Вести и догађаји

Опште вести
RSS
7
 
Феб
 
2019

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, у интервјуу за ТВ Пинк (TvPink Printscreen) од 03.02.2019. године, на неприхватљив начин је говорила о Филозофском факултету Универзитета у Београду, као и о наставницима и сарадницима Филозофског факултета који су јавно подржали грађанске протесте. Мишљења и ставове које је премијерка Брнабић изнела у интервјуу разумели смо као акт омаловажавања делатности и нарушавања угледа Филозофског факултета и свих његових запослених.
Сваком грађанину Републике Србије, укључујући и наставнике и сараднике Филозофског факултета у Београду, Уставом Републике Србије зајамчено је право на слободу мишљења и изражавања, без обзира на то да ли изражавају подршку или критику актуелне власти. Обавеза је чланова академске заједнице да јавно иступају, указујући на појаве које угрожавају опште интересе друштва заснованог на владавини права и социјалној правди, начелима грађанске демократије, људским и мањинским правима и слободама и европским принципима и вредностима. Овај вид деловања чланова академске заједнице није у супротности са њиховом научном и наставном делатношћу, већ доприноси очувању академског интегритета високог образовања.
Као одговор на тврдње премијерке Брнабић о незадовољавајућим материјално-техничким условима студирања на Филозофском факултету, изјављујемо да Филозофски факултет у Београду располаже свим потребним условима за успешну организацију и реализацију наставе. Ослањајући се на средства из буџета Републике и средства из других извора, Факултет посвећено ради на унапређивању квалитета наставе, али и материјалних и техничких услова за учење и рад студената и запослених. Факултет располаже респектабилном организационом и техничком инфраструктуром у којој функционише десет студијских група, једанаест библиотека, једанаест читаоница, осам института, двадесет осам истраживачких центара и седам лабораторија. Наше просторије нису прљаве, студије нису фиктивне, дисертације нису плагиране и дипломе нису лажне.
Сваки студент Филозофског факултета Универзитета у Београду има право на заштиту од дискриминације по било ком основу. Дискредитовање студената који се запошљавају или волонтерски ангажују у било којој организацији, па и у Влади Србије, неспојиво је са системом вредности и принципима на којима се заснива наставно-научно и друштвено деловање Филозофског факултета у Београду и свих његових запослених. Из тог разлога молимо премијерку Ану Брнабић да нас упозна са релевантним детаљима како бисмо, у складу са горенаведеним вредностима, заштитили право нашег студента на стручно усавршавање и волонтирање у Влади Републике Србије, као и право на слободу мишљења и изражавања.6
 
Феб
 
2019

6
 
Феб
 
2019

У циљу подстицања бољег успеха на студијама, развијања интересовања за научно-истраживачки и стручни рад студената, подстицања креативног и критичког мишљења, студентима основних академских студија, односно интегрисаних академских студија, Универзитет у Београду сваке године додељује награду за најбољи научно-истраживачки и стручни рад студената из сваке групације факултета, израђен у претходној календарској години.

Више о томе у прилогу вести.5
 
Феб
 
2019

Поводом Међународног дана грчког језика, 7. фебруара у 19 сати у Хеленској фондацији за културу, на тему Грчки језик – почеци, развој и утицаји говориће проф. др Александар Лома, проф. др Дарко Тодоровић и проф. др Предраг Мутавџић.

Више у прилогу.
4
 
Феб
 
2019

Прва трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати одржаће се у Филозофском факултету Универзитета у Београду 7.2.2019. године с почетком у 18,30 часова. Трибина ГЛЕДАЈ, МИСЛИ И ГОВОРИ СЛОБОДНО: РАЗГОВОР СА КОРАКСОМ И ПЕТРИЧИЋЕМ посвећена је разговору о слободи изражавања данас и значају карикатуре у изградњи демократског друштва. На трибини учествују карикатуристи Предраг Кораксић Коракс и Душан Петричић и професори Филозофског факултета у Београду Милан Ристовић и Ненад Макуљевић.

Одржавањем циклуса трибина Није Филозофски ћутати - на којима ће наставници и сарадници Факултета са својим гостима из других високошколских установа, уметницима, научницима и јавним личностима расправљати о најактуелнијим друштвеним, културним и политичким темама - Филозофски пружа отворену подршку слободи говора у Србији и придружује се грађанским настојањима за успостављањем демократског друштва.

Филозофски факултет Универзитета у Београду је најстарија високообразовна установа у Србији. Као средиште слободне мисли и покретач демократских процеса у друштву, са својих девет одељења и бројним научним институтима и центрима, Филозофски има посебну обавезу и одговорност да својим студентима, али и укупној јавности, понуди знања која могу помоћи у разумевању проблема данашњице. Управо оне науке које се изучавају на Филозофском, од друштвено-хуманистичких до историјских, могу својим теоријским, емпиријским и методолошким приступима да додатно осветле савремене феномене и да укажу на могућа решења проблема који притискају српско друштво. Овај факултет негује традицију критичке и демократске мисли, а његови наставници и сарадници данас имају и посебну моралну обавезу да ту традицију подрже, на тај начин доприносећи изградњи грађанског друштва у Србији.31
 
Јан
 
2019

Задужбина Ђоке Влајковића расписује Конкурс за доделу 10 (десет) финансијских подршки за стручно и научно усавршавање студената Универзитета у Београду, које подразумева:

1. учешће на научним и стручним скуповима у земљи и иностранству и
2. боравак у иностранству у оквиру основних, мастер и докторских академских студија.

На Конкурс се могу пријавити незапослени студенти основних, мастер и докторских академских студија Универзитета у Београду.

Пријава и одлука налазе се у прилогу вести.28
 
Јан
 
2019

Позивамо вас на отварање изложбе ГЛЕДАЈ, МИСЛИ И ГОВОРИ СЛОБОДНО: Kоракс и Петричић на Филозофском факултету у Београду које ће се одржати у четвртак 31. јануара од 18 часова. Изложбу организује Филозофски факултет у сарадњи са удружењем Нови оптимизам. На отварању изложбе говориће професори Горан Марковић и Миодраг Зец. Изложбу можете погледати на првом спрату Филозофског факултета до четвртка 7. фебруара.

Више информација налази се у прилогу вести.28
 
Јан
 
2019

Поштоване колегинице и колеге, Центар за теоријску археологију Одељења за археологију има част да вас позове на конференцију Српска археологија између теорије и чињеница VII. Археолошки терен, ауторитет и моћ, која ће се одржати у петак,29. марта 2019. године у свечаној сали "Драгослав Срејовић" на Филозофском факултету у Београду.


27
 
Јан
 
2019

ПОЗИВАМО СТУДЕНТЕ И ЗАПОСЛЕНЕ

да заједнички прославимо школску славу – Светог Саву

у петак, 25. јануара 2019. у 11.30 часова у свечаној сали «Драгослав Срејовић»24
 
Јан
 
2019

Архитекта и научни истраживач др Душко Кузовић, у петак 25.1, од 19.часова, у сали 401 (четврти спрат Филозофског факултета) одржаће предавања ,,Трг партизана у Ужицу - анализа начина локације бронзане фигуре’’ и ,,Архитектонска професија у времену глобализације.’’ Позивамо студенте и наставнике факултета да присуствују.


1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89
↑↑↑