЕСПБ наставничког образовања. Термин за жалбе на прелиминарну листу је 28.06.2022. путем електронске поште cppmo@f.bg.ac.rs.


  22
   
  Јун
   
  2022

  УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
  ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ

  Поштоване будуће колегинице и колеге,

  Хвала Вам што сте се решили да упишете Филозофски факултет Универзитета у Београду.

  У данима када је безбедност многих од нас доведена у питање, молимо Вас за сарадњу да бисмо пријемни испит могли несметано да организујемо.

  Најљубазније Вас молимо да у данима пријемног испита на испит дођете само са личним исправама, пријавним листићем који ћете добити од комисија за пријем докумената, прибором за писање и освежењем, ако Вам буде било потребно. Све оно што Вам није неопходно, немојте носити са собом.

  Молимо Вас за разумевање и стрпљење. Ово чинимо Ваше сигурности ради као и ради сигурности свих наших запослених.

  Желимо Вам пуно среће на пријемном испиту и успешан почетак студија!

  Комисија за упис Филозофског факултета  22
   
  Јун
   
  2022

  Прелиминарна листа кандидата се налази у прилогу.  20
   
  Јун
   
  2022

  Кандидати за упис на основне академске студије се пријављују на Конкурс 22. и 23.6.2022. од 10 до 15 сати, као и 24.6.2022. од 10 до 13 сати за упис на све студијске програме. Детаљније у прилогу вести.  16
   
  Јун
   
  2022

  ОБАВЕШТЕЊЕ
  O КОНКУРСУ ЗА ПРИЈЕМ СТУДЕНАТА
  У УСТАНОВУ СТУДЕНТСКИ ЦЕНТАР "БЕОГРАД
  ЗА ШКОЛСКУ 2022/2023 ГОДИНУ

  Детаљне информације можете погледати у прилогу вести.  16
   
  Јун
   
  2022

  ОБАВЕШТЕЊЕ
  за студенте I године студија "бруцоше"
  који конкуришу за студентске домове
  у школској 2022/2023

  Детаљне информације у прилогу вести.  15
   
  Јун
   
  2022

 • пријава испита: од 10.06. до 14.06.2022.
 • уплата најкасније до: 12.06.2022.
 • провера услова и приговори: 15.06.2022.
 • испити: од 23.06 до 02.07.2022.
 • школарина: 70%.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  13
   
  Јун
   
  2022

  Трибина „Жене у новинарству” у организацији Студентског парламента Филозофског факултета ће бити одржана у петак 17. јуна 2022. године са почетком у 18 часова у амфитеатру „Георгије Острогорски” Филозофког факултета.

  На трибини ће као говорнице учествовати Жаклина Таталовић, Биљана Обрадовић и Бобана Живановић.  9
   
  Јун
   
  2022

  Додатни избор чланова Студентског парламента Филозофског факултета ће се одржати у понедељак 4. јула 2022. године у периоду од 10 до 14 часова у холу првог спрата Филозофског факултета.

  На додатним изборима се бира:
  - један представник студената са инвалидитетом и студената уписаних по афирмативним мерама;
  - по један представник студената са Одељења за археологију, Одељења за етнологију и антропологију, Одељења за социологију и Одељења за филозофију;
  - два представника студената са Одељења за психологију;
  - три представника студената са Одељења за педагогију и андрагогију.

  Право да бирају и да буду бирани имају студенти са инвалидитетом и студенти уписани по афирмативним мерама, као и студенти са одељења са којих се представник студената бира.

  Кандидатуре се подносе од 15. до 21. јуна 2022. године у периоду од 11 до 13 часова у холу првог спрата Филозофског факултета. Кандидатуре се подносе лично, предајом попуњеног Обрасца 1 и биографије и уверења о редовном студирању подносиоца кандидатуре.

  Одлука о ближим условима и поступку спровођења додатног избора и Образац 1 се налазе у прилогу ове вести. Образац 1 ће, такође, бити доступан на месту пријема кандидатура.  6
   
  Јун
   
  2022

  Обавештавамо вас да је Универзитет у Београду отворио позив за пријављивање за реализацију индивидуалне мобилности у оквиру Кључне акције 103 Еразмус+ програма мобилности студената за одлазак на стучне праксе – student mobility for traineeships.

  Пријаве се као и до сада врше искључиво преко онлајн платформе Универзитета у Београду MobiON (https://mobion.bg.ac.rs/).

  Рок за подношење пријава истиче 30. јуна 2022. године у 23:59 часова.

  Додатне информације о студентским праксама, условима и релевантној конкурсној документацији, као и пријавни формулар, доступни су на следећем линку:
  https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/how-to-apply/ka103/required-documents-ka103-outgoing-students-for-traineeships

  Заинтересовани студенти се могу јавити на: iro@f.bg.ac.rs за све даље информације.  6
   
  Јун
   
  2022

  После двогодишње паузе поново ће се одржати Карловачка латинска школа за ученике, студенте и наставнике

  Scholae aestivae Collegii Carolivicani
  КАРЛОВАЧКА ЛЕТЊА ШКОЛА СТАРИХ ЈЕЗИКА И КУЛТУРА

  Hospitium Sirmiense
  Сремска Митровица, 15–22. август 2022.

  Више у прилогу.
  6
   
  Јун
   
  2022

  На основу предлога Студентског парламента утврђеног на ΧΙ ванредној седници Студентског парламента, председник Студентског парламента је донео Одлуку о расписивању додатног избора чланова Студентског парламента за мандат у трајању до октобра 2023. године.

  На поменутим изборима се бира:

  - један представник студената са инвалидитетом и студената уписаних по афирмативним мерама на Филозофском факултету;
  - по један представник студената са Одељења за археологију, Одељења за етнологију и антропологију, Одељења за социологију и Одељења за филозофију;
  - два представника студената са Одељења за психологију;
  - три представника студената са Одељења за педагогију и андрагогију.

  Изборна комисија Студентског парламента ће до четвртка 9. јуна 2022. године донети одлуку о ближим условима и поступку спровођења додатног избора, којом се уређује време и место одржавања избора, начин и услови кандидовања за избор, облик и садржај гласачких листића, чланови Бирачког одбора за спровођење избора и друга питања од значаја за спровођење додатног избора.  1
   
  Јун
   
  2022

  Апсолвентско вече Филозофског факултета ће бити реализовано дана 4. јула 2022. године са почетком у 21 час и завршетком у 4 часа у хотелу „Metropol Palace”, у сарадњи са Правним факултетом.

  Цена пакета износи 5300 динара, а она обухвата:
  • колтел добродошлице;
  • свечану вечеру (шведски сто);
  • неограничено конзумирање алкохолног и безалкохолног пића;
  • музички продрам (бенд и DJ).

  Остале услуге подразумевају свечану салу са професионалним озвучењем, комплетном расветом, професионалним обезбеђењем и фотографом (фотографије нису урачунате у цену).

  Износ је могуће платити у две рате. Прву која износи 2700 динара, до 5. јуна, а друга износи 2600 до 25. јуна. У случају да се плаћа цео износ, рок исплате је 25. јун.

  Линк за пријаву се налази у наставку: https://go2travelling.net/apsolventsko-vece-filozofskog-fakulteta/

  Након попуњене пријаве, на адресу електронске ће пристићи пример уплатнице.  1
   
  Јун
   
  2022

  Поштоване колегинице и колеге, студенти, пријатељи и сарадници Филозофског факултета,

  Филозофски факултет поводом Дана Факултета, награђује следећих десет најбољих студената четврте године основних студије пригодном наградом:

  НЕВЕНА ПАНТИЋ, студенткињи археологије

  УРОШ КУЗМАНОВИЋ, студенту андрагогије

  ЛАЗАР БАРАЋ, студенту етнологије и антропологије

  БОГДАНА МИЛЕТИЋ, студенткињи филозофије

  ТАМАРА СЕНИЋ, студенткињи историје

  МИЛИЦА МАРКОВИЋ, студенткињи педагогије

  МИЛИЦА МАНОЈЛОВИЋ, студенткињи психологије

  АЛЕКСА КРИВОШИЈА, студенту класичних наука

  БОГОЉУБ ХОМШЕК, студенту социологије

  ТЕОДОРА СТЕВАНОВИЋ, студенткињи историје уметности

  Одлуку можете погледати у прилогу вести.
  1
   
  Јун
   
  2022

 • пријава испита: од 23.05. до 28.05.2022.
 • уплата најкасније до: 26.05.2022.
 • провера услова и приговори: 30.05.2022.
 • испити: од 02. до 11.06.2022.
 • школарина: 50%.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  31
   
  Мај
   
  2022

  Министартво просвете, науке и технолошког развоја објавило је други јавни позив за суфинансирање издавања монографија у 2022. години: https://mpn.gov.rs/vesti/drugi-javni-poziv-za-sufinansiranje-izdavanja-monografija-u-2022-godini/

  Рок за подношење пријава је 29. јун 2022. године.

  Моле се заинтересоване колегинице и колеге да се јаве координатору Центра за изадавчку делатност Филозофеског факултета, проф. др Милану Попадићу (milan.popadic@f.bg.ac.rs) до 6. јуна, да би потребна документација била благовремено припремљена.  31
   
  Мај
   
  2022

  24
   
  Мај
   
  2022

  Одељење за филозофију позива заинтересоване на међународну конференцију "Филозофија Ксеније Атанасијевић" која ће се одржати 26.05. и 27.05.2022. године у згради Ректората.

  Више информација у прилогу.


  20
   
  Мај
   
  2022

  Поштоване колегинице и колеге,

  Подсећамо вас да се вредновање педагошког рада наставника и сарадника у пролећном семестру завршава у петак 20. маја

  Захваљујемо се колегиницама и колегама који су већ попунили упитнике и подсетили бисмо оне који то још нису учинили да преко линка http://gama.f.bg.ac.rs могу да попуне упитнике за вредновање педагошког рада наставника и сарадника у петак 20. маја до 24:00.

  Срдачан поздрав,

  Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање  18
   
  Мај
   
  2022

  Центар за студије јеврејске уметности и културе, Филозофског факултета организује јавно предавање у сарадњи са Јеврејским културним центром.

  Позивамо Вас на Јавно предавање: "Модни свет породице Калеф", Драгиње Маскарели, историчарке уметности и музејске саветнице МПУ, које ће бити одржано у недељу 22. маја 2022. године од 18:00 часова у Јеврејском Културном Центру, у улици Јеврејска бр 16 у Београду.

  Током 2019. године Музеј примењене уметности у Београду добио је од потомака београдске сефардске породице Калеф поклон – 33 листа са модним илустрацијама у боји, које су објављене у немачком модном часопису Дие Моденwелт (Модни свет). Листови са модним илустрацијама датирају из последње деценије XIX века и представљају део породичног наслеђа. Паралелно посматрајући поклоњене модне илустрације и сачуване фотографије Калефових с краја XIX и почетка XX века, предавање Модни свет породице Калеф мапира одевне обрасце које су чланови породице, али и други припаднице јеврејске заједнице и грађанске класе, користили у својој самопрезентацији, у складу са актуелним културним моделима.

  Треће у низу предавање организују Јеврејски културни центар и Центар за студије јеврејске уметности и културе настојећи да обнове традицију јавних предавања у згради друштва "Онег Шабат", у Јеврејској улици, нудећи сваког месеца широј публици, те студентима као и члановима јеврејске заједнице прилику да чују савремена научна истраживања која се тичу културне историје Јевреја на простору Србије и Европе.

  Предавање је најава истоимене изложбе која ће бити отворена у Музеју примењене уметности током јуна 2022. године.  16
   
  Мај
   
  2022

  Professor Nicholas D. Smith одржаће гостујуће предавање под насловом "Socrates on the Epistemology of Testimony" у понедељак, 23. маја 2022. године у 12 сати у свечаној сали "Драгослав Срејовић" (први спрат Филозофског факултета).


  16
   
  Мај
   
  2022

  Да ли већ размишљаш шта ћеш радити кад очистиш годину у јуну и како ово лето можеш да проведеш на продуктиван и занимљив начин? Замисли шта би било да овог лета можеш да започнеш рад на себи, како на личном, тако и на професионалмо нивоу. Замисли да можеш бити окружен људима који подстичу позивитну промену у теби, али и да стекнеш осећај одговорности кроз 6 месеци рада у тиму.

  Доста компанија очекује да након студија већ имаш и до 2 године искуства у различитим областима, али ти није јасно како да дођеш до њега?

  Највећа међународна организација вођена од стране младих, АЈСЕК, је у потрази за новим младим и ентузијастичним људима који су спремни да предузму иницијативу и који верују у потенцијал младих и промену коју они могу да остваре у свету.

  Овде можеш да попуниш пријаву и убрзо ћемо ти се јавити са детаљним инфомацијама о даљем процесу селекције. Пријави се што пре и направи први корак ван своје зоне комфора!

  Детаљније у прилогу вести.  16
   
  Мај
   
  2022

  Обавештавамо студенте који су корисници студентског кредита по први пут да уговор, као и обавештења о доспећу (евентуалном враћању кредита) за све активне кориснике студентског кредита, могу преузети у Студентској служби на шалтеру бр. 2.  16
   
  Мај
   
  2022

  Драге колегинице и колеге,

  Позивамо вас да се прикључите иницијативи “Зелени Филозофски”, коју покрећу студенти, наставници, особље, сарадници и пријатељи Филозофског факултета, настављајући традицију активног доприноса важним друштвеним питањима и јачању улоге универзитета у суочавању са изазовима одрживог развоја. Окупили смо се да заједно промишљамо и деламо у правцу одрживог факултета, али и шире заједнице.

  Планирамо разноврсне активности у наредној години, а први догађај одржаће се на Платоу и у Клубу студената Фф у петак 20. маја када ћемо:

  - од 12 до 16 часова, на Платоу:

  - прикупљати и паковати чепове за удружење Чепом до осмеха
  - прикупљати хартију за удружење Живимо заједно
  - размењивати књиге које су донирали наставници, сарадници и студенти Фф за донације које ће нам помоћи да озеленимо Филозофски

  - од 15 до 16:30 часова, на Платоу:

  - расађивати биљке са Филозофског и Шумарског факултета како бисмо озеленели један зид факултета – заједничка радионица два факултета “Зелени панел” коју воде: проф др Драгана Скочајић и проф др Данијела Ђунисијевић Бојовић, Шумарски факултет Универзитета у Београду

  Студенти који желе да волонтирају или учествују на радионици могу се пријавити преко:

  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc6WTrJfzGhxjfaVo44QwA1h2DjMBAPX-rfnoIAhczNjXCkQg/viewform

  - од 17 до 19 часова, у Клубу студената Фф :

  - организовати Округли сто на тему “Одрживи факултети: (не)могућа мисија?”

  Округли сто ће окупити професоре и студенте са више факултета Универзитета у Београду, који ће представити примере добре праксе и разменити идеје о даљим корацима, сарадњи и унапређењима у различитим доменима одрживости појединачних факултета а тиме и Универзитета у Београду и шире заједнице. Ово је уједно први у низу будућих разговора о еколошким и питањима одрживог развоја, који ће бити саставни део иницијативе “Зелени Филозофски”.

  Модератор:
  Проф.др Виолета Орловић Ловрен, Универзитет у Београду - Филозофски факултет

  Учесници:

  Проф.др Марија Маруна, Универзитет у Београду - Архитектонски факултет
  Јелена Ћесаревић, асистент, Универзитет у Београду - Факултет безбедности
  Проф.др Наташа Петровић, др Марко Ћировић, Универзитет у Београду - Факултет организационих наука
  Проф. Др Александар Јововић, Универзитет у Београду - Машински факултет
  Проф др Мирјана Дреновак, Универзитет у Београду - Правни факултет
  Проф.др Драган Нонић, Проф.др Јелена Недељковић, Универзитет у Београду - Шумарски факултет

  За додатна питања и прикључивање иницијативи пишите нам путем на zeleni.filozofski2022@gmail.com  12
   
  Мај
   
  2022

  Универзитет у Београду - Центар за развој каријере и саветовање студената и ове године организује програм КАДАР ДА БУДЕМ КАДАР, који ће се реализовати у периоду од 30. маја до 6. јуна 2022. године, а намењен је студентима завршних година.

  Седамнаести циклус програма обухватиће тренинге неких од најзначајнијих вештина као што су: презентационе вештине, критичко мишљење и решавање проблема, вештине комуникације, организације рада, решавање конфликта и асертивност. Студенте ће током недељу дана вештинама учити експерти из компанија Ахолд Делез, Адванс Интернешнл Нелт Група, Винкула Бајотек Груп, ДигиталБи, као и из психолошког саветовалишта Мозаик.

  Линк за пријаву је следећи: http://skr.rs/zMCp

  Позив за пријављивање отворен је до 25. маја до поноћи. Број места је ограничен а пријава неопходна.

  Уколико студирате или сте недавно дипломирали на Универзитету у Београду, нисте до сада били у прилици, а јако бисте желели да унапредите вештине неопходне за наредне каријерне кораке и успешну транзицију у свет рада, ово је програм за вас! Очекује вас укупно 30 сати корисних информација, вежби, примера из пословног света, тестирања претпоставки о успеху у сигурном и подстицајном окружењу и забавног дружења са колегама са различитих факултета. Учићете од успешних људи беспрекорних биографија који имају велико искуство у држању тренинга запосленима, одличне оцене за тај интерактивни рад и спремних да знање поделе са Вама на студиозан и посвећен начин.

