Вести и догађаји

Опште вести
RSS
14
 
Феб
 
2019

Радионица „Недеља америчке културе и друштва” одржаће се од 11. до 16. марта у организацији Центра за Америчке студије на Филозофском факултету у Београду. Предавања у оквиру овогодишње радионице одржаће професори Филозофског факултета, који се на различите начине баве проучавањем америчке историје, културе и друштва, уз гостујућег предавача из Амбасаде САД. Предавање и активности у оквиру „Недеља америчке културе и друштва” имају за циљ да полазнике упознају са различитим феноменима и појавама из домена америчке историје, културе и друштва. Током радионице предвиђени су посета Америчком кутку и обилазак Београда у трагању за америчким културним наслеђем. Ова радионица намењена је студентима завршне гoдине основних студија и студентима мастер и докторских студија Филозофског факултета, заинтересованим за културну и друштвену историју Америке и за америчке студије.
Пријаву за радионицу (у прилогу), уз биографију и мотивационо писмо, потребно је послати до 28. фебруара 2019. године на

rvucetic@gmail.com13
 
Феб
 
2019

Комеморативни скуп посвећен преминулом професору Данилу Мркшићу одржаће се у четвртак, 21. фебруара у 12:00 у свечаној сали „Драгослав Срејовић“ Филозофског факултета у Београду (први спрат, сала 108). Одељење за социологију


12
 
Феб
 
2019

Резултати испита из предмета Енглески језик 1 у фебруарском року дати су у прилогу.


12
 
Феб
 
2019

Поштоване колегинице и колеге,


Центар за теоријску археологију при Одељењу за археологију Филозофског факултета организује разговор поводом књиге "Метаархеологија", проф. др Сташе Бабић.


Позивамо Вас да нам се придружите у петак 1. марта 2019. у библиотеци Одељења за археологију Филозофског факултета у 19 часова. У разговору ће учествовати:


• проф. др Слободан Перовић, Одељење за филозофију, Филозофски факултет, Универзитет у Београду


• доц. др Владимир Д. Михајловић, Одсек за историју, Филозофски факултет, Универзитет у Новом Саду


• проф. др Сташа Бабић, Одељење за археологију, Филозофски факултет, Универзитет у Београду
11
 
Феб
 
2019

Druga tribina u okviru ciklusa Nije Filozofski ćutati održaće se na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 14.2.2019. godine od 18:30 časova. Tribina FILM KAO PROTEST posvećena je razgovoru o filmu kao svedoku vremena, o protestima 1968, 1996/97 i danas, o cenzuri i odnosu vlasti prema umetnosti. Gosti tribine su reditelji Želimir Žilnik, Goran Marković i Janko Baljak, a moderatorka je profesorka Filozofskog fakulteta Radina Vučetić.

Održavanjem ciklusa tribina Nije Filozofski ćutati - na kojima će nastavnici i saradnici Fakulteta sa svojim gostima iz drugih visokoškolskih ustanova, umetnicima, naučnicima i javnim ličnostima raspravljati o najaktuelnijim društvenim, kulturnim i političkim temama - Filozofski pruža otvorenu podršku slobodi govora u Srbiji i pridružuje se građanskim nastojanjima za uspostavljanjem demokratskog društva.

Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu je najstarija visokoobrazovna ustanova u Srbiji. Kao središte slobodne misli i pokretač demokratskih procesa u društvu, sa svojih devet odeljenja i brojnim naučnim institutima i centrima, Filozofski ima posebnu obavezu i odgovornost da svojim studentima, ali i ukupnoj javnosti, ponudi znanja koja mogu pomoći u razumevanju problema današnjice. Upravo one nauke koje se izučavaju na Filozofskom, od društveno-humanističkih do istorijskih, mogu svojim teorijskim, empirijskim i metodološkim pristupima da dodatno osvetle savremene fenomene i da ukažu na moguća rešenja problema koji pritiskaju srpsko društvo. Ovaj fakultet neguje tradiciju kritičke i demokratske misli, a njegovi nastavnici i saradnici danas imaju i posebnu moralnu obavezu da tu tradiciju podrže, na taj način doprinoseći izgradnji građanskog društva u Srbiji.11
 
Феб
 
2019

У прилогу се налази први позив за пријављивање на стручну праксу ,,Новија архитектура Београда,’’ (7.6.2019).


7
 
Феб
 
2019

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, у интервјуу за ТВ Пинк (TvPink Printscreen) од 03.02.2019. године, на неприхватљив начин је говорила о Филозофском факултету Универзитета у Београду, као и о наставницима и сарадницима Филозофског факултета који су јавно подржали грађанске протесте. Мишљења и ставове које је премијерка Брнабић изнела у интервјуу разумели смо као акт омаловажавања делатности и нарушавања угледа Филозофског факултета и свих његових запослених.
Сваком грађанину Републике Србије, укључујући и наставнике и сараднике Филозофског факултета у Београду, Уставом Републике Србије зајамчено је право на слободу мишљења и изражавања, без обзира на то да ли изражавају подршку или критику актуелне власти. Обавеза је чланова академске заједнице да јавно иступају, указујући на појаве које угрожавају опште интересе друштва заснованог на владавини права и социјалној правди, начелима грађанске демократије, људским и мањинским правима и слободама и европским принципима и вредностима. Овај вид деловања чланова академске заједнице није у супротности са њиховом научном и наставном делатношћу, већ доприноси очувању академског интегритета високог образовања.
Као одговор на тврдње премијерке Брнабић о незадовољавајућим материјално-техничким условима студирања на Филозофском факултету, изјављујемо да Филозофски факултет у Београду располаже свим потребним условима за успешну организацију и реализацију наставе. Ослањајући се на средства из буџета Републике и средства из других извора, Факултет посвећено ради на унапређивању квалитета наставе, али и материјалних и техничких услова за учење и рад студената и запослених. Факултет располаже респектабилном организационом и техничком инфраструктуром у којој функционише десет студијских група, једанаест библиотека, једанаест читаоница, осам института, двадесет осам истраживачких центара и седам лабораторија. Наше просторије нису прљаве, студије нису фиктивне, дисертације нису плагиране и дипломе нису лажне.
Сваки студент Филозофског факултета Универзитета у Београду има право на заштиту од дискриминације по било ком основу. Дискредитовање студената који се запошљавају или волонтерски ангажују у било којој организацији, па и у Влади Србије, неспојиво је са системом вредности и принципима на којима се заснива наставно-научно и друштвено деловање Филозофског факултета у Београду и свих његових запослених. Из тог разлога молимо премијерку Ану Брнабић да нас упозна са релевантним детаљима како бисмо, у складу са горенаведеним вредностима, заштитили право нашег студента на стручно усавршавање и волонтирање у Влади Републике Србије, као и право на слободу мишљења и изражавања.6
 
Феб
 
2019

6
 
Феб
 
2019

У циљу подстицања бољег успеха на студијама, развијања интересовања за научно-истраживачки и стручни рад студената, подстицања креативног и критичког мишљења, студентима основних академских студија, односно интегрисаних академских студија, Универзитет у Београду сваке године додељује награду за најбољи научно-истраживачки и стручни рад студената из сваке групације факултета, израђен у претходној календарској години.

Више о томе у прилогу вести.5
 
Феб
 
2019

Поводом Међународног дана грчког језика, 7. фебруара у 19 сати у Хеленској фондацији за културу, на тему Грчки језик – почеци, развој и утицаји говориће проф. др Александар Лома, проф. др Дарко Тодоровић и проф. др Предраг Мутавџић.

Више у прилогу.
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
↑↑↑