Електронска пријава испита

ЕЛЕКТРОНСКИ ИНДЕКС

На мејл који сте навели при попуњавању обрасца ШВ-20 при упису стићи ће у року од највише пет радних дана по упису мејл са активационим линком. Напомињемо да се тај мејл не шаље аутоматски, већ га шаљу запослени у РДЦ-у Факултета, током радног времена. Уколико га не добијете, проверите прво да није стигао у Spam фолдер. Ако није ни тамо, јавите се на rdc@f.bg.ac.rs). Следите активациони линк. На страни која ће се отворити потребно је да унесете и потврдите лозинку коју ћете сами смислити. Лозинка не сме да буде дужа од 8 карактера. Такође је потребно да упамтите своје корисничко име (упутство за формирање корисничког имена можете преузети овде).

Страна за логовање у е-индекс је http://gama.f.bg.ac.rs/Login/Login.aspx. Логујете се уношењем свог корисничког имена и лозинке. Молимо вас да свој е-индекс користите у Мозили или Гугл Хрому, јер Интернет Експлорер може да прави проблеме.

Ако сте заборавили лозинку, урадите следеће:

 1. следите линк „Заборављена лозинка?“, да бисте сами себи послали нови активациони линк на мејл адресу на коју сте добили и претходну активацију;
 2. унесите своје корисничко име;
 3. кад добијете мејл, следите активациони линк;
 4. унесите нову лозинку и затим потврдите исту ту лозинку;
 5. улогујте се са својим корисничким именом и новом лозинком.

Ако више пута покушате да се улогујете са погрешном лозинком, закључаће Вам се налог. Аутоматски ће се откључати после поноћи, а потом ће бити потребно да следите упутство за оне који су заборавили лозинку.

У свом студентском профилу у одељку Пријава испита прво ћете добити информацију о актуелном испитном року. Пријава испита је могућа у за то предвиђеном року, о коме се можете обавестити у одлуци о пријави испита у испитном року, која се објављује у рубрици Вести за све студенте (http://www.f.bg.ac.rs/studenti, до ње најлакше стижете преко линка Студенти). Тада ћете моћи да на листи предмета из свог студијског програма изаберете (чекирате) предмете које желите да пријавите. У неки случајевима могућ је избор наставника код кога желите да полажете испит, што ипак није гаранција да ће Вам жеља бити испуњена. Потребно је да по чекирању потврдите унос притиском на дугме "Запамти".

Упутство за пријављивање предмета за слушање и полагање (pdf, објављено: 26.09.2023. године)

Уколико приметите да недостаје предмет који желите да пријавите, молимо Вас да се јавите свом секретару одељења.

Испити се могу пријавити и пре него што се изврши уплата – битно је само да се уплата изврши до последњег дана рока за уплату.

Уколико плаћате полагање испита (ако сте испит већ пријављивали (узимају се у обзир и ранија пријављивања преко испитне пријаве) или сте постапсолвент), потребно је да уплатите надокнаду у износу који одговара укупној цени свих испита које пријављујете у испитном року. Можете уплатити и већи износ – део уплате који преостане моћи ћете да користите за пријаву испита у наредним испитним роковима.
Укупан износ се може уплатити на једној уплатници.

Уплаћујете на жиро-рачун Факултета 840-1614666-19 и лични позив на број (који је истоветан са Вашим корисничким именом за улазак у е-индекс). Важно је да позив на број буде наведен са цртицама без размака.
Пример уплатнице можете видети у свом е-индексу у одељку Пријава испита.

Пријем уплате на рачун Факултета (највише 2-3 радна дана након уплате) моћи ћете да проверите у оквиру свог е-индекса. Ако уплата не буде евидентирана по истеку тог рока, молимо Вас да се јавите свом секретару одељења. Вероватно ће се проблем решити тако што ћете донети уплатницу или послати скенирану уплатницу, како би се могао утврдити узрок проблема и уплата била везана за Ваше име.

Молимо стога студенте да чувају уплатнице као доказ о извршеној уплати.

Студентски досије садржи

 • листу положених испита са оценама и наставником
 • преглед стања (године студирања, статус)

Уколико у досијеу недостаје испит који сте положили, обратите се свом секретару одељења (оцена се не може унети у досије на основу података из индекса, већ само на основу записника или потврде секретара Вашег одељења). Уколико приметите да је у Ваш досије унет испит који нисте положили или је нека оцена погрешно унета, обратите се Одсеку за студентске послове.

