Вести и догађаји

Опште вести
RSS
18
 
Мај
 
2022

Центар за студије јеврејске уметности и културе, Филозофског факултета организује јавно предавање у сарадњи са Јеврејским културним центром.

Позивамо Вас на Јавно предавање: "Модни свет породице Калеф", Драгиње Маскарели, историчарке уметности и музејске саветнице МПУ, које ће бити одржано у недељу 22. маја 2022. године од 18:00 часова у Јеврејском Културном Центру, у улици Јеврејска бр 16 у Београду.

Током 2019. године Музеј примењене уметности у Београду добио је од потомака београдске сефардске породице Калеф поклон – 33 листа са модним илустрацијама у боји, које су објављене у немачком модном часопису Дие Моденwелт (Модни свет). Листови са модним илустрацијама датирају из последње деценије XIX века и представљају део породичног наслеђа. Паралелно посматрајући поклоњене модне илустрације и сачуване фотографије Калефових с краја XIX и почетка XX века, предавање Модни свет породице Калеф мапира одевне обрасце које су чланови породице, али и други припаднице јеврејске заједнице и грађанске класе, користили у својој самопрезентацији, у складу са актуелним културним моделима.

Треће у низу предавање организују Јеврејски културни центар и Центар за студије јеврејске уметности и културе настојећи да обнове традицију јавних предавања у згради друштва "Онег Шабат", у Јеврејској улици, нудећи сваког месеца широј публици, те студентима као и члановима јеврејске заједнице прилику да чују савремена научна истраживања која се тичу културне историје Јевреја на простору Србије и Европе.

Предавање је најава истоимене изложбе која ће бити отворена у Музеју примењене уметности током јуна 2022. године.16
 
Мај
 
2022

Драге колегинице и колеге,

Позивамо вас да се прикључите иницијативи “Зелени Филозофски”, коју покрећу студенти, наставници, особље, сарадници и пријатељи Филозофског факултета, настављајући традицију активног доприноса важним друштвеним питањима и јачању улоге универзитета у суочавању са изазовима одрживог развоја. Окупили смо се да заједно промишљамо и деламо у правцу одрживог факултета, али и шире заједнице.

Планирамо разноврсне активности у наредној години, а први догађај одржаће се на Платоу и у Клубу студената Фф у петак 20. маја када ћемо:

- од 12 до 16 часова, на Платоу:

- прикупљати и паковати чепове за удружење Чепом до осмеха
- прикупљати хартију за удружење Живимо заједно
- размењивати књиге које су донирали наставници, сарадници и студенти Фф за донације које ће нам помоћи да озеленимо Филозофски

- од 15 до 16:30 часова, на Платоу:

- расађивати биљке са Филозофског и Шумарског факултета како бисмо озеленели један зид факултета – заједничка радионица два факултета “Зелени панел” коју воде: проф др Драгана Скочајић и проф др Данијела Ђунисијевић Бојовић, Шумарски факултет Универзитета у Београду

Студенти који желе да волонтирају или учествују на радионици могу се пријавити преко:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc6WTrJfzGhxjfaVo44QwA1h2DjMBAPX-rfnoIAhczNjXCkQg/viewform

- од 17 до 19 часова, у Клубу студената Фф :

- организовати Округли сто на тему “Одрживи факултети: (не)могућа мисија?”

Округли сто ће окупити професоре и студенте са више факултета Универзитета у Београду, који ће представити примере добре праксе и разменити идеје о даљим корацима, сарадњи и унапређењима у различитим доменима одрживости појединачних факултета а тиме и Универзитета у Београду и шире заједнице. Ово је уједно први у низу будућих разговора о еколошким и питањима одрживог развоја, који ће бити саставни део иницијативе “Зелени Филозофски”.

Модератор:
Проф.др Виолета Орловић Ловрен, Универзитет у Београду - Филозофски факултет

Учесници:

Проф.др Марија Маруна, Универзитет у Београду - Архитектонски факултет
Јелена Ћесаревић, асистент, Универзитет у Београду - Факултет безбедности
Проф.др Наташа Петровић, др Марко Ћировић, Универзитет у Београду - Факултет организационих наука
Проф. Др Александар Јововић, Универзитет у Београду - Машински факултет
Проф др Мирјана Дреновак, Универзитет у Београду - Правни факултет
Проф.др Драган Нонић, Проф.др Јелена Недељковић, Универзитет у Београду - Шумарски факултет

За додатна питања и прикључивање иницијативи пишите нам путем на zeleni.filozofski2022@gmail.com16
 
Мај
 
2022

Professor Nicholas D. Smith одржаће гостујуће предавање под насловом "Socrates on the Epistemology of Testimony" у понедељак, 23. маја 2022. године у 12 сати у свечаној сали "Драгослав Срејовић" (први спрат Филозофског факултета).


15
 
Мај
 
2022

Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да вредновање педагошког рада наставника и сарадника у пролећном семестру почиње у суботу 14.5. и да ће трајати до среде 20.5.2022. године.

