Психологија

Одељењске вести
9
 
Дец
 
2016

Драге колегинице и колеге,

Институт за етнологију и антропологију има задовољство да Вас позове на предавање у оквиру Антрополошке агоре које ће бити одржано у уторак 13. децембра, у 13.00 часова у сали 508. Постдокторанд и предавач на Катедри за социологију и антропологију Универзитета Бен Гурион у Израелу Матан Шапиро (докторат из социјалне антропологије стекао 2013. на Лондонском универзитетском колеџу,UCL), одржаће предавање под насловом Морална топологија личности: космогонија, измештање и демонска поседнутост у бразилском нео-пентакостализму. Аутор је неколико публикација о интимности, кућној социјалности, игри и мрежама сродства у северноисточном Бразилу.

Уводна реч проф. др Александар Бошковић.
8
 
Дец
 
2016

Основне информације о пријемном испиту и рангирању кандидата за упис на докторске студије Одељења за психологију Филозофског факултета у Београду, 2016/17, налазе се у прилогу.


8
 
Дец
 
2016

Исправљено обавештење о пријави испита у фебруарском испитном року у школској 2016/2017. години налази се у прилогу.

 

8
 
Дец
 
2016

У децембру Биоскоп на Филозофском улази у нову тематску целину, у којој пуштамо филмове и причамо о образовању.

Овог четвртка пуштамо филм „Captain Fantastic“, у чијем фокусу је проблем институционалног образовања. Мет Рос, који је написао сценарио и режирао овај филм, представља нам породицу која живи у дивљини. Отац, одбијајући конвенционални начин васпитања и образовања, своју децу не излаже медијима, пороцима, болестима савременог човека, већ их учи да лове дивље животиње, подвргава физичким напорима, подстиче да читају књиге и са њима дискутује о политичким и етичким питањима.

Пројекција се одржава у четвртак 8. децембра у 18:30 часова у амфитеатру „Георгије Острогорски“.

Студентски парламент Филозофског факултета

 

7
 
Дец
 
2016

Позивамо вас на инфо састанак у вези са Ерасмус+ разменом у пролећном семестру на Интернационалном психоаналитичком универзитету у Берлину. На састанку ћете моћи да сазнате све неопходне информације, као и искуства колегиница које су претходном семестру учествовале у програму размене.
Састанак ће бити одржан у понедељак, 12. децембра, у 15 часова, у просторијама Центра за међународну сарадњу (стара зграда, 1. спрат).


7
 
Дец
 
2016

Позивамо уважене професоре и студенте на предавање које ће одржати будистички свештеник са Тајланда ЛП Пасура Дантамано „Како побољшати концентрацију приликом учења“ у УТОРАК, 13. децембра у 20.00 часова у Амфитеатру Филозофског факултета Универзитета у Београду.

ЛП Пасура Дантамано је десет година будистички свештеник и учитељ медитације у највећем будистичком храму у Бангкоку, Тајланд. Долази испред њиховог пројекта Peace Revolution који се залаже за концепцију да је мир у свету могућ ако свако крене прво да ради на себи, да пронађе свој унутрашњи мир, да би могао у миру да живи са својом породицом, комшилуком, пријатељима. Начин на који се постиже унутрашњи мир је преко медитације. ЛП Пасура има мастер диплому из међународних односа. Као учитељ медитације гостовао је у целом свету, Европи, Азији, Африци, Северној и Јужној Америци. ЛП Пасура ће студентима Филозофског факултета одржати предавање на тему „Како побољшати концентрацију приликом учења“. Веома је друштвен и отворен за сва питања.

 

7
 
Дец
 
2016

Лабораторија за експерименталну психологију вас позива на трибину са темом „Процена раног комуникацијског и говорно-језичког развоја деце српског говорног подручја“, о којој ће говорити Нада Шева (Институт за педагошка истраживања, Београд).

Трибина ће се одржати у четвртак 8. децембра у 15 часова, у просторијама Лабораторије за експерименталну психологију на Филозофском факултету у Београду (сутерен Факултета).

У прилогу се можете детаљније информисати о садржају трибине.

 

7
 
Дец
 
2016

Обавештење о пријави испита у јануарском испитном року у школској 2016/2017. години налази се у прилогу.

 

6
 
Дец
 
2016

Kонкурс за упис студената на докторске студије филозофије, историје, педагогије, андрагогије, психологије, историје уметности, археологије и класичних наука на Филозофском факултету Универзитета у Београду у академској 2016/2017. години објављен је на сајту Факултета у рубрици За будуће студенте - Конкурси (www.f.bg.ac.rs/buduci_studenti/konkurs). На тој страни можете преузети текст конкурса.

Обавештења у вези са пријавом на конкурс и уписом кандидата биће објављивана у рубрици Вести за будуће студенте (www.f.bg.ac.rs/buduci_studenti/vestiBS).

 

6
 
Дец
 
2016

У четвртак 8. децембра час из предмета Ваншколска педагогија ће бити у сали ЦОН у редовном термину од 13.15 часова.

 

5
 
Дец
 
2016

Поправни колоквијум из предмета Енглески језик 1 за студенте старијих генерација ће се одржати у понедељак, 12. децембра 2016. године у 11.30 у учионици 106.

Редовни колоквијум за студенте текуће генерације одржаће се почетком марта 2017. године.


5
 
Дец
 
2016

ERASMUS+ конкурс за размену у пролећном семестру на Универзитету у Болоњи налази се у прилогу.

 

5
 
Дец
 
2016

У прилогу се налазе резултати молби за смањење школарина. Индексе можете преузети током ове недеље од 14 дo 15 часова сваког радног дана у С05. У истом периоду је и примање жалби.

Студентски парламент Филозофског факултета

 

2
 
Дец
 
2016

Обавештење о пријави испита у децембарском апсолвентском испитном року у школској 2016/2017. години налази се у прилогу.

