Археологија

Одељењске вести
9
 
Дец
 
2016

ERASMUS+ конкурс –за размену у пролећном семестру на Универзитету Париз 1 Пантеон - Сорбона налази се у прилогу.9
 
Дец
 
2016

Драге колегинице и колеге,

Институт за етнологију и антропологију има задовољство да Вас позове на предавање у оквиру Антрополошке агоре које ће бити одржано у уторак 13. децембра, у 13.00 часова у сали 508. Постдокторанд и предавач на Катедри за социологију и антропологију Универзитета Бен Гурион у Израелу Матан Шапиро (докторат из социјалне антропологије стекао 2013. на Лондонском универзитетском колеџу,UCL), одржаће предавање под насловом Морална топологија личности: космогонија, измештање и демонска поседнутост у бразилском нео-пентакостализму. Аутор је неколико публикација о интимности, кућној социјалности, игри и мрежама сродства у северноисточном Бразилу.

Уводна реч проф. др Александар Бошковић.
8
 
Дец
 
2016

Исправљено обавештење о пријави испита у фебруарском испитном року у школској 2016/2017. години налази се у прилогу.

 

8
 
Дец
 
2016

Поштоване колегинице и колеге,

Још једном Вас обавештавамо да је Одељење за археологију покренуло електронски часопис за студенте под називом Artefakti.

Најљубазније Вас подсећамо да је рок за предају Ваших прилога 31. децембар 2016. године.

Молимо Вас да Ваше радове пошаљете до поменутог датума на адресу casopis.artefakti@gmail.com како бисмо на време издали први број.

Уколико имате нека питања, можете их доставити на исту адресу.


С поштовањем,
Редакција часописа Artefakti
8
 
Дец
 
2016

У децембру Биоскоп на Филозофском улази у нову тематску целину, у којој пуштамо филмове и причамо о образовању.

Овог четвртка пуштамо филм „Captain Fantastic“, у чијем фокусу је проблем институционалног образовања. Мет Рос, који је написао сценарио и режирао овај филм, представља нам породицу која живи у дивљини. Отац, одбијајући конвенционални начин васпитања и образовања, своју децу не излаже медијима, пороцима, болестима савременог човека, већ их учи да лове дивље животиње, подвргава физичким напорима, подстиче да читају књиге и са њима дискутује о политичким и етичким питањима.

Пројекција се одржава у четвртак 8. децембра у 18:30 часова у амфитеатру „Георгије Острогорски“.

Студентски парламент Филозофског факултета

 

7
 
Дец
 
2016

Позивамо уважене професоре и студенте на предавање које ће одржати будистички свештеник са Тајланда ЛП Пасура Дантамано „Како побољшати концентрацију приликом учења“ у УТОРАК, 13. децембра у 20.00 часова у Амфитеатру Филозофског факултета Универзитета у Београду.

ЛП Пасура Дантамано је десет година будистички свештеник и учитељ медитације у највећем будистичком храму у Бангкоку, Тајланд. Долази испред њиховог пројекта Peace Revolution који се залаже за концепцију да је мир у свету могућ ако свако крене прво да ради на себи, да пронађе свој унутрашњи мир, да би могао у миру да живи са својом породицом, комшилуком, пријатељима. Начин на који се постиже унутрашњи мир је преко медитације. ЛП Пасура има мастер диплому из међународних односа. Као учитељ медитације гостовао је у целом свету, Европи, Азији, Африци, Северној и Јужној Америци. ЛП Пасура ће студентима Филозофског факултета одржати предавање на тему „Како побољшати концентрацију приликом учења“. Веома је друштвен и отворен за сва питања.

 

7
 
Дец
 
2016

Надокнада часа из предмета Уметност, друштво и религија у палеолиту код проф. др Душана Михаиловића биће одржана у петак, 9. децембра у 16:45 у учионици 410.
7
 
Дец
 
2016

Обавештење о пријави испита у јануарском испитном року у школској 2016/2017. години налази се у прилогу.

 

6
 
Дец
 
2016

Kонкурс за упис студената на докторске студије филозофије, историје, педагогије, андрагогије, психологије, историје уметности, археологије и класичних наука на Филозофском факултету Универзитета у Београду у академској 2016/2017. години објављен је на сајту Факултета у рубрици За будуће студенте - Конкурси (www.f.bg.ac.rs/buduci_studenti/konkurs). На тој страни можете преузети текст конкурса.

Обавештења у вези са пријавом на конкурс и уписом кандидата биће објављивана у рубрици Вести за будуће студенте (www.f.bg.ac.rs/buduci_studenti/vestiBS).

 

6
 
Дец
 
2016

Резултати поправног колоквијума из предмета Египат: Увод у археологију династичког периода, одржаног 5. децембра, налазе се у прилогу.5
 
Дец
 
2016

Представљање истраживачких радова наставника и сарадника Одељења за археологију биће одржано у петак 9. децембра у свечаној сали „Драгослав Срејовић“ са почетком у 12 часова. Програм излагања се налази у прилогу.


5
 
Дец
 
2016

Поправни колоквијум из предмета Енглески језик 1 за студенте старијих генерација ће се одржати у понедељак, 12. децембра 2016. године у 11.30 у учионици 106.

Редовни колоквијум за студенте текуће генерације одржаће се почетком марта 2017. године.


5
 
Дец
 
2016

ERASMUS+ конкурс за размену у пролећном семестру на Универзитету у Болоњи налази се у прилогу.

 

5
 
Дец
 
2016

5
 
Дец
 
2016

Обавештавају се студенти друге и треће године да ће вежбе из предмета Физичка антропологија уместо 5.12. и 8.12. бити одржане 12.12. у 16 часова у учионици 410.