  10
   
  Мај
   
  2022

  пролетос при Центру за библијску филологију и херменеутику

  ΓΕΝΕΣΙΣ: разговори о Књизи Постања

  води
  проф. др Родољуб Кубат

  Разговор седми – Библијски потоп

  уторак 10. маја у 18h30 на Одељењу за класичне науке
  Капетан Мишино здање, десно, други спрат
  6
   
  Мај
   
  2022

  Позивамо студенте психологије и других друштвених наука (мастер или 4. године основних студија) да се пријаве за летњу школу „Screening the Scars – The (In-)Visibility of Social Trauma" која ће бити одржана од 18. до 24. септембра 2022. године у Берлину. Све трошкове учешћа и пута покрива DAAD. Рок за пријаву је 31. мај. Детаљне информације налазе се у прилогу.


  4
   
  Мај
   
  2022

  Амбасада Француске и Француски институт у Србији отворили су нови конкурс за истраживачке боравке у Француској у трајању од око 18 дана. Сви трошкови су покривени. Конкурс траје до 20. маја 2022.

  Више информација:
  https://www.institutfrancais.rs/konkurs-it-makes-sciense/


  4
   
  Мај
   
  2022

  21
   
  Апр
   
  2022

  Обавештавају се сви заинтересовани студенти да ће се од 23. до 27. маја на Одељењу за класичне науке одржати Трећи семинар индоевропске лингвистике (3rd Seminar in Indo-European Linguistics).

  Више информација о семинару, укучујући програм и образац за пријаву, заинтересовани могу пронаћи на http://www.dieus.rs/spring-seminar-2022/.
  21
   
  Апр
   
  2022

  VI редовна седница Студентског парламента ће се одржати у суботу 30. априла 2022. године помоћу Zoom платформе.

  Сазивница и предлог дневног реда се налазе у прилогу вести.  21
   
  Апр
   
  2022

  I седница председништва Студентског парламента ће се одржати у среду 27. априла 2022. године помоћу Zoom платформе.

  Сазивница и предлог дневног реда се налазе у прилогу вести.  21
   
  Апр
   
  2022

  У прилогу вести се налазе коначни резултати избора за представнике студената Универзитета у Београду.  19
   
  Апр
   
  2022

  Потребни студенти археологије за волонтирање на археолошким ископавањима Водене капије 1 Београдске тврђаве, која води Републички завод за заштиту споменика културе.
  Радило би се претежно на чишћењу зидова бастионих фортификација и капије, у периоду од 26.04. до 06.05.2022.
  Радно време је од 8.00 до 14.30.

  Контакт: руководилац ископавања Катарина Митић 064 1142453  15
   
  Апр
   
  2022

  У оквиру циклуса Није Филозофски ћутати на Филозофском факултету у Београду у среду 20.4.2022. одржаће се трибина ” ШТА ОНО БИ?”.

  У Србији су се 3. априла 2022. одржали парламентарни и председнички избори. Одрзани су и избори у Београду, као као и у једном броју општина. Резултати још увек нису јасни. Победници су се понашали као губитници. Изборне комисије су престале да раде у кључним тренуцима. Опозиција се није ни бунила ни борила. Сада неко са неким преговара. Не зна се о цему и у чије име. Шта се догађа?

  На трибини говоре Тамара Бранковић (Црта), Јасмина Добриловић (Newsmax Adria), Стеван Филиповић (филмски редитељ), Дејан Илић (Фабрика књига), Ненад Кулачин (Добар лош зао) и Дубравка Стојановић (Филозофски факултет, модераторка).

  Одржавањем циклуса трибина Није Филозофски ћутати - на којима наставници и сарадници Факултета са својим гостима из других високошколских установа, уметницима, научницима и јавним личностима расправљају о најактуелнијим друштвеним, културним и политичким темама - Филозофски пружа отворену подршку слободи говора у Србији и придружује се грађанским настојањима за успостављањем демократског друштва.
  14
   
  Апр
   
  2022

  Организација ORCA је расписала конкурс за шестомесечни тренинг и менторски програм лидерских вештина који је, између осталог, намењен студентима основних и постдипломских студија.

  У оквиру програма полазници ће имати прилику да уче како да формулишу своју пројектну идеју из области заштите природе и добробити животиња, како да пронађу донатора, како да попуне формуларе који су део пројектне апликације за одређеног донатора итд. Рок за пријаве је 25. април 2022. године.

  Више информација о тренингу и начину пријаве можете пронаћи на следећој адреси:
  https://orca.rs/orca-akademija-4/  13
   
  Апр
   
  2022

  Универзитет у Београду и Град Београд позивају студенте завршних година основних и мастер студија да постану део 11. генерације полазника програма универзитетске радне праксе БГ ПРАКСА и искористе прилику за стицање радног искуства у струци.

  Овог лета 135 студената Универзитета у Београду имаће прилику да обави тромесечну радну праксу у некој од следећих установа:

  Предузећа: ЈКП „Београдски водовод и канализација“, ЈП „Градско стамбено” , ЈКП „Београд пут“, ЈП „Београдска тврђава“, ЈКП „Ветерина Београд“, ЈКП „Инфостан технологије“ Београд, ЈКП за јавне гараже и паркиралишта „Паркинг сервис”, Туристичка организација Београда, ЈКП „Погребне услуге”, градскa општинa Савски венац, установе културе: Библиотека града Београда, Библиотека „Милутин Бојић“, Библиотека „Димитрије Туцовић“ Лазаревац, Дом омладине Београда, БИТЕФ театар, Музеј афричке уметности – збирка Веде и др Здравка Печара, Музеј града Београда, Завод за заштиту споменика културе града Београда, Историјски архив Београда, Канцеларија за младе, Градско веће, као и 11 секретаријата Градске управе.

  Детаљније у прилогу вести.  13
   
  Апр
   
  2022

  Бирачки одбор за спровођење избора представника студената Универзитета у Београду – Филозофског факулетета је након затварања бирачког места у 18 часова приступио пребројавању гласова.

  Од 234 гласачких листића, уз један неважећи гласачки листић, добијени су следећи резултати:

  Вукотић Барбара – 117 гласова;

  Вукашиновић Ђорђе – 105 гласова:

  Сенић Тамара – 103 гласа;

  Станојковић Милица – 103 гласа;

  Танасковић Богдана – 2 гласа.

  Жалбе на прелиминарне резултате могуће је поднети наредна три радна дана од објављивања прелиминарних резултата.

  У Београду 13.04.2022. године  12
   
  Апр
   
  2022

  Бирачки одбор за спровођење избора представника студената Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду је на основу предатих пријава за учешће на изборима за Студентски парламент Универзитета у Београду утврдио коначну листу кандидата за учешће на изборима за Студентски парламент Универзитета у Београду. Кандидати за учешће на поменутим изборима су:

  1. Вукашиновић Ђорђе;
  2. Вукотић Барбара;
  3. Сенић Тамара;
  4. Станојковић Милица;
  5. Танасковић Богдана.

  Коначна листа кандидата се налази у прилогу ове вести.  11
   
  Апр
   
  2022

  Драге будуће колегинице и колеге,

  Позивамо вас да нам се придружите на овогодишњем издању Отворених врата које организујемо за вас у петак 15. и суботу 16. априла на Филозофском факултету у Београду, где вас очекују студенткиње, студенти и професори спремни да вам посвете пуну пажњу и одговоре на сва питања и дилеме које имате у вези са пријемним испитом, студијским програмима и студентским животом на филозофији, социологији, класичним наукама, археологији, психологији, историји, андрагогији, педагогији, историји уметности и етнологији и антропологији.

  Отворена врата су идеална прилика да кроз разговор дођете до свих важних информација, обиђете зграду Филозофског која се налази у центру Београда, сазнате којим се темама бавимо на факултету, чујете о акцијама студентских клубова, разбијете митове у вези са пријемним испитом и потом лакше решите дилему у вези са избором студија.

  Чекамо вас спремни да одговоримо на сва ваша питања, а до тада нас пратите на сајту и инстаграм профилу @filozofski_fakultet_bg

  Видимо се на Филозофском!


  7
   
  Апр
   
  2022

  Откриће српско-канадског тима објављено је у престижном научном часопису Journal of Human Evolution

  БЕОГРАД – У пећини Велика Баланица у Сићевачкој клисури код Ниша откривена су четири зуба која су припадала најмање двема неандерталским индивидуама (одрасла и дете). Анализа зуба објављена је у часопису Journal of Human Evolution од стране међународног тима стручњака из Србије и Канаде, коју воде професори Душан Михаиловић са Филозофског факултета Универзитета у Београду и проф. Мирјана Роксандић са Универзитета у Винипегу (Канада). Истраживања су спроведена у оквиру рада на пројекту NEEMO Фонда за науку Републике Србије (пројекат бр. 7746827).

  Зуби су датовани на пре око 300 хиљада година, што их чини најстаријим фосилима неандерталца (Homo neanderthalensis) у источној Европи и другим најстаријим људским фосилима у Србији, тек нешто млађим од пола милиона година старе доње вилице човека из Мале Баланице откривене 2007. године. До сада су остаци неандерталца у Србији били идентификовани само на једном локалитету, оближњој пећини Пештурина, у којој су 2015. године откривени један зуб и фрагментована кост подлактице неандерталца. Најдревнији остаци неандерталаца, старости између 300–500 хиљада година, идентификовани су на подручју западне Европе, а временом се њихов ареал проширио све до западне Азије. Њихово присуство у Великој Баланици пре око 300 хиљада година представља најранији доказ њиховог ширења према истоку.

  Зуби из Велике Баланице су пронађени у асоцијацији са траговима огњишта и каменим алаткама за обраду коже познатим као пострушке типа Kина (Quina). За разлику од фосилних остатака, најстаријe алатке овог типа потичу са истока, са налазишта која припадају ашелско-јабрудијенском комплексу (из периода пре 400-200 хиљада година), док се у западној Европи јављају много касније. То показује да је на територији Балкана пре 300 хиљада година највероватније дошло до контакта европских и блискоисточних популација. Још увек се не може рећи са сигурношћу да ли до ширења културних иновација дошло миграцијама људи или разменама идеја између заједница, нити можемо идентификовати изворне носиоце ове технологије (није јасно да ли су у питању неандерталци или друге врсте људи). Извесно је, међутим, да су ове иновације довеле до коначног уобличавања културних образаца карактеристичних за средњи палеолит – период који представља једну од прекретница у раној праисторији човечанства.

  Археолошка истраживања пећина у близини Ниша (Пештурина, Мала и Велика Баланица) врше се у сарадњи Филозофског факултета у Београду и Универзитета у Винипегу, а финансира их Министарство културе и информисања Републике Србије.

  Journal of Human Evolution je jedan od vodećih časopisa koji objavljuje radove iz oblasti evolucije čoveka. Članak se može naći na sledećem linku: https://doi.org/10.1016/j.jhevol.2022.103175

  КОНТАКТ СА МЕДИЈИМА:

  проф. др Душан Михаиловић, Филозофски факултет – Универзитет у Београду
  dmihailo@f.bg.ac.rs

  Предраг Радовић, Филозофски факултет – Универзитет у Београду
  predrag.radovic@f.bg.ac.rs


  6
   
  Апр
   
  2022

  пролетос при Центру за библијску филологију и херменеутику

  ΓΕΝΕΣΙΣ: разговори о Књизи Постања

  воде
  проф. др Родољуб Кубат
  проф. др Војин Недељковић

  Разговор шести – о Кајину и Авељу
  (наставак)


  уторак 12. априла у 18h30 на Одељењу за класичне науке
  Капетан Мишино здање, десно, други спрат
  6
   
  Апр
   
  2022

  Бирачки одбор за спровођење избора представника студената Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду је на основу предатих пријава за учешће на изборима за Студентски парламент Универзитета у Београду утврдио прелиминарну листу кандидата за учешће на изборима за Студентски парламент Универзитета у Београду. Кандидати за учешће на поменутим изборима су:

  1. Вукашиновић Ђорђе;
  2. Вукотић Барбара;
  3. Сенић Тамара;
  4. Станојковић Милица;
  5. Танасковић Богдана.

  Прелиминарна листа кандидата се налази у прилогу ове вести.  4
   
  Апр
   
  2022

  Обавештавамо све заинтересоване студенте да ће др Томаш Халамка, предавач на Карловом Универзитету у Прагу, одржати серију гостујућих предавања о републиканизму.

  Предавања ће се одржавати од 11.4. до 15.4.2022. године у просторији Српског филозофског друштва (ФДС) према распореду у прилогу.

  Кратак опис курса и апстракт за свако предавање, као и време одржавања, можете пронаћи у прилогу.


  4
   
  Апр
   
  2022

  Конференција “Faces of Populism: Politics, Culture, Economy, and Everyday Life in Eastern Europe” биће одржана на Филозофском факултету 5. и 6. априла у оквиру Хоризонт 2020 пројекта "POPREBEL – Populist rebellion against modernity in 21st-century Eastern Europe: neo-traditionalism and neo-feudalism".

  У прилогу се налазе програм и постер.

  Конференција се може пратити преко следећег линка:
  https://us02web.zoom.us/j/6038468111?pwd=Nm5CU0VMTXRlcHlpdllabXdMN251QT09
  Meeting ID: 603 846 8111
  Passcode: 226385  4
   
  Апр
   
  2022

  Студенти четврте и завшрних година који су у току додатног тзв. ковид рока положили најмање један испит могу накнадно предати молбу за пријаву додатних бодова (до 90 ЕСПБ) од 7. до 8. априла сваког радног дана од 11 до 13 часова у учионици 601.  4
   
  Апр
   
  2022

  1
   
  Апр
   
  2022

  Предавање проф. др Данијеле Стефановић ”Видим дивне ствари – читам о дивним стварима” поводом два века египтологије биће одржано у Атријуму Народне библиотеке Србије у четвртак 7.4.2022. године.

  Година 2022. важна је за египтологију због два велика јубилеја – век од открића Тутанхамонове гробнице и два века од дешифровања хијероглифског писма (што се данас у египтологији сматра и утемељењем дисциплине као науке).

  Захваљујући минуциозном раду и анализи текстова сачуваних на Розетском камену (декрет из 13. године Птолемеја V, то јест из 196. год. пре н.е., упућен конгрегацији свештеника из Мемфиса, написан је на средњоегипатском хијероглифским писмом, на демотици демотским писмим и на грчком алфабетом) Жан Франсоа Шамполион (1790–1832) је успео да препозна основне постулате староегипстаког језика и хијероглифског писма и започне рад на њиховом дешифровању (који, у извесним елементима, и данас траје). Године 1822. Шамполион је објавио публикацију насловљену Леттре à М. Дациер релативе à л’алпхабет дес хиéроглyпхес пхонéтиqуес у којој су по први пут знаци хијероглифског писма систематизовани, а фонетске вредности једноконсонаната дате у корелацији са грчким и демотским фонемама. Дешифровање хијероглифског писма један је од највећих лингвистичких подухвата свих времена. Првих дана месеца новембра 1922. британски археолог Хауард Картер (1873–1939) открио је степениште које је водило до гробних одаја фараона Тутанхамона у Долини краљева на западној обали Нила у Египту. Крајем истог месеца, Катер и лорд Карнарвон ушли су у спољену комору владарске гробнице нашавши је, на своје велико изненађење, запечаћену и нетакнуту. Картерова реченица „видим дивне ствари“, као одговор на Карнарвоново питање, ушла је у анале египтологије. Откриће Тутанхамове гробнице, до данас једине нетакнуте владарске гробнице на простору античког Египта, сматра се највећим археолошким постигнућем XX века.

  Иако је египтологија на Универзитету у Београду скромно заступљена, постоје добри разлози за обележавање два поменута јубијела пре свега захваљујући раду академика Николе Вулића. Катедра за историју старог века на Великој школи у Београду основана је 1897. године и све до 1930. године деловала је у оквиру Одељења за класичну филологију. Никола Вулић је био њен управник од оснивања до 1938. године. У оквиру наставе Опште историје старог века Вулић је предавао и историју источних народа “по један сат недељно”.

  У збирци Николе Вулића, која се данас чува у фонду рукописа и заоставштина Народне библиотеке Србије, налази се и рукопис насловљен Мисирска историја (НБС, Р 382/1). Реч је о припремама за предавања за летњи семестар 1898/9.

  Мисирска историја не само да представља један од прворазредних извора за историју античких студија у Србији, али и наставног процеса на Великој школи, већ осветљава и Вулићеву ерудицију на пољу које није било примарно у погледу његових интересовања, али чију је важност као дела античког света јасно разумео. Поменуто становиште исказано је у уводном одељку Вулићеве скрипте Историја старог века, настале после 1900. године и штампане у литографији Косте М. Бојковића у Београду: НАРОДИ КОЈЕ ПРОУЧАВА СТАРА ИСТОРИЈА. (Историја старог века, по предавањима Г. Др. Вулића, Београд с.а, 137)

  Релевантна и актуелна знања која су научној јавности из домена египтологије крајем XИX века била позната, Вулић је ревносно преносио својим студентима. Користећи оновремене најрелевантније студије (на које се позива говорећи о историји Египта и које ће се наћи у поставци) Вулић је подучавао не само о политичкој историји, већ и о проблемима хронологије, питањима друштвене структуре, државног уређења, културе и религије.

  У Историји старог века, на страницама од 140. до 148. Вулић је изложио и постојећа знања о староегипатском језику и хијероглифском писму, што уједно чини и најстарији, данас познат, приказ језика и писама династичког Египта на српском језику.

  Предавања академика Вулића на Коларчевом народном универзитету често су била посвећена и археолошким ископавањима. Тако је са великим узбуђењем говорио и о открићу Тутанхамонове гробнице о чему је детаљно известила и Политика (бр. 5737, 12.04.1924. ). На основу новинског приказа закључује се да је београдској публици било предочено све што се до тог тренутка знало о открићу. Колика је велика била заинтересованост публике сведочи чињеница да је, зног оних који нису успели да уђу у салу, предавање сутрадан морало бити поновљено.

