Андрагогија

Одељењске вести
27
 
Феб
 
2015

Универзитет у Београду
Филозофски факултет
05/2-07 бр. ________
03.12.2015. године

 

На основу члана 207. и 209. Статута Филозофског факултета и одлуке од 16.10.2006. године доносим

О Д Л У К У

Tоком школске 2014/2015. године на Филозофском факултету биће организовани апсолвентски испитни рокови у децембру, новембру, децембру, марту и априлу месецу.

Апсолвенти, постапсолвенти, студенти мастер и докторских студија, могу извршити пријаву испита у мартовском апсолвентском року.

Пријављивање ће се обавити oд 2.3. до 15.3.2015. године.

Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

Надокнада за пријаву испита се уплаћује најкасније 13. марта 2015. године.

Студент уплаћује надокнаду за пријаву испита најкасније 13. марта 2015. године на жиро-рачун Факултета 840-1614666-19 и лични позив на број (који је истоветан са корисничким именом за e-индекс).

Надокнада за пријаву испита се уплаћује у износу:

 • за прво и друго пријављивање испита не плаћа се надокнада;
 • 460 динара за треће и свако следеће пријављивање испита;
 • 850 динара за постапсолвенте.

Потребно је да студент уплати надокнаду у износу који одговара укупној цени свих испита које пријављује у предстојећем испитном року. Студент може уплатити и већи износ – део уплате који преостане студент ће моћи да користи за пријаву испита у наредним испитним роковима.
Укупан износ се може уплатити на једној уплатници.
Пријем уплате на рачун Факултета (највише 2 радна дана након уплате) студент ће моћи да провери у оквиру свог е-индекса.
Молимо студенте да чувају уплатнице као доказ о извршеној уплати.

Студенти који још увек нису поднели захтев за добијање налога за електронску пријаву испита могу то да учине, као и досад, у складу са упутствима на www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita

У случају проблема или недоумица у вези са електронском пријавом испита студенти се могу обратити на rdc@f.bg.ac.rs

Студенти ће 19.3.2015. године у свом е-индексу видети да ли су им одобрени предмети које су пријавили за мартовски испитни рок.

Студенти се обраћају секретару Одељења (у време рада секретара са студентима), уколико испити нису одобрени због надокнаде за полагање испита (потребно је да се поднесе на увид уплатница о надокнади за полагање испита).
Студенти се обраћају референту (шалтерска служба) од 12 до 15 часова, уколико испити нису одобрени због школарине (потребно је да се поднесу на увид уплатнице о уплаћеној школарини).

Приговори се подносе 19. марта 2015. године. Студенти су у обавези да поштују време предвиђено за приговоре. Накнадни приговори се неће уважавати.

Испити у мартовском апсолвентском року 2015. године ће се одржати од 23. до 28. марта 2015. године.

 

Продекан за наставу
Проф. др Данијела Стефановић

27
 
Феб
 
2015

26
 
Феб
 
2015

Молимо студенте докторских студија који су заинтересовани за похађање предмета Обезбеђивање квалитета школског учења и наставе да се јаве проф.др Ани Пешикан на мејл адресу apesikan@f.bg.ac.rs

 

26
 
Феб
 
2015

Клуб студената етнологије и антропологије из Београда организоваће радионицу етнографског филма у Задру. Радионица ће се одржавати од 12. до 21. маја и обухватиће кратак теоријски део, као и визуелне вежбе на којем ће учесници бити упознати са разноврсним методологијама визуелно антрополошких истраживања, након чега ће добити прилику и да оду неколико пута на терен и сниме кратак материјал на основу класичних стилова визуелних антрополога. Учесници ће тематски бити подељени у три групе. Други део радионице резервисан је за интензиван теренски рад, где ће учесници изаћи на терен и снимити материјал. Последњи дани радионице бити ће посвећени монтажи филмова. Филмови настали на радионици приказаће се последњег дана фестивала, изван такмичарске конкуренције.

Очекујемо ваше пријаве и добро дружење на мору!

Више информација о пријављивању за радионицу на линку:
http://antropop.wix.com/seffestival#!radionica--workshop/c1iud

Уколико желите више да сазнате о радионици и учешћу на СЕФ фестивалу, слободно нам пишите на: kseaff@gmail.com

 

26
 
Феб
 
2015

Позивамо вас на други међународни Студентски Етнографски Филмски (СЕФ) фестивал, који ће се одржати у Задру 22. и 23. маја 2015. године у организацији студената етнологије и културне антропологије из Задра, у сарадњи с удружењем АНТРОПОП.

Студентски Етнографски Филмски (СЕФ) фестивал има за циљ популаризацију етнографског филма и продубљивања знања на том подручју. Богати фестивалски програм обједињује предавања стручњака, трибине, радионице, пројекције студентских етнографских филмова и дискусију са ауторима филмова.

Више информација на сајту:
http://antropop.wix.com/seffestival

На СЕФ фестивалу можете учествовати на различите начине:
- презентацијом ауторског етнографског филма уз дискусију о изазовима који су пратили његов настанак,
- излагањем теоријског рада из подручја визуалне антропологије,
- учешћем на филмској радионици „Задар кроз кадар“ у организацији КСЕА из Београда
- учешћем на вежби "Soundwalk",
- као посетилац жељан знања, добрих филмова и занимљивих расправа.

 

26
 
Феб
 
2015

Уписивање оцена код доц. др Ирине Деретић из Историје филозофије Iа, Историје филозофије Iб и Увода у филозофију обавиће се у петак 27. фебруара у 18:00 часова у кабинету 361.

 

25
 
Феб
 
2015

За студенте свих нивоа студија Одељења за класичне науке и заинтересоване са других одељења одржаваће се допунски факултативни курс

Увод у општу и историјску лингвистику.

Грађа по недељама:
1. Увод. 2. Фонетика. 3. Фонологија. 4. Прозодија. 5. Морфологија. 6. Синтакса. 7. Семантика. 8. Семиологија. 9. Историјска лингвистика. 10. Термини историјске лингвистике. 11. Етимологија. 12. Ареална лингвистика и геолингвистика. 13. Језици света, и њихове породице.

Литература:
Шкиљан, Дубравко. 1985. Поглед у лингвистику. Загреб

Пријављивање је до 1. марта на: orsat.ligorio@gmail.com. Термин ће бити одређен накнадно, према могућностима пријављених.

 

23
 
Феб
 
2015

Студенти који су уписали докторске студије у јануару 2015, могу нам послати захтев за отварање е-индекса на мејл: rdc@f.bg.ac.rs

Сва упутства и појашњења у вези са е-индексом, корисничким именом и позивом на број налазе се на адреси: http://www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita23
 
Феб
 
2015

Обавештавамо вас да ће од 1. до 6. марта студенти докторских студија свих студијских група осим социологије и етнологије-антропологије моћи да пријаве предмете које ће слушати и полагати у школској 2014/2015. години. Предмети ће се и ове године пријављивати електронским путем, у оквиру е-индекса. Обавештења и упутства студенти могу пронаћи на www.f.bg.ac.rs/studenti/slusanje

Упис студената у наредну годину ДОКТОРСКИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА траје од 23.02. до 06.03.2015. године и није условљен електронском пријавом предмета за слушање и полагање у школској 2014/2015. години23
 
Феб
 
2015

23
 
Феб
 
2015

20
 
Феб
 
2015

Први час из предмета Планирање образовања одраслих биће одржан у уторак 24.02. у сали 213, у 9.15.

 

20
 
Феб
 
2015

20
 
Феб
 
2015

Испити из Историје филозофије Iа, Историја филозофије Iб и Увода у филозофију код доц. др Ирине Деретић се померају за суботу 21.2 у 18:00 у 101.

 

20
 
Феб
 
2015

Задовољство нам је да Вас позовемо да учествујете на међународној конференцији „Contemporary Issues and Perspectives on Gender Research in Adult Education. History, Philosophy, Methodology and Practice“, под окриљем Европског друштва за истраживање образовања одраслих (ESREA), која ће се одржати од 8. до 10. октобра 2015, на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

Конференцијске активности ће бити концентрисане око следећих подтема:

• Улога и статус жена у историји образовања и учења одраслих
• „Родност“ методологије (gendered methodology) у образовању и учењу одраслих
• Род и епистемологија у истраживањима образовања и учења одраслих
• Утицај хетеронорматива на идентитет истраживача/ице и његову/њену праксу
• Теорија и род у области доживотног учења
• Области истраживања рода у оквиру образовне праксе

Позивамо Вас да пошаљете своје радове у области андрагогије као и интердисциплинарних области који се баве родом и образовањем и учењем одраслих. Званични језик Конференције је енглески.

Позив за предају радова

Више информација моћете пронаћи у рубрици Међународна сарадња - Радионице, конференције, летње школе.

* * *

We kindly invite you to participate at the European Society for Research on the Education of Adults international conference Contemporary issues and perspectives on gender research in adult education. History, Philosophy, Methodology and Practice that will be held from 8th to 10th of October 2015 in Belgrade, Faculty of Philosophy.

Conference participants will address and discuss the following subtopics:

• The role and the status of women in adult education history
• Gendered methodology in adult education
• Gender and epistemology in adult education research
• Heteronormative influence on researcher identity and practice
• Theory and gender in lifelong learning
• Fields of gender research in educational practice

Papers from the field of adult education and interdisciplinary fields, dealing with gender in adult education, are welcome. The conference language is English.

Call for papers

More information is available at www.f.bg.ac.rs/en2/international_cooperation/conferences.

 

20
 
Феб
 
2015

Подела чекова за студентски кредит за новембар и децембар почеће 20.02.2015. године, Студентска служба, канцеларија бр. 1 од 12 до 15 часова.

Чекови се подижу лично, уз личну карту.

Студенти који немају менично покриће (на исплатној листи стоји НемаМП) предају уредно попуњену меницу (узети у било којој пословној банци), образац бр. 6 (Студентска служба Факултета или скинути са сајта банке), копију личне карте жиранта (ако је чипована мора бити очитана).

 

19
 
Феб
 
2015

Упис постапсолвената у пролећни семестар школске 2014/15. године обавиће се од 23.02. до 27.02.2015. године.

Приликом уписа студенти подносе:
- индекс
- уплатницу са износом од 4950,00 динара на жиро рачун Факултета 840-1614666-19 са позивом на број 97 50113.

ПРОДЕКАН ЗА НАСТАВУ
Проф. др Данијела Стефановић

 

19
 
Феб
 
2015

13
 
Феб
 
2015

11
 
Феб
 
2015

Упис студената у наредну годину ДОКТОРСКИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА за школску 2014/15. годину обавиће се од 23.02. до 06.03.2015. године према следећим условима:

На терет буџета студенти се уписују уколико су у школској 2013/14. години остварили најмање 48 ЕСПБ према наставном плану одељења на коме студирају.

Студенти који се самофинансирају плаћају школарину у зависности од укупног броја ЕСПБ који пријаве за слушање или полагање у школској 2014/15. години (пријављивање се обавља електронским путем или код секретара Одељења; обавештење о роковима и процедури пријављивања биће накнадно објављено). Прва рата приликом уписа износи 5.000,00 динара.

Студенти могу упутити молбе за мировање године продекану за наставу од 23.02. до 06.03.2015. године.

Приликом уписа студенти подносе:
- Индекс
- 2 пријавна листа ШВ-20 (преузима се са сајта www.stat.gov.rs или купује у скриптарници Факултета по цени од 10 динара за један примерак)
- Уплатница којом доказују уплаћену прву рату школарине за самофинансирајуће студенте

У вези са уписом седме године, продужетком седме године и поновним уписом видети Одлуку у прилогу.

Проф. др Данијела Стефановић
Продекан за наставу

 

11
 
Феб
 
2015

9
 
Феб
 
2015

9
 
Феб
 
2015

6
 
Феб
 
2015

Центру за породични смештај и усвојење Београд потребно је тридесет студената са свих студијских група. Можете се упознати са радом овог центра на њиховом сајту www.hraniteljstvocps.gov.rs/

Недељно ангажовање: 2-3 сата
Укупно трајање волонтирања: 6 месеци

Опис задужења:

Потребни су студенти или млади стручњаци свих профила за програм праксе помоћи у учењу деци и младима на хранитељству. Волонтирање би подразумевало индивидуални рад са децом и младима у њиховим хранитељским породицама и подршка у савладавању школског градива. Такође, пожељно је охрабривање и подстицање деце која могу имати сметње у развоју. Током праксе постоји супервизија, а на крају праксе се подноси извештај.

Услови волонтирања:
- студенти свих студијских група
- одговорност, тачност и поузданост

* * *

Заинтересовани студенти могу послати свој CV на filozofski.fakultet.czrk@gmail.com са назнаком „Пракса у Центру за породични смештај и усвојење Београд“. Рок за конкурисање 16. фебруар 2015. је године.

Ваш Центар за развој каријере Филозофског факултета

 

3
 
Феб
 
2015

Упис постапсолвената у пролећни семестар школске 2014/15. године обавиће се од 23.02. до 27.02.2015. године.

Приликом уписа студенти подносе:
- индекс
- уплатницу са износом од 4950,00 динара на жиро рачун Факултета 840-1614666-19 са позивом на број 97 50113.

ПРОДЕКАН ЗА НАСТАВУ
Проф. др Данијела Стефановић

 

2
 
Феб
 
2015

Продекан за наставу проф. др Данијела Стефановић ће примати у среду 4. фебруара од 14 до 16 часова.

 

2
 
Феб
 
2015

Задовољство нам је да Вас позовемо да учествујете на међународној конференцији „Contemporary Issues and Perspectives on Gender Research in Adult Education. History, Philosophy, Methodology and Practice“, под окриљем Европског друштва за истраживање образовања одраслих (ESREA), која ће се одржати од 8. до 10. октобра 2015, на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

Конференцијске активности ће бити концентрисане око следећих подтема:

• Улога и статус жена у историји образовања и учења одраслих
• „Родност“ методологије (gendered methodology) у образовању и учењу одраслих
• Род и епистемологија у истраживањима образовања и учења одраслих
• Утицај хетеронорматива на идентитет истраживача/ице и његову/њену праксу
• Теорија и род у области доживотног учења
• Области истраживања рода у оквиру образовне праксе

Позивамо Вас да пошаљете своје радове у области андрагогије као и интердисциплинарних области који се баве родом и образовањем и учењем одраслих. Званични језик Конференције је енглески.

Позив за предају радова

Више информација моћете пронаћи у рубрици Међународна сарадња - Радионице, конференције, летње школе.

* * *

We kindly invite you to participate at the European Society for Research on the Education of Adults international conference Contemporary issues and perspectives on gender research in adult education. History, Philosophy, Methodology and Practice that will be held from 8th to 10th of October 2015 in Belgrade, Faculty of Philosophy.

Conference participants will address and discuss the following subtopics:

• The role and the status of women in adult education history
• Gendered methodology in adult education
• Gender and epistemology in adult education research
• Heteronormative influence on researcher identity and practice
• Theory and gender in lifelong learning
• Fields of gender research in educational practice

Papers from the field of adult education and interdisciplinary fields, dealing with gender in adult education, are welcome. The conference language is English.

Call for papers

More information is available at www.f.bg.ac.rs/en2/international_cooperation/conferences.

 

2
 
Феб
 
2015

Обавештење о начину повраћаја сразмерног дела школарине који су буџетски студенти уплатили по основу пријављивања предмета за школску 2014/2015. годину

Буџетски студенти који су приликом уписа у школску 2014/2015. годину уплатили сразмерни део школарине за пријављене предмете у обиму до 70 ЕСПБ бодова, имају право да од 04. до 06. фебруара 2015. године поднесу захтев за повраћај извршене уплате, у складу са Правилником о изменама и допунама Правилника о пријављивању предмета 05/4-02 бр. 1894/1-V од 25.12.2014. године.

Захтев за повраћај уплате студенти ће подносити на посебном обрасцу, Студентској служби, без плаћања накнаде.

Студент који поднесе захтев за повраћај може да изабере да ли ће:
- сразмерни део школарине по овом основу Факултет уплатити на рачун који ће бити наведен у захтеву или
- сразмерни део школарине по овом основу Факултет пребацити у е-касу студента ради плаћања наредних пријављивања полагања испита.

У случају да се студент не определи за једну од понуђених могућности, Факултет ће после 06. фебруара 2015. године аутоматски извршити пребацивање уплаћених средстава на е-касу студента.

Студент је обавезан да уз овај захтев приложи доказ о уплати, односно уплатницу.

Факултет ће повраћај и пренос средстава на рачун извршити сукцесивно, а најкасније до краја прве недеље пролећног семестра.

Факултет ће омогућити у наредном периоду промену и допуну пријаве предмета у складу са Правилником.

Образац захтева за повраћај новца ће студенти преузимати са сајта, а налази у прилогу овог обавештења.

ПРОДЕКАН ЗА НАСТАВУ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА

Проф. др Данијела Стефановић

 

2
 
Феб
 
2015

Драге колеге,

Овим путем вас обавештавамо да ће од 1. фебруара бити отворена електронска евалуација. Молимо вас да се одазoвете у што већем броју. Мишљење студената је од пресудног значаја за било какав покушај унапређења квалитета наставе. Хвала унапред и срећно у предстојећем року!

Милица Милашиновић, студент продекан
Ана Радаковић, члан Комисије за обезбеђивање квалитета

 

30
 
Јан
 
2015

Универзитет у Београду
Филозофски факултет
05/2-07 бр. ________
30.01.2015. године

 

На основу члана 207. и 209. Статута Филозофског факултета и одлуке од 16.10.2006. године доносим

О Д Л У К У

Студенти основних, мастер и докторских студија могу извршити пријаву испита за ЈАНУАРСКИ испитни рок. Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

Пријављивање ће се обавити од 2. фебруара 2013. године закључно са 11. фебруаром 2015. године.

*Да би студент могао да пријави испит у јануарском испитном року, потребно је да измири најмање 40% школарине за текућу школску годину.

Надокнада за пријаву испита се уплаћује најкасније 6. фебруара 2015. године.

Студент уплаћује надокнаду за пријаву испита на жиро-рачун Факултета 840-1614666-19 и лични позив на број (који је истоветан са корисничким именом за e-индекс), у износу:

 • за прво и друго пријављивање испита не плаћа се надокнада;
 • 460 динара за треће и свако следеће пријављивање испита;
 • 850 динара за постапсолвенте.

Потребно је да студент уплати надокнаду у износу који одговара укупној цени свих испита које пријављује у предстојећем испитном року. Студент може уплатити и већи износ – део уплате који преостане студент ће моћи да користи за пријаву испита у наредним испитним роковима.
Укупан износ се може уплатити на једној уплатници.
Пријем уплате на рачун Факултета (највише 2-3 радна дана након уплате) студент ће моћи да провери у оквиру свог е-индекса.
Молимо студенте да чувају уплатнице као доказ о извршеној уплати.