5
 
Дец
 
2016

У прилогу се налазе резултати молби за смањење школарина. Индексе можете преузети током ове недеље од 14 дo 15 часова сваког радног дана у С05. У истом периоду је и примање жалби.

Студентски парламент Филозофског факултета

 

2
 
Дец
 
2016

Обавештење о пријави испита у децембарском апсолвентском испитном року у школској 2016/2017. години налази се у прилогу.

 

1
 
Дец
 
2016

Надокнада часа из предмета Насељавање и економија у палеолиту и мезолиту код проф. др Душана Михаиловића биће одржана у петак, 2. децембра у 16:45 у учионици 410.

 

1
 
Дец
 
2016

Поправни колоквијум из предмета Египат: увод у археологију династичког периода биће одржан у понедељак, 5. децембра у 14:45 у учионици 412.

 

1
 
Дец
 
2016

У децембру Биоскоп на Филозофском улази у нову тематску целину, у којој пуштамо филмове и причамо о образовању.

Овог четвртка пуштамо филм „Whiplash“, причу о младом бубњару Ендру Ниману, који из америчке провинције долази у конзерваторијум Шефер у Њујорку, одлучан да постане врхунски џез бубњар. Међутим, његов професор Теренс Флечер пропагира врло специфичан педагошки метод, истичући да је за изградњу једног врхунског уметника потребан додатни изазов.

Пројекција се одржава у четвртак 1. децембра у 18:30 часова у амфитеатру „Георгије Острогорски“.

Студентски парламент Филозофског факултета

 

29
 
Нов
 
2016

Доц. др Моника Милосављевић неће одржати у консултације у четвртак, 1. децембра.
Консултације ће бити одржане у петак, 2. децембра од 16:30 до 17:30.28
 
Нов
 
2016

Oбавештавамo Вас да је ректор Универзитета у Београду, проф. др Владимир Бумбаширевић, потписао Споразум о Sylff програму са Токио фондацијом из Јапана. У складу са динамиком предвиђеном Споразумом, Комитет Токио фонда Универзитета у Београду објавио је 25. новембра 2016. године конкурс за доделу стипендија у оквиру Sylff програма. Конкурс ће бити отворен до 25. децембра 2016. године а више информација о самом конкурсу могу се наћи на адреси:
http://bg.ac.rs/files/sr/saradnja/konkursi/Sylff2016-konkurs.pdf28
 
Нов
 
2016

Резултати колоквијума из предмета Метдологија археолошких истразивања 1 су у прилогу.28
 
Нов
 
2016

Поправни колоквијум из предмета Културна историја средњег века биће одржан у петак, 2. децембра, у 17.00, у учионици 510. Студенти који не раде колоквијум имају у истом термину час у учионици 408.28
 
Нов
 
2016

Резултати колоквијума ПИН су у прилогу.25
 
Нов
 
2016

Извештај о броју места у студентским домовима можете погледати у прилогу.24
 
Нов
 
2016

Фондација Темпус – Еразмус+ канцеларија у Србији и ове године организује радионице посвећене развоју предлога пројеката за конкурс за пројекте изградње капацитета у високом образовању (некадашњи Темпус пројекти) у оквиру програма Еразмус+. Радионице су намењене представницима високошколских институција које планирају да конкуришу за пројекте изградње капацитета у високом образовању, или да у њима учествују као партнери

Више информација о пријави можете наћи на:
http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi24
 
Нов
 
2016

ERASMUS+ КОНКУРС – КОНКУРС ЗА РАЗМЕНУ У ПРОЛЕЋНОМ СЕМЕСТРУ НА УНИВЕРЗИТЕТУ У ТУЛУЗУ ЖАН ЖОРЕ
Обавештавамо вас да се можете пријавити на следећи конкурс Ерасмус + програма за мобилност за размену студената.
Више информација о програму можете наћи на:
http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi24
 
Нов
 
2016

У оквиру тематске целине антикапиталистичких филмова, овог четвртка гледамо филм снимљен по роману Виктора Пељевина „Генерација П“. Радња филма је смештена у Москви, 90-их година прошлог века. Вавилен Татарскиј среће старог пријатеља који га уводи у свет маркетинга и почиње да ради за фирму која рекламира западне брендове на руском тржишту. Двадесет година након колапса СССР-а, рапидна и хаотична транзиција из комунизма у капитализам запљуснула је такозвану „Пепси генерацију“ у Русију, увлачећи је у храбри нови свет маркетинга, рекламирања, политике и крупног капитала.

Пројекција се одржава у четвртак 24. новембра у 18:30 часова у амфитеатру Георгије Острогорски. Наши гости ове недеље су: Сара Николић, студенткиња мастер студија етнологије и антропологије, Ђорђе Трикош, политиколог и Иван Станчић, драматург.23
 
Нов
 
2016

Колоквијум из Помоћних историјских наука биће одржан у петак, 25. новембра, према следећем распореду:

- студенти историје и археологије у 15.00, учионица 408
- студенти историје уметности у 15.45, учионица 40822
 
Нов
 
2016

На расподелу је потребно да дођу студенти који су испод црте, а припадају друштвено осетљивој групи и предали су документацију која доказује припадност друштвено осетљивој групи.