  Обележавајући поменуте јубилеје, Народна библиотека Србије и Филозофски факултет Универзитета у Београду изложбом Видим дивне ствари – читам о дивним стварима (два века египтологије) и пратећим програмом придржују се европским и светским институцијама.


  1
   
  Апр
   
  2022

  О озбиљним темама на забаван начин или “све што сте одувек хтели да кажете а нисте имали Рамба да вас саслуша”!

  Позивају се заинтересовани студенти на радионицу “Кабаре код Лудог филозофа” коју ће водити наш познати музичар, друштвени прегалац и надрифилозоф Рамбо Амадеус.

  Кабаре је замишљен као процес који нема задати циљ осим једног - да буде креативни вентил редновним, вечитим и бившим студентима Филозофског факултета!

  Кабаре стално лавира, мења се, није закуцан ни у форми ни у садржају, али јесте у хумору и простору - одиграва се у виртуеном свету и Клубу студената Филозофског факутлета Плато.

  Право пријаве имају сви студенти Филозофског факултета, који желе да:

  -описују друштвене прилике, лична искуства и филозофирају
  -саставе сонг и изведу га гласом, или у пратњи неког инструмента или матрице
  -заиграју на сцени уз своју кореографију
  -играју мисаони пинг-понг са колегама и Лудим филозофом

  Предложене теме за први циклус радионица су:

  -Штетност екологије - коме још треба здраво окружење?
  -Штетност образовања, похвала полуписмености!
  -Предности аутократије над демократијом!

  Радионица почиње са радом објавом овог позива, позивају се заинтересовани студенти да пошаљу мејл са кратким видео снимком (до 30 секунди) у којем говоре, свирају или плешу на предложене теме, на адресу kabarefilozof@gmail.com. Студенти се могу пријавити самостално или у групи, са колегама са којима се иначе добро забављају размишљајући о себи и свету. Перфекција у извођењу и квалитет снимка не доносе никакве поене, све и сви су добродошли! Рок за слање првих снимака је 15. април.

  Након што пристигну предлози и тизери на наведени мејл, Рамбо ће позвати студенте на прво радно дружење у Клуб студената Филозофског факултета.

  Видимо се!


  31
   
  Мар
   
  2022

  30
   
  Мар
   
  2022

  пролетос при Центру за библијску филологију и херменеутику

  ΓΕΝΕΣΙΣ: разговори о Књизи Постања

  воде
  проф. др Војин Недељковић
  проф. др Родољуб Кубат

  Разговор пети – о Кајину и Авељу
  (Пост. 4.1–16)


  уторак 5. априла у 18h30 на Одељењу за класичне науке
  Капетан Мишино здање, десно, други спрат
  29
   
  Мар
   
  2022

  ОБАВЕШТЕЊЕ О ВРЕМЕНУ И МЕСТУ ОДРЖАВАЊА ИЗБОРА ЗА СТУДЕНТСКИ ПАРЛАМЕНТ УНИВЕРЗИТЕТА И ВРЕМЕНУ, МЕСТУ И НАЧИНУ ПОДНОШЕЊА ПРИЈАВЕ ЗА УЧЕШЋЕ НА ИЗБОРИМА ЗА СТУДЕНТСКИ ПАРЛАМЕНТ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

  Избори за Студентски парламент Универзитета у Београду ће се одржати дана 13. априла 2022. године у периоду од 10 до 18 часова у холу првог спрата Филозофског факултета.

  Студенти Филозофског факултета могу поднети пријаве за учешће на изборима за Студентски парламент Универзитета у Београду радним данима од среде 30. марта до уторка 5. априла у периоду од 11 до 13 часова у холу првог спрата Филозофског факултета.

  Студенти који желе да се пријаве на учешће на изборима подносе кандидатуру лично. Кандидатура се подноси предајом попуњеног Обрасца_01 који у прилогу садржи оригинал уверење о редовном студирању на Филозофском факултету. Образац_01 ће бити доступан и на месту подношења кандидатуре.

  Одлука о времену и месту одржавања избора, Обавештење о времену, месту и начину подношења и садржају пријаве за учешће на изборима за Студентски парламент Универзитета у Београду, Одлука о избору заменика председника Бирачког одбора и Образац_01 се налазе у прилогу вести.  28
   
  Мар
   
  2022

  Одлука о расписивању избора за Студентски парламент Универзитета у Београду за мандат у трајању од октобра 2022. до октобра 2024. године и прилози те одлуке се налазе у прилогу.  28
   
  Мар
   
  2022

  На седници Студентског парламента Филозофског факултета одржаној 26. марта 2022. године је донета одлука да се за чланове Бирачког одбора за спровођење избора за Студентски парламент Универзитета у Београду бирају:

  1. доц. др Наташа Јовановић Ајзенхамер (председница Бирачког одбора);
  2. Милош Симеуновић;
  3. Немања Анђеловић.

  Одлука о избору чланова Бирачког одбора се налази у прилогу вести./p>

  25
   
  Мар
   
  2022

  Обавештавају се студенткиње и студенти Универзитета у Београду – Филозофског факултета да ће се у суботу 2. априла 2022. године с почетком у 15h одржати дебатни турнир у амфитеатру „Георгије Острогорски“ на тему актуелног сукоба у Украјини.

  Дебата, британског парламентарног формата прва је у низу у организацији Студентског парламента Универзитета у Београду – Филозофског факултета.

  Потпредседништво за науку Студентског парламента припремило је Дебатни прирчник са свим правилима по којима фунцкионише овај формат универзитетске дебате.

  Заинтересовани студенти могу послати кратку биографију и контакт телефон на следеће e mail адресе: tamarasenic7@gmail.com; msimeunovic.ff@gmail.com.

  Пријава за учешће у дебати траје од 25.03. до 29.03.

  Одабрани студенти ће бити контактирани у догледно време.

  Дебатни приручник се налази у прилогу вести.”  24
   
  Мар
   
  2022

  пролетос при Центру за библијску филологију и херменеутику

  ΓΕΝΕΣΙΣ: разговори о Књизи Постања

  воде
  проф. др Родољуб Кубат
  проф. др Војин Недељковић

  Разговор четврти – о Паду човекову
  (Пост. 3)


  уторак 29. марта у 18h30 на Одељењу за класичне науке
  Капетан Мишино здање, десно, други спрат
  22
   
  Мар
   
  2022

  Априлски апсолвентски рок биће одржан у периоду од 18.4. до 21.4.

  Пријава испита је од 04.04. до 07.04.2022. године.

  Одлуку можете погледати у прилогу вести.  21
   
  Мар
   
  2022

  Тридесет седма трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 25.3.2022. године од 19:00 часова.

  ИЗБОРИ СЕ!

  Ми смо ти који одлучују! Моћ је у рукама грађана који бирају власт! Свако од нас има привилегију, обавезу и одговорност да бира правац којим иде наша земља. Здравство, школство, загађење, путеви и железнице су политичка питања и дужни смо да на њих утичемо. Сваки глас је важан! Избори се!

  Говоре: Зоран Кесић (24 минута са Зораном Кесићем), Даница Поповић (професорка Економског факултета Универзитета у Београду), Јанко Баљак (редитељ и професор Факултета драмских уметности), Весна Ракић Водинелић (професорка права у пензији), Горан Марковић (редитељ и професор емеритус Факултета драмских уметности), Дубравка Стојановић (професорка Филозофског факултета Универзитета у Београду, модераторка)

  Одржавањем циклуса трибина Није Филозофски ћутати - на којима наставници и сарадници Факултета са својим гостима из других високошколских установа, уметницима, научницима и јавним личностима расправљају о најактуелнијим друштвеним, културним и политичким темама - Филозофски пружа отворену подршку слободи говора у Србији и придружује се грађанским настојањима за успостављањем демократског друштва.
  17
   
  Мар
   
  2022

  Центар за библијску филологију и херменеутику
  организује

  elementa hebraica
  екстракурикуларни течај старозаветног јеврејског језика за почетнике


  Течај је бесплатан и отворен за све заинтересоване полазнике. Часови ће отпочети у првој недељи априла. Распоред по договору.
  Пријаве на адресу elementa.hebraica@gmail.com.
  17
   
  Мар
   
  2022

  VIII ванредна седница Студентског парламента УБФФ ће се одржати у суботу 19. марта 2022. године са почетком у 16 часова у просторијама Студентског парламента (канцеларија 601).

  У прилогу вести се налази сазивница и предлог дневног реда.  16
   
  Мар
   
  2022

  „Изазови наставе историје у Европи“ билa je главна тема међународне конференције одржане у Београду 10. и 11. марта 2022. године. Конференцију су организовали Канцеларија Савета Европе у Београду, Филозофски факултет Универзитета у Београду и невладина организација „Едукација за 21. век”, у оквиру Месеца франкофоније.

  Догађај је подржала недавно основана Опсерваторија за наставу историје у Европи (ОХТЕ), тело Савета Европе са мисијом да промовише квалитетно образовање са циљем унапређења демократске културе. Србија је била једна од 17 држава оснивача Опсерваторије.

  Кратак извештај са конференције можете пронаћи на:

  https://www.coe.int/sr_RS/web/belgrade/-/challenges-of-history-teaching-in-europe  15
   
  Мар
   
  2022

  ШПАНСКИ ЈЕЗИК 2 - поправни колоквијума одржаће се 26.марта 2022.г. у 11 сати у сали 103. Обавезно се пријавити професору преко Мудл платформе.


  15
   
  Мар
   
  2022

  ШПАНСКИ ЈЕЗИК 1 - поправни колоквијума одржаће се 26.марта 2022.г. у 11 сати у сали 103. Обавезно се пријавити професору преко Мудл платформе.


  15
   
  Мар
   
  2022

  Центар за библијску филологију и херменеутику
  позива вас на предавање које ће

  др Бојана Радовановић
  с Универзитета Radboud, Nijmegen (Холандија)

  одржати под насловом

  О појединостима богумилске и катарске егзегезе и увиду у њихове креативне »радионице« кроз примере из Старог и Новог Завета

  у четвртак 24. марта у 12 сати
  у сали »Драгослав Срејовић« (108)
  на Филозофском факултету у Београду
  14
   
  Мар
   
  2022

  Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за студенте свих година психологије, социологије, андрагогије и педагогије за обављање стручне праксе на позицији:
  Асистент истраживача тржишта и јавног мњења
  - квалитативна истраживања -

  • Вођење интервјуа и фокус група
  • Квалитативна анализа садржаја;
  • Припрема упитника, водича за интервјуе и групну дискусију и узорака за истраживање;
  • Асистенција у изради извештаја обављених истраживања.

  Услови ангажовања:
  • Студенти свих година психологије, социологије, андрагогије или педагогије
  • Пожељно је да кандидат воли рад са људима Пожељно познавање енглеског језика

  Додатне напомене:
  • Могућност хонорарног запослења за студенте који се истакну;
  • Пракса ће кренути у априлу 2022. а одабрани кандидати ће се смењивати на месец дана;
  • У канцеларији сваког дана бораве 1-3 пса, те се пракса не препоручује особама које су алергичне или имају страх од паса.

  Период ангажовања:
  Месец дана
  Време ангажовања:
  20 сати недељно
  Рок за конкурисање:
  21.03.2022.
  CV послати на:
  karijera@czrkff.rs  14
   
  Мар
   
  2022

  Поштоване колегинице и колеге,

  имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију, обавештавам вас да ћемо почев од 5.4.2022. прећи на тзв. комбиновани модел наставе. У наставку следе упутства везана за организацију комбинованог модела. Наведена упуства сте већ добили почетком фебруара ове године, али су она модификована у складу са новим правилима које је увео Кризни штаб. Такође, напомињем да са овом врстом наставе почињемо тек за три недеље зато што је студентима и студенткињама неопходно време да би се организовали за нов начин рада.

  Детаљи о организацији комбинованог облика наставе се налазе у прилогу вести.

  У име Управе Филозофског факултета,
  доц. др Наташа Јовановић Ајзенхамер
  продеканка за наставу
  Београд, 14.3.2022.
  доц. др Наташа Јовановић Ајзенхамер
  продеканка за наставу  10
   
  Мар
   
  2022

  Драге колегинице и колеге,

  због обавеза предавача, консултације код Оље Јовановић уместо данас одржаће се сутра, у петак, 11. марта од 14.00 до 15.00ч, у просторијама Центра за образовање наставника.

  До сутра, срдачан поздрав!


  9
   
  Мар
   
  2022

  пролетос при Центру за библијску филологију и херменеутику

  ΓΕΝΕΣΙΣ: разговори о Књизи Постања

  воде
  проф. др Војин Недељковић
  проф. др Родољуб Кубат

  Разговор трећи – о Едемском врту
  (Пост. 2.4b–25)


  уторак 15. марта у 18h30 на Одељењу за класичне науке
  Капетан Мишино здање, десно, други спрат
  8
   
  Мар
   
  2022

  КОНКУРС ЗАДУЖБИНЕ ЂОКЕ ВЛАЈКОВИЋА ЗА ПОДРШКУ СТУДЕНТИМА У СТРУЧНОМ И НАУЧНОМ УСАВРШАВАЊУ

  Расписује се Конкурс за доделу 10 (десет) финансијских подршки за стручно и научно усавршавање студената Универзитета у Београду, које подразумева:
  1. учешће на научним и стручним скуповима у земљи и иностранству и
  2. боравак у иностранству у оквиру основних, мастер и докторских академских студија.
  На Конкурс се могу пријавити незапослени студенти основних, мастер и докторских академских студија Универзитета у Београду.

  Одлуку и детаљније информације можете погледати у прилогу вести.  8
   
  Мар
   
  2022

  Филозофски факултет у Београду позива све заинтересоване да се у четвртак, 10. марта, у 18.30 часова у Клубу „Плато“ (улаз из Васине улице) придруже дискусији о изазовима са којима се сусреће настава историје данас у Европи у оквиру међународног симпозијума „Challenges of history teaching in Europe“.
  Симпозијум се реализује током Месеца Франкофоније у сарадњи са организацијом „Едукација за 21. век“ и Канцеларијом Савета Европе у Београду.

  Због ограничених капацитета пријаве су неопходне. Контакт мејл: historyteaching.belgrade2022@gmail.com

  У прилогу је програм догађаја.

  Линк: https://www.facebook.com/events/491165405936826  7
   
  Мар
   
  2022

  V редовна седница Студентског парламента Универзитета у Београду – Филозофског факултета ће се одржати дана 12. марта 2022. године са почетком у 16 часова у просторијама Студентског парламента (канцеларија 601).

  Сазивница и предлог Дневног реда V редовне седнице Студентског парламента се налазе у прилогу вести.  7
   
  Мар
   
  2022

  У оквиру циклуса Није Филозофски ћутати на Филозофском факултету у Београду 11. 3. 2022. одржаће се трибина ”Од загађења до уништења: човек, природа и одговорност.” На трибини ће учествовати еп. Григорије (видео линком), академик Владимир Стевановић, Рамбо Амадеус, Јован Мемедовић, проф. др Ратко Ристић, Милан Ћулибрк (НИН), проф. др Огњен Радоњић и проф. др Ненад Макуљевић. Трибина је посвећена разматрању односа човека према природи, као и последицама загађења и девастације животне средине. Посебна пажња ће бити усмерена ка анализи актуелних еколошких проблема на територији Србије.

  Одржавањем циклуса трибина Није Филозофски ћутати - на којима наставници и сарадници Факултета са својим гостима из других високошколских установа, уметницима, научницима и јавним личностима расправљају о најактуелнијим друштвеним, културним и политичким темама - Филозофски пружа отворену подршку слободи говора у Србији и придружује се грађанским настојањима за успостављањем демократског друштва.

  Филозофски факултет Универзитета у Београду је најстарија високообразовна установа у Србији. Као средиште слободне мисли и покретач демократских процеса у друштву, са својих девет одељења и бројним научним институтима и центрима, Филозофски има посебну обавезу и одговорност да својим студентима, али и укупној јавности, понуди знања која могу помоћи у разумевању проблема данашњице. Управо оне науке које се изучавају на Филозофском, од друштвено-хуманистичких до историјских, могу својим теоријским, емпиријским и методолошким приступима да додатно осветле савремене феномене и да укажу на могућа решења проблема који притискају српско друштво. Овај факултет негује традицију критичке и демократске мисли, а његови наставници и сарадници данас имају и посебну моралну обавезу да ту традицију подрже, на тај начин доприносећи изградњи грађанског друштва у Србији.
  3
   
  Мар
   
  2022

  Обавештавамо вас да DAAD информативни центар Београд почиње са информативним сесијама на тему стипендија и студирања у Немачкој. Прва у низу „Студирање у Немачкој и DAAD стипендије за мастер за све научне дисциплине“ је планирана за 09.03.у 12 часова.