 

2
 
Дец
 
2016

Колоквијум из Увода у филозофију за студенте психологије, педагогије и андрагогије биће одржан 16.12. у учионици 103. Прва група (до 57. студента на приложеној листи) колоквијум ће полагати од 18:30-19:30, док ће друга група (од 58. до 113. студента на приложеној листи) колоквијум полагати од 19:30-20:30. Студент треба да оствари најмање 16 од максимално 30 поена да би се квалификовао да ове школске године изађе на испит. Студенти који не положе колоквијум, имаће прилику да изађу на поправни колоквијум 23.12. Списак за поправни колоквијум биће састављен на основу списка студената који су полагали (а нису положили) колоквијум 16.12. За сва питања јавити се на monikajovanovic@hotmail.com

 

1
 
Дец
 
2016

У децембру Биоскоп на Филозофском улази у нову тематску целину, у којој пуштамо филмове и причамо о образовању.

Овог четвртка пуштамо филм „Whiplash“, причу о младом бубњару Ендру Ниману, који из америчке провинције долази у конзерваторијум Шефер у Њујорку, одлучан да постане врхунски џез бубњар. Међутим, његов професор Теренс Флечер пропагира врло специфичан педагошки метод, истичући да је за изградњу једног врхунског уметника потребан додатни изазов.

Пројекција се одржава у четвртак 1. децембра у 18:30 часова у амфитеатру „Георгије Острогорски“.

Студентски парламент Филозофског факултета

 

29
 
Нов
 
2016

MAKE A SAINT OF ME:

СУБЈЕКТИВНИ ДОЖИВЉАЈ РЕЛИГИОЗНИХ И НЕРЕЛИГИОЗНИХ СЛИКА

Оливер Тошковић

Лабораторија за експерименталну психологију
Филозофски факултет, Универзитет у Београду

Четвртак, 1. децембар 2016. у 15ч28
 
Нов
 
2016

Oбавештавамo Вас да је ректор Универзитета у Београду, проф. др Владимир Бумбаширевић, потписао Споразум о Sylff програму са Токио фондацијом из Јапана. У складу са динамиком предвиђеном Споразумом, Комитет Токио фонда Универзитета у Београду објавио је 25. новембра 2016. године конкурс за доделу стипендија у оквиру Sylff програма. Конкурс ће бити отворен до 25. децембра 2016. године а више информација о самом конкурсу могу се наћи на адреси:
http://bg.ac.rs/files/sr/saradnja/konkursi/Sylff2016-konkurs.pdf25
 
Нов
 
2016

Поштоване колегинице и колеге, пријава за експеримент за следећу недељу је на линку:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Kctn3L1Oth-RwUfqySj5sfV9Nal2X-OcIStTnkvvJBw/edit#gid=025
 
Нов
 
2016

Извештај о броју места у студентским домовима можете погледати у прилогу.24
 
Нов
 
2016

Фондација Темпус – Еразмус+ канцеларија у Србији и ове године организује радионице посвећене развоју предлога пројеката за конкурс за пројекте изградње капацитета у високом образовању (некадашњи Темпус пројекти) у оквиру програма Еразмус+. Радионице су намењене представницима високошколских институција које планирају да конкуришу за пројекте изградње капацитета у високом образовању, или да у њима учествују као партнери

Више информација о пријави можете наћи на:
http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi24
 
Нов
 
2016

ERASMUS+ КОНКУРС – КОНКУРС ЗА РАЗМЕНУ У ПРОЛЕЋНОМ СЕМЕСТРУ НА УНИВЕРЗИТЕТУ У ТУЛУЗУ ЖАН ЖОРЕ
Обавештавамо вас да се можете пријавити на следећи конкурс Ерасмус + програма за мобилност за размену студената.
Више информација о програму можете наћи на:
http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi24
 
Нов
 
2016

У оквиру тематске целине антикапиталистичких филмова, овог четвртка гледамо филм снимљен по роману Виктора Пељевина „Генерација П“. Радња филма је смештена у Москви, 90-их година прошлог века. Вавилен Татарскиј среће старог пријатеља који га уводи у свет маркетинга и почиње да ради за фирму која рекламира западне брендове на руском тржишту. Двадесет година након колапса СССР-а, рапидна и хаотична транзиција из комунизма у капитализам запљуснула је такозвану „Пепси генерацију“ у Русију, увлачећи је у храбри нови свет маркетинга, рекламирања, политике и крупног капитала.

Пројекција се одржава у четвртак 24. новембра у 18:30 часова у амфитеатру Георгије Острогорски. Наши гости ове недеље су: Сара Николић, студенткиња мастер студија етнологије и антропологије, Ђорђе Трикош, политиколог и Иван Станчић, драматург.22
 
Нов
 
2016

Надокнада предавања из Увода у филозофију код проф. др Ирине Деретић одржаће се у уторак, 22. новембра у 18.30 у сали 10422
 
Нов
 
2016

На расподелу је потребно да дођу студенти који су испод црте, а припадају друштвено осетљивој групи и предали су документацију која доказује припадност друштвено осетљивој групи.

Студенти који су непосредно испод црте, такође, да дођу на расподелу. Уколико неко одустане, листа се помера, тако да онај први испод црте може да бира место.22
 
Нов
 
2016

Обавештење студентима који су конкурисали за смештај у студентски дом за школску 2016/17. је у прилогу.22
 
Нов
 
2016

Трибина Лабораторије за експерименталну психологију

ДЕЗИНТЕГРАЦИЈА НИЈЕ ОБУХВАЋЕНА ПОСТОЈЕЋИМ НАЈУТИЦАЈНИЈИМ МОДЕЛИМА ЛИЧНОСТИ: МЕТА-АНАЛИТИЧКИ ДОКАЗИ

Љиљана Лазаревић

Институт за психологију Филозофски факултет, Београд
Четвртак, 24. новембар 2016. у 15 часова22
 
Нов
 
2016

Драге колегинице и колеге,

Промењен је термин одржавања курса из Јапанског језика. Нови термин је у табели која је у прилогу.21
 
Нов
 
2016

Отказује се предавање из предмета Енглески језик 2 у понедељак, 21.11.2016. године.21
 
