Социологија

Одељењске вести
27
 
Мај
 
2024

Поштоване колегинице и колеге,

Позивамо вас на четврту трибину програма Разговори о уметности коју организују истраживачи Семинара за уметност и визуелну културу новог века. Трибина ће се одржати 30. маја у 19 часова у клубу Плато (Чика Љубина 18 - 20).

Иван Мештровић је један од најпознатијих вајара домаће историје уметности. Ипак, његов богати опус садржи и велики број дела која током времена нису подједнако пажљиво и марљиво истражена и презентована широј јавности. Уколико су вам познати споменици Незнаном јунаку, Победник и Захвалност Француској, а волели бисте да сазнате нешто о Местровићевим раним и мање познатим радовима дођите на четврте по реду Разговоре о уметности. Мајска тема трибине биће управо – (не)познати Мештровић.

Учеснице разговора су: МА Мина Радовановић, др Олга Жакић, МА Исидора Савић и др Јована Миловановић, а модераторка програма је др Јована Николић.


24
 
Мај
 
2024

Моле се студенти да у понедељак, 27.05.2024. године, у свом е-индексу провере да ли су им одобрени испити које су пријавили за јунски испитни рок.

Дани за проверу услова и приговоре су понедељак и уторак (27. и 28.05.)

У прилогу се налазе смернице коме би требало да се обратите у сличају да пријаве нису прихваћене.


24
 
Мај
 
2024

За студенте свих нивоа студија које занима студирање у Централној Европи и на Балкану. Придружите се онлајн сесији у оквиру које можете да се информишите око свих могућности које имате у оквиру CEEPUS мрежа. Искористите прилику да поставите питања колегама са универзитата у оквиру CEEPUS мреже 28. маја 2024. од 17:00 до 18:00 линк.23
 
Мај
 
2024

Резултати другог колоквијума из Социологије менталних поремећаја су у прилогу.


23
 
Мај
 
2024

Асистент Немања Костић неће држати консултације у петак, 24. маја.


22
 
Мај
 
2024

Институт за филозофију и друштвену теорију (ИФДТ) позива студенте и студенткиње Филозофског факултета на интердисциплинарни семинар “Материјалност: простора, пракси, симбола”. Овом приликом истраживачи и истраживачице ИФДТ представиће своја теоријска и емпиријска истраживања материјалности из угла филозофије, архитектуре, студија материјалне културе и (не)материјалног наслеђа, антропологије и историје уметности.

Семинар ће бити одржан у четвртак, 30. маја од 10 до 13:30 часова. Више детаља, као и сатницу догађаја, можете пронаћи у приложеном позиву.


22
 
Мај
 
2024

Секретар Одељења за социологију данас неће радити. За сва питања можете се обратити на soc@f.bg.ac.rs.


21
 
Мај
 
2024

Социолошки клуб обележава 30 година од свог оснивања и тим поводом вас позива на разговор о књизи “Sociology in Serbia: A Fragile Discipline” проф. др Иване Спасић, доц. др Јелене Пешић и проф. др Марије Бабовић са Одељења за социологију Филозофског факултета Универзитета у Београду. О књизи ће говорити проф. др Мина Петровић, др Срђан Продановић, доц. др Наташа Јовановић Ајзенхамер и ауторке. Разговор ће модерирати др Анђелка Мирков.

Клуб ће бити одржан у четвртак 23. маја 2024. године, са почетком у 18 часова, у Плато клубу на Филозофском факултету Универзитета у Београду (улаз из улице Васе Чарапића).


20
 
Мај
 
2024

Резултати поправног колоквијума из Методологије социолошких истраживања 2 су у прилогу.


17
 
Мај
 
2024

Задовољство нам је да вас позовемо на XVIII међународни конгрес о провинцијалној римској уметности под темом "Границе у провинцијама - културне границе", а који почиње у понедељак 20. маја, од 13:30 у Амфитеатру Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Учествоваће 107 колегиница и колега из преко 50 различитих институција и 16 земаља као што су Аустрија, Немачка, Холандија, Француска, Шпанија, Енглеска, Грчка, Италија, Пољска, Мађарска, Румунија, Бугарска, Словенија, Хрватска, Македонија и Мароко. Предавања ће се од 20. маја од 13:30 одржавати у Амфитеатру Филозофског факултета Универзитета у Београду и 23-24. маја на Виминацијуму.Књига апстраката је доступна на линку https://ai.ac.rs/wp-content/uploads/2023/11/organized-1.pdf
17
 
Мај
 
2024

Позивамо све заинтересоване студенткиње и студенте да се пријаве за прву у низу методолошких радионица које организује Институт за социолошка истраживања.