  Студенти као и остали заинтересовани могу се пријавити за ову презентацију путем следећег линка најкасније до 08.03. у 17 часова:https://forms.gle/7Shc7SE25vFGsFAi6

  Више информација налази се на: https://www.facebook.com/events/689375508915493  2
   
  Мар
   
  2022

  пролетос при Центру за библијску филологију и херменеутику

  ΓΕΝΕΣΙΣ: разговори о Књизи Постања

  воде
  проф. др Родољуб Кубат
  проф. др Војин Недељковић

  Разговор други – о библијском Шестодневу (Други део: Пост. 1.6–2.4а)

  уторак 8. марта у 18h30 на Одељењу за класичне науке
  Капетан Мишино здање, десно, други спрат
  1
   
  Мар
   
  2022

  ПОЗИВ ЗА МЕЂУНАРОДНУ КОНФЕРЕНЦИЈУ ЛИЦА ПОПУЛИЗМА: ПОЛИТИКА, КУЛТУРА, ЕКОНОМИЈА И СВАКОДНЕВНИ ЖИВОТ У ИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ

  Београд, 5-6 Април 2022

  Детаљније у прилогу вести.  1
   
  Мар
   
  2022

  УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ

  К О Н К У Р С

  за најбољи научно-истраживачки и стручни рад
  студената у 2021. години

  У циљу подстицања што бољег успеха на студијама, развијања интересовања за научно-истраживачки и стручни рад студената, подстицања креативног и критичког мишљења код њих, Универзитет у Београду студентима основних академских студија, односно интегрисаних академских студија, као и претходних година, додељује награду за најбољи научно-истраживачки и стручни рад из сваке од групација факултета, израђен у претходној календарској години.
  Писмени, дипломски, семинарски и други студентски радови који представљају наставну обавезу, не могу да буду поднети на конкурс.
  Рок за пријављивање радова на конкурс је 30. март 2022. године.
  У прилогу рада доставља се запечаћена коверта на којој је назначена шифра рада, а у којој су наведени следећи подаци о аутору: име и презиме, назив студијског програма, година студија, контакт адреса, електронска адреса и број телефона.
  Радови се достављају секретарима одељења, у штампаној и електронској форми - непотписани, са шифром и кратком стручном оценом факултета.  1
   
  Мар
   
  2022

  Центар за америчке студије организује четврту „Недељу америчке културе и друштва“, на тему хероји, суперхероји и антихероји, од 22. марта до 2. априла 2022. на Филозофском факултету у Београду. Позив и пријава су у прилозима.


  1
   
  Мар
   
  2022

  1
   
  Мар
   
  2022

  "Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за обављање стручне праксе у IT компанији Appworks за студенте завршних година и мастер студија свих студијских група, на позицији: уредника/креатора садржаја.

  Задужења укључују:
  · Тражење спољњих сарадника за сваку поједину тему у оквиру едукативног садржаја
  · комуникација са тим сарадницима при идејном формиранју сваког постера
  · Помоћ и усмерење при одабиру садржаја за постер
  · Комуникација са графичким дизајнером, како би крајњи резултат био визуелно упечатљив
  · Додавање постојећег дигиталног садржаја у мобилну апликацију
  · Креирање квизова и тестова
  · Комуникација са директорима основних школа, секретарима градских управа за образовање и слично са циљем презентације производа
  · Заинтересованост за даљи развој производа MapApp интерактивни постери (концепт производа – https://youtu.be/6LzulR3LT4M)  Период ангажовања:
  · Плаћена пракса месец дана уз могућност сталног запослења
  Време ангажовања:
  · Први месец 24h недељно, након тога пуно радно време (40h недељно)

  Рок за конкурисање је: 09.03.2022.

  CV послати путем Google формулара:https://goo.gl/forms/UlgR7LtOSR0mb34I2

  Опширније о услугама центра:
  Сајт: https://czrkff.rs
  Facebook: https://www.facebook.com/czrkff
  Instagram: https://www.instagram.com/czrkff/


  28
   
  Феб
   
  2022

  Читаонице одељењских библиотека радиће за студенте Филозофског факултета од 2.03.2022. године са радним временом од 9,00 до 19,00 часова, уз поштовање прописаних епидемиолошких мера и редарство које ће организовати Студентски парламент у складу са упутствима која су саставни део ове одлуке.

  Одлуку и упутства можете погледати у прилогу вести.  28
   
  Феб
   
  2022

  23
   
  Феб
   
  2022

  Обавештавамо вас да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило позив младим истраживачима који имају титулу дипломирани-мастер и први пут су уписани у прву годину докторских академских студија школске 2021/2022. године, за укључивање у научноистраживачки рад у акредитованим научноистраживачким организацијама.

  Више информација, заинтересовани кандидати и кандидаткиње могу добити путем следећег линка:
  https://mpn.gov.rs/vesti/peti-poziv-talentovanim-mladim-istrazivacima-studentima-doktorskih-akademskih-studija-za-ukljucivanje-u-naucnoistrazivacki-rad-u-akreditovanim-nio/?fbclid=IwAR04gZV6V9Vzo8PxJsam-22mdDQOw_Cosesz7iDbUg5laLghq4R01Q0J8QQ"


  21
   
  Феб
   
  2022

  пролетос при Центру за библијску филологију и херменеутику

  ΓΕΝΕΣΙΣ: разговор о Књизи Постања

  воде
  проф. др Војин Недељковић
  проф. др Родољуб Кубат

  Разговор први – о библијском Шестодневу (Први део: Пост. 1.1–5)


  уторак 1. марта у 18h30 на Одељењу за класичне науке
  Капетан Мишино здање, десно, други спрат
  18
   
  Феб
   
  2022

  Позивамо студенте било ког смера основних студија на Филозофском факултету, да стекну практична и корисна искуства развијају своје вештине у сигурном и забавном окружењу кроз рад са својим колегама!

  Детаљније о конкурску у прилогу вести.  17
   
  Феб
   
  2022

  У оквиру реализације пројекта под називом:

  “UniSki 2022 – Kopaonik”

  суфинансиран од стране Спортског удружења Универзитета у Београду (у даљем тексту: СУУБ), кроз програм “UniSportBg 2022.” расписује се:

  К О Н К У Р С

  за учешће студената Универзитета у Београду

  Детаљније у прилогу вести.  14
   
  Феб
   
  2022

  Молбе за додатне бодове моћи ћете да предате од 21. фебруара до 25. фебруара у термину од 10h до 14h у учионици 601. Потребно је да донесете:

  1. Индекс

  2. Молбу у којој образлажете због чега су Вам неопходни додатни бодови и колико бодова тражите. Поред тога Молба треба да садржи основне податке о студенту/кињи: име и презиме, број индекса, година студија, студијску групу, списак испита које је дао/дала у јануарском и фебруарском испитном року, као и испит које студент жели да пријави као додатне бодове у пролећном семестру.

  Молбе предају студенти четврте године (али и пете, шесте итд.).  14
   
  Феб
   
  2022

  Обавештавамо вас да се можете пријавити на следеће конкурсе Erasmus+ програма за мобилност за размену студената:

  Charles University, Prague – пријава до 15. маја у 23:59 часова – студенти: сви нивои студија, 022 Humanities (except languages); 4 месеца

  Charles University, Prague – пријава до 15. маја у 23:59 часова – студенти: докторске студије, 022 Humanities (except languages); 4 месеца

  Panteion University of Social and Political Sciences – пријава до 17. априла у 23:59 часова – студенти: сви нивои студија, 022 Humanities (except languages), 031 Social and behavioural sciences; 4 месеца

  Ben-Gurion University of the Negev – пријава до 17. априла у 23:59 часова – студенти: мастер и докторске студије, 022 Humanities (except languages); 4 месеца

  Eötvös Loránd University - ELTE – пријава до 17. априла у 23:59 часова – студенти: докторске студије, 02 Arts and humanities; 4 месеца

  University of Helsinki – пријава до 20. марта у 23:59 часова – студенти: основне и мастер студије, 02 Arts and humanities (except languages); 4 месеца

  University of Copenhagen – пријава до 20. марта у 23:59 часова – студенти: основне и мастер студије, 022 Humanities (except languages); 4 месеца

  Детаљније информације у прилогу вести.  14
   
  Феб
   
  2022

  IV редовна седница Студентског парламента УБФФ ће се одржати у понедељак 21. фебруара 2022. године у 15 чласова у просторијама Студентског парламента (канцеларија 601).

  Сазивница и предлог Дневног реда IV редовна седница Студентског парламента се налазе у прилогу вести.  10
   
  Феб
   
  2022

  Упис постапсолвената у пролећни семестар школске 2021/22. године ће се обавити од 21. до 25.02.2022. године од 12 до 14 часова. За упис је потребан индекс и уплата у износу од 4950 динара.  10
   
  Феб
   
  2022

  Шпански језик 1 - Колоквијум ће се одржати 21.фебруара 2022. у 13.15 часова у учионици 103


  10
   
  Феб
   
  2022

  Шпански језик 2 - Колоквијум ће се одржати 23.фебруара 2022. у 13.15 часова у учионици 103


  1
   
  Феб
   
  2022

  Центар за библијску филологију и херменеутику
  при Одељењу за класичне науке Филозофског факултета у Београду

  позива вас на предстојеће предавање

  А. В. Сизикова,
  доцента Катедре за библистику на Санкт-Петербуршком универзитету.

  Плакат с ближим обавештењем може се погледати у прилогу ове вести.
  30
   
  Јан
   
  2022

  Јубиларна петнаеста зимска радионица Јеврејска уметност и традиција одржаће се на Филозофском факултету од 07. до 12. фебруара 2022. године, у организацији Центра за студије јеврејске уметности и културе и Одељења за историју уметности. Поштујући све епидемиолошке мере и прописе, планирано је да се настава на предстојећој радионици одржава уживо

  Циклусе предавања на петнаестој радионици одржаће гостујући професори са Универзитета Бен Гурион из Негева у Израелу, Проф. др Елиезер Папо и Проф. др Петер Сх. Лехнард. Током радионице „Јеврејска уметност и традиција“ појединачна предавања одржаће професори и сарадници Одељења за историју уметности Филозофског факултета, те сарадници Археолошког института у Београду, као и Музеја примењене уметности и Музеја жртава геноцида у Београду. У оквиру овогодишње радионице биће обележен и јубилеј поводом тридесет година од обнављања дипломатских односа између Израела и Републике Србије. Нарочита пажња биће посвећена важности изучавања Холокауста и представљању стратегија различитих институција на том пољу. Почасни гост овогодишње јубиларне радионице биће Његово преосвештнство Епископ пакрачко-славонски Г.Г. Јован (Ћулибрк).

  Детаљније информације можете погледати на следећем линкуJevrejska umetnost i tradicija 2022. или у прилогу вести.  27
   
  Јан
   
  2022

  Позивамо заинтересоване студенткиње треће и старијих година студија свих студијских група да се јаве и волонтирају у раду прве телефонске линије за подршку мамама – МамаСОС!

  МамаСОС телефонска линија за подршку мамама почела је да ради 15. децембра 2021. и доступна је мамама из целе Србије сваким радним од 9 до 15 часова. Позивањем линије, маме имају прилику да разговарају са особом која ће их саслушати, разумети и са којом ће моћи да поделе своја осећања, бриге, недоумице и проблеме.

  Детаље о пракси можете погледати на следећем линку:http://centarzamame.rs/blog/2022/01/24/pozivamo-volonterke-iz-beograda-da-nam-se-pridruze/  28
   
  Дец
   
  2021

  24
   
  Дец
   
  2021

  ОБАВЕШТЕЊЕ

  Студенти мастер студија који су уписани као самофинансирајући студенти у I годину мастер студија у школској 2021/22. години, неопходно је да провере свој статус у е-индексу. Уколико су прешли у статус буџетског студента, потребно је да се јаве у Студентску службу, канцеларија бр.1 од 12 до 14 h.  20
   
  Дец
   
  2021

  Поштоване колегинице и колеге,

  Обавештавамо вас да вредновање педагошког рада наставника и сарадника у јесењем семестру почиње у понедељак 20. децембра и да ће трајати до среде 29. децембра 2021. године.
  Замолили бисмо вас да преко линка http://gama.f.bg.ac.rs у наведеном периоду попуните упитнике за вредновање педагошког рада наставника и сарадника са предмета које сте слушали у овом семестру. У евалуацији учествују студенти свих нивоа студија.  17
   
  Дец
   
  2021

  15
   
  Дец
   
  2021

  ОБАВЕШТЕЊЕ

  Ранг листа одобрених и неодобрених студентских кредита и стипендија за школску 2021/22. годину налази се залепљена на стаклу канцеларије бр. 1.

  Детаљније у прилогу вести.  10
   
  Дец
   
  2021

  Коначна листа резултата и закључак Изборне комисије о изабраним представницима студената са студијских група Психологија, Социологија и Класичние науке, налазе се у прилогу.  9
   
  Дец
   
  2021

  Италијански језик 1 (писмени) 17.1. у 19 ч. (107); Италијански језик 2 17.1. у 18 ч. (107)


  9
   
  Дец
   
  2021

  Италијански језик 1 (писмени) 7.2. у 19 ч. (107); Италијански језик 2 7.2. у 18 ч. (107)


  8
   
  Дец
   
  2021

  Прелиминарна листа резултата додатних избора за Студентски парламент који су пдржани у понедељак 6. децембра 2021., као и извештај бирачког одбора, налазе се у прилогу.  7
   
  Дец
   
  2021

  Београду рупи: Рупа у Београду представља зборник радова и илустрација посвећеним актуелној урбаној и еколошкој деструкцији Београда и Србије. Милан Ћулибрк, Дубравка Стојановић, Вјекослав Вуковић, Душан Чавић, Виктор Марковић, Огњен Радоњић и Ненад Макуљевић у ауторским прилозима доносе примере и анализе актуелног стања и комуналног хаоса, притиска на Филозофски факултет у Београду, случаја Савамале и Београда на води, споменичке политике и неодговорног односа према Савском насипу.

  У зборнику се такође доноси и историјат деловања професора Филозофског факултета у оквиру иницијативе Није Филозофски ћутати, као и кратки сатирични осврт на проблематику београдских рупа. Књига је богато илустрована награђеним радовима са конкурса НајРупа (Бео)Града, који су били изложени на Филозофском факултету у Београду током пролећа 2021. Приређивачи су Огњен Радоњић и Ненад Макуљевић.

  Разговор о књизи одржаће се у петак 10.12.2021. у 18 часова у амфитеатру Филозофског факултета у Београду и у њему ће учествовати проф. др Ратко Ристић (Шумарски факултет у Београду и проректор Универзитета у Београду), Милан Ћулибрк (НИН), Добрица Веселиновић (НДМБГ), Виктор Марковић (Њуз.нет), Душан Чавић (Марка Жвака), проф.др Дубравка Стојановић, проф др. Огњен Радоњић и проф. др Ненад Макуљевић (Филозофски факултет у Београду).


  6
   
  Дец
   
  2021

  Новооснована научна јединица Филозофског факутета, Центар за библијску филологију и херменеутику, при Одељењу за класичне науке, представиће се јавности трибином


  Разговор о преводу Старог завета с јеврејског проф. др Драгана Милина.


  У разговору ће учествовати: протојереј-ставрофор др Драган Милин, редовни професор Православног богословског факултета у пензији, аутор најновијег српског превода Старог завета; врховни рабин Србије г. Исак Асиел; гђа Вера Митић, генерална секретарка Библијског друштва Србије, издавача најновијег српског превода Старог завета; др Војин Недељковић, редовни професор Филозофског факултета. Модератор разговора биће проф. др Ненад Ристовић, управник Одељења за класичне науке.


  Трибина ће бити одржана, уз поштовање свих противепидемијских мера, у амфитеатру Филозофског факултета у уторак 14. 12. 2021. с почетком у 18.30.
  3
   
  Дец
   
  2021

  КОМИТЕТ ТОКИО ФОНДА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ РАСПИСУЈЕ

  КОНКУРС

  ЗА ДОДЕЛУ

  SYLFF (Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund)

  СТИПЕНДИЈА

  Детаљније информације у прилогу вести.
  3
   
  Дец
   
  2021

  Обавештавамо Вас да Мисија ОЕБС-а у Србији организује семинар о транзиционој правди намењен студентима завршних година и пост-дипломских студија универзитета у Србији, подмлатку политичких партија, младим људима запосленим у државној управи, новинарима и активистима организација цивилног друштва.
  Циљ предметног семинара је подизање свести код младих о судски утврђеним чињеницама о оружаним сукобима на територији бивше Југославије, како пред националним судовима, судовима у земљама у региону, те међународним судовима.

  Детаљније информације у прилогу вести.  30
   
  Нов
   
  2021

 • пријава испита: од 06.12. до 09.12.2021.
 • уплата најкасније до: 07.12.2021.
 • провера услова и приговори: 10.12.2021.
 • испити: од 20.12. до 24.12.2021.
 • Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.  30
   
  Нов
   
  2021

  Додатни избори за Студентски парламент, расписани за по једног члана са студијских програма Психологије, Социологије и Класичних наука, одржаће се 6. децембра 2021. године од 11:00 до 14:00 на ходнику првог спрата Факултета.

  Сви заинтересовани студенти са студијских група за које су избори расписани могу се кандидовати на изборима достављањем:

  • 1. уверења о редовном студирању или фотокопије индекса (прва страна и страна уписане године);
  • 2. биографије са сликом;
  • 3. попуњеним пријавним формуларом,
  у просторије Студентског парламента (канцеларија 601, шести спрат Филозофског факултета) од 30. новембра до 3. децембра у периоду од 11:00 до 14:00. При томе, пријавни формулар ће бити доступан у просторијама Студентског парламента.

  Одлука о расписивању додантих избора и одлука о начину спровођења избора се налазе у прилогу вести.  29
   
  Нов
   
  2021

  Епархијски управни одбор Српске православне Архиепископије београдско-карловачке расписује

  Конкурс

  за доделу годишњих стипендија студентима завршних година редовних студија факултета који су основали Универзитет у Београду.