Нов
 
2016

Обавештавамо заинтересоване да ће у среду 23. новембра у 18:30 сати у просторијама Српског филозофског друштва доц. др Уна Поповић (Филозофски факултет, Нови Сад) одржати предавање под насловом Модерна наука и проблем логике.
Кратак резиме овог предавања можете погледати у прилогу.21
 
Нов
 
2016

Експеримент 6 радите са сопствених рачунара, од куће, траје око 15 минута и то путем следећег линка:
http://oslopsych.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_2bBKzvLqHcDiJnv?Q_Language=SR

Истраживање је анонимно, али на крају постоји редирекција на други сајт на којем треба да оставите број индекса за евиденцију (1 + за Психологију опажања). То је једини начин да буде евидентирано учешће - да на том другом линку оставите податке (факултет/број индекса), јер линкови нису повезани и није могуће да истраживачи направе евиденцију на други начин.18
 
Нов
 
2016

Обавештавамо вас да се можете пријавити на конкурс НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕ ДИПЛОМЦЕ - Конкурс за награду „Круна успеха”

Више информација о конкурсу можете наћи на:
http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi18
 
Нов
 
2016

Обавештавамо вас да Привредна комора Београда додељује годишње награде за најбоље докторске дисертације, магистарске тезе, мастер радове и дипломске радове студената факултета и виших школа у протеклој школској години, који имају примену или су од посебног значаја за привреду Београда. Награде Коморе додељују се ради подстицања развоја научног и стручног рада и примене актуелних и стручних тема у области привреде Београда.
Да бисте учестовали на конкурсу, молимо Вас да доставите:
- попуњен формулар из прилога уз радове које предлажете;
- мишљење ментора, чланова комисије или стручних и научних организација и институција о могућности предложеног рада у привреди;
- детаљно образложење са разрадом могуће примене предложеног рада у привреди Београда;
- процену могућих ефеката коришћења предложеног рада у привреди;
- мишљење предузећа које је заинтересовано за примену резултата предложеног рада и радно ангажовање аутора или друге облике стимулације аутора за даљи рад у тој области.

Предлози се достављају секретару деканата Филозофског факултета (1. спрат, кабинет 160), сваког радног дана између 12 и 15 часова. Рок за достављање документације је 24. новембар у 15 часова.

Више информација можете наћи на:
http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi18
 
Нов
 
2016

Сити универзитет у Хонг Конгу, са којим Универзитет у Београду има потписан споразум о сарадњи је послао позив за пријаву на програм докторских студија комуникација на овом Универзитету. Заинтересовани кандидати се могу пријавити и за стипендију (детаљи се налазе прилогу). Рок за пријаву је 6. децембар 2016. године.
Молимо све кандидате да, након што поднесу пријаву, о томе обавесте и Центар за међународну сарадњу и односе с јавношћу Филозофског факултета, како би их Универзитет у Београду номиновао за стипендију. Молимо да информације о пријави кандидати доставе најкасније 6. децембра 2016. године на iro@f.bg.ac.rs.
Више информација о програму можете наћи на:
http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi16
 
Нов
 
2016

Драги студенти и драге студенткиње,

За потребе ЕКСПЕРИМЕНТА 5: “МОДАЛИТЕТИ НОРМЕ“ потребно је да пошаљете мејл за пријављивање до суботе 19.11.2016. до 20 сати, на следећу имејл адресу: modaliteti.norme@gmail.com. У наслову мејла ставите “пријава за експеримент”, а у тексту мејла напишите пуно име и презиме и број индекса. До понедељка 21.11.2016. добићете ексел фајл са детаљним упутством за попуњавање. Попуњавање ће вам одузети укупно максимално сат времена, а можете да радите у време које вам одговара и из делова, а не одједном.

Рок за слање попуњеног обрасца је 27.11.2016. у 20 сати. Овај експеримент носи 2 бода, али само за оне студенте који попуне образац у целости. За све додатне информације о ексеприменту можете се обратити на наведени мејл, колегиници Милици Поповић Стијачић.16
 
Нов
 
2016

У четвртак, 17. новембра, неће се одржати вежбе код др Гордане Вулевић на предмету Психопатологија деце и младих 1.
Предавања се одвијају по распореду, од 15 часова у сали 208.16
 
Нов
 
2016

Трибина Лабораторије за експерименталну психологију

ПРЕФЕРЕНЦИЈА "НАДНОРМАЛНИХ" ТЕЛЕСНИХ ПРОПОРЦИЈА:
ОБЈЕКТИВНЕ МЕРЕ И СУБЈЕКТИВНЕ ПРОЦЕНЕ ПРИВЛАЧНОСТИ

Слободан Марковић

Лабораторија за експерименталну психологију Одељење за психологију, Филозофски факултет у Београду

Четвртак, 17. новембар 2016. у 15ч

Више отрибини можете видети у прилогу.16
 
Нов
 
2016

Др Данијела Петровић неће држати консултације у среду, 16.11. због учешћа на међународној конференцији која се одржава у Немачкој у оквиру Comenius пројекта eSchool4S.16
 
Нов
 
2016

У среду, 16. 11. неће се одржати предавања из Комуникацијских вештина. Термин надокнаде биће накнадно одређен.15
 
Нов
 
2016

Антрополошка агора 17. нобембра у 13 часова – предавање професора Томаса Ројтера Ограничења околине и неизвесна људска будућност: Вулнерабилност система исхране у Индонезији и шире

Институт за етнологију и антропологију има задовољство да Вас позове на предавање у оквиру Антрополошке агоре које ће бити одржано у четвртак 17. новембра, у 13.00 часова у сали 508. Др. Тхомас Реутер, професор на Универзитету у Мелбурну, Аустралија, одржаће предавање под насловом Ограничења околине и неизвесна људска будућност: Вулнерабилност система исхране у Индонезији и шире. Његова истраживачка интересовања су у домену антропологије религије, политике и екологије, а регионална оријентација везана је за Индонезију. Ангажован је у промовисању антропологије кроз рад у неколицини најзначајнијих међународних организација. Након што је служио као председник Светског савета антрополошких асоцијација (WCAA), последњих неколико година делује са позиције Старијег потпредседника Међународне уније антрополошких и етнолошких наука (IUAES), као и члана Извршног одбора Међународног савета друштвених наука (ИССЦ).

