Vesti i događaji

Опште вести
RSS
23
 
Мај
 
2022

Професор Френк Зенкер одржаће гостујуће предавање под насловом "Interpreting ’nakedly’ reported observed effects in behavioral science" у четвртак, 26. маја 2022. године у 17.00 сати у просторији Српског филозофског друштва (ФДС).

У прилогу је апстракт предавања.


23
 
Мај
 
2022

Обавештава се јавност да ће др Милош Живковић, који се пријавио на конкурс за једног доцента за ужу научну област Историја ликовних уметности и археологије, одржати приступно предавање под насловом Владарска иконографија 31. маја у 13:00 часова у учионици 401 на Филозофском факултету.
20
 
Мај
 
2022

Поштоване колегинице и колеге,

Подсећамо вас да се вредновање педагошког рада наставника и сарадника у пролећном семестру завршава у петак 20. маја

Захваљујемо се колегиницама и колегама који су већ попунили упитнике и подсетили бисмо оне који то још нису учинили да преко линка http://gama.f.bg.ac.rs могу да попуне упитнике за вредновање педагошког рада наставника и сарадника у петак 20. маја до 24:00.

Срдачан поздрав,

Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање18
 
Мај
 
2022

Центар за студије јеврејске уметности и културе, Филозофског факултета организује јавно предавање у сарадњи са Јеврејским културним центром.

Позивамо Вас на Јавно предавање: "Модни свет породице Калеф", Драгиње Маскарели, историчарке уметности и музејске саветнице МПУ, које ће бити одржано у недељу 22. маја 2022. године од 18:00 часова у Јеврејском Културном Центру, у улици Јеврејска бр 16 у Београду.

Током 2019. године Музеј примењене уметности у Београду добио је од потомака београдске сефардске породице Калеф поклон – 33 листа са модним илустрацијама у боји, које су објављене у немачком модном часопису Дие Моденwелт (Модни свет). Листови са модним илустрацијама датирају из последње деценије XIX века и представљају део породичног наслеђа. Паралелно посматрајући поклоњене модне илустрације и сачуване фотографије Калефових с краја XIX и почетка XX века, предавање Модни свет породице Калеф мапира одевне обрасце које су чланови породице, али и други припаднице јеврејске заједнице и грађанске класе, користили у својој самопрезентацији, у складу са актуелним културним моделима.

Треће у низу предавање организују Јеврејски културни центар и Центар за студије јеврејске уметности и културе настојећи да обнове традицију јавних предавања у згради друштва "Онег Шабат", у Јеврејској улици, нудећи сваког месеца широј публици, те студентима као и члановима јеврејске заједнице прилику да чују савремена научна истраживања која се тичу културне историје Јевреја на простору Србије и Европе.

Предавање је најава истоимене изложбе која ће бити отворена у Музеју примењене уметности током јуна 2022. године.16
 
Мај
 
2022

Драге колегинице и колеге,

Позивамо вас да се прикључите иницијативи “Зелени Филозофски”, коју покрећу студенти, наставници, особље, сарадници и пријатељи Филозофског факултета, настављајући традицију активног доприноса важним друштвеним питањима и јачању улоге универзитета у суочавању са изазовима одрживог развоја. Окупили смо се да заједно промишљамо и деламо у правцу одрживог факултета, али и шире заједнице.

Планирамо разноврсне активности у наредној години, а први догађај одржаће се на Платоу и у Клубу студената Фф у петак 20. маја када ћемо:

- од 12 до 16 часова, на Платоу:

- прикупљати и паковати чепове за удружење Чепом до осмеха
- прикупљати хартију за удружење Живимо заједно
- размењивати књиге које су донирали наставници, сарадници и студенти Фф за донације које ће нам помоћи да озеленимо Филозофски

- од 15 до 16:30 часова, на Платоу:

- расађивати биљке са Филозофског и Шумарског факултета како бисмо озеленели један зид факултета – заједничка радионица два факултета “Зелени панел” коју воде: проф др Драгана Скочајић и проф др Данијела Ђунисијевић Бојовић, Шумарски факултет Универзитета у Београду

Студенти који желе да волонтирају или учествују на радионици могу се пријавити преко:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc6WTrJfzGhxjfaVo44QwA1h2DjMBAPX-rfnoIAhczNjXCkQg/viewform

- од 17 до 19 часова, у Клубу студената Фф :

- организовати Округли сто на тему “Одрживи факултети: (не)могућа мисија?”