Студенти који су непосредно испод црте, такође, да дођу на расподелу. Уколико неко одустане, листа се помера, тако да онај први испод црте може да бира место.22
 
Нов
 
2016

Обавештење студентима који су конкурисали за смештај у студентски дом за школску 2016/17. је у прилогу.22
 
Нов
 
2016

Драге колегинице и колеге,

Промењен је термин одржавања курса из Јапанског језика. Нови термин је у табели која је у прилогу.22
 
Нов
 
2016

Резултати колоквијума из предмета Египат: увод у археологију династичког периода, одржаног 21. новембра 2016.налазе се у прилогу.21
 
Нов
 
2016

Обавештавамо заинтересоване да ће у среду 23. новембра у 18:30 сати у просторијама Српског филозофског друштва доц. др Уна Поповић (Филозофски факултет, Нови Сад) одржати предавање под насловом Модерна наука и проблем логике.
Кратак резиме овог предавања можете погледати у прилогу.21
 
Нов
 
2016

Резултати колоквијума из Kултурне историје средњег века oдржаног 18. новембра 2016. Налазе се у прилогу. а18
 
Нов
 
2016

Обавештавамо вас да се можете пријавити на конкурс НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕ ДИПЛОМЦЕ - Конкурс за награду „Круна успеха”

Више информација о конкурсу можете наћи на:
http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi18
 
Нов
 
2016

Обавештавамо вас да Привредна комора Београда додељује годишње награде за најбоље докторске дисертације, магистарске тезе, мастер радове и дипломске радове студената факултета и виших школа у протеклој школској години, који имају примену или су од посебног значаја за привреду Београда. Награде Коморе додељују се ради подстицања развоја научног и стручног рада и примене актуелних и стручних тема у области привреде Београда.
Да бисте учестовали на конкурсу, молимо Вас да доставите:
- попуњен формулар из прилога уз радове које предлажете;
- мишљење ментора, чланова комисије или стручних и научних организација и институција о могућности предложеног рада у привреди;
- детаљно образложење са разрадом могуће примене предложеног рада у привреди Београда;
- процену могућих ефеката коришћења предложеног рада у привреди;
- мишљење предузећа које је заинтересовано за примену резултата предложеног рада и радно ангажовање аутора или друге облике стимулације аутора за даљи рад у тој области.

Предлози се достављају секретару деканата Филозофског факултета (1. спрат, кабинет 160), сваког радног дана између 12 и 15 часова. Рок за достављање документације је 24. новембар у 15 часова.

Више информација можете наћи на:
http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi18
 
Нов
 
2016

Сити универзитет у Хонг Конгу, са којим Универзитет у Београду има потписан споразум о сарадњи је послао позив за пријаву на програм докторских студија комуникација на овом Универзитету. Заинтересовани кандидати се могу пријавити и за стипендију (детаљи се налазе прилогу). Рок за пријаву је 6. децембар 2016. године.
Молимо све кандидате да, након што поднесу пријаву, о томе обавесте и Центар за међународну сарадњу и односе с јавношћу Филозофског факултета, како би их Универзитет у Београду номиновао за стипендију. Молимо да информације о пријави кандидати доставе најкасније 6. децембра 2016. године на iro@f.bg.ac.rs.
Више информација о програму можете наћи на:
http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi17
 
Нов
 
2016

ERASMUS+ додатни конкурс –конкурс за размену у пролећном семестру на UNIVERSITY COLLEGE DUBLIN
Обавештавамо вас да се можете пријавити на следећи конкурс Ерасмус + програма за мобилност за размену студената.
Више информација о програму можете наћи на:
http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi17
 
Нов
 
2016

Надокнада часа из предмета Насељавање и економија у палеолиту и мезолиту код проф. др Душана Михаиловића биће одржана у петак, 18. новембра у 16:45 у учионици 410.16
 
Нов
 
2016

Резултате колоквијума из предмета Бакарно и бронзано доба југоисточне Европе одржаног 16.11.2016. можете погледати у прилогу.16
 
Нов
 
2016

Списак са резултатима се налази у прилогу.16
 
Нов
 
2016

Трибина Лабораторије за експерименталну психологију

ПРЕФЕРЕНЦИЈА "НАДНОРМАЛНИХ" ТЕЛЕСНИХ ПРОПОРЦИЈА:
ОБЈЕКТИВНЕ МЕРЕ И СУБЈЕКТИВНЕ ПРОЦЕНЕ ПРИВЛАЧНОСТИ

Слободан Марковић

Лабораторија за експерименталну психологију Одељење за психологију, Филозофски факултет у Београду

Четвртак, 17. новембар 2016. у 15ч

Више отрибини можете видети у прилогу.15
 
Нов
 
2016

Антрополошка агора 17. нобембра у 13 часова – предавање професора Томаса Ројтера Ограничења околине и неизвесна људска будућност: Вулнерабилност система исхране у Индонезији и шире

Институт за етнологију и антропологију има задовољство да Вас позове на предавање у оквиру Антрополошке агоре које ће бити одржано у четвртак 17. новембра, у 13.00 часова у сали 508. Др. Тхомас Реутер, професор на Универзитету у Мелбурну, Аустралија, одржаће предавање под насловом Ограничења околине и неизвесна људска будућност: Вулнерабилност система исхране у Индонезији и шире. Његова истраживачка интересовања су у домену антропологије религије, политике и екологије, а регионална оријентација везана је за Индонезију. Ангажован је у промовисању антропологије кроз рад у неколицини најзначајнијих међународних организација. Након што је служио као председник Светског савета антрополошких асоцијација (WCAA), последњих неколико година делује са позиције Старијег потпредседника Међународне уније антрополошких и етнолошких наука (IUAES), као и члана Извршног одбора Међународног савета друштвених наука (ИССЦ).

