Istorija

Одељењске вести
19
 
Апр
 
2024

18
 
Апр
 
2024

Научно веће Центра за истраживање наставе историје и историјског наслеђа изражава неслагање и забринутост због нетачних навода и произвољних тумачења која су пренели поједини портали поводом одржавања Трећег београдског симпозијума о настави историје под називом „Разоружавање историје“ одржаног 11. и 12. априла, а чији је суорганизатор Филозфски факултет Универзитета у Београду. Симпозијум, већ три године окупља наставнике, студенте и стручњаке из Србије и Европе који се баве наставом историје, стварајући простор у којем се размењују различите иновативне праксе у сфери академске, наставне, студентске и ученичке заједнице уз подстицање демократске културе, међусобног разумевања и свестраног сагледавања историје.

Овогодишњи симпозијум на коме су учествовали и представници Министартсва просвете Републике Србије, Завода за унапређивање образовања и васпитања Републике Србије садржао је и пратеће догађаје, студентски семинар у организацији Интернационалног удружења студената историје, међународну радионицу удружења EuroClio са темом „Пропитивање споменика“ (Monumental Challenges) и представљање приручника за наставнике „Учионица сећања на отвореном“ који је реализован уз подршку Министарства просвете Републике Србије. Колеге студенти, окупљени у Клуб студената историје „Острогорски“, организовали су семинар на коме је учествовало 36 студената из читаве Европе и представљали савремене тенденције историографије, као и своју посвећеност научном приступу изучавања прошлости.

Вербални напади и говор мржње усмерен на студенате Клуба студената историје „Острогорски“, учеснике семинара, супротни су највишим законским актима Републике Србије (Устав Републике Србије, чл. 46), основним демократским принципима, слободи изражавања, као и институционалној партиципацији младих у јавном животу, дебатама и догађајима од значаја за академску заједницу и друштво у целини. Упућујемо апел да се осуди говор мржње и подржи студентско ангажовање у развијању културе дијалога, демократских вредности као и њихово учешће у остваривању права младих о чему је било говора на Симпозијуму.

Научно веће Центра:

проф. др Марко Шуица

проф. др Данијела Стефановић

проф. др Дубравка Стојановић

проф. др Радивој Радић17
 
Апр
 
2024

Група која прати вежбе ЧЕТВРТКОМ имаће колоквијум 16. маја у 8 часова (учионица 510). Група која похађа вежбе ПЕТКОМ имаће колоквијум 17. маја 9:45 часова (учионица 408). Литература за колоквијум: Ф. Папазоглу, Историја хеленизма, Београд 2010, стр. 166-224 (дијадоси), 251-278, 329-364 (хеленистичке државе у III веку п.н.е.). ИЗВОРИ: Ф. Папазоглу, Историја хеленизма, стр. 225-232 (извори за историју дијадоха), + Полибије, Диодор (предговори М. Рицл).


17
 
Апр
 
2024

Стручна пракса за студенте друге године по програму из 2021. године обавиће се у петак 19. априла 2024. године у Народном музеју (Трг републике, 1а) од 12 часова. Састанак студената је испред Народног музеја у 11:50 часова.


16
 
Апр
 
2024

Драге колеге,

Удружење студената педагогије "Фреире" организује хуманитарну акцију "Филозофски је помоћи" за Нурдор и нашу колегиницу са педагогије Марину Николић.

За тај догађај потребни су нам волонтери који би нам помогли током хуманитарног базара 19. и 20. априла. Посебно би нам значила помоћ јачих волонтера, који би нам помогли у преношењу књига и полица за њих.

Молимо све заинтересоване да се што пре пријаве путем гугл документа тако што ће уписати своје име у жељену смену:

https://docs.google.com/document/d/1BAaPIINUIlVy1cuKNulkiuReR3RWjtJUcz9p6RKWdCg/edit?usp=sharing

Хвала унапред!
УСП ”Фреире”


16
 
Апр
 
2024

Драги сви,

Клуб студената историје „Острогорски" у сарадњи са Катедром за историју српског народа у новом веку Филозофског факултета у Београду, поводом 157 година од добијања градова у време владавине кнеза Михаила Обреновића, организује предавање и промоцију монографије „Михаило Обреновић" проф. др Данка Леовца, с акцентом предавања на овај значајан догађај.

На предавању и промоцији ће говорити проф. др Данко Леовац, аутор монографије, и проф. др Сузана Рајић, шеф Катедре за историју српског народа у новом веку.

Предавање и промоција ће бити одржани у среду, 17. априла, у Свечаној сали (108) на првом спрату Филозофског факултета, с почетком од 18 часова.

Видимо се у што већем броју!16
 
Апр
 
2024

Колоквијум из предмета Рана модерна историја ће бити одржан у понедељак 22. априла у термину вежби од 16:45 у учионици 408. Поправни колоквијум ће бити одржан у понедељак 13. маја.