Уводна реч проф. др Весна Вучинић Нешковић

Више о предавању можете погледати у прилогу.15
 
Нов
 
2016

Час из Увода у психологију образовања ће се уместо у среду, одржати у четвртак, 17.11. у термину вежби. Час почиње за све групе студената у 9:45, сала 208.14
 
Нов
 
2016

Одељење за филозофију позива на гостујуће предавање проф. др Аристидиса Арагеоргиса. Детаљне информације су у прилогу.14
 
Нов
 
2016

Драге колегинице и колеге,
Студентски парламент Филозофског факултета је остварио сарадњу са парламентом Филолошког факултета на пољу бесплатног држања часова страних језика у трајању до три месеца (током овог јесењег семестра, као што је било и прошлог семестра). Са часовима се креће од понедељка (14.11.2016.). На часове ће моћи да иде онолико људи колико сам капацитет учионице буде дозвољавао. Коначан списак ће бити састављен на трећем часу. Ови часови језика ни у ком случају не замењују нити носе бодове као обавезни предмет (ту мислимо на један од шест језика који су обавезни за слушање и полагање на нашем факултету) који Вам је већ додељен приликом уписа на факултет.
У приложеном фајлу Вам се налази распоред предавања по данима и броју учионице.10
 
Нов
 
2016

Расписује се Конкурс за доделу 3 стипендијe најбољим студентима Универзитета у Београду, за школску 2016/2017. Годину из средстава Фондације Косте Мигрића. Више о условима конкурса погледајте у прилогу.9
 
Нов
 
2016

Пријавно-бодовна листа студената који су конкурисали за студентски дом у школској 2016/17. години налази се на стаклу канцеларије бр. 1 Студентске службе Филозофског факултета. Погледајте листу, бодове, да ли се налазите на листи. Евентуалне корекције пријавити у канцеларији бр.1 до 14.11.2016. године.8
 
Нов
 
2016

Трибина Лабораторије за експерименталну психологију


ПАЖЊА! ИЛУЗОРНИ ПОКРЕТ


Сунчица Здравковић


Одсек за психологију, Филозофски факултет у Новом Саду

Лабораторија за експерименталну психологију, Филозофски факултет у Београду

Четвртак, 10. новембар 2016. у 15ч


Више о трибини можете прочитати у прилогу.7
 
Нов
 
2016

У прилогу су детаљи Конкурса за доделу 1 стипендије за школску 2016-2017. годину из средстава Задужбине Љубице М. Здравковић. Конкурс се расписује од 08.11.2016. до 07.12.2016. године.7
 
Нов
 
2016

Термини за предају молби за смањење школарине су следеће недеље до уторка 15.11. од 13-15 часова, у сутерену у просторији С05. За молбу су потребни:
1. Индекс
2. Биографија
3. Списак предмета пријављених за слушање и/или полагање у академској 20__/20__. години са бројем кредита
4. Уверење о имовном стању
5. Потврде о примањима родитеља
6. Извод из матичне књиге рођених детета – за студенте родитеље4
 
Нов
 
2016

Поштоване колегинице и колеге, студенткиње и студенти Филозофског факултета,

Као Управа факултета и Декански савет желимо да изразимо задовољство досадашњим конструктивним разговорима који су допринели разрешавању многих проблема које су студенти препознали као тешкоће са којима се суочавају током студирања. Сматрамо да су усвојена решења одржива и практично примењива и биће реализована у најкраћем року.

На основу досадашњег позитивног искуства желимо да апелујемо на све колеге, наставнике и студенте, да се сви проблеми идентификују и решевају унутар факултета и уз медјусобно уважавање и дијалог. Факултет ће се трудити да унапреди све постојеће институционалне капацитете, механизме и процедуре и уведе нове у сагласју са идентификованим потребама.

У том смислу залажемо се за узајамно разумевање и дијалог, јер су то неопходни предуслови за функционисање сваке институције, па тако и нашег Факултета. Управа и Декански савет су уверени да су сви студенти и наставници Филозофског факултета свесни да се проблеми најефикасније решавају правовременим препознавањем и разговором, а не блокадом и дисциплинским поступцима.Управа и Декански савет4
 
Нов
 
2016

Поштовани студенти,

Пријава за експеримент 4 за наредну недељу се налази на следећем линку: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1mkgVC_ojvc24Nv7VqNjGblmleGpLwhqOlHxY6SjfYyU/edit?usp=sharing3
 
Нов
 
2016

У среду, 9. новембра неће бити одржана предавања из Увода у филозофију код проф. др Ирине Деретић. Надокнада предавања биће накнадно објављена.1
 
Нов
 
2016

Развој софтверског система за подршку формирања корпуса речи српског језика

Александар Поњавић

Универзитет у Београду, Електротехнички факултет, Катедра за рачунарску технику и информатику; Vast.com D.O.O. . Београд

Четвртак, 3. новембар 2016. у 15 часова.

Апстракт је у прилогу.1
 
Нов
 
2016

Драги студенти психологије, позивамо вас да дођете на састанак са управником Одељења, Слободаном Марковићем и представницима Одељења на разговор о проблемима студирања на психологији. Састанак ће се одржати у среду, 2.11. у 13:15 час. у сали 101.