Радионица Анализа садржаја обухвата упознавање са фазама извођења истраживања применом овог метода. То укључује избор предмета и циљева истраживања, теоријску анализу предмета проучавања, сагледавање друштвеног контекста у којем се комуникација одвија, формулисање хипотеза, одређивање узорка и јединица анализе, креирање класификацијског оквира, његово претестирање, кодирање и анализу искуствене грађе. Полазнице/и ће на радионици стећи практично знање о изградњи класификацијског оквира и кодирању, на примеру проучавања филмске грађе.

Предавачица је доценткиња Жељка Манић, која предаје Методологију социолошких истраживања, Социолошки практикум, Анализу садржаја и Методе истраживања друштвених појава. Модераторка радионице је Емилија Јањић, студенткиња мастер студија социологије.

Радионица је отворена за све смерове и нивое студија. Учешће је бесплатно, али је пријава, због ограниченог броја места, обавезна путем мејла најкасније до 26. маја metodradionice@gmail.com.
17
 
Мај
 
2024

У складу са одлуком продекана за финансије проценат школарине који је потребно уплатити за пријаву испита износи 50% за јунски рок и 60% за јулски рок.17
 
Мај
 
2024

Проф. др Милан Вукомановић неће држати консултације у понедељак, 20.05.


15
 
Мај
 
2024

Позивамо све заинтересоване студенткиње и студенте, да се пријаве за серију методолошких радионица у организацији Института за социолошка истраживања. Ове радионице пружају теоријско и практично знање о различитим квантитативним и квалитативним методама, уз примере и вежбе које ће нам помоћи да истражимо њихову примену.

Радионице су отворене за све смерове и нивое студија, без обзира да ли већ имате истраживачког искуства или тек стичете основна знања о методологији истраживања. Учешће на радионицама је бесплатно, али је пријава због ограниченог броја места обавезна путем мејла metodradionice@gmail.com. Молимо вас да приликом пријаве назначите за коју од следећих радионица се пријављујете:

1. Анализа садржаја: 28. мај, 13 - 14.30, свечана сала (108), уводничарка: др Жељка Манић

2. Фазе истраживачког процеса: 10. јун, 15 - 17.30, свечана сала (108, уводничарка: др Ирена Петровић

3.Методолошки изазови у истраживањима ЛГБТИQ популације: 14. јун, 13 - 14.30, свечана сала (108), уводничарка: др Марија Радоман.

Догађај организују сараднице Института за социолошка истраживања и студенткиње мастер студија социологије: Марија Радоман, Ирена Петровић, Жељка Манић, Ивана Ковачевић, Теодора Васиљевић и Емилија Јањић.
15
 
Мај
 
2024

Универзитет у Београду - Филозофски факултет поводом Дана Факултета, награђује десет најбољих студената пригодном наградом.

Награду ће добити студент који је уписан у прву годину студија школске 2020/21. године који је редовно уписивао наредну годину студирања, а у школској 2023/2024. години уписао четврту годину студирања са најмање остварених 144 ЕСПБ бода и са највишом просечном оценом после окончања фебруарског испитног рока 2024. године. У случају да два студента имају исту просечну оцену награда ће се доделити студенту који је остварио већи број ЕСПБ бодова.

Студенти имају право приговора на прелиминарну ранг-листу најкасније до 24.05.2024. године у 12:00 часова. Приговор се у електронској форми доставља шефу Студентске службе Игију Костићу, на адресу igi@f.bg.ac.гs. Листа која се утврди након разматрања приговора, сматра се коначном ранг-листом на основу које ће се извршити додела награда.

Спискови се налазе у прилогу вести.15
 
Мај
 
2024

Студенти који су први пут корисници студентског кредита по један примерак уговора могу преузети на шалтеру бр. 2 Одсека за студентске послове. Истовремено, сви активни корисници у школској 2023/24 години могу подићи обавештења о почетку отплате студентског кредита у случају да се не испуне услови из члана 4. уговора.15
 
Мај
 
2024

Мислилиште је образовано као академски простор отворене расправе о темама oд јавног интереса. У организацији Универзитета у Београду, Мислилиште се одвија у дворишту Капетан-Мишиног здања. Први циклус Мислилишта посветили смо образовању и успешно реализовали у октобру 2023. године. Транскрипти су публиковани и биће доступни свим учесницима првог и другог циклуса. У свом другом циклусу Мислилиште се отвара за питања заједнице.

Три термина и шест проблемских области планирано је за месец мај. Свака сесија траје 90 минута и организована је у три дела. У првом делу уводничари укратко одговарају на постављена питања уредника програма; у другом делу модерира се расправа између уводничара; у трећем делу се дискусија отвара за све присутне у Мислилишту.