Замолили бисмо вас да преко линка http://gama.f.bg.ac.rs у наведеном периоду попуните упитнике за вредновање педагошког рада наставника и сарадника са предмета које сте слушали у овом семестру. Имајући у виду специфичне околности у којима се изводила настава у овом семестру у коментарима на крају упитника можете дати своје утиске и специфичне оцене везане за комбиновану и online наставу.

Анкета је анонимна и добровољна. У евалуацији учествују студенти свих нивоа студија.

Срдачан поздрав,
Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање13
 
Мај
 
2022

На Филозофском факултету у Београду, од 11.5.2022. доступни су бесплатни хигијенски улошци у свим женским студентским тоалетима. Акцију спроводе Савез студената Филозофског факултета у Београду и „Женска иницијатива“ са Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.

Акција представља допринос борби против менструалног сиромаштва, и уклањању стигме у вези са менструацијом. Менструално сиромаштво је горући проблем у Србији, и тема о којој се мало говори. Заједничким напором, желимо да допринесемо томе да се свака студенткиња и запослена на Филозофском факултету осећа сигурно, подржано и добродошло.

Ово је још један у низу корака који се на Филозофском факултету предузимају у правцу сигурнијих и бољих услова студирања за све.12
 
Мај
 
2022

Универзитет у Београду - Центар за развој каријере и саветовање студената и ове године организује програм КАДАР ДА БУДЕМ КАДАР, који ће се реализовати у периоду од 30. маја до 6. јуна 2022. године, а намењен је студентима завршних година.

Седамнаести циклус програма обухватиће тренинге неких од најзначајнијих вештина као што су: презентационе вештине, критичко мишљење и решавање проблема, вештине комуникације, организације рада, решавање конфликта и асертивност. Студенте ће током недељу дана вештинама учити експерти из компанија Ахолд Делез, Адванс Интернешнл Нелт Група, Винкула Бајотек Груп, ДигиталБи, као и из психолошког саветовалишта Мозаик.

Линк за пријаву је следећи: http://skr.rs/zMCp

Позив за пријављивање отворен је до 25. маја до поноћи. Број места је ограничен а пријава неопходна.

Уколико студирате или сте недавно дипломирали на Универзитету у Београду, нисте до сада били у прилици, а јако бисте желели да унапредите вештине неопходне за наредне каријерне кораке и успешну транзицију у свет рада, ово је програм за вас! Очекује вас укупно 30 сати корисних информација, вежби, примера из пословног света, тестирања претпоставки о успеху у сигурном и подстицајном окружењу и забавног дружења са колегама са различитих факултета. Учићете од успешних људи беспрекорних биографија који имају велико искуство у држању тренинга запосленима, одличне оцене за тај интерактивни рад и спремних да знање поделе са Вама на студиозан и посвећен начин.

10
 
Мај
 
2022

пролетос при Центру за библијску филологију и херменеутику

ΓΕΝΕΣΙΣ: разговори о Књизи Постања

води
проф. др Родољуб Кубат

Разговор седми – Библијски потоп

уторак 10. маја у 18h30 на Одељењу за класичне науке
Капетан Мишино здање, десно, други спрат
9
 
Мај
 
2022

Лабораторија за експерименталну психологију Вас позива на трибину са темом „Нетолеранција на нејасноћу/двосмисленост: операционализација конструкта, конструкција скале SAIS-7 и корелати”, о којој ће говорити Ивана Педовић (Департман за психологију, Филозофски факултет Ниш, Универзитет у Нишу)

Трибина ће се одржати у четвртак, 12. маја у 15 часова преко апликације Зоом, на следећем линку и биће снимана за потребе архива Лабораторије.

https://zoom.us/j/91046778854?pwd=T3dNQjByNDd0SDJiVkFKUVQ5YUJXZz09
шифра: leptribina6
 
Мај
 
2022

Обавештавамо вас да је расписан конкрус за стипендије Фондације „Професор Борислав Лоренц“ за школску 2022/2023. намењен студентима завршних година основних студија и студентима постдипломских студија психологије и когнитивних наука са свих универзитета чије је оснивач Република Србија.

Све информације о конкурсу се налазе у прилогу. Рок за пријаву је 31.08.2022. године.

Информације за кандидате се могу пронаћи и директно на сајту Фондације:
http://www.fondacijalorenc.com/vesti.html


5
 
Мај
 
2022

Социолошки клуб вас позива на разговор о књизи „На свом путу: лонгитудинално квалитативно истраживање социјалних биографија младих” проф. др Смиљке Томановић са Одељења за социологију Филозофског факултета Универзитета у Београду. О књизи ће говорити проф. др Ивана Спасић са Филозофског факултета Универзитета у Београду, др Сузана Игњатовић из Института друштвених наука, доц. др Драган Станојевић са Филозофског факултета Универзитета у Београду и ауторка.

Клуб ће бити одржан у уторак 10. маја 2022. године у 18 часова у свечаној сали „Драгослав Срејовић” (сала 108) на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

Књига је доступна на сајту Института за социолошка истраживања:
https://isi.f.bg.ac.rs/na-svom-putu-longitudinalno-kvalitativno-istrazivanje-socijalnih-biografija-mladih/


1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89
↑↑↑