Наставници и сарадници Одељења за психологију1
 
Нов
 
2016

Подсећамо на структуру наставе из предмета Психологија опажања. У прилогу следе и додатна објашњења о испуњавању предиспитних обавеза.31
 
Окт
 
2016

Термини састанака студената са управницима одељења и наставницима по студијским групама налази се у прилогу.28
 
Окт
 
2016

Обавештење о пријави испита у новембарском апсолвентском року у школској 2016/17 налази се у прилогу.28
 
Окт
 
2016

Обавештење за студенте који су конкурисали за смештај у домовима налази се у прилогу.28
 
Окт
 
2016

НЕМАЧКИ ЈЕЗИК
РАСПОРЕД ПРЕДАВАЊА И ВЕЖБИ

ПРВА ГОДИНА
понедељак 13:15 - 14:45 слушаоница 409

ДРУГА ГОДИНА
понедељак 11.30 -13.00 слушаоница 409
уторак 11.30 -13.00 слушаоница 512

КОНСУЛТАЦИЈЕ
уторак 13.00-14.3027
 
Окт
 
2016

Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за спровођење праксе у институту Сервантес, намењен свим студијским групама. Више детаља се налази у прилогу.26
 
Окт
 
2016

Коначни списак студената прве године налази се у прилогу26
 
Окт
 
2016

Конкурс за волонтере Belhospice је у прилогу.25
 
Окт
 
2016

Трибина Лабораторије за експерименталну психологију

РАЗОТКРИВАЊЕ БИАЛФАБЕТИЗМА

Душица Филиповић Ђурђевић

Одсек за психологију, Филозофски факултет у Новом Саду Лабораторија за експерименталну психологију, Филозофски факултет у Београду
Четвртак, 27. октобар 2016. у 15 часова.25
 
Окт
 
2016

У четвртак 27. октобра час из предмета Ваншколска педагогија ће бити у сали ЦОН-а у редовном термину од 13,15 часова.24
 
Окт
 
2016

Студенти који нису урадили уводни експеримент треба да дођу у наведеним терминима у Лабораторију за експерименталну психологију како би испунили своје предиспитне обавезе. Термини се налазе у прилогу.21
 
Окт
 
2016

Обавештавамо вас да се можете пријавити на следећи конкурс Ерасмус + програма за мобилност за размену студената и наставника: Технолошки универзитет у Кајзерслаутерну – пријава до 10.11. у 00:00 – размена студената и наставника (сви нивои студија; 031 Social and behavioural sciences)
Више информација о програму можете наћи на:
http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi21
 
Окт
 
2016

Упис постапсолвената у јесењи семестар школске 2016/2017. године обавиће се од 05.10. до 04.11.2016. године.

Приликом уписа студенти подносе:
- 1 семестрални лист
- индекс
- уплатницу са износом од 4950,00 динара на жиро рачун Факултета 840-1614666-19 са позивом на број 97 50113.21
 
Окт
 
2016

Обавештавамо студенте мастер студија да ће од 24. до 28. октобра 2016. године моћи да пријаве предмете које ће слушати и/или полагати у академској 2016/2017. години. Предмети ће се и ове године пријављивати електронским путем, у оквиру е-индекса. Сва обавештења и упутства студенти могу пронаћи на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/slusanje

Позивамо све студенте који још увек нису активирали налог за е-индекс, да то учине што пре, према упутствима на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita21
 
Окт
 
2016

Позивају се студенти који су изабрали предмет Когнитивни развој на мастер студијама да дођу на час у петак, 28.10. у 10 часова у 253. Након овог часа биће формирана група и накнадно пријављивање неће бити могуће.20
 
Окт
 
2016

Обавештавамо Вас да ће у оквиру Erazmus+ недеље, коју Фондација Темпус организује у периоду од 24. до 28. октобра, бити одржан Национални информативни дан програма Еразмус+ о могућностима за високо образовање, у среду, 26. октобра 2016. године, у свечаној сали Ректората Универзитета у Београду (Студентски трг 1, Београд) од 10.00 до 17.00 часова.

Више информација о програму можете наћи у attachment-у.20
 
Окт
 
2016

Комисија за упис је након разматрања жалби кандидата на прелиминарну ранг-листу кандидата за упис на мастер студије донела Одлуку, која се налази у прилогу.20
 
Окт
 
2016

Распоред студената прве године по Истраживачким групама налази се у прилогу.20
 
Окт
 
2016

DAAD ће представити отворене позиве за DAAD стипендије које су намењене студнетима, дипломцима и постдипломцима. Презентација ће се одржати у сали 104 у петак, 21. октобра у 15 часова.19
 
Окт
 
2016

Уводни час на мастер курсу психологије рада, Управљање променама, ће се одржати у понедељак, 24.10. у 17 часова.19
 
Окт
 
2016

Први час ће бити у четвртак, 20. октобра у 17 час у Лабораторији за психологију рада Иван Шајнбергер.18
 
Окт
 
2016

Центар за визуелну културу Балкана и Одељење за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду организују Другу академску конференцију

Критичка историја визуелног преиначавања јавних простора Београда (19-20 век)

Конференција се одржава 27-28. октобра у Београду. Програм конференције налази се у прилогу.18
 
Окт
 
2016

Трибина Лабораторије за експерименталну психологију

СТАТУС НЕУТРАЛНЕ СИТУАЦИЈЕ У ПАРАДИГМИ ГРАМАТИЧКОГ ПРИМОВАЊА

Александар Костић

Трибина Лабораторије за експерименталну психологију Одржаће се у Лабораторија за експерименталну психологију Филозофског факултета, Универзитета у Београду у четвртак, 20. октобра 2016. у 15 сати.18
 
Окт
 
2016

Позивамо вас да присуствујете међународној конференцији:Савремене миграције и друштвени развој - интердисциплинарна перспектива, која ће бити одржана на Филозофском факултету Универзитета у Београду, 21. и 22. октобра, у организацији Института за социолошка истраживања Филозофског факултета у Београду, Српског социолошког друштва, Института друштвених наука и Завода за проучавање културног развитка.
Програм конференције и књига апстраката налазе се у прилогу.18
 
Окт
 
2016

Студенти мастер студија који желе да раде на курсу Истраживања у социјалној психологији у области здравства могу да дођу у среду, 19.10. у кабинет 279 у 13 сати18
 
Окт
 
2016

Уводни час на предмету Истраживања у социјалној психологији за студенте мастер студија биће одржан у среду, 19. октобра, у 16.45ч у 210.17
 
Окт
 
2016

Пријемни испит за кандидате на мастер студијама Клиничка психологија одржаће се у уторак, 18. октобра у 9 часова у сали 210 на 2. спрату Факултета.17
 
Окт
 
2016

Пријемни испит за мастер студије психологије – истраживачки смер у допунском уписном року одржаће се у уторак 18.10.2016. од 11 часова у учионици СО4 у сутерену. Пријемни испит траје деведесет минута.

