Педагогија

5
 
Мај
 
2023
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ наставника и сарадника Одељења за педагогију и андрагогију

Наставници и сарадници Одељења за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду саосећају са свима који су погођени трагедијом која се догодила у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, а посебно са породицама страдале деце и радника обезбеђења којима изражавамо најдубље саучешће.

Подстакути овим трагичним догађајем и настојањима да се он објасни, желимо да апелујемо на друштвену солидарност, толеранцију, разумевање и емпатију, у којима етика медија игра значајну улогу. Ова тешка ситуација у којој се налазимо обавезује на преиспитивање и снажење свих друштвених ресурса у превазилажењу кризе. Скрећемо пажњу на нужност системске подршке јачању васпитне функције школе и рада на превенцији насиља и других облика неприхватљивог понашања као њеног саставног дела. Такође, желимо да укажемо на важност континуираног стручног оснаживања наставника и стручних сарадника у школама. Као све израженија јавља се потреба за већим бројем стручних сарадника у школама који би у таквим условима могли адекватније да одговоре на потребе наставника, ученика и њихових родитеља, а у складу с тим и пружају потребну стручну подршку и помоћ.

Потрудимо се сви заједно да школе буду безбедна и сигурна средина за раст и развој деце, што им је основна функција и намена.


↑↑↑