Sociologija

16
 
Дец
 
2020
Позив на конференцију „Хоризонти ангажмана: Овековечити Бурдијеа“

Институт за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду (ИФДТ) вас позива на специјалан догађај којим се обележава деведесета годишњица од рођења најцитиранијег француског и светског социолога - Пијера Бурдијеа (1930-2002).

Дводневна конференција под називом: „Хоризонти ангажмана: Овековечити Бурдијеа“, организује се у сарадњи са Центром за напредне студије Свеучилишта у Ријеци, Хрватска, École Normale Supérieure из Париза, Француска, и Француским институтом у Србији, а одржаће ће се уз помоћ Zоом платформе 22. и 23. децембра 2020.

Конференцију ће отворити инаугурално предавање Марка Крепона (ПрофесораÉcole Normale Supérieure) на тему „Важност Пијера Бурдијеа данас“ (22. децембра од 10:00-11:00 ГМТ+1), а за крај тог дана је предвиђен округли сто на тему „Бурдије и политика“ (22. децембра од 18:00-20:00 ГМТ + 1) с гостима из Француске: Жизел Сапиро (ЦНРС, ЕХЕСС), Фредериком Лебароном (ЕНС Парис-Сацлаy), Франком Пупоом (ЦНРС) и Филипом Голубом (АУП).

Потребна је регистрација:

https://zoom.us/webinar/register/WN_iOECPCf2TLWQnfOWYNSJAw

Циљ округлог стола је анимирати интересантну и корисну расправу с нашим угледним гостима, познаваоцима Бурдијеовог ангажмана у јавној сфери, његових борби и етичких дилема тог времена, како би се не само боље разумело како је постао водећи интелектуалац - након што му је фокус у раним годинама био на професионалну каријеру друштвеног научника - него и да се у потпуности разуме трајни политички значај његовог опуса и јавног ангажмана.

Ова конференција ће имати значајну улогу у упознавању домаће и регионалне публике са радом и наслеђем француског социолога Пијера Бурдијеа.

Панеле на српском језику можете пратити преко овог линка: https://zoom.us/meeting/register/tJUvc-yppzkpHNK3nf7dJIwZBeknlEn9Iw3M

За додатне информације и комплетан програм посетите wеб страницу Института за филозофију и друштвену теорију:

https://ifdt.bg.ac.rs/vesti/medjunarodna-konferencija-horizonti-angazmana-ovekoveciti-pjera-burdijea/

Организациони одбор,

Ивица Младеновић, Зона Зарић и Милан Урошевић.


↑↑↑