Вести и догађаји

7
 
Феб
 
2019
Саопштење Деканског савета Филозофског факултета Универзитета у Београду

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, у интервјуу за ТВ Пинк (TvPink Printscreen) од 03.02.2019. године, на неприхватљив начин је говорила о Филозофском факултету Универзитета у Београду, као и о наставницима и сарадницима Филозофског факултета који су јавно подржали грађанске протесте. Мишљења и ставове које је премијерка Брнабић изнела у интервјуу разумели смо као акт омаловажавања делатности и нарушавања угледа Филозофског факултета и свих његових запослених.
Сваком грађанину Републике Србије, укључујући и наставнике и сараднике Филозофског факултета у Београду, Уставом Републике Србије зајамчено је право на слободу мишљења и изражавања, без обзира на то да ли изражавају подршку или критику актуелне власти. Обавеза је чланова академске заједнице да јавно иступају, указујући на појаве које угрожавају опште интересе друштва заснованог на владавини права и социјалној правди, начелима грађанске демократије, људским и мањинским правима и слободама и европским принципима и вредностима. Овај вид деловања чланова академске заједнице није у супротности са њиховом научном и наставном делатношћу, већ доприноси очувању академског интегритета високог образовања.
Као одговор на тврдње премијерке Брнабић о незадовољавајућим материјално-техничким условима студирања на Филозофском факултету, изјављујемо да Филозофски факултет у Београду располаже свим потребним условима за успешну организацију и реализацију наставе. Ослањајући се на средства из буџета Републике и средства из других извора, Факултет посвећено ради на унапређивању квалитета наставе, али и материјалних и техничких услова за учење и рад студената и запослених. Факултет располаже респектабилном организационом и техничком инфраструктуром у којој функционише десет студијских група, једанаест библиотека, једанаест читаоница, осам института, двадесет осам истраживачких центара и седам лабораторија. Наше просторије нису прљаве, студије нису фиктивне, дисертације нису плагиране и дипломе нису лажне.
Сваки студент Филозофског факултета Универзитета у Београду има право на заштиту од дискриминације по било ком основу. Дискредитовање студената који се запошљавају или волонтерски ангажују у било којој организацији, па и у Влади Србије, неспојиво је са системом вредности и принципима на којима се заснива наставно-научно и друштвено деловање Филозофског факултета у Београду и свих његових запослених. Из тог разлога молимо премијерку Ану Брнабић да нас упозна са релевантним детаљима како бисмо, у складу са горенаведеним вредностима, заштитили право нашег студента на стручно усавршавање и волонтирање у Влади Републике Србије, као и право на слободу мишљења и изражавања.↑↑↑