Округли сто ће окупити професоре и студенте са више факултета Универзитета у Београду, који ће представити примере добре праксе и разменити идеје о даљим корацима, сарадњи и унапређењима у различитим доменима одрживости појединачних факултета а тиме и Универзитета у Београду и шире заједнице. Ово је уједно први у низу будућих разговора о еколошким и питањима одрживог развоја, који ће бити саставни део иницијативе “Зелени Филозофски”.

Модератор:
Проф.др Виолета Орловић Ловрен, Универзитет у Београду - Филозофски факултет

Учесници:

Проф.др Марија Маруна, Универзитет у Београду - Архитектонски факултет
Јелена Ћесаревић, асистент, Универзитет у Београду - Факултет безбедности
Проф.др Наташа Петровић, др Марко Ћировић, Универзитет у Београду - Факултет организационих наука
Проф. Др Александар Јововић, Универзитет у Београду - Машински факултет
Проф др Мирјана Дреновак, Универзитет у Београду - Правни факултет
Проф.др Драган Нонић, Проф.др Јелена Недељковић, Универзитет у Београду - Шумарски факултет

За додатна питања и прикључивање иницијативи пишите нам путем на zeleni.filozofski2022@gmail.com16
 
Мај
 
2022

Professor Nicholas D. Smith одржаће гостујуће предавање под насловом "Socrates on the Epistemology of Testimony" у понедељак, 23. маја 2022. године у 12 сати у свечаној сали "Драгослав Срејовић" (први спрат Филозофског факултета).


15
 
Мај
 
2022

Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да вредновање педагошког рада наставника и сарадника у пролећном семестру почиње у суботу 14.5. и да ће трајати до среде 20.5.2022. године.

Замолили бисмо вас да преко линка http://gama.f.bg.ac.rs у наведеном периоду попуните упитнике за вредновање педагошког рада наставника и сарадника са предмета које сте слушали у овом семестру. Имајући у виду специфичне околности у којима се изводила настава у овом семестру у коментарима на крају упитника можете дати своје утиске и специфичне оцене везане за комбиновану и online наставу.

Анкета је анонимна и добровољна. У евалуацији учествују студенти свих нивоа студија.

Срдачан поздрав,
Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање13
 
Мај
 
2022

На Филозофском факултету у Београду, од 11.5.2022. доступни су бесплатни хигијенски улошци у свим женским студентским тоалетима. Акцију спроводе Савез студената Филозофског факултета у Београду и „Женска иницијатива“ са Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.

Акција представља допринос борби против менструалног сиромаштва, и уклањању стигме у вези са менструацијом. Менструално сиромаштво је горући проблем у Србији, и тема о којој се мало говори. Заједничким напором, желимо да допринесемо томе да се свака студенткиња и запослена на Филозофском факултету осећа сигурно, подржано и добродошло.

Ово је још један у низу корака који се на Филозофском факултету предузимају у правцу сигурнијих и бољих услова студирања за све.12
 
Мај
 
2022

Универзитет у Београду - Центар за развој каријере и саветовање студената и ове године организује програм КАДАР ДА БУДЕМ КАДАР, који ће се реализовати у периоду од 30. маја до 6. јуна 2022. године, а намењен је студентима завршних година.

Седамнаести циклус програма обухватиће тренинге неких од најзначајнијих вештина као што су: презентационе вештине, критичко мишљење и решавање проблема, вештине комуникације, организације рада, решавање конфликта и асертивност. Студенте ће током недељу дана вештинама учити експерти из компанија Ахолд Делез, Адванс Интернешнл Нелт Група, Винкула Бајотек Груп, ДигиталБи, као и из психолошког саветовалишта Мозаик.

Линк за пријаву је следећи: http://skr.rs/zMCp

Позив за пријављивање отворен је до 25. маја до поноћи. Број места је ограничен а пријава неопходна.

Уколико студирате или сте недавно дипломирали на Универзитету у Београду, нисте до сада били у прилици, а јако бисте желели да унапредите вештине неопходне за наредне каријерне кораке и успешну транзицију у свет рада, ово је програм за вас! Очекује вас укупно 30 сати корисних информација, вежби, примера из пословног света, тестирања претпоставки о успеху у сигурном и подстицајном окружењу и забавног дружења са колегама са различитих факултета. Учићете од успешних људи беспрекорних биографија који имају велико искуство у држању тренинга запосленима, одличне оцене за тај интерактивни рад и спремних да знање поделе са Вама на студиозан и посвећен начин.

10
 
Мај
 
2022

пролетос при Центру за библијску филологију и херменеутику

ΓΕΝΕΣΙΣ: разговори о Књизи Постања

води
проф. др Родољуб Кубат

Разговор седми – Библијски потоп

уторак 10. маја у 18h30 на Одељењу за класичне науке
Капетан Мишино здање, десно, други спрат
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62
↑↑↑