Вести и догађаји

Опште вести
RSS
14
 
Апр
 
2022

Од понедељка 18.априла 2022.године радно време наставника, сарадника и истраживача одвија се сходно одредбама Правилника о пословима и структури радног времена наставника, сараднка и Правилника о раду факултета.

Од понедељка 18.априла 2022.године радно време запосленог ненаставног особља Факултета је радним данима од 08:00 до 16:00, или од 09:00 до 17:00 часова.

Одлуку можете погледати на следећем линку: https://www.f.bg.ac.rs/files/obrasci/Odl_Rad_Vreme.pdf13
 
Апр
 
2022

Бирачки одбор за спровођење избора представника студената Универзитета у Београду – Филозофског факулетета је након затварања бирачког места у 18 часова приступио пребројавању гласова.

Од 234 гласачких листића, уз један неважећи гласачки листић, добијени су следећи резултати:

Вукотић Барбара – 117 гласова;

Вукашиновић Ђорђе – 105 гласова:

Сенић Тамара – 103 гласа;

Станојковић Милица – 103 гласа;

Танасковић Богдана – 2 гласа.

Жалбе на прелиминарне резултате могуће је поднети наредна три радна дана од објављивања прелиминарних резултата.

У Београду 13.04.2022. године12
 
Апр
 
2022

Бирачки одбор за спровођење избора представника студената Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду је на основу предатих пријава за учешће на изборима за Студентски парламент Универзитета у Београду утврдио коначну листу кандидата за учешће на изборима за Студентски парламент Универзитета у Београду. Кандидати за учешће на поменутим изборима су:

1. Вукашиновић Ђорђе;
2. Вукотић Барбара;
3. Сенић Тамара;
4. Станојковић Милица;
5. Танасковић Богдана.

Коначна листа кандидата се налази у прилогу ове вести.11
 
Апр
 
2022

У оквиру Еразмус+ пројекта отворен је позив за учешће на летњој школи на Европском универзитету Виадрина - Франкфурт (Одер), Немачка, који ће се одржати од 5. до 16. септембра 2022. Рок за пријаву: 21. април 2022. године.11
 
Апр
 
2022

Драге будуће колегинице и колеге,

Позивамо вас да нам се придружите на овогодишњем издању Отворених врата које организујемо за вас у петак 15. и суботу 16. априла на Филозофском факултету у Београду, где вас очекују студенткиње, студенти и професори спремни да вам посвете пуну пажњу и одговоре на сва питања и дилеме које имате у вези са пријемним испитом, студијским програмима и студентским животом на филозофији, социологији, класичним наукама, археологији, психологији, историји, андрагогији, педагогији, историји уметности и етнологији и антропологији.

Отворена врата су идеална прилика да кроз разговор дођете до свих важних информација, обиђете зграду Филозофског која се налази у центру Београда, сазнате којим се темама бавимо на факултету, чујете о акцијама студентских клубова, разбијете митове у вези са пријемним испитом и потом лакше решите дилему у вези са избором студија.

Чекамо вас спремни да одговоримо на сва ваша питања, а до тада нас пратите на сајту и инстаграм профилу @filozofski_fakultet_bg

Видимо се на Филозофском!


11
 
Апр
 
2022

Лабораторија за експерименталну психологију Вас позива на трибину на тему „Consistency measures in word recognition and beyond", о којој ће говорити Simona Amenta (Department of Psychology, University of Milano-Bicocca)

Трибина ће се одржати у четвртак, 14. априла у 15 часова преко апликације Зоом, на следећем линку и биће снимана за потребе архива Лабораторије.

https://zoom.us/j/91046778854?pwd=T3dNQjByNDd0SDJiVkFKUVQ5YUJXZz09
шифра: leptribina7
 
Апр
 
2022

У срeду 13. априла 2022. годинe са почeтком у 16.00 одржаћe сe бeсплатна онлајн радионица „РЕПОПСИ – Отворeни рeпозиторијум психолошких инструмeната” прeко Zoom платформe.

Радионицу организују Зајeдница отворeнe наукe Србијe и Алeксандра Лазић, истраживачица сарадница и докторанткиња психологијe (Унивeрзитeт у Бeограду, Филозофски факултeт, Лабораторија за истраживањe индивидуалних разлика).

