Историја

30
 
Дец
 
2022
Резултати рада на пројекту "Човек и друштво у време кризе" у 2022. години

У јеку глобалне кризе изазване пандемијом вируса Kовид-19, Филозофски факултет у Београду је крајем 2020. године покренуо научно-истраживачки пројекат „Човек и друштво у време кризе“ са циљем да се сагледају импликације актуелне кризе на различите аспекте живота људи и на различите сфере друштвене стварности. Поред тога, циљ пројекта је и да се, на темељу разматрања различитих врста криза (политичке, друштвене, економске, ратне, здравствене), које су се дешавале у блиској или далекој прошлости, промисли о могућим решењима за актуелно стање и формулишу визије такозваног пост-ковид друштва. Време кризе из назива пројекта, дакле, подједнако може представљати време које је прошло, време у коме живимо, али и време које нас тек може чекати.

Сматрајући да је Филозофски факултет у Београду, као најстарија и највећа научна институција у Србији у којој се проучавају и развијају друштвено-хуманистичке науке, позван и дужан да пружи допринос у разумевању и решавању претходно поменутих питања, велики број истраживача (више од 240) са Факултета се одазвао позиву да учествује у пројекту.

Главне продукте у току прве године реализације пројекта (2021. године) чинило је 20 тематских зборника радова који су објављени у издању Филозофског факултета у Београду, у оквиру посебне едиције. Од тог броја, четири зборника објављено је на енглеском језику. Сви зборници доступни су у електронској форми и могу се преузети без ограничења на Научном порталу Факултета.

Рад на пројекту настављен је и током 2022. године, а преглед и претрагу објављених радова и радова који су у процедури објављивања могуће је урадити на следећем линку: https://nauka.f.bg.ac.rs/cduvk2022/
↑↑↑