Vesti i događaji

Опште вести
RSS
7
 
Нов
 
2023

Проф. др Игор Дуда, редовни професор на Катедри за модерну и савремену историју Филозофског факултета у Пули, и управник Центра за културолошка и повијесна истраживања социјализма, одржаће 9. новембра у 12 часова, у сали 108, предавање "Од плаћеног годишњег одмора до масовног туризма на Јадрану".


7
 
Нов
 
2023

Прелиминарнe ранг-листе за упис на докторске студије налазe се у рубрици

- За будуће студенте – Докторске - ранг-листе – ПРЕЛИМИНАРНЕ РАНГ-ЛИСТЕ7
 
Нов
 
2023

6
 
Нов
 
2023

Са задовољством вас обавештавамо да се у уторак 14. новембра од 12 часова у просторијама ФДС-а одржава округли сто Морална одговорност и проблеми савременог друштва у организацији Института за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Београду.

У прилогу се налази програм скупа.


6
 
Нов
 
2023

Лабораторија за експерименталну психологију Вас позива на трибину са темом „When is now?", о којој ће говорити др Љубица Јовановић (Laboratoire des Systèmes Perceptifs, Ecole Normale Supérieure, PSL University, CNRS, Paris, France).

Трибина ће се одржати у четвртак, 9. новембра у 15 часова преко апликације Зум на следећем линку и биће снимана за потребе архива Лабораторије.

шифра: leptribina3
 
Нов
 
2023

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Немањина 11
Београд

Београд, 2. новембар 2023.

Поштовани,

Обраћамо вам се у вези са именовањем чланова Савета Филозофског факултета, као и других факултета Универзитета у Београду, по Решењу Владе бр. 119-9396/2023 од 12. октобра 2023. године. Поштујући право Владе да делегира особе које сматра да ће на најбољи начин допринети раду Универзитета, желели бисмо да изразимо наше сумње у вези са поштовањем овог принципа. У складу са дефинисаним критеријумом, у Савет факултета могу бити именоване истакнуте личности у области уметности, науке, културе и привреде. Као што је истакнуто у Саопштењу иницијативе Није филозофски ћутати, реакцији Мреже академске солидарности и ангажованости, дописима Одељења за социологију и Одељења за археологију, међу именованима се налазе појединци који не само да не испуњавају овај критеријум, него су често управо његова супротност – због сумњи и оптужби за криминалне активности, постигнућа стечена по политичким критеријумима и слично. Тиме се урушава базични систем вредности на којем би друштво морало да почива и угрожава се не само развој Универзитета, већ и целог друштва. Од Универзитета се очекује да пружи образовање које ће бити засновано на демократским и хуманистичким вредностима, на поштовању људских права, култури дијалога и академским стандардима. Овим именовањима упућује се управо супротна порука и ова важна мисија Универзитета се знатно отежава.

Чланови Савета Филозофског факултета изражавају јасан протест против оваквог односа Владе према Универзитету у Београду, својој најстаријој и најзначајнијој високошколској институцији.

Богата традиција Филозофског факултета, као најстарије високошколске институције у земљи, и његова важна друштвена улога, заслужују поштовање ових критеријума у потпуности. Факултет се поноси историјом у коjoj су важно место заузимали изузетни научници, врсни интелектуалци и плодни ствараоци, који су допринели изузетном међународном угледу Филозофског факултета. Од свог оснивања до данас, Факултет је био огледало научног погледа на свет и критичког промишљања друштва. Због тога верујемо да би одабир чланова Савета требало да укључује особе које деле ове вредности и којима је стало до историје и репутације Факултета. Ипак, има разлога за сумњу да не испуњавају сви именовани чланови Савета ове критеријуме. Не само да су неки од њихових научних и културних доприноса упитни, већ су и суштински ненаучни, тј. псеудонаучни или политикантски.

