Vesti i događaji

Опште вести
RSS
19
 
Дец
 
2022

Институт за социолошка истраживања Вас позива да присуствујете Округлом столу посвећеном пројекту Човек и друштво у време кризе, који ће се одржати у петак 23.12. у 17:00, у свечаној сали Филозофског факултета "Драгослав Срејовић" (108, први спрат).

У оквиру научноистраживачког пројекта Човек и друштво у време кризе, који је финансиран из средстава Филозофског факултета, чланови и чланице Института за социолошка истраживања били су део пет тимова којима су руководили Огњен Радоњић, Слађана Драгишић Лабаш, Мина Петровић, Ивана Спасић и Владимир Вулетић.

На Округлом столу учествоваће: Милан Станчић - продекан за науку, Исидора Јарић, Милана Љубичић, Милена Токовић, Тамара Петровић Трифуновић и Стефан Јанковић.


19
 
Дец
 
2022

Четрдесета трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 22.12.2022. године од 18:30 часова.

КОГ ЈЕ РОДА БИОЛОГИЈА - о полу и роду у уџбеницима биологије

У уџбеницима биологије за осми разред основне школе, према програму предмета, аутори праве разлику између пола и рода. Уџбеници су били у употреби у школама током прошле школске године. Међутим, радна група, коју је формирао Завод за унапређивање образовања и васпитања на захтев Министарства просвете, је утврдила да треба исправити недостатке у седам, од осам одобрених уџбеника. На чију иницијативу је преиспитиван садржај одобрених уџбеника? Ко је чинио радну групу за оцену уџбеника и на основу који критеријума су бирани чланови? Да ли је односу пола и рода место у уџбеницима биологије?

На трибини ће говорити Биљана Стојковић (Билошки и Филозофски факултет Универзитета у Београду), Александар Бауцал (Филозофски факултет Универзитета у Београду), Зоран Аврамовић (Институт за педагошка истраживања, Београд), Алексеј Тарасјев (Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић" Универзитета у Београду) и Оливер Тошковић (модератор, Филозофски факултет Универзитета у Београду)

Добро дошли!


14
 
Дец
 
2022

Стварање нових знања ради подстицања друштвеног, технолошког, културног, уметничког и економског развоја, повећања друштвеног производа и подизања стандарда грађана и квалитета живота и очување и унапређење општег фонда знања, као услова за разумевање, јачање и допринос светским развојним процесима су неки од законом дефинисаних циљева научноистраживачке делатности. Иако законодавац није предвидео истину као циљ научноистраживачке делатности, да ли бисмо и њу могли овим циљевима придружити, а можда и као прву поставити? Како уопште функционише начин бављења науком данас? Да ли савремени начин бављења науком има позитивне или негативне последице по квалитет целокупног фонда знања? Научноистраживачка делатност појединца игра веома важну улогу у процесу стицања наставно-научних и, наравно, научних звања. Какав је однос између научних резултата и стицања звања?

Студентски парламент Филозофског факултета, у сарадњи са удружењима студената педагогије, социологије и филозофије, организује циклус од три трибине чије се теме односе на стање високог образовања и науке у Србији, али и шире импликације стања академске заједнице по друштво.

Трећа у низу трибина, под називом: „Доба (не)квалитетне науке? – Квалитет знања и звања у доба хиперпродукције научних радова”, ће се одржати у уторак 20. децембра 2022. године, са почетком у 19 часова, у Клубу студената Филозофског факултета „Плато” (улаз из Васине улице).

На трибини ће говорити:

- проф. др Перо Шипка, председник Центра за евалуацију у образовању и науци и редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду у пензији;

- проф. др Александар Костић, редовни члан Српске академије наука и уметности и редовни професор Филозофског факултета у Београду у пензији;

- проф. др Војислав Јелић, редовни професор Филозофског факултета у Београду у пензији.

Са задовољством вас позивамо да заједно са нашим говорницима покушамо да одговоримо на нека од наведених питања.12
 
Дец
 
2022

Лабораторија за експерименталну психологију Вас позива на трибину са темом „Сличност сензомоторног искуства као мера повезаности значења вишезначних речи”, о којој ће говорити Сара Анђелић (Лабораторија за експерименталну психологију, Филозофски факултет, Универзитет у Београду)

Трибина ће се одржати у четвртак, 15. децембра у 15 часова преко апликације Зоом, на следећем линку и биће снимана за потребе архива Лабораторије.

https://zoom.us/j/91046778854?pwd=T3dNQjByNDd0SDJiVkFKUVQ5YUJXZz09
шифра: leptribina

Такође, овом приликом Вас позивамо да нам се наредне недеље, у четвртак, 22. децембра у 15 часова придружите на онлајн свечаној ЛЕП трибини посвећеној тридесетогодишњици постојања Трибине.

