Вести и догађаји

Опште вести
RSS
20
 
Јун
 
2023

Одељење за класичне науке са задовољством обавештава колегинице и колеге да су двојица студената класичних наука награђена овогодишњом Бранковом наградом Матице српске која се додељује за најбољи мастер, завршни или семинарски рад из области књижевности. Прву награду добио је Настас Јакшић за завршни рад мастер студија »Аристотелова ἁμαρτία кроз призму Софокловог Едипа, Антигоне и Електре« урађен под менторством проф. др Дарка Тодоровића, а трећу награду добио је Милан Врљановић за завршни рад мастер студија »Књига о Јудити« урађен под менторством доц. др Ила Аккада.
20
 
Јун
 
2023

Кандидати се пријављују на Конкурс 21. и 22.6.2023. од 10 до 14 сати, као и 23.6.2023. од 10 до 12 сати за упис на све студијске програме.

Детаљније информације у прилогу вести.16
 
Јун
 
2023

У среду 21. јуна 2023. године са почетком у 12.00 одржаће се онлајн радионица „РЕПОПСИ 2.0: Пројекат унапређења технологије и интероперабилности отвореног репозиторијума психолошких инструмената".

РЕПОПСИ пружа приступ психолошким инструментима, као што су тестови, скале и упитници, пре свега онима који су преведени на српски или адаптирани за српску популацију. Основала га је и одржава Лабораторија за истраживање индивидуалних разлика (ЛИРА) Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Радионицу организују чланови пројектног тима и Заједница отворене науке Србије.

Више информација можете наћи на: https://oscs.open.ac.rs/index.php/kategorije/10-kategorije/321-radionica-repopsi2


16
 
Јун
 
2023

КО НАМ ЈЕ УСКРАТИО ШКОЛУ

ГОВОРЕ: Александар Бауцал (Филозофски факултет, Београд), Лидија Радуловић (Филозофски факултет, Београд), Татјана Матијаш (Саобраћајно-техничка школа, Земун), Лука Бабић (Удружење И ми се питамо).

Модераторка: Оља Јовановић (Филозофски факултет, Београд)

20.јун 18:00h Амфитеатар Филозофског факултета13
 
Јун
 
2023


Карловачка летња школа старих језика и култура, намењена ученицима, студентима и наставницима класичних језика, одржаће се од 15. до 22. августа.

Више о активностима и начину како да се пријавите:
http://www.klasicnenauke.rs/uncategorized/scholae-aestivae-collegii-carolivicani-karlovacka-letnja-skola-starih-jezika-i-kultura/
13
 
Јун
 
2023

Драге колегинице и колеге,

Велико ми је задовољство да вас позовем на прославу значајног јубилеја Филозофског факултета. Наиме, ове године обележавамо 215 година од оснивања Велике школе и 185 година од оснивања Лицеја.

Свечана прослава ће се одржати у дворишту Капетан Мишиног здања, у четвртак 15. јуна, са почетком у 18 часова.

Биће ми част да заједно обележимо овај велики дан за наш факултет.

С поштовањем,
проф. др Данијел Синани12
 
Јун
 
2023

Завијени смо у црно. Уједињени смо у болу и борби против насиља за боље сутра.

У знак протеста и борбе против ерупције насиља у српском друштву приређује се уметничка инсталација Радета Марковића „Србија у црном“. Откривање уметничког рада одржаће се 13.6.2023. у 18 часова на Платоу испред Филозофског факултета. Посетиоцима ће се обратити новинарка Бранкица Станковић, режисерка Милица Краљ, адвокат Божо Прелевић и режисер Срдан Голубовић.


6
 
Јун
 
2023

Након трагичних догађаја који су се одиграли почетком маја, наш тим психолога и педагога са Филозофског факултета Универзитета у Београду позитивно је одговорио на позив Радне групе за подршку менталном здрављу и сигурности младих Владе Републике Србије и започео са пружањем подршке у образовно-васпитним активностима ученицима, родитељима и наставницима Огледне ОШ “Владислав Рибникар”. Истовремено, различити облици подршке реализовани су и у другим школама које су се директно обратиле за помоћ члановима нашег тима, мотивисане жељом да уз нашу стручну помоћ адекватније одговоре на потребе које су искрсле након трауматичних догађаја.