Студенти који још увек нису поднели захтев за добијање налога за електронску пријаву испита могу то да учине, као и досад, у складу са упутствима на www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita

У случају проблема или недоумица у вези са електронском пријавом испита студенти се могу обратити на rdc@f.bg.ac.rs

Студенти ће 12.2.2015. године у свом е-индексу видети да ли су им одобрени предмети које су пријавили за јануарски испитни рок.

Студенти се обраћају секретару Одељења (у време рада секретара са студентима), уколико испити нису одобрени због надокнаде за полагање испита (потребно је да се поднесе на увид уплатница о надокнади за полагање испита).
Студенти се обраћају референту (шалтерска служба) од 12 до 15 часова, уколико испити нису одобрени због школарине (потребно је да се поднесу на увид уплатнице о уплаћеној школарини).

Приговори се подносе 12. фебруара 2015. године. Студенти су у обавези да поштују време предвиђено за приговоре. Накнадни приговори се неће уважавати.

Испити у јануарском испитном року 2015. године ће се одржати од 18.2. до 21.2.2015. године.

 

Продекан за наставу
Проф. др Данијела Стефановић

 

30
 
Јан
 
2015

Vocabulary Test 1 из предмета Енглески језик 2 биће одржан у уторак, 03.02. у слушаоници 103 у следећим терминима:
ПЕ и АН – од 19.15
ПС – од 20.05

 

30
 
Јан
 
2015

Граматички тест из предмета Енглески језик 1 биће одржан 23.02. од 11.30 у амфитеатру, у новом термину овог предмета у другом семестру.

 

30
 
Јан
 
2015

Мултидисциплинарна радионица „Јеврејска уметност и традиција“ Одељења за историју уметности Филозофског факултета у Београду биће организована осму годину за редом од 09. до 15. фебруара 2015. године. Програмом су предвиђени курсеви који се баве културном историјом јеврејског народа и то пре свега различитим аспектима јеврејске ликовне и церемонијалне уметности затим курсеви везани за хебрејску књижевност, сефардске студије као и основе јудаизма уз одабрана поглавља из јеврејске историје. Радионица полазницима пружа опште увиде и сазнања са нарочитим освртом на историју и традицију Јевреја који живе на ширем простору Балкана и Србије.

Сврха радионице је да студенте упозна са основним феноменима и специфичностима јеврејске традиције и уметности, као и да прикаже неке од приступа њихове методолошке интерпретације. У склопу зимске радионице предвиђена је посета и практична настава у Јеврејском историјском музеју, обилазак јеврејске топографије Београда и Земуна, посета богослужењу у београдској синогоги као и јеврејским гробљима. Програмом су предвиђене целодневне активности у току трајања радионице, као и учешће угледних предавача из Израела. Као и до сада, програм је намењен пре свега студентима Универзитета у Београду из области хуманистичких и друштвених наука, заинтересованим за културну историју Јевреја.

Пријаве за радионицу отворене су до 06. фебруара 2015.

Више информација можете пронаћи у рубрици Међународна сарадња - Радионице, конференције, летње школе (www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/radionice)

 

29
 
Јан
 
2015

Ванредни избори за Студентски парламент биће одржани 23. и 24. фебруара. Молимо кандидате да своје биографије и копирану прву страну индекса донесу у просторију Студентског парламента (СО5) 03. и 04. фебруара од 12 до 15 сати.

 

28
 
Јан
 
2015

28
 
Јан
 
2015

У циљу подстицања бољег успеха на студијама, развијања интересовања за научно-истраживачки и стручни рад студената, подстицања креативног и критичког мишљења, студентима основних академских студија, односно интегрисаних академских студија, Универзитет у Београду сваке године додељује награду за најбољи научно-истраживачки и стручни рад студената из сваке групације факултета, израђен у претходној календарској години.

Писмени, дипломски, семинарски и други студентски радови који представљају наставну обавезу, не могу се подносити на конкурс.

Награђени радови се штампају у посебном зборнику, чији је уредник проректор за науку и објављују се на интернет страници Универзитета.

Радови се достављају непотписани, са шифром и кратком стручном оценом факултета. Радови се достављају обавезно и у електронској форми.

У прилогу сваког рада доставља се запечаћена коверта на којој је назначена шифра рада, а у којој су подаци о аутору рада и то: име и презиме, година студија, студијски програм, контакт адреса и телефон.

Наведену документацију доставити секретарима одељења Филозофског факултета до 15. маја 2015. год.

 

23
 
Јан
 
2015

22
 
Јан
 
2015

Електронска евалуација биће отворена од 1. до 15. фебруара.
Молимо студенте свих нивоа студија да се одазову у што већем броју јер је то значајно за унапређене квалитета наставе21
 
Јан
 
2015

Oбавештавамо студенте Филозофског факултета да се поново организује

ДАН АРХИТЕКТУРЕ БЕОГРАДА – СТРУЧНА ПРАКСА
(5. јун 2015)

ПРОГРАМ РАДА

12-17.30 стручни обилазак грађевина и амбијената у оквиру следећих понуђених група:

1. Новије интерполације у Београду 1985-2015 (40 места)
2. Црквена архитектура Београда 19-20. век (40 места)
3. Амбасаде Београда (30 места)
4. Момир Коруновић, носилац националног стила у архитектури Београда (40 места)
5. Копитарева градина – архитектонско наслеђе (40 места)
6. Сецесија у архитектури Београда (30 места)
7. Трагом делатности арх. Милана Злоковића, предводника српског модернизма (30 места)
8. Индустријске зоне Београда дуж обала река Саве и Дунава (35 места)

19.00 Амфитеатар Филозофског факултета „Георгије Острогорски”, закључна експертска панел дискусија са пројекцијом, уз учешће студената: О најзначајнијем архитекти и грађевини Београда (19-21 век). Проблеми вредновања и заштите градитељског наслеђа

Групе воде респектабилни истраживачи београдске архитектуре – професори, историографи, урбанисти, пројектанти, критичари, теоретичари, конзерватори и докторанди.

Пријаве слати на мејл адресу руководиоца подухвата проф. Александра Кадијевића, управника Одељења за историју уметности: akadijev@f.bg.ac.rs

 

21
 
Јан
 
2015

Обавештавамо заинтересоване студенте основних, мaстер и докторских студија да ће се радионица „Британска уметност 19 века“ одржати на Одељењу за историју уметности крајем јуна и почетком јула 2015. године. Предавач је британска историчарка уметности Кејт Гранджуан. Настава ће се одржавати на енглеском језику, уз бесплатно учешће свих полазника. Тридесет места је загарантовано за студенте историје уметности који се најпре пријаве, а осам за заинтересоване студенте других одељења нашег факултета. На крају рада сви полазници добијају сертификат о учешћу. Пријаве слати управнику Одељења за историју уметности проф. Александру Кадијевићу на мејл адресу: akadijev@f.bg.ac.rs

 

19
 
Јан
 
2015

Драге колегинице и колеге, љубитељи визуелне антропологије и документарног филма,

Клуб студената етнологије и антропологије вас позива на пројекцију првог филма у оквиру антрополошког биоскопа. Пројекција документарног филма „Левијатан“ ће бити одржана у среду 21. јануара, у 19 часова, у учионици 105 Филозофског факултета у Београду.

Један од најзапаженијих филмова прошле године, редитеља филмова „Sweetgrass“ и „Foreign Parts“, „Левијатан“ је узбудљив документарац који вас води дубоко унутар опасног света комерцијалног риболова. Позициониран дуж огромног рибарског брода, тако да прати опасне таласе обале Нове Енглеске – управо оне воде које су некада инспирисале настанак дела „Moby Dick“ – филм бележи суров, немилосрдан свет рибара у потпуно обичним, а ипак прелепим детаљима.

Користећи арсенал камера које се слободно крећу од филмске екипе до посаде брода, кадрове који израњају из мора или оне задивљујуће из птичије перспективе, филм је истинско органско, филмско искуство.

После одгледаног филма, биће отворена дискусија.

Видимо се!

 

15
 
Јан
 
2015

Обавештавају се студенти који слушају Руски језик 2 да се предавање планирано за суботу 17.1.2015. одлаже због болести професорке.

предметни наставник
Мирјана Адамовић

 

14
 
Јан
 
2015

Молимо студенте који планирају да полажу испит из Статистике у истраживању образовања у редовном јануарском испитном року, а слушали су овај предмет претходне школске године, да се до краја јануара обавезно јаве предметним наставницима.

 

13
 
Јан
 
2015

Клуб студената етнологије и антропологије вам жели срећне празнике!

Пред вама је први број електронског часописа „Anthropost“, који је покренуо Клуб студената етнологије и антропологије (КСЕА) и који представља наставак некадашњег научног часописа „The Post“. Објављивање студентских радова и умрежавање студената и студенткиња из бивших југословенских држава основне су идеје које су покренуле редакцију да обнови студентски часопис.

Прво издање обухвата текстове из различитих друштвено-хуманистичких наука, док ће у сваком следећем броју у фокусу бити радови који могу бити добар пример студентима и студенткињама, а посебно бруцошима и бруцошкињама, за писање семинарских радова, али и помоћи свима који нису упознати са етнологијом и антропологијом да се упознају са нашом науком. „Anthropost“ је часопис који подстиче знање које треба да се дели, те је свака критика радова који су публиковани више него добродошла. Такође, позивамо и друге студентске организације да се придруже нашем пројекту и предлажу идеје, како би овај часопис имао што богатији садржај.

Линк ка часопису:
https://www.scribd.com/doc/252139503/Anthropost-1-broj
http://issuu.com/frejzerhud/docs/anthropost_final_pdf

 

13
 
Јан
 
2015

Мултидисциплинарна радионица „Јеврејска уметност и традиција“ Одељења за историју уметности Филозофског факултета у Београду биће организована осму годину за редом од 09. до 15. фебруара 2015. године. Програмом су предвиђени курсеви који се баве културном историјом јеврејског народа и то пре свега различитим аспектима јеврејске ликовне и церемонијалне уметности затим курсеви везани за хебрејску књижевност, сефардске студије као и основе јудаизма уз одабрана поглавља из јеврејске историје. Радионица полазницима пружа опште увиде и сазнања са нарочитим освртом на историју и традицију Јевреја који живе на ширем простору Балкана и Србије.

Сврха радионице је да студенте упозна са основним феноменима и специфичностима јеврејске традиције и уметности, као и да прикаже неке од приступа њихове методолошке интерпретације. У склопу зимске радионице предвиђена је посета и практична настава у Јеврејском историјском музеју, обилазак јеврејске топографије Београда и Земуна, посета богослужењу у београдској синогоги као и јеврејским гробљима. Програмом су предвиђене целодневне активности у току трајања радионице, као и учешће угледних предавача из Израела. Као и до сада, програм је намењен пре свега студентима Универзитета у Београду из области хуманистичких и друштвених наука, заинтересованим за културну историју Јевреја.

Пријаве за радионицу отворене су до 06. фебруара 2015.

Више информација можете пронаћи у рубрици Међународна сарадња - Радионице, конференције, летње школе (www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/radionice)

 

12
 
Јан
 
2015

Универзитет у Београду
Филозофски факултет
05/2-07 бр. ________
09.01.2015. године

 

На основу члана 207. и 209. Статута Филозофског факултета и одлуке од 16.10.2006. године доносим

О Д Л У К У

Tоком школске 2014/2015. године на Филозофском факултету биће организовани апсолвентски испитни рокови у октобру, новембру, децембру, марту и априлу месецу.

Апсолвенти, постапсолвенти, студенти пете, шесте, седме, осме и девете године студирања, студенти који су по истеку законског права за завршетак студија поново уписани на лични захтев, студенти мастер и докторских студија, могу извршити пријаву испита у додатном ЈАНУАРСКОМ апсолвентском року.

Пријављивање ће се обавити oд 14.01. до 20.01.2015. године.

Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

Надокнада за пријаву испита се уплаћује најкасније 16. јануара 2015. године.

Студент уплаћује надокнаду за пријаву испита најкасније 16. јануара 2015. године на жиро-рачун Факултета 840-1614666-19 и лични позив на број (који је истоветан са корисничким именом за e-индекс).

Надокнада за пријаву испита се уплаћује у износу:

 • за прво и друго пријављивање испита не плаћа се надокнада (важи за апсолвенте и студенте мастер и докторских студија; узимају се у обзир и ранија пријављивања преко испитне пријаве);
 • 460 динара за треће и свако следеће пријављивање испита (важи за апсолвенте, студенте пете, шесте, седме, осме и девете године студирања и студенте мастер и докторских студија; узимају се у обзир и ранија пријављивања преко испитне пријаве);
 • 850 динара за постапсолвенте.

Потребно је да студент уплати надокнаду у износу који одговара укупној цени свих испита које пријављује у предстојећем испитном року. Студент може уплатити и већи износ – део уплате који преостане студент ће моћи да користи за пријаву испита у наредним испитним роковима.
Укупан износ се може уплатити на једној уплатници.
Пријем уплате на рачун Факултета (највише 2 радна дана након уплате) студент ће моћи да провери у оквиру свог е-индекса.
Молимо студенте да чувају уплатнице као доказ о извршеној уплати.

Студенти који још увек нису поднели захтев за добијање налога за електронску пријаву испита могу то да учине, као и досад, у складу са упутствима на www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita

У случају проблема или недоумица у вези са електронском пријавом испита студенти се могу обратити на rdc@f.bg.ac.rs

Студенти ће 22.01.2015. године у свом е-индексу видети да ли су им одобрени предмети које су пријавили за додатни јануарски испитни рок.

Студенти се обраћају секретару Одељења (у време рада секретара са студентима), уколико испити нису одобрени због надокнаде за полагање испита (потребно је да се поднесе на увид уплатница о надокнади за полагање испита).
Студенти се обраћају референту (шалтерска служба) од 12 до 15 часова, уколико испити нису одобрени због школарине (потребно је да се поднесу на увид уплатнице о уплаћеној школарини).

Приговори се подносе 22. јануара 2015. године. Студенти су у обавези да поштују време предвиђено за приговоре. Накнадни приговори се неће уважавати.

Испити у додатном јануарском апсолвентском року ће се одржати од 26. до 30. јануара 2015. године.

 

Продекан за наставу
Проф. др Данијела Стефановић

9
 
Јан
 
2015

Позивају се сви заинтересовани студенти да учествују у оснивању Музичког клуба Филозофског факултета (МкФф) у понедељак 12.01.2015. у учионици 512 у 16:45. Том приликом ће се водити дискусија о плану и програму Клуба.

 

9
 
Јан
 
2015

Отказују се вежбе из Увода у филозофију заказане за суботу 10.01.

9
 
Јан
 
2015

8
 
Јан
 
2015

Дана 8. јануара 2015. лица која су крајем протекле године блокирала наставу на Филозофском факултету почела су поново да упадају у учионице и онемогућавају нормалан рад.

Молимо наставнике и студенте да пријаве сваки такав инцидент, како би Факултет могао да предузме одговарајуће мере.

У ту сврху, уз ово саопштење приложен је образац пријаве, коју треба имати спремну за случај инцидента и попунити је лицу места.

 

28
 
Дец
 
2014

Поштовани колегинице и колеге,

Поновно ометање или потпуно онемогућавање наставе започето у петак у 14 часова од стране које десетине милитантно настројених појединаца, од чије се активности изричито оградио Студентски парламент, настављено је и у суботу, после окупације дела зграде Факултета од стране истих појединаца у ноћи између петка и суботе. Захвалан сам свима вама који сте управу Факултета писмено или усмено обавештавали о свему што сте доживели покушавајући да држите наставу. Поводом тога се од јуче води и дискусија преко факултетске мреже у коју су укључени наставници и сарадници Факултета.

У вези с појединим мишљењима присутним у овој дискусији, молим вас да апел за „максималном лојалношћу Факултету“ који вам је упутио Декански колегијум у свом последњем саопштењу нипошто не схватите као позив да по сваку цену, па и цену безбедности студената и вас лично, покушате да држите наставу. Оне који осећају, а како следи из појединих реченица у дискусији, да би ова безбедност могла да буде угрожена, молим да не дођу на наставу, већ да о томе само обавесте управу Факултета.

Будите уверени да од самог почетка поновне блокаде Декански колегијум чини све како би обезбедио неопходне претпоставке на којима би већ током следећег радног дана законским путем било онемогућено ометање нормалног рада на Факултету.

С поштовањем,
проф. др Милош Арсенијевић, декан

 

28
 
Дец
 
2014

Ми, студенти Филозофског факултета, овим путем желимо да изразимо своје противљење опструкцији наставе до које је поново дошло на Филозофском факултету (у даљем тексту: ФФ), те да упознамо јавност са оним што се дешава у овој установи, с обзиром да су медијским простором до сада доминирали представници такозваног „Самоорганизованог студентског покрета 2014“ (у даљем тексту: ССП), који себе сматрају јединим овлашћеним да говоре у име свих студената ФФ.

Наиме, за блокаду која је успостављена у послеподневним часовима 26. децембра 2014. године гласало је свега 68 људи, за које чак и нисмо сигурни да су студенти ФФ. Показало се да су на зборовима одржаваним током блокаде која је трајала од октобра до почетка децембра суделовали студенти других факултета Универзитета у Београду, па чак и лица која уопште нису студенти, уз образложење да се факултет финансира из буџета Републике Србије који се пуни новцем пореских обвезника, те да сваки српски порески обвезник може учествовати на збору, јер се ради о трошењу његовог новца. Зато немамо разлога да верујемо да је ситуација сада ишта другачија . Уз ово, намеће се и следеће питање: ко је представнике ССП овластио да заступају вољу студената ФФ, кад већ постоји Студентски парламент ФФ, тело састављено од представника студената изабраних на непосредним и тајним изборима, са својим Пословником? Збор нема ни Пословник, ни кворум, на њему може да учествује ко год жели, те се тешко може сматрати представником воље студената ФФ. Овој последњој тврдњи само може ићи у прилог чињеница да је за последњу блокаду гласало 68 људи, а да на ФФ студира више хиљада студената.

Који су наводни разлози за обнову блокаде, према представницима ССП? Наиме, против чланова тог покрета поднет је известан број дисциплинских и шест кривичних пријава. Не улазећи у оправданост подношења тих пријава, сматрамо да постоје много бољи начини захтевања да се те пријаве повуку од ометања наставе, које је кажњиво према Правилнику о дисциплинској одговорности студената Универзитета у Београду, те се слободно може рећи да обновом блокаде чланови ССП само дају додатне разлоге за подношење нових пријава. У крајњем случају, свако има могућност и право да докаже своју невиност на суду или пред дисциплинском комисијом, тако да нам није јасно чега се чланови ССП плаше, ако заиста нису криви, као што тврде? Уосталом, једини који могу да повуку пријаве јесу њихови подносиоци, дакле, приватна лица, а не руководство ФФ, које је дужно само да по службеној дужности поведе дисциплински поступак, тако да блокада факултета ни по овом основу нема смисла.