Кандидати који полажу пријемни испит треба претходно да:
- Уколико их већ немају, отворе налоге на факултетском Moodle сајту:
http://moodle.f.bg.ac.rs/
- Се упишу на курс Пријемни за мастер и докторске студије психологије:
http://moodle.f.bg.ac.rs/course/view.php?id=195 користећи шифру: istrazivaci2016
- Попуне кратак упитник са основним подацима о свом досадашњем студирању. Упитник се налази на курсу у оквиру одељка посвећеног мастер студијама:
href="http://moodle.f.bg.ac.rs/mod/questionnaire/view.php?id=990017
 
Окт
 
2016

Моле се студенти мастер студија који су заинтересовани да у овом семестру слушају курс "Когнитивни развој" код Александра Бауцала да му се јаве путем мејла (abaucal@f.bg.ac.rs) до петка 24.10.17
 
Окт
 
2016

Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за студенте свих студијских група заинтересованих за праксу на позицији ТРЕНЕР. Више детаља можете погледати у прилогу.17
 
Окт
 
2016

Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за студенте свих студијских група заинтересованих за праксу на позицији САРАДНИК У СЕКТОРУ ЗА ЉУДСКЕ РЕСУРСЕ. Више детаља можете погледати у прилогу.17
 
Окт
 
2016

Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс за студенте свих студијских група заинтересованих за праксу на позицији КАРИЈЕРНИ САВЕТНИК. Више детаља можете погледати у прилогу.17
 
Окт
 
2016

Центар за развој каријере Филозофског факултета расписује конкурс. Студенти заинтересовани за праксу на позицији ИСТРАЖИВАЧ-САРАДНИК, више детаља могу погледати у прилогу.14
 
Окт
 
2016

Уводни час на предмету Истраживања у социјалној психологији у области рада за студенте мастер студија биће одржан у четвртак, 20. октобра, у 15ч у 210.14
 
Окт
 
2016

Центар за биоетичке студије расписује конкурс за обављање стручне праксе, намењен студентима свих студијских група. Конкурс се налази у прилогу.13
 
Окт
 
2016

Обавештавамо вас да се можете пријавити на следећи конкурс Ерасмус + програма за мобилност за размену студената (основних и мастер студија):

Универзитет Пол Валери, Монпеље III – пријава до 19.10. у 23:59 – размена студената (основне и мастер студије; 0313 Psychology

Више информација о програму можете наћи на: http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi13
 
Окт
 
2016

Одељење за филозофију позива заинтересоване колеге и студенте на гостујућа предавања проф. др Мајкла Воткинса (Mihael Watkins, Auburn University). Детаљне информације су у прилогу.12
 
Окт
 
2016

Настава на предмету из Школске психологије почиње у четрвртак, 20. октобра у 15 часова у сали С02.12
 
Окт
 
2016

Уводни састанак са студентима мастер студија психологије – истраживачког смера одржаће се у петак, 14.10. у 11ч у учионици 210. Молимо студенте уписане на прву годину мастера да присуствују састанку како би добили важне информације о програму.12
 
Окт
 
2016

Обавештавамо вас да ће се уводни час на предмету Истраживања у развојној психологији, за студенте основних и мастер студија, одржати у петак 14.10.2016. године у 14:00 часова, у учионици 208. На часу ће се студенти упознати са начином рада на курсу и одабрати ментора са којим ће се договорати о даљем раду.12
 
Окт
 
2016

Први заједнички састанак са студентима на модулу Клиничка психологија одржаће се у понедељак, 17. отобра у 14 час. у сали 214.

Студенти који намеравају да прате курс из Основа конструктивистичке фацилитације треба да се јаве професору Душану Стојнову после састанка у понедељак, 17. октобра у 15 час, кабинет 257.12
 
Окт
 
2016

Уводни састанак на курсу Психолошке основе образовне политике одржаће се у среду, 12. октобра у 14 часова у сали 214.10
 
Окт
 
2016

Позивају се мастер студенти Психологије образовања и студенти који планирају да похађају курсеве Морални развој и Когнитивни развој да дођу на уводне састанка/часове у следећим терминима:

Морални развој, уторак, 11.10 у 13:15 у учионици 211

Когнитивни развој (договор око термина и нацина рада), петак, 14.10. од 15.30 до 17ч, кабинет 253 - присуство је обавезно.10
 
Окт
 
2016

Комисија за упис је након разматрања жалби кандидата на прелиминарну ранг-листу кандидата за упис на мастер студије донела Одлуку, која се налази у прилогу.10
 
Окт
 
2016

Prvi sastanak sa doktorantima (dogovor o terminu casa i nacinu rada) ce se odrzati u petak 14.10 u 17.30 do 18.30 u 253.

Prisutvo studenata koji planiraju da pohadjaju ove kureseve je obavezno.10
 
Окт
 
2016

Обавештавамо вас да се можете пријавити на следећи конкурс Ерасмус + програма за мобилност за размену студената (мастер студија) и наставника:

Универзитет у Тарту – пријава до 24.10. у 12:30 – размена студената (мастер студије; 022 Humanities - except languages) и наставника (022 Humanities - except languages)

Више информација о програму можете наћи на: http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi10
 
Окт
 
2016

Моле се докторанди који намеравају да похађају курс Социјална интеракција да се мејлом пријаве предметном наставнику, проф. Драгану Попадићу (dpopadic@f.bg.ac.rs). У мејлу треба да наведу када и где су мастерирали, као и који термини им никако не би одговарали као термини за предавања.10
 
Окт
 
2016

Уводни час на курсу Психологија музике одржаће се у уторак, 11. 10. у 15:30 у сали 210.10
 
Окт
 
2016

Студенти четврте године основних студија истраживачког смера који су заинтересовани да Праксу на истраживачком модулу обаве у Лабораторији за експерименталну психологију, треба да се јаве на mail lep@f.bg.ac.rs до 20.X 2016. године.10
 
