Vesti i događaji

Опште вести
RSS
10
 
Мај
 
2023

Обавештвамо све колегинице и колеге, гошће и госте, да се због непредвиђених околности отказује трибина „У сусрет студентским протестима 1968." заказана за 10. мај у 19 часова.

До следећег виђења,
Удружење студената социологије и Клуб студената историје „Острогорски.


9
 
Мај
 
2023

У циљу враћања сигурности у наше школе и друштво, један од важних задатака који се налази пред свима нама и пред свим деловима система (друштва) јесте посвећивање додатне пажње вршњачком насиљу и ангажовање свих делова друштва на решавању проблема вршњачког насиља.

Противзаконито састављање спискова ученика који се по арбитрарном критеријуму на неки начин издвајају од својих вршњака, а које би потом полицијски службеници разматрали, је неадекватна мера која може да има само негативне последице по децу, родитеље, школе и друштво. Репресивне и издвајајуће мере нарушавају сигурност школског окружења, а повратак поверења у сигурност школског окружења мора бити приоритет целе заједнице у наредном периоду.

У циљу борбе са вршњачким насиљем, неопходно је да буду ангажовани тимови стручњака, који ће краткорочно радити на решавању појединачних случајева, а дугорочно на системској превенцији кроз једини утемељни и ефикасан начин смањења вршњачког насиља, а то је развој сигурне и позитивне климе у школи и развој социјално-емоционалних компетенција ученика и свих осталих актера у васпитно-образовним установама.9
 
Мај
 
2023

Одељење за психологију саставило је кратке смернице за медијско извештавање о кризним догађајима. Смернице се налазе у прилогу вести.


9
 
Мај
 
2023

Осмо предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Између идентитета и правног положаја: Трговци са османског Балкана у Венецији", одржаће др Марија Андрић у четвртак, 11. маја. Више информација у прилогу.


8
 
Мај
 
2023

Лабораторија за експерименталну психологију Вас позива на трибину са темом „Решавање семантичких проблема у обради кратких текстова написаних на природним језицима са ограниченим ресурсима", о којој ће говорити Вук Батановић (Иновациони центар Електротехничког факултета у Београду).

Трибина ће се одржати у четвртак, 11. маја у 15 часова преко апликације Зоом, на следећем линку и биће снимана за потребе архива Лабораторије.

https://zoom.us/j/91046778854?pwd=T3dNQjByNDd0SDJiVkFKUVQ5YUJXZz09
шифра: leptribina8
 
Мај
 
2023

Центар за теорију историје са задовољством саопштава да ће др Жоана Матош Гомиж (Институт за филозофију Универзитета у Порту) у уторак, 9. маја одржати два предавања на Филозофском факултету: "Continuities and Ruptures in Early Medieval Iberian Historiography: The Fall of Spain" и "Kingdom of Earth, Kingdom of Heaven: Kings, Queens and Saints in 12th-Century Iberian Historiography". Више детаља у прилогу.


8
 
Мај
 
2023

Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да студентско вредновање педагошког рада наставника и сарадника у пролећном семестру почиње у понедељак 8.5. и да ће трајати до петка 19.5.2023. године.

Позивамо вас да преко својих електронских индекса (http://gama.f.bg.ac.rs) попуните упитнике за вредновање педагошког рада наставника и сарадника са свих предмета које сте слушали у овом семестру. Анкета је анонимна, а у вредновању учествују студенти свих нивоа студија.

Срдачан поздрав,
Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање6
 
Мај
 
2023

Одељење за психологију саставило је кратке смернице за наставнике и запослене у школама, у којима нуде савете за разговор са децом о кризним ситуацијама. Смернице се налазе у прилогу вести.


5
 
Мај
 
2023

Одељење за психологију саставило је кратке смернице за родитеље које нуде савете за разговор са децом о кризним ситуацијама. Смернице се налазе у прилогу вести.


5
 
Мај
 
2023

Наставници и сарадници Одељења за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду саосећају са свима који су погођени трагедијом која се догодила у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, а посебно са породицама страдале деце и радника обезбеђења којима изражавамо најдубље саучешће.

Подстакути овим трагичним догађајем и настојањима да се он објасни, желимо да апелујемо на друштвену солидарност, толеранцију, разумевање и емпатију, у којима етика медија игра значајну улогу. Ова тешка ситуација у којој се налазимо обавезује на преиспитивање и снажење свих друштвених ресурса у превазилажењу кризе. Скрећемо пажњу на нужност системске подршке јачању васпитне функције школе и рада на превенцији насиља и других облика неприхватљивог понашања као њеног саставног дела. Такође, желимо да укажемо на важност континуираног стручног оснаживања наставника и стручних сарадника у школама. Као све израженија јавља се потреба за већим бројем стручних сарадника у школама који би у таквим условима могли адекватније да одговоре на потребе наставника, ученика и њихових родитеља, а у складу с тим и пружају потребну стручну подршку и помоћ.

Потрудимо се сви заједно да школе буду безбедна и сигурна средина за раст и развој деце, што им је основна функција и намена.


1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65
↑↑↑