Вести и догађаји

Опште вести
RSS
24
 
Апр
 
2015

22
 
Апр
 
2015

Лабораторија за експерименталну психологију вас позива на трибину са темом „Праисторијске бебе и савремена наука“, о којој ће говорити Софија Стефановић (Филозофски факултет Универзитета у Београду).

Трибина ће се одржати у четвртак 23. априлa у 15 часова, у просторијама Лабораторије за експерименталну психологију на Филозофском факултету у Београду (сутерен Факултета).

У прилогу се можете детаљније информисати о садржају трибине.

 

22
 
Апр
 
2015

Задовољство нам је да Вас позовемо да учествујете на међународној конференцији „Contemporary Issues and Perspectives on Gender Research in Adult Education. History, Philosophy, Methodology and Practice“, под окриљем Европског друштва за истраживање образовања одраслих (ESREA), која ће се одржати од 8. до 10. октобра 2015, на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

Конференцијске активности ће бити концентрисане око следећих подтема:

• Улога и статус жена у историји образовања и учења одраслих
• „Родност“ методологије (gendered methodology) у образовању и учењу одраслих
• Род и епистемологија у истраживањима образовања и учења одраслих
• Утицај хетеронорматива на идентитет истраживача/ице и његову/њену праксу
• Теорија и род у области доживотног учења
• Области истраживања рода у оквиру образовне праксе

Позивамо Вас да пошаљете своје радове у области андрагогије као и интердисциплинарних области који се баве родом и образовањем и учењем одраслих. Званични језик Конференције је енглески.

Позив за предају радова

Више информација моћете пронаћи у рубрици Међународна сарадња - Радионице, конференције, летње школе.

* * *

We kindly invite you to participate at the European Society for Research on the Education of Adults international conference Contemporary issues and perspectives on gender research in adult education. History, Philosophy, Methodology and Practice that will be held from 8th to 10th of October 2015 in Belgrade, Faculty of Philosophy.

Conference participants will address and discuss the following subtopics:

• The role and the status of women in adult education history
• Gendered methodology in adult education
• Gender and epistemology in adult education research
• Heteronormative influence on researcher identity and practice
• Theory and gender in lifelong learning
• Fields of gender research in educational practice

Papers from the field of adult education and interdisciplinary fields, dealing with gender in adult education, are welcome. The conference language is English.

Call for papers

More information is available at www.f.bg.ac.rs/en2/international_cooperation/conferences.

 

22
 
Апр
 
2015

Обавештавамо вас да ће проф. др Бранка Галић и Ксенија Класнић са Филозофског факултета Свеучилишта у Загребу одржати предавање „Женска репродуктивна самодетерминација, приговор савјести и ставови студентица Свеучилишта у Загребу о побачају“.

Предавањe ће бити одржано у понедељак 27. априла 2015. године у 18 часова у свечаној сали „Драгослав Срејовић“, на првом спрату Филозофског факултета.

Предавање организују Одељење за социологију Филозофског факултета и Секција за феминистичка истраживања и критичке студије маскулинитета.

У прилогу се налазе биографије проф. др Бранке Галић и Ксеније Класнић.

 

21
 
Апр
 
2015

Задовољство нам је да Вас позовемо на Другу београдску постдипломску конференцију из филозофије и логике, која ће се одржати од 24. до 26. априла 2015. на Филозофском факултету. Конференцију организује Одељење за филозофију Филозофског факултета у Београду, а конференција је под покровитељством Математичког института САНУ и Друштва за чисту и примењену логику.

Програм конференције можете преузети на следећој страници: https://2ndbelgradephilosophy.wordpress.com/conference-program/

 

21
 
Апр
 
2015

Обавештавамо вас да је Јована Раденковић, студенткиња Одељења за класичне науке Филозофског факултета, добитница Бранкове награде Матице српске за школску 2013/14. годину – треће награде – за рад Проперције и Милан Ракић као poetae novi: стварање «новог језика с новим осећајем». Најсрдачније честитамо Јовани Раденковић.

Информације о осталим добитницима Бранкове награде Матице српске можете пронаћи овде.

 

21
 
Апр
 
2015

Подела чекова за студентски кредит за март и април почеће у уторак 21.04, Студентска служба, канцеларија бр. 1, од 12 до 15 часова.

Студенти који први пут примају стипендију – од ове школске године, неопходно је да дођу по свој примерак уговора такође у Студентску службу, канцеларија бр. 1, од 12 до 15 часова.

 

20
 
Апр
 
2015

Одељење за класичне науке Филозофског факултета у Београду и Удружење студената класичних наука имају част и задовољство да вас позову на Прву регионалну конференцију студената класичних наука GLAS (Graecae Latinaeque Antiquitatis Studentes) која ће се одржати на Филозофском факултету у Београду, 11. и 12. јула 2015. године.

Више информација у прилогу.

 

20
 
Апр
 
2015

Музеј науке и технике
Скендер-бегова 51
www.muzejnt.rs

Чула примају сигнале из спољашње средине и унутрашњости организма, који се потом обрађују и интегришу у мозгу, манифестују у свести и омогућавају успешну акцију у свету. У оквиру овог циклуса чланови Лабораторије за експерименталну психологију Филозофског факултета у Београду и Одсека за психологију Филозофског факултета у Новом Саду покушаће да вам одговоре на питања о томе шта су и како настају илузије, на чему се заснива камуфлажа, какав је однос опажања и акције и наравно, зашто су боје у нама.


Понедељак, 20.04. 2015. у 20.00

ПРЕДАВАЊЕ: „Реалност и илузије: утицај контекста у визуелном опажању“
Предавач ДЕЈАН ТОДОРОВИЋ
Лабораторија за експерименталну психологију, Одељење за психологију, Филозофски факултет, Београд

Једна од занимљивих појава које се испитују у оквиру психологије визуелне перцепције је утицај контекста. Наиме, постоје бројни и разноврсни примери да исти објекти или фигуре, постављени у различите визуелне контексте, попримају донекле различит изглед. То се дешава иако се на њима самима физички ништа не мења, већ се мења само њихова околина. Овакве манипулације често доводе до визуелних илузија. У предавању ће бити приказан већи број примера утицаја контекста на опажање особина фигура као што су њихова величина, локација, нагиб, облик, светлина и друге карактеристике.

 

17
 
Апр
 
2015

Институт за етнологију и антропологију, у сарадњи са Институтом друштвених наука из Београда, има задовољство да вас позове на предавање у оквиру Антрополошке агоре, које ће бити одржано у четвртак, 23. априла у 13.30 у сали 508. Професор Израел Нол, управник Одељења Језекил Кауфман за библијске студије на Хебрејском универзитету у Јерусалиму и виши научни сарадник на Шалом Хартман институту у Јерусалиму, одржаће предавање под називом „The Heavenly Kingdom vs. Messiah“.

 

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
↑↑↑