Издања

Културни контексти археологије

Александар Палавестра

Година издања: 2011 .
Формат (цм): 24 цм
Број страна: 315

Књига Александра Палавестре Културни контексти археологије утемељен је, изврсно написан водич кроз сложену, динамичну и изузетно значајну арену критичке историје археолошке теорије и праксе, какав је неопходан у српској стручној литератури. Читаоци који ће овим путем први пут доћи у додир са темама и проблемима којима се аутор бави, свакако ће бити компетентно уведени у област. На другој страни, стручњаци на пољу археологије и антропологије који су својим истраживањима већ дотицали сличне теме, са задовољством ће пратити компетентну и изврсно уобличену аргументацију и укључити се у плодоносну дебату.

Проф. др Сташa Бабић (из рецензије)

Књига Културни контексти археологије представља значајан допринос српској интердисциплинарној научној сцени. Корисна и за археологе и за антропологе ова књига даје многе нове увиде у однос двеју научних дисциплина. Идеје изнете у овој књизи могу послужити као путоказ за развитак интерпретативних приступа посебно у археологији, али и у развоју историјске димензије савремених антрополошких проучавања.

Проф. др Иван Ковачевић (из рецензије)

 


Александар Палавестра (1956) је професор на Одељењу за археологију Филозофског факултета у Београду. Бави се теоријом и историјом археологије, праисторијском археологијом и хералдиком. Аутор је књига: Кнежевски гробови старијег гвозденог доба на централном Балкану (1984), Родословне таблице и грбови српских династија и властеле (са Д. Спасићем и Д. Мрђеновићем, 1987, 1991), Праисторијски ћилибар на централном и западном Балкану (1993), Mагиja ћилибара (са В. Крстић, 2006), Илирски грбовници и други хералдички радови (2010).

ISBN 978-86-86563-86-6

↑↑↑