https://zoom.us/j/91046778854?pwd=T3dNQjByNDd0SDJiVkFKUVQ5YUJXZz09 шифра: leptribina7
 
Дец
 
2022

Преношење научних, уметничких и стручних знања и вештина, развој науке и унапређење уметничког стваралаштва, обезбеђивање научног, уметничког и стручног подмлатка и образовање креативне популације која непрекидно усваја и ствара нова знања су неки од циљева високог образовања у Републици Србији. Високо-образовним системом се прописују средства за постизање наведених циљева, а њихова погодност се ретроактивно оцењује, с обзиром на њихов учинак. Међутим, оно што, по свему судећи, и самим учесницима у високо-образовном процесу остаје нејасно јесте: Како тај систем уопште функционише? Да ли у том систему постоје некакви недостаци? Ако постоје, каква је њихова природа и њихов корен, те да ли се могу отклонити и на који начин?

Студентски парламент Филозофског факултета, у сарадњи са удружењима студената педагогије, социологије и филозофије, организује циклус од три трибине чије се теме односе на стање високог образовања и науке у Србији, али и шире импликације стања академске заједнице по друштво.

Друга у низу трибина, под називом „Стање високог образовања у Србији – Недостаци високог образовања и начини за његово унапређење ”, ће се одржати у уторак 13. децембра 2022. године, са почетком у 19 часова, у Клубу студената Филозофског факултета „Плато” (улаз из Васине улице).

На трибини ће говорити:
- проф. др Владица Цветковић, редовни члан Српске академије наука и уметности и редовни професор Рударско-геолошког факултета у Београду;
- проф. др Александар Бауцал, редовни професор Филозофског факултета у Београду;
- проф. др Исидора Јарић, редовна професорка Филозофског факултета у Београду.

Са задовољством вас позивамо да заједно са нашим говорницима покушамо да одговоримо на нека од наведених питања.6
 
Дец
 
2022

Одељење за педагогију и андрагогију Вас позива да присуствујете сусрету посвећеном сећању на професора Николу М. Поткоњака који ће се одржати 22. децембра 2022. године у свечаној сали Филозофског факултета "Драгослав Срејовић" (108, први спрат) са почетком у 16 часова. Позивница је доступна и на линку https://youtu.be/Df2A8qioPPI


5
 
Дец
 
2022

Дана 07.12.2022 од 10 до 15 часова у свечаној сали Филозофског факултета биће организована акција добровољног давања крви.

Племенити људи дају крв јер трансфузија нема алтернативу. Осећај припадности друштву и сазнање да тим чином може бити СПАСЕН нечији живот, наводе људе да постану редовни даваоци крви.

Улепшај дан себи и другима.

Детаљније у прилогу вести.5
 
Дец
 
2022

У *14х* одржаће се *трибина поводом 100. годишњице рођења америчког историчара Хауарда Зина*, а на догађају ће учествовати Бранимир Јанковић (Филозофски факултет у Загребу), Вјеран Павлаковић (Филозофски факултет у Ријеци), Лука Пејић (Филозофски факултет у Осијеку) и Вукашин Зорић (Филозофски факултет у Београду).

На трибини ће бити говора о Зиновом доприносу америчкој историографији, важности његове књиге "А Пеопле’с Хисторy оф тхе Унитед Статес", Зиновом политичком активизму, његовим критичарима, као и о могућностима те ограничењима историје одоздо на трагу Зинових радова. Трибину организирају Центар за сјеверноамеричке студије Филозофског факултета у Осијеку и Центар за америчке студије Филозофског факултета у Београду.

Сви заинтересовани трибину ће моћи да прате путем *Zoom platforme*:
https://us06web.zoom.us/j/84977832803?pwd=YmpHaXpaUDdxUnZsUnBCRG1Rcytydz09.


5
 
Дец
 
2022

У прилогу - Обавештење о изложби ХЕРИСТЕМ – СТЕМ у баштинским наукама.
Изложбу можете погледати од понедељка, 5. децембра на IV спрату Филозофског факултета.
5
 
Дец
 
2022

Лабораторија за експерименталну психологију Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду и Лабораторија за експерименталну психологију Филозофског факултета Универзитета у Београду Вас позивају на трибину на тему „The accumulation of evidence for perception and confidence", о којој ће говорити Tarryn Balsdon (Centre for cognitive neuroimaging, School of psychology and neuroscience, University of Glasgow, Scotland, UK).

Трибина ће се одржати у четвртак, 8. децембра у 15 часова преко апликације Зоом, на следећем линку и биће снимана за потребе архива Лабораторије.

https://zoom.us/j/91046778854?pwd=T3dNQjByNDd0SDJiVkFKUVQ5YUJXZz09
шифра: leptribina1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78
↑↑↑