Окт
 
2016

Отказује се час Методике наставе психологије који је требало да се одржи 12. октобра. Следећи час на предмету је у редовном термину 19. октобра у 17.30 часова.10
 
Окт
 
2016

Са задовољством Вас позивамо на RRI Tools тренинг који организује Центар за промоцију науке у сарадњи са Филозофским факултетом у Београду, 19. октобра 2016, у 10 часова, у Свечаној сали Филозофског факултета. Тренинг ће водити Катарина Анђелковић и Ђурђа Тимотијевић из Центра за промоцију науке док ће као предавачи на тренингу учествовати и др Ирис Жежељ, доценткиња на одељењу за психологију на Филозофском факултету у Београду и др Далибор Петровић, доцент на Саобраћајном факултету и предавач на мастер студијама социологије на Филозофском факултету у Београду.
Више о томе можете прочитати у прилогу.7
 
Окт
 
2016

Прелиминарна ранг-листе за упис на мастер студије су објављене у рубрици За будуће студенте – Ранг-листе – мастер (http://www.f.bg.ac.rs/buduci_studenti/master_liste), а прелиминарне ранг-листе за упис на докторске студије етнологије и антропологије и социологије налазе се у рубрици За будуће студенте – Ранг-листе – докторске (http://www.f.bg.ac.rs/buduci_studenti/doktorske_liste).

Жалбе на прелиминарну ранг-листу могу се поднети у архиви Факултета у наредних 36 сати, од тренутка објављивања прелиминарне ранг-листе (најкасније до 10.10.2016. године до 8 h).5
 
Окт
 
2016

Обавештавамо вас да се још увек можете пријавити на следећи конкурс ERASMUS + програма за мобилност за размену студената (основних и докторских студија) и наставника:

Универзитет у Гранади – пријава до 24.10. у 14:00 – размена студената (основне студије, докторске студије; све области) и наставника (све области)

Више информација о програму можете наћи на: http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi5
 
Окт
 
2016

Резултати су објављени на страни Будући студенти:
http://www.f.bg.ac.rs/buduci_studenti/master_kandidati5
 
Окт
 
2016

Резултати су објављени на страни Будући студенти:
http://www.f.bg.ac.rs/buduci_studenti/master_kandidati4
 
Окт
 
2016

Уводни часови из предмета Понашање потрошача и маркетинг ће бити у понедељак, 10. октобра у 11.30 и Селекција и процењивање запослених у уторак, 11. октобра у 13.15.4
 
Окт
 
2016

Рок за електронску пријаву предмета за слушање и полагање у академској 2016/17. години продужава се до петка 7. октобра у 13:00.3
 
Окт
 
2016

Први час из Моралног развоја за студенте мастер и основних студија одржаће се у уторак, 11.10. у 13:15, према објављеном распореду.3
 
Окт
 
2016

Од 5. октобра до 4. новембра обавиће се упис у наредну годину студирања за студенте основних студија свих студијских група. Све информације о упису можете пронаћи на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/upis3
 
Окт
 
2016

у вези са питањима дозвољеног броја ЕСПБ бодова за пријављивање у школској 2016/17 и „апсолвентским роковима“ налази се у прилогу.3
 
Окт
 
2016

Час из Методике наставе психологије ће се одржати у среду 5. октобра од 15-16.30ч у Центру за образовање наставника (ЦОН) а не како је било планирано од 17.30ч.3
 
Окт
 
2016

Studenti doktorskih studija psihologije i drugih odeljenja koja ove kurseve imaju u svom programu, koji žele da slušaju i rade na kursu Politička psihologija, ili Psihologija pomirenja i građenja mira, tokom ovog semestra (ili se još uvek dvoume da li da izaberu ove kurseve ili ne), treba da pošalju elektronsku poruku na npetrovi@f.bg.ac.rs (što pre to bolje), radi dogovora o prvom susretu na kome bi bili kratko predstavljeni kursevi, način rada i dogovor o radu.

Nebojša Petrović3
 
Окт
 
2016

Студенти четврте године психологије, клиничког смера, који желе да слушају и раде на курсу Социјална психологија у клиничкој пракси,односно Истраживања у социјалној психологији у области здравства; током овог семестра (или се још увек двоуме да ли да изаберу ове курсеве или не), треба да дођу у среду 5. октобра у 14ч. на кратко представљање курса, начина рада и договора о раду.

Небојша Петровић3
 
Окт
 
2016

Због болести наставника отказује се предавање из предмета Енглески језик 2, заказано за понедељак 03.10.2016.30
 
Сеп
 
2016

Због продужавања септембарског испитног рока, продужен је и рок за електронску пријаву предмета за слушање и полагање у академској 2016/17. години до уторка 4. октобра у 13:00.30
 
Сеп
 
2016

Пријемни испит за мастер студије психологије – модул за клиничку психологију, одржаће се у среду 5. 10. 2016. од 9:30 до 11:30 часова у учионици 101 на првом спрату.
Пријемни испит се полаже писмено.

Кандидати на пријемни испит треба да доносу пријавни листић, личну карту (пасош) и хемијску оловку.30
 
Сеп
 
2016

Пријемни испит за мастер студије психологије – модул за психологију рада, одржаће се у среду 5. 10. 2016. од 16.30 часова у учионици 104 на првом спрату. Пријемни испит траје два сата.
Пријемни испит се полаже писмено.

Кандидати на пријемни испит треба да доносу пријавни листић, личну карту (пасош) и хемијску оловку.30
 
Сеп
 
2016

Садржај пријемног испита:
Студенти ће на пријемном испиту решавати проблемске задатке из области психологије образовања. Они це добити 4-5 описа проблемских ситуација које ће анализирати и интерпретирати ослањајући се на знања из следећих тематских области:
1. Школовање и развој
2. Психолошке теорије и њихове импликације по психологију образовања
3. Мотивација и школовање
4. Метакогнитивни развој у школском контексту
5. ПИСА тестирање – резултати и импликације по образовање
6. Процена интелектуалних способности у образовном контекст
7. Индивидуализација наставе и/или израда ИОП-а за уценике "с посебним потребама"
8. Улога оцењивања за развој компетенција ученика

Списак препоручене литературе, као и сама литература, доступни су студентима у библиотеци Одељења за психологију.

