Психологија

3
 
Мај
 
2023
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Одељења за психологију

Дубоко смо потресени и изјављујемо саучешће породицама, деци, пријатељима жртава, и целокупном колективу ОШ „Владислав Рибникар" у Београду.

Психолошка кризна интервенција је психолошка прва помоћ и циљ јој је да стабилизује мисаоне и емоционалне процесе код људи изложених кризном догађају, како би се смањила учесталост појаве дугорочних негативних последица трауматичног догађаја. У складу са њеним начелима, сматрамо да је у овом тренутку најважније да, као заједница, вратимо доживљај безбедности, и пружимо подршку свима који су непосредно или посредно погођени.

Уколико је Вама или некоме од Ваших потребна психолошка подршка, можете се обратити доле наведеним контактима, а уколико сте психолог и желите да се придружите тиму за пружање бесплатне психолошке подршке, обратите се Друштву психолога Србије, које окупља волонтере: ЛИНК.

Додатно, уз разумевање људске потребе да се тешки догађаји брзо објасне, истичемо да у овом тренутку немамо довољно информација да бисмо могли да донесемо закључке о узроцима данашњег догађаја, као и да ће изношење неутемељених претпоставки о могућим узроцима неминовно довести до окривљавања и сукоба у јавном простору. Непосредно погођенима ће то пружити супротну поруку од оне која им је потребна. Данас, у фази у којој се тренутно налазимо, онима који су погођени и који су некога изгубили потребно је да виде да је окружење безбедно и добронамерно и да у њему имају време, простор и додатну подршку у ношењу са губитком и болом.

Зато апелујемо и на све грађанке и грађане, било да су део јавности или доносе одлуке у име јавности, да се суздрже од дељења претпоставки о узроцима данашњег догађаја, од ширења детаља, као и непроверених или осетљивих информација. Апелујемо и на новинаре и медије да извештавају у складу са Кодексом новинара Србије, како би се спречило чињење додатне психолошке штете жртвама.

Контакти за бесплатну психолошку подршку:

Институт за ментално здравље у Београду је у циљу подршке породицима страдалих у ОШ “Владислав Рибникар”, наставницима и ученицима којима је потребна психолошка помоћ и подршка, отворио 2 телефонске линије: 063/8681-757 и 063/8682-217

НАДЕЛ

Национална дечја линија 116 111

Саветодавни телефон за родитеље 0800 007 000

Centar Srce
0800 300 303

Centar za mentalno zdravlje - Terazije 3
011 3612467

Pokret Nesalomivi
0800 001 002↑↑↑