Оно што блокаду наставе чини посебно неприхватљивом, уз чињеницу да изгубљена настава мора да се надокнади, јесте начин на који се она спроводи. Чланови ССП упадају на предавања која не похађају, најпре обавештавајући присутне професоре, асистенте и студенте да наставе нема јер је у току блокада. Ако би присутни тада одбили да напусте просторију, долазило је до крајње немилих сцена са уношењем професорима у лице, пуштањем гласне музике, звиждањем помоћу пиштаљки, вређањем свих присутних и дељењем епитета студентима као што су „фашисти“, „комуњаре“, „плаћеници управе“, „борци за асистентуре“, и слично. Нејасно је како ССП може да очекује подршку од оних које на такав начин шиканира и одузима им основно право сваког студента на свету, право на образовање, с обзиром да сигурно нисмо уписали факултет како би нам настава била ускраћена, што посебно важи за самофинансирајуће студенте, који плаћају своје високо образовање? Нејасно је и како може очекивати подршку професора којима се ускраћује право на рад? Још је мање јасно и зашто ССП шиканира управо оне за чија се права тобоже бори, студенте? Разлог због ког блокаду успешно одржава изузетно мали број људи, не већи од двадесетак у сваком тренутку, јесте њихово крајње агресивно понашање и неприхватање било чијег става осим сопственог. Питање је и ко је овластио ССП да одлучује о томе хоће ли се настава одржавати?

Других захтева немамо, осим тога да нам се омогући нормално похађање наставе, те овим путем апелујемо на управу ФФ да предузме кораке у том циљу, а у складу са законима Републике Србије, те актима Универзитета у Београду и Филозофског факултета. Апелујемо и на јавност да нас у овоме подржи.

29. децембра 2014.
Студенти Филозофског факултета Универзитета у Београду
који траже нормализацију наставе

 

26
 
Дец
 
2014

25
 
Дец
 
2014

На основу члана 6. Статута Задужбине Драгољуба Маринковића од 21.12.2011. год., Одбор Задужбине Драгољуба Маринковића, на сeдници одржаној 18.12.2014. године, расписује

Ј А В Н И П О З И В
ЗА ДАВАЊЕ ПОМОЋИ ЗА ЛЕЧЕЊЕ И НАБАВКУ МЕДИЦИНСКИХ ПОМАГАЛА СТУДЕНТИМА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

Рок за подношење пријава је од 22. децембра 2014. године до 23. јануара 2015. године.

Услови за добијање помоћи су:
• да студент студира на факултету Универзитета у Београду,
• да студент поседује неки облик хендикепа или болести,(телесно оштећење или обољење које трајно нарушава здравствено стање студента)
• да студент није старији од 28 година у тренутку подношења молбе.

Потребна документација:
• ПРИЈАВА (Образац бр. 1 – преузети (PDF) са интернет странице Универзитета у Београду – Конкурси Универзитета (http://www.bg.ac.rs/sr/univerzitet/konkursi.php) или подићи у згради Ректората, Студентски трг 1, у портирници),
• УВЕРЕЊЕ о упису одговарајуће године студија,
• MЕДИЦИНСКА ДОКУМЕНТАЦИЈА, не старија од шест месеци,
• УВЕРЕЊЕ ОД ОДГОВАРАЈУЋЕГ ЛЕКАРА СПЕЦИЈАЛИСТЕ, не старија од шест месеци
• ФОТОКОПИЈА ЛИЧНЕ КАРТЕ.

Пријаве се подносе на адресу: Универзитет у Београду, Студентски трг бр. 1 са назнаком за Јавни позив Задужбине Драгољуба Маринковића.

Додатне информације заинтересовани кандидати могу добити од Сектора за инвестиције и управљање имовином Универзитета, задужбина и фондова Универзитета, на тел: 3207-426 и на интернет страници Универзитета www.bg.ac.rs – Конкурси Универзитета.

Избор кандидата за доделу помоћи обавља Одбор Задужбине и одлуку објављује на интернет страници Универзитета www.bg.ac.rs на страници Задужбине Драгољуба Маринковића.

На одлуку о додели помоћи студент има право приговора Одбору Задужбине, у року од 8 дана од дана објављивања одлуке на интернет страници Универзитета www.bg.ac.rs на страници Задужбине Драгољуба Маринковића.

ЗАМЕНИК ПРЕДСЕДНИКА
ОДБОРА ЗАДУЖБИНЕ
Проф. др Александар Липковски

 

23
 
Дец
 
2014

Центар за развој каријере Филозофског факултета позива све студенте да у четвртак 25. децембра од 11 до 13 часова посете штанд Центра који ће се налазити на првом спрату, како би сазнали све о раду Центра, едукацијама и праксама које се планирају.

 

23
 
Дец
 
2014

Мултидисциплинарна радионица „Јеврејска уметност и традиција“ Одељења за историју уметности Филозофског факултета у Београду биће организована осму годину за редом од 09. до 15. фебруара 2015. године. Програмом су предвиђени курсеви који се баве културном историјом јеврејског народа и то пре свега различитим аспектима јеврејске ликовне и церемонијалне уметности затим курсеви везани за хебрејску књижевност, сефардске студије као и основе јудаизма уз одабрана поглавља из јеврејске историје. Радионица полазницима пружа опште увиде и сазнања са нарочитим освртом на историју и традицију Јевреја који живе на ширем простору Балкана и Србије.

Сврха радионице је да студенте упозна са основним феноменима и специфичностима јеврејске традиције и уметности, као и да прикаже неке од приступа њихове методолошке интерпретације. У склопу зимске радионице предвиђена је посета и практична настава у Јеврејском историјском музеју, обилазак јеврејске топографије Београда и Земуна, посета богослужењу у београдској синогоги као и јеврејским гробљима. Програмом су предвиђене целодневне активности у току трајања радионице, као и учешће угледних предавача из Израела. Као и до сада, програм је намењен пре свега студентима Универзитета у Београду из области хуманистичких и друштвених наука, заинтересованим за културну историју Јевреја.

Пријаве за радионицу отворене су до 06. фебруара 2015.

Више информација можете пронаћи у рубрици Међународна сарадња - Радионице, конференције, летње школе (www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/radionice)

 

22
 
Дец
 
2014

Global Talent је AIESEC-ов програм стручних пракси у иностранству који студентима и дипломцима пружа прилику за професионално искуство и лични развој у мултикултуралном окружењу радом у компанијама и институцијама широм света. У склопу програма издвајамо праксу Go Teach Russia - English у Черногорску, Русија.

Пракса подразумева предавање енглеског језика деци и ученицима. Радом на овом пројекту код самог студента подстиче се развој предавачких и презентационих вештина, комуникационих вештина и језика, као и професионални почетак предавачке каријере имплементирањем неформалних метода учења и креирањем јединственог окружења за учење за младе људе. Черногорск је највећи лука-град, велики индустријски и административни центар који обезбеђује инфраструктуру многих локалних заједница.

Радно време: 15:00-21:00
Плата: 330$
Трајање праксе: 13 недеља

Услови пријаве за праксу:
• Студенти и дипломци до 30 година
• Знање енглеског језика

Уколико желите да се додатно информишете о овој или сличним праксама, као и да се пријавите за исту, то можете учинити попуњавањем пријаве са сајту: http://globaltalents.rs/

Након пријављивања, бићете контактирани у наредних 48 сати.

Све информације можете добити и преко следећег контакта:
Никола Бокан
Потпредседник за глобални програм стручних одлазећих пракси
Моб: +381.63.14.54.484
nikola.bokan@aiesec.net

 

19
 
Дец
 
2014

Удружење студената психологије „Стимулус“ позива све заинтеесоване студенте и професоре Филозофског факултета на трибину „Бити или не бити – добре и лоше стране телесног кажњавања деце“ на којој ће учешће узети др Александар Бауцал, др Јеленa Врањешевић, др Јован Мирић и др Нада Кораћ.

Трибина ће се одржати у уторак 23. децембра са почетком у 18:30 у амфитеатру „Георгије Острогорски“.

 

16
 
Дец
 
2014

Час из предмета Трансформативно учење биће одржан 18.12. у 12 00, а Европа као друштво учења и менаџмент европских пројеката 18.12. у 13 00. Час ће бити реализован у просторијама Друштва за образовање одраслих у Коларчевој 5.

 

15
 
Дец
 
2014

Молимо студенте мастер студија који су уписани у прву, другу и трећу годину студирања у школској 2014/15. години, као и студенте који су поновo уписани, а нису пријавили предмете за слушање и полагање или само за полагање, да то, у што краћем року, ураде код секретара свог одељења.

Обавештење се односи и на студенте којима је остао само мастер рад.

 

12
 
Дец
 
2014

Обавештавамо студенте и запослене да су објављени нови конкурси за учешће у програмима и доделу стипендија. Информације се налазе у рубрици Међународна сарадња – Конкурси (http://www.f.bg.ac.rs/medjunarodna_saradnja/konkursi).

 

12
 
Дец
 
2014

Републичком заводу за социјалну заштиту (http://www.zavodsz.gov.rs) потребни су студенти завршних година и мастер студија свих студијских група.

Oпис посла:
• Активно учествовање у активностима Завода
• Могућност рада на пројектима
• Aжурирање базе

Радно време:
• Флексибилно, у договору са ментором

Период трајања праксе:
• Минимум месец дана уз могућност продужења праксе

Заинтересовани студенти могу послати CV на следећу адресу filozofski.fakultet.czrk@gmail.com са назнаком – Пракса у Републичком заводу за социјалну заштиту.

Рок за конкурисање: 22. децембар 2014. год.

 

9
 
Дец
 
2014

Час из предмета Развој курикулума и развој компетенција одржаће се у петак, 12.12. у 14 часова у Институту за педагогију и андрагогију.

 

9
 
Дец
 
2014

Обавештавамо вас да је Централноевропски универзитет (Central European University – CEU) у Будимпешти објавио конкурс за упис на мастер и докторске студије јавних политика. Више информација о програмима студија, областима истраживања и стипендијама можете пронаћи у прилогу.

 

8
 
Дец
 
2014

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ

К О Н К У Р С
за упис на мастер академске студије: Образовне политике
(студијски програм за добијање заједничке дипломе)
за школску 2014/2015. годину
(упис у летњем семестру)

Мастер академске студије из области образовних политика одговарају на потребе савременог друштва за стручњацима који ће развијати, реализовати, пратити и истраживати образовне политике на различитим нивоима образовања и учествовати у формирању нових образовних политика заснованих на подацима и професионалном знању.

Студијски програм је резултат рада на TEMPUS пројекту “Education Policy Study Programme in Serbia and Montenegro” и припремљен је у сарадњи са Универзитетом у Новом Саду, Универзитетом Црне Горе, Универзитетом у Љубљани (Словенија), Универзитетом Архус (Данска), Католичким универзитетом у Левену (Белгија), Министарством просвете и науке Републике Србије, Покрајинским секретаријатом за образовање АП Војводине, Министарством просвјете и спорта Републике Црне Горе и Центром за образовне политике из Београда.

Усклађеност студијског програма са добром праксом у европским установама обезбедиле су својим учешћем иностране партнерске установе и искусни стручњаци и истраживачи, са којима су се наставници са Универзитета у Београду и Универзитета у Крагујевцу консултовали приликом разраде курикулума.

Студије трају два семестра (60 ЕСПБ бодова). Звање које се стиче савладавањем студијског програма је мастер образовних политика. Диплому потписују ректори Универзитета у Београду и Универзитета у Крагујевцу.

Организација наставе је прилагођена студентима који су у радном односу: настава се одржава у блоковима (петак-субота-недеља). Највећи део литературе је на енглеском језику те се од студената очекује знање енглеског језика.

Детаљи студијског програма доступни су на страницама: http://www.bg.ac.rs/sr/studije/studije-uni/obraz-polit.php и www.pefja.kg.ac.rs

На студијски програм уписује се 50 студената (30 са листе пријављених на Универзитету у Београду и 20 са листе пријављених на Универзитету у Крагујевцу). Висина годишње школарине за домаће држављане износи 98.000,00 динара, а за странце 2000 евра. Школарину је могуће платити у четири рате.


Услови уписа:

На мастер академске студије Образовне политике, могу се уписати кандидати свих профила који имају завршене основне студије према ранијим прописима односно основне академске студије у четворогодишњем трајању (240 ЕСПБ), и који се активно служе енглеским језиком.

Уз пријаву на Конкурс кандидати подносе:
- диплому о завршеном факултету (са додатком дипломи, ако је издат уз диплому);
- попуњен пријавни лист (доступан на сајту Универзитета) - мотивационо писмо;
- радну биографију (CV) у Europass формату на српском језику;
- потврду о знању енглеског језика у Europass језички пасош формату на српском језику
- препоруку послодавца, наставника или друге релевантне особе.
- потврду о уплати надокнаде за трошкове конкурса.
Трошкови конкурса на Универзитету у Београду су 2.500 динара (ж.р Универзитета бр: 840-1835666-14, позив на бр. 411)

Студенти који се пријављују на Универзитет у Крагујевцу – Факултет педагошких наука у Јагодини не плаћају трошкове пријаве.

У мотивационом писму (обима не већег од 5000 словних знакова, укључујући и размак), кандидати треба да покажу претходно искуство у пољу образовних политика и образовне праксе и/или да образложе своје интересовање за образовне политике као поље истраживања и професионалног деловања.

Рангирање кандидата врши се на основу просечне оцене на претходним студијама и квалитета мотивационог писма уз узимање у обзир радне биографије, препоруке и знања енглеског језика.


КОНКУРСНИ РОКОВИ

Пријављивање кандидата за упис на прву годину мастер академских студија је од 17. новембра до 31. децембра 2014. године.

Програмски савет студија обавиће интервју са свим пријављеним кандидатима између 15. и 23. јануара 2015. године у згради Ректората Универзитета у Београду, Студентски трг бр. 1.

Кандидати подносе пријаве на следеће адресе:

Универзитет у Београду – Студентски трг 1 , 11000 Београд

Универзитет у Крагујевцу – Факултет педагошких наука у Јагодини, Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина

Универзитети објављују прелиминарну ранг листу пријављених кандидата на огласним таблама и званичним интернет страницама. Кандидат може поднети жалбу на регуларност поступка утврђеног конкурсом, или своје место на ранг листи, у року од 36 сати од објављивања прелиминарне ранг листе на Универзитету. Жалба се подноси уписној комисији студијског програма, на чији предлог Координациона комисија студијског програма доноси решење по жалби у року од 24 сата од пријема жалбе. Након одлучивања о жалби, утврђује се и објављује коначна ранг листа свих кандидата са укупним бројем бодова стеченим по свим критеријумима. Коначна ранг листа је основ за упис кандидата.

Настава на студијском програму мастер академских студија Образовне политике почиње крајем јануара 2014. год., под условом да се за упис на студије пријави најмање 16 кандидата.

За додатне информације о упису, заинтересовани кандидати могу да контактирају:

Универзитет у Београду – Ректорат, на телефон: 011 3207-466 или 011/3207-494 на адресу jasmina.jokic@rect.bg.ac.rs или marko.vasiljevic@rect.bg.ac.rs

Универзитет у Крагујевцу – Факултет педагошких наука у Јагодини, Студентска служба, на телефон: 035 223-805 или на адресу milan.lukic@pefja.kg.ac.rs

 

8
 
Дец
 
2014

Универзитет у Београду позива наставно и ненаставно особље, као и студента Универзитета у Београду да у среду, 10. децембра 2014. године у 11:30 часова, у Свечаној сали зграде Ректората Универзитета у Београду (Студентски трг бр. 1), присуствују презентацији могућности и услова стипендирања у оквиру Erasmus Mundus програма и стипендија Владе Француске:

- Erasmus Mundus JoinEU-SEE, ERAWEB и EUROWEB представиће вам Сектор за међународну и међууниверзитетску сарадњу Универзитета у Београду;
- Erasmus Mundus SIGMA Agile пројекат представиће вам гостујући презентер Пјотр Серафин са Универзитета у Варшави;
- Erasmus Mundus заједничке мастер програме представиће вам представници Tempus фондације за Србију;
- Стипендије Владе Француске представиће вам представници Амбасаде Француске и Француског института у Србији.

 

8
 
Дец
 
2014

Одељење за педагогију и андрагогију донело је одлуку да ће се организовати пријемни испит за упис на докторске студије педагогије/андрагогије.

Потребно је да кандидати, уз предају докумената за конкурс на докторске студије приложе мотивационо писмо, које ће бити основ за разговор кандидата са Одељењском комисијом која ће разматрати документацију пријављених кандидата.

Мотивационо писмо треба да садржи:
- мотиве и разлоге уписа докторских студија на Одељењу за педагогију и андрагогију на Филозофском факултету Универзитета у Београду
- наглашену ужу научну област која је сфера интересовања кандидата, предлог ментора и разлози за то
- образложену професионалну перспективу – где планирам да тражим посао.

На сајту Факултета ће накнадно бити истакнуто обавештење о дану одржавања пријемног испита.

 

7
 
Дец
 
2014

Саопштење Деканског колегијума о блокади и деблокади Филозофског факултета може се преузети ОВДЕ.5
 
Дец
 
2014

Надокнада предавања из предмета Социологија образовања обавиће се у Центру Инвентива (Дечанска 12, VI спрат) у следећим терминима:

08.12. – од 9.30 до 11.30
15.12. – од 9.30 до 11.30
19.12. – од 10.00 до 12.00
22.12. – од 9.30 до 11.30
29.12. – од 9.30 до 11.30

 

5
 
Дец
 
2014

Универзитет у Београду
Филозофски факултет
05/2-07 бр. ________
03.12.2014. године

 

На основу члана 207. и 209. Статута Филозофског факултета и одлуке од 16.10.2006. године доносим

О Д Л У К У

Tоком школске 2014/2015. године на Филозофском факултету биће организовани апсолвентски испитни рокови у децембру, новембру, децембру, марту и априлу месецу.

Апсолвенти, постапсолвенти, студенти мастер и докторских студија, могу извршити пријаву испита у децембарском апсолвентском року.

Пријављивање ће се обавити oд 08.12. до 16.12.2014. године.

Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

Надокнада за пријаву испита се уплаћује најкасније 12. децембра 2014. године.

Студент уплаћује надокнаду за пријаву испита најкасније 12. децембра 2014. године на жиро-рачун Факултета 840-1614666-19 и лични позив на број (који је истоветан са корисничким именом за e-индекс).

