Вести и догађаји

Опште вести
RSS
14
 
Нов
 
2022

Лабораторија за експерименталну психологију Вас позива на трибину са темом „Зависно усмеравање пажње је осетљиво на категоричку перцепцију боја”, о којој ће говорити Наташа Михајловић (Лабораторија за експерименталну психологију, Одсек за психологију, Филозофски факултет, Универзитет у Новом Саду)

Трибина ће се одржати у четвртак, 17. новембра у 15 часова преко апликације Зоом, на следећем линку и биће снимана за потребе архива Лабораторије.

https://zoom.us/j/91046778854?pwd=T3dNQjByNDd0SDJiVkFKUVQ5YUJXZz09
шифра: leptribina14
 
Нов
 
2022

Српска академија наука и уметности и Архитектонски факултет Универзитета у Београду, у сарадњи са Филозофским факултетом организују међународну научну конференцију поводом 125.година од рођења знаменитог архитекте академика Николе Добровића (1897-1967). Ко- председник научног одбора је редовни професор Филозофског факултета др Александар Кадијевић, а на њему учествује и 30 историчара уметности формираних на нашем факултету. Улаз на конференцију је слободан, а програм можете преузети из атачмента.


10
 
Нов
 
2022

Италијанска историчарка, др Франческа Роланди, одржаће 15. новембра у Клубу Филозофског факултета, са почетком у 17.30, предавање "Двадесет четири хиљаде пољубаца: утицаји италијанске популарне културе у Југославији (1955-1965)", којим ће представити своју књигу, и на популаран начин говорити о југословенско-италијанским односима, популарној култури, шопингу у Трсту, уз звуке Санрема.


9
 
Нов
 
2022

ОДБОР ФОНДА „ДР ЗОРАН ЂИНЂИЋ“ УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ
О Б Ј А В Љ У Ј Е
Ј А В Н И К О Н К У Р С
ЗА ПРЕДЛАГАЊЕ КАНДИДАТА ЗА ГОДИШЊУ НАГРАДУ
„ДР ЗОРАН ЂИНЂИЋ“ ЗА НАЈБОЉИ ДИПЛОМСКИ РАД, ЗАВРШНИ РАД НА МАСТЕР АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА ИЛИ
МАГИСТАРСКИ РАД ИЗ ФИЛОЗОФСКИХ И СОЦИОЛОШКИХ НАУКА ЗА 2022. ГОДИНУ

Награда „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наукa (у даљем тексту: Награда) додељује се аутору одбрањеног дипломског рада, завршног рада на мастер академским студијама или магистарског рада из области филозофских и социолошких наука. Добитнику Награде додељује се Диплома и Новчана награда.

Детаљније у прилогу вести.8
 
Нов
 
2022

Институт за антику и класично наслеђе
позива вас на предавање које ће

Маја Табак
асистент на Одсеку за историју Филозофског факултета у Загребу

одржати под насловом

»Vječna tema ljubavi na renesansni način: Historia de duobus amantibus«

у четвртак 17. новембра у 13h30
салa »Драгослав Срејовић« (108)
Филозофски факултет у Београду
7
 
Нов
 
2022

Да ли сте знали да путовање колима од Ротердама до Хага троши исто енергије као коришћење микроталасне чак 54 пута? (А да ли сте знали да је то једнако 12kgCO2e?) Да ли сте знали да се амброзија у народу назива још и "фазануша" или "лимунџик"? За још бизарних и занимљивих информација о животној средини и окружењу у најширем контексту, придружите нам се у среду, 9.11. у 19:30 часова у Клубу студената Фф "Плато" на ЗЕЛЕНОМ КВИЗУ.

Зелени Филозофски вас са задовољством позива на дружење и да заједно промозгамо како то модеран живот утиче на наше окружење. Председница жирија је проф. Јелена Мргић (Одељење за историју), а председник антижирија Рамбо Амадеус.

Зато окупите пријатеље и наоштрите оловке - време је за квиз!

Пријаве тимова су у току путем линка:

https://forms.gle/Xogo6Tf3wCuDwkfS67
 
Нов
 
2022

На Филозофском факултету је 3. и 4. новембра 2022. године, у партнерству са Саветом Европе, одржан први међународни Форум о настави историје посвећен местима сећања у функцији учења за демократију.

Kључна идеја Форума била је да се отвори простор за дијалог о значају и улози историје у савременом окружењу, а посебно о педагошким потенцијалима историјски важних локација, као и о односу европских друштава према меморијализацији у настави историје, а која је утемељена у мултиперспективном приступу и усмерена ка учењу о демократији и људским правима.