Овакав приступ представља опасност за уважавање научних и етичких принципа, за конструктивно партнерство међу друштвеним актерима, и, коначно, за демократски развој друштва заснованог на знању, које није могуће без јаког, аутономног и критичног универзитета, те позивамо Владу да размотри своју одлуку о именовањима.

За чланове Савета Филозофског факултета из реда запослених:

Проф. др Катарина Поповић Председница Савета Филозофског факултета

Проф. др Лидија Радуловић Заменица председнице Савета Филозофског факултета

(оригинал Дописа налази се у прилогу вести)


2
 
Нов
 
2023

Поштоване колегинице и колеге,

због најављених радова на електричној мрежи, у петак 3.11.2023. год. (у периоду од 8:30-14:00х) и прекида у напајању Ректората, факултет ће остати без интернет конекције, јер наша веза води преко чворишта у Ректорату (Студентски трг 1).

У поменутом интервалу, извесно је да ће локална мрежа и сервиси радити неометано, али без приступа интернету.

Хвала на разумевању,

РДЦ2
 
Нов
 
2023

Поштоване колегинице и колеге,

Због најављених радова на електричној мрежи, од стране Електродистрибуције Београд, у петак 3.11.2023. год. (у периоду од 8:30-14:00х) Ректорат Универзитета у Београду (Студентски трг 1) ће остати без електричне енергије.

У поменутом интервалу информационо-комуникациони сервиси Академске мреже Србије (АМРЕС) неће бити доступни институцијама које их користе приступом преко чворишта Ректората Универзитета у Београду.

Хвала на разумевању,

АМРЕС1
 
Нов
 
2023

Учеснике ћемо најпре упознати са основним терминима у вези са технологијом обраде природних језика и темом радионице. Затим ћемо им доделити улогу – „фалсификатора“ у ChatGPT делу радионице или „процењивача“. У DALL-E сегменту радионице учесници ће заменити стране и тако добити прилику да се опробају у обе улоге.

У ChatGPT делу радионице процењиваћемо да ли је реч о оригиналним цитатима домаћих писаца, док ћемо у DALL-E одељку разматрати да ли је оно што видимо заиста дело неког домаћег сликара. Задатак „фалсификатора“ биће да уз помоћ модела припреме неколико сличних цитата и слика, док ће „процењивачи“ покушати да утврде шта је оригинално дело, а шта фалсификат!

Док се „фалсификатори“ у „Вештачкој писарници“ и „Вештачком атељеу“ буду играли са генеративним моделима, остатак екипе провешћемо до мултимедијалне уметничке инсталације „Етички изазови нових технологија: ChatGPT & обрада природних језика“ на првом спрату Филозофског факултета, која је недавно отворена у склопу међународног пројекта TechEthos (Horizont 2020).

Када процењивачи буду донели свој суд, уследиће разговор о томе шта им је помогло (или одмогло) у препознавању фалсификата, која технологија им се чини напреднијом, и шта их брине кад је реч о будућности нових технологија.

Радионицу воде истраживачи са Института за филозофију Филозофског факултета.

Позивамо вас да у суботу, 4. новембра, (било када) у периоду између 16 и 20 часова посетите радионицу на првом спрату Филозофског факултета Универзитета у Београду – добро дошли!

„Препознај фалсификат: ChatGPT и DALL-E у контексту домаћег културног наслеђа“ је прва у низу радионица у „Вештачком атељеу“ и „Вештачкој писарници“ на првом спрату Филозофског факултета, на којима ће учесници имати прилику да кроз интеракцију са чет-ботовима процене на који начин најсавременији технолошки алати, као што су ChatGPT и DALL-E, могу да обликују културу нашег друштва.


1
 
Нов
 
2023

Поштоване колегинице и колеге,
у прилогу мејла можете прочитати Приговор Одељења за археологију поводом именовања господина Живојина Андрејића за члана Савета Филозофског факултета у Београду.
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79
↑↑↑