Надокнада за пријаву испита се уплаћује у износу:

 • за прво и друго пријављивање испита не плаћа се надокнада (важи за апсолвенте и студенте мастер и докторских студија; узимају се у обзир и ранија пријављивања преко испитне пријаве);
 • 460 динара за треће и свако следеће пријављивање испита (важи за апсолвенте и студенте мастер и докторских студија; узимају се у обзир и ранија пријављивања преко испитне пријаве);
 • 850 динара за постапсолвенте.

Потребно је да студент уплати надокнаду у износу који одговара укупној цени свих испита које пријављује у предстојећем испитном року. Студент може уплатити и већи износ – део уплате који преостане студент ће моћи да користи за пријаву испита у наредним испитним роковима.
Укупан износ се може уплатити на једној уплатници.
Пријем уплате на рачун Факултета (највише 2 радна дана након уплате) студент ће моћи да провери у оквиру свог е-индекса.
Молимо студенте да чувају уплатнице као доказ о извршеној уплати.

Студенти који још увек нису поднели захтев за добијање налога за електронску пријаву испита могу то да учине, као и досад, у складу са упутствима на www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita

У случају проблема или недоумица у вези са електронском пријавом испита студенти се могу обратити на rdc@f.bg.ac.rs

Студенти ће 18.12.2014. године у свом е-индексу видети да ли су им одобрени предмети које су пријавили за децембарски испитни рок.

Студенти се обраћају секретару Одељења (у време рада секретара са студентима), уколико испити нису одобрени због надокнаде за полагање испита (потребно је да се поднесе на увид уплатница о надокнади за полагање испита).
Студенти се обраћају референту (шалтерска служба) од 12 до 15 часова, уколико испити нису одобрени због школарине (потребно је да се поднесу на увид уплатнице о уплаћеној школарини).

Приговори се подносе 18. децембра 2014. године. Студенти су у обавези да поштују време предвиђено за приговоре. Накнадни приговори се неће уважавати.

Испити у децембарском апсолвентском року 2014. године ће се одржати од 22. до 30. децембра 2014. године.

 

Продекан за наставу
Проф. др Данијела Стефановић

5
 
Дец
 
2014

Због одржавања пријемног испита за упис на докторске студије студенти ће у четвртак, 11. децембра моћи да користе рачунарску учионицу Сутерен 4 од 9:30 до 14:30 и од 18:30 до 20 часова.

 

5
 
Дец
 
2014

5
 
Дец
 
2014

Уместо надокнађивања наставе из предмета Енглески језик 2 предвиђеног за следеће суботе:

- 06. децембар 2014. и 10. јануар 2015. са почетком у 20.15 (по распореду за понедељак)
- 13. децембар 2014 , 17. јануар и 14. фебруар 2015. са почетком у 19.15 (по распореду за уторак)

ови часови ће бити надокнађени у летњем семестру у виду блок-наставе која ће бити одржана током две или три суботе у ранијим терминима од ових предвиђених. Тачни датуми биће накнадно договорени са студентима.

предметни наставник
Ана Поповић Пецић

 

4
 
Дец
 
2014

Час из предмета Андрагогија рада биће одржан у суботу 6.12.2014. године, од 11.30 часова, у слушаоници 211.

 

3
 
Дец
 
2014

Обавештавају се студенти који слушају предмет Руски језик 1 да ће се предавање планирано за ову недељу одржати у четвртак 4.12.2014. у термину 18.30–20.00 у учионици 410.

 

3
 
Дец
 
2014

Надокнада предавања из предмета Андрагошке улоге и функција наставника биће одржане у петак, 05.12. од 16.45 часова у слушаоници 213.

 

3
 
Дец
 
2014

Испити из Социологије образовања (и за андрагоге) и Увода у социологију образовања у новембарском испитном року одржаће се 09.12. од 10:00 у кабинету 364.

 

3
 
Дец
 
2014

3
 
Дец
 
2014

Час из Увода у андрагошка истраживања за све студенте треће године андрагогије одржаће се у четвртак, 04.12.2014. у учионици 105, са почетком у 8.30.

 

3
 
Дец
 
2014

Филозофски факултет позива студенте на хитну обнову Законом и Статутом предвиђених облика студентског организовања.

За време протеста, блокаде и окупације којој је Факултет био недељама изложен, Студентски парламент као тело које би легитимно представило ставове и заступало интересе студената није се ниједном званично састао нити огласио.

Делегитимисан својим пасивним држањем и уосталом објективно онемогућен да обавља своје дужности, Студентски парламент у постојећем саставу не може адекватно одиграти своју кључну улогу у предстојећим разговорима о свим евидентираним проблемима везаним за квалитет и услове студирања на Филозофском факултету.

Зато Факултет сматра да ће се најбољи излаз из постојеће ситуације наћи у ванредним изборима за Студентски парламент. Нови састав тог тела имаће пуни легитиметет да води разговоре који нам предстоје.

 

3
 
Дец
 
2014

2
 
Дец
 
2014

Обавештавамо студенте, наставнике и сараднике Филозофског факултета да је блокада окончана и позивамо их на наставу по редовном распореду почев од среде 3. децембра у 8 часова.2
 
Дец
 
2014

Драги студенти,

Желела бих и овим путем да вас подсетим колико је важно да у време блокаде нашег факултета која је ушла у 8. недељу редовно самостално радите како бисмо на што безболнији начин надокнадили пропуштено. Наставни материјал, упутства за рад и задатке од почетка прекида наставе редовно сваке недеље постављaм на платформу Moodle (http://moodle.f.bg.ac.rs/course/category.php?id=10).
Молим вас да будете мало ажурнији у извршавању својих обавеза и урађене задатке ми достављате на адресу jvidic@f.bg.ac.rs или, још боље, лично, у време часова и консултација (кабинет 107 на првом спрату). Осим задатака које вам ја дајем, вежбајте и превод бирајући текстове из ваших студијских области.

У жељи да што пре наставимо рад у нормалним околностима,
Јасна Видић, предметни наставник

 

2
 
Дец
 
2014

Подсећамо све студенте који слушају Италијански језик 1 и Италијански језик 2 да се сва обавештења као и задаци за самосталан рад налазе на платформи Moodle, на адреси http://moodle.f.bg.ac.rs/course/category.php?id=10

 

1
 
Дец
 
2014

Час из предмета Развој курикулума и развој компетенција одржаће се у уторак, 2.12.2014. године у 13.15 часова, у Институту за педагогију и андрагогију.

 

29
 
Нов
 
2014

Декански колегијум подсећа да су сви релевантни органи Филозофског факултета и Универзитета у Београду захтевали да блокада наставе одмах престане. Надлежни органи Филозофског факултета су разговор са легитимним представницима студената условили нормализацијом рада на Факултету.

Декански колегијум оштро осуђује ескалацију насиља која се догађа последњих дана и учестале претње по безбедност свих лица као и зграде и имовине Факултета.

Још једном позивамо све актере на разумно и одговорно понашање и да имају у виду чињеницу да се квалитет и услови студирања на Филозофском факултету не могу унапредити насилним онемогућавањем наставе.28
 
Нов
 
2014

27
 
Нов
 
2014

ИАН – Међународна мрежа помоћи уз подршку немачке фондације Schüler Helfen Leben (SHL) пружа социјалну и психолошку подршку деци и младима (малолетни починиоци кривичних дела и прекршаја који имају изречену меру васпитног налога или посебну обавезу, деци и младима са асоцијалним понашањем и младима у ризику да дођу у сукоб са законом) и нуди адекватан програм усмерен на њихову рехабилитацију и ресоцијализацију као и професионално оснаживање.

Услови конкурса:
• студенти завршних година свих студијских група Филозофског факултета
• познавање рада на рачунару
• одговорност
• систематичност
• креативност

Дужности:
• помоћ у учењу и рад са рачунарима
• осмишљавање и реализација едукативних радионица
• организовање спортских и културних излета
• индивидуални рад и рад у групи

Временско трајање:
- 3 месеца уз могућност продуђења праксе
- Флексибилно радно ангажовање (најмање 2 пута недељно пo 2-3 сата)

Заинтересовани кандидати могу послати своју биографију на следећи мејл: filozofski.fakultet.czrk@gmail.com са назнаком „Пракса у ИАН-у“

Датум истека конкурса: 07.12.2014.

 

27
 
Нов
 
2014

Организацији „Лицеулице“ су потребни студенти са студијских група: социологије, психологије, филозофије, андрaгогије и педагогије. Више информација о организацији можете пронаћи на њиховом блогу liceulice.wordpress.com/about/

Недељно ангажовање: 3 сата дневно
Укупно трајање волонтирања: 3 месеца

Опис задужења:
Пракса се односи на рад са маргинализованим групама, што подразумева психолошку подршку, организовање продаје, праћење рада продаваца, као и могућност писања за часопис.

Услови волонтирања:
- студенти IV године, апсолвенти или студенти мастер студија

- студенти социологије, психологије, андрагогије, педагогије и филозофије

* * *

Заинтересовани студенти могу послати своју радну биографију на filozofski.fakultet.czrk@gmail.com са назнаком „Пракса у организацији Лицеулице“. Рок за конкурисање је 07.12.2014. године.

Ваш Центар за развој каријере Филозофског факултета

 

26
 
Нов
 
2014

У холу Факултета и на сајту Факултета (у рубрици Студенти - Конкурси, на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/konkursi) истакнута је коначна ранг-листа студената који су конкурисали за студентски дом у школској 2014/15. години.


Конкурс за студенте који припадају осетљивим друштвеним групама:

- Студенти који припадају осетљивим друштвеним групама, а налазе се испод црте, могу предати документацију у просторијама студентског парламента у периоду од 10 до 13 часова
- Студенти који су већ предали документацију када су конкурисали за дом, нека се јаве у просторије Студентског парламента у истом периоду како би и њихова документација била укључена у овај конкурс. Конкурс траје до петка (28.11.2014. године), закључно са петком.


Расподела

Списак соба ће бити достављен и објављен 28.11.2014. године.

Расподела ће се обавити у суботу 29.11.2014. године у амфитеатру Православног богословског факултета, улица Мије Ковачевића 11Б (улаз са доње стране).
- мушка расподела почиње у 11.00
- женска расподела почиње у 14.00

На расподелу је неопходно понети:
- личну карту
- индекс
- мало уверење о студирању које се купује у Савременој администрацији или у скриптарници поред Факултета. Молимo студенте да попуне ово уверење, које ће на расподели оверити стручни сарадник за студентски стандард, Ивана Павловић.(Ово уверење је неопходно сваком студенту приликом усељења у дом).

Студенти који су непосредно испод црте, такође нека дођу на расподелу у случају да неко одустане или да остане места са конкурса студената који припадају осетљивим друштвеним групама.

 

25
 
Нов
 
2014

Филозофски факултет ће у среду, 26. новембра 2014. по налогу Декана радити у ограниченом обиму који ће омогућити минимум неопходних активности. Настава и испити у Новој згради се не могу одржавати имајући у виду чињеницу да Факултет не може да гарантује безбедност лица и имовине у згради.

 

25
 
Нов
 
2014

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

На седници Савета Факултета, одржаној дана 25. новембра 2014. године, једногласно је донета следећа

ОДЛУКА

С обзиром да је због блокаде, која траје већ 45 дана, Факултет доведен у драматичну ситуацију и процењујући да је у заједничком интересу студената, наставника и осталих запослених да се блокада оконча, Савет упућује апел учесницима блокаде да је до четвртка, 27.11.2014. године, неизоставно окончају.

Савет Факултета изражава спремност да се тек након окончања блокаде настави са разговорима са легитимним представницима студената о преосталом делимично решеном захтеву, водећи рачуна о поштовању законских и статутарних одредби.

Истовремено, Савет подржава Управу у њеном настојању да у оквиру законских овлашћења нађе начин да обезбеди услове за нормалан рад Факултета и редовно одвијање наставе.24
 
Нов
 
2014

Испити из Увода у социологију образовања и Социологије образовања (за андрагоге), који је требало да буду одржани у уторак, 25.11, одлажу се до даљњег.

 

24
 
Нов
 
2014

Центар за развој каријере расписује конкурс за пријем волонтера у тим за људске ресурсе у Тризми.

Услови конкурса:
- Студент завршне године, дипломци и постдипломци свих студијских група Филозофског факултета;
- Одлично знање енглеског језика;
- Одлично знање рада на рачунару;
- Одговорност, систематичност, организованост, рад у тиму, способност рада под притиском.

Потребан број волонтера: 4

Дужности:
- Вођење рачуна о бази за људске ресурсе,
- Разврставање платних листица,
- Расподела здравствених маркица и књижица,
- Селекција кандидата,
- Организовање тестирања,
- Вођење рачуна о фајловима запослених
- Ажурирање на дневном нивоу пристигле документације
- Издавање потврда, решења за ГО и сличних докумената на захтев запосленог
- Остали послови везани за људске ресурсе

Временско трајање:
1.12.2014 – 31.12.2014.

Недељно ангажовање:
Понедељак – Петак од 9 до 17 часова

Заинтересовани кандидати могу послати своју радну биографију на следећи имејл: a href="mailto:filozofski.fakultet.czrk@gmail.com">filozofski.fakultet.czrk@gmail.com, са назнаком “Пракса у ТРИЗМИ”.

Рок за конкурисање је: уторак, 25.11.2014.

 

23
 
Нов
 
2014

У складу с израженом вољом наставника, као и студената већине одељења Филозофског факултета да се, после више недеља блокаде, наставни процес обнови у свом редовном облику и обиму, Декан Факултета је на збору у петак 21. новембра јавно констатовао да је блокада окончана и наложио да се зграда Факултета затвори до понедељка 24. новембра у 12 часова ради техничког оспособљавања за наставу.

Међутим, убрзо после Збора на којем је објављен крај блокаде, лица неизвесног идентитета и статуса насилно су продрла у зграду Факултета (притом наневши телесну повреду једноме од службеника) с изричитом намером да спрече припрему и одржавање наставе.

С обзиром на најновији развој догађаја, Декански колегијум констатује да се у овом тренутку у згради не могу обезбедити технички и безбедносни услови за боравак и рад студената, запослених и посетилаца Факултета.

Обавештавамо студенте и наставнике да ће у понедељак 24. новембра зграда Факултета остати затворена.21
 
Нов
 
2014

Обавештавамо вас да ће од 21. до 28. новембра студенти мастер студија свих студијских група и студенти докторских студија социологије и етнологије-антропологије моћи да пријаве предмете које ће слушати и полагати у школској 2014/2015. години. Предмети ће се и ове године пријављивати електронским путем, у оквиру е-индекса. Обавештења и упутства студенти могу пронаћи на www.f.bg.ac.rs/studenti/slusanje

 

20
 
Нов
 
2014

Декан Филозофског факултета позива студенте и наставнике на збор који ће се одржати у петак 21. новембра у 12 сати у дворишту Капетан Мишиног здања (улаз из улице Вука Караџића). Моле се сви студенти да обавезно са собом понесу и на захтев покажу индекс.

На збору ће се гласати о коначном прекиду блокаде и нормализовању наставе.

 

20
 
Нов
 
2014

Свим студентима који су уписали мастер студије у октобру 2014. а завршили су основне студије на Филозофском факултету и имали су отворене налоге за е-индекс, отворени су нови налози, у складу са новим бројем индекса на мастер студијама. Ови студенти могу да се улогују са новим корисничким именом и старом лозинком. Они који имају проблем са логовањем могу нам се обратити на мејл: rdc@f.bg.ac.rs

Студенти који нису завршили основне студије на Филозофском факултету, а уписали су мастер студије у октобру 2014, могу нам послати захтев за отварање е-индекса на мејл: rdc@f.bg.ac.rs

Сва упутства и појашњења у вези са е-индексом, корисничким именом и позивом на број налазе се на адреси: http://www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita

 

19
 
Нов
 
2014

Први час из предмета Развој курикулума и развој компетенција одржаће се у уторак, 25.11.2014. године у 12.00 часова, у слушаоници 213.

 

19
 
Нов
 
2014

Час из предмета Социологија образовања биће одржан у четвртак, 20.11.2014. године, у 15.00 часова у Институту за педагогију и андрагогију.

 

19
 
Нов
 
2014

Позивају се све студенткиње и студенти Филозофског факултета да дођу на састанак свог одељења у четвртак, 20. новембра у 14 часова. Окупљање је на следећим спратовима:

Први спрат – психологија и класичне науке
Други спрат – педагогија и андрагогија
Трећи спрат – социологија и филозофија
Четврти спрат – археологија и историја уметности
Пети спрат – етнологија и антропологија

Одељење за историју је одржало састанак 18. новембра.

Циљ овог састанка је да се стекне увид у мишљење студената о тренутној ситуацији. Стога је неопходно да се појавите у што већем броју како бисмо заједно одлучили о даљем току деловања.

Студентски парламент

 

18
 
Нов
 
2014

Овим путем желимо да обавестимо ширу јавност о томе због чега блокаду наставе сматрамо неприхватљивим методом студентског самоорганизовања и борбе.

Почетком јесењег семестра ове године настава на нашем Факултету је насилно спречена од стране одређеног броја наших колега. Под параваном борбе за права свих студената, ова група је злоупотребила традицију студентског самоорганизовања Филозофског факултета и од самог почетка уцењује све запослене на Филозофском факултету и све студенте истог.

Уцењујући све дуготрајнијом блокадом наставе, ова група студената насилно спречава предавања, путем друштвених мрежа упућује претње студентима који се противе блокади, континуирано кроз разне медије обмањује јавност о догађајима и развојем ситуације на Филозофском факултету.

Студенти који се противе даљој блокади наставе се позивају на тзв. зборове, на којима онда буду понижени и обесправљени, као мањина. У међувремено се кроз друштвене мреже шаљу непрестани позиви на збор и учествовање у блокади. Организују се алтернативна предавања (по избору студената који блокирају наставу), и зграда се користи за журке, турнире друштвених игара или филмске пројекције.

Док наше колеге блокирају наставу на факултету, студенти који се противе даљој блокади, а међу њима и многобројни бруцоши, суочени су са разним проблемима.

Будући да нисмо сви из Београда, блокада наставе нам значајно увећава трошкове живота и намеће нам нове, непланиране трошкове током евентуалне надокнаде предавања. Осим тога, многи од нас током летње паузе раде, што ће им овог лета, због померања семестра, бити ускраћено и чиме ће бити вишеструко финансијски оштећени. Такође, пред нама и нашим професорима су напорне целодневне надокнаде наставе, како бисмо успели да остваримо планом предвиђен програм предавања. Све ово нам драстично смањује расположиво време за друге обавезе – писање семинарских радова, припремање колоквијума и испита, и потенцијално нас кошта успеха током студија.

