Вести и догађаји

Опште вести
RSS
29
 
Нов
 
2019

Одељење за социологију вас позива на завршно обележавање 60 година од почетка наставе социологије на Филозофском факултету Универзитета у Београду, у петак 6.12.2019, у 17.00 часова, у Клубу студената Филозофског факултета (улаз из Васине - доњи ниво ресторана Плато).

Овај догађај замишљен је као разговор социолога разних генерација, данас активних у различитим друштвеним областима, о искуству студирања на Филозофском факултету те значају које је оно имало (или ће имати) за њихов каснији професионални и животни пут.

У разговору учествују:

др Марија Богдановић, професор емеритус, представница прве генерације студената уписане на студије социологије на Филозофском факултету

др Маја Кораћ, University of East London

Оливера Ковачевић, дипл. социолог - новинарка РТС

др Марјан Ивковић - научни сарадник, Институт за филозофију и друштвену теорију

Илија Маловић, професор социологије у XIII београдској гимназији

Miodrag Shrestha, дипл. социолог - консултант за социјално предузетништво, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)

Иван Нишлић, дипл. социолог -културолошки агент, Friends&Culture

Јована Зафировић, мастер социологије - студенткиња докторских студија социологије на Филозофском факултету

Дамир Зејнулаховић, дипл. социолог - студент мастер студија социологије на Филозофском факултету


27
 
Нов
 
2019

Институт за антику и класично наслеђе

позива вас на предавање


др Родољуба Кубата
професора Православног богословског факултета у Београду

О значају словенског Старог Завета за изучавање Септуагинте

Предавање ће се одржати у четвртак 5. децембра у 18h на Одељењу за класичне науке (Капетан Мишино здање, десно, II спрат).
26
 
Нов
 
2019

Саопштење Деканског колегијума Филозофског факултета Универзитета у Београду поводом изјаве министра Младена Шарчевића.25
 
Нов
 
2019

У складу са Правилником о студентском вредновању наставе и педагошког рада наставника Филозофског факултета и са Правилником о студентском вредновању педагошког рада наставника и сарадника Универзитета у Београду, студентско вредновање педагошког рада наставника и сарадника за јесењи семестар академске 2019/2020. године биће спроведено у периоду од 09.12. до 20.12.2019. године.

Мирјана Адамовић, с.р.
Председница Комисије за обезбеђивање квалитета и самовредновање


25
 
Нов
 
2019

Лабораторија за експерименталну психологију вас позива на трибину са темом "Ефикасност сазнајног процеса у науци: Индуктивни и операциони приступ и њихова синтеза", о којој ће говорити Слободан Перовић (Одељење за филозофију, Филозофски факултет, Универзитет у Београду).

Трибина ће се одржати у четвртак, 28. новембра у 15 часова у просторијама Лабораторије за експерименталну психологију на Филозофском факултету у Београду (сутерен).

Више о трибини можете погледати у прилогу.22
 
Нов
 
2019

Двадесет осма трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 28.11.2019. године од 18:30 часова.

ФИЛОЗОФСКИ ДОДЕЉУЈЕ ПОЧАСНУ НАЦИОНАЛНУ ФРЕКВЕНЦИЈУ УТИСКУ НЕДЕЉЕ И ПГ МРЕЖИ

ЧИТАЈ КАО ШТО (НИ)ЈЕ НАПИСАНО,
СЛУШАЈ КАО ШТО (НИ)ЈЕ РЕЧЕНО,
ГЛЕДАЈ КАО ШТО (НИ)ЈЕ ПРИКАЗАНО!

Како је могуће разумети стварност уколико се ослањамо на читање новина и гледање телевизије? Како медији прерађују стварност и зашто неки медији одбијају да је виде и прикажу? Какве су шансе да се задржи здрав разум и бистар поглед на актуелне догађаје уколико се изложимо редовном читању новина и таблоида само седам дана?

О утисцима о нашој стварности, новинарству и политици заснованим на праћењу штампе од четвртка до четвртка (21.11.-28.11.), из угла професије говоре новинари ПГ „Мрежа“: Лила Радоњић, Снежана Стојадиновић, Раде Ранковић, Биљана Ђогић, Бобан Трајковић и Влада Милић. Модератор: Оља Бећковић.

