Istorija umetnosti

Одељењске вести
29
 
Мар
 
2023

Обавештвамо све колегинице и колеге, гошће и госте, да се због непредвиђених околности отказује трибина заказана за четвртак 30. март.

До следећег виђења,
Иницијатива Није Филозофски ћутати


29
 
Мар
 
2023

У четвртак 30. марта 2023. године проф. др Ана Костић Ђекић неће одржати консултације.


27
 
Мар
 
2023

Редовни избор чланова Студентског парламента ће се одржати дана 20.04.2023. године у периоду од 10 до 14 часова у холу првог спрата Филозофског факултета.

Пријем кандидатура за чланове Студентског парламента који се бирају на редовном избору се врши од 02.04.2023. године до 08.04.2023. године, у периоду од 11 до 13 часова, у сали 65 Филозофског факултета.

Кандидатуру предаје лично лице које се њоме предлаже за кандидата, предајом попуњеног Обрасца 1.

У прилогу попуњеног Обрасца 1 се доставља: 1) потврда о статусу студента лица које кандидатуру предаје;
2) кратка биографија лица које кандидатуру предаје;
3) једну од следећих ставки:

- акт студентске организације студената са одељења Филозофског факултета чији је студент лице које кандидатуру предаје, а којом се то лице предлаже за кандидата;
- акт студентске организације студената Филозофског факултета којом се лице које кандидатуру предаје предлаже за кандидата;
- акт студентске организације студената са инвалидитетом којом се лице које кандидатуру предаје предлаже за кандидата;
- писана изјава подршке која садржи имена, презимена и потписе 10% студената Филозофског факултета, а којом се лице које кандидатуру предаје предлаже за кандидата.

На редовном избору се бира укупно 24 члана Студентског парламента и то:

1) два представника студената са Одељења за филозофију;
2) три представника студената са Одељења за социологију;
3) четири представника студената са Одељења за психологију;
4) три представника студената са Одељења за педагогију и андрагогију;
5) три представника студената са Одељења за историју;
6) три представника студената са Одељења за историју уметности;
7) два представника студената са Одељења за археологију;
8) два представника студената са Одељења за етнологију и антропологију;
9) један представник студената са Одељења за класичне науке;
10) један представник студената уписаних по афирмативним мерама и студената са инвалидитетом на Филозофском факултету.

Образац 1 и електронски примерак Одлуке о ближим условима и поступку спровођења редовног избора се налазе у прилогу27
 
Мар
 
2023

Позивамо све заинтересоване да посете овогодишњи скуп Емпиријска истраживања у психологији. Скуп се одржава од 31. марта до 2. априла на Филозофском Факултету, Универзитета у Београду.

Из програма бисмо издвојили пленарна предавања професора Дејана Тодоровића (Филозофски факултет, Универзитет у Београду) и професорке Јелене Мирковић (York St. John University, York)

Области психологије које су покривене скупом су перцепција, психологија уметности, когнитивна психологија, психологија личности, развојна психологија, социјална психологија, психологија образовања, психологија рада, клиничка психологија. Програм скупа обухвата пленарна предавања, усмена саопштења (класификована у одговарајуће области), постер секције, као и симпозијуме и округле столове.

Програм скупа и књигу резиме можете пронаћи на сајту скупа: http://empirijskaistrazivanja.org/27
 
Мар
 
2023

Треће предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Идентитет и другост у српском политичком дискурсу епохе османских освајања", одржаће асс. др Александар З. Савић у четвртак, 30. марта. Више информација у прилогу.


27
 
Мар
 
2023

Поштоване колегинице и колеге позивамо Вас да нам се придружите 31.03-01.04. на online конференцији Српска археологија између теорије и чињеница: археологија и време.
За све заинтересоване, у прилогу се налази програм конференције.
27
 
Мар
 
2023

27
 
Мар
 
2023

Испити код проф. др Јелене Ердељан у мартовском апсолвентском року одржаће се у среду 29.3.2023, у 11 часова, кабинет 461.


24
 
Мар
 
2023

Четрдесет прва трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 30.3.2023. године од 18:30 часова.

Повод за трибину јесте одузимање предмета откривене корупције у ЕПС-у заменицама јавног тужиоца Бојани Савовић и Јасмини Пауновић, годину дана након бављења њиме и само дан након хапшења оптужених за корупцију. Циљ трибине је да се сагледа улога тужилаштва у правосуђу и улога правосуђа, као гране подељене власти, у правно-политичком систему, те њихов значај за заштиту права и интереса грађанки и грађана. Говорићемо о разлици између на владавини права заснованој правној држави и партијске државе, те расправљати о томе каква је држава потребна свим грађанкама и грађанима. Поставићемо питање да ли је организовани криминал отео Републику Србију од њених грађанки и грађана.