Бруцоши свих катедри, који су током лета нестрпљиво чекали почетак студија, на самом почетку су суочени са нападима од стране колега који блокирају Факултет, са безбројним дезинформацијама у вези рада Факултета, услова студија и студијских програма.

Током прошле недеље, у петој недељи блокаде наставе, у договору са појединим професорима смо покушали да, упркос блокади наставе, одржимо часове. Наше колеге које учествују у блокади су на све начине та предавања ометале, и уз вређање нас избацивали из сала.

Исти третман су од наших колега добили и наши професори.

У тој недељи је дошло и до два инцидента у згради Факултета, након чега је позвана полиција, која је узела изјаве од свих учесника. Упркос томе, блокада наставе није прекинута.

Наше колеге које блокирају наставу на Филозофском факултету нам понављају да је једини начин да се блокада наставе обустави да Управа испуни њихове захтеве или да их ми, који смо против, прегласамо на збору.

У гласању на зборовима учествују равноправно сви, и студенти Филозофског факултета и они који то нису.

Будући да смо ми, студенти који се противимо даљој блокади наставе, за разлику од наших колега из „самоорганизованог студентског покрета“, неорганизовани на сваки могући начин – немамо ни радне групе, ни састанке, ни циљеве и захтеве, као ни простор у којем бисмо се организовали – нама је немогуће да се организујемо и изгласамо прекид даље блокаде.

Осим тога, многи од нас не желе ни на који начин да учествују у зборовима, ни гласањем против даље блокаде наставе. Зборови, обавештени смо, трају по више сати, имају строга правила понашања, која су многима од нас потпуно непозната, и многи их сматрамо губљењем времена, нарочито уколико би наше присуство било потребно само ради додатног гласа против даље блокаде наставе.

Грубо понашање наших колега, вређања на друштвеним мрежама, насилно прекидање наставе и организовање часова „на црно“ (приликом којих смо закључани са професорима у учионицама, да наше колеге које учествују у блокади не би могле да прекину час), неуважавање нашег мишљења само зато што смо противници даље блокаде наставе, вређање и понижавање наших професора, сматрамо неприхватљивим.

Сматрамо да су нама и нашим професорима блокадом наставе нарушена бројна наша права, и као студената и као грађана ове земље.

Обраћамо се овим путем свим надлежним институцијама, Управи Филозофског факултета, али и нашим колегама који учествују и организују блокаду наставе на нашем Факултету са молбом да се иста обустави и да се свако даље насиље међу нама, студентима али и према нашим професорима, прекине.

Наш једини захтев је обустава даље блокаде наставе и нормализација рада Филозофског факултета.

 

17
 
Нов
 
2014

Први час из предмета Трансформативно учење биће одржан 25.11. у 10:30 у учионици 601, а Европа као друштво учења и менаџмент европских пројеката 25.11. у 12:30 такође у учионици 601.

 

14
 
Нов
 
2014

Сусрет професора и студената педагогије и андрагогије одржаће се у уторак, 18.11. од 13 часова у 211.

Одељење за педагогију и андрагогију

 

12
 
Нов
 
2014

Први час из предмета Професионални развој наставника у образовању одраслих одржаће се у петак, 14.11. у 15.30 часова, у кабинету 272.

 

12
 
Нов
 
2014

Консултативни час из предмета Социологија образовања биће одржан у четвртак, 13.11, у 15.00 часова у Институту за педагогију и андрагогију.

 

12
 
Нов
 
2014

Први час из предмета Модели менаџмента у образовању одржаће се у четвртак, 13.11. у 12 часова, у кабинету 267.

 

12
 
Нов
 
2014

6
 
Нов
 
2014

Уколико претпоставимо да студент након завршене прве школске године има између 48 и 60 ЕСПБ, он по овом нацрту има право да за наредну школску годину пријави 70 ЕСПБ. Уколико у тој години оствари 60 ЕСПБ, преосталих 10 ЕСПБ је бесплатно. Уколико пак опет оствари између 48 и 60 ЕСПБ, 10 ЕСПБ изнад пријављених 60 ЕСПБ му се бришу (не наплаћују се). За наредну школску годину овај студент сада може да пријави бесплатно до 60 ЕСПБ, док ће за остатак од 10 ЕСПБ, уколико буде желео да их пријави, плаћати пуну цену бода.

 

5
 
Нов
 
2014

На седници 5. новембра 2014. Декански савет Филозофског факултета потврдио је нацрт одлуке Декана од 3. новембра о условима уписа студената основних академских студија у школску 2014/15. годину:

Свим заинтересованим студентима омогућиће се поновно пријављивање предмета за текућу школску годину на обрасцу који ће бити прилагођен предстојећој одлуци.

У тој пријави посебно ће се евидентирати предмети који се пријављују у оквиру 60 еспб (категорија А), а посебно предмети који се пријављују у оквиру додатних 10 еспб (категорија Б). За студијске програме где кредитна година евентуално прелази 60 еспб, бодови преко 60 припадаће категорији А, што ће се верификовати посебном одлуком.

За категорију А важиће правила из Закона, Статута и правилника Филозофског факултета.

На категорију Б примењиваће се предстојећа одлука Декана, и то на следећи начин:
- ако студент до краја текуће школске године оствари укупно 60 ЕСПБ бодова, наредне школске године моћи ће без накнаде да пријави предмете за додатних 10 еспб;
- ако студент до краја текуће школске године оствари буџетски статус у складу са Законом али не оствари 60 или више еспб, наредне школске године моћи ће да пријави предмете за додатних 10 еспб уз плаћање пуне цене бода.

Речено се не односи на режим студија самофинансирајућих студената.

За предиспитне обавезе важиће одговарајући правилник Филозофског факултета, што значи да ће оне важити као испуњене у текућој и наредној школској години.

~ ~ ~

Дакле, нацртом одлуке предвиђа се ово:

Буџетски студент може у текућој школској години бесплатно да пријави 60 + 10 ЕСПБ.

Ако од тога буде остварио 60 или више ЕСПБ, моћи ће и наредне године бесплатно да пријави 60 + 10.

Ако буде остварио мање од 60 ЕСПБ, наредне године моћи ће бесплатно да пријави 60, док ће за додатних 10, ако буде хтео да их пријави, плаћати пуну цену бода.

 

4
 
Нов
 
2014

Универзитет у Београду
Филозофски факултет
05/2-07 бр. ________
03.11.2014. године

 

На основу члана 207. и 209. Статута Филозофског факултета и одлуке од 16.10.2006. године доносим

О Д Л У К У

Tоком школске 2014/2015. године на Филозофском факултету биће организовани апсолвентски испитни рокови у октобру, новембру, децембру, марту и априлу месецу.

Апсолвенти, постапсолвенти, студенти пете, шесте, седме, осме и девете године студирања, студенти којима је одобрен поновни упис на лични захтев, студенти мастер и докторских студија, могу извршити пријаву испита у НОВЕМБАРСКОМ апсолвентском року.

Пријављивање ће се обавити oд 10.11. закључно са 14.11.2014. године.

Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

Надокнада за пријаву испита се уплаћује најкасније 13. новембра 2014. године. Све уплате извршене након 13. новембра неће се узимати у обзир за новембарски апсолвентски испитни рок.

Студент уплаћује надокнаду за пријаву испита најкасније 13. новембра 2014. године на жиро-рачун Факултета 840-1614666-19 и лични позив на број (који је истоветан са корисничким именом за e-индекс).

Надокнада за пријаву испита се уплаћује у износу:

 • за прво и друго пријављивање испита не плаћа се надокнада (важи за апсолвенте, студенте 5-9. године студирања, поново уписане студенте и студенте мастер и докторских студија; узимају се у обзир и ранија пријављивања преко испитне пријаве);
 • 460 динара за треће и свако следеће пријављивање испита (важи за апсолвенте, студенте 5-9. године студирања, поново уписане студенте и студенте мастер и докторских студија; узимају се у обзир и ранија пријављивања преко испитне пријаве);
 • 850 динара за постапсолвенте.

Потребно је да студент уплати надокнаду у износу који одговара укупној цени свих испита које пријављује у предстојећем испитном року. Студент може уплатити и већи износ – део уплате који преостане студент ће моћи да користи за пријаву испита у наредним испитним роковима.
Укупан износ се може уплатити на једној уплатници.
Пријем уплате на рачун Факултета (највише 2 радна дана након уплате) студент ће моћи да провери у оквиру свог е-индекса.
Молимо студенте да чувају уплатнице као доказ о извршеној уплати.

Студенти који још увек нису поднели захтев за добијање налога за електронску пријаву испита могу то да учине, као и досад, у складу са упутствима на www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita

У случају проблема или недоумица у вези са електронском пријавом испита студенти се могу обратити на rdc@f.bg.ac.rs

Студенти ће 18.11.2014. године у свом е-индексу видети да ли су им одобрени предмети које су пријавили за новембарски испитни рок.

Студенти се обраћају секретару Одељења (у време рада секретара са студентима), уколико испити нису одобрени због надокнаде за полагање испита (потребно је да се поднесе на увид уплатница о надокнади за полагање испита).
Студенти се обраћају референту (шалтерска служба) од 12 до 15 часова, уколико испити нису одобрени због школарине (потребно је да се поднесу на увид уплатнице о уплаћеној школарини).

Приговори се подносе 18. новембра 2014. године. Студенти су у обавези да поштују време предвиђено за приговоре. Накнадни приговори се неће уважавати.

Испити у новембарском апсолвентском року 2014. године ће се одржати од 20. до 28. новембра 2014. године.

 

Продекан за наставу
Проф. др Данијела Стефановић

4
 
Нов
 
2014

Први час из предмета Образовни програми за родитељство и Социјална политика и образовање одраслих одржаће се у четвртак, 06.11.2014. године у 12 часова, у Институту за педагогију и андрагогију.

 

3
 
Нов
 
2014

Позивају се студенти свих студијских група Филозофског факултета на отворено предавање под називом „Емоционална писменост савременог човека“, у организацији Уније студената Филозофског факултета, а у сарадњи са организацијом Тетрактис.

Говори: др Зоран Миливојевић, психотерапеут

Предавање ће се одржати у четвртак 6. новембра 2014. у амфитеатру Филозофског факултета, у термину од 18:30 до 20:00 часова.

Број места је ограничен. Можете се пријавити на мејл milos@intelektualnevestine.rs

Предавања у оквиру пројекта Тетрактис су бесплатна и намењена најширој публици. Њихов циљ је да окупе и едукују људе који желе да раде на личном развоју и да друге подстакну да покрену ствари у свом животу.

 

3
 
Нов
 
2014

Подела чекова за студентски кредит за септембар и октобар почеће 3.11.2014. године, Студентска служба, канцеларија бр. 1 од 12 до 15 часова. Чекови се подижу лично уз личну карту.

Студентске стипендије се исплаћују путем текућег рачуна корисника отвореног у UniCredit банци.

 

31
 
Окт
 
2014

Први час из предмета Методологија истраживања образовања и учења одраслих одржаће се у среду, 05.11. године у 15 часова, у кабинету 267.

 

31
 
Окт
 
2014

Драга колегинице / Драги колега,

Наш факултет се већ недељама налази под блокадом групе студената која нам на нелегитиман и насилан начин поставља незасноване и неиспуњиве захтеве.

Валидност текућег семестра и читаве школске године сада зависи од свих нас и свакога појединачно.

Зато вас молим да у понедељак 3. новембра неизоставно дођете на наставу по важећем распореду, како бисте својим личним присуством пресудно допринели разрешењу неодрживе ситуације у којој се налазимо.

Унапред вам захваљујући,
проф. др Милош Арсенијевић, декан

 

31
 
Окт
 
2014

У четвртој недељи новембра гост Института за антику и класично наслеђе биће

Даниел Марковић,

професор Универзитета Cincinnati (Охајо, САД).

Од понедељка 24. до среде 26. новембра професор Марковић држаће, за студенте Филозофског факултета и друге слушаоце, течај на тему Римски еп и питагорејство. Тај течај ће се одвијати у просторијама Одељења за класичне науке (стара зграда Филозофског факултета, десно, други спрат), у овим терминима:

понедељак 24. новембар 11:30—13
уторак 25. новембар 13:15—14:45
среда 26. новембар 9:45—11:15

У четвртак 27. новембра у 13 часова професор Марковић ће одржати јавно предавање Наговор на филозофију као жанр грчко-римске књижевности. Предавање ће се одржати у сали »Драгослав Срејовић« (нова зграда, 108).

Наставници Одељења за класичне науке позивају заинтересоване студенте свих група и нивоа студија на припремна читања изворних текстова за предстојећи течај професора Марковића. О распореду припремних читања можете се обавестити у секретаријату Одељења за класичне науке (klf@f.bg.ac.rs, 011 2639628).

 

30
 
Окт
 
2014

Обавештавају се студенти да ће се предавање из предмета Увод у филозофију одржати од 18 часова у сали ФДС у случају да не постоје услови одржавања наставе у предвиђеној сали.

 

29
 
Окт
 
2014

На данашњој седници Савета Универзитета у Београду усвојена је одлука о утврђивању редовних услуга које обухвата накнада за школарину за једну школску годину oсновних, мастер и докторских студија на Универзитету у Београду. Члан 1. дефинише број ЕСПБ бодова у школској години (60). Члан 4. дефинише поступања у случају пријављивања већег или мањег броја бодова (увећање или умањење школарине). Усвајањем ове одлуке, чији се текст налази у продужетку, сматрамо да су отклоњене све недоумице око последњег захтева Самоорганизованог студентског протеста.

Декански колегијум Филозофског факултета

* * *

На основу члана 61. став 6. Закона о високом образовању (”Службени гласник РС”, број 76/05, 100/07-аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13 и 99/14) и чланa 40. Статута Универзитета у Београду(“Гласник Универзитета у Београду”, број 162/11-пречишћени текст, 167/12, 172/13 и 178/14), Савет Универзитета у Београду, на седници одржаној 29. октобра 2014. године, доноси

О Д Л У К У

о утврђивању редовних услуга које обухвата накнада за школарину за једну школску годину oсновних, мастер и докторских студија на Универзитету у Београду

Члан 1.

Овом одлуком утврђују се редовне услуге које обухвата школарина коју плаћају студенти за покривање трошкова студија за једну школску годину, односно за стицање 60 ЕСПБ бодова.

Члан 2.

Редовне услуге које Универзитет у Београду и факултети у саставу Универзитета пружају студенту у оквиру остваривања студијског програма, а које обухвата школарина јесу:

1. Сви облици наставе предвиђени студијским програмом;
2. Све предиспитне обавезе предвиђене студијским програмом;
3. Најмање двe пријаве испита;
4. Пријава, израда и одбрана завршног рада на свим нивоима студија;
5. Услуге библиотеке и читаонице;
6. Административни трошкови за упис школске године и овере семестра- триместра;
7. Остале услуге предвиђене општим актом факултета и Универзитета.

Члан 3.

Школарина се утврђује у висини која покрива накнаду трошкова за:

1. Услуге које Универзитет и факултети пружају студенту у оквиру остваривања студијског програма у току једне школске године: предавања, вежбе, практикуме, семинаре, консултације и друге облике наставе предвиђене студијским програмом, колоквијуме, најмање две пријаве испита, услуге библиотеке и читаонице, истраживачки рад на докторским студијама, менторство и стручну помоћ при изради завршних радова, одбрану завршних радова и др.
Ова накнада покрива део зарада наставника, сарадника, гостујућих предавача и других учесника у настави, њихово научно и стручно усавршавање као и трошкове неопходне за извођење практичне наставе и самосталног експерименталног рада.
2. Опште материјалне трошкове Универзитета и факултета: електрична енергија, грејање, комуналне услуге, услуге комуникација, трошкови финансирања студентских организација и такмичења и други трошкови који нису у целини покривени из средстава буџета.
3. Редовно обнављање и одржавање електронске опреме, софтвера и електронске подршке (интернет, рачунарске лабораторије, трошкови софтвера за откривање плагијата, итд.) неопходних за модерно извођење наставе на Универзитету и факултетима.
4. Набавку уџбеника, научне и стручне литературе и часописа за библиотеке факултета који су неопходни за припремање испита, студентске радове и научна истраживања, као и трошкове приступа електронским базама података, итд.
5. Инвестиционо и текуће одржавање које није у целини покривено из средстава буџета.
6. Акредитацију студијских програма, Универзитета и факултета који нису покривени из средстава буџета.
7. Научно-истраживачки и стручни рад за подизање квалитета студија. 8. Део трошкова за функционисање и реализовање активности Универзитета у Београду (међународна сарадња, јединствени информациони систем, издавање диплома, итд.).
9. Услуге за рад административно стручних служби Универзитета и факултета. 10. Друге трошкове од значаја за успешно реализовање наставе.

Школарина не покрива накнаду за трошкове репрезентације и угоститељских услуга, трошкове донација непрофитним и другим институцијама, отпремнине запосленима приликом одласка у пензију и издатке за издавачку делатност. Наведени расходи покривају се из других сопствених прихода Универзитета и факултета.

Члан 4.

У случају када студент уписује више или мање од 60 ЕСПБ бодова у току школске године, школарина се увећава или умањује сразмерно уписаном броју ЕСПБ бодова.

Члан 5.

Универзитет и факултети за административне и друге трошкове који нису обухваћени школарином могу наплаћивати само накнаде у висини коју је одобрио Савет Универзитета, односно факултета и то за:
1. Уписнину (административни трошкови првог уписа на студијски програм)
2. Издавање дипломе,
3. Пријављивање испита које није обухваћено школарином,
4. Пријављивање испита по истеку рока за пријављивање,
5. Издавање уверења о положеним испитима,
6. Полагање испита пред комисијом на захтев студента,
7. Промену студијског програма/студијске групе,
8. Промену теме или промена ментора за завршни рад,
9. Пријаву изборних предмета после утврђеног рока,
10. Промену изборног предмета,
11. Накнадно поништавање испита,
12. Накнадну оверу семестра-триместра,
13. Признавање испита са других факултета,
14. Издавање дупликата индекса или дипломе,
15. Давање исписница,
16. Друге сличне ванредне услуге на захтев студената.

Максималне висине накнада за услуге из става 1. овог члана усаглашаваће се на нивоу групација факултета или целог Универзитета у Београду.

Члан 6.

Савет Универзитета, односно факултета у његовом саставу, обавезан је да утврди измене школарине и ценовника услуга за наредну школску годину и јавно их објави најкасније четири месеца пре почетка нове школске године.

Члан 7.

Ова одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Гласнику Универзитета у Београду“.

ПРЕДСЕДНИК САВЕТА
Проф. др Живослав Тешић, с.р.

 

29
 
Окт
 
2014

Упис се продужава до 7. новембра.

Проф. др Данијела Стефановић
Продекан за наставу Филозофског факултета

 

29
 
Окт
 
2014

Студенти уписани у прву годину основних студија школске 2010/2011. године задржавају право да се финансирају из буџета у школској 2014/2015. години уколико су у школској 2013/2014. години били на буџетском финансирању.

