Vesti i događaji

Опште вести
RSS
3
 
Мар
 
2015

Лабораторија за експерименталну психологију вас позива на трибину са темом „Параметри и ефекти оквира“, о којој ће говорити Каја Дамњановић (Филозофски факултет Универзитета у Београду).

Трибина ће се одржати у четвртак 5. марта у 15 часова, у просторијама Лабораторије за експерименталну психологију на Филозофском факултету у Београду (сутерен Факултета).

У прилогу се можете детаљније информисати о садржају трибине.

 

2
 
Мар
 
2015

Одељење за филозофију има част да вас позове на серију предавања која ће одржати проф. Боб Хејл (професор емеритус, Универзитет у Шефилду) на нашем Факултету.

Прво предавање под насловом „Second-order logic: properties, semantics, and existential commitments“ ће бити одржано у среду 4. марта са почетком у 13:00 часова у ФДС-у.

Друго предавање под насловом „Relative Necessity“ ће бити одржано у четвртак 5. марта са почетком у 13:00 часова у ФДС-у.

У прилогу се налазе апстракти за оба предавања.

 

27
 
Феб
 
2015

Универзитет у Београду
Филозофски факултет
05/2-07 бр. ________
03.12.2015. године

 

На основу члана 207. и 209. Статута Филозофског факултета и одлуке од 16.10.2006. године доносим

О Д Л У К У

Tоком школске 2014/2015. године на Филозофском факултету биће организовани апсолвентски испитни рокови у децембру, новембру, децембру, марту и априлу месецу.

Апсолвенти, постапсолвенти, студенти мастер и докторских студија, могу извршити пријаву испита у мартовском апсолвентском року.

Пријављивање ће се обавити oд 2.3. до 15.3.2015. године.

Испити ће се пријављивати искључиво електронским путем.

Надокнада за пријаву испита се уплаћује најкасније 13. марта 2015. године.

Студент уплаћује надокнаду за пријаву испита најкасније 13. марта 2015. године на жиро-рачун Факултета 840-1614666-19 и лични позив на број (који је истоветан са корисничким именом за e-индекс).

Надокнада за пријаву испита се уплаћује у износу:

  • за прво и друго пријављивање испита не плаћа се надокнада;
  • 460 динара за треће и свако следеће пријављивање испита;
  • 850 динара за постапсолвенте.

Потребно је да студент уплати надокнаду у износу који одговара укупној цени свих испита које пријављује у предстојећем испитном року. Студент може уплатити и већи износ – део уплате који преостане студент ће моћи да користи за пријаву испита у наредним испитним роковима.
Укупан износ се може уплатити на једној уплатници.
Пријем уплате на рачун Факултета (највише 2 радна дана након уплате) студент ће моћи да провери у оквиру свог е-индекса.
Молимо студенте да чувају уплатнице као доказ о извршеној уплати.

Студенти који још увек нису поднели захтев за добијање налога за електронску пријаву испита могу то да учине, као и досад, у складу са упутствима на www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita

У случају проблема или недоумица у вези са електронском пријавом испита студенти се могу обратити на rdc@f.bg.ac.rs

Студенти ће 19.3.2015. године у свом е-индексу видети да ли су им одобрени предмети које су пријавили за мартовски испитни рок.

Студенти се обраћају секретару Одељења (у време рада секретара са студентима), уколико испити нису одобрени због надокнаде за полагање испита (потребно је да се поднесе на увид уплатница о надокнади за полагање испита).
Студенти се обраћају референту (шалтерска служба) од 12 до 15 часова, уколико испити нису одобрени због школарине (потребно је да се поднесу на увид уплатнице о уплаћеној школарини).

Приговори се подносе 19. марта 2015. године. Студенти су у обавези да поштују време предвиђено за приговоре. Накнадни приговори се неће уважавати.

Испити у мартовском апсолвентском року 2015. године ће се одржати од 23. до 28. марта 2015. године.

 

Продекан за наставу
Проф. др Данијела Стефановић

26
 
Феб
 
2015

Част нам је да Вас обавестимо да је Марија Радовић, научни сарадник Института за биоархеологију Филозофског факултета, један од три млада научника из Србије чије ће истраживање финансирати Европска унија у оквиру програма „Марија Склодовска Кири“.

Колегиница Радовић ће пројекат EUROLIFE, који предлаже развој методе која већ постоји у форензичкој антролопогији као метода за утврђивање индивидуалне старости у тренутку смрти, реализовати у наредне две године на Универзитету у Лондону, UCL-у. Идеја је да се ова метода унапреди микроскопским техникама како би се добило још више информација. Метода се заснива на на проучавању ткива зуба и на тај начин могу се сазнати подаци о трајању репродуктивног периода или чак поремећаја рада бубрега популација људи из далеке прошлости. Планирано је да се пројекат одвија у две фазе. Прва фаза подразумева клиничка стоматолошка истраживања, на основу којих ће се успоставити нови протоколи за унапређивање методе. Током другог дела, новоутврђени протокол би се примењивао на одређене археолошке популације у северној Европи.

