Vesti i događaji

Опште вести
RSS
9
 
Нов
 
2023

Позивамо вас на промоцију књиге Леслија Склера „Архитектура икона и капиталистичка глобализација“, у четвртак 16. новембра, у 18:00h, Универзитет у Београду, Свечана сала (1. спрат), Студентски трг 1.

О књизи говоре проф. др Владан Ђокић, ректор, проф. др Владимир Вулетић, доц. др Стефан Јанковић, др Александра Миловановић и Бора Бабић. Проф. емеритус Лесли Склер ће се укључити преко Zoom-a.

Лесли Склер је професор емеритус социологије на ЛСЕ у Лондону. Тренутно је председник Удружења за глобалне студије.

Осамдесетих година прошлог века бавио се утицајем директних страних инвестиција у Ирској, Египту, Кини и Мексику. На основу прикупљеног материјала, деведесетих година је развио теорију глобалног система у којој централну улогу заузима концепт транснационалне капиталистичке класе. Почетком овог миленијума започео је нови истраживачки пројекат “Архитектура икона и капиталистичка глобализација" који се ослања на његову теорију глобалног система која се бави односом између глобалног капитализма, класа, конзумеризма и државе.

У књизи Пројекат икона, изворно објављеној 2017. године, чији превод је пред нама, Склер критички преиспитује начин на који се капиталистичка глобализација пројектује у простору, односно начина на који транснационална капиталистичка класа користи иконичну архитектуру.

Последњих неколико година бави се истраживањем рецепције антропоцена у свету и поновним промишљањем капитализма и државе.

Више информација о промоцији књиге и говорницима можете пронаћи у прилогу поруке.


9
 
Нов
 
2023

Одлука Комисије за упис је у прилогу вести.7
 
Нов
 
2023

Проф. др Игор Дуда, редовни професор на Катедри за модерну и савремену историју Филозофског факултета у Пули, и управник Центра за културолошка и повијесна истраживања социјализма, одржаће 9. новембра у 12 часова, у сали 108, предавање "Од плаћеног годишњег одмора до масовног туризма на Јадрану".


7
 
Нов
 
2023

Прелиминарнe ранг-листе за упис на докторске студије налазe се у рубрици

- За будуће студенте – Докторске - ранг-листе – ПРЕЛИМИНАРНЕ РАНГ-ЛИСТЕ7
 
Нов
 
2023

6
 
Нов
 
2023

Са задовољством вас обавештавамо да се у уторак 14. новембра од 12 часова у просторијама ФДС-а одржава округли сто Морална одговорност и проблеми савременог друштва у организацији Института за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Београду.

У прилогу се налази програм скупа.


6
 
Нов
 
2023

Лабораторија за експерименталну психологију Вас позива на трибину са темом „When is now?", о којој ће говорити др Љубица Јовановић (Laboratoire des Systèmes Perceptifs, Ecole Normale Supérieure, PSL University, CNRS, Paris, France).

Трибина ће се одржати у четвртак, 9. новембра у 15 часова преко апликације Зум на следећем линку и биће снимана за потребе архива Лабораторије.

шифра: leptribina3
 
Нов
 
2023

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Немањина 11
Београд

Београд, 2. новембар 2023.

Поштовани,

Обраћамо вам се у вези са именовањем чланова Савета Филозофског факултета, као и других факултета Универзитета у Београду, по Решењу Владе бр. 119-9396/2023 од 12. октобра 2023. године. Поштујући право Владе да делегира особе које сматра да ће на најбољи начин допринети раду Универзитета, желели бисмо да изразимо наше сумње у вези са поштовањем овог принципа. У складу са дефинисаним критеријумом, у Савет факултета могу бити именоване истакнуте личности у области уметности, науке, културе и привреде. Као што је истакнуто у Саопштењу иницијативе Није филозофски ћутати, реакцији Мреже академске солидарности и ангажованости, дописима Одељења за социологију и Одељења за археологију, међу именованима се налазе појединци који не само да не испуњавају овај критеријум, него су често управо његова супротност – због сумњи и оптужби за криминалне активности, постигнућа стечена по политичким критеријумима и слично. Тиме се урушава базични систем вредности на којем би друштво морало да почива и угрожава се не само развој Универзитета, већ и целог друштва. Од Универзитета се очекује да пружи образовање које ће бити засновано на демократским и хуманистичким вредностима, на поштовању људских права, култури дијалога и академским стандардима. Овим именовањима упућује се управо супротна порука и ова важна мисија Универзитета се знатно отежава.

Чланови Савета Филозофског факултета изражавају јасан протест против оваквог односа Владе према Универзитету у Београду, својој најстаријој и најзначајнијој високошколској институцији.

Богата традиција Филозофског факултета, као најстарије високошколске институције у земљи, и његова важна друштвена улога, заслужују поштовање ових критеријума у потпуности. Факултет се поноси историјом у коjoj су важно место заузимали изузетни научници, врсни интелектуалци и плодни ствараоци, који су допринели изузетном међународном угледу Филозофског факултета. Од свог оснивања до данас, Факултет је био огледало научног погледа на свет и критичког промишљања друштва. Због тога верујемо да би одабир чланова Савета требало да укључује особе које деле ове вредности и којима је стало до историје и репутације Факултета. Ипак, има разлога за сумњу да не испуњавају сви именовани чланови Савета ове критеријуме. Не само да су неки од њихових научних и културних доприноса упитни, већ су и суштински ненаучни, тј. псеудонаучни или политикантски.

Овакав приступ представља опасност за уважавање научних и етичких принципа, за конструктивно партнерство међу друштвеним актерима, и, коначно, за демократски развој друштва заснованог на знању, које није могуће без јаког, аутономног и критичног универзитета, те позивамо Владу да размотри своју одлуку о именовањима.

За чланове Савета Филозофског факултета из реда запослених:

Проф. др Катарина Поповић Председница Савета Филозофског факултета

Проф. др Лидија Радуловић Заменица председнице Савета Филозофског факултета

(оригинал Дописа налази се у прилогу вести)


2
 
Нов
 
2023

Поштоване колегинице и колеге,

због најављених радова на електричној мрежи, у петак 3.11.2023. год. (у периоду од 8:30-14:00х) и прекида у напајању Ректората, факултет ће остати без интернет конекције, јер наша веза води преко чворишта у Ректорату (Студентски трг 1).

У поменутом интервалу, извесно је да ће локална мрежа и сервиси радити неометано, али без приступа интернету.

Хвала на разумевању,

РДЦ2
 
Нов
 
2023

Поштоване колегинице и колеге,

Због најављених радова на електричној мрежи, од стране Електродистрибуције Београд, у петак 3.11.2023. год. (у периоду од 8:30-14:00х) Ректорат Универзитета у Београду (Студентски трг 1) ће остати без електричне енергије.

У поменутом интервалу информационо-комуникациони сервиси Академске мреже Србије (АМРЕС) неће бити доступни институцијама које их користе приступом преко чворишта Ректората Универзитета у Београду.

Хвала на разумевању,

АМРЕС1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62
↑↑↑