Проф. др Данијела Стефановић
Продекан за наставу Филозофског факултета

 

28
 
Окт
 
2014

Драги студенти и студенткиње Филозофског факултета,

У среду, 5. новембра у 17.30 часова, у учионици Одељења за класичне науке (Стара зграда), одржаће се аудиција за избор осам глумаца и глумица. Радимо Плаутовог Лажу, у преводу Војина Недељковића и адаптацији Гордана Маричића.

Треба да припремите (по властитом избору):

1. монолог (краћи)
2. песму
3. имитацију
4. певање и плесање је добродошло, али није неопходно.


Видимо се,

Гордан Маричић
Орсат Лигорио
Маријана Несторов
Сандра Шћепановић

 

27
 
Окт
 
2014

Драге колегинице и колеге, Клуб студената археологије организује излет 8. новембра на изложбу „Египатски фараони“, у Сегедину у Мађарској. Пријаве су до четвртка 30. октобра. Више информација на 065 6077 975. Контакт особа Марија.

 

27
 
Окт
 
2014

У оквиру Паробродирања – сарадње комуникацијске агенције McCann Београд и Установе културе Стари Град „Пароброд“ – крајем октобра ове године планирамо одржавање „Отвореног дана“ за студенте београдских факулетета.

Идеја догађаја је да се свим заинтересованим младим људима, студентима београдских факулетета, на директан и отворен начин приближи област адвертајзинга, маркетинга и комуникација, те да се из прве руке упознају са специфичностима рада у овим индустријама, а посебно у агенцији McCann Београд као једној од водећих агенција нашег региона.

Жеља нам је да позовемо студенте који у свом будућем школовању и раду желе да се баве тржишним комуникацијама, да у директном контакту кроз разговор са представницима различитих сектора агенције сазнају све оно што их занима. Уједно, то ће бити прилика за њих да у случају да су заинтересовани за праксу у агенцији, на лицу места сазнају детаљиње о могућностима овог вида стручног усавршавања, као и да евентуално предају свој CV или портфолио.

Са студентима ће разговарати људи на сениор позицијама из сектора креативе (дизајн и копирајтинг), продукције (принт, аудио-визуелна продукција, евент менаџмент), дигитала, PR-а, client service (акунти и вође пројекта) као и представници HR одељења.

OPEN DAY ће се одвијати 30.10.2014.године од 16 до 19 часова, у просторијама УК Пароброд, Капетан Мишина 6а.

 

24
 
Окт
 
2014

Одлуком донесеном на седници 23. октобра 2014. Наставно-научно веће Филозофског факултета обавезује наставнике и позива студенте да редовно долазе на наставу. Веће упозорава да, ако би потрајало садашње стање блокаде Факултета, настава изгубљена у зимском семестру ове школске године више не би могла да се надокнади у складу с одредбама одговарајућих општих аката Факултета. Тиме би била угрожена регуларност семестра и читаве школске године.

Ради безбедности студената, радника и посетилаца Филозофског факултета, од суботе 25. октобра важиће обавеза контроле индекса на улазу у зграду Факултета у Чика Љубиној 18-20. Контролу ће спроводити службеници Факултета.

 

22
 
Окт
 
2014

Први сусрет са студентима који су уписали мастер студије андрагогије обавиће се у понедељак, 27.10, у 12.30 часова, у Институту за педагогију и андрагогију.

 

20
 
Окт
 
2014

На самом почетку ове школске године Филозофски факултет се суочио са протестном блокадом наставе од стране једне групе студената. Тај протест везан је за четири захтева који су стављени пред управу Факултета.

Декански колегијум, Декански савет и друга тела Факултета у више наврата су разматрали постављене захтеве и водили разговоре с представницима студената. О свему што је Факултет притом видео као могућа решења студенти и јавност обавештени су низом саопштења.

Одлукама донесеним у складу с недавним препорукама надлежног министарства и ставовима Сената Универзитета, Филозофски факултет је учинио све што је под важећим нормативним и стварним условима могуће да се нашим студентима обезбеди ефикасно и квалитетно студирање. Од постављених захтева три су решена: студентима уписаним 2006. године омогућено је да наставе студирање по статуту из 2006; омогућено је да се сваки испит бесплатно пријављује по двапут (уместо по једанпут, као досад); буџетско финансирање пете године студирања биће омогућено одлуком Владе РС по препоруци Министарства. Што се тиче четвртог захтева, да се буџетским студентима омогући бесплатно пријављивање преко 60 ЕСП бодова, он је испуњен за студенте који у претходној школској години остваре 60 бодова.

Декански савет Филозофског факултета сматра да тиме престаје сваки разлог за даљу блокаду наставе. Стога ће се почев од уторка 21. октобра на Факултету обезбедити технички услови за редовну наставу.

Свака даља опструкција наставних и других активности биће санкционисана вођењем дисциплинских, прекршајних или кривичних поступака против појединаца који буду противзаконито ометали рад Факултета.

Декански савет позива наставнике и студенте Филозофског факултета да у уторак 21. октобра наставе с редовним одржавањем и похађањем часова на свим нивоима студија.

 

16
 
Окт
 
2014

Образац 1а за продужетак студентског кредита или стипендије можете подићи у Студентској служби, канцеларија бр. 1, од 12 до 15 часова.

 

15
 
Окт
 
2014

У четвртак 16. октобра шалтери Студентске службе и канцеларија број 1 ће радити од 10 до 12:30 часова.

 

14
 
Окт
 
2014

Студенти могу упутити молбе за ослобађање или умањење школарине Савету Факултета до 15. новембра 2014. године са документацијом о материјалном стању и биографијом. Одлуку о ослобађању или умањењу школарине Савет Факултета доноси најкасније до 30. новембра 2014. године. Ти студенти су у обавези да упишу академску 2014/15. годину у предвиђеном року и да након тога упуте молбу Савету Факултета.

Молбе се предају у Архиви Факултета, на првом спрату, сваким радним даном од 10 до 15 часова.

 

13
 
Окт
 
2014

Прелиминарна ранг-листе за упис на мастер студије су објављене у рубрици За будуће студенте – Ранг-листе – мастер (www.f.bg.ac.rs/buduci_studenti/master_liste), а прелиминарне ранг-листе за упис на докторске студије етнологије и антропологије и социологије налазе се у рубрици За будуће студенте – Ранг-листе – докторске (http://www.f.bg.ac.rs/buduci_studenti/doktorske_liste). Жалбе на прелиминарну ранг-листу могу се поднети у архиви Факултета у наредних 36 сати, од тренутка објављивања прелиминарне ранг-листе.

 

13
 
Окт
 
2014

10
 
Окт
 
2014

Обавештавамо вас да ће током уписа, од 13.10. до 31.10.2014. године од 12 до 15 часова, бити отворен шалтер број 5 Одсека за студентске послове. На овом шалтеру ће се вршити оверавање стандардних уверења на обрасцу који се купује у књижари (за дечји додатак, здравствено осигурање, повлашћену вожњу, породичну пензију).

На овом шалтеру ће се преузимати захтеви за поновни упис студената којима је престао статус студента 30.09.2014. године. Захтеви се попуњавају у два примерка и подносе одговарајућем референту за упис који ће се обавити од 20.10. до 31.10.2014. године од 12 до 15 часова.

 

10
 
Окт
 
2014

Oбавештавамо вас да ће током уписа, од 13.10. до 31.10.2014. године, студенти добијати бројеве у холу Факултета пола сата пре отварања шалтера у 12 часова. Дневно ће се делити 80 бројева по сваком референту.

 

10
 
Окт
 
2014

Untitled Document

          На основу члана 207.и 209. Статута Филозофског факултета у Београду, доносим

 

О Д Л У К У

О УСЛОВИМА СТУДИРАЊА И УСЛОВИМА  УПИСА У ШКОЛСКУ 2014/2015. ГОДИНЕ ЗА СТУДЕНТЕ УПИСАНЕ НА ПРВУ ГОДИНУ СТУДИЈА ЗАКЉУЧНО СА ШКОЛСКОМ 2005/2006. ГОДИНОМ

 

1.

Студент уписује наредну годину или обнавља упис у исту годину студија најкасније до 31.октобра 2014. године према утврђеном распореду уписа.

2.

Студент приликом уписа године уписује јесењи и пролећни семестар.

3.

Студент има право да заврши студије најкасније до 30.09.2016. године по наставном плану по коме је уписао школску 2005/2006. годину.

4.

Студент који се финансира из буџета има право да у току школовања понови две различите године студија.

5.

Студент нема право да настави студије у статусу студента који се финансира из буџета ако је у току школовања више од два пута поновио две различите године студија.
Студент који плаћа школарину нема право да настави студије у статусу студента који се финансира из буџета ако је у претходној години обновио упис у исту годину студија.

6.

Студент који плаћа школарину, а испуни услов за упис у наредну годину студија у току једне школске године, стиче право да настави студије у оквиру броја студената који се финансирају из буџета под условом да у току школовања није више од два пута поновио две различите године.

7.

Студент коме је истекао апсолвентски стаж у трајању од 12 месеци је у обавези да упише постапсолвентски стаж.

8.

Студент који није регулисао своје обавезе у школској 2013/2014. години обавезан је да плати све неплаћене рате школарине, односно трошкове студија за обновљену годину или годину у којој има право на мировање.

9.

Студент који се исписао или није уписао претходну годину може наставити студије на основу одлуке одељења. Студенту се може одобрити наставак студија уз уплату школарине за упис наредне године. Студент прелази на студијски програм по коме је организована настава одговарајуће године студија у текућој години.

10.

Постапсолвент који није редовно уписивао постапсолвентски стаж од школске 2003/2004. године обавезан је да плати све заостале накнаде за упис постасполвентског стажа, по ценовнику који важи у моменту уплате.

11.

Студенту се може одобрити мировање права и обавеза и у случају школовања у иностранству. Студент је обавезан да уз молбу приложи потврду иностране образовне институције о периоду и обиму похађања наставе у иностранству.

 

Проф. др Данијела Стефановић
Продекан за наставу Филозофског факултета

У прилогу је одлука о начину и роковима уплате рата школарине.

 

10
 
Окт
 
2014

Упис студената ОСНОВНИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА у школску 2014/15. годину обавиће се од 13. до 31. октобра 2014. године према следећим условима:

На терет буџета студенти се уписују уколико су у школској 2013/14. години остварили најмање 48 ЕСПБ према наставном плану одељења на коме студирају. Студенти који се самофинансирају плаћају школарину у зависности од укупног броја ЕСПБ који пријаве за слушање или полагање у школској 2014/15.години. Студенти могу упутити молбе за мировање године Продекану за наставу до 13. до 24. октобра 2014. године.

Студенти који су у школској 2013/14. години уписали осму годину студирања, могу да се обрате Декану са молбом за упис у девету годину уколико им је до завршетка студија остало до 30 ЕСПБ (потребно је приложити уверење о положеним испитима). Молбе се предају у архиви, I спрат, до 30.09.2014. године од 10 до 15 часова.

Студенти могу упутити молбе за ослобађање или умањење школарине Савету Факултета до 15. новембра 2014. године са документацијом о материјалном стању и биографијом. Одлуку о ослобађању или умањењу школарине Савет Факултета доноси најкасније до 30. новембра 2014. године. Ти студенти су у обавези да упишу академску 2014/15. годину у предвиђеном року и да након тога упуте молбу Савету Факултета.

Приликом уписа студенти поднесе:
- Индекс
- 2 пријавна листа ШВ-20 ( преузима се са сајта www.stat.gov.rs или купује у скриптарници Факултета по цени од 30 динара за један примерак)
- Уплатница којом доказују уплаћену прву рату школарине за самофинансирајуће студенте

Проф. др Данијела Стефановић
Продекан за наставу

 

9
 
Окт
 
2014

Студенти који имају право да се поново упишу на исти или слични студијски програм, без полагања пријемног испита, на лични захтев уз признавање положених испита у складу са чланом 89б. измена и допуна Статута Универзитета и одлука продекана за наставу 05/2-7 бр. 1368/1, 05/2-7 бр. 1368/2 и 05/2-7 бр. 1368/3 од 01.10.2014. године, могу да се упишу од 20. до 31.10.2014. године на шалтерима Студентске службе од 12,00 до 15,00 часова.

Студенти из става 1. ове одлуке су обавезни да преузму захтев за поновни упис на шалтеру 5 Студентске службе у периоду од 13. до 31.10.2014. године од 12,00 до 15,00 часова. Захтеви се попуњавају у два примерка и подносе одговарајућем референту Студентске службе приликом уписа.

Студенти из става 1. ове одлуке су обавезни да заврше студије које су уписали у следећим роковима:

студенти основних студија којима је до завршетка студија преостало:
- до 60 ЕСПБ бодова, у року од две школске године;
- до 120 ЕСПБ бодова, у року од четири школске године;
- до 179 ЕСПБ бодова, у року од шест школских година.

ПРОДЕКАН ЗА НАСТАВУ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА
Проф. др Данијела Стефановић

 

8
 
Окт
 
2014

Молбе за промену пријаве предмета за слушање и/или полагање у текућој школској години се не наплаћују. Студентима који су уплатили таксу у висини од 500 динара новац ће бити пребачен у касу за пријаву испита.

Уз извињење због насталог неспоразума и произашлих неугодности,
срдачно,
проф. др Данијела Стефановић
продекан за наставу

 

7
 
Окт
 
2014

Универзитет у Београду
Филозофски факултет
05/2-07 бр. ________
06.10.2014. године

 

На основу члана 207. и 209. Статута Филозофског факултета и одлуке од 16.10.2006. године доносим

О Д Л У К У

Tоком школске 2014/2015. године на Филозофском факултету биће организовани апсолвентски испитни рокови у октобру, новембру, децембру, марту и априлу месецу.

Апсолвенти, постапсолвенти, студенти мастер и докторских студија, могу извршити пријаву испита у ОКТОБАРСКОМ апсолвентском року.

Пријављивање ће се обавити oд 07.10. закључно са 15.10.2014. године.

Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

Надокнада за пријаву испита се уплаћује најкасније 13. октобра 2014. године. Све уплате извршене након 13. октобра неће се узимати у обзир за ОКТОБАРСКИ апсолвентски испитни рок.

Студент уплаћује надокнаду за пријаву испита најкасније 13. октобра 2014. године на жиро-рачун Факултета 840-1614666-19 и лични позив на број (који је истоветан са корисничким именом за e-индекс).

Надокнада за пријаву испита се уплаћује у износу:

 • за прво пријављивање испита не плаћа се надокнада (важи за апсолвенте и студенте мастер и докторских студија; узимају се у обзир и ранија пријављивања преко испитне пријаве);
 • 460 динара за друго и свако следеће пријављивање испита (важи за апсолвенте и студенте мастер и докторских студија; узимају се у обзир и ранија пријављивања преко испитне пријаве);
 • 850 динара за постапсолвенте.

Потребно је да студент уплати надокнаду у износу који одговара укупној цени свих испита које пријављује у предстојећем испитном року. Студент може уплатити и већи износ – део уплате који преостане студент ће моћи да користи за пријаву испита у наредним испитним роковима.
Укупан износ се може уплатити на једној уплатници.
Пријем уплате на рачун Факултета (највише 2 радна дана након уплате) студент ће моћи да провери у оквиру свог е-индекса.
Молимо студенте да чувају уплатнице као доказ о извршеној уплати.

Студенти који још увек нису поднели захтев за добијање налога за електронску пријаву испита могу то да учине, као и досад, у складу са упутствима на www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita

У случају проблема или недоумица у вези са електронском пријавом испита студенти се могу обратити на rdc@f.bg.ac.rs

Студенти ће 20.10.2014. године у свом е-индексу видети да ли су им одобрени предмети које су пријавили за октобарски испитни рок.

Студенти се обраћају секретару Одељења (у време рада секретара са студентима), уколико испити нису одобрени због надокнаде за полагање испита (потребно је да се поднесе на увид уплатница о надокнади за полагање испита).
Студенти се обраћају референту (шалтерска служба) од 12 до 15 часова, уколико испити нису одобрени због школарине (потребно је да се поднесу на увид уплатнице о уплаћеној школарини).

Приговори се подносе 20. октобра 2014. године. Студенти су у обавези да поштују време предвиђено за приговоре. Накнадни приговори се неће уважавати.

Испити у октобарском апсолвентском року 2014. године ће се одржати од 22. до 31. октобра 2014. године.

 

Продекан за наставу
Проф. др Данијела Стефановић

6
 
Окт
 
2014

Прво предавање из предмета Образовање одраслих – економски аспекти биће одржано 15.10.2014. године, у 10.30 часова у сали С01.

 

3
 
Окт
 
2014

Спортско удружење Филозофског факултета „Младост“ врши пријем нових чланова у следeћим секцијама:

1.Футсал
2.Одбојка (м)
3.Одбојка (ж)
4.Кошарка (м)
5.Кошарка (ж)
6.Стони тенис
7.Крикет
8.Рагби
9.Шах

Контакт:
Андреја Марушић 069 100 24 85
Вук Симоновић 065 650 85 00

 

3
 
Окт
 
2014

Студентима мастер студија који су школске 2013/2014. године уписали другу годину студирања и којима је до краја студија остало мање од 30 ЕСПБ бодова, престаје статус студента на овим студијама 30.09.2014. године, осим у случају ако им је на лични захтев декан одобрио продужење студија на трећу годину студирања.
Студенти из става 1. ове одлуке имају право да се упишу исти или сличан студијски програм, без полагања пријемног испита, на лични захтев, уз признавање положених испита, у складу са чланом 89б. Статута Универзитета и овом одлуком и под следећим условима:
• ако су остварили најмање 30 ЕСПБ бодова на студијском програму другог степена на коме је био уписан;
• ако се упише у статусу самофинансирајућег студента;
• ако му Наставно-научно веће на предлог матичног одељења изврши признавање положених предмета и утврди број признатих ЕСПБ бодова.
Студент коме се одобри упис у складу са овом одлуком има право да:
• заврши студије по студијском програму по коме је студирао у школској 2013/2014. години;
• преостале испите положи без обавезе похађања наставе и извршења предиспитних обавеза, односно предиспитне обавезе извршене на студијском програму на коме је студирао биће признате;
• преостале испите полаже у редовним испитним роковима, као и додатним новембарским и априлским испитним роком ако буду организовани;
• ове студије заврши у школској 2014/2015. години.
Студент коме се одобри упис у складу са овом одлуком задржава статус самофинансирајућег студента до краја студија.
Студент може да се упише на студије у складу са овом одлуком само једанпут.
Упис ових студената обавиће се у терминима који ће бити накнадно одређени и објављени.
Студент коме се одобри упис у складу са овом одлуком не убраја се у одобрени број студената за одређени студијски програм.

