Мобилност - Искуства - Археологија

Мобилност - искуства студената археологије

Име и презиме: Богдана Милић
E-пошта: mala_tess@yahoo.com

Студијска група: Aрхеологијa
Статус: основне студије, IV година

Период мобилности: 1. септембар 2010 – 1. март 2011.
Програм: Erasmus-Basileus
Универзитет: Universität Heidelberg, Institut für Ur- und Frühgeschichte und Vorderasiatische Archäologie ( http://www.ufg-va.uni-hd.de/), Немачка

Будући да сам се већ рано у току основних студија археологије одлучила за проучавање праисторије Блиског истока, а првенствено неолита Анадолије, одлазак на страни универзитет који важи за један од бољих у изучавању ове области сматрам правим поготком у својој започетој професионалној каријери.

Промена средине, језика, људи око вас на које сте навикли, наизглед представљају проблем. Када се са друге стране, у јако кратком року уклопите у нови живот, схватате колико је тај проблем заправо мали и постајете свесни да сваким даном све више добијате. Оно што је пресудно јесте чињеница да сте својом одлуком да боравите на другом универзитету готово засигурно напредовали у свом професионалном животу.

Ово је већ четврти месец мог боравка на универзитету у Хајделбергу, у јужној Немачкој и мало је рећи да сам презадовољна. Морам да признам да сада имам могућност да радим нешто о чему сам до сада можда само могла да слушам. Оно што ми је била велика препрека у Београду јесте недостатак литературе која ми је преко потребна да уопште почнем да се бавим једном овако посебном облашћу археологије. Тренутно је баш та литература оно што највише треба да искористим на новом факултету, јер је то јединствена прилика да научим све што ме интересује, а што је до сада било немогуће.

Професори су јако срдачни и пуни разумевања према некоме ко долази са стране, ко можда још није савладао немачки језик и коме је потребна стручна помоћ. Такви контакти су заправо у целом овом систему размене непроцењиви. Поред професора, свакако да још помаже и упознавање страних колега, од којих се може заиста много научити, јер су они пример тог нама другачијег образовања.

Незаборавно је и упознавање друге културе и туђих обичаја. Постајете само богатији за једно велико искуство, а оно што је мени можда најважније, богатији сте за један нови језик, а то је оно што се не пружа свакога дана.

Ако се одлучите за мобилност, то ће свакако променити ваш живот, и засигурно ћете и професионално и лично напредовати.

 

Име и презиме: Катарина Маслачак
E-пошта: maslacakk@hotmail.com

Студијска група: Aрхеологија
Статус: основне студије, IV година

Период мобилности: 01.09.2010 – 01.03.2011.
Програм: Erasmus Mundus External Cooperation Window Project Basileus
Универзитет: Загреб

 

За мобилност сам се одлучила ради стицања неопходног знања из поља физичке антропологије за коју се занимам. Предмети које слушам , а који не постоје на матичном факултету, такође доприносе изради дипломског радa.

Задовољна сам свим испуњеним условима студирања, као и системом студирања на даљину који је савршено разрађен. Ниво професионалности и сарадње са страним студентима је већи од очекиваног, као и квалитет наставе. Од великог значаја је и упознавање и рад са колегама из свих хуманистичких дисциплина.

Највећи проблем у току периода мобилности представљају постојеће обавезе на матичном факултету, међутим заједничким договором се и ти проблеми реше. Ипак, мора се напоменути да је дефинисање проблема индивидуално, те да неких општих проблема нема.

Мобилност је изузетна прилика да се упознају други системи студирања. Ипак, највеће предности могућности мобилности су стицање знања и усавршавање на одређеним пољима, и стицање контаката са другим институцијама ради могуће будуће сарадње.

 

Име и презиме: Марија Радовић

Студијска група: Археологија, Лабораторија за биоархеологију
Статус: докторске студије, истраживач-приправник на Одељењу за археологију

Период мобилности: 1. јун 2010 – 31. октобар 2010.
Програм: ДААД истраживачки грант за пројекат у оквиру докторских студија антропологије
Универзитет: Лудвиг-Максимилијанс, Минхен

За стручно усавршавање у Немачкој сам се одлучила јер је то био начин да урадим неопходне анализе на материјалу за докторат. Такође, била је то и изврсна прилика да видим и научим и остале лабораторијске анализе које се могу урадити на остеолошком материјалу, а још увек се не раде код нас.

Била сам јако задовољна условима за рад и опремљеношћу лабораторије, као и пријемом на Универзитету. Осим тога, како је то једна од најразвијенијих катедри за физичку антропологију у Европи, од великог значаја ми је био и рад са осталим колегама и упознавање са њиховим истраживачким пројектима, као и контакти са институцијама са којима Катедра сарађује.

Сматрам да је боравак у току студија на неком другом универзитету важан како за лично усавршавање, тако и за остваривање контаката и усмеравање у професионалном смислу. Специфична предност боравка на студијском усавршавању у другој земљи, а о којој се може причати тек након тог искуства, је спознаја себе и својих могућности у новом културном окружењу. Оно што може да отежа боравак у иностранству овакве врсте је, како својеврсни културолошки шок (зависи где се одлази), тако и носталгија која је у првим данима боравка јако повезана са страхом од непознатог. Наравно, јачина свих ових доживљаја и осећања зависи од особе, и сматрам да то не треба да представља ограничење ако се одлучујете за мобилност.

↑↑↑