Вести и догађаји

Опште вести
RSS
7
 
Дец
 
2022

Преношење научних, уметничких и стручних знања и вештина, развој науке и унапређење уметничког стваралаштва, обезбеђивање научног, уметничког и стручног подмлатка и образовање креативне популације која непрекидно усваја и ствара нова знања су неки од циљева високог образовања у Републици Србији. Високо-образовним системом се прописују средства за постизање наведених циљева, а њихова погодност се ретроактивно оцењује, с обзиром на њихов учинак. Међутим, оно што, по свему судећи, и самим учесницима у високо-образовном процесу остаје нејасно јесте: Како тај систем уопште функционише? Да ли у том систему постоје некакви недостаци? Ако постоје, каква је њихова природа и њихов корен, те да ли се могу отклонити и на који начин?

Студентски парламент Филозофског факултета, у сарадњи са удружењима студената педагогије, социологије и филозофије, организује циклус од три трибине чије се теме односе на стање високог образовања и науке у Србији, али и шире импликације стања академске заједнице по друштво.

Друга у низу трибина, под називом „Стање високог образовања у Србији – Недостаци високог образовања и начини за његово унапређење ”, ће се одржати у уторак 13. децембра 2022. године, са почетком у 19 часова, у Клубу студената Филозофског факултета „Плато” (улаз из Васине улице).

На трибини ће говорити:
- проф. др Владица Цветковић, редовни члан Српске академије наука и уметности и редовни професор Рударско-геолошког факултета у Београду;
- проф. др Александар Бауцал, редовни професор Филозофског факултета у Београду;
- проф. др Исидора Јарић, редовна професорка Филозофског факултета у Београду.

Са задовољством вас позивамо да заједно са нашим говорницима покушамо да одговоримо на нека од наведених питања.6
 
Дец
 
2022

Одељење за педагогију и андрагогију Вас позива да присуствујете сусрету посвећеном сећању на професора Николу М. Поткоњака који ће се одржати 22. децембра 2022. године у свечаној сали Филозофског факултета "Драгослав Срејовић" (108, први спрат) са почетком у 16 часова. Позивница је доступна и на линку https://youtu.be/Df2A8qioPPI


5
 
Дец
 
2022

Дана 07.12.2022 од 10 до 15 часова у свечаној сали Филозофског факултета биће организована акција добровољног давања крви.

Племенити људи дају крв јер трансфузија нема алтернативу. Осећај припадности друштву и сазнање да тим чином може бити СПАСЕН нечији живот, наводе људе да постану редовни даваоци крви.

Улепшај дан себи и другима.

Детаљније у прилогу вести.5
 
Дец
 
2022

У *14х* одржаће се *трибина поводом 100. годишњице рођења америчког историчара Хауарда Зина*, а на догађају ће учествовати Бранимир Јанковић (Филозофски факултет у Загребу), Вјеран Павлаковић (Филозофски факултет у Ријеци), Лука Пејић (Филозофски факултет у Осијеку) и Вукашин Зорић (Филозофски факултет у Београду).

На трибини ће бити говора о Зиновом доприносу америчкој историографији, важности његове књиге "А Пеопле’с Хисторy оф тхе Унитед Статес", Зиновом политичком активизму, његовим критичарима, као и о могућностима те ограничењима историје одоздо на трагу Зинових радова. Трибину организирају Центар за сјеверноамеричке студије Филозофског факултета у Осијеку и Центар за америчке студије Филозофског факултета у Београду.

Сви заинтересовани трибину ће моћи да прате путем *Zoom platforme*:
https://us06web.zoom.us/j/84977832803?pwd=YmpHaXpaUDdxUnZsUnBCRG1Rcytydz09.


5
 
Дец
 
2022

У прилогу - Обавештење о изложби ХЕРИСТЕМ – СТЕМ у баштинским наукама.
Изложбу можете погледати од понедељка, 5. децембра на IV спрату Филозофског факултета.
5
 
Дец
 
2022

Лабораторија за експерименталну психологију Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду и Лабораторија за експерименталну психологију Филозофског факултета Универзитета у Београду Вас позивају на трибину на тему „The accumulation of evidence for perception and confidence", о којој ће говорити Tarryn Balsdon (Centre for cognitive neuroimaging, School of psychology and neuroscience, University of Glasgow, Scotland, UK).

Трибина ће се одржати у четвртак, 8. децембра у 15 часова преко апликације Зоом, на следећем линку и биће снимана за потребе архива Лабораторије.

https://zoom.us/j/91046778854?pwd=T3dNQjByNDd0SDJiVkFKUVQ5YUJXZz09
шифра: leptribina30
 
Нов
 
2022

Драге будуће колегинице и колеге,

Позивамо вас на зимско издање Отворених врата на Филозофском факултету у Београду у петак 9. и суботу 10. децембра!

Чекамо вас на бројним штандовима где ћете у опуштеној атмосфери моћи да сазнате све о нашим студијским програмима, пријемном испиту, студентским удружењима и активностима на филозофији, социологији, класичним наукама, археологији, психологији, историји, андрагогији, педагогији, историји уметности и етнологији и антропологији. Поред одељенских удружења студената упознаћете и Студентски парламент Фф, Центар за развој каријере Фф, Спортско удружење Фф и иницијативу Зелени Филозофски.

Предлажемо вам да се придружите организованим обиласцима факултета у 12, 13, 14 или 15 часова, а пре и после шетњи планирајте да проведете довољно времена у причи са студентима, сарадницима и професорима, како бисте на најбољи могући начин донели одлуку о наставку школовања : )

Видимо се на Филозофском!28
 
Нов
 
2022

Поводом обележавања 130 година Катедре за педагогију можете погледати кратак видео материјал 130 година Катедре за педагогију28
 
Нов
 
2022

28
 
Нов
 
2022

Лабораторија за експерименталну психологију Вас позива на трибину са темом „Психодидактички приступ лексичкосемантичким категоријама у настави српског језика”, о којој ће говорити Валентина Илић (Универзитет у Београду, Филолошки факултет, Катедра за српски језик са јужнословенским језицима).

Трибина ће се одржати у четвртак, 1. децембра у 15 часова преко апликације Зоом, на следећем линку и биће снимана за потребе архива Лабораторије.

https://zoom.us/j/91046778854?pwd=T3dNQjByNDd0SDJiVkFKUVQ5YUJXZz09
шифра: leptribina1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39
↑↑↑