Уводна реч проф. др Весна Вучинић Нешковић

Више о предавању можете погледати у прилогу.15
 
Нов
 
2016

Колоквијум из предмета Културна историја средњег века биће одржан у петак, 18. новембра, по следећем распореду:

студенти археологије сала 510, 17.00
студенти историје уметности сала 510, 17.4514
 
Нов
 
2016

Резултати колоквијума из Археологије животне средине (10.11.2016.) су у прилогу.14
 
Нов
 
2016

Резултати колоквијума из предмета Бронзано доба Егеје (14.11.2016) су у прилогу.14
 
Нов
 
2016

Одељење за филозофију позива на гостујуће предавање проф. др Аристидиса Арагеоргиса. Детаљне информације су у прилогу.14
 
Нов
 
2016

Драге колегинице и колеге,
Студентски парламент Филозофског факултета је остварио сарадњу са парламентом Филолошког факултета на пољу бесплатног држања часова страних језика у трајању до три месеца (током овог јесењег семестра, као што је било и прошлог семестра). Са часовима се креће од понедељка (14.11.2016.). На часове ће моћи да иде онолико људи колико сам капацитет учионице буде дозвољавао. Коначан списак ће бити састављен на трећем часу. Ови часови језика ни у ком случају не замењују нити носе бодове као обавезни предмет (ту мислимо на један од шест језика који су обавезни за слушање и полагање на нашем факултету) који Вам је већ додељен приликом уписа на факултет.
У приложеном фајлу Вам се налази распоред предавања по данима и броју учионице.14
 
Нов
 
2016

Резултати I колоквијума из Физичке антропологије су у прилогу.10
 
Нов
 
2016

Расписује се Конкурс за доделу 3 стипендијe најбољим студентима Универзитета у Београду, за школску 2016/2017. Годину из средстава Фондације Косте Мигрића. Више о условима конкурса погледајте у прилогу.10
 
Нов
 
2016

Распоред за курс Археологија у пракси, од 16. новембра налази се у прилогу.9
 
Нов
 
2016

Пријавно-бодовна листа студената који су конкурисали за студентски дом у школској 2016/17. години налази се на стаклу канцеларије бр. 1 Студентске службе Филозофског факултета. Погледајте листу, бодове, да ли се налазите на листи. Евентуалне корекције пријавити у канцеларији бр.1 до 14.11.2016. године.9
 
Нов
 
2016

Студенти пете, шесте, седме... године студија основних студија археологије могу извршити пријаву испита за НОВЕМБАРСКИ апсолвентски рок. Пријављивање испита (није потребно доносити папирну пријаву) ће се обавити до 18.11.2016. године искључиво код секретара Одељења за археологију у време рада са студентима. Накнадно пријављивање неће бити могуће. Потребно је доћи лично (није могуће да студент пријави испит за колегу или колегиницу). Све додатне информације ћете добити код секретара Одељења.

Испити у новембарском апсолвентском року ће се одржати од 23. до 30. новембра 2016. године.8
 
Нов
 
2016

Час из предмета Помоћне историјске науке биће одржан у четвртак, 10. новембра, од 17.00 у учионици 408.8
 
Нов
 
2016

Проф. др Весна Димитријевић неће одржати консултације у уторак, 8. новембра.7
 
Нов
 
2016

У прилогу су детаљи Конкурса за доделу 1 стипендије за школску 2016-2017. годину из средстава Задужбине Љубице М. Здравковић. Конкурс се расписује од 08.11.2016. до 07.12.2016. године.7
 
Нов
 
2016

Термини за предају молби за смањење школарине су следеће недеље до уторка 15.11. од 13-15 часова, у сутерену у просторији С05. За молбу су потребни:
1. Индекс
2. Биографија
3. Списак предмета пријављених за слушање и/или полагање у академској 20__/20__. години са бројем кредита
4. Уверење о имовном стању
5. Потврде о примањима родитеља
6. Извод из матичне књиге рођених детета – за студенте родитеље7
 
Нов
 
2016

Колоквијум из Археологије животне средине биће одржан у четвртак 10. новембра, са почетком у 15 часова, у учионици 410.4
 
Нов
 
2016

Поштоване колегинице и колеге, студенткиње и студенти Филозофског факултета,

Као Управа факултета и Декански савет желимо да изразимо задовољство досадашњим конструктивним разговорима који су допринели разрешавању многих проблема које су студенти препознали као тешкоће са којима се суочавају током студирања. Сматрамо да су усвојена решења одржива и практично примењива и биће реализована у најкраћем року.

На основу досадашњег позитивног искуства желимо да апелујемо на све колеге, наставнике и студенте, да се сви проблеми идентификују и решевају унутар факултета и уз медјусобно уважавање и дијалог. Факултет ће се трудити да унапреди све постојеће институционалне капацитете, механизме и процедуре и уведе нове у сагласју са идентификованим потребама.

У том смислу залажемо се за узајамно разумевање и дијалог, јер су то неопходни предуслови за функционисање сваке институције, па тако и нашег Факултета. Управа и Декански савет су уверени да су сви студенти и наставници Филозофског факултета свесни да се проблеми најефикасније решавају правовременим препознавањем и разговором, а не блокадом и дисциплинским поступцима.Управа и Декански савет4
 
Нов
 
2016

Резултати колоквијума из Античке нумизматике су у прилогу.1
 
Нов
 
2016

Др Мирослав Лазић, због болести, неће одржати час из курса Археологија у пракси (III група) у среду, 2. и четвртак, 3. новембра. О надокнади ових часова ћете бити благовремено обавештени.
Настава се следеће недеље одвија по устаљеном распореду.1
 
Нов
 
2016

У среду, 2. новембра неће бити одржани часови из предмета Археологија римског периода и Римска освајања на Балкану. О надокнади часова ћете бити благовремено обавештени.31
 
Окт
 
2016

Термини састанака студената са управницима одељења и наставницима по студијским групама налази се у прилогу.28
 
Окт
 
2016

Обавештење о пријави испита у новембарском апсолвентском року у школској 2016/17 налази се у прилогу.28
 
Окт
 
2016

Обавештење за студенте који су конкурисали за смештај у домовима налази се у прилогу.28
 