  Детаљније у прилогу вести.  29
   
  Нов
   
  2021

  26
   
  Нов
   
  2021

  Упис кандидата који су стекли право на упис у трећем уписном року на докторске академске студије школске 2021/22. године ће се обавити 29.11.2021.godine у канцеларији број 1 од 12 до 14 часова. Приликом уписа је потребно да кандидати предају:

  • попуњен и одштампан ШВ20 образац (http://sv20.f.bg.ac.rs/)
  • доказ о уплати прве рате школарине у износу од 19.500,00 динара
  • копију извода из матичне књиге рођених
  • 2 фотографије
  • индекс (кандидати могу да преузму индекс без накнаде приликом уписа)


  26
   
  Нов
   
  2021

  У прилогу се налази спискови са бројем места у студентским домовима за школску 2021/22 годину за мушкарце и девојке.  23
   
  Нов
   
  2021

  ОБАВЕШТЕЊЕ

  • Коначна ранг листа студената који су конкурисали за смештај у студентски дом за школску 2021/22. годину налази се на сајту Службе смештаја www. sc.rs
  • Расподела за младиће обавиће се у недељу 28.11.2021. године у 10:30 часова у учионици 103.
  • Расподела за девојке обавиће се у недељу 28.11.2021. године у 13:30 часова у учионици 103.
  • Сваки студент је у обавези да понесе индекс и личну карту.
  • Уверење о буџетском статусу добићете на расподели.
  • Списак домова и соба биће достављен факултату у петак 26.11.2021. године.  22
   
  Нов
   
  2021

  Гост Центра за америчке студије у уторак 23. новембра у 18 часова, биће глумац Светозар Цветковић.

  Са Светозаром Цветковићем разговараћемо о великој америчкој турнеји представе "Ослобођење Скопља" 1982. године (и о Светозаровим фотографијама које су настале овом приликом), о рецепцији југословенског позоришта и филма у Америци, о промовисању америчких аутора кроз представе Атељеа 212, о искуствима на америчким филмским фестивалима, као и о његовим скоријим посетама САД-у.

  Разговор ће водити Деа Цветковић, историчарка уметности и сарадница Центра за америчке студије.

  Придружите нам се на Зоом платформи!
  Join Zoom Meeting
  https://us02web.zoom.us/j/82879389062
  Meeting ID: 828 7938 9062  22
   
  Нов
   
  2021

  Конкурс за доделу стипендија Фондацијe Косте Мигрића.

  Рок за подношење пријава је од 23. новембра до 23. децембра 2021. године.

  Одлуку и пратећу документацију можете погледати у прилогу вести.  19
   
  Нов
   
  2021

  Centar za američke studije nastavlja sa serijom razgovora „Moja Amerika“.
  Naš gost u utorak 23. novembra u 18h, biće glumac Svetozar Cvetković. Sa Svetozarom Cvetkovićem razgovaraćemo o velikoj američkoj turneji predstave "Oslobođenje Skoplja" 1982. godine (i o Svetozarovim fotografijama koje su nastale ovom prilikom), zatim o recepciji jugoslovenskog pozorišta i filma u Americi, o promovisanju američkih autora kroz predstave Ateljea 212, o iskustvima na američkim filmskim festivalima, kao i o njegovim skorijim posetama SAD-u.

  Razgovor će voditi Dea Cvetković, istoričarka umetnosti i saradnica Centra za američke studije.
  Pridružite nam se u utorak, 26. oktobra u 18h na Zoom platformi!

  Join Zoom Meeting
  https://us02web.zoom.us/j/82879389062
  Meeting ID: 828 7938 9062

  Vaš, Centar za američke studije


  19
   
  Нов
   
  2021

   

  Ф О Н Д А Ц И Ј А „НОВИ ДОБРОТВОРИ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ“

  доноси ОДЛУКУ

  О РАСПИСИВАЊУ КОНКУРСА ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА ФОНДАЦИЈЕ „НОВИ ДОБРОТВОРИ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ“ ЗА ШКОЛСКУ 2021/2022 ГОДИНУ

   

  Расписује се Конкурс за доделу 4 (четири) стипендије за школску 2021/2022 годину студентима Универзитета у Београду, и то по једна стипендија студентима са:

  • Групације природно-математичких наука,
  • Групације техничко-технолошких наука,
  • Групације медицинских наука,
  • Групације друштвено-хуманистичких наука.

  На Конкурс се могу пријавити студенти уписани први пут у текућој школској години на основне и мастер академске студије Универзитета у Београду, чије се школовање у школској 2021/2022 години финансира из буџета Републике Србије и који нису губили ниједну годину током студија, уз максималну ефикасност током студирања. На конкурс се могу пријавити студенти од друге године основних студија

  Рок за подношење пријава је од 22. новембра до 22. децембра 2021. године.

  Документа и детаљније информације у прилогу вести.

  17
   
  Нов
   
  2021

  Упис у наредну годину за студенте основних академских студија ће трајати до 26.11.2021. године  10
   
  Нов
   
  2021

  Расписује се Конкурс за доделу једне стипендијe студенту Универзитета у Београду, за школску 2021/2022 годину.
  На Конкурс се могу пријавити студенти уписани први пут у текућој школској години на основне студије Универзитета у Београду, чије се школовање у школској 2021/2022 години финансира из буџета Републике Србије и који нису губили ниједну годину током студија, уз максималну ефикасност током студирања.
  На конкурс се могу пријавити студенти од друге године основних студија.

  Рок за подношење пријава је од 15.Новембра до 15. Децембра 2021. године

  Детаљне информације и потребну документацију можете погледати у прилогу вести.  10
   
  Нов
   
  2021

  Филозофски факултет има част да позове све студенте и запослене на бесплатне часове новогрчког језика.

  Филозофски факултет у сарадњи са Координационом канцеларијом за образовање Амбасаде Грчке у Букурешту, која функционише у оквиру Министарства просвете Владе Републике Грчке, организује бесплатни курс грчког језика за студенте и све запослене на факултету.

  Часови грчког језика свих нивоа ће се одржавати два пута недељно (два двочаса) од 24. новембра 2021.

  Пријаве слати на адресу: grckinafilozofskom@gmail.com до 21. новембра.

  Студенти Филозофског факултета треба да наведу у пријави годину студија, ниво студија и студијски програм који похађају. Запослени на Филозофском факултету треба да наведу звање и Одељење или радну јединицу у којој су запослени.  9
   
  Нов
   
  2021

  Tоком школске 2021/22. године на Филозофском факултету биће организовани апсолвентски испитни рокови у октобру, новембру, децембру, марту и априлу месецу.

  Одлуку можете погледати у прилогу вести.  9
   
  Нов
   
  2021

  Упис примљених кандидата на МАСТЕР И ДОКТОРСКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ обавиће се 12.11. 2021. године у канцеларији број 10 од 10 до 14 часова.

  Детaљније информације можете погледати у прилогу вести.  8
   
  Нов
   
  2021

  Рок за предају молби за умањење школарине се помера за 15. новембaр. Молбе се могу предати у архиви Факултета.  8
   
  Нов
   
  2021

  О Б А В Е Ш Т Е Њ E

  Корективна, бодовна листа студената који су конкурисали за студентски дом у школској 2021/22. години налази се на стаклу канцеларије бр. 1.

  Добро погледати листу, све унете податке и да ли се налазите на листи.

  За евентуалне корекције обратити се у канцеларију бр. 1 или на шалтер бр. 2 до 16.11.2021. године

  Коначна листа биће објављена 19.11.2021. године.

  Места за дом биће достављена факултетима пред расподелу, крајем новембра.  1
   
  Нов
   
  2021

  Студенти који су у првом и другом уписном року уписали мастер академске студије, као и студенти који су у првом уписном року уписали докторске академске студије, своје индексе могу преузети у канцеларији 1, сваког радног дана од 12:00 до 14:00.  30
   
  Окт
   
  2021

  Пријава слушања и полагања за студенте мастер и докторских студија електронским путем почиње 01. новембра а завршава се 07.новембра.

  Молимо уписане студенте да се одмах након уписа јаве мејлом на адресу - rdc@f.bg.ac.rs и да обавезно наведу број са налепнице која се налази на унутрашњој страни задње корице индекса, (због активирања е-индекса). Отворен електронски индекс је предуслов за пријаву комбинације за слушање и полагање.

  Саветујемо студентима да увек попуне више комбинација како би избегли одбацивање једине попуњене комбинације. Одобрене комбинације ће бити видљиве у електронским индексима 10.11.

  Уколико будете имали рекламације на одобрене комбинације испита, можете се обратити вашим секретарима одељења од 11.-18. новембра.  29
   
  Окт
   
  2021

  Међународни тим истраживача, међу којима је један од водећих аутора Предраг Радовић, асистент на Одељењу за археологију Филозофског факултета у Београду, именовао је нову врсту фосилног човека – Homo bodoensis! Ова врста је живела у Африци током средњег плеистоцена, пре око пола милиона година, и била је директни предак модерног човека.

  Рад је јуче објављен у престижном часопису Evolutionary Anthropology, а вест преносе водећи светски медији и научни портали.

  Целовито саопштење се може видети у прилогу вести, а научни чланак је слободан за преузимање на следећем линку:

  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/evan.21929

  Честитке колеги Предрагу Радовићу на великом успеху и важном доприносу разумевању људске еволуције!


  29
   
  Окт
   
  2021

  26
   
  Окт
   
  2021

  Драге колегинице и колеге,

  После периода затишја и одмора, наставља са радом Развојно-образовни клуб (РОК)! Позивамо вас да се укључите у први онлајн клупски састанак, који ће се одржати у четвртак, 28. октобра, с почетком у 13:00ч. Тема састанка је „Образовање – ко, шта, како, где, зашто”.

  Шта је РОК? РОК је покренут са жељом да и мимо наставе имамо место за размену мишљења о процесима развоја и образовања, за дељење сазнања о савременим токовима у развојној/педагошкој психологији и сродним дисциплинама, те за планирање сарадње у текућим или предстојећим пројектима и истраживањима у овој области. Клуб је отворен за студенте психологије свих година и нивоа студија, као и за студенте, истраживаче, практичаре и универзитетске наставнике који се интересују за теме из области развојне психологије и психологије образовања.

  Ко су наше саговорнице? Овог пута разговараћемо на тему „Образовање – ко, шта, како, где, зашто”, а саговорнице ће нам бити:

  Јелена Јоксимовић, координаторка образовних програма у Центру за промоцију науке, координаторка Schoolartcity пројекта у Шкограду, психолошкиња, и

  Мирјана Утвић, координаторка Мејкерс спејса, пројекта Re:play у Шкограду, архитектица

  О чему ћемо разговарати? Наше саговорнице ће нам представити пројекте Мејкерс спејс и Шкоград који учење виде као активност појединца и заједнице. Разговараћемо о томе где и како се може одвијати образовање, ко у њему може учествовати, и чему образовање може тежити.

  Како се укључити у разговор?
  Кликните на следећи линк
  Meeting ID 882 9929 6393
  Passcode: ROK

  Добродошли!
  Наставници и сарадници Семинара за развојну и педагошку психологију


  25
   
  Окт
   
  2021

  Одлука декана Факултета на жалбе се налази у прилогу вести.  22
   
  Окт
   
  2021

  MOJA АМЕРИКА: ВЛАДИМИР АРСЕНИЈЕВИЋ

  Центар за америчке студије наставља са серијом разговора „Моја Америка“. Наш гост у уторак 26. октобра у 18h, биће писац, добитник НИН-ове награде и председник Удружења КРОКОДИЛ Владимир Арсенијевић.
  Са Владимиром Арсенијевићем разговараћемо о његовим путовањима кроз Америку, о Њујорку, као и о америчкој култури, књижевности и музици.
  Разговор ће водити проф. др Радина Вучетић.
  Придружите нам се у уторак, 26. октобра у 18h на Zoom платформи!
  Пријаве шаљите на: centarzaamerickestudije@gmail.com


  22
   
  Окт
   
  2021

  Рок за пријаву испита у октобарском апсолвентском року се због техничких проблема продужава до 24.10.2021. године. Термин за рекламације је 25.10. од 12 до 14 часова.  22
   
  Окт
   
  2021

  Студенти који желе да поднесу молбу за умањење школарине моћи ће то да ураде у периоду од 25.10 до 08.11, у просторији архива факултета, радним данима од 11 до 14 часова.

  Поред молбе у форми кратке биографије, потребно је приложити попуњени образац за умањење школарине, индекс, просек примања по члану домаћинства и било који додатни документ који би говорио у прилог самој молби (извод из катастра о имовинском стању, релевантна медицинска документација итд.)  22
   
  Окт
   
  2021

  Студенти којима су молбе усвојене треба да се јаве секретарима својих одељења како би пријавили испите које желе да полажу у додатном року.

  У прилогу се налази списак студената чије молбе нису прихваћене. Предате молбе свих осталих студената јесу прихваћене.  19
   
  Окт
   
  2021

  Студенти који су у току септембарског и додатног септембарског испитног рока били инфицирани вирусом COVID-19 могу предати молбе за додатно полагање испита од понедељка 18. октобра до четвртка 21. октобра, у периоду од 11:00 до 14:00, у просторијама Студентског парламента (учионица 601, шести спрат).

  Уз молбу је неопходно приложити и релевантну медицинску документацију која потврђује да је студент био инфициран вирусом COVID-19 у периоду одржавања септембарског и додатног септембарског испитног рока.

  За све додатне информације, обратите се на е-пошту Студентског парламента: spff@f.bg.ac.rs  19
   
  Окт
   
  2021

  Студенти мастер академских студија који су студије уписали у првом уписном року, а своје индексе нису преузели, то могу учинити у просторијама Студентског парламента (кабинет 601, шести спрат) сваког радног дана од 11 до 14 часова.  19
   
  Окт
   
  2021

  Филозофски факултет Универзитета у Београду расписао је конкурс за други уписни рок за мастер академске студије у школској 2021/2022. години:
  https://www.f.bg.ac.rs/files/master_konkurs_2021_drugi_upisni_rok.pdf

  Међу студијским програмима за које можете конкурисати налази се и мастер програм "Образовање наставника предметне наставе", који реализује Центар за образовање наставника Филозофског факултета. У прилогу су дате додатне информације о упису на овај мастер програм.


  19
   
  Окт
   
  2021

  Tоком школске 2021/22. године на Филозофском факултету биће организовани апсолвентски испитни рокови у октобру, новембру, децембру, марту и априлу месецу.

  Апсолвенти и постапсолвенти (студенти који су на Факултет уписани закључно са школском 2005/06. годином), могу извршити пријаву испита за октобарски апсолвентски рок. Пријављивање испита ће се обавити oд 19.10. до 21.10.2021. године.

  Да би студент могао да пријави испит у октобарском апсолвентском року потребно је да упише школску 2021/22. годину.

  Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлуку можете погледати у прилогу вести.  15
   
  Окт
   
  2021

  Институт за филозофију Филозофског факултета у Београду у оквиру међународног пројекта „Sciences of the Origin“ („Науке о пореклу“) који се спроводи уз подршку Џон Темплтон фондације и Иан Ремзи института за науку и религију при Универзитету Оксфорд и техничку подршку Завода за проучавање културног развитка организује Прву регионалну школу „Интердисциплинарност и евиденција у наукама о пореклу“.

  Прва регионална школа „Интердисциплинарност и евиденција у наукама о пореклу“ одржаће се од 18. до 22. октобра у просторијама Завода за проучавање културног развитка, Риге од Фере бр. 4.

  Полазници школе су студенти докторских студија филозофије, археологије и биологије са универзитета у Београду, Задру, Приморског универзитета у Копру, Бања Луке, Крагујевца и Новог Сада.

  Предавачи су проф. др Слободан Перовић (Одељење за филозофију Филозофског факултета у Београду), проф. др Моника Милосављевић, асистент Предраг Радовић и истраживач-сарадник Сенка Плавшић (Одељење за археологију Филозофског факултета у Београду) и доц. др Андреј Коренић (Билошки факултет у Београду).

  Питања везана за порекло живота на земљи као и порекло човека, проучавају се методама које су се развијале деценијама и које синтетизују разноврсне технике из различитих области науке. Курс ће комбинацијом теоријских предавања и вежби демонстрирати те методе и технике, начине селекције у мору наизглед разноврсних података и артефаката, као и начине на које се третирају веома различите, наизглед релевантне, претпоставке у таквим анализама. Предавања и вежбе су прилагођени интердисциплинарној природи курса.

  За више информација, као и за уживо преношење предавања посетите https://m.facebook.com/SciencesOriginProject/


  14
   
  Окт
   
  2021

  Центар за развој каријере Филозофског факултета Вас позива да се пријавите за конкурс за стучну праксу на позицији: Сарадник/ца у сектору за спољне односе.

  Активности:

  • Контактирање потенцијалних партнера
  • Уговарање донација и спонзорстава
  • Успостављање сарадње са организацијама које подржавају каријерни развој
  • Стратешко планирање промоције Центра за развој каријере на догађајима, сајмовима, конференцијама
  • Рад у тиму од четворо

  Услови ангажовања:

  • Студенти свих година свих студијских група
  • Комуникативност, асертивност, преговарачке способности, отвореност, флексибилност, иницијативност, креативност

  Време ангажовања: до 4 сата недељно

  Рок за конкурисање: 17.10.2021.

  ЦВ послати путем Гоогле формулара:

  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeAhq7oWWEZtqC9gXPyJuASAOW1z9llcOe9KJXCpIiN4haV0w/viewform

  Опширније о услугама Центра: :

  Сајт: https://czrkff.rs/
  Facebook:
  https://www.facebook.com/czrkff/

  и Instagram:
  https://www.instagram.com/czrkff/  14
   
  Окт
   
  2021

  Обавештавају се студенти који су били позитивни на КОВИД-19 у току испитних рокова септембар 1 и септембар 2 да могу до 21.10.2021. да предају Молбу Студентском паралменту за додатно полагање испита.

  Испити ће бити организовани у последњој недељи октобра (25-29. октобра). Моле се студенти да контактирају секретаре одељења у вези са терминима испита за које су поднели молбе.  14
   
  Окт
   
  2021

  Центар за развој каријере Филозофског факултета Вас позива да се пријавите за конкурс за стучну праксу на позицији: Сарадник/ца у маркетинг сектору.

