Vesti i događaji

Опште вести
RSS
22
 
Мај
 
2015

Координатор мреже: проф. др Ингеборг Габриел, Универзитет у Бечу
Координатор на Филозофском факултету у Београду: проф. др Никола Самарџић

Обавештавамо Вас да је отворен конкурс за две стипендије у оквиру CEEPUS-ове мреже „Ethics and Politics in the European Context“ за студенте докторских студија Филозофског факултета за похађање летње школе на тему „Nationalism and Populism as Challenges for European Unity“. Летња школа се организује од 13. до 22. септембра 2015. године у Вроцлаву у Пољској, а организатори летње школе су Институт за социјалну етику у Бечу, Институт политичких наука Универзитета у Вроцлаву и Удружење за социјалну етику Средње Европе.

Износ месечне стипендије за Пољску можете видети на https://www.ceepus.info/public/nco/ncoinformation_main.aspx?Country=PL Коначни износ стипендије зависи од укупног броја дана проведених у земљи где се стипеднија користи (нпр. за боравак од 15 дана стипендија се умањује за пола)

УСЛОВИ

Кокурс је отворен пре свега за студенте докторских студија. Изузетно, могу конкурисати и студенти мастер студија и то у случају када се тема њиховог истраживања/интересовања поклапа са темом летње школе.

Потребно је да заинтересовани кандидати доставе следећа документа:
1. Попуњену пријаву на конкурс
2. Биографију
3. Копију индекса (прве стране и стране из које се види да су уписани на Филозофски факултет у текућој години)
4. Транскрипт оцена (могуће је доставити извод из е-индекса или копију индекса где су наведене оцене)
5. Препоруку ментора
6. Доказ о познавању енглеског језика

РОК за пријаву на конкурс је 3. јун 2015. године.

Документи се достављају на имејл Центра за међународну сарадњу и односе с јавношћу iro@f.bg.ac.rs као јединствен PDF документ, чија величина не прелази 1 МB. Између 25. маја и 3. јуна могуће је документа донети и лично у Центар за међународну сарадњу и односе с јавношћу (уз обавезну претходну најаву на iro@f.bg.ac.rs)

Студенти који добију стипендију у обавези су да се региструју и пријаве на размену на http://ceepus.info/ најкасније до 10. јуна 2015.

Додатне информације о мрежи можете пронаћи на https://www.ceepus.info/public/network/network.aspx (кликнете на: Academic year 2014-2015 → застава Републике Србије → Belgrade University → CIII-AT-0702-03-1415 Ethics and Politics in the European Context)

 

22
 
Мај
 
2015

Електронска евалуација биће отворена од 25. маја до 8. јуна.
Молимо студенте свих нивоа студија да се одазову у што већем броју јер је то значајно за унапређене квалитета наставе.22
 
Мај
 
2015

Центар за историјску географију и историјску демографију Филозофског факултета у Београду има част да вас позове на предавање „Реконструкција и обнова манастира Давидовице (XIII век) 1996-1998“ које ће одржати Славољуб Пушица, музејски саветник, у среду 27. маја 2015. године у 13:00 часова, у учионици 510 (V спрат Филозофског факултета).

 

20
 
Мај
 
2015

Клуб студената педагогије, током викенда 23. и 24. маја, организује посету својим колегама педагозима из Мостара. Током њиховог боравка имаћемо прилику да се упознамо и разменимо мишљења и искуства о студијама педагогије, схватању педагогије као науке, да посетимо различите музеје и институције, разменимо искуства у раду наших клубова, као и да се дружимо и испланирамо будуће сарадње.

Позивамо све студенте који су заинтересовани, да нам се прикључе!

Програм посете се налази у прилогу.

 

19
 
Мај
 
2015

Лабораторија за експерименталну психологију вас позива на трибину са темом „Мирослављево јеванђеље: историјат најстарије српске ћириличне књиге“, о којој ће говорити Душан Мрђеновић (Издавачка кућа "Досије").

Трибина ће се одржати у четвртак 21. маја у 15 часова, у просторијама Лабораторије за експерименталну психологију на Филозофском факултету у Београду (сутерен Факултета).

У прилогу се можете детаљније информисати о садржају трибине.

 

19
 
Мај
 
2015

Лабораторија за биоархеологију вас позива на предавање „Христове невесте: живот католичких монахиња од XII до XIX века кроз проучавање скелетних остатака“, које ће одржати Наташа Шаркић, докорант на Аутономном универзитету у Мадриду.

Предавање ће се одржати у петак 22. маја у 10 часова, у учионици 410.

У прилогу се можете информисати о садржају предавања.

 

18
 
Мај
 
2015

На Филозофском факултету у Београду 21. маја у 14 часова одржаће се трибина поводом књиге Слободана Жуњића Историја српске филозофије (Завод за уџбенике и наставна средства, Београд 2014). Трибина ће бити одржана у свечаној сали „Драгослав Срејовић“ на првом спрату Факултета и на њој ће говорити Драго Ђурић, Живан Лазовић, Милорад Ступар и Радомир Ђорђевић.

 

18
 
Мај
 
2015

Предавање „The Art of James Gillray during the French Revolution, 1789-1799“ др Кејт Гранджуан, најављено за уторак 19. маj, одлаже се због болести предавача. Нови термин овог предавања биће накнадно објављен.

 

15
 
Мај
 
2015

Одељење за филозофију има част да вас позове на конференцију Belgrade – Bratislava Meeting, која ће се одржати на Филозофском факултету у Београду 21 – 22. маја у свечаној сали „Драгослав Срејовић“ на првом спрату. Програм и детаљи конференције се налазе на следећем линку: https://sites.google.com/site/philosophyinbelgrade/events/future-events/belgrade--bratislava-meeting

 

14
 
Мај
 
2015

У оквиру манифестације Музеји Србије, десет дана од 10 до 10 у Етнографском музеју у Београду 16. маја у 20 часова биће отворена изложба студената етнологије и антропологије Гламур на „српски начин“: матурски балови (1991–2014). Реч гламур обично се повезује са луксузом и сјајем, који окружује људе, објекте и места. Матурски балови одувек су били гламурозан догађај окружен еуфоријом, жудњом, бљештавилом и заводљивошћу. Ова изложба прати трансформације матурских балова у Србији у периоду постсоцијализма. Док су ови ритуали у току 1990-их били одређени економијом оскудице, транзиција ка капиталистичкој економији након 2000. године ставила је већи нагласак на материјална добра и визуелне ефекте. Откривене могућности потрошње побудиле су жељу за екстраваганцијом, што је са своје стране утицало на гламуризацију матурских балова. Индивидуалистички универзум заслепљен визуелним искуством и самопредстављањем даровао је додатну димензију илузије овим догађајима. Изложба жели да декодира визуелни језик гламура »на српски начин« и разоткрије значење једнодневних слика луксуза и сјаја. Изложбу можете погледати до 30. маја.

 

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
↑↑↑