Одржавањем циклуса трибина Није Филозофски ћутати - на којима наставници и сарадници Факултета са својим гостима из других високошколских установа, уметницима, научницима и јавним личностима расправљају о најактуелнијим друштвеним, културним и политичким темама - Филозофски пружа отворену подршку слободи говора у Србији и придружује се грађанским настојањима за успостављањем демократског друштва.

Филозофски факултет Универзитета у Београду је најстарија високообразовна установа у Србији. Као средиште слободне мисли и покретач демократских процеса у друштву, са својих девет одељења и бројним научним институтима и центрима, Филозофски има посебну обавезу и одговорност да својим студентима, али и укупној јавности, понуди знања која могу помоћи у разумевању проблема данашњице. Управо оне науке које се изучавају на Филозофском, од друштвено-хуманистичких до историјских, могу својим теоријским, емпиријским и методолошким приступима да додатно осветле савремене феномене и да укажу на могућа решења проблема који притискају српско друштво. Овај факултет негује традицију критичке и демократске мисли, а његови наставници и сарадници данас имају и посебну моралну обавезу да ту традицију подрже, на тај начин доприносећи изградњи грађанског друштва у Србији.


22
 
Нов
 
2019

Социолошки клуб вас позива на разговор о књизи Фабрика: индустрија у пост-социјалистичкој Србији проф. др Марице Шљукић са Одсека за социологију Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Ауторка је за ову научну монографију добила награду „Војин Милић”, која се додељује за најбољу књигу домаћег аутора из области социологије, објављену у претходној календарској години. О књизи ће говорити проф. др Божо Милошевић, проф. др Душан Мојић и ауторка.

Клуб ће бити одржан у четвртак 28. новембра 2019. године у 17 часова у свечаној сали „Драгослав Срејовић” (сала 108) на Филозофском факултету Универзитета у Београду.


22
 
Нов
 
2019

Трибина Значај емпиријских истраживања у социологији, којом се завршава циклус тематских трибина у оквиру прославе 60 година студија социологије на Филозофском факултету, биће одржана у уторак 26. новембра од 19 часова у Клубу студената Филозофског факултета (доњи ниво ресторана Плато).

Саговорници ће указати на важност извођења емпиријских истраживања у социологији, опште трендове у овој области, као и значај емпиријских истраживања у настави социологије на Филозофском факултету. На трибини ће бити речи и о истраживачким подухватима Института за социолошка истраживања Филозофског факултета с посебним фокусом на истраживања на репрезентативним узорцима становништва Србије. Поред наведеног, учеснице и учесници трибине разматрају постојећу наставну праксу кроз коју студенти и студенткиње социологије овладавају основим истраживачким вештинама кроз самосталну примену методолошких знања у проучавању различитих друштвених појава. Студент/киње социологије ће представити своја истраживачка искуства и практичне радове који су настали у оквиру наставе, о конструкцији маскулинитета у wеб издањима мушких часописа и потрошњи и стилу живота средњошколаца у Србији.

Учесници трибине су Вера Бацковић и Жељка Манић са Одељења за социологију Филозофског факултета, Милица Ресановић са Института за социолошка истраживања Филозофског факултета, Мина Путник, Бранислав Сарић, Милица Маринковић и Исидора Живковић, студент/киње основних и мастер студија социологије Филозофског факултета.


21
 
Нов
 
2019

Комеморативни скуп поводом смрти проф. др Љиљане Црепајац биће одржан у четвртак, 28. новембра у 13 часова у свечаној сали „Драгослав Срејовић“, први спрат Филозофског факултета. На комеморацији ће говорити: др Александар Лома, редовни професор, др Јасна Влајић Поповић, научни саветник у Институту за српски језик САНУ и др Спасоје Мучибабић, редовни професор Универзитета одбране.
20
 
Нов
 
2019

Институт за антику и класично наслеђе при ФФ
и Актив за научни подмладак ПБФ


позивају вас на предавање


Војина Недељковића
професора Филозофског факултета у Београду

Блажени Августин као црквени беседник

Предавање ће се одржати у среду 27. новембра у 19h у амфитеатру Православног богословског факултета.
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89
↑↑↑