16
 
Апр
 
2024

Коначни резултати избора за представнике студената Универзитета у Београду - Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду налазе се у прилогу.15
 
Апр
 
2024

15
 
Апр
 
2024

Одељење за археологију има част да вас позове на предавања др Ивана Дрнића (Археолошки музеј у Загребу) и мр Кристине Бркић Дрнић (Културно-повијесни центар Сисачко-мославачке жупаније)


ЧЕТВРТАК 18.04.2024, 13–15 часова, свечана сала „Драгослав Срејовић“, Филозофски факултет у Београду:


Сегестика и Сисција - насеље с почетка повијести


Римска Сисција


ПЕТАК 19.04.2024, 13:15–14:45 часова, учионица 410, Филозофски факултет у Београду:


Ластово, малени оток с великим археолошким потенцијалом (Истраживања у шпиљи Рачи)
15
 
Апр
 
2024

Разговор о књизи Етика: теоријски минимум проф. др Ненада Цекића одржаће се у уторак, 16. априла, с почетком у 15 часова у Институту за филозофију и друштвену теорију, у улици Краљице Наталије број 45 у Београду.

У овој монографији, аутор пружа преглед основних питања етике. Фокус студије је на ономе што проф. др Ненад Цекић назива „теоријским минимумом". То су појмови, теме и теорије за које он сматра да су темељ сваког озбиљног бављења етиком као филозофском дисциплином.

Поред аутора, у разговору учествују: доц. др Александар Добријевић (Филозофски факултет у Београду), доц. др Милица Смајевић Рољић (Филозофски факултет у Београду), доц. др Стефан Мићић (Филозофски факултет у Београду), др Игор Цвејић, виши научни сарадник (ИФДТ), др Тамара Плећаш, научни сарадник (ИФДТ) и Ана Липиј, истраживач приправник (ИФДТ).

Ненад Цекић (Београд, 1963), редовни је професор етике и других области филозофија морала и управник је Одељења за филозофију на Филозофском факултету Универзитета у Београду. До сада је објавио четири монографије: Држава између анархије и утопије (2007), Метаетика: проблеми и правци (2013), Утилитаризам и Бентамова филозофија морала (2018/19) и Филозофија морала Џона Стјуарта Мила (2018/19).


12
 
Апр
 
2024

Прелиминарни резултати избора за представнике студената Универзитета у Београду - Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду налазе се у прилогу.12
 
Апр
 
2024

Проф. др Јелена Mргић ће надокнадити час предавања од ове недеље у уторак 16. априла - 11.30, сала 103.


10
 
Апр
 
2024

Поштоване колегинице и колеге,

Удружење студената педагогије „Фреире“ уз подршку Центра за међународну сарадњу и односе с јавношћу Фф организује хуманитарну акцију „Филозофски је помоћи“ која ће се одржати у петак 19. и суботу 20. априла. Прикупљена средства ће се донирати удружењу НУРДОР (Национално удружење родитеља деце оболеле од рака), као и студенткињи педагогије Марини Николић за лечење.

Акција подразумева базар књига, аксесоара, кућне декорације и играчака, дружење уз кафу и чај, као и програме за децу „Поклони ми“ и „Игре без граница“.

Позивамо вас овим путем да учествујете у прикупљању очуваних ствари за хуманитарни базар. Ствари које можете донети су: књиге ( ауторске и друге стручне књиге, белетристику, књиге за децу), аксесоари (торбе, каишеви, рукавице, накит), кућну декорацију и играчке (осим плишаних играчака).

Прикупљање организујемо од 11. до 17. априла у приземљу Филозофског факултета.

Поред тога, позивамо вас да посетите хуманитарну акцију „Филозофски је помоћи“:

Петак 19. април

11-15č. Базар књига

Субота 20. април

11-17č. Базар књига, аксесаора, декорације и играчака на Платоу

11-17č. Кафа и чај на Платоу

11-15č. Игре без граница (Студентски парк, у случају лошег времена спортска сала на Факултету)

12-14č. Радионица „Поклони ми“ (други спрат Фф)

Током радионице деца и родитељи имају прилику да направе, нацртају или напишу шта би некоме поклонили, а радови ће потом бити представљени у оквиру изложбе на другом спрату Филозофског факултета.

Организацијом акције желимо да истакнемо вредности давања, поновног коришћења ствари, као и повезивања са локалном заједницом. Позив ћемо проследити локалним вртићима и школама. Свака подршка у ширењу вести је добродошла, посебно путем родитељских вибер група из вртића или школа.

Захваљујемо вам се унапред на донацијама у виду ствари и позивамо вас да дођете на Плато Филозофског факултета 19. и 20. априла и допринесете нашем заједничком циљу!

Срдачан поздрав,
Удружење студената педагогије “Фреире”

(постер се налази у прилогу вести)


10
 
Апр
 
2024

Полагање предиспитне обавезе из предмета Француски језик 1 заказано је за 22. април 2024. у време предавања.


10
 
Апр
 
2024

Полагање предиспитне обавезе из предмета Француски језик 2 заказано је за 16. април 2024. у време предавања.


