Klasične nauke

Одељењске вести
16
 
Апр
 
2024

Драге колеге,

Удружење студената педагогије "Фреире" организује хуманитарну акцију "Филозофски је помоћи" за Нурдор и нашу колегиницу са педагогије Марину Николић.

За тај догађај потребни су нам волонтери који би нам помогли током хуманитарног базара 19. и 20. априла. Посебно би нам значила помоћ јачих волонтера, који би нам помогли у преношењу књига и полица за њих.

Молимо све заинтересоване да се што пре пријаве путем гугл документа тако што ће уписати своје име у жељену смену:

https://docs.google.com/document/d/1BAaPIINUIlVy1cuKNulkiuReR3RWjtJUcz9p6RKWdCg/edit?usp=sharing

Хвала унапред!
УСП ”Фреире”


16
 
Апр
 
2024

Драги сви,

Клуб студената историје „Острогорски" у сарадњи са Катедром за историју српског народа у новом веку Филозофског факултета у Београду, поводом 157 година од добијања градова у време владавине кнеза Михаила Обреновића, организује предавање и промоцију монографије „Михаило Обреновић" проф. др Данка Леовца, с акцентом предавања на овај значајан догађај.

На предавању и промоцији ће говорити проф. др Данко Леовац, аутор монографије, и проф. др Сузана Рајић, шеф Катедре за историју српског народа у новом веку.

Предавање и промоција ће бити одржани у среду, 17. априла, у Свечаној сали (108) на првом спрату Филозофског факултета, с почетком од 18 часова.

Видимо се у што већем броју!16
 
Апр
 
2024

Коначни резултати избора за представнике студената Универзитета у Београду - Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду налазе се у прилогу.15
 
Апр
 
2024

Одељење за археологију има част да вас позове на предавања др Ивана Дрнића (Археолошки музеј у Загребу) и мр Кристине Бркић Дрнић (Културно-повијесни центар Сисачко-мославачке жупаније)


ЧЕТВРТАК 18.04.2024, 13–15 часова, свечана сала „Драгослав Срејовић“, Филозофски факултет у Београду:


Сегестика и Сисција - насеље с почетка повијести


Римска Сисција


ПЕТАК 19.04.2024, 13:15–14:45 часова, учионица 410, Филозофски факултет у Београду:


Ластово, малени оток с великим археолошким потенцијалом (Истраживања у шпиљи Рачи)
15
 
Апр
 
2024

Разговор о књизи Етика: теоријски минимум проф. др Ненада Цекића одржаће се у уторак, 16. априла, с почетком у 15 часова у Институту за филозофију и друштвену теорију, у улици Краљице Наталије број 45 у Београду.

У овој монографији, аутор пружа преглед основних питања етике. Фокус студије је на ономе што проф. др Ненад Цекић назива „теоријским минимумом". То су појмови, теме и теорије за које он сматра да су темељ сваког озбиљног бављења етиком као филозофском дисциплином.

Поред аутора, у разговору учествују: доц. др Александар Добријевић (Филозофски факултет у Београду), доц. др Милица Смајевић Рољић (Филозофски факултет у Београду), доц. др Стефан Мићић (Филозофски факултет у Београду), др Игор Цвејић, виши научни сарадник (ИФДТ), др Тамара Плећаш, научни сарадник (ИФДТ) и Ана Липиј, истраживач приправник (ИФДТ).

Ненад Цекић (Београд, 1963), редовни је професор етике и других области филозофија морала и управник је Одељења за филозофију на Филозофском факултету Универзитета у Београду. До сада је објавио четири монографије: Држава између анархије и утопије (2007), Метаетика: проблеми и правци (2013), Утилитаризам и Бентамова филозофија морала (2018/19) и Филозофија морала Џона Стјуарта Мила (2018/19).


12
 
Апр
 
2024

Прелиминарни резултати избора за представнике студената Универзитета у Београду - Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду налазе се у прилогу.10
 
Апр
 
2024

Поштоване колегинице и колеге,

Удружење студената педагогије „Фреире“ уз подршку Центра за међународну сарадњу и односе с јавношћу Фф организује хуманитарну акцију „Филозофски је помоћи“ која ће се одржати у петак 19. и суботу 20. априла. Прикупљена средства ће се донирати удружењу НУРДОР (Национално удружење родитеља деце оболеле од рака), као и студенткињи педагогије Марини Николић за лечење.

Акција подразумева базар књига, аксесоара, кућне декорације и играчака, дружење уз кафу и чај, као и програме за децу „Поклони ми“ и „Игре без граница“.