Преглед финансија садржи евиденцију уплаћених рата школарине и информацију о преосталом износу за уплату. Уколико приметите неку грешку, обратите се референту Одсека за студентске послове (шалтери у приземљу) задуженом за Вашу студијску групу.

Слушање и полагања је сегмент у коме пријављујете предмете за слушање и полагање у наредној школској години.

Одобрена слушања је сегмент у коме ћете моћи да видите листу одобрених предмета које сте пријавили за слушање и/или полагање у текућој академској години и преузмете документ у pdf формату са списком одобрених предмета и бројем ЕСПБ и кредита.

У засебном одељку можете променити лозинку.

• Налог Вам је закључан.
Налог се закључа ако више пута покушате да се улогујете са погрешном лозинком. У том случају ћете морати да сачекате да се он аутоматски откључа, што се дешава после поноћи. По откључавању налога биће потребно да следите упутство за оне који су заборавили лозинку.

• Заборавили сте лозинку.

 1. следите линк „Заборављена лозинка?“, да бисте сами себи послали нови активациони линк на мејл адресу на коју сте добили и претходну активацију;
 2. унесите своје корисничко име;
 3. кад добијете мејл, следите активациони линк;
 4. унесите нову лозинку и затим потврдите исту ту лозинку;
 5. улогујте се са својим корисничким именом и новом лозинком.

• Формирање корисничког имена

Корисничко име се формира према упутству које можете преузети овде.

Највише проблема сте имали са формирањем последњег, четвороцифреног дела корисничког имена Псг-гг-бббб. Често се дешавало да студенти у овај део укључе и годину уписа. На пример, студент са бројем индекса IS010071, погрешно је закључио да је његово корисничко име 805-01-0171, уместо 805-01-0071.
Ваш јединствени број индекса увек садржи словну ознаку студијске групе (ПС, ФС, КЛ или др.), годину уписа (некад Вам референт Одсека за студентске послове у индексу наведе целу годину уписа, а некад само последње две цифре; нпр. 2001-71/IS или IS010071 или у некој другој варијанти – лако ћете препознати годину уписа) и број досијеа (зависи од тога који сте се по реду уписали на своју студијску групу и по правилу је мањи од 130; изузетак представљају студенти који су прешли са других студијских програма или факултета – они обично добију број већи од 500).
бббб се формира од броја досијеа тако што испред броја досијеа додате онолико нула колико недостаје до четвороцифреног броја.
Примери: за број досијеа 7 бббб је 0007; за број досијеа 23 бббб је 0023, а за 120 је 0120.

• Проблеми са уплатом за електронску пријаву испита
Најчешће настају због погрешног позива на број. Позив на број за уплату за електронску пријаву испита је истоветан као Ваше корисничко име за логовање у е-индекс. Непоходно је да га на уплатници наведете са цртицама, без размака, и да га службеник у банци или пошти тако и унесе. Ако приметите да два-три радна дана по уплати она и даље није евидентирана у благајни за пријаву испита у Вашем е-индексу, молимо Вас да донесете уплатницу или пошаљете скенирану уплатницу или потврду о уплати свом секретару одељења, како би установио у чему је проблем и уплату везао за Ваше име.

• На листи предмета за пријаву испита недостаје предмет који желите да пријавите.
У овом случају ће бити потребно да се јавите свом секретару одељења.

• На листи положених испита недостаје испит или постоји грешка (погрешна оцена, унет испит који нисте положили...).
У овом случају ће бити потребно да се јавите секретару свог одељења како би пронашао записник у коме је евидентирано да сте положили испит. Биће му потребна информација који сте предмет положили и када (у ком испитном року).

• Недостаје податак о уплаћеној рати школарине.
У овом случају ће бити потребно да се јавите референту Одсека за студентске послове (шалтери у приземљу) задуженом за Вашу студијску групу и поднесете на увид уплатницу.


Упутство за формирање корисничког имена и позива на број

Логовање у е-индекс на
http://gama.f.bg.ac.rs/Login/Login.aspx

* Молимо вас да свој е-индекс користите у Мозили или Гугл Хрому, јер Интернет Експлорер може да прави проблеме.

↑↑↑