Вести и догађаји

Опште вести
RSS
2
 
Нов
 
2023

Поштоване колегинице и колеге,

због најављених радова на електричној мрежи, у петак 3.11.2023. год. (у периоду од 8:30-14:00х) и прекида у напајању Ректората, факултет ће остати без интернет конекције, јер наша веза води преко чворишта у Ректорату (Студентски трг 1).

У поменутом интервалу, извесно је да ће локална мрежа и сервиси радити неометано, али без приступа интернету.

Хвала на разумевању,

РДЦ2
 
Нов
 
2023

Поштоване колегинице и колеге,

Због најављених радова на електричној мрежи, од стране Електродистрибуције Београд, у петак 3.11.2023. год. (у периоду од 8:30-14:00х) Ректорат Универзитета у Београду (Студентски трг 1) ће остати без електричне енергије.

У поменутом интервалу информационо-комуникациони сервиси Академске мреже Србије (АМРЕС) неће бити доступни институцијама које их користе приступом преко чворишта Ректората Универзитета у Београду.

Хвала на разумевању,

АМРЕС1
 
Нов
 
2023

Учеснике ћемо најпре упознати са основним терминима у вези са технологијом обраде природних језика и темом радионице. Затим ћемо им доделити улогу – „фалсификатора“ у ChatGPT делу радионице или „процењивача“. У DALL-E сегменту радионице учесници ће заменити стране и тако добити прилику да се опробају у обе улоге.

У ChatGPT делу радионице процењиваћемо да ли је реч о оригиналним цитатима домаћих писаца, док ћемо у DALL-E одељку разматрати да ли је оно што видимо заиста дело неког домаћег сликара. Задатак „фалсификатора“ биће да уз помоћ модела припреме неколико сличних цитата и слика, док ће „процењивачи“ покушати да утврде шта је оригинално дело, а шта фалсификат!

Док се „фалсификатори“ у „Вештачкој писарници“ и „Вештачком атељеу“ буду играли са генеративним моделима, остатак екипе провешћемо до мултимедијалне уметничке инсталације „Етички изазови нових технологија: ChatGPT & обрада природних језика“ на првом спрату Филозофског факултета, која је недавно отворена у склопу међународног пројекта TechEthos (Horizont 2020).

Када процењивачи буду донели свој суд, уследиће разговор о томе шта им је помогло (или одмогло) у препознавању фалсификата, која технологија им се чини напреднијом, и шта их брине кад је реч о будућности нових технологија.

Радионицу воде истраживачи са Института за филозофију Филозофског факултета.

Позивамо вас да у суботу, 4. новембра, (било када) у периоду између 16 и 20 часова посетите радионицу на првом спрату Филозофског факултета Универзитета у Београду – добро дошли!

„Препознај фалсификат: ChatGPT и DALL-E у контексту домаћег културног наслеђа“ је прва у низу радионица у „Вештачком атељеу“ и „Вештачкој писарници“ на првом спрату Филозофског факултета, на којима ће учесници имати прилику да кроз интеракцију са чет-ботовима процене на који начин најсавременији технолошки алати, као што су ChatGPT и DALL-E, могу да обликују културу нашег друштва.


1
 
Нов
 
2023

Поштоване колегинице и колеге,
у прилогу мејла можете прочитати Приговор Одељења за археологију поводом именовања господина Живојина Андрејића за члана Савета Филозофског факултета у Београду.
31
 
Окт
 
2023

30
 
Окт
 
2023

Како изгледа студенстка стручна пракса у органима јавне управе тема је презентације која ће бити одржана 7. новембра у 12 часова, у свечаној сали „Драгослав Срејовић“ Филозофског факултета.

Студенти ће на овој презентацији имати прилику да у разговору са представницима органа јавне управе и студентима који су већ похађали праксу сазнају више о студентској стручној пракси у јавној управи и конкретним приликама које се нуде у овој академској години.

Догађај 7. новембра је резултат вишегодишње сарадње Универзитета у Београду и Министарства државне управе и локалне самоуправе и најава је за предстојећи трећи по реду Сајам студентске стручне праксе у јавној управи који ће се одржати 15. новембра. Више информација о студентској стручној пракси у јавној управи и Сајму студентске стручне праксе можете пронаћи на сајту https://strucnapraksa.mduls.gov.rs/

Ове године праксе су у понуди студентима андрагогије, психологије, историје, археологије и историје уметности, а догађај представља прилику и да се са представницима Министарства разговара о могућностима да се у наредном циклусу омогуће праксе студентима других одељења.

Заједно стварамо шансе за ваше будуће каријере.


30
 
Окт
 
2023

ОБАВЕШТЕЊЕ

О УПИСУ СТУДЕНАТА НА ДОКТОРСКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ У АКАДЕМСКОЈ 2023/2024. ГОДИНИ

Докторске студије трају 3 академске године (6 семестара) и имају обим од 180 ЕСПБ.

Детаљније информације у прилогу вести30
 
Окт
 
2023

Лабораторија за експерименталну психологију Вас позива на трибину са темом „Perceptual decision-making at fixation is biased by task-irrelevant peripheral stimuli following unilateral stroke", о којој ће говорити др Драган Рагнелов (Queensland Brain Institute, The University of Queensland; School of Economics, The University of Queensland).

Трибина ће се одржати у четвртак, 2. новембра у 15 часова преко апликације Зум на следећем линку и биће снимана за потребе архива Лабораторије.

https://us06web.zoom.us/j/91046778854?pwd=T3dNQjByNDd0SDJiVkFKUVQ5YUJXZz09 шифра: leptribina26
 
Окт
 
2023

Допунско решење Декана на жалбе на прелиминарне листе за докторске студије се налази у прилогу вести.26
 
Окт
 
2023

Одељење за социологију Филозофског факултета Универзитета у Београду изражава снажно противљење именовању појединих представника Владе Републике Србије у саветима факултета. Неприхватљиво је да се међу именованим представницима Владе нађу особе које својим референцама не задовољавају прописани услов изузетности у пољу уметности, науке, културе или привреде. Овим се грубо крше како одредбе постојећег закона, тако и принципи на којима би требало да се заснива положај универзитета у демократском друштву.

Сматрамо да особама које су осумњичене или осуђене за кривична дела, некадашњим припадницима паравојних организација, људима повезаним са криминалним круговима, као и онима чија се друштвена заслуга своди на високу функцију у некој од владајућих странака није место у саветима високошколских установа. Такође није примерено да се у тим телима нађу људи који су својим досадашњим деловањем показали да не поштују демократске и универзалне људске вредности и људска права, што су темељна начела на којима почива универзитет. Оваквим именовањем штети се угледу академске заједнице и Универзитета и наставља тренд централизације и недемократског управљања високим школством.

Стога позивамо Владу Србије да опозове ову одлуку и да за нове чланове изабере особе од моралног интегритета и осведочене научне и културне раднике.

Пружамо подршку иницијативама Мреже академске солидарности и ангажованости и студената Филолошког факултета. Позивамо научну заједницу, као и ширу јавност, да својим протестом против поменуте одлуке Владе одбране преосталу и све мању аутономију универзитета и демократске вредности, без којих кредибилне академске заједнице не може бити.


Одељење за социологију
Филозофског факултета Универзитета у Београду


1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73
↑↑↑