Позивамо вас овим путем да учествујете у прикупљању очуваних ствари за хуманитарни базар. Ствари које можете донети су: књиге ( ауторске и друге стручне књиге, белетристику, књиге за децу), аксесоари (торбе, каишеви, рукавице, накит), кућну декорацију и играчке (осим плишаних играчака).

Прикупљање организујемо од 11. до 17. априла у приземљу Филозофског факултета.

Поред тога, позивамо вас да посетите хуманитарну акцију „Филозофски је помоћи“:

Петак 19. април

11-15č. Базар књига

Субота 20. април

11-17č. Базар књига, аксесаора, декорације и играчака на Платоу

11-17č. Кафа и чај на Платоу

11-15č. Игре без граница (Студентски парк, у случају лошег времена спортска сала на Факултету)

12-14č. Радионица „Поклони ми“ (други спрат Фф)

Током радионице деца и родитељи имају прилику да направе, нацртају или напишу шта би некоме поклонили, а радови ће потом бити представљени у оквиру изложбе на другом спрату Филозофског факултета.

Организацијом акције желимо да истакнемо вредности давања, поновног коришћења ствари, као и повезивања са локалном заједницом. Позив ћемо проследити локалним вртићима и школама. Свака подршка у ширењу вести је добродошла, посебно путем родитељских вибер група из вртића или школа.

Захваљујемо вам се унапред на донацијама у виду ствари и позивамо вас да дођете на Плато Филозофског факултета 19. и 20. априла и допринесете нашем заједничком циљу!

Срдачан поздрав,
Удружење студената педагогије “Фреире”

(постер се налази у прилогу вести)


10
 
Апр
 
2024

Полагање предиспитне обавезе из предмета Француски језик 1 заказано је за 22. април 2024. у време предавања.


10
 
Апр
 
2024

Полагање предиспитне обавезе из предмета Француски језик 2 заказано је за 16. април 2024. у време предавања.


10
 
Апр
 
2024

Удружење студената филозофије "Ноесис" издаје Саопштење поводом избора за Студентски парламент Универзитета у Београду које се налази у прилогу.9
 
Апр
 
2024

Коначна листа кандидата за представнике студената Универзитета у Београду - Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду за изборе расписане за 12.04.2024. године налази се у прилогу.9
 
Апр
 
2024

Београдски симпозијум о настави историје, под називом „Разоружавање историје“, биће одржан трећи пут за редом, а први пут на регионалном нивоу 11. и 12. априла 2024. године у Београду, у оквиру обележавања 75. годишњице Савета Европе и након Треће годишње конференције Опсерваторије за наставу историје у Европи. Симпозијум први пут има и пратеће догађаје који укључују интернационални студентски семинар ISHA, међународну радионицу „Пропитивање споменика“(Monumental Challenges) и објављивање приручника „Учионица сећања на отвореном“. На тај начин ће се у Београду истовремено током целе недеље одигравати серија догађаја посвећена историји и културној баштини уз бројне интернационалне учеснике.

Кроз панел сесије и креативне радионице, Трећи београдски симпозијум наставља своју мисију унапређивања наставе историје којом се подстичу демократска култура, интеркултурално разумевање, мултиперспективност и размена различитих иновативних пракси у сфери академске, наставне, студентске и ученичке заједнице. Преиспитаће наставу историје у постконфликтном окружењу, као и злоупотребу историје у политичке, идеолошке и војне сврхе.

Организатор симпозијума је Удружење Едукација за 21. век које је кроз сарадњу окупило бројне домаће и међународне институције: Филозофски факултет Универзитета у Београду, Институт Georg-Eckert (Брауншвајг), Опсерваторија за наставу историје у Европи (Стразбур), Лондонска школа економије, програм Ideas / Ratiu Forum (Румунија / Уједињено Краљевство), EuroClio (Хаг), Музеј деведесетих (Београд), RYCO (Београд / Тирана)). Партнери на овом пројекту су Канцеларија Савета Европе у Београду, као и Амбасада Немачке у Србији, Амбасада Велике Британије у Србији, Амбасада Швајцарске Србији, Амбасада Француске у Србији, и Амбасада Румуније у Србији.


9
 
Апр
 
2024

Драге колегинице и колеге,

Клуб студената историје – Острогорски има част да буде домаћин ISHA семинара у Београду, који ће се одржати од 10. до 14. априла 2024. године. International Students of History Association семинар окупља студенте историје и осталих друштвено-хуманистичких наука широм света како би развили вештине излагања, размену идеја и критичко размишљање и унапређивали истраживачке вештине. Тема овогодишњег ISHA семинара у Београду је „Places of Memory - Where the past becomes the bridge for the future". На семинару учествује око 40 студената широм Европе и Северне Америке, који ће бити подељени у пет радионица. Поменути семинар ће се одржати у оквиру пројекта „Трећег београдског симпозијума о настави историје" у организацији Едукације за 21. век.

