Вести и догађаји

Опште вести
RSS
29
 
Мар
 
2023

Обавештвамо све колегинице и колеге, гошће и госте, да се због непредвиђених околности отказује трибина заказана за четвртак 30. март.

До следећег виђења,
Иницијатива Није Филозофски ћутати


27
 
Мар
 
2023

Позивамо све заинтересоване да посете овогодишњи скуп Емпиријска истраживања у психологији. Скуп се одржава од 31. марта до 2. априла на Филозофском Факултету, Универзитета у Београду.

Из програма бисмо издвојили пленарна предавања професора Дејана Тодоровића (Филозофски факултет, Универзитет у Београду) и професорке Јелене Мирковић (York St. John University, York)

Области психологије које су покривене скупом су перцепција, психологија уметности, когнитивна психологија, психологија личности, развојна психологија, социјална психологија, психологија образовања, психологија рада, клиничка психологија. Програм скупа обухвата пленарна предавања, усмена саопштења (класификована у одговарајуће области), постер секције, као и симпозијуме и округле столове.

Програм скупа и књигу резиме можете пронаћи на сајту скупа: http://empirijskaistrazivanja.org/27
 
Мар
 
2023

Треће предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Идентитет и другост у српском политичком дискурсу епохе османских освајања", одржаће асс. др Александар З. Савић у четвртак, 30. марта. Више информација у прилогу.


27
 
Мар
 
2023

Поштоване колегинице и колеге позивамо Вас да нам се придружите 31.03-01.04. на online конференцији Српска археологија између теорије и чињеница: археологија и време.
За све заинтересоване, у прилогу се налази програм конференције.
27
 
Мар
 
2023

Лабораторија за експерименталну психологију Вас позива на трибину са темом „Sometimes wishing hard is not enough: The role of parents in financial outcomes of their emerging adult children", о којој ће говорити Жан Леп (Centre for Applied Epistemology, Educational Research Institute, Ljubljana; Department of Psychology, Faculty of Arts, University of Ljubljana).

Трибина ће се одржати у четвртак, 30. марта у 15 часова преко апликације Зоом, на следећем линку и биће снимана за потребе архива Лабораторије.

https://zoom.us/j/91046778854?pwd=T3dNQjByNDd0SDJiVkFKUVQ5YUJXZz09
шифра: leptribina24
 
Мар
 
2023

Четрдесет прва трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 30.3.2023. године од 18:30 часова.

Повод за трибину јесте одузимање предмета откривене корупције у ЕПС-у заменицама јавног тужиоца Бојани Савовић и Јасмини Пауновић, годину дана након бављења њиме и само дан након хапшења оптужених за корупцију. Циљ трибине је да се сагледа улога тужилаштва у правосуђу и улога правосуђа, као гране подељене власти, у правно-политичком систему, те њихов значај за заштиту права и интереса грађанки и грађана. Говорићемо о разлици између на владавини права заснованој правној држави и партијске државе, те расправљати о томе каква је држава потребна свим грађанкама и грађанима. Поставићемо питање да ли је организовани криминал отео Републику Србију од њених грађанки и грађана.

У разговору учествују: тужилац Предраг Миловановић; адвокат, бивши судија и бивши министар унутрашњих послова Божо Прелевић; бивши полицајац Владимир Савић; истраживачки новинар Стеван Дојчиновић, модератор проф. др Јово Бакић

Одржавањем циклуса трибина Није Филозофски ћутати - на којима наставници и сарадници Факултета са својим гостима из других високошколских установа, уметницима, научницима и јавним личностима расправљају о најактуелнијим друштвеним, културним и политичким темама - Филозофски пружа отворену подршку слободи говора у Србији и придружује се грађанским настојањима за успостављањем демократског друштва.

Плакат је у прилогу вести.


24
 
Мар
 
2023

Расписује се редовни избор чланова Студентског парламента за мандат у трајању од октобра 2023. године до октобра 2025. године.

Одлука о расписивању се налази у прилогу вести.

У року од пет дана од дана доношења Одлуке о расписивању избора Изборна комисија ће објавити позив на редовни избор који садржи време и место одржавања избора, услове и начин кандидовања и време и место пријема кандидатура, а у чијем се прилогу налази Одлука о ближим условима и начину спровођења редовног избора.21
 
Мар
 
2023

Друго предавање у оквиру циклуса "Концепти национализма и патриотизма у српском политичком дискурсу - средњи век, нови век, савремено доба", под насловом "Самодржавно отачаство светог Саве (према јеромонаху Доментијану и Теодосију Хиландарцу)", одржаће проф. др Зорица Витић у четвртак, 23. марта. Више информација у прилогу.


21
 
Мар
 
2023

Професор Улф Брунбауер (Директор Института за Источну и Југоисточну Европу, Универзитет у Регензбургу) ће у уторак 21. марта (сала 108, 18:30 часова) држати предавање на тему "What Turns Emigration into a Story? Examples from Southeastern Europe"


20
 
Мар
 
2023

Лабораторија за експерименталну психологију Вас позива на трибину са темом „Промена емоционалног доживљаја речи током и након пандемије вируса корона: трансверзална студија", о којој ће говорити Милица Поповић Стијачић (Департман за психологију, Факултет за медије и комуникације, Универзитет Сингидунум; Лабораторија за експерименталну психологију, Филозофски факултет, Универзитет у Новом Саду).

Трибина ће се одржати у четвртак, 23. марта у 15 часова преко апликације Зоом, на следећем линку и биће снимана за потребе архива Лабораторије.

https://zoom.us/j/91046778854?pwd=T3dNQjByNDd0SDJiVkFKUVQ5YUJXZz09
шифра: leptribina1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45
↑↑↑