У разговору учествују: тужилац Предраг Миловановић; адвокат, бивши судија и бивши министар унутрашњих послова Божо Прелевић; бивши полицајац Владимир Савић; истраживачки новинар Стеван Дојчиновић, модератор проф. др Јово Бакић

Одржавањем циклуса трибина Није Филозофски ћутати - на којима наставници и сарадници Факултета са својим гостима из других високошколских установа, уметницима, научницима и јавним личностима расправљају о најактуелнијим друштвеним, културним и политичким темама - Филозофски пружа отворену подршку слободи говора у Србији и придружује се грађанским настојањима за успостављањем демократског друштва.

Плакат је у прилогу вести.


24
 
Мар
 
2023

Расписује се редовни избор чланова Студентског парламента за мандат у трајању од октобра 2023. године до октобра 2025. године.

Одлука о расписивању се налази у прилогу вести.

У року од пет дана од дана доношења Одлуке о расписивању избора Изборна комисија ће објавити позив на редовни избор који садржи време и место одржавања избора, услове и начин кандидовања и време и место пријема кандидатура, а у чијем се прилогу налази Одлука о ближим условима и начину спровођења редовног избора.24
 
Мар
 
2023

У среду 29.3.2023. године вежбе из предмета Историја модерне уметности 1 биће одржане у Народном музеју у Београду на изложби "Надежда Петровић: модерност и нација."


24
 
Мар
 
2023

Поштоване колеге,

Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за обављање стручне праксе у Викимедији Србије за студенте свих студијских група и година на позицији: сарадник.

Активности студената обухватају:
Писање и уређивање чланака на Википедији у складу са интересовањима;
Тимско организовање онлајн догађаја који за циљ има обуку о уређивању Википедије на српском језику и уређивачки маратон;
Учествовање у организовању догађаја уживо, као што су састанци и конференције ;
Вежбање и унапређивање вештина писања, критичког размишљања, комуникације и информатичке писмености.

Услови ангажовања:
Студенти свих студијских група и година;
Пожељно познавање енглеског језика;
Одговорност и спремност на тимски рад.

Време ангажовања:
До 10 сати недељно (6 недеља).

Бенефити ангажовања:
Издавање потврде о учешћу као и добијање промо материјала.

Рок за конкурисање: 06.04.2023.

Биографију послати на23
 
Мар
 
2023

У четвртак 23.3.2023. године час на предмету Архитектура и сакрални обред. Од античке Грчке до касног средњег века неће бити одржан. Термин надокнаде часа биће благовремено објављен.


22
 
Мар
 
2023

Предиспитни тест из Француског језика 1 одржаће се 27. марта 2023. године у време предавања (13:15, сала 104).


21
 
Мар
 
2023

Друго предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Самодржавно отачаство светог Саве (према јеромонаху Доментијану и Теодосију Хиландарцу)", одржаће проф. др Зорица Витић у четвртак, 23. марта. Више информација у прилогу.


20
 
Мар
 
2023

Час из предмета Визуелна култура Балкана у новом веку неће бити одржан у уторак 21.3.2023. године. Термин надокнаде часа биће благовремено објављен.


17
 
Мар
 
2023

У среду 22.3.2023. године час на предмету Увод у историју уметности I неће бити одржан.

Надокнада часа биће обављена у суботу 25.3.2023, од 10 часова, сала 401.


17
 
Мар
 
2023

Прво су нападнути медији. Па Скупштина. Па правосуђе. Сада је кренуо напад на Универзитет. То неће проћи.
Осуђујемо све покушаје гушења слободе изражавања и критичке мисли и пружамо пуну подршку колегиници и колегама са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Иницијатива Није Филозофски ћутати


17
 
Мар
 
2023

У петак 17.3.2023. године час на предмету Историја уметности српских земаља средњег века II неће бити одржан. Термин надокнаде часа биће благовремено објављен.


17
 
Мар
 
2023

Позивају се удружења студената Факултета да, у складу са Законом о студентском организовању („Сл. гласник РС" 67/2021) и Правилником о ближим условима и начину уписа у регистар студентских организација („Сл. гласник РС" 30/2022), приступе упису у регистар студентских организација које делују на Факултету.

У случају да удружење студената Факултета претендује на узимање учешћа у предстојећем избору чланова Студентског парламента Факултета, предлажући кандидате за тај орган Факултета, моле се та удружења да захтев за стицање статуса студентске организације поднесу закључно са 22.03.2023. године.