ISHA семинар је отвореног типа, због чега вас позивамо на свечано отварање, које ће се одржати у четвртак у 10.00 часова у свечаној сали Ректората. Видимо се!

Линк међународног ISHA семинара у Београду: https://ishaspringbelgrade.wordpress.com/8
 
Апр
 
2024

Институт за антику и класично наслеђе
позива вас на предавање које ће одржати

мср Димитрија Рашљић
асистент на Одељењу за класичне науке
Филозофског факултета у Београду

на тему
АНТИЧКА КРИПТОГРАФИЈА
у понедељак, 22. април 2024. у 13h15

на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета
(Капетан-Мишино здање, десно, II спрат, просторија СтКл1)
5
 
Апр
 
2024

Прелиминарна листа кандидата за представнике студената Универзитета у Београду - Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду налази се у прилогу.5
 
Апр
 
2024

Конференција Радне групе за римску археозоологију Међународног удружења археозоолога под називом „4th Roman Period Working Group Meeting: Social archaeozoology and role of animals in Roman period societies: social differences, the impact of Rome on animal-human relationships, and changes in the human diet" у организацији Филозофског факултета и Археолошког института у Београду биће одржана у периоду од 9. до 12. априла на Филозофском факултету у Београду. Програм скупа и књигу сажетака можете преузети на следећем линку:
https://bioarchlab.rs/wp-content/uploads/2024/04/ICAZ-4th-RPWG-Meeting-Book-of-abstracts-final-2.pdf
4
 
Апр
 
2024

Позивамо средњошколце свих разреда средњих школа на пролећно издање Отворених врата на Филозофском факултету у Београду у петак 12. и суботу 13. априла!

Чекамо вас на бројним штандовима где ћете у опуштеној атмосфери моћи да сазнате све о нашим студијским програмима, занимљивим истраживачким темама, пријемном испиту, студентском организовању и активностима на филозофији, социологији, класичним наукама, археологији, психологији, историји, андрагогији, педагогији, историји уметности и етнологији и антропологији. Упознаћете бројна студентска удружења, а наше студенткиње и студенти ће вас повести и у обилазак Факултета!

У суботу 13. априла, у току Отворених врата, нудимо вам и низ креативних радионица:

11ч - Између историје и псеудоисторије: у потрази за „правом“ причом о прошлости
12ч - Мимологија: етнологија и антропологија кроз интернет мимове
12ч - Фантастичне звери: древни описи загонетних животиња
13ч - Моделовање наставе по мери ученика
13ч - Од Нике до Најка: закорачите у свет уметности
14ч - Да ли стереотипи одражавају друштвену стварност и зашто не?
14ч - Која је све храна људима западала за зубе? Истражите са археолозима!
15ч - Слобода и/или сигурност? Етичке и политичке границе личне одговорности
15ч - Како да се сложимо кад се не слажемо? Кључни фактори успешне комуникације

На радионице се пријавите путем линка:

ttps://forms.gle/h86cajU3A4BJvzWWA.

Детаљни опис радионица можете наћи на:

https://www.f.bg.ac.rs/files/radionice_2024_SVI-4.pdf

Постер за Отворена врата се налази у прилогу вести.

Видимо се на Филозофском!


1
 
Апр
 
2024

Поштоване колеге и колегинице,

Са задовољством вас обавештавамо да је покренут нови званични Инстаграм профил Филозофског факултета @filozofski_fakultet_ub! Након недавног брисања претходног профила (који је бројао више од 5000 објава и 8000 пратилаца) од стране непознатих лица, желели бисмо да вас обавестимо да смо предузели кораке како бисмо обезбедили већу сигурност присуства на мрежи и да вас позовемо да се поново придружите нашој дигиталној заједници.

Настављамо са редовном објавом вести о догађајима, истраживањима и достигнућима и ту смо да забележимо бројна дешавања на Факултету. Како бисмо заједнички обогатили садржај профила будите слободни да нам се са идејама и за договоре обратите путем Инстаграм порука или мејла komunikacijeff@gmail.com.

Захваљујемо вам се унапред на подршци и ширењу вести о новом профилу колегиницама и колегама, алумнистима, институцијама, удружењима и појединцима које би могао да занима рад Филозофског факултета у Беоограду.