У оштрој конкуренцији од 7500 пријављених пројеката, као примери изузетне науке одабрани су пројекти троје младих научника из Београда. Поред пројекта Марије Радовић, за финансирање су одабрани и пројекти Зоране Курбалије Новичић са Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ и Филипа Ејдуса са Факултета политичких наука. У оквиру програма финансирања, истраживачи из целе Европе имају прилику да освоје бесповратна средства, која им омогућавају да се баве истраживачким радом на неким од најквалитетнијих истраживачких институција у Европи.

 

25
 
Феб
 
2015

За студенте свих нивоа студија Одељења за класичне науке и заинтересоване са других одељења одржаваће се допунски факултативни курс

Увод у општу и историјску лингвистику.

Грађа по недељама:
1. Увод. 2. Фонетика. 3. Фонологија. 4. Прозодија. 5. Морфологија. 6. Синтакса. 7. Семантика. 8. Семиологија. 9. Историјска лингвистика. 10. Термини историјске лингвистике. 11. Етимологија. 12. Ареална лингвистика и геолингвистика. 13. Језици света, и њихове породице.

Литература:
Шкиљан, Дубравко. 1985. Поглед у лингвистику. Загреб

Пријављивање је до 1. марта на: orsat.ligorio@gmail.com. Термин ће бити одређен накнадно, према могућностима пријављених.

 

24
 
Феб
 
2015

Лабораторија за експерименталну психологију вас позива на трибину са темом „Неурокомпутациони модел једне класе илузија оријентације“, о којој ће говорити Дејан Тодоровић (Филозофски факултет Универзитета у Београду).

Трибина ће се одржати у четвртак 26. фебруара у 15 часова, у просторијама Лабораторије за експерименталну психологију на Филозофском факултету у Београду (сутерен Факултета).

У прилогу се можете детаљније информисати о садржају трибине.

 

23
 
Феб
 
2015

Студенти који су уписали докторске студије у јануару 2015, могу нам послати захтев за отварање е-индекса на мејл: rdc@f.bg.ac.rs

Сва упутства и појашњења у вези са е-индексом, корисничким именом и позивом на број налазе се на адреси: http://www.f.bg.ac.rs/studenti/elektronska_prijava_ispita23
 
Феб
 
2015

Обавештавамо вас да ће од 1. до 6. марта студенти докторских студија свих студијских група осим социологије и етнологије-антропологије моћи да пријаве предмете које ће слушати и полагати у школској 2014/2015. години. Предмети ће се и ове године пријављивати електронским путем, у оквиру е-индекса. Обавештења и упутства студенти могу пронаћи на www.f.bg.ac.rs/studenti/slusanje

Упис студената у наредну годину ДОКТОРСКИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА траје од 23.02. до 06.03.2015. године и није условљен електронском пријавом предмета за слушање и полагање у школској 2014/2015. години23
 
Феб
 
2015

Социолошки клуб, петак 27. фебруар, Институт за социолошка истраживања Филозофског факултета Универзитета у Београду

Социолошки клуб Вас позива на разговор о књизи Далибора Петровића „Друштвеност у доба интернета“. О књизи ће говорити Слободан Миладиновић, Радош Радивојевић и аутор.

 

20
 
Феб
 
2015

Задовољство нам је да Вас позовемо да учествујете на међународној конференцији „Contemporary Issues and Perspectives on Gender Research in Adult Education. History, Philosophy, Methodology and Practice“, под окриљем Европског друштва за истраживање образовања одраслих (ESREA), која ће се одржати од 8. до 10. октобра 2015, на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

Конференцијске активности ће бити концентрисане око следећих подтема:

• Улога и статус жена у историји образовања и учења одраслих
• „Родност“ методологије (gendered methodology) у образовању и учењу одраслих
• Род и епистемологија у истраживањима образовања и учења одраслих
• Утицај хетеронорматива на идентитет истраживача/ице и његову/њену праксу
• Теорија и род у области доживотног учења
• Области истраживања рода у оквиру образовне праксе

Позивамо Вас да пошаљете своје радове у области андрагогије као и интердисциплинарних области који се баве родом и образовањем и учењем одраслих. Званични језик Конференције је енглески.

Позив за предају радова

Више информација моћете пронаћи у рубрици Међународна сарадња - Радионице, конференције, летње школе.

* * *

We kindly invite you to participate at the European Society for Research on the Education of Adults international conference Contemporary issues and perspectives on gender research in adult education. History, Philosophy, Methodology and Practice that will be held from 8th to 10th of October 2015 in Belgrade, Faculty of Philosophy.

Conference participants will address and discuss the following subtopics:

• The role and the status of women in adult education history
• Gendered methodology in adult education
• Gender and epistemology in adult education research
• Heteronormative influence on researcher identity and practice
• Theory and gender in lifelong learning
• Fields of gender research in educational practice

Papers from the field of adult education and interdisciplinary fields, dealing with gender in adult education, are welcome. The conference language is English.

Call for papers

More information is available at www.f.bg.ac.rs/en2/international_cooperation/conferences.

 

1, 2
↑↑↑