Будући упознати са горућим проблемима у образовању, сматрамо да је неопходно да у јавности недвосмислено изнесемо свој став према информацијама које су се претходних дана појавиле у медијима, а тичу се “адаптације програма за предшколско, основно и средње образовање” која би имала за циљ “промовисање толеранције, ненасиља и борбе против насиља”, а чија се имплементација најављује од 1. септембра, и то у сарадњи са “Филозофским факултетом”. Јавно изношење нашег става посебно је мотивисано чињеницом да претходних дана није било сасвим јасно ко и како доноси одлуке о образовању, што је супротно нашем залагању за транспарентно доношење одлука.

Наш тим препознаје да су у образовању неопходне свеобухватне промене и осећа потребу и одговорност да у сарадњи са релевантним институцијама и заинтересованим странама допринесе томе да образовне установе у Србији постану одговарајуће место за учење, развој и дружење. Истовремено, желимо да истакнемо да такве свеобухватне промене не могу да се осмисле и реализују “преко ноћи” - искуство са реформама из претходног периода јасно показује да исхитрене и/или једнострано наметнуте промене фрустрирају све учеснике у образовном процесу, без позитивних резултата. Другим речима, свака иоле крупна образовна промена - као што је то најављена адаптација програма за све нивое образовања - захтева да се обезбеди: а) довољно времена како би се постигао консензус међу заинтересованим странама у погледу концепције и садржаја нових програма и/или начина рада; б) одговарајућа подршка надлежних институција за њихову припрему и реализацију.

Уколико би се стекли наведени услови, наш тим свакако би био спреман да у сарадњи са другим релевантним институцијама и појединцима допринесе реализацији Владине иницијативе за адаптацију програма наставе и учења. До тада, настављамо да - у оквиру сопствених компетенција и ингеренција, и у непосредној комуникацији са школама - чинимо мање али смислене кораке ка бољем образовању.

Тим за образовање Филозофског факултета Универзитета у Београду5
 
Јун
 
2023

Филозофски факултет поводом Дана Факултета, награђује једанаест најбољих студената четврте године основних студија пригодном наградом.

У прилогу се налазе одлука и спискови најбољих студената завршних година студија.
Студенти имају право приговора на прелиминарну ранг-листу најкасније до петка 09.06.2023. године до 12:00 часова5
 
Јун
 
2023

Драге колеге,

Са задовољством вас позивамо да учествујете у COOLTOUR пилотима где ћемо бета тестирати истоимену иновативну дигиталну платформу која спаја најбоље од (нама) два света - културно наслеђе и друштвене мреже.

Придруживањем COOLTOUR-у, добићете прилику да активно допринесете промоцији културног наслеђа путем друштвених мрежа кроз рад са менаџерима наслеђа из различитих институција.

Слоган "Млади У и ЗА COOLTOURу " одражава наше начело да сте управо ВИ кључ у ширењу мотивације, свести и грађанске одговорности ка очувању културних добара који красе Србију.
Позивамо Вас да се пријавите до 09.06 за један од пилот програма пројекта "Cooltour - Millennials for cultural heritage" подржаног кроз програм Ерасмус+ Европске уније. Уколико познајете колеге, слободно им проследите овај позив.

Ширење COOLTOURне мреже започињемо у четири различите средине:
Пожаревац: 14 јун - Виминациум/Рам: 14 јун
Сремска Митровица: 12 јун
Ниш: 13-14 јун
Београд: 15-16 јун

Пријаве за младе: https://forms.gle/epSMoyYAn7MvYxGQ9
За више информација обратите се на овај мејл или контакт особи (Ани Гавриловић) на anamen96@gmail.com

Посетите COOLTOUR платформу на: https://cooltour.app/ и друштвене мреже овог пројекта за младе где је КСА активно укључен!

Инстаграм: https://www.instagram.com/mcooltour.pro/
Фејсбук: https://www.facebook.com/mcooltour1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74
↑↑↑