Пратите нас и будите део наше дигиталне заједнице!

Инстаграм Фф и Центар за међународну сарадњу и односе с јавношћу Фф


1
 
Апр
 
2024

Драги наши,

Клуб студената историје - Острогорски (КСИО) и Удружење студената социологије (УСС) вас позивају на заједничку трибину, под називом „Лењин, Руски грађански рат и СССР 100 година после". Трибина ће се одржати у уторак, 2. априла, са почетком у 19 часова у Свечаној сали (108) на Филозофском факултету. Поводом века од смрти Владимира Иљича Уљанова Лењина, завршетка Руског грађанског рата (101 година) и формирања СССР-а (102 године) говориће проф. др Алексеј Тимофејев, др Лука Филиповић, мср Никола Туцаков.

Видимо се у што већем броју!1
 
Апр
 
2024

Обавештавамо вас да удружење студената класичних наука GLOSSA оснива књижевни клуб при Одељењу за класичне науке. Прво окупљање клуба биће 05. априла 2024. са почетком у 15h у читаоници Одељења за класичне науке, Капетан-Мишино здање, други спрат. Тема са којом ћемо отпочети наша окупљања биће Орфејски осврти : Писци у трагању за Еуридиком кроз време. Кроз дискусије које ће се одржавати при Катедри, позивамо све заинтересоване да се придруже.
29
 
Мар
 
2024

Филозофски факултет Универзитета у Београду осуђује блокаду рада Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду којом се онемогућава рад институције и чиме су угрожена права студенткиња, студената и запослених Факултета.

Подржавамо колегинице и колеге са Филозофског факултета у Новом Саду у настојању да одбране права загарантована Законом о високом образовању и Законом о раду и позивамо надлежне институције да реагују и допринесу хитном решавању проблема.


29
 
Мар
 
2024

28
 
Мар
 
2024

Одлука се налази у прилогу вести.27
 
Мар
 
2024

Центар за библијску филологију и херменеутику
позива вас на предавање које ће

др Amar Annus
с Националног универзитета Тарту (Естонија)

одржати на Филозофском факултету у Београду
под насловом

Cuneiform Studies and Biblical Scholarship:
History and Prospects


среда 3. априла у 11h30
учионица Одељења за класичне науке
Капетан-Мишино здање, десно, други спрат
27
 
Мар
 
2024

У знаку Дана студената, Клуб студената археологије организује хуманитарно караоке вече са циљем да помогнемо једном младом хероју, Ђорђу Милојевићу, спортисти који се бори са карциномом илијачне кости.
Покажимо да су студенти хумани и помозимо овом дечку да добије прилику за здрав и срећан живот! Караоке ће се одржати у просторијама клуба студената филозофског факултета, испод ресторана Плато (улаз из улице Васе Чарапића), 2. априла са почетком од 18 часова. Сви сте добродошли, поведите своје пријатеље, познанике, колеге са факултета, све људе добре воље!
На улазу можете купити карту у минималном износу од 200 динара, уз напомену да можете оставити и више од минималног износа уколико сте у могућности.

Хуманитарна фондација Буди хуман прикупља новчана средства за Ђорђа Милојевића (2003). У јануару 2023. године Ђорђе је почео да осећа бол у пределу десне илијачне кости након чега је отпочето лечење услед сумње на Ишијалгију.

Упркос терапијама бол није престајао због чега је одрађен МР преглед кичме, а затим је учињено оперативно лечење као и биопсија где је добијеним пх налазом установљено присуство малигног саркома илијачне кости.

Ђорђе је до сада прошао кроз четири циклуса хемотерапија које нису довеле до побољшања његовог здравственог стања јер су уочене метастазе на плућима. Даљи план лечења је наставак агресивних терапија на онколошкој клиници у иностранству где је у плану и оперативно лечење.

Ђорђе нема времена за чекање и неопходно је да у најкраћем року прикупи износ потребан за наставак лечења, а то може успети само захваљујући људима добре воље који ће му помоћи у виду донација. Средства су потребна за одлазак на оперативно лечење у иностранство, специјалистичке прегледе и консултације, имунотерапије, лабораторијске анализе, лекове и суплементе, рехабилитације, ортопедска помагала, услуге превода медицинске документације, као и за путне трошкове и трошкове смештаја у току лечења.

За Ђорђев живот! Будимо хумани! Помозимо Ђорђу!

(Текст о Ђорђу преузет са сајта: https://www.budihuman.rs/korisnik/1641/dorde-milojevic)↑↑↑