  Активности:

  • Управљање друштвеним мрежама Центра за развој каријере
  • Креирање (визуелног и текстуалног) садржаја за друштвене мреже
  • Истраживање актуелних догађаја и корисних информација за студенте
  • Рад у тиму до петоро људи и комуникација са сарадницима Центра
  • Осмишљавање промотивних активности, садржаја и кампања
  • Рад у тиму од шесторо

  Услови ангажовања:

  • Студенти свих година свих студијских група
  • Креативност, флексибилност, одговорност, спремност да се учи, комуникативност
  • Пожељно знање графичког дизајна (Canva, Adobe Photoshop и слично)

  Време ангажовања: 4-6 сати недељно

  Рок за конкурисање: 17.10.2021.

  ЦВ послати путем Гоогле формулара:

  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeAhq7oWWEZtqC9gXPyJuASAOW1z9llcOe9KJXCpIiN4haV0w/viewform

  Опширније о услугама Центра:

  Сајт: https://czrkff.rs Facebook:
  https://www.facebook.com/czrkff/

  и Instagram:
  https://www.instagram.com/czrkff/  14
   
  Окт
   
  2021

  Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за обављање стручне праксе на позицији: Сарадник/ца у едукативном сектору.

  Активности:

  - Осмишљавање и организација радионица, обука и краћих образовних садржаја који одговарају потребама и интересовањима студената
  - Спровођење интерних радионица за остале чланове Центра за развој каријере
  - Учешће и сарадња у осталим активностима организације
  - Рад у тиму од шесторо

  Услови ангажовања:

  - Студенти свих година основних студија и свих студијских група
  - Развијене комуникационе вештине
  - Креативност
  - Спремност на учење
  - Пожељно (не нужно) искуство у вођењу обука

  Време ангажовања: 4-6 сати недељно

  Рок за конкурисање: 17.10.2021.

  ЦВ послати путем Гоогле формулара:

  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeAhq7oWWEZtqC9gXPyJuASAOW1z9llcOe9KJXCpIiN4haV0w/viewform

  Опширније о услугама Центра:

  Сајт: https://czrkff.rs Facebook:
  https://www.facebook.com/czrkff/

  и Instagram:
  https://www.instagram.com/czrkff/  14
   
  Окт
   
  2021

  Настава на предмету Психологија за наставнике ће се одржавати средом од 13:15 до 16:30ч у онлајн формату, посредством Zoom платформе на следећем сталном линку: https://us02web.zoom.us/j/86248599954

  Kомуникација у вези са предметом, као и сви материјали за учење биће доступни у Google учионици којој можете приступити преко следећег линка: https://classroom.google.com

  Позивамо све студенте који ће у овој школској години слушати наставу и полагати испит из предмета Психологија за наставнике да се пријаве на Гугл учионицу предмета.


  13
   
  Окт
   
  2021

   

  Упис студената у прву годину мастер студија школске 2021/22. године ће се обавити према следећем распореду:

  14.10. од 10 до 13 часова, канцеларија 10 –Психологија

  14.10. од 13 до 14 часова, канцеларија 10 – Социологија

  14.10. од 10 до 13 часова, канцеларија 1 – Историја,  Држава, друштво, транзиција

  14.10. од 13 до 14 часова, канцеларија 1 – Филозофија

  15.10. од 10 до 12 часова, канцеларија 10 – Историја уметности, Образовање наставника

  15.10. од 12 до 14 часова, канцеларија 10 – Андрагогија, Етнологија и антропологија

  15.10. од 10 до 12:30  часова, канцеларија 1 – Педагогија

  14.10. од 12:30 до 14 часова, канцеларија 1 – Археологија  13
   
  Окт
   
  2021

  Упис примљених кандидата на МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ обавиће се 14. и 15. 2021. године у канцеларијама бр. 1 и бр. 10 од 10 до 14 часова .
  За упис је потребно:
  -  индекс са налепницом – преузима се у холу на првом спрату од 09:30 до 13 часова 14. и 15.10.
  -  1 одштампан и потписан образац ШВ-20 (претходно попуњен на  
  адреси: http://sv20.f.bg.ac.rs)
  -   2 фотографије 4,5х3,5 цм,
  -  извод из матичне књиге рођених (може  не оверена копија, не мора да буде стара 6 месеци)
  - студенти који сами финансирају своје школовање могу уплатити школарину у  износу од 130.720,00 динара  на жиро-рачун Факултета број
  840-1614666-19 са личним позивом на број који се преузима са индексом (налепница), једнократно или у 10 једнаких рата:

  1

  13 720,00

  при упису године

  2

  13.000,00

  до

  20.11.2021.

  3

  13.000,00

  до

  20.12.2021.

  4

  13.000,00

  до

  20.01.2022.

  5

  13.000,00

  до

  20.02.2022.

  6

  13.000,00

  до

  20.03.2022.

  7

  13.000,00

  до

  20.04.2022.

  8

  13.000,00

  до

  20.05.2022.

  9

  13.000,00

  до

  20.06.2022.

  10

  13.000,00

  до

  20.07.2022.

  Школарина за стране држављане износи 226.519,00 динара, плаћа се једнократно или у две једнаке рате. Страни држављани су у обавези да донесу потврду о здравственом осигурању за школску годину коју уписују.

  Школарина за студенте Друштво, држава, транзиција износи
  693 000,00 динара.

  Студент је у обавези да редовно уплаћује рате школарине по горе утврђеној динамици плаћања.

  Студент је у обавези да чува уплатнице као доказ о редовним уплатама у случају рекламације.
  Студенту који није благовремено извршио своје обавезе неће бити дозвољено похађање наставе у другом семестру, односно полагање испита у јануарском и наредним испитним роковима.

  Кандидати који нису завршили основне студије на Универзитету у Београду уз наведени материјал прилажу и потврду да је студијски програм који су завршили акредитован.  13
   
  Окт
   
  2021

  Центар за образовање наставника Филозофског факултета расписује јавни позив за програм учења током читавог живота "Образовање наставника предметне наставе". У прилогу се налазе текст Јавног позива и Пријавни лист који је потребно предати приликом подношења докумената. Пријаве се подносе у периоду од 13.10. до 19.10.2021.


  13
   
  Окт
   
  2021

  Кандидати који уписују прву годину мастер студија на Одељењу за класичне науке ће се уписивати 14.10. од 13 до 14 часова у канцеларији број 1.  11
   
  Окт
   
  2021

  Предавањима из Немачког језика 1 можете приступити преко линка: https://us04web.zoom.us/j/73942968862?pwd=STBvRG00RFhDdndWR2ZDRlRwSUVNUT09 Meeting-ID: 739 4296 8862 Kenncode: LugdF1


  10
   
  Окт
   
  2021

  Коначне ранг-листе за упис на мастер студије налазe се у рубрици - За будуће студенте – Ранг-листе – мастер (http://www.f.bg.ac.rs/buduci_studenti/master_liste).  10
   
  Окт
   
  2021

  Настава на предмету Психологија за наставнике ће се одржавати средом од 13:15 до 16:30ч у онлајн формату, посредством Zoom платформе. Kомуникација у вези са предметом, као и сви материјали за учење биће доступни у Google учионици којој можете приступити преко следећег линка: https://classroom.google.com/c/NDA0OTc5MzU0Mjc4?cjc=hlt5lxq
  Уводни сусрет на ком ће бити представљене теме којима ћемо се бавити на курсу, начин рада, предиспитни и испитни задаци ће се одржати 13.10. са почетком у 13:15ч, посредством Zoom платформе:https://us02web.zoom.us/j/86248599954


  7
   
  Окт
   
  2021

  Уколико желиш да унапредиш своје презентационе вештине, стекнеш искуства у раду са младима и организовању радионица и прикључиш се нашој борби за инклузивније друштво, онда је ово права прилика за тебе!

  Својим учешћем у "Better Together" кампањи имаћеш прилику да подучаваш и утичеш на младе људе, развијаш њихову емпатију, допринесеш смањивању предрасуда и дискриминације на расној, религиозној, полној и личној основи и унапредиш себе и своју околину.

  Придружи нам се да заједно станемо на пут дискриминацији и пријави се на: https://forms.gle/8regQKLiGFQ3vDTn7  6
   
  Окт
   
  2021

  Желиш да се активираш током студирања?

  Волонтирање ти може обезбедити да стечено знање примениш у пракси, али и да употпуниш своје знање кроз тимски рад са младим људима са којима делиш сличне вредности.
  AIESEC, највећа студентска организација на свету, већ пуне 73 године даје прилику младима да се развијају и утичу на позитивне промене у друштву.

   Кроз волонтирање у AIESEC-у можеш да очекујеш:

  • - прилику да радиш на проблемима данашњице
  • - слободу за иновације
  • - рад на комуникационим вештинама
  • - стварање пријатељтава широм света
  • - прилику да водиш људе

  Пријави се https://linktr.ee/AIESECSrbija и направи промену!  4
   
  Окт
   
  2021

  Поштовани и драги пријатељи и сарадници,

  Позивамо вас да нам се 5. октобра, на Међународни дан наставника, придружите на свечаној академији поводом 50 година деловања Центра за образовање наставника Филозофског факултета у Београду.

  У оквиру свечане академије имаћете прилику да чујете више о развоју Центра за образовање наставника, као и да заједно са нама промишљате о алтернативним будућностима образовања наставника у Србији.

  Охрабрујемо вас да позив проследите колегиницама и колегама који се интересују за образовање наставника.

  Свечаној академији, која ће се одржати 5. октобра са почетком у 13:00 часова, можете приступити преко линка: https://us02web.zoom.us/j/84672244336

  Програм свечане академије налази се на следећем линку.

  Радујемо се заједничком промишљању о наредним корацима!

  Наставници и сарадници Центра за образовање наставника


  50 godina CON-a  4
   
  Окт
   
  2021

  Центар за развој каријере Филозофског факултета Вас позива да се пријавите за конкурс за стучну праксу на позицији: Сарадник/ца у сектору за људске ресурсе

   Активности:
  • – Селекција кандидата
  • – Организовање интервјуа
  • – Каријерно вођење и развој чланова Центра
  • – Унапређивање међуљудских односа и рада у Центру за развој каријере кроз организовање теам буилдинг-а
  • – Евалуација рада чланова Центра
  • – Учествовање у активностима Центра
   Услови ангажовања:
  • – Студенти свих година основних студија и свих студијских група
  • – Развијене комуникационе вештине
  • – Организованост и флексибилност
  • – Иницијативност
  • – Спремност на рад у тиму од четворо

  Време ангажовања: 4 сата недељно

  Рок за конкурисање: 10.10.2021.

  ЦВ послати путем Гоогле формулара: https://docs.google.com/forms

  Опширније о услугама Центра:

  Сајт:https://czrkff.rs

  Facebook: https://www.facebook.com/czrkff/

  Instagram: https://www.instagram.com/czrkff/

  Срдачан поздрав,
  Центар за развој каријере Филозофског факултета

  4
   
  Окт
   
  2021

  Центар за развој каријере Филозофског факултета Вас позива да се пријавите за конкурс за стучну праксу на позицији: Сарадник/ца у истраживачком сектору.

   Услови ангажовања:
  • – Студенти свих година основних студија и свих студијских група
  • – Основно познавање рада у SPSS- у
  • – Пожељно знање рада у Google Forms
  • – Мотивисаност и креативност
  • – Жеља за радом и усавршавањем
  • – Спремност на рад у тиму од четворо

  Време ангажовања: до 4 сата недељно

  Рок за конкурисање: 10.10.2021.

  ЦВ послати путем Гоогле формулара:https://docs.google.com/forms Опширније о услугама Центра:

  Сајт:https://czrkff.rs

  Facebook: https://www.facebook.com/czrkff/

  Instagram: https://www.instagram.com/czrkff/

  Срдачан поздрав,
  Центар за развој каријере Филозофског факултета  4
   
  Окт
   
  2021

  Центар за развој каријере Филозофског факултета Вас позива да се пријавите за конкурс за стучну праксу на позицији: Сарадник/ца у каријерном сектору.

   Активности:
  • - Консултативни рад са студентима у циљу побољшања радне биографије и информисаности о праксама
  • - Комуникација и преговарање са потенцијалним праксодавцима ради обезбеђивања програма волонтирања и пракси за студенте
  • - Израда и вођење нових конкурса за праксе
  • - Комуникација са студентима и ажурирање базе података
  • - Учешће у осталим активностима организације
  • - Рад у тиму од четворо
   Услови ангажовања:
  • - Студенти свих година свих студијских група
  • - Комуникативност, организованост и ажурност
  • - Преговарачке способности и флексибилност
  Време ангажовања: 4-6 сати недељно

  Рок за конкурисање: 10.10.2021.

  ЦВ послати путем Гоогле формулара: https://docs.google.com/forms Опширније о услугама Центра:

  Сајт:https://czrkff.rs

  Facebook: https://www.facebook.com/czrkff/

  Instagram: https://www.instagram.com/czrkff/

  Срдачан поздрав,
  Центар за развој каријере Филозофског факултета  3
   
  Окт
   
  2021

  О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

  Предаја докумената на конкурс за студентски дом, кредит и стипендију oбављаће се током месеца октобра, Студентска служба, шалтер бр. 2 и канцеларија бр.1 од 12 до 14 h.

  Пријаву за дом можете скинути са сајта Факултета ( у прилогу вести).
  Сва потребна документација за конкурс за дом подразумева попуњену наведену пријаву за дом и уверење о приходима по члану домаћинства - тај документ мора бити оверен у матичној општини.
  Пре предаје докумената проверити да ли су сви положени испити унети у е-индекс, израчунати прецизно просечну оцену и број ЕСПБ током година студирања. Исто важи и за оне који конкуришу за студентски кредит или стипендију.

  Студенти који конкуришу за кредит, а имају пренете испите, на посебном листу нека напишу колико испита преносе и који су то испити. Студенти мастер и докторских студија не могу конкурисати за кредит. Могу конкурисати за стипендију. Детаљније информације погледати на сајту банке (http://studenti.unicreditbank.rs).

  Потребна документа за конкурс за студентске кредите и стипендије налази се на Конкурсу истакнутом на стаклу канцеларије бр. 1 у приземљу. Брошура за конкурс се купује у Просветном прегледу, Дечанска 6 - преко пута Дома омладине. Бруцоши, поред конкурсне документације прилажу и неоверену копију сведочанства из четврте године средње школе.

  Студенти који су већ примали кредит или стипендију у шк. 2020/21 години узимају образац 1а у Студентској служби Факултета-шалтер бр.2 и канцеларија бр.1, а обрасце за месечни приход (обрасци бр. 3 и 4, могу преузети са сајта банке http://studenti.unicreditbank.rs

  Моле се студенти да сву потребну документацију прибаве и предају у Студентској служби на време, а одмах по упису у одговарајућу годину студирања, како би се избегла велика гужва. Из истих разлога, било би добро да бруцоши који конкуришу за кредит предају документацију у првој половини месеца октобра.  2
   
  Окт
   
  2021

  Настава из Немачког језика 2 одржаваће се онлајн, преко ZOOM-а. Први час биће одржан 4.10.2021, у 11.30, а остали по договору.

  Часови преко ZOOM-a, одржаваће се преко следећег линка
  https://us04web.zoom.us

  Meeting ID: 739 4296 8862 Passcode: LugdF1


  1
   
  Окт
   
  2021

  Студенти прве године који нису активирали е-индекс неопходно је да пошаљу своје корисничко име на rdc@f.bg.ac.rs.

  Корисничко име имате на налепници која се налази на унутрашњој страни задње корице индекса.

  Да би активирали е-индекс потребно је да вам стигне маил са линком за одређивање лозинке.  1
   
  Окт
   
  2021

  Настава италијанског језика за студенте друге године (ИТАЛИЈАНСКИ ЈЕЗИК 2) почиње у понедељак 4.10 у 20 часова преко платформе зум, као и прошле године.

  Join Zoom Meeting
  https://us04web.zoom.us/j/5132757737?pwd=WXduT0wyNkRDMnArd3FzckpKenZzUT09 Meeting ID: 513 275 7737
  Passcode: pb7bNf


  1
   
  Окт
   
  2021

  Поштоване колегинице и колеге,

  Имајући у виду погоршање актуелне епидемиолошке ситуације, након седнице Деканског савета одржаног 1.10.2021. донета је одлука да ће се настава на сва три нивоа студија на Филозофском факултету Универзитета у Београду одржавати онлине до даљњег почевши од 4.10.2021.
  Изузетно, током прве недеље (4.10.-8.10.), уводни часови за прву годину студената и студенткиња основних академских студија биће реализовани уживо. Управа Филозофског факултета и чланови Деканског савета ће у наредном периоду пратити епидемиолошку ситуацију и у складу са њом кориговати ову одлуку.

  За све евентулне проблеме у вези са организацијом онлине наставе молим Вас обратите се продеканки за наставу доц. др Наташи Јовановић Ајзеханмер.

  Срдачан поздрав,
  проф. др Данијел Синани
  Декан Филозофског факултета Универзитета у Београду  1
   
  Окт
   
  2021

  Центар за развој каријере Филозофског факултета у сарадњи са компанијом Убисофт Вас позива да се пријавите на конкурс за посао на позицији: Career & Development Officer.

  Рок за конкурисање: 07.10.2021.

  Опис посла:

  • Рад у ХР тиму,
  • Спровођење низа активности у циљу боље повезаности и мотивације запослених,
  • Организација тренинга,
  • Праћење перформанси запослених.


  Услови ангажмана:
  • Поседујете диплому и области друштвених наука или сте студент завршних година основних студија психологије, андрагогије или педагогије
  • Радно искуство или пракса на сличној позицији
  • Познавање рада у MS Office пакету (Word, Excel, Power Point)
  • Напредни ниво знања енглеског језика


  Детаљнији опис позиције и задужења налази се на слици конкурса.

