Klub studenata istorije (KSI)

О КЛУБУ

Клуб студената историје „Острогорски“ (КСИО) основан je 21. фебруара 2017. године на Филозофском факултету у Београду. Он је формиран са циљем унапређивања студија историје путем ваннаставних активности научног и хуманитарног карактера. Клуб се бави организовањем трибина, студентских-научних конгреса, предавања, хуманитарних акција, пројекцијом филмова, објављивањем разних историјских садржаја, прављењем квизова и др. Значајан сегмент деловања јесте организација путовања и журки. Једном речју, Клуб настоји да студије историје учини забавнијим, полетнијим и разноврснијим и да студентима пружи могућност продубљивања знања и проширивања видика.

Клуб студената историје „Острогорски“ има срдачну сарадњу са професорима Филозофског факултета и другим истакнутим личностима интелектуалног и јавног живота у Србији и иностранству. Временом је развио добре и корисне везе са разним студентским и омладинским организацијама уз чију помоћ проширује делокруг ангажовања.

Клуб својим радом повезује студенте историје, не само на домаћем универзитетском, него и на међународном нивоу. Убрзо после оснивања Клуб је постао члан ISHA International (International Students of History Association) кровне организације студентата историје у Европи. Секција ISHA Beograd је део клуба и функционише унутар њега. Досада су чланови Клуба учествовали на међународним ISHA семинарима у Варшави, Скопљу, Софији, Марбургу и другде. Поред тога, КСИО је добио част да организује ISHA пролећни семинар 2019. године. Тада су Београд преплавили студенти из читаве Европе. Семинар, осим што је проширио знања, створио је чврсте и корисне контакте, јака пријатељства и љубавне везе.

Током 2018. године Клуб је покренуо издавање студентског часописа под називом КСИО. Он је замишљен као научни часопис који објављивљује радове студената и младих истраживача. Часопис пружа прилику младим историчарима да пишу и објаве своје прве радове и тиме вежбају академске вештине. Таква могућност је драгоцена за све оне студенте који прижељкују научну каријеру. Први број часописа изашао је у јануару 2019. године, а са објављеним трећим бројем јуна 2021. часопис је ушао у поступак категоризације.

↑↑↑