Мобилност - Искуства - Психологија

Мобилност - искуства студената психологије

Име и презиме: Ведрана Радосављевић
E-пошта: vedrana88@gmail.com

Студијска група: Психологија
Статус: основне студије, III година

Период мобилности: август 2009 – мај 2010.
Програм: FORECAST Exchange Program, World Learning
Универзитет: Humboldt State University, Арката, Калифорнија, САД

Одлазак на студирање у иностранство је била моја велика жеља из више разлога. На личном плану, за мене је то била прилика да се опробам у другачијем начину живота и да сазнам да ли сам у стању да се сама снађем далеко од куће и познате средине. У том смислу, ово искуство је било веома значајно за моје самопоуздање и приступ жељама и циљевима у животу. Поред тога, познанства и пријатељства с људима из различитих земаља омогућила су ми да из прве руке чујем о различитим културама и тако добијем богатији поглед на свет.

Као студента психологије, занимало ме је све оно чему до тада нисам имала приступ, укључујући лабораторије из различитих области психологије, инструменте који се тамо користе, нове правце истраживања, као и сам начин на који је студирање организовано. На универзитету у Калифорнији имала сам прилику да од самог почетка будем укључена у лабораторијска истраживања. Сарадња са професорима је свакако нешто што ми је веома значило. Такође, начин организовања наставе и континуирани рад ми је веома одговарао и довео до тога да лакше полажем испите, иако само градиво није било ништа лакше него код нас. Све то ми је омогућило да упоредим предности и мане начина студирања у Србији и Америци и натерало да сама нађем "златну средину" и извучем најбоље из оба. Поред знања и искуства, оно што остаје су и професионални контакти који могу бити од велике користи касније током студирања или рада.

Што се тиче могућих тешкоћа током периода мобилности, иако лично нисам имала никаквих проблема, одлазак у нову средину може представљати велики изазов. Културни шок је нешто што је често у оваквим ситуацијама и нормално је да вам је потребно неко време да се навикнете на нов начин живота. Већина универзитета у другим земљама има ту предност да је "студентски живот" много развијенији, односно, у оквиру универзитета постоје разне службе и клубови студената које би дефинитивно требало искористити! То је добар начин за упознавање људи и укључивање у дешавања, тако да нема разлога за страх од усамљености! После неколико недеља почетног "хаоса" (док не схватите како све функционише, од основних, практичних ствари, до комуникације с људима), све се брзо доведе у ред.

Многи се плаше праћења наставе на страном језику. Мени лично је било теже да похватам свакодневни сленг, него да слушам и полажем испите на енглеском језику. Такође, професори ће сигурно узети у обзир да то није ваш матерњи језик. На пример, на мом универзитету, а и већини других, постоје центри за помоћ студентима којима енглески није матерњи језик, тако да тамо можете однети рад и добити повратну информацију о грешкама које сте направили у писању.

Мобилност је велики корак и највероватније нешто што се догађа само једном у току студирања. Зато је веома важно све добро испланирати и на време ускладити своје жеље и могућности. Уколико мобилност остварујете преко неког од програма размене, сам процес пријаве за програм може бити веома дуг и исцрпан. Саветујем да са прикупљањем докумената, препорука, попуњавањем пријаве, писањем есеја или мотивационих писама почнете чим се конкурс отвори. Највероватније ћете морати да полажете неки тест страног језика, тако да имајте у виду да се језик не може научити или усавршити за месец дана (мада, охрабрујуће је да су ти тестови углавном лакши него што студенти мисле, а ни страни универзитети не траже савршено знање језика). Уколико немате висок просек, то не значи да не можете да будете изабрани за неки програм – често је много важнија целокупна слика: ваннаставне активности, волонтирања, активност у некој организацији, јасна слика о томе шта желите да постигнете разменом итд. Смислите унапред које ћете предмете слушати и консултујте се с професорима о томе. Такође, препоручујем да искористите помоћ Центра за међународну сарадњу и мобилност на нашем факултету, како бисте најлакше прошли кроз овај процес.

Иако постоје разлози за и против одлажења на неки страни универзитет, моје је мишљење да, уколико се одлучите на један овакав потез, све оно што добијете далеко превазилази почетне страхове, напоре и уложено време. Стога вам препоручујем да покушате да пронађете програм који вам одговара и пријавите се. Срећно!

↑↑↑