  CV послати путем гугл формулара: https://goo.gl/forms/UlgR7LtOSR0mb34I2

  Опширније о услугама Центра:

  Сајт:https://czrkff.rs

  Facebook: https://www.facebook.com/czrkff/

  Instagram: https://www.instagram.com/czrkff/

  Срдачан поздрав,
  Центар за развој каријере Филозофског факултета  1
   
  Окт
   
  2021

  Шпански језик 2 - Часови на предмету Шпански језик 2 ће се одржавати у онлајн форми.

  Први час ће се одржати 4.октобра 2021.год са почетком у 11.30
  Линк и приступни код су исти као и протекле академске године:

  https://us04web.zoom.us/j/7503629446
  приступни код: 611104


  1
   
  Окт
   
  2021

  Шпански језик 1- Први час ће се одржати уживо у учионици 103 и то од 13.15-14часова за студенте ФС,СО,ПС и ПЕ а од 14-14.45 часова за студенте АН, ИС, ИУ, ЕН/АНТ и АР.

  Часови на предмету Шпански језик 1 ће се одржавати једанпут недељно и то понедељком (преко ЅООМа - линк ћете добити у понедељак) али од понедељка 11.10. за студенте свих одељења почињу у 13.15 и трају до 14.45.


  30
   
  Сеп
   
  2021

  Филозофски факултет Универзитета у Београду расписао је конкурс за упис студената на мастер академске студије у школској 2020/2021. години. Међу студијским програмима за које можете конкурисати налази се и мастер програм "Образовање наставника предметне наставе", који реализује Центар за образовање наставника Филозофског факултета. У прилогу су дате додатне информације о упису на овај мастер програм.


  29
   
  Сеп
   
  2021

  28
   
  Сеп
   
  2021

  Управа Филозофског факултета упутиће поздравну реч студентима прве године основних академских студија Филозофског факултета у дворишту Капетан Мишиног здања у петак 1. октобра. У истим терминима студенте ће са радом одељења упознати управници и секретари одељења и то према следећем распореду:

  9 часова – Педагогија и андрагогија
  10 часова – Психологија
  11 часова – Социологија
  12 часова – Филозофија и Класичне науке
  13 часова – Историја уметности
  14 часова – Археологија
  15 часова – Историја
  16 часова – Етнологија и антропологија

  Улазак у двориште Капетан Мишиног здања је организован искључиво из Улице Вука Караџића.

  Предавања за све студенте почињу у понедељак 4. октобра 2021. године.

  УПРАВА ФАКУЛТЕТА


  28
   
  Сеп
   
  2021

  Упис студената у наредну годину студирања ће се обавити према следећем распореду:

  11.10. – 15.10. - Студенти који уписују другу годину
  18.10. – 22.10. - Студенти који уписују трећу годину
  25.10. – 29.10. - Студенти који уписују четврту годину
  01.11. – 05.11. - Студенти који уписују пету и шесту годину
  08.11 – 12.11. - Студенти који уписују седму и осму годину
  15.11. – 19.11. - Студенти који уписују девету, десету , једанаесту и дванаесту годину.

  Студенти пете и шесте године који конкуришу за смештај у студентском дому могу да се упишу од 25.10. до 29.10.2021. године.

  Студенти уписани закључно са школском 2005/06. могу да се упишу сваког радног дана од 11 до 14 часова у периоду од 11.10. до 19.11.2021. године.  23
   
  Сеп
   
  2021

  Због обавеза предавача, данашње консултације код доц. др Оље Јовановић неће се одржати. Први наредни термин консултација је 30. септембар, од 15:00 до 16:30ч. Консултације се одржавају у просторијама Центра за образовање наставника.


  22
   
  Сеп
   
  2021

  Обавештавамо студенте основних студија да ће од 28.09.(00h) - 06.10.(24h). године моћи да пријаве предмете које ће слушати и/или полагати у академској 2021/22. години. Предмети ће се и ове године пријављивати електронским путем, у оквиру е-индекса. Сва обавештења и упутства студенти могу пронаћи на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/slusanje (одељенски део сајта / информације о студирању или у делу за студенте / информације о студирању).

  Позивамо све студенте који још увек нису активирали налог за е-индекс, да то учине што пре, према упутствима на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita (одељенски део сајта / информације о студирању или у делу за студенте / информације о студирању).  21
   
  Сеп
   
  2021

  Уколико имаш између 18 и 35 година, мотивацију и жељу да са својим тимом утичеш позитивно на своју заједницу а истовремено тако и зарађујеш, РИСЕ је прилика за тебе!

  RISE – Регионални инкубатор за социјално предузетништво је пројекат за мотивисане и посвећене младе људе, који су спремни да уче и да доносе промене за добробит Западног Балкана. Наш циљ је да подржимо ваше социјално предузетничке идеје које ће регион учинити бољим местом. Овај бесплатни програм подршке за развој идеја социјалног предузетништва је током протекле године окупио 137 младих носиоца промена, предузетника и предузетница, а и ти можеш да будеш један/једна од њих! Пријаве за програм отворене су до 26. септембра у 23:59h !

  Да ли имате идеју или иновативно решење за нови и бољи приступ образовању, оснаживању жена, култури, руралном развоју, здрављу или запослености у својој заједници? Вештине, знање и искуство социјалног предузетништва помоћи ће вам да решите социјална и / или питања заштите животне средине која вас посебно интересују и помоћи ће вам да зарадите док то радите!

  RISE програм састоји се од 2 фазе – Идеације и Инкубације. Током 4 месеца фазе Идеације градићеш своју идеју од нуле до бизнис модела. На том путовању имаћеш подршку експерата и ментора, са којима ћеш проћи кроз све важне кораке у покретању социјалног предузећа. Два најбоља тима из Србије односно укупно 12 тимова из региона, добиће и додатну финансијску и практичну подршку да спроведу своју идеју и унапреде развој свог пословања током фазе Инкубације.

  Још увек се питаш да ли је RISE програм права прилика за тебе? Сазнај шта те све очекује на RISE путовању на RISE ИНФО СЕСИЈИ!

  • Када: Среда, 22. септембар, 16.00 - 17.00
  • Где: Зоом платформа, нажалост опет :)
  • За RISE инфо сесију пријави се ОВДЕ

  Уколико је RISE место на коме желиш да будеш, пријави свој тим попуњавам форме на овом >>LINKU<< . Пријаве за програм отворене су до 26. септембра у 23:59h !

  Sазнај више о RISE програму, шта очекује тимове на РИСЕ путовању и критеријумима за учешће кликом на овај >>LINK<<

  Уколико имаш неку недоумицу у вези са самим програмом или процесом пријаве, буди слободан/слободна да нас контактираш на маилjelena@smartkolektiv.org.

  Више о Смарт Колективу, организацији која спроводи програм у Србији, сазнајте кликом на овај LINK

  Постани део RISE путовања и придружи нам се у стварању бољег друштва!

  КО СМО МИ?

  Ми представљамо групу од 11 партнера из Западног Балкана, Немачке и Француске који су у потрази за младим људима из региона баш као што сте ви, који доносе промене, и који ће нам помоћи у развоју социјалног предузетништва и бољих друштава.

  Пројекат RISE развија и надгледа конзорцијум који чине Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO), ГРОУПЕ СОС Пулсе, Омладинска мрежа југоисточне Европе (SEEIN), Институт Францаис и француско-немачка канцеларија за младе (OFAJ), а реализују шест локалних инкубатора – Smart Kolektiv, IPC Tehnopolis, ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto više i Yunus Social Business . RISE суфинансирају Француска развојна агенција(AFD) и Регионална канцеларија за сарадњу младих(RYCO). Више о RISE програму >>https://www.risewb.org/  17
   
  Сеп
   
  2021

  Ректорат Универзитета у Београду расписао је конкурс за практиканта у Сектору за студије и науку. Пракса ће се обављати у периоду од три месеца, а конкурс је отворен до 14.09. ове године.

  Молимо вас да о овом конкурсу обавестите ваше колеге, студенте завршних година студија и дипломиране студенте, уколико сматрате да могу бити заинтересовани да се пријаве.

  Више информација студенти могу добити на следећем линку: http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs  16
   
  Сеп
   
  2021

  DAAD информативни центар Београд позива заинтересоване студенте да учествују на предстојећем виртуелном сајму са фокусом на темама везаним за одрживост и животну средину. Ово дешавање 23. септембра организује Study in Germany. На виртуелном сајму ће учествовати многе реномиране институције високог образовања, чије сараднике можете слушати и поставити питања.

  Регистрација за приступ догађају:http://www.study-in-germany.de/virtualfair

  Ближе информације о институцијама: https://www.study-in-germany.de/exhibit.../vm/sustainability  14
   
  Сеп
   
  2021

  О АИЕСЕЦ-у:

  АИЕСЕЦ је глобална мрежа која развија лидерски потенцијал младих и позитивно утиче на друштво.
  Присуством у преко 110 земаља света, АИЕСЕЦ представља највећу организацију вођену од стране
  младих. Својим програмима интернационалних пракси и организацијом едукативних и друштвено
  одговорних пројеката, АИЕСЕЦ пружа јединствену могућност за лични и професионални развој.
  Глобал Талент је програм пракси усмерен ка млади људима који желе да раде на свом професионалном и каријерном развоју у великим светским компанијама. Можеш да стекнеш искуство радећи у новој средини, опремиш себе вештинама које ће ти помоћи у каријери и пружиш свежу интернационалну перспективу компанији. Наша понуда пракси је врло разнолика с обзиром на то да радимо са доста компанија – сигурни смо да ћеш пронаћи праксу која највише одговора твом образовању и искуству. Партнери са којима сарађујемо су веома посвећени да ти пруже богато искуство које ће те сјајно позиционирати на тржишту рада.

  Да ли сте знали да преко 70% практиканата добије понуду за посао у самој фирми у којој су имали праксу или у некој од сродних компанија?

  Желиш да примениш знање стечено на факултету, а не знаш како?

  АИЕСЕЦ стручне праксе су идеална прилика где можеш развити вештине и знања везана за:

  • - пословну комуникацију
  • - међуљудске односе
  • - решавање проблема
  • - рад у тиму
  • - практично знање и искуство
  • - лидерство


  На сајту https://aiesec.org.rs/ погледај које све праксе постоје и где и пријави се за идеалну за тебе!

  О AIESEC-у:

  AIESEC је глобална мрежа која развија лидерски потенцијал младих и позитивно утиче на друштво.
  Присуством у преко 110 земаља света, AIESEC представља највећу организацију вођену од стране
  младих. Својим програмима интернационалних пракси и организацијом едукативних и друштвено
  одговорних пројеката, AIESEC пружа јединствену могућност за лични и професионални развој.
  Global Talent је програм пракси усмерен ка млади људима који желе да раде на свом професионалном и каријерном развоју у великим светским компанијама. Можеш да стекнеш искуство радећи у новој средини, опремиш себе вештинама које ће ти помоћи у каријери и пружиш свежу интернационалну перспективу компанији. Наша понуда пракси је врло разнолика с обзиром на то да радимо са доста компанија – сигурни смо да ћеш пронаћи праксу која највише одговора твом образовању и искуству. Партнери са којима сарађујемо су веома посвећени да ти пруже богато искуство које ће те сјајно позиционирати на тржишту рада.

  Да ли сте знали да преко 70% практиканата добије понуду за посао у самој фирми у којој су имали праксу или у некој од сродних компанија?

  Желиш да примениш знање стечено на факултету, а не знаш како?

  AIESEC стручне праксе су идеална прилика где можеш развити вештине и знања везана за:

  • - пословну комуникацију
  • - међуљудске односе
  • - решавање проблема
  • - рад у тиму
  • - практично знање и искуство
  • - лидерство


  На сајтуhttps://aiesec.org.rs/ погледај које све праксе постоје и где и пријави се за идеалну за тебе!  14
   
  Сеп
   
  2021

  Позивају се студенти и млади истраживачи заинтересовани за каријеру у области одрживог развоја на онлајн панел дискусију, у четвртак, 16. септембра у 15 часова.  

  Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду наставља са причом о одрживом развоју кроз разговоре са професионалцима - алумнистима Универзитета у Београду, који своје каријере развијају на пословима који имају одрживост као главни фокус. Четврти по реду онлине сусрет посвећујемо одрживим каријерама у непрофитним организацијама и одговору на питање - како се спремити за каријеру у одрживости . 

  У гостима су нам: 

  Јована Драгић Меј – “WWF Adria” - Јована је завршила Биолошки факултет Универзитета у Београду, смер Екологија и заштита животне средине. Фокус њеног рада је образовање о животној средини и његова улога у заштити природе и подстицању промене понашања усмереног ка заштити биодиверзитета и одрживом развоју.  

  Јелена Јанакиевски – “SMART kolektiv “- Јелена је апсолвенткиња на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, смер за Социјални рад и социјалну политику. Учествује у реализацији пројеката који за циљ имају стручно и финансијско оснаживање социјалних предузећа, као и организацији и спровођењу различитих догађаја који промовишу и умрежавају социјалне предузетнике. 

  Уз специјалне видео гошће Проф. др Виолету Орловић Ловрен, наставника на катедри за Андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду и Наташу Деспотовић студенткињу Факултета организационих наука, представницу студентске организације AIESEC. 

  Пријавите се и поставите питања нашим панелистима овде: https://forms.office.com/r/GnY6kEgfin  

  Сусретима са професионалцима који су изградили “одрживе” каријере желимо да студентима и дипломираним студентима укажемо на значајне информације, неопходне вештине и знања које могу помоћи да изграде пут ка одабраној каријери у пољу одрживог развоја.  

  Детаљније о програму “Одрживе каријере у Србији - одговорни грађани 21. века“ погледајте на страници: http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/ok


  14
   
  Сеп
   
  2021

  • пријава испита: од 15.09 до 20.09. 2021.
  • уплата најкасније до: 18.09. 2021. /до 90%/
  • провера услова и приговори: 21.09. 2021.
  • испити: од 22.09. до 25.09. 2021.
  Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.

  10
   
  Сеп
   
  2021

  Комисија за упис је констатовала да није било кандидата који су поднели жалбе на прелиминарне ранг листе.

  Документ је у прилогу.  10
   
  Сеп
   
  2021

  Обавештавамо вас да се можете пријавити на додатни конкурс Erasmus+ програма за мобилност за размену студената:

  University of Helsinki – пријава до 19. септембар у 23:59 часова – студенти: основне и мастер студије, 02 Arts and humanities (except languages); 4 месеца

  Додатне информације:

  General information on mobility for the students and staff of the University of Belgrade. Please read carefully:

  Важна информација – молимо Вас да евентуалне измене рокова за пријаву пратите на
  http://mobion.bg.ac.rs

  Додатне информације о програму ERASMUS + можете пронаћи на
  ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus

  Детаље о апликационој процедури и потребним документима можете пронаћи на
  https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/how-to-apply/application-procedure  10
   
  Сеп
   
  2021

  УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
  ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ

   

  О Б А В Е Ш Т Е Њ E

  Драга колегинице / Драги колега,

  Позивам Вас на свечану доделу диплома са oсновних студија која ће се одржати у среду 15. септембра 2021. године у 12.00 часова у дворишту Капетан Мишиног Здања, улаз из Улице Вука Караџића.

  Молимо Вас да са собом неизоставно понесете личну карту или пасош како бисмо свечану доделу диплома обавили на ваљан начин и обострано задовољство.

  Радујући се нашем предстојећем сусрету,

  ДЕКАН ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА

  Проф. др Миомир Деспотовић

  30
   
  Авг
   
  2021

  26
   
  Авг
   
  2021

  ПЛАН АКТИВНОСТИ за студенте I године студија ("бруцоше") који конкуришу за смештај у студентске домове у школској 2021/2022. години.

  Више детаља можете прочитати у прилогу.  25
   
  Авг
   
  2021

  У четвртак, 26.8.2021. Лидија Радуловић ће одржати консултације у кабинету (ЦОН)у термину од 10 до 12ч.


  25
   
  Авг
   
  2021

  • пријава испита: од 01. до 07.09. 2021.
  • уплата најкасније до: 04.09. 2021. /до 90%/
  • провера услова и приговори: 08.09. 2021.
  • испити: од 10.09. до 18.09. 2021.
  Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

  Одлука о испитном року са детаљним информацијама налази се у прилогу.

  25
   
  Авг
   
  2021

  Поштовани,

  Обавештавам вас да је Министарство за
  европске интеграције расписало
  наградни конкурс за избор три најбоља
  студентска рада о ЕУ и европској
  интеграцији Србије.

  Како је циљ овог наградног конкурса да
  непосредно укључи младе академске
  грађане у отворену аргументовану
  дебату о битним аспектима приступног
  процеса и чланства Републике Србије у
  Европској унији, сматрамо да је важно
  да студенти буду информисани о њему.

  Конкурс је отворен за студенте
  основних и мастер академских студија
  свих универзитета у Републици Србији.

  Све информације у вези с конкурсом
  можете пронаћи на линку:
  http://www.mei.gov.rs/srp/vesti/2364/189/335/detaljnije/raspisan-konkurs-za-izbor-najboljih-studentskih-radova-o-eu/  24
   
  Авг
   
  2021

  Поштоване колегинице и колеге, у прилогу можете наћи документ са линковима ка расписаним конкурсима за стипендије, кредите и студентске домове.  23
   
  Авг
   
  2021

  Ispiti Nemački jezik 1 i Nemački jezik 2 biće održani 14.9.2021. u 10.30 u slušaonici 301.