Окт
 
2016

НЕМАЧКИ ЈЕЗИК
РАСПОРЕД ПРЕДАВАЊА И ВЕЖБИ

ПРВА ГОДИНА
понедељак 13:15 - 14:45 слушаоница 409

ДРУГА ГОДИНА
понедељак 11.30 -13.00 слушаоница 409
уторак 11.30 -13.00 слушаоница 512

КОНСУЛТАЦИЈЕ
уторак 13.00-14.3027
 
Окт
 
2016

Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за спровођење праксе у институту Сервантес, намењен свим студијским групама. Више детаља се налази у прилогу.27
 
Окт
 
2016

Доц. др Моника Милосављевић неће одржати консултације у четвртак, 27. октобра .26
 
Окт
 
2016

Коначни списак студената прве године налази се у прилогу26
 
Окт
 
2016

Софија Драгосавац, због службеног одсуства, неће одржати час из курса Археологија у пракси (I група) у четвртак, 27. октобра. Надокнада овог термина ће бити одржана у петак, 4. новембра у 13:15.
Час који је планиран за I групу у четвртак, 3. новембра уместо у 10:00 биће одржан у 13:00.25
 
Окт
 
2016

Проф. др Весна Димитријевић, због болести, неће одржати консултације у уторак, 25. октобра.25
 
Окт
 
2016

У четвртак, 27. октобра, због обавеза наставника, неће бити одржан час из предмета Археологија Средоземља. О термину надокнаде ћете бити благовремено обавештени. Настава из предмета ће бити одржана по устаљеном распореду, у четвртак, 3. новембра.21
 
Окт
 
2016

Упис постапсолвената у јесењи семестар школске 2016/2017. године обавиће се од 05.10. до 04.11.2016. године.

Приликом уписа студенти подносе:
- 1 семестрални лист
- индекс
- уплатницу са износом од 4950,00 динара на жиро рачун Факултета 840-1614666-19 са позивом на број 97 50113.21
 
Окт
 
2016

Обавештавамо студенте мастер студија да ће од 24. до 28. октобра 2016. године моћи да пријаве предмете које ће слушати и/или полагати у академској 2016/2017. години. Предмети ће се и ове године пријављивати електронским путем, у оквиру е-индекса. Сва обавештења и упутства студенти могу пронаћи на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/slusanje

Позивамо све студенте који још увек нису активирали налог за е-индекс, да то учине што пре, према упутствима на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita21
 
Окт
 
2016

Проф. др Душан Михаиловић неће држати наставу у уторак, 1. новембра и среду, 2. новембра из предмета Праисторијска технологија, Насељавање и економија у палеолиту и мезолиту и Уметност, друштво и религија у палеолиту.
О термину надокнаде часова ћете бити накнадно обавештени.21
 
Окт
 
2016

Настава из предмета Археозоологија ће се за студенте II године, у IV семестру одвијати четвртком у 9:45 у Сутерену 03

Настава из предмета Археозоологија за студенте III године (VI семестар) остаје у истом термину (среда, 9:45, учионица 410)20
 
Окт
 
2016

Обавештавамо Вас да ће у оквиру Erazmus+ недеље, коју Фондација Темпус организује у периоду од 24. до 28. октобра, бити одржан Национални информативни дан програма Еразмус+ о могућностима за високо образовање, у среду, 26. октобра 2016. године, у свечаној сали Ректората Универзитета у Београду (Студентски трг 1, Београд) од 10.00 до 17.00 часова.

Више информација о програму можете наћи у attachment-у.20
 
Окт
 
2016

DAAD ће представити отворене позиве за DAAD стипендије које су намењене студнетима, дипломцима и постдипломцима. Презентација ће се одржати у сали 104 у петак, 21. октобра у 15 часова.18
 
Окт
 
2016

Центар за визуелну културу Балкана и Одељење за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду организују Другу академску конференцију

Критичка историја визуелног преиначавања јавних простора Београда (19-20 век)

Конференција се одржава 27-28. октобра у Београду. Програм конференције налази се у прилогу.18
 
Окт
 
2016

Час из предмета Помоћне историјске науке биће одржан у петак 21. октобра у 15.00 у сали 408.18
 
Окт
 
2016

Час из предмета Општа историја позног средњег века, биће одржан у петак 21. октобра од 13.00 у сали 408.18
 
Окт
 
2016

Час из предмета Културна историја средњег века уместо у четвртак 20 октобра, биће одржан у петак 21. октобра од 17.00 у сали 408.18
 
Окт
 
2016

Обавештавамо вас да се можете пријавити на следећи конкурс Ерасмус + програма за мобилност за размену студената.
Више информација о програму можете наћи на:
http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi18
 
Окт
 
2016

Позивамо вас да присуствујете међународној конференцији:Савремене миграције и друштвени развој - интердисциплинарна перспектива, која ће бити одржана на Филозофском факултету Универзитета у Београду, 21. и 22. октобра, у организацији Института за социолошка истраживања Филозофског факултета у Београду, Српског социолошког друштва, Института друштвених наука и Завода за проучавање културног развитка.
Програм конференције и књига апстраката налазе се у прилогу.17
 
Окт
 
2016

Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за студенте свих студијских група заинтересованих за праксу на позицији ТРЕНЕР. Више детаља можете погледати у прилогу.17
 
Окт
 
2016

Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за студенте свих студијских група заинтересованих за праксу на позицији САРАДНИК У СЕКТОРУ ЗА ЉУДСКЕ РЕСУРСЕ. Више детаља можете погледати у прилогу.17
 
Окт
 
2016

Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за студенте свих студијских група заинтересованих за праксу на позицији КАРИЈЕРНИ САВЕТНИК. Више детаља можете погледати у прилогу.14
 
Окт
 
2016

ERASMUS+ конкурс –конкурс за размену у пролећном семестру на универзитету у Приморској
Обавештавамо вас да се можете пријавити на следећи конкурс Ерасмус + програма за мобилност за размену студената, наставника и административног особља.
Више информација о програму можете наћи на:
http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi14
 
Окт
 
2016

Позивају се студенти на састанак који ће се одржати у Темпус сали у понедељак, 17. октобра у 15 часова ради договора у вези са изабраним предметима са семинара за Музеологију и херитологију.14
 
Окт
 
2016

Поштоване колегинице и колеге,

Позивамо вас на предавање "The myth-history of the world heritage site of Masada" професора Хаима Голдфуса са Одељења за археологију Универзитета у Негеву (Израел), у уторак, 18. октобра у 15 часова у свечаној сали "Драгослав Срејовић".

