Vesti i događaji

Опште вести
RSS
27
 
Мар
 
2015

Клуб историчара уметности вас позива на предавања везана за пројекат „Ваневропска уметност“ у оквиру Клуба. Месец април је „Месец афричке уметности“ на Филозофском факултету у Београду, где гостује Музеј афричке уметности: збирка Веде и др Здравка Печара. Овај музеј, који је од свог оснивања 1974. године посвећен изучавању, презентацији, интерпретацији и промоцији афричких уметности и култура, представиће се кроз серију предавања и стручно вођење кроз сталну поставку и текућу изложбу. Презентовање рада Музеја, као и различитих тема које су се у његовим оквирима током година изучавале, одржаће кустоси запослени у Музеју са гостујућим предавачем. Циљ програма је популарисање рада Музеја, али и тежња да се будуће генерације заинтересују за африканистику као област истраживања која, иако ексклузивна у нашој средини, нуди много свима који су заинтересовани за ваневропске уметности, колонијалну и постколонијалну теорију, институције културе настале у периоду несврстаних, музеологију и херитологију, итд.

четвртак 2. април у 19.00
(Музеј афричке уметности, Андре Николића 14, Сењак)
Посета Музеју афричке уметности – стручно вођење кроз сталну поставку и тематску изложбу „Традиционални мурали Африке“.
Драган Мишковић / кустос Музеја
Наташа Његовановић Ристић, историчар уметности / виши кустос

четвртак 16. април у 19.00
(Филозофски факултет, сала 103)
Утицај афричке уметности на модерну уметност - Историјат и неки од актуелних теоријских питања које Музеј покреће / или о настанку збирке Печар/
Марија Личина, кустос музеја

четвртак 23. април у 19.00
(Филозофски факултет, сала 103)
Симболи вере – крстови Етиопије
Александра Продановић-Бојовић, антрополог / кустос Музеја

четвртак 30. април у 19.00
(Филозофски факултет, сала 103)
Афричке уметности: контексти и репрезентације - о појмовима примитивна/примарна уметност и томе сл.
др Ана Сладојевић, историчар уметности / кустос Музеја

 

27
 
Мар
 
2015

Обавештавамо студенте и студенткиње Филозофског факултета да ће се почев од понедељка 30.03.2015. у оквиру хуманитарне акције „Чепом до осмеха“ и на нашем факултету прикупљати пластични чепови за флаше. Чепове можете одложити у кутију која ће бити постављена на приземљу у холу Факултета. Више информација о хуманитарној акцији можете наћи на линку http://cepomdoosmeha.org.rs/?page_id=525

Сакупљајте пластичне чепове, донесите их на Факултет, одложите у кутију и помозите деци са инвалидитетом!

 

26
 
Мар
 
2015

Подела чекова за студентски кредит за месеце јануар и фебруар почеће у петак 27.3, Студентска служба, канцеларија бр. 1, од 12 до 15 часова.

Студенти који први пут примају стипендију – од ове школске године, неопходно је да дођу по свој примерак уговора такође у Студентску службу, канцеларија бр. 1, од 12 до 15 часова.

 

26
 
Мар
 
2015

Заинтересовани студенти који су конкурисали за смештај у студентском дому у школској 2014/15. години, а налазе се на ранг-листи испод црте и још нису добили дом, неопходно је да се пријаве Служби смештаја, ул. Ђушина 5а, ради евидентирања, најкасније до 10. априла 2015. године.

Oво се не односи на студенте прве године.

 

26
 
Мар
 
2015

Обавештавамо вас да ће од 27. до 29. марта на Филозофском факултету бити одржана 21. Емпиријска истраживања у психологији. Пленарна предавања ће ове године одржати Денис Братко са Универзитета у Загребу, у петак 27. марта у 18 часова, и Кристијан Монтаг са Универзитета у Улму, у суботу 28. марта у 10:30. Биографије предавача и апстракти предавања се налазе у прилогу.

