Међународна сарадња - Конкурси

КОНКУРСИ
ПРОГРАМИ

Обавештавамо Вас да је Европска комисија у другој половини децембра 2013. године објавила прве конкурсе и на свом сајту представила Водич за конкурисање за програм Еразмус+.

Једна од могућности за конкурисање јесу Заједнички мастер програми у склопу кључне активности 1, у којима могу учествовати високошколске институције из најмање три различите програмске земље, од којих једна подноси пријаву испред конзорцијума. Високошколске и друге врсте институција из Србије могу бити додатни партнери у пројектима (Србија је тренутно партнерска земља).

Пријаве се подносе Извршној агенцији (EACEA) до 27. марта 2014. године у 12 часова по бриселском времену, а финансирани пројекти почињу да се спроводе између 1. августа и 31. октобра исте године.

Грантови за ове пројекте су између два и три милиона евра. Највећи део гранта се користи за финансирање студентских стипендија. Најмање 75% стипендија за Заједничке мастер програме биће намењено кандидатима из партнерских земаља. Стипендије које се додељују студентима покриваће читав период трајања мастер програма.

Молимо Вас да детаљније информације о овој врсти пројеката програма Еразмус+, условима за учешће појединих земаља и њихових институција и условима подношења пријава потражите у Водичу за програм Еразмус+, који се може преузети на званичном сајту програма на следећем линку:

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm

Обавештавамо вас да је објављен позив за пројекте за Regional Research Promotion Programme – Western Balkans, који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а води Универзитет у Фрибургу.

Рок за пријављивање је 31.3.2014. године.

Додатне информације о пројекту можете пронаћи на http://www.rrpp-westernbalkans.net/en/research/Calls.html

Отворен је позив за PATTERNS Lectures, чији је циљ развој универзитетских курсева историје уметности, културне теорије и културних студија који имају за циљ развој скорије културне историје централне, источне и јужне Европе.

Позив је отворен до 23. фебруара 2014. године.

Додатне информације о програму можете пронаћи на: http://www.erstestiftung.org/patterns-lectures/

Обавештавамо вас да је свима заинтересованима за Програм за целоживотно учење на располагању LLP форум као место за размену информација о различитим аспектима конкурисања за пројекте, као и размену искустава са учесницима текућих пројеката.

Планирано је да LLP форум побољша проток информација о актуелним конкурсима у склопу Програма, као и да буде место за проналажење различитих информација везаних за техничке услове конкурисања, актуелне одобрене пројекте и искуства учесника.

Форуму можете приступити преко линка: http://www.llpforum.tempus.ac.rs/forum/

Обавештавамо вас да су у оквиру Erasmus Mundus Action 2 програма мобилности студената и универзитетског особља, отворени конкурси за подношење пријава за учешће у програмима размене студената, наставног и ненаставног особља.

Erasmus Mundus програм има за циљ унапређење квалитета високог образовања и међукултурног разумевања кроз сарадњу и размену између земаља чланица ЕУ и земаља Западног Балкана. Пројекти који се изводе у оквиру Акције 2 овог програма омогућавају међусобну мобилност студената на свим новоима студија, наставног и ненаставног особља партнерских институција.

У оквиру ових пројеката обезбеђене су одговарајуће стипендије за учеснике размене, а покривени су и трошкови школарине (за оне студенте који на размени бораве више од 10 месеци), трошкови пута и обавезног здравственог осигурања.

Тренутно се на Универзитету у Београду изводи пет Erasmus Mundus Action 2 пројеката: Basileus IV, JoinEU-SEE IV, EUROWEB, ERAWEB и SIGMA, а више детаља о самом програму и пројектима доступно је на следећем линку:

http://www.bg.ac.rs/sr/saradnja/erasmus-mundus/action2.php


Додатне информације о појединачним пројектима можете пронаћи на:
www.basileus.ugent.be
http://www.joineusee.eu/
http://erasmus-westernbalkans.eu/
http://portal.uw.edu.pl/web/sigma/
http://www.mrtc.mdh.se/euroweb/

ПРОЈЕКТИ

RRPP Management, који се налази на Универзитету у Фрибургу, расписао је конкурс за регионалне истраживачке пројекте. Позив је отворен за институције и истраживаче са Западног Балкана.

Рок за пријаву је 31. март 2014.

Додатне информације о пројекту:
http://www.rrpp-westernbalkans.net/en/research/Calls.html

Обавештавамо вас да је 06. јула 2011. уведена нова могућност тражења партнера преко CORDIS Partners Service, која је намењена широј јавности. Овај интерактивни сервис има за циљ да промовише изврсност, стручност и организације, да олакша потрагу за партнерима у домену истраживања и пословном сектору, те да омогући заједничко аплицирање на пројекте. Такође се промовише и подржава стварање сврсисходних мрежа и интересних група.