Одељење за археологију
Филозофског факултета у Београду14
 
Окт
 
2016

Центар за биоетичке студије расписује конкурс за обављање стручне праксе, намењен студентима свих студијских група. Конкурс се налази у прилогу.13
 
Окт
 
2016

Одељење за филозофију позива заинтересоване колеге и студенте на гостујућа предавања проф. др Мајкла Воткинса (Mihael Watkins, Auburn University). Детаљне информације су у прилогу.12
 
Окт
 
2016

Обавештавамо заинтересоване да ће кандидат Стефан Милошевић дана 17.10.2016. године у 15.00 часова, у свечаној сали Факултета „Драгослав Срејовић“, бранити своју докторску дисертацију под насловом „Компетиција за плен и станиште: човек и месождери (Mammalia, Carnivora) у касном и средњем горњем палеолиту на централном Балкану)“.11
 
Окт
 
2016

1. Настава из предмета Бронзано доба Егеје (доц. др Марија Љуштина) ће уместо у понедељак, 17. и 24. октобра бити одржана у уторак, 18. и 25. октобра од 18:30 у учионици 410.

2. Настава из предмета Мегалити у праисторији Европе (доц. др Марија Љуштина) ће уместо у понедељак, 17. и 24. октобра бити одржана у среду, 19. и 26. октобра од 13:15 у учионици 410.

3. Настава из предмета Насељавање и економија у палеолиту и мезолиту (проф. др Душан Михаиловић) ће уместо у уторак, 18. и 25. октобра бити одржана у понедељак, 17. и 24. октобра од 08:00 у учионици 410.

4. Настава из предмета Уметност, друштво и религија у палеолиту (проф. др Душан Михаиловић) ће уместо у у среду, 19. и 26. октобра бити одржана у понедељак, 17. и 24. октобра од 11:30 у учионици 410.11
 
Окт
 
2016

Час из предмета Помоћне историјске науке у петак, 14. октобра, биће одржан од 15.30 у учионици 510.10
 
Окт
 
2016

Комисија за упис је након разматрања жалби кандидата на прелиминарну ранг-листу кандидата за упис на мастер студије донела Одлуку, која се налази у прилогу.10
 
Окт
 
2016

Обавештавамо вас да се можете пријавити на следећи конкурс Ерасмус + програма за мобилност за размену студената (мастер студија) и наставника:

Универзитет у Тарту – пријава до 24.10. у 12:30 – размена студената (мастер студије; 022 Humanities - except languages) и наставника (022 Humanities - except languages)

Више информација о програму можете наћи на: http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi10
 
Окт
 
2016

Настава из предмета Археологија римског периода и предмета Римска освајања на Балкану неће бити одржана у среду, 12. октобра.10
 
Окт
 
2016

Распоред за курс Археологија у пракси је у прилогу.10
 
Окт
 
2016

Проф. др Весна Димитријевић неће одржати консултације у уторак, 11. октобра.10
 
Окт
 
2016

Са задовољством Вас позивамо на RRI Tools тренинг који организује Центар за промоцију науке у сарадњи са Филозофским факултетом у Београду, 19. октобра 2016, у 10 часова, у Свечаној сали Филозофског факултета. Тренинг ће водити Катарина Анђелковић и Ђурђа Тимотијевић из Центра за промоцију науке док ће као предавачи на тренингу учествовати и др Ирис Жежељ, доценткиња на одељењу за психологију на Филозофском факултету у Београду и др Далибор Петровић, доцент на Саобраћајном факултету и предавач на мастер студијама социологије на Филозофском факултету у Београду.
Више о томе можете прочитати у прилогу.10
 
Окт
 
2016

Обавештење о одржавању наставе из предмета Од државе до царства: Стари исток у време II миленијума и Културна историја Египта налази се у прилогу.7
 
Окт
 
2016

Прелиминарна ранг-листе за упис на мастер студије су објављене у рубрици За будуће студенте – Ранг-листе – мастер (http://www.f.bg.ac.rs/buduci_studenti/master_liste), а прелиминарне ранг-листе за упис на докторске студије етнологије и антропологије и социологије налазе се у рубрици За будуће студенте – Ранг-листе – докторске (http://www.f.bg.ac.rs/buduci_studenti/doktorske_liste).