ПРОДЕКАН ЗА НАСТАВУ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА
Проф. др Данијела Стефановић

 

1
 
Окт
 
2014

На основу члана 215. и 217. став 1. алинеја 1. Статута Филозофског факултета у Београду, доносим следећу

О Д Л У К У

Студентима основних студија уписаним школске 2006/2007. године, који студирају по Статуту 2006 и 2009, а који су школске 2013/2014. године уписали осму годину студирања и којима је до краја студија остало више од 30 ЕСПБ бодова, престаје статус студента на овим студијама 30.09.2014. године.

Студенти из става 1. ове одлуке имају право да се упишу исти или сличан студијски програм, без полагања пријемног испита, на лични захтев, уз признавање положених испита, у складу са чланом 89б. Статута Универзитета и овом одлуком и под следећим условима:

• ако су остварили најмање 60 ЕСПБ бодова на студијском програму првог степена на коме је био уписан;
• ако се упише у статусу самофинансирајућег студента;
• ако му Наставно-научно веће на предлог матичног одељења изврши признавање положених предмета и утврди број признатих ЕСПБ бодова.

Студент коме се одобри упис у складу са овом одлуком има право да:
• заврши студије по студијском програму по коме је студирао у школској 2013/2014. години;
• преостале испите положи без обавезе похађања наставе и извршења предиспитних обавеза, односно предиспитне обавезе извршене на студијском програму на коме је студирао биће признате;
• преостале испите полаже у редовним испитним роковима, као и додатним новембарским и априлским испитним роком ако буду организовани;
• ове студије заврши у двоструком броју школских година преосталих за реализацију овако уписаног студијског програма.

Студент коме се одобри упис у складу са овом одлуком задржава статус самофинансирајућег студента до краја студија.
Студент може да се упише на студије у складу са овом одлуком само једанпут. Упис ових студената обавиће се у другој половини октобра 2014. године у терминима који ће бити накнадно одређени и објављени.
Студент коме се одобри упис у складу са овом одлуком не убраја се у одобрени број студената за одређени студијски програм.

ПРОДЕКАН ЗА НАСТАВУ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА
Проф. др Данијела Стефановић

 

1
 
Окт
 
2014

30
 
Сеп
 
2014

Предаја докумената на конкурс за студентски дом, кредит и стипендију oбављаће се током месеца октобра, Студентска служба, врата 1, од 12 до 15 часова.

Пријаву за дом можете скинути са сајта Факултета (рубрика Студенти – Конкурси: http://www.f.bg.ac.rs/studenti/konkursi).

Уместо уверења о положеним испитима, са свог налога ћете скинути и одштампати списак положених испита. Уколико неки испит/и нису унети, ви ћете дописати руком, израчунати прецизно просечну оцену и број ЕСПБ током година студирања.( Исто важи и за оне који конкуришу за студентски кредит или стипендију. Бруцоши прилажу и копију сведочанства из четврте године средње школе)

Студенти који конкуришу за кредит, а имају пренете испите, на посебном листу нека напишу колико испита преносе и који су то испити.

Сва потребна документација за конкурс за дом налази се на сајту Факултета (рубрика Студенти – Конкурси: http://www.f.bg.ac.rs/studenti/konkursi).

Сва потребна документа за конкурс за студентске кредите и стипендије можете видети у продужетку овог обавештења.

Моле се студенти да сву потребну документацију прибаве на време и одмах по упису у одговарајућу годину студирања предају на горе наведено место, како би се избегла велика гужва. Из истих разлога би било добро да бруцоши који конкуришу за кредит предају документацију у првој половини месеца.

 

30
 
Сеп
 
2014

У Институту за социолошка истраживања почиње други циклус истраживања „Територијални капитал у Србији: структурни и делатни потенцијал локалног развоја“. Потребни су анкетари за следеће градове: Сомбор и Зрењанин.

Терен ће почети 14. октобра. Потребни су нам анкетари који би имали смештај за поменуте градове.

Сви заинтересовани студенти нека се јаве до краја недеље путем мејла isi@f.bg.ac.rs (име, презиме, година студија, контакт телефон).

 

30
 
Сеп
 
2014

Моле се студенти прве године да пре пријављивања страних језика провере спискове страних језика који се налазе на сајту Факултета, огласним таблама одељења и огласној табли Кабинета за стране језике 107 и 109.

Студенти који имају питања у вези са расподелом по групама за стране језике или нису распоређени на одређени језик све информације могу добити у Кабинету за стране језике 109 у среду, 01.09.2014. у 14.30.

У прилогу је допуњен распоред студената на предмету Страни језик 1.

 

29
 
Сеп
 
2014

Обавештавају се студенти треће године андрагогије да ће се први час из предмета Увод у андрагошка истраживања одржати 6.10.2014. у учионици 104 са почетком у 9:45.

 

29
 
Сеп
 
2014

29
 
Сеп
 
2014

29
 
Сеп
 
2014

Упис апсолвената и постапсолвената у школску 2014/2015. годину обавиће се од 29.09. до 03.10.2014. године (за студенте уписане на прву годину студија закључно са школском 2005/06. годином који студирају по студијским програмима донетим пре 2006. године).

Постапсолвенти приликом уписа школске 2014/2015. године подносе:

 • индекс
 • 1 семестрални лист (може се купити у скриптарници Факултета у сутерену, или у књижари Савремене администрације)
 • уплатницу у износу у износу од 4950,00 динара на жиро рачун Факултета 840-1614666-19 са позивом на број 97 50113

Aпсолвенти приликом овере осмог семестра на почетку школске 2014/2015. године подносе само индекс.

 

29
 
Сеп
 
2014

Распоред студената прве године на предмету Страни језик 1 објављен је у прилогу.

Молимо студенте да приликом пријављивања предмета Страни језик 1 за слушање и полагање у школској 2014/2015. години, пријаве предмет на који су распоређени.

Накнадно ћемо објавити термин у коме нераспоређени студенти и студенти који имају питања у вези са распоредом за страни језик могу доћи у Кабинет за стране језике.

 

26
 
Сеп
 
2014

Обавештења о упису у наредну годину студирања на основним (за студенте уписане у прву годину студија почев од 2006. године и студенте уписане закључно са школском 2005/2006. годином), мастер студијама и докторским студијама етнологије и антропологије и социологије објављена су у рубрици Студенти, у вестима (на http://www.f.bg.ac.rs/studenti).

 

26
 
Сеп
 
2014

Студентима уписаним школске 2006/2007. године, који студирају по Статуту 2006 и 2009, а који су школске 2013/2014. године уписали осму годину студирања и којима је до краја студија остало више од 30 ЕСПБ бодова, престаје статус студента 30.09.2014. године. Ови студенти ће имати право да упишу исти или сличан студијски програм, без полагања пријемног испита, на лични захтев, уз признавање положених испита, у складу са чланом 89б. Статута Универзитета и одлуком Филозофског факултета којом ће се прецизирати услови њиховог уписа. Упис ових студената обавиће се у другој половини октобра 2014. године.

 

26
 
Сеп
 
2014

Декан Филозофског факултета упутиће поздравну реч студентима прве године основних академских студија Филозофског факултета у амфитеатру «Георгије Острогорски» у среду, 1.10.2014. године у 12 часова.

Са радом одељења студенте прве године ће упознати управници одељења, истог дана у 13 часова према следећем распореду:

Археологија – сала 410
Етнологија и антропологија - сала 508
Историја – сала 510
Историја уметости – сала 401
Класичне науке – СтКл1
Педагогија и андрагогија – сала 103
Психологија – сала 101
Социологија – сала 310
Филозофија – сала 308

Предавања за све студенте основних академских студија почеће у четвртак, 2. октобра.

 

26
 
Сеп
 
2014

Центaр за развој каријере Филозофског факултета у сарадњи са Педагошки музејом у Београду (http://www.pedagoskimuzej.org.rs/) расписује конкурс зa студенте III, IV године, апсолвенте, дипломце или постипломце педагогије, историје и андрагогије.

Позиција: асистент кустоса
Радно време: флексибилно, по договору.
Трајање праксе: 3 месеца.

Почетак праксе: 6. октобар 2014. године

Заинтересовани студенти могу послати CV на адресу filozofski.fakultet.czrk@gmail.com са назнаком „Пракса у Педагошком музеју“. За све додатне информације контактирајте нас. Након селекције на праксу ће бити примљен 1 андрагог, 1 педагог и 1 историчар.

Рок за конкурисање: 30. септебар 2014. у поноћ

Ваш Центар за развој каријере
Филозофског факултета

 

24
 
Сеп
 
2014

Позивамо све студенте Филозофског факултета који су угрожени у мајским поплавама да своје податке (копирану или скенирану личну карту, копирану прву страну индекса и број телефона) пошању на мејл polozimonajvaznijiispit@gmail.com ради добијања новчане помоћи која је прикупљена у оквиру акције „Положимо најважнији испит у животу“. Пријаве за хуманитарну помоћ важе до 15.10.2014.

 

24
 
Сеп
 
2014

Уписивање оцена код доц. др Ирине Деретић биће одржано у четвртак, 25. септембра у 14 сати у кабинету 361.

 

22
 
Сеп
 
2014

Обавештавамо вас да ће од 22. септембра до 01. октобра студенти моћи да пријаве предмете које ће слушати и полагати у школској 2014/2015. години. Предмети ће се и ове године пријављивати електронским путем, у оквиру е-индекса. Сва релевантна обавештења и упутства студенти могу пронаћи на www.f.bg.ac.rs/studenti/slusanje

Позивамо све студенте који још увек нису отворили налог за е-индекс, да то учине што пре. Студенти који су се уписали на студије у јуну 2014. године, могу то учинити према упутству које су добили приликом уписа. Упутства се налазе и на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita

 

19
 
Сеп
 
2014

Драге колегинице и колеге бруцоши,

Молимо све оне међу вама који још увек нису послали захтев за активацију е-индекса, да то учине што пре пошто ће вам е-индекс ускоро бити неопходан за пријаву предмета за слушање и полагање. Захтев можете послати према упутству које сте добили приликом уписа, а упутства се налазе и на http://www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita

 

19
 
Сеп
 
2014

19
 
Сеп
 
2014

19
 
Сеп
 
2014

19
 
Сеп
 
2014

Одељење за педагогију и андрагогију организује пријемни испит за упис на мастер студије педагогије/андрагогије, за школску 2014./15. годину.

Кандидати уз предвиђена документа за конкурс на мастер студије прилажу мотивационо писмо које ће бити основ за разговор са Одељенском комисијом (пријемни испит).

Мотивационо писмо треба да садржи:
- основне податке о кандидату / самопредстављање
- ужу научну област која је сфера интересовања кандидата и
- мотиве и разлоге уписа мастер студија на Одељењу за педагогију и андрагогију на Филозофском факултету Универзитету у Београду.

Разговор са кандидатима (пријемни испит) за упис на мастер студије андрагогије одржаће се 08.10. у 12 часова на Институту за педагогију и андрагогију.

Студент који се пријави на конкурс за упис на мастер студије андрагогије мора претходно да обави разговор са потенцијалним ментором и да има Сагласност о избору ментора. Образац Сагласности се налази у прилогу.
Сагласност коју потенцијални ментор потпише се предаје, уз друга потребна документа Секретару Одељења, а најкасније до почетка пријемног испита.

 

19
 
Сеп
 
2014

18
 
Сеп
 
2014

Упис апсолвената и постапсолвената у школску 2014/2015. годину обавиће се од 29.09. до 03.10.2014. године (за студенте уписане на прву годину студија закључно са школском 2005/06. годином који студирају по студијским програмима донетим пре 2006. године).

Постапсолвенти приликом уписа школске 2014/2015. године подносе:

 • индекс
 • 1 семестрални лист (може се купити у скриптарници Факултета у сутерену, или у књижари Савремене администрације)
 • уплатницу у износу у износу од 4950,00 динара на жиро рачун Факултета 840-1614666-19 са позивом на број 97 50113

Aпсолвенти приликом овере осмог семестра на почетку школске 2014/2015. године подносе само индекс.

 

18
 
Сеп
 
2014

Испит из Социологије образовања за студенте андрагогије помера се за 22.09. у 10:00.

 

11
 
Сеп
 
2014

Испит из Увода у филозофију религије биће одржан у недељу, 14. септембра у 10.00 у сали 310, уместо у суботу како је првобитно најављено.

 

8
 
Сеп
 
2014

У среду 10. септембра 2014. године, од 18 часова у бару Wait&Stay (Симина 10а), студенти Филозофског факултета организују тиху хуманитарну аукцију модних предмета. Аукција се одвија у оквиру хуманитарне акције „Положимо најважнији испит у животу“ и сав прилог је намењен студентима Филозофског факултета угроженим у поплавама.

На аукцији ће учествоваће модни дизајнери, модни уметници - појединци и установе - они који су несебично донирали уметничке предмете (накит и одећу). Посетиоци ће моћи да лицитирају и постану власници жељеног експоната. На улазу у Клуб биће постављена и кутија за добровољни прилог.

Видимо се!

 

5
 
Сеп
 
2014

Етнографски музеј у Београду и XXIII Међународни фестивал етнолошког филма објављују конкурс за младе

ИД3мин – Идентифилмуј се!

Снимите, ухватите, приметите, забележите, оно како ви доживљавате традицију, кратким филмом, односно видео-записом, снимљеним мобилним телефоном у трајању до 3 минута!
Снимите све што може да се препозна, да се види, да се “опипа”, наслути, идентификује, да се промисли И осети као традиционални концепт.

Портретирајте мобилним телефоном људе, догађаје, обичаје и појаве за које мислите да осликавају и представљају оно што ви мислите да је – ТРАДИЦИЈА.

Конкурс је отворен од 15. августа 2014. године и траје до 15. септембра 2014. Награде додељује Етнографски музеј, са партнером који је спонзор овог конкурса, а набољи радови биће приказани на програму XXIII Међународног фестивала етнолошког филма (17.- 21. oктобра 2014.)

Како да конкуришем?

1. Смисли тему и прочитај правила конкурса (у прилогу)
2. Сними филм мобилним телефоном у трајању од 3 минута
3. Окачи га на YouTube или Vimeo
4. Попуни пријаву за конкурс на фб страници ИД3мин- Идентифилмуј се
5. Након што ти буде потврђено да је твој видео и званично прихваћен, замоли своје другаре да лајкују твој видео.
6. Филм са највише лајкова биће награђен „Наградом публике“
7. Три филма које стручни жири процени да су најбоље одговорли на тему, биће награђени првим, другим трећим местом.

Имejл: id3min@gmail.com

 

5
 
Сеп
 
2014

5
 
Сеп
 
2014

2
 
Сеп
 
2014

Одељење за педагогију и андрагогију оглашава слободно радно место – библиотекар – за рад са пуним радним временом у Библиотеци за педагогију и андрагогију, Филозофског факултета, Универзитета у Београду.

Услови конкурса:
- дипломирани андрагог / дипломирани андрагог - мастер
- познавање једног страног језика (предност енглески језик)
- познавање рада на рачунару

Потребна документација:
- биографија
- копија дипломе или уверења о дипломирању

Заинтересовани кандидати подносе пријаву секретару Студијске групе за андрагогију (Бојана Радујко, други спрат Филозофског факултета, канцеларија 212, од понедељка до четвртка од 12 до 14 часова).
Рок за предају документације: 25.09.2014. године.
Одељенска комисија обавиће разговор са кандидатима и донети одлуку о избору.

 

2
 
Сеп
 
2014

2
 
Сеп
 
2014

Координатор мреже: проф. др Ингеборг Габриел (Ingeborg Gabriel), Универзитет у Бечу
Координатор на Филозофском факултету у Београду: проф. др Никола Самарџић

Обавештавамо Вас да је отворен конкурс за 3 стипендије CEEPUS-ове мреже „Ethics and Politics in the European Context“ за летњи семестар школске 2014/2015. године.

ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О СТИПЕНДИЈИ

Конкурс се расписује за 3 двомесечне стипендије за студенте докторских или мастер академских студија (ако су у завршној фази писања мастер рада). Стипендије су намењене студентима Филозофског факултета који се баве темом сродном теми мреже. Стипендије се могу користити искључиво у летњем семестру школске 2014/2015. године. У понуди је по једна стипендија за:
- Универзитет у Бечу – Институт за социјална етику,
- Карлов универзитет у Прагу – Факултет хуманистичких наука,
- Универзитет кардинал Стефан Вишински у Варшави – Институт политичких наука.
Комисија оставља могућност да уместо једне двомесечне стипендије, додели две једномесечне стипендије.
Износ стипендије за сваку појединачну државу, као и остале опште информације доступне су на http://ceepus.scholarships.at

Додатне информације о мрежи можете пронаћи на https://www.ceepus.info/public/network/network.aspx (кликнете на: Academic year 2014-2015 – застава Републике Србије – Belgrade University – CIII-AT-0702-03-1415 Ethics and Politics in the European Context)

УСЛОВИ

Потребно је да заинтересовани студенти доставе следећа документа:
1. Биографију на српском језику (уз обавезно навођење е-маил адресе и познавања страних језика)
2. Предлог пројекта (који мора бити у склопу теме дисертације или мастер рада)
3. Мотивационо писмо
4. Копију индекса (прве стране и стране из које се види да су уписани на Филозофски факултет у текућој години)
5. Транскрипт оцена (могуће је доставити извод из е-индекса или копију индекса где су наведе оцене)
6. Препоруку ментора
7. Доказ о познавању стараних језика (енглески и/или немачки за Универзитет у Бечу, енглески и/или чешки за Карлов универзитет и енглески и/или пољски за Универзитет кардинал Стефан Вишински)
8. Попуњену пријаву на конкурс на коме је назначен универзитет на коме би студент желео да борави са тачно наведеним периодом боравка (налази се овде).

РОК за пријаву на конкурс је 21. септембар 2014. године. Разговор са кандидатима биће обављен између 25. септембра и 3. октобра у Центру за међународну сарадњу и односе с јавношћу. Сви кандидати ће и-мејлом бити обавештени о термину и резултатима. Уколико се кандидат не појави на претходно заказаном разговору сматраће се да је одустао од конкурса.
Документи се достављају на и-мејл Центра за међународну сарадњу и односе с јавношћу iro@f.bg.ac.rs као јединствен PDF документ, чија величина не прелази 1 МB. Између 1. и 19. септембра могуће је документа донети и лично у Центар за међународну сарадњу и односе с јавношћу (уз обавезну претходну најаву на iro@f.bg.ac.rs)

Студенти који добију стипендију у обавези су да се региструју и пријаве на размену на http://ceepus.info/ најкасније до 14. октобра 2014.