Вишe информација можeтe поглeдати на: https://oscs.open.ac.rs/index.php/kategorije/10-kategorije/309-radionica-repopsi-otvoreni-repozitorijum-psiholoskih-instrumenata


7
 
Апр
 
2022

Откриће српско-канадског тима објављено је у престижном научном часопису Journal of Human Evolution

БЕОГРАД – У пећини Велика Баланица у Сићевачкој клисури код Ниша откривена су четири зуба која су припадала најмање двема неандерталским индивидуама (одрасла и дете). Анализа зуба објављена је у часопису Journal of Human Evolution од стране међународног тима стручњака из Србије и Канаде, коју воде професори Душан Михаиловић са Филозофског факултета Универзитета у Београду и проф. Мирјана Роксандић са Универзитета у Винипегу (Канада). Истраживања су спроведена у оквиру рада на пројекту NEEMO Фонда за науку Републике Србије (пројекат бр. 7746827).

Зуби су датовани на пре око 300 хиљада година, што их чини најстаријим фосилима неандерталца (Homo neanderthalensis) у источној Европи и другим најстаријим људским фосилима у Србији, тек нешто млађим од пола милиона година старе доње вилице човека из Мале Баланице откривене 2007. године. До сада су остаци неандерталца у Србији били идентификовани само на једном локалитету, оближњој пећини Пештурина, у којој су 2015. године откривени један зуб и фрагментована кост подлактице неандерталца. Најдревнији остаци неандерталаца, старости између 300–500 хиљада година, идентификовани су на подручју западне Европе, а временом се њихов ареал проширио све до западне Азије. Њихово присуство у Великој Баланици пре око 300 хиљада година представља најранији доказ њиховог ширења према истоку.

Зуби из Велике Баланице су пронађени у асоцијацији са траговима огњишта и каменим алаткама за обраду коже познатим као пострушке типа Kина (Quina). За разлику од фосилних остатака, најстаријe алатке овог типа потичу са истока, са налазишта која припадају ашелско-јабрудијенском комплексу (из периода пре 400-200 хиљада година), док се у западној Европи јављају много касније. То показује да је на територији Балкана пре 300 хиљада година највероватније дошло до контакта европских и блискоисточних популација. Још увек се не може рећи са сигурношћу да ли до ширења културних иновација дошло миграцијама људи или разменама идеја између заједница, нити можемо идентификовати изворне носиоце ове технологије (није јасно да ли су у питању неандерталци или друге врсте људи). Извесно је, међутим, да су ове иновације довеле до коначног уобличавања културних образаца карактеристичних за средњи палеолит – период који представља једну од прекретница у раној праисторији човечанства.

Археолошка истраживања пећина у близини Ниша (Пештурина, Мала и Велика Баланица) врше се у сарадњи Филозофског факултета у Београду и Универзитета у Винипегу, а финансира их Министарство културе и информисања Републике Србије.

Journal of Human Evolution je jedan od vodećih časopisa koji objavljuje radove iz oblasti evolucije čoveka. Članak se može naći na sledećem linku: https://doi.org/10.1016/j.jhevol.2022.103175

КОНТАКТ СА МЕДИЈИМА:

проф. др Душан Михаиловић, Филозофски факултет – Универзитет у Београду
dmihailo@f.bg.ac.rs

Предраг Радовић, Филозофски факултет – Универзитет у Београду
predrag.radovic@f.bg.ac.rs


6
 
Апр
 
2022

Бирачки одбор за спровођење избора представника студената Филозофског факултета у Студентском парламенту Универзитета у Београду је на основу предатих пријава за учешће на изборима за Студентски парламент Универзитета у Београду утврдио прелиминарну листу кандидата за учешће на изборима за Студентски парламент Универзитета у Београду. Кандидати за учешће на поменутим изборима су:

1. Вукашиновић Ђорђе;
2. Вукотић Барбара;
3. Сенић Тамара;
4. Станојковић Милица;
5. Танасковић Богдана.

Прелиминарна листа кандидата се налази у прилогу ове вести.6
 
Апр
 
2022

пролетос при Центру за библијску филологију и херменеутику

ΓΕΝΕΣΙΣ: разговори о Књизи Постања

воде
проф. др Родољуб Кубат
проф. др Војин Недељковић

Разговор шести – о Кајину и Авељу
(наставак)


уторак 12. априла у 18h30 на Одељењу за класичне науке
Капетан Мишино здање, десно, други спрат
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45
↑↑↑