Жалбе на прелиминарну ранг-листу могу се поднети у архиви Факултета у наредних 36 сати, од тренутка објављивања прелиминарне ранг-листе (најкасније до 10.10.2016. године до 8 h).5
 
Окт
 
2016

Обавештавамо вас да се још увек можете пријавити на следећи конкурс ERASMUS + програма за мобилност за размену студената (основних и докторских студија) и наставника:

Универзитет у Гранади – пријава до 24.10. у 14:00 – размена студената (основне студије, докторске студије; све области) и наставника (све области)

Више информација о програму можете наћи на: http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi5
 
Окт
 
2016

Позивамо Вас на предавања која ће на Одељењу за археологију 10. и 12. октобра одржати Б. Кавур и М. Блецић Кавур. Програм предавања налази се у прилогу.5
 
Окт
 
2016

Студенти II године који су за полагање у школској 2016/2017. години пријавили предмет Физичка антропологија треба да дођу на предавањe у петак у 09:45 у учионицу 410.5
 
Окт
 
2016

Због теренских активности наставника проф. др Михаила Милинковића и доц. др Дејана Радичевића, у уторак, 11. октобра неће бити одржан час из предмета Национална археологија средњег века.
Такође, из истог разлога, проф. др Михаило Милинковић неће држати консултације у среду, 12. октобра.5
 
Окт
 
2016

Лабораторија за биоархеологију вас позива да у петак, 07. октобра од 12 сати у свечаној сали "Драгослав Срејовић" на Филозофском факултету у Београду, присуствујете следећим предавањима:

* ДР ЖЕЉКА БЕДИЋ (Антрополошки центар Хрватске академије знаности и умјетности) - _Од "Крвавог поља" до посвећеног мјеста – биоархеологија Крбавске битке

* ДР МАРИО НОВАК (Институт за антропологију, Загреб) - Енеолитичка гробница из Поточана, сјеверна Хрватска – мјесто ритуала или злочина?4
 
Окт
 
2016

Проф. др Михаило Милинковић неће одржати консултације у среду, 5. октобра4
 
Окт
 
2016

Рок за електронску пријаву предмета за слушање и полагање у академској 2016/17. години продужава се до петка 7. октобра у 13:00.3
 
Окт
 
2016

Од 5. октобра до 4. новембра обавиће се упис у наредну годину студирања за студенте основних студија свих студијских група. Све информације о упису можете пронаћи на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/upis3
 
Окт
 
2016

у вези са питањима дозвољеног броја ЕСПБ бодова за пријављивање у школској 2016/17 и „апсолвентским роковима“ налази се у прилогу.3
 
Окт
 
2016

Први часови из предмета Општа историја позног средњег века, Помоћне историјске науке и Културна историја средњег века биће одржани: Помоћне историјске науке петак, 7. октобар, 15.00, сала 510
Општа историја позног средњег века петак, 7. октобар, 17.00, сала 510
Културна историја средњег века четвртак, 13. октобар, 17.00, сала 4083
 
Окт
 
2016

Studenti doktorskih studija psihologije i drugih odeljenja koja ove kurseve imaju u svom programu, koji žele da slušaju i rade na kursu Politička psihologija, ili Psihologija pomirenja i građenja mira, tokom ovog semestra (ili se još uvek dvoume da li da izaberu ove kurseve ili ne), treba da pošalju elektronsku poruku na npetrovi@f.bg.ac.rs (što pre to bolje), radi dogovora o prvom susretu na kome bi bili kratko predstavljeni kursevi, način rada i dogovor o radu.

Nebojša Petrović30
 
Сеп
 
2016

Због продужавања септембарског испитног рока, продужен је и рок за електронску пријаву предмета за слушање и полагање у академској 2016/17. години до уторка 4. октобра у 13:00.30
 
Сеп
 
2016

Вежбе из предмета Средњовековна археологија 1 за студенте II године ће се, уместо средом, одржавати четвртком од 9:45 у учионици Сутерен 130
 
Сеп
 
2016

30
 
Сеп
 
2016

Позивају се студенти докторских студија који су пријавили курс Квантитативне анализе у археологији код доц. др Марка Порчића да дођу у уторак 4. октобра у 14 часова у кабинет 466 ради договора о организацији предавања и вежби током зимског семестра.28
 
Сеп
 
2016

Музеј града Београда расписује конкурс за обављање стручне праксе за студенте Филозофског Факултета

Заинтересовани студенти могу послати свој CV на адресу filozofski.fakultet.czrk@gmail.com са назнаком „Музеј града Београда“

Рок за конкурисање: 10.10.2016.28
 
Сеп
 
2016

Резултати испита из предмета Археологија неолита, који је одржан 28.09. у оквиру продуженог септембарског рока су прилогу.28
 
Сеп
 
2016

У четвртак, 29. септембра, секретар Oдељења ће примати студенте од 12 до 14 часова.28
 
Сеп
 
2016

Резултати испита и курса: Династички Египат – материјална култура и промене у друштву (27.9.2016) су у прилогу27
 
Сеп
 
2016

Резултати испитних тестова код проф. др Мирослава Вујовића и доц. др Јелене Цвијетић (24.09.2016.) су у прилогу26
 
Сеп
 
2016

Поштоване колегинице и колеге,
Обавештавамо вас да је Oдељење за археологију одлучило да покрене електронски часопис Artefakti, који је намењен студентима археологије свих нивоа студирања, у оквиру кога се могу објављивати чланци, прикази књига или изложби, извештаји са научних и студентских скупова, извештаји са праксе (теренске, лабораторијске, музејске), и сл. Радови који буду достављени редакцији могу бити емпиријског, методолошког или теоријског карактера. Редакција неће прихватати неетичке, расистичке и националистичке радове. Прилози студената могу да проистичу из одбрањених семинарских радова, мастер радова или самосталних истраживачких радова.
Рок за предају радова је 31. децембар, док ће електронска верзија целокупног броја бити постављена на сајт Факултета до 01. маја наредне године. Прилози предати Редакцији могу имати дужину до једног ауторског табака (до 30.000 карактера са размацима), укључујући апстракте, фусноте, библиографију и резиме. Текст мора бити написан на српском језику, на латиници. Уколико је аутор у могућности да преда текст на енглеском језику, рад ће тако бити и објављен. Сваки рад ће имати два рецензента, а рок за рецензију ће бити три недеље. Упутства за припрему текста су у складу са упутствима за часопис Архаика, која се налазе на сајту Одељења (http://www.f.bg.ac.rs/archaica).
Позивамо све заинтересоване студенткиње и студенте археологије да пошаљу своје радове у предвиђеном року на адресу casopis.artefakti@gmail.com и учествују у стварању првог броја часописа Artefakti.
Како се ради о новоуспостављеном часопису, позивамо све заинтересоване колегинице и колега да у четвртак, 29. 09. 2012. године у 12.00 часова дођу у кабинет број 412, где ћете добити одговоре на сва питања.