Форум је окупио више од 70 учесника из целе Европе, међу којима су представници школских наставника историје, универзитетских професора и истраживача из области историјских наука, релевантних невладиних организација, али и ресорних министарстава.

Форум су отворили: Тобиас Флесенкемпер (Tobias Flessenkemper), шеф Мисије Савета Европе у Београду; проф. др Милан Станчић, продекан за науку Филозофског факултета у Београду; Њ.Е. Исолт Фицџералд (Iseult Fitzgerald), амбасадорка Ирске у Србији; Пламена Халачева (Plamena Halacheva), заменица шефа Делегације Европске уније у Србији; проф. др Бојан Тубић, помоћник министра за високо образовање у Министарству просвете Републике Србије; Матјаж Груден (Matjaž Gruden), директор за демократско учешће у Савету Европе; и Аурора Аилинкаи (Aurora Ailincai), извршна директорка Опсерваторије за наставу историје у Европи.

Више информација о Форуму можете пронаћи на:

https://www.coe.int/sr_RS/web/belgrade/-/first-annual-forum-for-history-education-held-in-belgrade

https://nauka.f.bg.ac.rs/archives/14917
 
Нов
 
2022

У уторак 8. новембра у Сједињеним Америчким Државама одржавају се међуизбори за Конгрес. У вези са тим, позивамо вас на један од "Разговора о Америци" на тему "Међуизбори у САД - резултати и могуће последице", у организацији Удружења Фулбрајт и пријатељи, у сарадњи са Центром за америчке студије Филозофског факултета и са Центром за студије САД Факултета политичких наука. Разговор ће се одржати *у четвртак, 10. новембра у 18h, у Клубу Филозофског факултета (улаз из Васине)*

У дискусији ће учествовати проф. др Иван Вујачић, доц. др Александар Милошевић и проф. др Радина Вучетић.

Видимо се у четвртак у 18h!


7
 
Нов
 
2022

Лабораторија за експерименталну психологију Вас позива на трибину на тему „Слика мајке у штампи и часописима за децу у Југославији од краја Другог светског рата до доношења Општег закона о школству (1958)", о којој ће говорити Сања Петровић Тодосијевић (Институт за новију историју Србије)

Трибина ће се одржати у четвртак, 10. новембра у 15 часова преко апликације Зоом, на следећем линку и биће снимана за потребе архива Лабораторије.

https://zoom.us/j/91046778854?pwd=T3dNQjByNDd0SDJiVkFKUVQ5YUJXZz09
шифра: leptribina31
 
Окт
 
2022

Позивамо Вас на Међународну конференцију: Southeast European Silversmithing: Liturgical Objects and the Construction of a Cultural, Technological and Iconographical Network in the Early Modern Periodкоја ће се одржати 4. и 5. новембра 2022. године у Београду.

Конференција настоји да окупи и повеже научнике који се баве проучавањем литургијске и сакралне сребрнине настале у раном модерном добу, а који ће својим истраживањима допринети упоредној анализи овог сложеног поља. Циљ конференције је да унапреди методолошки апарат и мапира проблеме са којима се сусрећу истраживачи ове области. Такође скуп ће омогућити упоредо сагледавање сребрних предмета унутар различитих хришћанских конфесија и представљање науци непознатих и до сада непубликованих уметнички обликованих предмета од племенитих метала. Верујемо да ће дубље и детаљније проучавање регионане златарске уметности попунити празнине у науци историје уметности и допринети сагледавању сложености визуелне културе југоисточне Европе у датом временском оквиру.

Конференција ће бити одржана према следећем распореду:/p>

Петак 4. Новембра 2022., Ректорат Универзитета у Београду, Студентски трг 1, Први спрат, сала 016.

Субота 5. Новембар 2022., Филозофски факултет, Униврзитета у Београду Чика Љубина 18-20, Први спрат, Свечана сала „Драгослав Срејовић“.

Организациони одбор и Академски комитет скупа чине: др. Вук Даутовић, научни сарадник, Одељења за историју уметности, Филозофског факултета Универзитета у Београду; др. Дарина Боикина, Институт за студије уметности, Бугарске Академије наука; др. Матеја Јерман, Филозофски факултет Свеучилишта у Ријеци и Министарство културе и медија Републике Хрватске.

Контакт: southeasteusilversmithing@gmail.com

Веб: outheasteuropeansilversmithing.wordpress.com
Independent.academia.edu/SoutheastEuropeanSilversmithing

Инстаграм: www.instagram.com/southeasteuropesilversmithing

У прилогу

• ПРОГРАМ СКУПА
• КЊИГА АПСТРАКТА
• ПЛАКАТ1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55
↑↑↑