Програм и детаљније информације о скупу налазе се на сајту http://www.empirijskaistrazivanja.org/Default.aspx

 

25
 
Мар
 
2015

Институт за етнологију и антропологију има задовољство да вас позове на предавање у оквиру Антрополошке агоре, које ће бити одржано у четвртак 26. марта у 13 часова у сали 508. Роберт Хејден, професор антропологије и права на Универзитету у Питсбургу, САД, одржаће предавање под називом „Between Trident and Crescent: Sharing and Contesting a Hindu-Muslim Saint in Central India“.

Уводна реч: проф. др Весна Вучинић-Нешковић и проф. др Слободан Наумовић

 

25
 
Мар
 
2015

Обавештавамо вас да ће се у уторак 31. марта у 12 часова (свечана сала „Драгослав Срејовић“ на првом спрату Филозофског факултета) одржати комеморативни скуп посвећен проф. др Јелени Влајковић.

 

24
 
Мар
 
2015

Лабораторија за експерименталну психологију вас позива на трибину са темом „У трагању за изгубљеним градом“, о којој ће говорити др Марко Поповић.

Трибина ће се одржати у четвртак 26. марта у 15 часова, у просторијама Лабораторије за експерименталну психологију на Филозофском факултету у Београду (сутерен Факултета).

У прилогу се можете детаљније информисати о садржају трибине.

 

24
 
Мар
 
2015

У жељи да се унапреди организација наставе и услови рада на Филозофском факултету организује се електронска евалуација намењена наставном, ненаставном особљу и студентима свих нивоа студија. Електронски упитник биће отворен за попуњавање од 3. до 15. априла 2015.

Студенти који су заинтересовани да се укључе у процес систематизације и анализе података добијених истраживањем могу се пријавити на линк: евалуација.

Први заједнички састанак и кратка обука биће организовани у петак, 27. марта у 11:30, у учионици 208.

Зашто да се укључите? Подаци добијени овом анкетом послужиће да се на факултету идентификују заједнички проблеми, рангирају приоритети за њихово решавање, развију бољи инструменти за евалуацију и региструју конректни предлози запослених и студената. Како би се обезбедила транспарентност овог процеса, важно је да се подаци прикупљају и анализирају заједнички, у тимовима професора и студената.24
 
Мар
 
2015

Задовољство нам је да Вас позовемо да учествујете на међународној конференцији „Contemporary Issues and Perspectives on Gender Research in Adult Education. History, Philosophy, Methodology and Practice“, под окриљем Европског друштва за истраживање образовања одраслих (ESREA), која ће се одржати од 8. до 10. октобра 2015, на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

Конференцијске активности ће бити концентрисане око следећих подтема:

• Улога и статус жена у историји образовања и учења одраслих
• „Родност“ методологије (gendered methodology) у образовању и учењу одраслих
• Род и епистемологија у истраживањима образовања и учења одраслих
• Утицај хетеронорматива на идентитет истраживача/ице и његову/њену праксу
• Теорија и род у области доживотног учења
• Области истраживања рода у оквиру образовне праксе

Позивамо Вас да пошаљете своје радове у области андрагогије као и интердисциплинарних области који се баве родом и образовањем и учењем одраслих. Званични језик Конференције је енглески.

Позив за предају радова

Више информација моћете пронаћи у рубрици Међународна сарадња - Радионице, конференције, летње школе.

* * *

We kindly invite you to participate at the European Society for Research on the Education of Adults international conference Contemporary issues and perspectives on gender research in adult education. History, Philosophy, Methodology and Practice that will be held from 8th to 10th of October 2015 in Belgrade, Faculty of Philosophy.

Conference participants will address and discuss the following subtopics:

• The role and the status of women in adult education history
• Gendered methodology in adult education
• Gender and epistemology in adult education research
• Heteronormative influence on researcher identity and practice
• Theory and gender in lifelong learning
• Fields of gender research in educational practice

Papers from the field of adult education and interdisciplinary fields, dealing with gender in adult education, are welcome. The conference language is English.

Call for papers

More information is available at www.f.bg.ac.rs/en2/international_cooperation/conferences.

 

1, 2, 3, 4, 5, 6
↑↑↑