Наредне две сесије су планиране за среду 15. маја 2024. године.

У прилогу је програм.14
 
Мај
 
2024

Поправни колоквијум из предмета Основи економске социологије ће се одржати у уторак, 28.05. у 13:30, у учионици 312.


14
 
Мај
 
2024

Поправни колоквијум из предмета Статистика у друштвеним истраживањима-закључивање одржаће се у понедељак, 27.05. у 16:45, у сали 310.


14
 
Мај
 
2024

Обавештавају се студенти да ће први и други поправни колоквијум из Социологије менталних поремећаја бити 30.05.2024. Први поправни колоквијум почиње у 10.00, а други у 11.00. Оба колоквијума одржавају се у учионицама 104 и 105. Право да изађу на колоквијум имају студенти који су у овој школској години предмет пријавили за слушање и полагање.


14
 
Мај
 
2024

Обавештавају се студенти да ће други колоквијум из Социологије менталних поремећаја бити одржан 23.05.2024. Колоквијум почиње у 11.30 и одржава се у учионицама 301 и 310. Право да изађу на колоквијум имају студенти који су у овој школској гподини предмет пријавили за слушање и полагање.


14
 
Мај
 
2024

Четрдесет шеста трибина у оквиру циклуса Није Филозофски ћутати, УНИВЕРЗИТЕТ ПОД ЦРКВЕНИМ БЛАГОСЛОВОМ, одржаће се на Филозофском факултету Универзитета у Београду 16.5.2024. године од 18:30 часова.

У периоду од 2019. до 2024. године чак петорица професора теологије су удаљена са државног Православног богословског факултета Универзитета у Београду (ПБФУБ). Између осталог, доношење спорног Закона о изменама и допунама Закона о високом образовању из 2021. само је утрло пут ка новим прогонима на ПБФУБ и замирању оних гласова у српској православној теологији који су у стању да прате знакове времена у којем живимо. Учесници ове трибине посветиће стога већу пажњу питањима академских слобода и аутономије универзитета, уставне одвојености цркве и државе, као и спорног института сагласности епископа за упис студија и конкурисање за избор у звања наставника, те одобрења Синода СПЦ код избора у наставничка звања на ПБФУБ, који су постали саставни део Закона из 2021.

На трибини ће говорити: проф. др Весна Ракић Водинелић (редовна професорка у пензији Универзитета Унион), проф. др Владан Перишић (редовни професор у пензији Универзитет у Београду – Православни богословски факултет), др Вукашин Милићевић и модератор проф. др Милан Вукомановић (Универзитет у Београду - Филозофски факултет).


14
 
Мај
 
2024

Евалуација је отворена за студенте у периоду од 14. маја до 2. јуна

Поштоване колегинице и колеге,

Обавештавамо вас да студентско вредновање педагошког рада наставника и сарадника, као и вредновање управљања и организације рада Филозофског факултета почиње у уторак 14.05.2024. и да ће трајати до 02.06.2024. године.

Када се улогујете на своје е-индексе (http://gama.f.bg.ac.rs) у оквиру дела под називом „Евалуација“ најпре ће вам се појавити „Анкета о управљању и организацији рада Факултета“ у оквиру које ћете оцењивати различите аспекте рада Филозофског факултета, а потом ће вам се приказивати редом анкете за вредновање педагошког рада наставника и сарадника са предмета које сте слушали у овом семестру. Потребно је да оцените педагошки рад свих наставника и сарадника код којих сте слушали наставу у текућем семестру.

Ваша повратна информација нам је веома важна и значајно доприноси континуираном побољшању педагошког рада наставника и сарадника као и рада Филозофског факултета у целини.

Подсећамо вас да је од ове школске године учешће у вредновању педагошког рада наставника обавеза студената и да представља услов за упис наредне школске године. Учешће у анкети је анонимно. У вредновању педагошког рада наставника учествују студенти свих нивоа студија.

Комисија за обезбеђивање квалитета и самовредновање13
 
Мај
 
2024

Центар за библијску филологију и херменеутику
позива вас на промоцију

Књиге Постања
по Седамдесеторици


О књизи ће говорити
проф. др Драган Милин
проф. др Миодраг Лома
проф. др Ненад Ристовић


Промоција ће се одржати у среду 22. маја у 19h
у Клубу Филозофског факултета (улаз из Васине).
13
 
Мај
 
2024

Поправни колоквијум из Увода у социокултуралну антропологију биће одржан у петак, 24.05.2024. године у 12:00, у сали 310.


↑↑↑