Препоручујемо да посетите званични CORDIS Partners Service веб сајт и упознате се са могућностима: http://cordis.europa.eu/partners/web/guest/home

Универзитетска агенција франкофоније (AUF) је објавила конкурс за финансирање франкофоних научних скупова који имају за циљ промоцију науке на француском језику и сарадњу између франкофоних универзитета.

Рок за пријаву је најкасније 3 месеца пре почетка догађаја.

За додатне информације о програму посетите www.auf.org/regions/europe-centrale-orientale/appels-d-offres/organiser-une-manifestation-scientifique-depot-d-une-demande.html

НАГРАДЕ

Француско-српска привредна комора додељује Студентску награду 2014 на тему „Како ћемо се кретати у будућности?“

Од студената се тражи да нам опишу како по њима изгледа будућност саобраћаја; која превозна средства и које нове погонске технике ћемо користити ; како замишљају урбани транспорт у будућности; на који начин ће развој саобраћаја утицати на животну средину, квалитет живота и економију? Да ли ћемо смањити емисије гасова са ефектом стаклене баште, као и зависност од увоза нафте?

Потребно је да нам студенти пошаљу рад који ће нам представити њихово виђење транспорта у будућности и у коме ће предложити одржив модел његовог развоја.

Студентска награда намењена је свим српским и страним студентима, који ће на дан 31.12.2014. године имати мање од 30 година старости, а који су уписали школску 2013/2014 при некој од институција високог образовања у Републици Србији.

Крајњи рок за подношење кандидатура је среда 23. април 2014. године.

У даљем току конкурса три кандидата усмено ће бранити свој рад пред жиријем (датум и место одржавања у Београду ће бити накнадно објављени).

Спонзори такмичења ће уручити награде у суми од:
1. награда: 1500 EUR, коју додељује „Schneider Electric“
2. награда: 1000 EUR, коју додељује „Crédit agricole“
3. награда: 500 EUR, коју додељује „Egis“

Након одлуке жирија, награде ће бити додељене ауторима, током церемоније која ће бити праћена коктелом, а коме ће присуствовати чланови ФСПК, као и главни актери из домена одрживог развоја у Србији.

СТИПЕНДИЈЕ

Владе Републике Индонезије расписала је, кроз програм владе за све пријатељске земље (DEVELOPING COUNTRIES PARTNERSHIP PROGRAM - KNB), позив за стипендирање у оквиру мастер студија за 2014. годину.

Рок за пријављивање је 11. април 2014. године.

Додатне информације можете пронаћи у Водичу за будуће кандидате. Такође, можете контактирати Амбасаду Републике Индонезије у Београду на 3635666, 3635632 или 3635633.

Обавештавамо Вас о могућностима стипендирања кратког боравка за истраживаче са високошколских установа из Србије на једном од универзитета из Коимбра групе. Програм стипендирања је намењен пре свега млађим истраживачима (до 35 година) на постдокторским студијама. На неким од универзитета постоји опција за евентуално стипендирање и кандидата са докторских студија.

Услов је да кандидати буду држављани неке од следећих земаља: Албанија, Арменија, Азербејџан, Белорусија, Босна и Херцеговина, Македонија, Грузија, Казахстан, Киргистан, Молдавија, Црна Гора, Србија, Таџикистан, Туркменистан, Украјина и Узбекистан,
као и да живе и раде на некој од високошколских институција у својој земљи.

Рок за пријаву је 31. март 2014. године.

Више информација о конкурсу можете прочитати на следећем линку: http://www.coimbra-group.eu/index.php?page=european-neighborhood

Обавештавамо вас да је Баварска омогућила добијање BAYHOST стипендија за студенте и младе научнике за летње курсеве немачког језика у 2014. години. Стипендија покрива трошкове школарине, смештаја и исхране.

Заинтересовани студенти и млади научници морају имати бар А2 знање немачког језика.

Рок за пријављивање (рок до којег је потребно да пријава стигне у BAYHOST) јесте 1. април 2014.

За додатне информације о програму посетите http://www.uni-r.de/bayhost/english/scholarships/language-courses-in-bavaria/index.html

Сви заинтересовани за постдокторска истраживања могу конкурисати за истраживачке стипендије Фондације Александар фон Хумболт за искусне истраживаче. Један од услова за конкурисање јесте да је кандидат одбранио докторат у последњих 12 година.

Конкурс је отворен током целе године.

За додатне информације о програму посетите www.humboldt-foundation.de/web/humboldt-fellowship-experienced.html

Сви заинтересовани за постдокторска истраживања могу конкурисати за истраживачке стипендије Фондације Александар фон Хумболт за младе истраживаче. За стипендије могу конкурисати кандидати који су одбранили докторат током последње четири године.

Конкурс је отворен током целе године.

За додатне информације о програму посетите www.humboldt-foundation.de/web/humboldt-fellowship-postdoc.html

Информације о програмима и стипендијама које нуде земље Европске уније и друге земље можете преузети овде.

↑↑↑