  23
   
  Авг
   
  2021

  Обавештавамо вас да се можете пријавити на следеће конкурсе Erasmus+ програма за мобилност за размену студената:

  Charles University, Prague – пријава до 17. октобар у 23:59 часова – студенти: сви нивои студија, 022 Humanities (except languages); 4 месеца

  Panteion University of Social and Political Sciences – пријава до 19. септембар у 23:59 часова – студенти: сви нивои студија, 031 Social and behavioural sciences; 4 месеца

  Ben-Gurion University of the Negev – пријава до 17. октобар у 23:59 часова – студенти: мастер и докторске студије, 022 Humanities (except languages); 4 месеца

  Eötvös Loránd University - ELTE – пријава до 19. септембар у 23:59 часова – студенти: докторске студије, 02 Arts and humanities; 4 месеца

  St Petersburg State University – пријава до 19. септембар у 23:59 часова – студенти: основне и мастер студије, 02 Arts and humanities (except languages); 4 месеца

  Comenius University in Bratislava - пријава до 17. октобар у 23:59 часова – студенти: основне и мастер студије, 011 Education и 0223 Philosophy and ethics; 4 месеца

  Universite de la Manouba - пријава до 17. октобар у 23:59 часова – студенти: сви нивои студија, 00 Generic programmes and qualifications; 4 месеца

  Напомена: за неке универзитете ће предност имати студенти докторских студија тако да треба проверити „додатне информације“ у МobiON апликацији.

  Додатне информације:

  General information on mobility for the students and staff of the University of Belgrade. Please read carefully:

  For all the academic information and explanations please contact the Vice-Dean/E+ Coordinator at your respective UB faculty/institute.

  Важна информација – молимо Вас да евентуалне измене рокова за пријаву пратите на http://mobion.bg.ac.rs/

  Додатне информације о програму ERASMUS + можете пронаћи на ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus

  Детаље о апликационој процедури и потребним документима можете пронаћи на http://mobion.bg.ac.rs/howtoapply/applicationprocedure  14
   
  Јул
   
  2021

  ОБАВЕШТЕЊЕ за студенте I године студија - "бруцоше" који конкуришу за смештај у студентске домове у школској 2021/2022. години

  Oбавештење је у прилогу вести.  14
   
  Јул
   
  2021

  Обавештење о раду служби за време колективног одмора и летњег распуста се налази у прилогу вести.  13
   
  Јул
   
  2021

  Преузимање индекса је на првом спрату у сали 108.  5
   
  Јул
   
  2021

  Донета је одлука о измени и допуни одлуке о плану организације извођења наставе, испитних рокова и других активности на филозофском факултету у школској 2020/2021. години.

  Одлука је у прилогу вести.  2
   
  Јул
   
  2021

  28
   
  Јун
   
  2021

  Библиотека Одељења за историју неће радити у уторак, 29.јуна због одржавања пријемног испита у њеним просторијама.  28
   
  Јун
   
  2021

  Због пријемног испита секретаријати и библиотеке неће радити 29.06. и 30.06. 2021. године.

  Комисија за упис Филозофског факултета  22
   
  Јун
   
  2021

  Кандидати се пријављују на Конкурс 23.6.2021. и 24.6.2021. од 10.00 до 16.00 ч. за упис на студијске програме андрагогија, археологија, етнологија и антропологија, историја, историја уметности, класичне науке, педагогија, социологија и филозофија, и то кандидати чије презиме почиње на слова од А до М првог дана пријаве а кандидати чије презиме почиње на слова од Н до Ш другог дана пријаве.

  Кандидати се пријављују на Конкурс 25.6.2021. и 26.6.2021. од 10.00 до 16.00 ч. за упис на студијски програм психологија, и то кандидати чије презиме почиње на слова од А до М првог дана пријаве а кандидати чије презиме почиње на слова од Н до Ш другог дана пријаве.

  Додатне информације и распоред просторија за пријем докумената у прилогу.  22
   
  Јун
   
  2021

  У jулском испитном року школске 2020/2021. године, који се организује од 05.07.2021. - 17.07.2021. Студенти свих студијских група могу пријављивати испите у утврђеном тремину за одржавање рока, а ускладу са техничким и организационим могућностима одељења.

  Детаљније у прилогу вести.  17
   
  Јун
   
  2021

  Редовне консултације код доц. др Оље Јовановић, уместо у четвртак 17.06.2021. одржаће се у петак, 18.06.2021. од 15:00 до 16:30ч.

  Консултације се одржавају у просторијама Центра за образовање наставника.


  17
   
  Јун
   
  2021

  Пријава испита за полагање у јулском испитном року продужена је до 27.06.2021. у поноћ.
  Уплате најкасније до 25.06.2021.
  Провера услова и рекламације су у понедељак 28.06.2021. од 12-14 часова.  15
   
  Јун
   
  2021

  Поштоване колегинице и колеге, студенти, пријатељи и сарадници Филозофског факултета,

  Обавештавамо вас да ће се прослава Дана Филозофског факултета ове године обележити доделом награда студентима генерације десет студијских група у уторак 15. јуна.

  Упућујемо искрене честитке на постигнутим резултатима:

  НИКОЛИНИ МАНОЈЛОВИЋ, студенткињи археологије

  МАЈДИ РИЦЕР, студенткињи андрагогије

  ТАМАРИ ЗАРИЋ, студенткињи етнологије и антропологије

  ЂОРЂУ ВУКАШИНОВИЋУ, студенту филозофије

  ПАВЛУ АНТОНИЈЕВИЋУ, студенту историје

  МАРИЈАНИ ГРБИЋ, студенткињи педагогије

  МИJИ МЕДОЈЕВИЋ, студенткињи психологије

  МИХАЈЛУ МОРАЧИ, студенту класичних наука

  ТЕОДОРИ ГОЈКОВИЋ, студенткињи социологије

  АНИ ФИЛИПОВИЋ, студенткињи историје уметности

  Надамо се да ћемо се следеће године традиционално окупити и прославити заједно Дан најстаријег факултета Универзитета у Београду.

  Управа Филозофског факултета


  10
   
  Јун
   
  2021

  Позивамо заинтересоване студенткиње и студенте који би узели учешћа у раду у некој од комисија:

  - Статутарна комисија
  - Комисија за працење и утврђивање квалитета наставе
  - Комисија за студентска питања
  - Комисија за информатику
  - Комисија за библиотеке
  - Стална комисија за вођење поступка спречавања сексуалног узнемиравања и уцењивања

  да се информишу и/или пријаве на мејл парламента spff@f.bg.ac.rs до суботе у 15 часова. У свакој од комисија предвиђено је да буду изабрана по два студентска представника.

  Студентски парламент ФФ  7
   
  Јун
   
  2021

  Обавештавамо вас да ће од 24. јуна до 3. јула 2021. године бити одржана летња школа „EUtopia 2021-27? Visions and Missions of Europe“ на Универзитету у Печују. Студенти из Србије имају могућност да се пријаве за бесплатно учешће преко CEEPUS стипендија.

  Рок за пријаву за CEEPUS стипендију је продужен до 9. јуна, преко следећег линка: link

  Детаљне информације се налазе на: link  7
   
  Јун
   
  2021

  Позивамо Вас на међународну конференцију The Third Conference of East European Network for Philosophy of Science (EENPS 2021) која ће се на Одељењу за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Београду одржати 9-11. јуна 2021. године, као и студентски сателитски онлајн скуп ic.SoAP 2021/EENPS, који ће се одржати 12. јуна 2021. године.

  Линк за EENPS 2021 конференцију, на коме се може наћи програм, књига апстраката и остале информације у вези са конференцијом:
  https://eenps.weebly.com/eenps-2021.html

  Линк за ic.SoAP 2021/EENPS скуп, са подацима о апстрактима и регистрацији:
  https://icsoap.wordpress.com/ic-soap-2021-eenps/

  У прилогу је програм конференције.

  Сесије и симпозијуми, за које у програму није назначено у којим ће се салама одржавати, биће одржане у потпуности онлајн.

  Регистрација за слушање сесија или симпозијума за EENPS 2021 конференцију, које ће се одржати искључиво путем Zоом-а, може обавити слањем мејла (уз навођење имена, презимена и афилијације) на eenps2021conference@gmail.com или на dusko.prelevic@f.bg.ac.rs до 8. јуна или дан пре него што ће се изабрана сесија или симпозијум одржати.


  3
   
  Јун
   
  2021

  По окончању студија студенту се издаје диплома и додатак дипломи који, између осталог, садржи информације о додатним активностима студента везаним за студирање, односно активностима организованим од стране Филозофског факултета или Универзитета у Београду (уколико је студент имао такву врсту активности).

  Да би ове информације биле унете у додатак дипломи, потребно је да студент поднесе молбу Комисији за вредновање ваннаставних активности која ће, у складу са правилима које регулише Универзитет, на основу приложених докумената и ако за то постоје формални услови, изразити укупно учешће студента у ваннаставним активностима током студија у виду ЕСПБ. Комисија ради у саставу: продекан за наставу, студент продекан, представник Студентског парламента и сарадник Центра за међународну сарадњу и односе с јавношћу Фф.

  Студенти могу да предају молбу за ”бодовање” следећих активности:

  - учешће у промотивним активностима одељења и факултета (отворена врата, посете школама, сајмови образовања, хуманитарне акције и друге манифестације у организацији факултета)
  - учешће у организацији и реализацији одељенских скупова, конференција, гостујућих предавања, пракси (када оне нису део студијског програма и нису оцењене кроз наставу) и сл.
  - учешће у научноистраживачким пројектима одељења и института Фф
  - учешће у вредновању педагошког рада наставника и сарадника Фф
  - похађање посебних курсева и семинара у организацији факултета, Универзитета и партнерских институција
  - учешће у раду одељенских библиотека
  - учешће у раду органа и тела Универзитета и Факултета
  - учешће у раду Студентског парламента
  - праксе у организацији Универзитета у Београду (БГ пракса и сл.)
  - праксе у организацији Центра за развој каријере Филозофског факултета и рад на позицијама координатора при Центру
  - праксе у релевантним институцијама културе, министарствима, центрима за социјални рад и удружењима грађана оглашеним путем сајта Фф или одобреним од стране наставника Фф
  - учешће у реализованим програмима и пројектима студентских клубова
  - награде за студентски научноистраживачки рад додељеним од стране факултета, Универзитета или министарстава РС

  Обавештавају се студенти свих нивоа студија који планирају да заврше студије до краја септембра 2021. године (као и студенти који су дипломирали а нису још увек предали документацију за израду дипломе Одсеку за студентске послове) да на мејл dodatak.diplomi.ff@gmail.com пошаљу:

  1. потврде организатора активности које садрже податке: име и презиме студента, број индекса, врста активности, место обављања активности, време и период активности уз ОБАВЕЗНО навођење броја сати проведених у активности.

  2. попуњен образац за информације о додатним активностима студента за додатак дипломи (у прилогу вести).

  Одговором члана Комисије на мејл студент добија потврду да је предмет узет у разматрање.

  Рок за подношење молбе је најкасније три недеље пре планиране предаје документације за израду уверења и дипломе по завршетку студија, односно 1. септембар за све који планирају да у току септембра заврше студије.

  Уколико имате додатних питања у вези са вредновањем ваннаставних активности, слободно се обратите на мејл dodatak.diplomi.ff@gmail.com


  2
   
  Јун
   
  2021

  *ПОЗИВ ЗА ТРЕЋУ РАДИОНИЦУ *

  *“НЕДЕЉА АМЕРИЧКЕ КУЛТУРЕ И ДРУШТВА“*

  С надом да су се стекли повољни епидемиолошки услови, Центар за америчке студије организује трећу „Недељу америчке културе и друштва“, од 21. до 26. јуна, на Филозофском факултету у Београду. На овој радионици, професори Одељења за историју, Одељења за социологију, Одељења за историју уметности и Одељења за етнологију и антропологију, одржаће низ предавања о америчким личностима, кроз које ће дати увид у ширу слику америчке историје, културе и друштва.

  Теме/личности којима ћемо се ове године бавити су Бенџамин Френклин, Френклин Делано Рузвелт, Џон Кенеди, Малколм Икс, Мухамед Али, Ернест Хемингвеј, Енди Ворхол, Пеги Гугенхајм, Боб Дилан, Бил Грејем, Бети Фридан, Волт Дизни и Амелија Ерхарт, уз још једну личност и предавача изненађења! На радионици ћемо кроз истакнуте појединце промишљати америчке председнике, питања расне и родне равноправности, уметност и популарну културу. Током Недеље америчке културе и друштва предвиђене су и додатне активности, као и радионица у Музеју Југославије.

  Ова радионица намењена је студентима завршне године основних студија и студентима мастер и докторских студија Филозофског факултета, заинтересованим за културну и друштвену историју Америке и за америчке студије. Од студената који се пријаве, очекује се присуство током целе радионице. Број полазника је ограничен на 30.Пријаву за радионицу (која је у прилогу), уз биографију и мотивационо писмо, потребно је послати до 10. јуна на rvucetic@gmail.com и centarzaamerickestudije@gmail.com

  Студенти који су учествовали на некој од ранијих Недеља америчке културе и друштва, не морају да шаљу мотивационо писмо.

  Недељу америчке културе и друштва подржала је Амбасада САД у Београду.  31
   
  Мај
   
  2021

  Online конференција Sciences of the Origin: The Challenges of Selection Effects and Biases биће одржана од четвртка 3. јуна до суботе 5. јуна 2021. године у организацији Института за филозофију Филозофског факултета Униеврзитета у Београду у оквиру међународног пројекта The Sciences of the Origin (project href=https://sciorigin.weebly.com) који финансира John Templeton Foundation преко University of Oxford. Руководилац пројекта је проф. др Слободан Перовић.

  Link za registraciju: https://forms.gle/oAzdyW2FPnJbfp3h6

  Програм конференције је у прилогу.


  25
   
  Мај
   
  2021

  Обавештење о спровођењу пријемног испита и уписа на Филозофски факултет академске 2021/2022. године се налази у прилогу вести (измењено 25.05.2021. године).

  Детаљније у прилогу.  19
   
  Мај
   
  2021
  19
   
  Мај
   
  2021
  19
   
  Мај
   
  2021
  19
   
  Мај
   
  2021

  Шпански језик 1 - писмени испит у јунском року ће се одржати 2.јуна у 11 часова у учионици 103.


  17
   
  Мај
   
  2021

  Центар за образовање наставника Филозофског факултета расписује јавни позив за програм учења током читавог живота "Образовање наставника предметне наставе". У прилогу се налазе текст Јавног позива и Пријавни лист који је потребно предати приликом подношења докумената.
  Пријаве се подносе у периоду од 17.05. до 31.05.2020.


  15
   
  Мај
   
  2021

  На XIII ванредној седници Савета, дана 14,05.2021. године, донета Одлука о измени и допуни Одлуке о плану организације извођења наставе, испитних рокова и других активности на Филозофском факултету у школској 2020/2021. години.

  Детаљно у прилогу.  8
   
  Нов
   
  2020

  На јавни позив за упис на програм „Образовање наставника предметне наставе“ у мајском и у октобарском року пријавило се 12 кандидата. На основу приложене документације Комисија за упис је проценила да кандидати задовољавају услове за упис на програм. У прилогу се налази Коначна листа са бројем признатих ЕСПБ наставничког образовања.


  21
   
  Окт
   
  2020

  Филозофски факултет Универзитета у Београду расписао је други конкурс за упис студената на мастер академске студије у школској 2020/2021. години. Међу студијским програмима за које можете конкурисати налази се и мастер програм "Образовање наставника предметне наставе", који реализује Центар за образовање наставника Филозофског факултета. Пријемни испит за мастер програм "Образовање наставника предметне наставе" ће се одржати 23.10. у 15:45 у учионици Центра за образовање наставника. У прилогу су дате додатне информације о упису на овај мастер програм.


  19
   
  Окт
   
  2020

  На јавни позив за упис на програм „Образовање наставника предметне наставе“ у октобарском року пријавило се десет кандидата. На основу приложене документације Комисија за упис је проценила да кандидати задовољавају услове за упис на програм. У прилогу се налази Прелиминарна листа са бројем признатих ЕСПБ наставничког образовања. Термин за жалбе на прелиминарну листу је 21.10.2020. путем електронске поште cppmo@f.bg.ac.rs.


  6
   
  Окт
   
  2020

  Центар за образовање наставника Филозофског факултета расписује други јавни позив за програм учења током читавог живота "Образовање наставника предметне наставе". У прилогу се налазе текст Јавног позива и Пријавни лист који је потребно предати приликом подношења докумената. Пријаве се подносе у периоду од 12.10. до 18.10.2020.


  28
   
  Сеп
   
  2020

  Филозофски факултет Универзитета у Београду расписао је конкурс за упис студената на мастер академске студије у школској 2020/2021. години.
  Међу студијским програмима за које можете конкурисати налази се и мастер програм "Образовање наставника предметне наставе", који реализује Центар за образовање наставника Филозофског факултета.
  У прилогу су дате додатне информације о упису на овај мастер програм.


  9
   
  Јул
   
  2020

  У складу са новим мерама које је донео Универзитет у Београду, испит на предмету Психологија за наставнике ће бити организован 14. јула у 4 термина.

  Молимо све колеге које су пријавиле испит из овог предмета у актуелном испитном року да се до 12. јула упишу за неки од понуђених термина у одређеној сали.
  Више информација о понуђеним терминима и начину пријаве за неки од њих можете наћи на следећем линку: http://moodle.f.bg.ac.rs/mod/forum/discuss.php?d=5397


  У једној сали у одређеном термину може бити највише 9 пријављених.

  Хвала на разумевању!
  27
   
  Мај
   
  2020

  Центар за образовање наставника Филозофског факултета расписује јавни позив за програм учења током читавог живота "Образовање наставника предметне наставе". У прилогу се налазе текст Јавног позива и Пријавни лист који је потребно предати приликом подношења докумената. Пријаве се подносе у периоду од 27.05. до 17.06.2020.