Документација коју је приликом подношења захтева за упис у регистар студентских организација неопходно доставити се састоји од следећег:
1) попуњен образац захтева за упис у регистар студентских организација; 2) одлука о упису у регистар удружења или извод из регистра удружења;
3) статут удружења;
4) потврда о статусу студента заступника удружења;
5) годишњи план рада удружења;
6) потврда о вођењу евиденције књиге чланова удружења.
Побројана документа се предају у оригиналу или овереној фотокопији.

Захтев за стицање статуса студентске организације која делује на Факултету се подноси декану Факултета, а предаје се у архиви Факултета.

У прилогу овог позива се налази образац захтева за упис у регистар студентских организација и пример потврде о вођењу књиге чланова.16
 
Мар
 
2023

Центар за библијску филологију и херменеутику
позива вас на предавање које ће

др Бојана Радовановић
с Универзитета за медијевистику Аустријске академије наука

одржати под насловом

»Сусретох старца на пусту месту«: преплитање канонских и неканонских сижеа у богумилској егзегетичкој радионици

у понедељак 27. марта у 18h30
на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета
(Капетан-Мишино здање, десно, II спрат)
15
 
Мар
 
2023

Обавештавамо вас да је Универзитет у Београду отворио позив за пријављивање за реализацију индивидуалне мобилности у оквиру Кључне акције 103 Еразмус+ програма мобилности студената за одлазак на стучне праксе – student mobility for traineeships

Пријаве се као и до сада врше искључиво преко онлајн платформе Универзитета у Београду MobiON (https://mobion.bg.ac.rs/).

У оквиру овог позива мобилност студената се може реализовати закључно са 31. октобром 2023. године.

Рок за подношење пријава истиче 01. април 2023. године у 16:00 часова.

Додатне информације о студентским праксама, условима и релевантној конкурсној документацији, као и пријавни формулар, доступни су на следећем линку: https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/erasmus-pages/ub-students-and-staff/application-procedure-and-documents

Заинтересовани студенти се могу јавити на: iro@f.bg.ac.rs за све даље информације15
 
Мар
 
2023

Да ли сте знали да је филозоф Платон био двоструки олимпијски шампион у панкартиону, античком спорту који је био мешавина бокса и рвања? Да здраво тело доприноси снази ума показаће и наши спортисти, студенти и студенткиње Филозофског факултета који ће се и ове године такмичити на спортској манифестацији "Филозофијада" у Будви 5-8. маја!

Како бисмо пружили подршку нашим спортистима да Филозофски факултет прикажу у најбољем светлу одласком на такмичење у што већем броју, позивамо вас на Пролећни базар књига у организацији иницијативе Зелени Филозофски и Спортског удружења Филозофског факултета.

Oдабиром књига из наших разноликих рафова, допринећете и озелењавању зграде Факултета. Да би нам ово пролеће било зелено, успешно и колегијално, одаберите књигу и подржите наше спортисте и Зелени Филозофски од 23. до 25. марта од 10 до 17 часова на првом спрату Факултета!

Такође, позивамо све колегинице и колеге да донирају очуване књиге до 23. марта. Књиге се остављају на столу који се налази лево од портира на главном улазу.15
 
Мар
 
2023

Апсолвенти и постапсолвенти (студенти који су на Факултет уписани закључно са школском 2005/06. годином), могу извршити пријаву испита за мартовски апсолвентски рок. Пријављивање испита ће се обавити oд 03.04. до 04.04.2023. године.

Да би студент могао да пријави испит у мартовском апсолвентском року потребно је да упише школску 2022/23. годину.

Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

Студент уплаћује надокнаду за пријаву испита најкасније до 31.03.2023. године на жиро-рачун Факултета 840-1614666-19 и лични позив на број (који је истоветан са корисничким именом за улазак у студентски досије).

Студенти ће 05.04.2023. године на свом е-индексу видети да ли су им одобрени предмети које су пријавили за мартовски апсолвентски рок.

Приговори се подносе 05.04.2023. године. Студенти су у обавези да поштују време предвиђено за приговоре. Накнадни приговори се неће уважавати.

Испити у априлском апсолвентском року ће се одржати од 06. до 07. априла 2023. године.

Одлуку и детaљне информације можете погледати у прилогу вести.15
 
Мар
 
2023

Прво предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Присуство и облици исказивања националних и патриотских осећања у документима владара средњовековне Србије", одржаће проф. др Небојша Порчић у четвртак, 16. марта. Више информација у прилогу.


↑↑↑