С поштовањем,
Редакција часописа Artefakti26
 
Сеп
 
2016

Резултати испита из палеодемографије (23.09.2016.)су у прилогу26
 
Сеп
 
2016

Археологија и социјална антропологија у продуженом септембарском року одржаће се:

28.09 у 10:00, 412 20.09. учионица 412 .

Ранији термин је био 27.09.26
 
Сеп
 
2016

Резултати испита из археологије животне средине (23.09.2016.) су у прилогу23
 
Сеп
 
2016

Резултати испита и курса: Династички Египат – материјална култура и промене у друштву (23.9.2016)
Резултати испита: Увод у културу и археологију Египта (23.09.2016.)
Резултати оба испита су у прилогу22
 
Сеп
 
2016

Пријава испита у септембарском продуженом испитном року трајеће до петка 23. септембра до 10:00 часова. Приговори се подносе 23.септембра у време предвиђено у одлуци о испитном року.21
 
Сеп
 
2016

Обавештавају се студенти прве године 2016/17. да су на огласној табли код кабинета 109 на првом спрату истакнути спискови студената који су примљени да похадјају Италијански језик 1, Шпански језик 1, Руски језик 1, Француски језик 1 а интегрални списак за све језике ће бити објављен ускоро на сајту факултета.

Студенти су у обавези да пријаве само онај језик који им је Кабинет за стране језике одобрио приликом уписа на факултет.21
 
Сеп
 
2016

Позивају се студенти II, III и IV године на састанак везан за пријављивање предмета за слушање и полагање у школској 2016/17 години.
Састанак ће се одржати у петак 23.9.2016. у 13:30 у учионици 410.21
 
Сеп
 
2016

Термини за накнадни септемабарски испитни рок (Милица Стојановић)

Енглекси језик 1, ИУ, писмени испит
Уторак 27/09/2016 у 15.30 Кабинет за стране језике, 109

Енглески језик 2, АР/ИУ, усмени испит
Уторак 27/09/2016 у 13.00. Кабинет за стране језике, 10921
 
Сеп
 
2016

Обавештавамо студенте да ће од 21. до 30. септембра 2016. године моћи да пријаве предмете које ће слушати и/или полагати у школској 2016/2017. години. Предмети ће се и ове године пријављивати електронским путем, у оквиру е-индекса. Сва обавештења и упутства студенти могу пронаћи на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/slusanje

Позивамо све студенте који још увек нису активирали налог за е-индекс, да то учине што пре, према упутствима на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita20
 
Сеп
 
2016

Резултати испита Археологија неолита од 19.09.2016 су у прилогу19
 
Сеп
 
2016

Од 3. до 7. октобра обавиће се упис у наредну годину студирања за студенте мастер студија свих студијских група. Све информације о упису можете пронаћи на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/upis7
 
Сеп
 
2016

Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина, у прву годину мастер академских студија Лидерство у образовању у школској 2016/2017. години уписује 25 студената.

Студенти не подлежу плаћању школарине јер ће се програм у школској 2016/2017. реализовати у склопу Темпус пројекта Лидерство у образовању.

Додатне информације о програму, условима уписа и роковима за упис можете пронаћи у одељку Међународна сарадња - Текући пројекти
као и на: http://sr.edlead.edu.rs/ и Konkurs_master_2016.pdf8
 
Јул
 
2016

Позивамо истраживаче новије српске визуелне културе, тумаче и конзерваторе архитектонског наслеђа да се пријаве за академску конференцију Критичка историја визуелног преиначавања јавних простора Београда (XIX-XXI век) II која ће се одржати 27. и 28.10.2016. на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Организатори конференције су Центар за визуелну културу Балкана и Одељење за историју уметности. Мултидисциплинарни карактер конференције омогућава учешће посленика различитих културноисторијских, техничких и друштвених наука, као и заинтересованих постдипломаца, докторанада и независних истраживача. Објављивање зборника радова саопштених на претходној истоименој конференцији (одржаној јула 2015) планирано је за децембар 2016. год.

Тему и краћи апстракт планираног саопштења послати до 20.9.2016. на мејл секретара конференције Александре Илијевски: ailijevs@f.bg.ac.rs

До 25.9.2016. пријављени ће бити обавештени о статусу достављене теме, на основу мишљења селекционе комисије.

проф. др Александар Кадијевић

 

21
 
Јун
 
2016

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је расписало Конкурс за пријем студената високошколских установа у Републици Србији првог, другог и трећег степена студија у установе за смештај и исхрану студената за школску 2016/2017. годину.

Tекст конкурса и додатно обавештење за студенте I године студија („бруцоше“) који желе да конкуришу за смештај у школској 2016/2017. години објављени су у рубрици Студенти – Конкурси (www.f.bg.ac.rs/studenti/konkursi).

Рок за пријаву на конкурс у Студентски центар „Београд“ је:

  • за студенте I године студија од 01.09. до 15.09.2016. године (пријаве са потребном конкурсном документацијом подносе Служби смештаја у Студентском дому „Карабурма“, ул. Мије Ковачевића 7б);
  • за студенте осталих година студија од 15.09. до 31.10.2016. године;
  • за студенте другог и трећег степена студија од 01.10. до 05.11.2016. године.

 

↑↑↑