10
 
Апр
 
2024

Удружење студената филозофије "Ноесис" издаје Саопштење поводом избора за Студентски парламент Универзитета у Београду које се налази у прилогу.9
 
Апр
 
2024

Коначна листа кандидата за представнике студената Универзитета у Београду - Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду за изборе расписане за 12.04.2024. године налази се у прилогу.9
 
Апр
 
2024

Београдски симпозијум о настави историје, под називом „Разоружавање историје“, биће одржан трећи пут за редом, а први пут на регионалном нивоу 11. и 12. априла 2024. године у Београду, у оквиру обележавања 75. годишњице Савета Европе и након Треће годишње конференције Опсерваторије за наставу историје у Европи. Симпозијум први пут има и пратеће догађаје који укључују интернационални студентски семинар ISHA, међународну радионицу „Пропитивање споменика“(Monumental Challenges) и објављивање приручника „Учионица сећања на отвореном“. На тај начин ће се у Београду истовремено током целе недеље одигравати серија догађаја посвећена историји и културној баштини уз бројне интернационалне учеснике.

Кроз панел сесије и креативне радионице, Трећи београдски симпозијум наставља своју мисију унапређивања наставе историје којом се подстичу демократска култура, интеркултурално разумевање, мултиперспективност и размена различитих иновативних пракси у сфери академске, наставне, студентске и ученичке заједнице. Преиспитаће наставу историје у постконфликтном окружењу, као и злоупотребу историје у политичке, идеолошке и војне сврхе.

Организатор симпозијума је Удружење Едукација за 21. век које је кроз сарадњу окупило бројне домаће и међународне институције: Филозофски факултет Универзитета у Београду, Институт Georg-Eckert (Брауншвајг), Опсерваторија за наставу историје у Европи (Стразбур), Лондонска школа економије, програм Ideas / Ratiu Forum (Румунија / Уједињено Краљевство), EuroClio (Хаг), Музеј деведесетих (Београд), RYCO (Београд / Тирана)). Партнери на овом пројекту су Канцеларија Савета Европе у Београду, као и Амбасада Немачке у Србији, Амбасада Велике Британије у Србији, Амбасада Швајцарске Србији, Амбасада Француске у Србији, и Амбасада Румуније у Србији.


9
 
Апр
 
2024

Драге колегинице и колеге,

Клуб студената историје – Острогорски има част да буде домаћин ISHA семинара у Београду, који ће се одржати од 10. до 14. априла 2024. године. International Students of History Association семинар окупља студенте историје и осталих друштвено-хуманистичких наука широм света како би развили вештине излагања, размену идеја и критичко размишљање и унапређивали истраживачке вештине. Тема овогодишњег ISHA семинара у Београду је „Places of Memory - Where the past becomes the bridge for the future". На семинару учествује око 40 студената широм Европе и Северне Америке, који ће бити подељени у пет радионица. Поменути семинар ће се одржати у оквиру пројекта „Трећег београдског симпозијума о настави историје" у организацији Едукације за 21. век.

ISHA семинар је отвореног типа, због чега вас позивамо на свечано отварање, које ће се одржати у четвртак у 10.00 часова у свечаној сали Ректората. Видимо се!

Линк међународног ISHA семинара у Београду: https://ishaspringbelgrade.wordpress.com/9
 
Апр
 
2024

Колоквијум из предмета Културна историја средњег века 1000–1500. године одржаће се у петак 12. априла, у 17.00 часова, у учионици 408.


8
 
Апр
 
2024

Институт за антику и класично наслеђе
позива вас на предавање које ће одржати

мср Димитрија Рашљић
асистент на Одељењу за класичне науке
Филозофског факултета у Београду

на тему
АНТИЧКА КРИПТОГРАФИЈА
у понедељак, 22. април 2024. у 13h15

на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета
(Капетан-Мишино здање, десно, II спрат, просторија СтКл1)
8
 
Апр
 
2024

Због учешћа на Недељи америчке културе, отказују се часови вежби, консултација и предавања проф. Мргић у среду 10. априла. Студенти ће благовремено бити обавештени о надокнађивању часова.


5
 
Апр
 
2024

Прелиминарна листа кандидата за представнике студената Универзитета у Београду - Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду налази се у прилогу.5
 
Апр
 
2024

Конференција Радне групе за римску археозоологију Међународног удружења археозоолога под називом „4th Roman Period Working Group Meeting: Social archaeozoology and role of animals in Roman period societies: social differences, the impact of Rome on animal-human relationships, and changes in the human diet" у организацији Филозофског факултета и Археолошког института у Београду биће одржана у периоду од 9. до 12. априла на Филозофском факултету у Београду. Програм скупа и књигу сажетака можете преузети на следећем линку:
https://bioarchlab.rs/wp-content/uploads/2024/04/ICAZ-4th-RPWG-Meeting-Book-of-abstracts-final-2.pdf
↑↑↑