Време одржавања пријемног испита: 5.10.2015. од 13 до 15 сати у сали 101.30
 
Сеп
 
2016

30
 
Сеп
 
2016

Пријемни испит за мастер студије психологије – истраживачки смер, одржаће се у среду 5.10.2016. од 10 часова у учионици 106 на првом спрату. Пријемни испит траје деведесет минута.

Кандидати који полажу пријемни испит треба претходно да:
- Уколико их већ немају, отворе налоге на факултетском Moodle сајту:
http://moodle.f.bg.ac.rs/
- Се упишу на курс Пријемни за мастер и докторске студије психологије:
http://moodle.f.bg.ac.rs/course/view.php?id=195 користећи шифру: istrazivaci2016
- Попуне кратак упитник са основним подацима о свом досадашњем студирању. Упитник се налази на курсу у оквиру одељка посвећеног мастер студијама:
href="http://moodle.f.bg.ac.rs/mod/questionnaire/view.php?id=990029
 
Сеп
 
2016

РЕЗУЛТАТИ ИСПИТА ИЗ ПСИХОЛОГИЈЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ И ПСИХОЛОГИЈЕ ДАРОВИТОСТИ У ДОПУНСКОМ РОКУ

1. Димитријевић Милена 7
2. Спасић Светлана 6
3. Павловић Александра 8
4. Цветковић Андријана 727
 
Сеп
 
2016

Резултати испита из Психологије даровитости у септембарском испитном року
Испит су положили:

Вучићевић Бојана, с оценом 10
Јанковић Лана, с оценом 8
Лаловић Саша, с оценом 627
 
Сеп
 
2016

Од ове недеље, проф.др Данијела Петровић ће држати консултације према распореду за јесењи семестар - среда у 15 часова.26
 
Сеп
 
2016

Резултати испита из Психологије интелигенције у септембарском року су у прилогу26
 
Сеп
 
2016

Због додатног испитног рока проф. др Гордана Јовановић држаће консултације у четвртак, 29. септембра од 16 до 17 сати, уместо од 11 до 12.30, како је раније објављено.
Од 1. октобра 2016. до 15. фебруара 2017. Гордана Јовановић биће на семестралном одсуству.22
 
Сеп
 
2016

Пријава испита у септембарском продуженом испитном року трајеће до петка 23. септембра до 10:00 часова. Приговори се подносе 23.септембра у време предвиђено у одлуци о испитном року.21
 
Сеп
 
2016

Обавештавају се студенти прве године 2016/17. да су на огласној табли код кабинета 109 на првом спрату истакнути спискови студената који су примљени да похадјају Италијански језик 1, Шпански језик 1, Руски језик 1, Француски језик 1 а интегрални списак за све језике ће бити објављен ускоро на сајту факултета.

Студенти су у обавези да пријаве само онај језик који им је Кабинет за стране језике одобрио приликом уписа на факултет.21
 
Сеп
 
2016

Обавештавамо студенте да ће од 21. до 30. септембра 2016. године моћи да пријаве предмете које ће слушати и/или полагати у школској 2016/2017. години. Предмети ће се и ове године пријављивати електронским путем, у оквиру е-индекса. Сва обавештења и упутства студенти могу пронаћи на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/slusanje

Позивамо све студенте који још увек нису активирали налог за е-индекс, да то учине што пре, према упутствима на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita19
 
Сеп
 
2016

Од 3. до 7. октобра обавиће се упис у наредну годину студирања за студенте мастер студија свих студијских група. Све информације о упису можете пронаћи на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/upis7
 
Сеп
 
2016

Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина, у прву годину мастер академских студија Лидерство у образовању у школској 2016/2017. години уписује 25 студената.

Студенти не подлежу плаћању школарине јер ће се програм у школској 2016/2017. реализовати у склопу Темпус пројекта Лидерство у образовању.

Додатне информације о програму, условима уписа и роковима за упис можете пронаћи у одељку Међународна сарадња - Текући пројекти
као и на: http://sr.edlead.edu.rs/ и Konkurs_master_2016.pdf8
 
Јул
 
2016

Позивамо истраживаче новије српске визуелне културе, тумаче и конзерваторе архитектонског наслеђа да се пријаве за академску конференцију Критичка историја визуелног преиначавања јавних простора Београда (XIX-XXI век) II која ће се одржати 27. и 28.10.2016. на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Организатори конференције су Центар за визуелну културу Балкана и Одељење за историју уметности. Мултидисциплинарни карактер конференције омогућава учешће посленика различитих културноисторијских, техничких и друштвених наука, као и заинтересованих постдипломаца, докторанада и независних истраживача. Објављивање зборника радова саопштених на претходној истоименој конференцији (одржаној јула 2015) планирано је за децембар 2016. год.

Тему и краћи апстракт планираног саопштења послати до 20.9.2016. на мејл секретара конференције Александре Илијевски: ailijevs@f.bg.ac.rs

До 25.9.2016. пријављени ће бити обавештени о статусу достављене теме, на основу мишљења селекционе комисије.

проф. др Александар Кадијевић

 

21
 
Јун
 
2016

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је расписало Конкурс за пријем студената високошколских установа у Републици Србији првог, другог и трећег степена студија у установе за смештај и исхрану студената за школску 2016/2017. годину.

Tекст конкурса и додатно обавештење за студенте I године студија („бруцоше“) који желе да конкуришу за смештај у школској 2016/2017. години објављени су у рубрици Студенти – Конкурси (www.f.bg.ac.rs/studenti/konkursi).

Рок за пријаву на конкурс у Студентски центар „Београд“ је:

  • за студенте I године студија од 01.09. до 15.09.2016. године (пријаве са потребном конкурсном документацијом подносе Служби смештаја у Студентском дому „Карабурма“, ул. Мије Ковачевића 7б);
  • за студенте осталих година студија од 15.09. до 31.10.2016. године;
  • за студенте другог и трећег степена студија од 01.10. до 05.11.2016. године.

 

↑↑↑