Комисија за доделу стипендија:

Проф. др Никола Самарџић, управник Одељења за историју и координатор CEEPUS мреже на Филозофском факултету
Проф. др Данијела Стефановић, продекан за наставу Филозофског факултета

* Пријава на конкурс

 

1
 
Сеп
 
2014

Позивају се заинтересовани студенти Филозофског факултета II, III, IV године и постдипломских студија да буду волонтери Центра за развој каријере студената на Филозофском факултету.

Процес волонтирања траје најмање 6 месеци ангажмана на следећим позицијама:
1. каријерни саветник (тражење студентских пракси, каријерно вођење и саветовање студената),
2. менаџер људских ресурса (регрутација, селекција и рад на унапређењу квалитета кадрова, организација тим билдинга),
3. менаџер маркетинга (рад на маркетиншким активностима Центра и Факултета),
4. тренер (држање обука и тренинга на различите теме),
5. истраживач, пројектант (писање пројеката, истраживања на релевантне студентске теме),
6. технички асистент (рад на организационим, техничким активностима, помоћ свим секторима у извршавању радних задатака, снимање, фотографисање).

Уколико сте заинтересовани за неку од поменутих волонтерских позиција, пошаљите своју биографију на мејл letters_for_milos@yahoo.com и назначите позицију/е на којој бисте желели да будете волонтер.

Пријава волонтера траје до 15. септембра, након чега следи селекција истих.

Новопримљени волонтери се формирају у тимове, потписују волонтерски уговор о одговорном раду и залагању и добијају:
- иницијалне обуке за рад на одабраној позицији,
- повремене консултације са ментором,
- могућност напредовања, преласка на другу позицију.

На крају процеса волонтирања волонтери поред значајног радног искуства добијају потврде о волонтирању и могућност остајања у тиму Центра наредних 6 месеци.

Ваш Центар за развој каријере

 

26
 
Авг
 
2014

Универзитет у Београду
Филозофски факултет
05/2-07 бр. ________
16.06.2014. године

 

На основу члана 207. и 209. Статута Филозофског факултета и одлуке од 16.10.2006. године доносим

О Д Л У К У

Студенти основних, мастер и докторских студија могу извршити пријаву испита за СЕПТЕМБАРСКИ испитни рок (II термин). Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

Пријављивање ће се обавити од 15. септембра закључно са 21. септембром 2014. године.

*Да би студент могао да пријави испит у септембарском испитном року (II термин), потребно је да измири 100% школарине за текућу школску годину.

Надокнада за пријаву испита се уплаћује најкасније 17. септембра 2014. године. Све уплате извршене након 17. септембра неће се узимати у обзир за септембарски испитни рок.

Студент уплаћује надокнаду за пријаву испита на жиро-рачун Факултета 840-1614666-19 и лични позив на број (који је истоветан са корисничким именом за e-индекс), у износу:

 • за прво пријављивање испита не плаћа се надокнада (узимају се у обзир и ранија пријављивања преко испитне пријаве);
 • 420 динара за друго и свако следеће пријављивање испита (узимају се у обзир и ранија пријављивања преко испитне пријаве);
 • 770 динара за постапсолвенте.

Потребно је да студент уплати надокнаду у износу који одговара укупној цени свих испита које пријављује у предстојећем испитном року. Студент може уплатити и већи износ – део уплате који преостане студент ће моћи да користи за пријаву испита у наредним испитним роковима.
Укупан износ се може уплатити на једној уплатници.
Пријем уплате на рачун Факултета (највише 2-3 радна дана након уплате) студент ће моћи да провери у оквиру свог е-индекса.
Молимо студенте да чувају уплатнице као доказ о извршеној уплати.

Студенти који још увек нису поднели захтев за добијање налога за електронску пријаву испита могу то да учине, као и досад, у складу са упутствима на www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita

У случају проблема или недоумица у вези са електронском пријавом испита студенти се могу обратити на rdc@f.bg.ac.rs

Студенти ће 23.9.2014. године у свом е-индексу видети да ли су им одобрени предмети које су пријавили за септембарски испитни рок (II термин).

Студенти се обраћају секретару Одељења (у време рада секретара са студентима), уколико испити нису одобрени због надокнаде за полагање испита (потребно је да се поднесе на увид уплатница о надокнади за полагање испита).
Студенти се обраћају референту (шалтерска служба) од 12 до 15 часова, уколико испити нису одобрени због школарине (потребно је да се поднесу на увид уплатнице о уплаћеној школарини).

Приговори се подносе 23. септембра 2014. године. Студенти су у обавези да поштују време предвиђено за приговоре. Накнадни приговори се неће уважавати.

Испити у септембарском испитном року (II термин) ће се одржати од 25.9. до 27.9.2014. године.

 

Продекан за наставу
Проф. др Данијела Стефановић

 

25
 
Авг
 
2014

Универзитет у Београду
Филозофски факултет
05/2-07 бр. ________
16.06.2014. године

 

На основу члана 207. и 209. Статута Филозофског факултета и одлуке од 16.10.2006. године доносим

О Д Л У К У

Студенти основних, мастер и докторских студија могу извршити пријаву испита за СЕПТЕМБАРСКИ испитни рок. Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

Пријављивање ће се обавити од 01. септембра 2014. године закључно са 5. септембром 2014. године.

*Да би студент могао да пријави испит у септембарском испитном року, потребно је да измири 100% школарине за текућу школску годину.

Надокнада за пријаву испита се уплаћује најкасније 3. септембра 2014. године. Све уплате извршене након 3. септембра неће се узимати у обзир за септембарски испитни рок.

Студент уплаћује надокнаду за пријаву испита на жиро-рачун Факултета 840-1614666-19 и лични позив на број (који је истоветан са корисничким именом за e-индекс), у износу:

 • за прво пријављивање испита не плаћа се надокнада (узимају се у обзир и ранија пријављивања преко испитне пријаве);
 • 420 динара за друго и свако следеће пријављивање испита (узимају се у обзир и ранија пријављивања преко испитне пријаве);
 • 770 динара за постапсолвенте.

Потребно је да студент уплати надокнаду у износу који одговара укупној цени свих испита које пријављује у предстојећем испитном року. Студент може уплатити и већи износ – део уплате који преостане студент ће моћи да користи за пријаву испита у наредним испитним роковима.
Укупан износ се може уплатити на једној уплатници.
Пријем уплате на рачун Факултета (највише 2-3 радна дана након уплате) студент ће моћи да провери у оквиру свог е-индекса.
Молимо студенте да чувају уплатнице као доказ о извршеној уплати.

Студенти који још увек нису поднели захтев за добијање налога за електронску пријаву испита могу то да учине, као и досад, у складу са упутствима на www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita

У случају проблема или недоумица у вези са електронском пријавом испита студенти се могу обратити на rdc@f.bg.ac.rs

Студенти ће 9.9.2014. године у свом е-индексу видети да ли су им одобрени предмети које су пријавили за септембарски испитни рок.

Студенти се обраћају секретару Одељења (у време рада секретара са студентима), уколико испити нису одобрени због надокнаде за полагање испита (потребно је да се поднесе на увид уплатница о надокнади за полагање испита).
Студенти се обраћају референту (шалтерска служба) од 12 до 15 часова, уколико испити нису одобрени због школарине (потребно је да се поднесу на увид уплатнице о уплаћеној школарини).

Приговори се подносе 9. септембра 2014. године. Студенти су у обавези да поштују време предвиђено за приговоре. Накнадни приговори се неће уважавати.

Испити у септембарском испитном року 2014. године ће се одржати од 11.9. до 20.9.2014. године.

 

Продекан за наставу
Проф. др Данијела Стефановић

 

25
 
Авг
 
2014

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је расписало Конкурс за пријем студената високошколских установа у Републици Србији првог, другог и трећег степена студија у установе за смештај и исхрану студената за школску 2014/2015. годину.

Tекст конкурса и додатно обавештење за студенте I године студија („бруцоше“) који желе да конкуришу за смештај у школској 2014/2015. години објављени су у рубрици Студенти – Конкурси (www.f.bg.ac.rs/studenti/konkursi).

Рок за пријаву на конкурс у Студентски центар „Београд“ је:

 • за студенте I године студија од 01.09. до 15.09.2014. године (пријаве са потребном конкурсном документацијом подносе Служби смештаја у Студентском дому „Карабурма“, ул. Мије Ковачевића 7б);
 • за студенте осталих година студија од 15.09. до 31.10.2014. године;
 • за студенте другог и трећег степена студија од 01.10. до 05.11.2014. године.

 

16
 
Јул
 
2014

Координатор мреже: проф. др Ингеборг Габриел (Ingeborg Gabriel), Универзитет у Бечу
Координатор на Филозофском факултету у Београду: проф. др Никола Самарџић

Обавештавамо Вас да је отворен конкурс за 3 стипендије CEEPUS-ове мреже „Ethics and Politics in the European Context“ за летњи семестар школске 2014/2015. године.

ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О СТИПЕНДИЈИ

Конкурс се расписује за 3 двомесечне стипендије за студенте докторских или мастер академских студија (ако су у завршној фази писања мастер рада). Стипендије су намењене студентима Филозофског факултета који се баве темом сродном теми мреже. Стипендије се могу користити искључиво у летњем семестру школске 2014/2015. године. У понуди је по једна стипендија за:
- Универзитет у Бечу – Институт за социјална етику,
- Карлов универзитет у Прагу – Факултет хуманистичких наука,
- Универзитет кардинал Стефан Вишински у Варшави – Институт политичких наука.
Комисија оставља могућност да уместо једне двомесечне стипендије, додели две једномесечне стипендије.
Износ стипендије за сваку појединачну државу, као и остале опште информације доступне су на http://ceepus.scholarships.at

Додатне информације о мрежи можете пронаћи на https://www.ceepus.info/public/network/network.aspx (кликнете на: Academic year 2014-2015 – застава Републике Србије – Belgrade University – CIII-AT-0702-03-1415 Ethics and Politics in the European Context)

УСЛОВИ

Потребно је да заинтересовани студенти доставе следећа документа:
1. Биографију на српском језику (уз обавезно навођење е-маил адресе и познавања страних језика)
2. Предлог пројекта (који мора бити у склопу теме дисертације или мастер рада)
3. Мотивационо писмо
4. Копију индекса (прве стране и стране из које се види да су уписани на Филозофски факултет у текућој години)
5. Транскрипт оцена (могуће је доставити извод из е-индекса или копију индекса где су наведе оцене)
6. Препоруку ментора
7. Доказ о познавању стараних језика (енглески и/или немачки за Универзитет у Бечу, енглески и/или чешки за Карлов универзитет и енглески и/или пољски за Универзитет кардинал Стефан Вишински)
8. Попуњену пријаву на конкурс на коме је назначен универзитет на коме би студент желео да борави са тачно наведеним периодом боравка (налази се овде).

РОК за пријаву на конкурс је 21. септембар 2014. године. Разговор са кандидатима биће обављен између 25. септембра и 3. октобра у Центру за међународну сарадњу и односе с јавношћу. Сви кандидати ће и-мејлом бити обавештени о термину и резултатима. Уколико се кандидат не појави на претходно заказаном разговору сматраће се да је одустао од конкурса.
Документи се достављају на и-мејл Центра за међународну сарадњу и односе с јавношћу iro@f.bg.ac.rs као јединствен PDF документ, чија величина не прелази 1 МB. Између 1. и 19. септембра могуће је документа донети и лично у Центар за међународну сарадњу и односе с јавношћу (уз обавезну претходну најаву на iro@f.bg.ac.rs)

Студенти који добију стипендију у обавези су да се региструју и пријаве на размену на http://ceepus.info/ најкасније до 14. октобра 2014.

Комисија за доделу стипендија:

Проф. др Никола Самарџић, управник Одељења за историју и координатор CEEPUS мреже на Филозофском факултету
Проф. др Данијела Стефановић, продекан за наставу Филозофског факултета

* Пријава на конкурс

 

16
 
Јул
 
2014

Координатор мреже: проф. др Ингеборг Габриел (Ingeborg Gabriel), Универзитет у Бечу
Координатор на Филозофском факултету у Београду: проф. др Никола Самарџић

Обавештавамо Вас да је отворен конкурс за једномесечну размену наставника у оквиру CEEPUS-ове мреже „Ethics and Politics in the European Context“ за летњи семестар школске 2014/2015. године.

ИНФОРМАЦИЈЕ О РАЗМЕНИ

Конкурс се расписује за једномесечну размену наставника Филозофског факултета на Институту за политичке науке Универзитета у Бечу. Размена може бити реализована искључиво у летњем семестру школске 2014/2015. године. Подносиоци захтева за стипендију морају бити у неком од наставничких звања.
Током боравка на Институту за политичке науке Универзитета у Бечу наставник Филозофског факултета у Београду имаће обавезу да одржи 6 сати предавања недељно на енглеском или немачком језику на тему сродну теми мреже или да супервизира рад докторанада.

Додатне информације о мрежи можете пронаћи на https://www.ceepus.info/public/network/network.aspx (кликнете на: Academic year 2014-2015 – застава Републике Србије – Belgrade University – CIII-AT-0702-03-1415 Ethics and Politics in the European Context)

УСЛОВИ

Потребно је да заинтересовани наставник достави попуњен формулар који се налази у прилогу.

Додатне информације о мрежи можете пронаћи на https://www.ceepus.info/public/network/network.aspx (кликнете на: Academic year 2014-2015 – застава Републике Србије – Belgrade University – CIII-AT-0702-03-1415 Ethics and Politics in the European Context)

РОК за пријаву на конкурс је 21. септембар 2014. године. Разговор са кандидатима биће обављен између 23. септембра и 26. септембра у Центру за међународну сарадњу и односе с јавношћу. Сви кандидати ће и-мејлом бити обавештени о термину и резултатима. Уколико се кандидат не појави на претходно заказаном разговору сматраће се да је одустао од конкурса. Документи се достављају на и-мејл Центра за међународну сарадњу и односе с јавношћу iro@f.bg.ac.rs као јединствен PDF документ, чија величина не прелази 500 КB. Између 1. и 19. септембра могуће је документа донети и лично у Центар за међународну сарадњу и односе с јавношћу (уз обавезну претходну најаву на iro@f.bg.ac.rs)

Комисија за доделу стипендија:

Проф. др Никола Самарџић, управник Одељења за историју и координатор CEEPUS мреже на Филозофском факултету
Проф. др Данијела Стефановић, продекан за наставу Филозофског факултета

 

28
 
Мај
 
2014

Програм „Образовање наставника предметне наставе“ представља програм образовања током читавог живота којим се обезбеђује стицање једног од законских услова за запошљавање наставника у образовно-васпитним институцијама (30 ЕСПБ из педагошко-психолошко-методичке групе предмета и 6 ЕСПБ за праксу у школи). На програм ће бити уписано највише 30 кандидата.

Програм могу уписати кандидати који имају претходно остварених најмање 240 ЕСПБ у току основних академских студија (или завршене студије у трајању од најмање осам семестара према прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању из 2005. године), с тим да кандидати који су завршили неки од факултета из групације природно-математичких наука не могу бирати Методику наставе. На програм се могу уписати само они кандидати који су током претходних студија већ остварили одређен број ЕСПБ из педагошко-психолошко-методичке групе предмета и/или имају искуство рада у школи.

Структура програма представљена је у табели:

Назив предмета Број ЕСПБ
Обавезни предмети:  
1. Основе педагогије са дидактиком 6
2. Психологија за наставнике 6
3. Планирање и евалуација у настави 4
4. Интерактивна настава 4
5. Школска пракса 1 4
6. Методика наставе 6
7. Школска пракса 2 4
Изборни предмети:  
1. Васпитно-образовни рад са децом са посебним потребама
2. Интеркултурално образовање
3. Комуникацијске вештине
4. Превенција насиља у школи
5. Тимски рад
4

Стручна комисија ће процењивати број ЕСПБ који може бити признат кандидатима за психолошко-педагошко-методичке предмете и школске праксе. Кандидати ће имати могућност да у оквиру програма слушају и полажу само оне предмете који му/јој недостају до испуњења законског услова од 36 ЕСПБ.

Потребно је да кандидати приликом пријаве на конкурс предају:
- фотокопију дипломе о завршеним студијама и уверење о положеним испитима;
- биографију;
- копије силабуса положених предмета из области психологије, педагогије, методике и/или школске праксе;
- пријавни лист (можете га преузети са сајта Факултета, испод текста Конкурса);
- мотивационо писмо са насловом „Моја мотивација за рад у школи“;
- уплатницу у износу од 3.000,00 динара на жиро-рачун Филозофског факултета бр. 840-1614666-19, са обавезним уносом «позив на број» 97 7241, за трошкове јавног позива.

Кандидати ће моћи да доставе пријаве лично у Центру за образовање наставника на Филозофском факултету 04.06.2014. године од 12 до 17 часова или путем поште, на адресу: Центар за образовање наставника, Филозофски факултет, Чика-Љубина 18-20, 11000 Београд, закључно са 04.06.2014. године.

Рангирање кандидата врши се на основу просечне оцене на основним студијама (максимално 80 поена) и мотивационог писма (максимално 20 поена).

Прелиминарна ранг-листа биће истакнута 06.06.2014. године до 16 часова. Термин за жалбе биће 06.06.2014. од 16 до 18 часова у Центру за образовање наставника. Настава ће почети октобра 2014. године.

Потврде о упису на програм уписани кандидати моћи ће да добију након уплаћене прве рате. Цена 1 ЕСПБ износи 2.178.66 динара. Прву рату (25% целокупне своте) потребно је уплатити на рачун 840-1614666-19 са позивом на број 97 7241 до 13.06.2014. године, другу рату (25%) до 31.10.2014. године, трећу рату (25%) до 30.01.2015. године, а четврту до 30.04.2015. године. Могуће је и извршити уплату целокупне своте одједном. Уколико примљени кандидати не изврше уплату до предвиђеног термина, на њихово место имаће прилику да се упише кандидат који је био први испод црте. Све уплатнице треба сачувати и предати у Центар за образовање наставника, по завршетку програма.

На крају завршеног програма издаје се уверење о положеним испитима и стеченим ЕСПБ.

Више информација на cppmo@f.bg.ac.rs или 011/3206–108.

 

18
 
Јул
 
2013

У рубрици Студенти – Корисне информације (на www.f.bg.ac.rs/studenti/fajlovi) можете пронаћи одлуке о трошковима студија у академској 2013/2014. години, за основне, мастер, докторске и постдипломске студије по „старом систему“ (магистарске студије и трошкови везани за израду и одбрану докторске дисертације). Одлука o осталим трошковима студија важи за све нивое студија, за оне ставке које нису засебно наведене у одлуци за одређени ниво студија.

Одлуке важе током академске 2013/2014. године, од 01.10.2013. до 01.10.2014.

↑↑↑